Mudi Super Nova Mudi Super Nova Mudi Super Nova Mudi Super Nova Mudi Super Nova
Tom M
Følg
Følger Følg ikke

Tom M

Mand, 52 år, Vestsjælland
Oprettet: 24. feb 2015
Offline - Senest online: 25. jan 2018 Bruger er på filterliste

Hundetosse og opdrætter af Mudi under Kennelnavnet Mudiblues.

svar på jævnligt stillede spørgsmål om racen:

Hvad er en Mudi ?
Mudien, Udtalt "moodie", (Lokalt Mudik) er en medium hyrde hund fra Ungarn som har eksisteret siden det 19 århundrede. det siges at Mudien udviklede sig naturligt fra krydsning mellem Puli, Pumi og Tysk Spids. De karactaristika der har ført til klassificering, registrering og navngivning af racen er de spidse øre, dette skete i 1936
I dag bliver Mudien set som en intelligent, aktiv, og medgørlig arbejdsrace
Mudien er en meget sjælden race, det vurderes at der ikke er mere end nogle få tusinde Mudier på verdensplan,hvoraf det største antal er i Ungarn efterfulgt af Finland, og spredt over Europa USA og Canada
Mudien bruges til agility, Lydighed og flyball, såvel som andre hundesportsgrene. Det er en sand arbejdsrace, og det skinner igennem når den både hyrder får og kvæg, racen bliver både i Finland og USA, ofte brugt som Search and Rescue dog.

Hvad er det generalle Muditemperment:
Alle hunde er individuelle, og deres temperment varierefra hund til hund, men generelt er de kendt som venlige og legesyge.
Den gennemsnitlige Mudi er hverken sky, bange eller aggressiv når den møder nye mennesker. Det betyder ikke, at du ikke kan finde individer med disse karakteristika. Faktisk er det ikke uhørt for nogle unge Mudier at udvise mangel på selvtillid, som kan manifestere i at de er sky, eller omvendt, aggression (vise tænder for at maskere sin usikkerhed). Men den er først og fremmest en hyrdehund, og som med de fleste hyrdehunde kan den vise en vis afstandtagen under indledende møder. Når den kender og stoler på en person, er der ingen problemer, dog er den generelt easy-going, legesyg og kærlig. Mudien har den generalt fint med børn og andre dyr, når de udsættes for dem fra hvalpestadiet.

Mange Mudier er ganske nærgående, idet de hovedkulds kaster sig ud i alt og med stor (næsten terrier-lignende) entusiasme. De udfører med stor intensitet i uanset de laver. Mudik udviser somme tider en næsten vildtlevende bevidsthed om miljøet; selvom oprindeligt ganske forsigtige i nogle nye situationer, de fleste kommer sig hurtigt og fortsætter frygtløst. Det er hårde små hunde. De er blevet avlet til at hyrde får og kvæg. De har været brugt til at hjælpe på vildsvinejagt. De låner selv en pote ud, når der er skal fanges rotter. Enhver, der overvejer et Mudi bør være klar over, at denne frygtløse holdning kan udstille sig selv i nogle ikke-så-velkomne adfærdmønstre, såsom hunde-mod-hund aggression, samt stædighed, og blot almindelig stædighed. Disse er sjældne og oftest selvbegrænsende unge adærdmønstre som mest ses hos hanhunde, men man skal være forberedt alligevel. Skyhed er også blevet bemærket, især i visse linjer. Socialisering, tidligt og ofte, er nøglen i at udsætte hvalpene til nye situationer og forhindre eventuelle fremtidige problemer med skyhed eller frygtsomhed (husk, at en Mudi gør er normalt og deres arbejdeetik er sådan, at hvis noget er der skal gøres, skal det gøres HELT, og det gælder over hele linjen).
Er Mudien let at træne?
Mudien er meget let at træne, men det er bedst at bruge positiv forstærknings metoder snarere end hårdhændede dominans-baserede metoder. Som med de fleste andre hyrdehunde, er Mudien meget følsom, og vil lære langt hurtigere, hvis den stoler på fører og de arbejder sammen som et team.

Er Mudien en god familiehund?
Mudi er velegnede som familiehund, og det tilrådes at Mudien bliver behandlet som et medlem af familien og ikke være henvist til at leve i baghaven. Han kan lide at være tæt på sit mennesker og er generelt rolig inde i huset.
Mudien er ikke anbefalet i lejligheder kun på grund af hans tendens til at gø. Men en har Muden i lært at tie"stille" på kommando bør ikke have nogen problemer med at tilpasse til en lejlighed ( Ikke helt nemt ;). Bemærk, kan nogle dyr være svært at gøre stuestuerene, og dette bør tages i betragtning når man bringer en Mudi ind i hjemmet. Men statistikkerne viser at indbrud ikke er et problem i de fleste tilfælde. idet de er meget vagtsomme.

Er Mudien god med børn?
Mudien er generelt god med børn og andre dyr, og ekstremt god hvis den er vokset op med dem.

Er Mudien støjende?
Som nævnt ovenfor, måske en af ??de eneste ulemper med at leve med en Mudi er dens tilbøjelighed til at gø af næsten alt. Man skal huske, at en af ??Mudiens arbejdsopgaver i sit hjemland er at advare de større vogterhunde som (Kuvasz, Komondor), når den fornemmer problemer. Dette betyder ikke overraskende,at de kan være larmende. Nogle linjer er gøende end andre, men generelt kan de godt lide at gø. Nogle folk har haft succes lære hunden at gø på kommando, hvorefter man kan afbryde adfærden.

Pelspleje?
Mudien pels er meget let at plejeog kræver ikke det store. Med kort hår på hovedet og forsiden af ??benene, og bølget-til-krøllet hår over resten af ??kroppen, en god børstning en gang om ugen er alt denne hund har brug for af pleje. Mudien er en let-til-gennemsnitlig fæller.

Hvor mange forskellige farver er der?
Sort er, langt den dominerende farve i denne race, men der er flere andre farver som hvid, brun, grå (almindeligvis kaldet ash, eller Hamvas), gul (også kaldet Fako) og merle (Cifra). Farver, der også vises, men er ikke accepteret som en del af den nuværende FCI racens standard, er en den brindle mønster, ulvefarve, black & tan, gul med en sort maske (også kaldet maskeret Fako) og albinisme. Det følgende link har nogle store oplysninger om farve, herunder billeder. http://www.mudicompass.org/colorpoin

Hvor stor vil en Mudi blive?
Ifølge FCI standard, skal Skulderhøjde for hanner 41 – 47 cm. Idealhøjde 43 – 45 cm, og vægten 11-13 kg "; Skulderhøjde for tæver 38 – 44 cm. Idealhøjde 40 – 42 cm og vægten 8-11 kg. Men Mudiens størrelse varierer meget i deres hjemland, hvor hundene ofte er avlet med mere opmærksomhed på deres evne til at arbejde på gården end anbefaling dikteret af standarden.

Hvor lang tid vil en Mudi leve? Har Mudi har nogen sundhedsmæssige problemer?
Den gennemsnitlige Mudi kan leve at være 12-til-14 år. Racen er relativt sund men der er rapporter om hunde med epilepsi, hofte dysplasi, medfødt grå stær, farve fortynding alopecia ( "Blue dog syndrom"), og andre arvelige sundhedsdefekter. For mere information, besøg venligst disse links vedrørende Mudi sundhedsspørgsmål: http://www.caninehealthinfo.org/brdreqs.html?breed=MDI og http://www.mudicompass.org/health.html.
Stor omhu og undersøgelseanbefales inden du køber en Mudi hvalp.
Hvor meget motion har en Mudi brug for?
Mudierne er meget energiske hunde. Selv om de er rolig og afslappet i huset, værdsætter et godt løb udenfor.
Mudien er ganske legende og kan være fræk, især når det kommer til at grave er helt de små ingeniører. De er også kendt for deres ekstraordinære spring evne.

Er Mudi en hund for mig?
Hidtil har Mudi lydt perfekt. Men er han det rigtige for dig? På den positive side, han er en meget alsidig, lille-til-mellemstor hund; en god kammerat og arbejdstager. Han er smart, sund, sjov, og har brug for lidt pelspleje. Han er perfekt til næsten enhver hund sport, du kan komme i tanke på. På den negative side, kan han være temmelig gøende, og nogle Mudier er tilbøjelige til at grave. Nogle personer (især unge hanner) kan være uafhængig, stædig, og "påståelige." Nogle kan være sky eller aggressiv over for andre hunde. Hvalp terror raserianfald er ikke uhørt; nye ejere kan forvente at gå glip af et par nætter søvn under den nye hvalps højlydte mening om tilpasning til sit nye hjem. Hvis intet af dette afskrækker dig, og du kan give fast, fair, positivt lederskab, så kan Mudien være noget for dig.
Har du planer om at konkurrere i hundesport? Har du planer om at Udstille din Mudi eller er du bare på udkig efter en kammerat? Mudien vil gøre sig godt i alle disse aspekter, forudsat du administrereen venlig og respektfuld behandling af dit nye opgave. Hvis dette er tilfældet, kan denne vidunderlige og charmerende hund bare være for dig.
Brugerens bedømmelser af andres {{ratings.itemMoreItems}}
Antal stemmer i alt

Lav
{{ratings.lowCount}}
Middel
{{ratings.middleCount}}
Høj
{{ratings.highCount}}
Ekstra høj
{{ratings.extraHighCount}}
Stemmer: {{ratings.totalCount}}
Annonce