{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
915 visninger | Oprettet:

Torben  T
Torben T
Tilmeldt:
17. sep 2016
Følger: 1 Emner: 9 Svar: 22

Kastration (og fuglejagt :)) {{forumTopicSubject}}

Hejsa,

vi har en herlig Dansk Svensk Gårdhund ("ægte", hanhund) på snart 14 måneder.

Vi overvejer kastration. Egentlig kun fordi at han i ny og næ skal passes hos en familie med en god stak tæver. Så det er lidt et "krav" fra familiens side af.

Nu er han en smule nervøs anlagt. Nervøs er måske for meget sagt, men han kan godt reagere på nye ting, fremmede brovtende mænd osv. De kan, sommetider, få et ordentligt pust for lopper indtil de er blevet set lidt an. Han er ellers godt socialiseret og det fortsætter vi med og kan hele tiden se at han bliver mere og mere fortrolig med "farlige" ting.
MEN, jeg læser at hanhunde godt kan blive mere angste / nervøse efter en kastration. Jeg har booket en tid ved dyrlægen for netop at tage denne diskussion med fagpersonel. Men hvad er jeres holdninger / erfaringer i den henseende?

En anden ting. Vi øver meget indkald, og han er rigtigt god til det. Vi har altid øvet med de bedste godbidder osv. Nu er han så begyndt at jage fugle hvis vi er afsted og han får lov til at løbe frit. Specielt på store åbne områder vil han gerne jage. Han hører ikke efter for en skid (for nu at bruge det udtryk) - han kommer altid hjem igen, men irriterende er det. Hvordan træner vi det væk?
Til sommer skal vi bo i en hytte i vildmarken. Langt til nærmeste civilisation. Her vil vi gerne at han bare kan rende som han har lyst til, men han skal jo gerne kunne finde tilbage igen smiley Kan man stole på det?

På forhånd tak!


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Kastration (og fuglejagt :))
  • #1   22. feb 2017 Jeg har en gårdhund der minder om det du beskriver. Og jeg har også en intakt tæve. Jeg har fået ham kemisk kastreret fordi jeg havde samme overvejelser som dig - han er ikke blevet mere nervøs eller lignende; faktisk er han blevet mere tryg ved andre hunde. Det kan selvfølgelig også være alderen. Men var det mig ville jeg prøve en kemisk først - det virker som en "rigtig" kastration men er jo så ikke permanent. smiley

  • #2   22. feb 2017 hvis han er nervøst anlagt ville jeg ikke kastarere!

    måske en kemisk neutralisering ville være et bedre første skridt, dog stadigvæk når han er mere selv sikker!

    mht. han jagter fugle, det skal trænes væk, nok lidt lettere sagt end gjort, men så kan i ikke slippe ham fri i områder med fugle!
    i kunne også starte til jagt-hunde træning, det har dsg til tider rigtig stor glæde af!


  • #4   22. feb 2017 Bare et lille pip: Der er delte meninger om, hvorvidt nervøsitet forværres ved kastrering. Eksperterne er ikke helt enige på det punkt.
    Ikke fordi jeg vil diskutere det, jeg har kun erfaring med min egen hanhund (og mine forældres), så jeg er bestemt ingen ekspert. smiley


  • #5   22. feb 2017 min dyrlæge Har altid sagt han-hundende lige skal over et stadie de gennemgår som 5-8/12 måneders nogle racer længere, de vil ikke kastarere før, dog efter det stadie hvis man har en ellers velfungerende hund så er der i hvert fald ikke snakket dårligt om det! smiley

  • #6   22. feb 2017 Ja, min dyrlæge anbefalede også, at han skulle være mindst 8 måneder. Det er noget med at de skal være 80% udvoksede.

  • Torben  T
    Torben T Tilmeldt:
    sep 2016

    Følger: 1 Emner: 9 Svar: 22
    #7   22. feb 2017 Tak for jeres kommentarer indtil videre.

    Ja jeg er klar over at der er delte meninger omkring kastration, og det her skal helst IKKE blive til debat omkring det "etiske" i at kastrere en rask hund. Det er samme overvejelser jeg gør mig.

    Kastration kan vel også være en god ting. Forstået på den måde, at han kan komme et rigtigt godt sted hen og blive passet hvis alternativet er et knapt så godt sted.

    Kemisk kastration. Det har jeg ikke hørt om, eller måske har jeg. Kan én eller anden uddybe fordele / ulemper for mig?


  • #8   22. feb 2017 Nu spørger jeg måske dumt..
    Men hvorfor er det et 'krav' fra dem der skal passe ham, at han er kastreret?


  • #9   22. feb 2017 Jeg ville ikke kastrere en hund, som er nervøst anlagt.

    Jo flere gange han får succes med at jage (som er MEEEGA fedt og dejligt og rart for ham) jo mere ødelægger I jeres indkald. Så snor på alle steder, hvor I kan rende ind i fugle


  • Torben  T
    Torben T Tilmeldt:
    sep 2016

    Følger: 1 Emner: 9 Svar: 22
    #11   22. feb 2017 Nej Line du spørger ikke dumt. Jamen det korte svar er, at de ikke vil have hvalpe smiley Det lange svar kender jeg ikke, og har ikke udfordret det - det er mine kone der har den dialog.

  • #12   22. feb 2017 Okay.. Jeg tænker bare at hvis tæverne er i løbetid, kan han sagtens hoppe på dem alligevel, og også hænge sammen med tæve - og derved risiko for skader.
    Der ville en kastration ikke hjælpe, andet end at der ikke kommer hvalpe..


  • #13   22. feb 2017 Jeg har kastereret en hanhund for netop at undgå hvalpe, og intet andet til grund.

    Anton har vist da en vis usikkerhed for andre hunde, eller rettere han gider dem ikke, han er bange for løbske tallerkner og vaskemaskinen smiley
    Anton er nøjagtig samme hund, fra før kasteration, der er simpelthen ingen forskel.


  • Torben  T
    Torben T Tilmeldt:
    sep 2016

    Følger: 1 Emner: 9 Svar: 22
    #14   22. feb 2017 Godt at høre om Anton smiley Vores hund er ikke bange for andre hunde, han er fuldstændig legesyg når han ser noget med 4 ben - det gælder også heste smiley

    Her er det uret i køkkenet han kan blive bange for, eller den grønne stygge vandkande hvor "snablen" ser faretruende ud. En ukendt genstand som ikke plejer at være der kan også være "farlig" - larmende motorsave er til gengæld spændende. Der er ikke altid så megen logik i det. Men det lader til at blive bedre med alderen / træningen.

    Torben


  • #15   22. feb 2017 Mine forældres samojed har heller ikke ændret sig efter han blev kastreret som 1 års. Men der skal nok være nogen der gør det eftersom så mange er imod det. Jeg har bare ikke personlig erfaring med det.

  • #16   22. feb 2017 Jeg kender hunde der ikke har ændret sig af kastration og hunde, hvor kastrationen har været en mindre katastrofe. Så man kan ikke med sikkerhed sige god ide eller dårlig ide. Prøv med en kemisk først.
    Til gengæld så kender jeg ingen kastrater der slet ikke reagere på løbske tæver smiley Så havde jeg en kastrat ville jeg IKKE sætte ham i pleje hos løbske tæver. Det ville sg* være synd for ham. Din families tæver er vel ikke i løbetid hele tiden smiley Jeg har selv haft mange hanhunde og har aldrig oplevet løbetider som et problem smiley Mine hanner kommer selvfølgelig ikke med på besøg hos højløbske tæver og jeg frabeder mig besøg af højløbske tæver smiley Og er der løbetid finder vi på anden pasning, hvis sådan noget kollidere. Lille Clinton på 10 mdr har lige tilbragt lørdag aften sammen med løbsk tæve i afslutningen af løbetiden og lært lidt om at hun absolut ikke var til noget 'spas' selvom han antog det den første times tid smiley
    Mht fuglejagt, så ville jeg undlade at lade hunden rende frit på steder hvor den kan få success med jagt; det er en særdeles selvbelønnende adfærd smiley Så snor på og så skal der trænes intenst 'fravælg fugl, tilvælg ejer' med lækre godbidder.


  • #17   22. feb 2017 mine to drenge Mogens og Gustav reagere ikke på tæver i løb.
    kun tæver der virkelig står og stikker røven op i hovedet på dem, så parre de måske i to minutter og hopper af og er igen helt ligeglade. Det virker ikke til at interessere dem synderligere og de opsøger heller ikke løbske tæver, for at parre
    så altså det der med neutraliseret hanner altid reagere på løbske tæver tror jeg også afhænger lidt af hund! smiley


  • #18   22. feb 2017 Ja, det er afhængigt af hund og netop derfor skal man jo ikke tro at kastrationen er en garanti for at familen kan passe hunde, hvis deres tæver er i løb smiley En af mine veninder kastarede fx sin hanhund for at gøre det nemmere at have ham sammen med hendes tæver. OK intensiteten i interessen for tæverne gik lidt ned, men han var stadig temmelig meget oppe at kører over det og han parrede dem på livet løs = han måtte alligevel passes ude når der var løbetid smiley Der kan selvfølgelig ikke komme hvalpe ud af det, men derfor kan det alligevel godt være synd for både han og tæve smiley

  • #20   22. feb 2017 Jeg synes under alle omstændigheder du skal vente til han er rigtig voksen dvs. omkring 3 år. Først da ved du hvordan hans sind er.

    I øvrigt så ved dyrlæger som oftest hat om adfærd eller konsekvenser af kastration.Det er ikke en del af deres uddannelse. Og samtidig er de ikke objektive, da de jo får penge i kassen.....

    Desuden kan neutraliserede hanhunde sagtens parre tæver i løb, som jo så kan medføre en hulens masse problemer for tæven....


  • #21   22. feb 2017 Husk at en kemisk kastration ikke er lig med en kirurgisk kastration - resultatet er ikke nødvendigvis det samme....

  • #22   22. feb 2017 Nej, men ofte kan det give et fingerpeg af, hvor pilen peger hen smiley

  • #23   22. feb 2017 Det gør det, Mette Marie - men lige med usikkerhed er det svært da medikamentet i sig selv regulerer på det.
    Man får ikke det rette billede af hvad testosteronmanglen betyder for usikkerheden, for der sættes noget andet i stedet.


  • #25   22. feb 2017 Jeg skal ikke kunne sige noget om kastration, har og skal kun have tæver smiley

    MEN ift. at han jager fugle. Nu oftere han har succes med det, nu sværere bliver det at lære ham at lade være. Derfor: Snor på, træn ignorering af fugle, og kun løs steder, hvor han ikke render på fugle, som skal jages.
    Derudover, hytte i vildmarken. Det lyder super hyggeligt! Jeg tænker ikke, det er Dk vi snakker så smiley I skal være SUPER opmærksomme på hvilke rovdyr, han kunne tænkes at rende på, hvis I lader ham strejfe rundt..! Jeg synes personligt, at det er en super dårlig ide at tage et fremmed sted hen og lukke en hund løs, som man ved kan finde på at jage. Synd for hunden, hvis den forvilder sig væk i en jagtrus, så den ikke kan finde hjem (eller støder på en ulv...), synd og dybt uretfærdigt for det vildt, den kunne finde på at jage, og måske skambide??
    Istedet ville jeg tage en god lang snor med, og sætte den på hunden, når den skal være ude. Der kan sagtens være super spændende rundt om huset, det er jo et sted, der nok kommer mange dyr forbi om natten, og så er det jo helt nyt område uanset. smiley


  • #26   22. feb 2017 Med det du beskriver, ville jeg absolut ikke kastrere. Som flere er inde på, kan det påvirke hunden meget, psykisk (og fysisk, i form af vægtstigning). Problemet er bare, at ingen kan vide om lige præcis din hund ikke ændrer sig, eller om den ændrer sig radikalt. Du kan godt prøve at spørge din dyrlæge, men de fleste dyrlæger ved desværre ikke nok omkring adfærdsændringer i forbindelse med kastration, bl.a fordi der mangler forskning på området.

    Jeg har selv haft 5 kastrerede hanhunde, 2 som jeg fik kastreret og 3 som var kastreret ved overtagelsen. De 2, som jeg selv fik kastreret, var ikke angst, inden kastration, og udviklede heller ikke angst, efterfølgende. De 4, ud af de 5 hanhunde, udviste stadig interesse for tæver i løbetid, og var i stand til at parre = risiko for skader på tæven.
    Mine forældres gravhund blev kastreret, og ændrede psyke, han blev voldsomt usikker= bed smiley
    Min venindes hanhund blev kastreret, og ændrede psyke. Han blev trist (slukket), og overvægtig. Han er dog livet lidt op igen, efter de fik en hund mere. Han er stadig meget interesseret i tæver i løbetid.
    Én af mine veninders hanhunde blev kastreret, i forbindelse med at han var voldsomt oppe at ringe over tæver i løbetid. Han mistede fuldstændigt interessen for tæver, men har fået skodpels (langhåret hund, med masseraf underuld).

    I og med at I overvejer kastration, for at kunne få hunden passet, i et hjem med tæver, ville jeg sige at det er en dårlig idé, ifølge min erfaring, da det ofte ikke fjerne kønsdriften/interessen for tæver i løbetid + at det kan forværre hans usikkerhed.

    Jeg vil anbefale jer at finde en god pension i stedet, eller søge efter hundepasser herinde, så I har andre pasningsmuligheder.

    Mht. at jeres hund jagter fugle/ikke kan gå løs: Træning, træning og atter træning. Luft ham udelukkende i snor, så han ikke har mulighed for at stikke af/gå på jagt. Der findes masser af muligheder for snore, hvor han stadig kan få lidt frihed ( bl.a. sporline, flexline), men hvor I stadig har ham under kontrol. Det ville jo være trist, hvis I mistede jeres hund, fordi den i sin jagtiver, kom for langt væk fra jer, og ikke kunne finde tilbage smiley


  • #29   22. feb 2017 Jeg er bestemt ikke fortaler for kastration, så det farver også min holdning, men jeg ville slet ikke kastrere en hund der var den mindste smule usikker, det kan godt være at alle eksperter ikke er enige i at det bliver forværret, men der er altså ingen vej tilbage hvis I er uheldige.

    En hund der ikke har et sikkert indkald, skal ikke rende løs, heller ikke et sted med langt til andre mennesker, der er jo også naturen at tage hensyn til, om sommeren har dyrene unger, tænker hvis han dræber eller skader en dyreunge eller skræmmer dens mor væk. En hund skal være under opsyn, i snor eller bag et sikkert hegn


  • #30   22. feb 2017 Det virker lidt vildt at lade hunden undergå kirurgisk indgreb for at få den passet..
    Der er noget med proportionerne der smiley


  • Torben  T
    Torben T Tilmeldt:
    sep 2016

    Følger: 1 Emner: 9 Svar: 22
    #31   23. feb 2017 Proportioner kan diskuteres. Der er noget der taler for ja, og noget der taler imod.

    Jeg er også usikker, derfor bad jeg om jeres råd, kommentarer osv. Og dem takker jeg for smiley

    Jeg har booket en tid ved min gode dyrlæge (som jeg på ingen måde anser som værende 100% profit-fokuseret) for en snak.

    Igen tak


  • #32   23. feb 2017 Det skulle undre mig, hvis du ikke får det råd at kastrere..

  • #33   23. feb 2017 Jeg kender nu altså dyrlæger, som har et noget mere nuanceret syn på kastration og som ikke anbefaler det per automatik til unge hanhunde smiley

  • #34   23. feb 2017 De findes, men der er ikke mange af dem..

  • #35   23. feb 2017 CH - du er måske lidt sort seer smiley
    min dyrlæge ville heller aldrig anbefale neutralisering medmindre det var nødvændigt af den ene eller anden grund, og de ville aldrig neutralisere en nervøs hund


  • #36   23. feb 2017 Hehe.. sortseer smiley
    Det kommer jo ikke ud af ingenting.
    De fleste dyrlæger har ikke den store indsigt i adfærd og virkeligheden er at de faktisk meget ofte anbefaler kastration som adfærdsmodulerende.

    Der findes heldigvis nogle, der gør anderledes, men det er en dyb og vedholdende tradition i det fag...


  • #37   23. feb 2017 Mine forældres hanhund var glad for alt og alle, før han blev kastereret. Efterfølgende er han blevet lidt mistænksom ved nogle mennesker og hunde - ikke voldsomt, men ikke noget der blev set til, hverken før kasteration eller ved kemisk kasteration. Der var så andre grunde til, de valgte at få ham kastereret.

    Hans indkald er i øvrigt ikke blevet bedre - ud over, at han førhen var rigtig rigtig ked af det, når der var tæver i løbetid i 5-10 km. afstand, det er han ikke længere påvirket af. Han jagter stadig fugle, katte osv, hvis han kan komme til det smiley

    På baggrund af, at en hund der IKKE reagerede nervøst på nogle ting førhen, er begyndt lidt på det efter kasteration, ville jeg aldrig gøre det på en hanhund, som allerede før viser "optakt" til det - med mindre at der er en rigtig rigtig god grund, og ingen anden udvej. smiley


  • Torben  T
    Torben T Tilmeldt:
    sep 2016

    Følger: 1 Emner: 9 Svar: 22
    #39   23. feb 2017 Hejsa. Netop været ved dyrlægen og fået en snak. Til info så fik vi IKKE bare det råd at kastrere. VI fik en snak om fordele og ulemper og de synes at vi skulle tænke over det (som vi så gør, og gjorde). Der er også den mulighed at få skåret sædstrengen over (vasektomi mener jeg at det hedder). Det påvirker ikke "kemien" i hunden, han mister blot evnen til at blive far.

    Endnu engang tak for jeres tilbagemeldinger og kommentarer.

    vh
    Torben


  • #40   23. feb 2017 Hvis det ikke påvirker kemien i hunden, vil den jo stadig forsøge at parre løbske tæver, og derfor skal de stadig holdes adskilt - fordi selvom der ikke kan komme hvalpe, kan der jo stadig komme andre skader og tæven kan forøvrigt også blive ret sur smiley

  • Torben  T
    Torben T Tilmeldt:
    sep 2016

    Følger: 1 Emner: 9 Svar: 22
    #41   23. feb 2017 Ja, lidt som hos os mennesker smiley

  • #42   23. feb 2017 Det bliver stadig noget rod, hvis han skal passes i løbetiderne smiley

  • #43   23. feb 2017 Fedt at dyrlægen tilbyder det - vi havde et hyr med at finde en der ville høre tale om den løsning smiley

    Som andre har skrevet så er der mange kastrater, der stadig parrer - der er ingen garanti der.
    Oftest bliver det mere og mere udtalt med tiden.

    Er der andre grunde end pasning til at fjerne kønshormoner?


  • Torben  T
    Torben T Tilmeldt:
    sep 2016

    Følger: 1 Emner: 9 Svar: 22
    #44   24. feb 2017 Hejsa,

    nej der er ikke andre grunde end pasning. Han er en dejlig livlig (som i RIGTIG livlig :)) hund.

    vh
    Torben


Kommentér på:
Kastration (og fuglejagt :))

Annonce