{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.064 visninger | Oprettet:

DEBAT: Renracet vs. blandingshund {{forumTopicSubject}}

Puha, går og er ved at pakke alle mine ting sammen, men det hele blev lige lidt for meget, så tænkte at jeg ville sætte mig med Hg et øjeblik....
Forummet har dog været lidt dødt her til formiddag, på nær en enkelt tråd, som skabte lidt røre... Tænkte at vi kunne debattere lidt om emnet - det kan måske være en øjenåbner for nogen, og en mulighed for andre for at sige deres uforbeholdne mening

Emnet er meget ligetil - hvorfor vælger så mange at lave blandingshunde, i stedet for at holde sig til ren avl?
Er det økonomi, det nemme i det, spændingen mht. udfald af temperament, farver, skavanker osv osv?

Hold det i en pæn tone...Kommentarer på:  DEBAT: Renracet vs. blandingshund
 • #2   23. jan 2014 Min fornemmelse siger mig at rigtig mange tænker at hvis de parre to søde/smukke hunde
  Får de dobbelt så søde/smukke hvalpe
  Uden at tænke over racernes forskelligheder


 • #3   23. jan 2014
  Jeg tænker også der er nogen som tror på at blandingsavl giver færre syge hunde.
  Alt efter sygdommenes arvelighed så har de tildels også ret - men hvis man ikke undersøger forældredyrene for diverse, som jeg ikke tror de gør i blandingsavl, så er man ligevidt.
  I det meste raceavl, skal man undersøge, og dermed kan man forsøge at undgå sygdommene.

  Der var engang et kuld, som var avlet udelukkende til agility, det var virkelig nogle dygtige hunde, de var undersøgt for alt hvad racerne kunne have, og der var virkeligt lagt noget arbejde i den kombination. Det har jeg fin respekt for, det var så grundigt og udelukkende mindet på agility.
  Så blandingsavl kan for mit vedkommende godt være godt, men i de fleste tilfælde er det ikke.


 • #4   23. jan 2014 Jeg tror at mange tænker at bla.hunde er stærkere sygdomsmessig Om det er rigtig eller ikke ved jeg ikke men
  Jeg har har haft 5 ægte hunde hvor hver og en har været syge
  Så har jeg haft 5 blandinger hvor der kun er en der har været syge


 • #5   23. jan 2014 Jeg tror at det er penge................
  Aldrig har der været så mange blandinger og aldrig har blandinger været så dyre som efter at Paris Hilton gjorde små hunde populær.
  Pludselg blev der avlet på alt hvad der kunne kravle uden hensyn til sundhed og racestandard.

  Hvis ikke det var for pengenes skyld, så kan jeg kke forstå, at dem som laver blandingerne ikke gør noget som helst for sundheden af hvalpene. Der er jo så godt som ingen, der betaler for dyre undersøgelser af arvelige sygdomme.

  Og hvis ikke det var for pengenes skyld, så hvorfor koster en blandingshvalp, hvor avleren ikke har ofret en eneste krone til undersøgelser 6-10.000 kr.

  Hvis ikke det var for pengenes skyld, men fordi man synes at det kunne være sååååå sjovt at have hvalpe, hvorfor sælger avlerne dem så ikke til kostprisen eller bare en 2-3 tusinde kroner.

  Hvis ikke det var for pengenes skyld, så ville avlerne nok ikke opfinde nye smarte navne som designer hvalpe og ny race, ene og alene fordi når der står designer hvalpe eller ny race, så kan de vride lidt flere penge ud af uvidende købere.


 • #6   23. jan 2014 Som Minion siger - hvalpe. For nogen er det også pengene, men de putter ofte ikke den tid og de penge ind i det, som det koster.
  Hvalpe er nuttede og det tiltrækkes man af. Er selv en af dem der lavede hvalpe, fordi min hund var den bedste og smukkeste i verden. Fortryder ikke de hvalpe jeg har lavet, men er glad for at mine hvalpekøbere er mere ansvarlige end jeg var. 5 ud af 7 er neutraliseret og de sidste 2 har heller aldrig fået hvalpe


 • #7   23. jan 2014 Jeg tror også det er fordi at folk synes de har den bedste hund,- og så er det hyggeligt at have hvalpe.

  Der hvor jeg har det største problem med det, er at folk har en eller anden forvrænget idé om, at fordi det er uden tavle, så er det okay at avle på syge hunde/ ikke tjekkede hunde. og så self alle de fuldstændigt SINDSYGE kombier man finder..

  Hvis ALLE, uanset tavle eller ej, bare fik tjekket deres hunde for det der er nødvendigt af arvelige sygdomme osv, så ville det allerede være en del bedre.. Så skal de bare lige lære, at fx: "husky" og "pomeranien" blanding, IKKE giver en miniature husky med pomsens temperament.. BØVS!
  Hvis bare folk kunne avle på sunde og gennemtestede forældredyr, og så parre dem med samme race/noget der give mening (hvilket i mit hovede, altid er at holde til samme race..)

  Dobbelt bøvs!


 • #9   23. jan 2014 Jeg mener personligt ikke en ren racet er bedre en blandings hunde. Jeg vil til en hver tid vælge en blanding eller en uden tavle, frem for at betale mig fattig i en med tavle som så har alverdens avls fejl som den race nu kan have.

  Sådan har jeg det også med heste.

  Dog stiger jeg fuldstændig fra hvis man avler for at avle. Jeg mener, er det ikke logik man kun avler på dyr der er sunde, raske og ordentlige i hovedet?
  Dette er henvendt til både race ægte og blandingshunde, for det ser jeg ligemeget af begge steder.

  Min nu afdøde Bernersennen f.eks, hans mor er komplet gag i låget, ligesom alle hendes hvalpe. Alligevel avles der videre og videre og videre. I don't get it.


 • #11   23. jan 2014 Da jeg for mange år siden købte min flotte Samojede fra mig bekent en rigtig god avler Jeg husker desværre ikke hvad avleren hedder Fik jeg ved en øjenundersøgelse at vide at min hund havde Katerat på begge øjne Jeg blev selvfølgelig slået helt ud af den Men det værste af det hele var da jeg komtagtede opdrætter og fortalte det for at hun ikke skulle avle på forældredyrene igen
  Var beskeden den at når de var født inden for den årstal var det ikke forbudt at avle på dem selv om de kom med arvelig katerat Ja det forstår jeg jo ikke en pind af og blev godt gal i skrallen over at få sådan en besked


 • #12   23. jan 2014 Spændende input Jeg tænker også at det til dels er en form for protest mod "tavle-snobberi", og dels fordi folk simpelthen ikke tænker sig om...
  Der er heller ikke megen kritik inde over... Jeg så forleden en ældre dame med en Husky/Schæferblanding... Hvorfor???


 • #13   23. jan 2014 Der er mange useriøse som gør det fordi det er nemt, umiddelbart tiltalende osv. MEN jeg synes det er væsentligt at have for øje at nogle laver blandinger for at opnår hundetyper/på sigt racer som opfylder specifikke krav som måske i forvejen ikke er så godt repræsenteret i de faste hunderace. Netop på denne måde har vi jo netop fået nogle af vores allermest populære racer.

  Et eksempel på dette er fx Eurohounden. Her avlet bevidst på specifikke egenskaber for at opnå hunde med dette. Her er tale om seriøst avl på sunde hunde som lever op til en mængde krav. Sådanne blandingsavl synes jeg kan være meget meget fornuftig men kræver en stor del af seriøsitet både fra opdrætter og købers side (jeg vil faktisk våge den påstand at sådan avl kræver endnu stører seriøsitet og omtanke end avl på etablerede racer - ikke mindst set i lyset af at vi jo alt andet lige har hunde nok)
  Håber dette gav mening.


 • #15   23. jan 2014 Mht. sygdomme...
  Min gamle blandingstæve blev aflivet pga. spondylose, min nuværende blandingshund har HD - så jeg tror ikke en hatfis på at blandinger er sundere end renracede.


 • #16   23. jan 2014 Astrid.. - nu er det svært at få en renracet hest i hesteverdenen..

  en dansk varmblod er ikke renracet, en pinto er ikke renracet, en palomino er ikke, en holstener er ikke osv..

  Kan lige nævne tre der er RENE. Islænder, fjordhest og haflinger eks.. så må det være en af dem du skal have fat i

  Så alle mine med stamtavle er ikke rene • #17   23. jan 2014 Astrid, og hvordan er det lige, du tjekker, at der ikke er indavl i blandingshunde eller ikke stambogsførte hunde ?

 • #18   23. jan 2014 Tja. så lange man ikke bare blander for at blande, temperament skal være i orden hos begge forældre.
  Hvis begge forældre, samt i linjerne er sygdoms frie, ingen avllige sygdomme som høre racerne til.
  Da hvis man blander to hunde med sygdomme, forstærkes det bare i hvalpene

  Så kan jeg ikke se hvad der skulle være i vejren.


 • #20   23. jan 2014 Folk laver vel blandingshvalpe fordi de er drevet af penge, eller de synes det er hyggeligt - og selvfølgelig har de verdens sødeste tæve som har LYST til at få hvalpe.

 • #21   23. jan 2014 Astrid, jeg har i hvert fald kendt tilfælde, hvor en hanhund, der fik lov at strejfe parrede alle tilgængelige tæver i området, også hans egne døtre. Så det sker, og folk, der kommer ude fra og køber hvalpene kan ikke vide det. Og så er det jo ligemeget om den pågældende han var med stamtavle eller ej.

 • #23   23. jan 2014 Folks grunde til at vælge det ene eller andet kan jo være så forskellige.
  Dog kan man se, at mange mener tavleløs avl kun handler om penge.
  Det er jeg ikke helt enig i, og mener også der finder sted inden for tavle avl, hvor der laves et "penge kuld" hvor der måske ikke er de store forventninger til "præmie hvalpe".
  Og spørger man tavle avl folk, så giver det aldrig overskud at avle.
  Så er det jeg tænker, at hvis en race, som ligger på en pris af 14000 kr. pr. hvalp ikke giver overskud, så vil dem der sælger en anden race (med tilsvarende avlskrav) til 6000 kr. pr. hvalp, altså tabe min. 8000 kr. pr. hvalp.
  Så må man da håbe det bliver et lille kuld, da 10 hvalpe kan koste en over 80.000 kr.
  Og så undrer det mig, at prisen på en race kan være så ens alle steder. Er det fordi kvaliteten af al tavle avl af en given race er ens, eller er det pga pris aftaler.?
  Hvorfor skal man betale 20.000 kr.for en DKK EB som der ingen krav er til inden avl, og som er kendt for at være en usund race..? Jeg mener pris bør afspejles i kvaliteten, og sunde hunde/racer burde koste mere end usunde racer. Men tit er det omvendt, så man faktisk betaler mere for at købe en usund hund/race end en mere sund.

  Jeg mener ikke der er den store forskel på sundheden på tavle og blandinger, hvis man ser som helhed. Dog er der ikke tvivl om, at tavleavl med fokus på sundheden i længden vil blive bedre, desværre er der så mange der også eller i stedet for fokuserer på andre ting feks exteriør, og det er med til at trække den samlede tavle avl ned.

  Jeg går ind for tavle avl og de muligheder det giver, men er ikke enige i, de måder mange klubber/avlere bruger det på. Jeg mener feks ikke, at en race profil må stå i vejen for at forbedre en race med skavanker.

  Jeg har ikke noget imod blandings avl, men mener al avl bør laves med omtanke.


 • #27   23. jan 2014 Parallellen til hesteverdenen er sådan set interessant! Min hoppe er tysk kåret Hannoveraner, med 41% fuldblod, optaget i det tyske hovedstambogssystem og brændemærket. Hun er ligeledes for nyligt dansk kåret. Vi har et hingsteføl fra april 2013 efter hende som er efter Fürstenball, og hun er pt. i fol med San Amour - begge hingste er kåret i diverse avlsforbund - dvs opfylder flere racekriterier.

  Hingsteføllet e. Fürstenball var til Hannoveraner kåring i Hedensted i juni, og han blev bedømt godt med megen ros, også personligt af den tyske dommer - men vinderføllet som blev udtaget til fløjføl ved HN kåring i Verden lignede mest af alt en langlemmet Haflinger. Jeg gik utroligt meget op i at udvælge begge hingste - både med henblik på at forbedre fra min hoppe, som er meget sensitiv, varm og eksteriørmæssigt tung (gamle type af Weltmeyer/Worldcup II linjer) og valgte derfor hingsten Fürstenball til det førstnævnte føl, fordi jeg ønskede længere lemmer, mere ridelighed og racepræg ifht. nymodens Hannoveraner. Han blev ikke værdsat ved kåring som jeg havde ønsket, og derfor faldt valget i anden omgang på San Amour, som er endnu mere langlemmet - dog knapt så ridelig.

  Her står jeg så, med en Schæfer hund uden stamtavle - men som folk ikke er i tvivl om er Schæfer. Der er med garanti ikke blevet taget højde for hans temperament og sundhed da forældrene blev parret, selvom begge forældre er stambogsførte. Dette er jeg næsten sikker på da alt omkring ham ifht. opdrætter har været meget useriøst, og stamtavlen til kuldet blev fravalgt da det blev billigere for ham... (efter sigende)

  Hvad er forskellen på hesteavl og hundeavl, og standarderne ifht. disse to forskellige dyr? Min oplevelse med hesteavl er at sundhed og sind bliver nedpriotiteret til fordel for racekarakteristika, og på trods af det er der forregister der tillader hingste at være tilgængelige i mere end én slags avl. Dobbelmoral? Inden for hundeavl avler mange blot for at avle, og her bliver der tænkt mere på sind end sundhed, og racekarakteristika dominerer ekstremt...

  Hmm, blot en strøtanke efter at have stiftet bekendtskab med nu begge dele...


 • #30   23. jan 2014 Penge, og fordi folk er komplet ligeglade med sygdomme osv. De avler på alt der kan gå.

 • #34   23. jan 2014 Astrid
  - Han er for øvrigt til salg.....


 • #37   23. jan 2014 Jeg tror også at folk bare gerne vil lave hvalpe, og så tror jeg også at der er rigtig mange myter ifb med hundeavl.
  Fx. så tror mange stadig at arvelige sygdomme forsvinder, på magisk vis, når man blander racer.

  Mht. syge tavlehunde, så sker det naturligvis. Men hvis man køber hund med tavle, uden at bruge tavlen som det værktøj den er. Så kan man lige så godt købe en hund uden tavle.


 • #38   23. jan 2014 Reklamerer lige lidt...... UPS På billedet er han næsten 3 måneder

 • #39   23. jan 2014 Og nu vi er ved ligheden mellem heste og hundeavl, hvorfor er det så fuldt legalt, at en hesteopdrætter tjener penge på sin avl, mens det nærmest er skandaløst, hvis man tjener penge på et kuld hvalpe...

 • #40   23. jan 2014 Selvfølgelig er der nogle som avler, for pengenes skyld. Det er jeg slet slet ikke i tvivl om, det tror jeg da også der er folk som gør med stamtavler. MEN jeg tror altså også bare at man lige skal huske på, at ikke alle er ligeså hundetosset som os herinde, ikke alle har så stort kendskab til arvelige sygdomme og skavanker, stamtavler osv, som mange herinde har.

  Jeg anede ikke der var noget som hed en stamtavle på hunde, før jeg oprettede min første bruger herinde for 4½ år siden. Jeg anede intet om alle de arvelige sygdomme der høre til de forskellige racer osv osv. Det er alt sammen noget jeg har lært herinde, eller efterfølgende har læst op på, fordi jeg har hørt om det herinde. Jeg har så aldrig haft lysten til at avle, men tænker der med garanti er mange som har haft det som mig, og som så har lyst til at have en kuld hvalpe.

  Så er der også dem som gerne vil have en hvalp fra deres egen hund, dem tror jeg også der er en del af, og så bliver de jo nød til at få et helt kuld, og så sælge resten.

  Efter at have været herinde i de år jeg nu har, der er jeg stadig der hvor jeg intet har imod avl uden tavle, så længe folk sørger for at få tjekket hundene for de race relaterede sygdomme, og ikke bare avler fordi dyrlægen til det årlige tjek har sagt at hunden er sund og rask.


 • #42   23. jan 2014 Lige et mere........ 7 måneder Stopper nu

 • #44   23. jan 2014 Ja jeg vil gerne stå frem og sige at jeg gerne vil prøve at have hvalpe i mine 2 bla. hunde Jeg gør det fordi jeg gerne vil prøve at have hvalpe og jeg mener JEG Det er ikke for pengenes skyld men fordi jeg syntes det kunne være sjovt at prøve Nu er jeg lidt oppe i alderen så jeg mener at hvis jeg skal prøve så er det snart nu Ja og jeg mener mine hunde er rigtig dejlige som de flesre jo syntes deres er Så ja jeg gør det for at være med til at være reservemor

 • Stine H
  Stine H Tilmeldt:
  okt 2011

  Følgere: 7 Emner: 80 Svar: 6.574
  #45   23. jan 2014 Dem jeg kender der har lavet blandingsavl har bestemt ikke gjort det for at tjene penge, men fordi de selv og flere de kendte gerne ville have hvalpe af moderen. Der er i øvrigt heller ingen af dem der har haft problemer med at komme af med hvalpene. Men har selv sagt nej til nogle, der har spurgt om de måtte bruge min hund til at parre deres tæve. Bla en med en pomse ville gerne have hende parret med min hund på 10 kg Men det ville jeg selvfølgelig ikke være med til

 • #46   23. jan 2014 Jeg mener at avl "fordi man gerne vil prøve det" er dybt godnat.

  Avl skal være for at forbedre og bevare en race med dennes gode egenskaber.

  Blandingsavl giver jeg ikke meget for.

  Og helt ærligt skal man også vide meget, i min optik, for at kunne arbejde ordentligt med hvalpene, socialisere godt, give de rigtige råd til hvalpekøbere mm.

  For lige at få det på det rene, er mine egne blandinger ikke købt hos en avler men hhv. hentet på internat på Lolland, og hentet i Chile.


 • Stine H
  Stine H Tilmeldt:
  okt 2011

  Følgere: 7 Emner: 80 Svar: 6.574
  #47   23. jan 2014 Jeg tror dem der har svært ved at komme af med blandinger primært er de store hunde. Små hunde er det ikke så svært at komme af med. I øvrigt kender jeg rigtig mange blandingshunde og ingen af dem fejler noget. De hunde jeg kender som er sygest er renracede. Bulldogs og cavalier. Og så alle mopsene med deres dårlige vejrtrækning

 • #48   23. jan 2014 Jeg tror der er rigtig mange, der avler blandingshunde, fordi de synes deres hund er den bedste i verden og derfor ønsker at få en lille "klon" af den (altså en hvalp). Så er der igen andre, der synes det kunne være hyggeligt, nogle tror/mener det vil være godt for tæven og andre igen håber på at tjene lidt penge.

  Jeg tror dog også der er rigtig mange uheld og selvom det er åbenlyst for de fleste herinde, at man kan få en abortsprøjte til sin hund, så tror jeg altså ikke det er noget de fleste "almindelige" mennesker ved eksisterer. Og det er nok de færreste dyrlæger, der vil omme med det forslag, hvis der kommer en familie til tjek med deres drægtige tævehund...


 • #49   23. jan 2014 Mange blandingshunde fejler ikke noget, fordi de ikke er tjekket for diverse skavanker.

  De laves af uvidenhed og ligegyldighed.


 • #50   23. jan 2014 Nogen måske Maj Britt

 • Stine H
  Stine H Tilmeldt:
  okt 2011

  Følgere: 7 Emner: 80 Svar: 6.574
  #51   23. jan 2014 Hvis man køber en (blandings)hund uden tanke om avl, så er det vel naturligt, at man ikke tjekker den for alverdens, men giver den sundhedstjek og så ellers følger om den trives

  Min egen er fx tjekket for PL, hvilket han heldigvis ikke har. Men kender desværre en som bruger sin DSG til at parre tæver selvom den har PL


 • #52   24. jan 2014 Ærligt synes jeg rene uden bog er et langt langt større problem end blandingshundene.
  Jeg tror også en del stadig tror en tæve har godt af et kuld, så de avler for egen skyld. Ikke for hvalpenes.


 • #53   24. jan 2014 Astrid - du skriver du aldrig vil købe dig en blandingshest.. så jeg måtte jo fortælle dig at nu næsten altid køber en blandingshest i hesteverden

 • BATDOG
  BATDOG Online Tilmeldt:
  sep 2013

  Følgere: 12 Hunde: 1 Emner: 23 Svar: 3.527
  #54   24. jan 2014 Jeg tror det er en blanding af blind kærlighed til sin hund (den er jo altid den smukkeste, kønneste og dejligste i verden og fred være med det), hyggen ved hvalpe (næh, så kan man have Livets Mirakel Light i sit hjem), tanken om et par håndører gør nok heller ikke det store, så det virker lidt som win med win på.

  Hvis man så kommer i tvivl, er der altid én i ens omgangskreds som kan fortælle om den der blandingshund som var evigt sund og tavlehunden som døde om 2 år gammelt skravl, helt uden at skele til at det at blande gener til at styrke afkom gælder i naturen, over flere generationer og med en god dosis Darwinisme (den stærkeste/klogeste hund får parret tæven og holdt skravlkonkurrenterne væk).

  Og hvis man så kommer lidt mere i tvivl om det er en god ide, så er der åbenbart altid en dyrlæge, som mener at et almindeligt årligt sundhedstjek er nok til at godkende hunden som avlsmateriale eller en gammel ven/onkel/bedstefar som kan fortælle hvordan man kurerede tæver for falsk drægtighed/surhed/alderdom/hvadend ved at lade den få et kuld.

  Jeg tror helt reelt det bunder i uvidenhed og kærlighed til sin hund.


Kommentér på:
DEBAT: Renracet vs. blandingshund