{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.160 visninger | Oprettet:

Imod avlsforbud? {{forumTopicSubject}}

Hejsa folkens.. Jeg var lige inde på min specialklubs hjemmeside, og faldt der over dette link:

http://www.avlsforbud.underskrifter.dk/

For mig at læse er det en indsamling imod at DKK laver forbud uden specialklubbens samtykke. Men er der mon nogen herinde der ved præcist hvad dette bunder i?

(om i vil skrive under eller ej er op til jer, men jeg venter lidt til jeg er helt sikker på hvad det her går ud på, for jeg har trods alt en race som, grundet antal, nok godt tåler at miste individer hist og her hvis ejerne er nogle idioter)


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Imod avlsforbud?
  • #1   5. okt 2007 Jeg fik samme liste tilsendt af min racerepræsentant, men altså ikke mere oplysning end det du tilsyneladende har fået. Kan godt se fidusen i at man fra DKKs side følger anbefalinger fra de respektive specialklubber....

    / Trine


  • #2   5. okt 2007 det er fordi at DKK kan nedlægge avlsforbud mog avlshunde hvis de overskrider matadoravlen - og det er altså ikke så sort og hvidt som DKK udlægger det til...for nogle racer betyder det at et endivid må fostre 3 afkom - det er der da ingen der gider hente nyt lod til landet med - men på den anden side bør man jo også være obs på at ikke halvdene af alle hvalpe kommer efter den samme han

  • #3   5. okt 2007 Ah, ok!
    Det var da en lidt bedre forklaring.. men indsamlingen kunne måske godt formuleres sådan så man forstår at der er tale om de helt små racer (min har en grænse på 64 hvalpe... et forbud ville være tiltrængt hvis man overskred det!)

    Jeg har også lige skrevet til opretteren med nogle uddybende spørgsmål. smiley


  • #4   5. okt 2007 ja, dem der har skrevet det, går udfra at alle ved hvad det handler om

  • #5   5. okt 2007 vores race må få 9 hvalpe. DKK siger så at for de små racers vedkommende vil man have lidt elastik på.
    denne elastik betyder at vi aldrig helt ved hvad der egentlig er ok. De forsigtige hanhunde ejere tør ikke overskride grænsen.
    Så selvom de sidder med alletiders gode han, der er sund, med det rigtige temperament og som føre nogle gode gener videre, får han ikke lov til at få mere end højst 3 kuld.
    Så vender man sig måske mod andre hanhunde, der er knap så egnede.

    For mig at se vil man netop begynde at avle på ravl og krat.
    og hvem vil hente gode (dyre) hanner hjem fra udlandet.
    jeg syntes man gør racen en bjørnetjeneste på denne måde.
    Det betyder ikke at jeg ikke syntes der skal holdes øje med hvilke hanner og tæver, der bliver brugt for meget.
    jeg har ikke nogen nem løsning på problemet.



  • #6   5. okt 2007 Jeg synes også at det er en latterlig regel med matadoravlsgrænsen. For netop som flere skriver, så kan det forhindre folk i at tage nogle gode hanner hejm fra udlandet, og parre med naboens i stedet, selvom den måske kun lige akkurat opfylder avlsbetingelserne. Men det er langt fra muligt for alle at tage en dyr hund hjem, hvis ikke man kan tjene de fleste af pengene hjem på parringer. Jeg har i hvert fald ikke et pengetræ i haven desværre. , og så kan det jo også være at opdrætter så kun køber hunden hjem til eget forbrug, hvis den nu ikke må lave ret mange hvalpe.

    Men ville ønske, at det var lidt bedre formuleret, før jeg skrev under. Hvis det virkelig handler om matadoravls grænsen, så vil jeg gerne skrive under.


  • #7   5. okt 2007 det er nemlig en af bagsiderne - man får et A oget B hold - for hanhundeejer, men super hanhund, vil jo kun gå med til parringer med super tæver - de vil da ikke spilde en parring på en midelmåde tæve - selv om det da er det der skal til, for at forbedre racen - ligeså med sundhed - så middelmåde tæver må ty til middelmådige hanner - med A og B hold til følge

  • #8   5. okt 2007 Platugler: Helt enig:-)

  • #9   5. okt 2007 På showdog er der et godt indlæg - (link fjernet)

    Jeg læste et sted et argument for at gå imod DKK / for at underskrive.
    en international champion som er fra en antalsmæssig lille race må få 0-10 afkom før de når grænsen.
    en hund fra en af de antalmæssig stor racer må med en 2. pr og c-hofter blive forældre til 100-500 afkom før de når grænsen.

    I min race må hver hund blive forældre til 2 afkom dvs. mine hunde havde 150% allerede ved det første kuld.
    I racens hjemland siges der 18.

    Hvis de små racer skulle overholde det krav ville det betyde.
    * racens antal i dk kan kun forøges ved import.
    * man skal undgå at exportere hvalpe for det formindsker antallet i dk.
    * alle hunde i racen skal gå i avl - salg til familiehund bliver dermed afskaffet.
    * Opdrætteren bliver dommer på om en hvalp er god nok til at blive avlsgodkendt = overleve.


  • #10   5. okt 2007 Men omvendt vil det netop betyde at større racer vil kunne lave de 100 hvalpe som før nævnt som problem..

    Men hvor er det godt at i kunne forklare den rigtige sammenhæng. jeg kan helt klart godt se problemstillingen fra jeres side!


  • #11   5. okt 2007 men det er også noget lort hvis en, tilsyneladende super han bliver brugt ud avoer alle grænser - der er før set eksempler på at sådan en han har givet store problemer vidre, skjult - og så er racen virkelig på spanden når det dukker på - så er han i alle linier og det er ikke til at slippe af med den skavank igen

    men løsningen kender jeg ikke - men tror nu også at det bliver mindre og mindre - da folk bliver mere og mere villige til at rejse efter en god han


  • #12   5. okt 2007 Platugler...helt enig omkring A og B hold

  • #13   5. okt 2007 Søster... Vil du melde tilbage om meningen med underskriftindsamlingen ?

  • #14   5. okt 2007 Meget gerne marianne. I skal være de første der får det at vide.. smiley

  • #15   5. okt 2007 Altså får lige lyst til at indskyde,, at matadoralvsgrænsen ikke er lavet for at genere opdrættere, og jeg har selv en lille race hvor grænsen er temmelig lille, men kan godt se fidusen i at de ikke kun er de samme dyr som der avles på.

    Matadoravlsgrænsen er så vidt jeg har forstået en vejledende grænse, hvilket betyder at man kan få dispensation, hvis man har et godt grundlag for at få det.

    Desuden synes jeg, at hvis man ønsker, at bidrage sin race med noget positivt så tager man gerne til udlandet trods det er dyrt, og man ikke kan benytte hunden ad flere omgange.

    / Trine


  • #16   5. okt 2007 det er jo også det vi siger - men der er bare også en bagside ved den regel - for ikke alle kan overskue at køre til udlandet og de avler altså alligevel og det kan du ikke forhindre og dermed bliver der nemt et A og et B hold - jeg har ikke løsningen, men dette mener jeg helle ikke er løsningen.

    vil lige sige at jeg har være i udlandet og gør det også igen


  • #17   5. okt 2007 ja men så ville det være rart at vide hvor lang dispensationen er. er det dobbelt så mange eller hva'
    gør mange utrykke.

    Det kan godt være man tager til udlanden for at parre, tager selv til Sverige næste gang. men det er en dyr løsning og jeg har heller ikke et pengetræ.
    det og så en sprogbarriere gør at vores grænse går til de omkring liggende lande. og der er det stort set de samme linier der går igen som herhjemme. Derfor er det lidt som at gå over åen for at få vand. Det er dog en perfekt han til vores Bianca vi har fundet. så der er ikke gået på komprimis


  • #18   5. okt 2007 og nogen sælger ders han proforma til udlandet og få avler han vidre i DK

    og så er der jo lige den ting at indenfor nogle racer er DKK så meget foran med avlsrestriktioner at man ikke kan finde ret mange udenlandske avlshanner, som er tjekket for det hele


  • #19   5. okt 2007 Platugler
    Jamen så er vi jo enige...
    Jeg er nok mere for matadoravlsgrænsen end til ingen begrænsninger. Der er vel heller ingen - ej heller DKK - der påstår at der ikke er en bagside?

    / Trine


  • #20   5. okt 2007 Jo, men indsamlingen er ikke imod matadoravlsgrænsen.. den er imod udelukkelse af hunde der overskrider den uden at inddrage specialklubben...

  • #21   5. okt 2007 så synes jeg det burde ske på mere frivillig basis og ved info og rådgivning - ikke ved forbud som dette

  • #22   5. okt 2007 Jeg synes det er meget forskelligt afhængig af om det er en stor eller lille race

    Cavaliere må lave 78 hvalpe - det er sku rigelig i min verden! De kan falde med hjertefejl som 6 års - så er det da meget godt at de "kun" har lavet 78 og ik 200...

    Welsherne må kun lave 18 hvalpe - det svarer til 2 kuld - det er ik skide smart - det kan ikke betale sig at hente en god han hjem- for den må lave alt for få hvalpe...

    Samme med Aussierne - den hund der ligger nr. 1 til Årets hund - som har vundet alt muligt, må stadig kun lave 18 hvalpe...

    Synes reglerne skal bibeholdes for de større racer, men lempes - særligt for hanhunde i de små racer...


  • #23   5. okt 2007 såda ner det også ved boxer - tror at de først reagere hvis nogen "melde" ejeren

  • #24   5. okt 2007 ved faktisk ikke hvad topscoren hedder ved vores race - der er matadorgrænsen 62

  • #25   5. okt 2007 Reglen er jo relativt ny - men jo jeg har hørt om masser af hunde der har fået avlsforbud

  • #26   6. okt 2007 Der er desværre mange der parrer med en han med mange titler - ikke mindst for at få solgt deres hvalpe for langt fra alle tæver er optimale til sådan en superhanhund.

    Jeg syntes reglen i og for sig er god nok - men hvad er langt vigtigere er at skele til hannens AVLSVÆRDI frem for hans EGENVÆRDI.
    Så tillad ham at lave x-antal kuld med fx 3 forskellige tæver og se hvad de bliver til + sygdom. Falder alle godt nok ud - så giv denne han spillerum på flere tæver.
    Der er tit nok set rigtig gode hanner der bare ikke har den fornødne gennemslagskraft i avlen - jamen så bør de bare ikke bruges efter min mening.


  • #27   6. okt 2007 Karin H - faktisk et rigtig godt forslag.

  • #28   6. okt 2007 Karin

    jeg kan lide idéen, men hvor højt skal den standard sættes og hvordan tvinger man hvalpekøberne til at sundhedstjekke og registrere resultater?
    Foreslaget er meget afhængigt af at aftagerne bærer en hel del ansvar


  • #29   6. okt 2007 Så fik jeg svar. Den artikel hun henviser til er til at finde her: http://dan-l.dk/Kennel%20Dan-L/pages/Andrew%20brace.html

    Svaret er postet med skriftlig tilladelse fra forfatteren.
    ----------------------------------------------------



    Kære Annemie

    Tak for din mail...

    Jeg skal forsøge at svare så kort som muligt.

    Vi er 100% FOR DKK´s etiske anbefalinger (anbefalinger ER anbefalinger og ikke love) - men mod at anbefalinger bliver til forbud.

    Det at nedlægge avlsforbud, er den alvorligste handling DKK kan sanktionere mod vore hunde. Dette bruges i langt de fleste tilfælde, kun, hvis der er tale om ganske særlige forhold så som dødelige, sygdomsmæssige forhold. Og altid i samarbejde med special klubberne.

    Nu har DKK valgt at nedlægge avlsforbud ,hvis den enkelte avlsdyr - ofte han - har overskredet en talmæssig afkomsgrænse (matadoravlsgrænse) uden hensyn til sundhed, type og mental stabilitet eller brugsegenskaber osv. Dette tal er fremkommet så vidt vides - for direkte adspurgt hos DKK, hvor dette tal er kommet fra, får man ikke rigtigt noget svar - via en afhandling/eller fra en konference hvor en husdyrspecialist har udtalt at det optimale for husdyravl er at et forældredyr bør kun være forældre til 25% af en årgang - dvs. hvis en race har 100 registreringer om året - må det pågældende avlsdyr han/tæve være forældre til 25 hvalpe i HELE SIT LIV. Slå evt. selv ind på DKK´s samlede registreringstal og du vil se at rigtigt mange racer har en årlig registrering på 0 eller ganske få - dette betyder får de racer, at de kun må få ganske få hvalpe.

    Dette for at undgå indavlsdepression. Videnskaben formoder at en stor del af afkommet indgår videre i avl.
    Nu er det sådan i hundeavl - at kun meget få indgår i videre avl - tænk blot på talllene fra før - hvis 25 nye hunde skulle gå videre i avl fra en årgang - den race ville eksploderer i antal i løbet af 2 -3 år. Vi opdrættere ved, at kun ganske få gå i avl - hvis nogen overhovedet og derfor en risikoen for indavlsdepression ikke eksisterende og en matadoravlsgrænse unødvendig.

    Disse forbud går totalt udenom special klubberne - disse bliver end ikke taget med på råd. Man må da alt andet sige, at det er specialklubberne, som har fingeren på pulsen, når det gælder deres egen race.

    DKK sætter special klubberne undenfor indflydelse og opdrætterne under administration.
    Det er i høj grad dette vi protestere mod.

    Vi oplever denne bizarer at i situation, - en sag rejst af en special klub, som skal samle et meget omfattende materiale og så at sige ligge lig på bordet -her er DKK er meget lang tid - år! - om at tage stilling til en han som har givet syge hvalpe med dødelig udgang ( i den tid avler hannen videre) - men de med et snuptag kan nedlægge avlsforbud på hanner, som kun bibringer avlen godt - blot fordi de har produceret for meget afkom. Til eks har en malteserhan fået nedlagt avlsforbud fordi han er far til 14 hvalpe alle totalt sunde og raske og solgt til dejlige familie - hvor ingen er gået videre i avl. En anden som er far til ca. 170 hvalpe, i samme periode som den har været i avlen, er der født 6500 hvalpe i racen.

    Dette er disse urimeligheder, som vi protestere mod.

    Jeg vedhæfter Andrew Brace´s artikel - denne ser det hele sådan lidt med fremmede øjne.

    Mange hilsner
    Helle Dan Pålsson
    www.dan-l.dk


  • #30   6. okt 2007 Så er der skrevet under......

  • #31   6. okt 2007 Er der ingen begrænsninger på tæven ????? Hvis ikke hvad er egentlig forskellen ?

  • #32   6. okt 2007 Marianne, jo der er begrændsning på tævene. Men oftest er det hannerne, der når matadoravls grænsen, fordi de kan blive far til mange hvalpe på kort tid, hvis du forstår. De kan jo i princippet parre hver dag. Hvor en tæve højest får 2 kuld om året. Men en tæve skal have lavet rigtig mange hvalpe, før DKK griber ind. Kender en tæve, der nåede at få 7 kuld hvalpe før det var slut.


    Platugler, det hjælper jo ikke at sælge en han til udlandet, så de danske opdrætter bruger den igen, for der kan jo stadig ikke registreres hvalpe efter den i DK, uanset hvem der ejer den. Men udenlandske opdrættere kan bruge den.


  • #33   6. okt 2007 Lykke... fuldstændig rigtigt, men en race hvor matadorgrænsen er 3 hvalpe, hvad så med tæven af samme race ??
    Hvad er så forskellen... Tæven er jo i princippet så med i linierne hos hvalpene til videre avl....


  • #34   6. okt 2007 man kan til en hver tid søge om dispensation til at overskride matadoravlsgrænsen....hvorfor så ikke benytte sig af det?

    for "min" race's vedkommende ligger vi på 12hvalpe...det er max 2kuld..visse tæver kan klare det på ét kuld...MEN...da matadoravlsgrænsen er VEJLEDENDE og der ikke bliver ført løbende kontrol med den...hvorfor så bekymre sig SÅ alvorligt om det?........det skal mere eller mindre anmeldes til DKK før de skrider ind over for en bestemt hund der er for "brugt" inden for racen.......(jeg ringede ind og snakkede med Anette Bak, da jeg i tidernes morgen ønskede et kuld til på en tæve som havde lavet 16 hvalp)

    jeg har det fint med at DKK nogle gange skrider til værks uden at rådføre sig med specialklubberne først...en hel del specialklubber er så "små" og sammenspiste at man bakker hinanden op uden at tænke på det avlsmateriale der skal "stemmes for" først....der er jo ingen tvivl om at ikke alt hvad an ser i avl i dag, burde være i avl.........


  • #35   6. okt 2007 for tæver gælder det at overholder man de etiske anbefalinger generelt. altså får første kuld når tæven er to år og springer en løbetid over hver gang og slutter med hvalpe, inden tæven bliver 8 år, så skrider DKK ikke ind, med mindre at det er den samme han der bliver brugt ved for mange kuld. Det betyder at tæven kan få 5 - 6 kuld. jeg har spurgt på opdrætterkursus.

    mht. dette med at man går ud fra at samtlige hvalpe indgår i avlen, er en af de uretfærdige elementer ved matadoravlsgrænsen.
    vores hunde har tilsammen fået 29 hvalpe, heraf er der 3 der skal bruges i avlen. (en der har fået hvalpe her i DK + to der er exporteret til Sverige - en han og en tæve)


  • #36   6. okt 2007 Connie J... Hvad er forskellen på tæven og hannen af små racer.... Ser ud som om, at det igen er hannen der skal have skylden for syge hunde ;o)

  • #37   6. okt 2007 jeg ved ikke hvad de ligger til grund for forskellen på tæver og hanhunde. men overholder man de etiske regler for tæven begrænser det jo i sig selv at der ikke kommer alt for mange hvalpe af hende.
    det er jo også det der gør det så svært at have med at gøre, for tror egentlig også at hanhunden må få ligeså mange, men matadoravlsgrænsen for vores hunde er 9 hvalpe - MED elastik. og hvor lang man kan strække den elastik er der ingen der vil svare på - eller kan


  • #38   6. okt 2007 Hvis man går ind på hundeweb, så står der både matadoravlsgrænse både ved han og tæve. F.eks rottweilere må lave 125 hvalpe, og på den måde, det er skrevet, så gælder det både han og tæve. Det ved vi jo godt alle er urealistisk, så vil også sige, at det er de etiske regler, der gælder.

    Efter hvad jeg har hørt, så er elastikken som Connie kalder det således: hvis man i en race må lave 100 hvalpe, så vil de som regel først skride ind, når der er lavet 170 hvalpe, så der er en rimelig lang elastik. Men det kan jo nemt være, at det bliver strammet op.


  • #39   9. okt 2007 Jeg vil gerne forklare hvorfor jeg har skrevet under.
    I min race må hver hund lave 20% af sidste års registreret hvalp. Hmm dvs at min grænse for matadoravl på mine korthårs collier er 1 hvalp. Hvem som opdrætter vil finde sig i at sine avlshunde må lave 1 hvalp i dens levetid?
    Ja DKK gør det sgu ikke let at starte en ny race op her i landet.

    Knus Sinna


  • #40   9. okt 2007 Sinna ...... Kan godt forstå dig, og kan kun give dig ret... Det er ligesom lidt svært at udvælge sit kommende avlsmateriale....
    Ps . Er det dig Maibritt skal med til udlandet ??


Kommentér på:
Imod avlsforbud?

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce