{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.154 visninger | Oprettet:

Advarsel mod BARF fra KU {{forumTopicSubject}}

http://jyllands-posten.dk/livsstil/ECE9920545/forsker-advarer-imod-hundemad-knaekkede-taender-knogler-i-spiseroeret-og-risiko-for-salmonella/

En forsker advarer mod BARF, både fordi der er risiko for sygdomme, uheld med knogler og fordi der kan opstå fejlernæring.

Er BARF måske bare et modefænomen? Og hvor mange har egentlig sat sig ind i hvilke vitaminer og mineraler en hund skal have, for at leve optimalt?

Fyr løsKommentarer på:  Advarsel mod BARF fra KU
 • #1   5. okt Temmeligt mange, der råfodrer giver jo en vitamin/mineralblanding oveni, så tænker, at de i reglen vil være dækket ind. Jeg overvejer dig lidt, hvad de så gør, med de vitaminer/mineraler der ikke udsskilles med urinen - disse kan jo overdoseres, men måske der skal voldsomme overdoseringer til, før det giver problemer?

  Ang sygdomme, knogler på tværs osv. så tænker jeg at det afhænger af, hvad man fodrer med. Mange hunde får jo diverse (rå) ben, også selvom de ellers lever af tørkost, og risikoen er vel den samme, uanset om kræet så efterfølgende får serveret tørfoder eller får en engelsk bøf


 • #2   5. okt Hvor mange, der bare fodrer med tørkost, har rent faktisk sat sig ind i, hvad den optimale sammensætning er? Jeg tænker, at folk der råfodrer, nok går mere op i fodring end de fleste andre. Eftersom råt er den naturlige kost for hunden, altså den kost, hunden er lavet til at spise, vil man fodre korrekt, hvis man fodrer efter "whole prey" princippet. Altså skal kosten minde om et helt byttedyr - sammen procentdel kød, fedt, ben og indmad, som hvis det var et helt byttedyr. Derudover kan man jo give lidt frugt/grønt/bær ved siden af, hvis man har lyst. At begynde med alle mulige vitaminblandinger er en dårlig idé.

  Det meste tørkost indeholder 35-50% kulhydrater. Hvor godt er det mon? Er det naturligt for hunden?


 • #3   5. okt Sludder og vås! ( uden yderligere uddybelse )

 • #4   5. okt Hun har jo ret i flere ting. Uanset hvordan man fodrer, skal man se på om det er korrekt ernæring for præcis den hund, man står med mellem hænderne.
  Forholdet mellem calcium, fosfor og fedtindhold er essentielt for korrekt udvikling af en hvalp.

  Hun er helt off på andre punkter. På de typer barf jeg køber, kan man nemlig sagtens se indholdet, så jeg ved præcis hvad jeg skal supplere med af tilskud.
  Ensidig fodring er aldrig godt. Det VIL give fejlernæring.

  Pointen: bevidsthed, åbenhed og indsigt er vejen frem i fodring.


 • #5   5. okt Kenzie, det kommer jo af at du mener hunden nedstammer fra ulven, og dermed nedlægger og spiser sit bytte. Det er én teori. Hunden har været domesticeret i mindst 10.000 år, og man må antage at der er sket en vis udvikling, ikke mindst i takt med at hunden er blevet et husdyr, som lever blandt mennesker. Mange mener at hundens opgave har været at beskytte mennesket mod dyr, men også at rydde op efter mennesket, altså spise rester og afføring.

  Hvis det nu er korrekt, så kan vi ikke bruge ulve-teorien til særlig meget. Hunde er omnivores, altså altædende. Det vil sige at den skal have plantemateriale også.

  Den gennemsnitlige hund har 90% gener til fælles med ulven. Mennesket har 98% til fælles med chimpansen. Betyder det så at vi skal leve af bananer og hinandens børn?


 • #6   5. okt Jeg er glad for min læge ikke skal ordinerer min mad... Tænk alle de guldkarameller jeg har undgået at kløjs i gennem tiden..

 • #7   5. okt "Kenzie, det kommer jo af at du mener hunden nedstammer fra ulven, og dermed nedlægger og spiser sit bytte. Det er én teori. Hunden har været domesticeret i mindst 10.000 år, og man må antage at der er sket en vis udvikling, ikke mindst i takt med at hunden er blevet et husdyr, som lever blandt mennesker. "

  Drop stråmandsargumenterne. Jeg mener ikke, at hunden nedstammer fra ulven, men jeg mener helt bestemt, at den nedstammer fra et dyr, der også er stamfader for ulven, og som primært levede af byttedyr. At hundens fordøjelsessystem er identisk med ulvens er et faktum


 • #8   5. okt Det er vist en typisk dyrlæge. Hun mener garanteret også, at hunde skal vacc. hvert år og at vacciner er helt ufarlige .
  Knækkede tænder når der fodres med barf? Måske! Men til gengæld ingen tandsten og tandrensninger


 • #9   5. okt Da jeg var barn og ung fodrede de fleste deres hunde med leverpostejmadder og div. madrester (sovs og kartofler). Har DET mon dækket hundens behov for vitaminer og mineraler og og og?
  Åh, jeg bliver sgu lidt træt i hovedet af, at alt kan gøres så indviklet, når det gælder vores hunde


 • #10   5. okt Jeg er i øvrigt fuldstændig enig med Malene i, at en varieret kost er den eneste måde at sørge for, at hunden er fuldstændig dækket ind. Ensidig kost er nemlig aldrig godt.

  Min får da også både råt, tørkost, vådfoder og rester.


 • #11   5. okt Der er fordele og ulemper ved alting.
  Man ser flere knækkede tænder, det er en fact, men til gengæld mere madglæde, mindre overvægt og mindre tandsten.

  Mange dyrlæger har penge i tørfoder, så selvfølgelig vil de gerne sælge deres tørre bras.

  En voksen hund kan fodres med næsten hvad som helst. Hvis man giver en masse forskelligt, skal hunden nok få dækket sit behov.
  Under opvæksten skal man være mere påpasselig. Især store racer kan gro helt i smadder hvis man ikke ved hvad man laver, på både tørt og råt.


 • #12   5. okt #11

  For ikke at nævne, at RC underviser på dyrlægeuddannelsen!


 • #13   5. okt Åh, jeg bliver sgu lidt træt i hovedet af, at alt kan gøres så indviklet, når det gælder vores hunde

  Her skal du forestille dig en masse thumbs up´s .... kæft, hvor er det sjældent jeg er SÅ enig i en udtalelse herinde !


 • Peter
  Peter Tilmeldt:
  okt 2016

  Følgere: 4 Emner: 3 Svar: 1.995
  #14   5. okt Mon ikke at giganterne Colgate, Nestlé og dyrelæger som sælger foder klapper i deres små fede hænder.. Gad vide hvor upartisk denne dyrlæge er..eller hvilken dyrelæge-loge hun er medlem af

  PS: Fodre selv mest med tørfoder (TOW) p.g-a af dovenskab.. men må dog indrømme at efter at have fodret udelukkende med barf i et år (efter vejledning fra ian billinghurst "bible")..synes jeg at der manglede et eller andet.. Jeg tror dog selv på at det var en smule forkert sammensætning..


 • #15   5. okt Jeg er helt og aldeles ligeglad med hvem der klapper i deres små eller store, slanke eller fede hænder.
  Jeg fodrer med RC og Hike - jeg har en hund, der er i super form, han kører ikke hurtigt træt, hverken fysisk eller psykisk - han fik mega ros, blandt andet for pelsen, hos Charlotte Frigast, der IKKE anbefaler RC ..

  Det virker - hunden fungerer - så gnid jer i hænderne, ryst på hovedet, klask mig i røven og kald mig Erna .. jeg er pisse ligeglad


 • #16   5. okt Meget enig med Malene, det handler om bevidsthed om og indsigt i hvordan kosten skal sammensættes, så er der er fornuftigt forhold mellem kød, indmad og ben og man fodrer varieret med kød fra forskellige dyr.

  Problemet er nok at mange hundeejere netop ikke sætter sig ind i dette, men blot køber nogle færdigblandede produkter hvor man ikke kan se hvad det indeholder.


 • #17   5. okt Mine hunde får tørt til morgenmad, fordi jeg simpelthen ikke gider andet på den tid af dagen. De får råt til aftensmad, fordi jeg elsker deres nydelse af det rå.
  Jeg tror, de har det OK med min model


 • #18   5. okt Jeg har hørt fra flere i studiemiljøet derinde, at de professorer, som har en dyrlægemæssig baggrund, generelt er imod råfodring, mens dem som har en husdyrvidenskablig baggrund er mere afslappede omkring det. Det er også min egen oplevelse. Så jeg er ikke overrasket over den artikel overhovedet. Nogle af hendes argumenter er jeg enig i, men det stopper mig ikke i at råfodre.

 • #19   5. okt Jeg gør det der virker for mine hunde. Indtil nu har jeg fodret tre på barf uden at se problemer, så hvorfor skulle jeg ændre det... Jeg vil anbefale at man ser på sin hund og så vurderer derfra. if it works - dont fix it...

 • #20   6. okt Jeg får taget blodprøver, så får jeg et klart øjebliks billede af hvordan det ser ud, og om min hund får det den behøver.

  Og dog, jeg barfer ikke fuldtid, så jeg vil ikke mene at det er nødvendigt med blodprøve længere, men da jeg barfede fuldt eller mestendels da fik jeg taget blodprøver.

  Skal min hund alligevel ha taget blodprøve, så spørger jeg altid efter en fuld blodprofil, med alt!

  Jeg burde egentlig selv få taget blodprøver ofte, for det viser sig at jeg optager vitaminer meget forskelligt og i perioder skal have dobbelt dosis af flere ting. Undskyld off topic.


 • #21   6. okt Der hvor jeg handler barf står der på poserne hvad indholdet er, meget udspecificeret.

  Er ikke bekymret for knækkede tænder før senere i livet, men har vitterligt ikke oplevet det endnu. Jo Obelix slog en flig af en fortand..


 • #22   6. okt en blodprofil er et øjebliksbillede. jeg mener det er spildte penge. Hvis en hund arbejder optimalt og giver sig fuldt ud, har en flot pels, afførring samt holdning og bevægemønster, så viser det mig, at den fodres korrekt. Fejlernæring viser sig over tid

 • #23   6. okt Kenzie har knækket en tand. Ved at løbe direkte ind i et hegn, og derefter få to andre hunde i fuld fart lige i nakken, så hun blev mast ind i hegnet. Hun brækkede i øvrigt også en tå. Så hendes knækkede tand har nok ikke så meget med råfodring at gøre - medmindre det da kun er BARF-hunde, der er så dumme

 • #24   6. okt Man tager en bunke gode friske råvarer, koger, maser, blender, presser whatever det til tørre piller og dyrlægen mener så, det er rigtig hundemad.

  Hvis disse råvarer gives rå, så dør vovse

  Hundens tænder er beregnet til at holde fast, flå, rive og knuse..........tørre piller


 • J0hN
  J0hN Online Tilmeldt:
  aug 2010

  Følgere: 53 Hunde: 3 Emner: 5 Svar: 3.070
  #25   6. okt Barf er ikke et modefænomen, udbredelsen har da været større end i dag er mit indtryk.

 • #26   6. okt jeg tror en stor grund til at dyrlægerne og en del af dem advarer er, at det alt andet lige er mere svært at fodre korrekt med barf. Man er nød til at sætte sig ind i tingene mere end hvis man bare bruger tørfoder.

  Personligt synes jeg man skal bruge hvad der virker for ens hund.

  @24 det lyder næsten som opskriften på en del af det barf man kan købe færdiglavet


 • #27   6. okt En hund knækker næppe tænder af at få en klump oksekød, en hel kylling eller lignende. Til gengæld har jeg lært at holde mig fra de hårde bærende knogler, som jeg tidligere gerne gav. DE har knækket tænder på såvel Lina som Kela, er jeg ret overbevist om.

 • #28   6. okt Ja, Henrik, det her f.eks:

  http://www.rigtighundemad.dk/da/product/bfb/bellas-favorit-barf-27x30g-okse

  som i min verden intet har at gøre med at fodre råt / BARF.

  Og de der poser med skamhakket BARF, vovse kan suge i sig, har heller intet med råt at gøre. • #29   6. okt Er meget enig med Henrik.

  Jeg vidste i øvrigt ikke, at foder var så vigtigt før end at jeg kom herind. Vi har altid bare købt det mærke som hunden fungerede på og suppleret det op med alt muligt andet løbende.

  Det tror jeg egentligt at de fleste gør, og reelt fungerer det jo fint.


 • #30   6. okt Når jeg læser foderugeplaner for nogle af de råfodrendes hunde herinde, kan jeg gerne tænke, at GISP, det ser sgu indviklet ud - og jeg gør det vist helt forkert
  Jeg køber 28 kg kød hos DT - hovedsageligt okse og fjerkræ inkl. noget indmad (lever og hjerte). Jeg veksler så, uden nærmere planer, mellem dette og køber nogle sild nu og da.
  Jeg aner ikke, om mine hunde er fejlernærede. De ser ikke sådan ud


 • J0hN
  J0hN Online Tilmeldt:
  aug 2010

  Følgere: 53 Hunde: 3 Emner: 5 Svar: 3.070
  #31   6. okt Her blendes grøntsager og hældes ud over hakket kød et par gange om ugen ca.

  Intet hokus pokus i det og det er ikke en videnskab.


 • #32   6. okt Rå grøntsager, John?

 • J0hN
  J0hN Online Tilmeldt:
  aug 2010

  Følgere: 53 Hunde: 3 Emner: 5 Svar: 3.070
  #33   6. okt Nej ganske let kogt i et par ´min og derefter i blenderen med vandet også.

  Er ikke ekspert men har gjort det altid, som i 20 år.

  ps frugt kan smides i blenderen også.
  Visse grøntsager bla porrer holder vi os fra.

  Er hundene ikke vilde med det blendede kan man smide en halv bakke leverpostej i også.
  Hunde kan snydes.


 • #34   6. okt ja, tørfoder-fabrikanter og entusiaster gør meget for at få råfodring til at fremstå som raket-videnskab, det er det ikke!

  Dete r faktisk præcis ligeså let som, ahh måske knap, som at hælde piller ud af en farvestrålende pose.

  Som Isabelle, skriver: køber xx kg hos feks. DT anden forhandler af råt eller blot i supermarkedet, serverer tilfældige stumper for kræet. Slut.

  Til gengæld er jeg da mere bekymret for de hunde, der lever det meste af deres liv på een slags tørpiller, der vil da være større risiko for over- underdosering af dette eller hint, samt ikke mindst udvikle intollerance overfor netop den specielle sammensætning.

  Variation er løsningen. - tørt - råt - vådt i een skøn blanding.


 • J0hN
  J0hN Online Tilmeldt:
  aug 2010

  Følgere: 53 Hunde: 3 Emner: 5 Svar: 3.070
  #35   6. okt Glemte lige:
  Mikrobølgeovnen bruges her, med blot lidt vand i


 • #36   6. okt Jeg har skrevet det før, jeg skriver det igen:

  I start 80 var der en cocker med allergi, os der luftede sammen i Søndermarken var sådan helt WHAT allergi på en hund........VILDT.

  I dag er det omvendt, man stikker ikke bare en hund en godbid uden at spørge ejer: Har den allergi?

  Ikke at jeg giver tørfoder skyld for allergi, slet ikke • #37   6. okt Er det så poser med blandede frosne grøntsager, du bruger, John?


 • J0hN
  J0hN Online Tilmeldt:
  aug 2010

  Følgere: 53 Hunde: 3 Emner: 5 Svar: 3.070
  #38   6. okt Vi har i overflod i haven, og ellers køber vi blot de samme grøntsager som vi selv spiser.
  Ja en pose ærter kan også bruges eller en pose med blandede grøntsager.
  Rå æg med mere.

  Nogen barftosser køber færdigt grønt. Kan ikke huske navnet på det.

  ps er ikke ekspert, gætter på at dem der ved noget om det sidder i de barfgrupper der findes herinde.
  Ud af ugens 7 dage får mine grønt et par gange om ugen, ellers kun kød og ben og såmænd tørkost ind i mellem hvilket de rynker på næsen af.


 • #39   6. okt nu har jeg ikke læst hele tråden igennem!!
  men er al mad ikke usund hvis man kun får det samme hver dag?
  jeg kan da godt overleve på pasta og kød sovs, ved dog ikke hvor sundt det er?

  er det ikke bare at fodre varieret? også når man udelukkende barfer?


 • #40   6. okt Isabelle - ind i mellem kan man få 10 poser frostgrønt for 100kr i Bilka eller lignende. Tag lidt forskelligt og i blenderen. Det er fandme let at give lidt grønt oven i kødet så

 • #41   6. okt I Netto har de det til 8-10 kr. posen. Jeg vil nok gå i gang med at give lidt grønt igen - bare ikke for meget, hvis det feder
  Hundene vil i øvrigt også gerne gumle i en gulerod. Men "alt" er gået lidt i rod her i hvalpetiden.


 • #42   6. okt Jeg synes også det er let... og så er det billigere end tørkosten herhjemme. Kæft det er dyrt at fodre med tørt synes jeg... mine katte får et mix af råt, vådt og tørt.... men kattemad koster vist også KASSEN!.... 7 kg 800 kroner - i den stil.... Vildt!

 • #43   6. okt Der var en rigtig god artikel i nummer af Canis fra tidligere i år omkring fodring af hunde. Om bl.a. teorierne om hvad der opfattes som 'korrekt' fodring Det var ikke en artikel der var for eller imod den eller den anden slags fodring.

 • Stine H
  Stine H Tilmeldt:
  okt 2011

  Følgere: 6 Emner: 79 Svar: 6.202
  #45   6. okt Jeg tænker - gad vide hvem der har betalt for hendes forskning? Selvfølgelig er en varieret kost af friske råvarer sundere end tørre piller, særligt hvis det som for mange tørfoderhunde betyder, at det er præcis den samme pose tørre piller dag efter dag, år efter år og hvor ejerne ovenikøbet har købt mange dyrlægers råd om, at man ikke må give hunden 'menneskemad' ved siden af. Det oplever jeg er en meget gængs opfattelse, at hunde ikke må få 'menneskemad'. Og ja, man skal da sætte sig lidt ind i, hvordan det rå skal sammensættes, fordi hunde har andre ernæringsbehov end mennesker, men SÅ kompliceret er det altså heller ikke. Jeg giver i øvrigt også en smule frugt, grønt og bær, som jeg blander i hakkekød, ellers ryger det ikke ned. Vil tro min hund får ca 10% vegetabilsk, han får så både råt frugt/grønt/bær og tørrede produkter (for nemheds skyld, ren dovenskab - det er meget dyrere). Det friske giver jeg råt, han får fx ind i mellem lidt forskellige bær blandet i direkte fra frostposerne, fordi han foretrækker dem frosne (hvis de er optøet sorterer han dem fra). Han fordøjer disse ganske glimrende, der er ingen synlige rester i det der kommer ud den anden vej. Så jeg blender/koger ikke de friske vegetabilske råvarer, selvom nogle mener, at de kun kan optages efter en tur i blenderen og/eller et opkog, men det tror jeg så ikke på. Han får også æggeskaller blandet i hakkekød ind i mellem, som jeg bare knuser i hænderne, dem er der også nogle som mener skal pulveriseres, før de kan fordøjes/optages. Men min hund har altså ingen problemer med at fordøje dem, der er heller ingen synlige rester i afføringen, når han har fået æggeskaller. Jeg giver også lidt tørfoder og vådfoder af god kvalitet (primært kødbaseret). Han er lidt sær på det punkt, der er en del tørfoder som han elsker, tror han betragter det som slik/junkfood, som vi andre jo også er mange der elsker, men vådfoder er han ikke så tosset med med et par få undtagelser. De fleste hunde foretrækker jo ellers vådfoder frem for tørfoder og det gør jeg egentlig også sådan rent ernæringsmæssigt, da det er mindre behandlet, indeholder den naturlige væske og ofte er bedre sammensat end tørfoder (indeholder mere kød)

 • #46   6. okt Her grundlægger jeg brækkede tænder og fejlernæring

  https://vimeo.com/237141061


 • #47   6. okt Hvor er det synd de sådan skal slide deres tænder Isabelle

 • J0hN
  J0hN Online Tilmeldt:
  aug 2010

  Følgere: 53 Hunde: 3 Emner: 5 Svar: 3.070
  #48   6. okt skønt at se fedeboller få rigtig mad ??

 • #49   6. okt Tja - Reiki bliver ikke barfet, men har hele livet fået div. ben og andet råt ved siden af sin tørkost, dels fordi han synes det er lækkert og dels fordi jeg tænker det er godt for tænderne at have noget at gnave i.
  Det får han så ikke længere. Han nærmer sig 11 år og hans tænder er så slidte (og en enkelt flækket tand har måttet opereres ud tidligere i år... nu har han lige været forbi dyrlægen med besked om at endnu en knækket tand må ud) at dyrlægen har nedlagt veto mod ben af alle slags.
  Han har super tandstilling og har hele livet også haft flotte bisser, men nu hvor det er slut med ben døjer vi noget med tandsten.

  Næste hund vil formentligt også få ben - men jeg tænker at jeg kommer til at holde noget mere igen med de store knogler og nøjes med "blødere"/lettere spiselige ting som ikke er så hård ved gebisset.

  Så der er vel godt og skidt ved det hele - Ja, det holder tandsten fra døren. Til gengæld kan det være ganske hårdt ved gebisset, og jeg er faktisk lidt ked af, at Reiki nærmer sig en tid som tandløs (ok -fortænderne er røget ved en påkørsel for år tilbage... men det er immervæk 6 tænder, der er røget nu... og de resterende er voldsomt slidte).

  Det handler vel i sidste ende om at se på kræet og gøre det det virker - og lære af det der ikke gjorde.


 • #50   7. okt mht slid på tænderne skal man holde sig fra de store rørknogler, især hvis de er behandlet (kogte suppeben) eller de der fyldte købe-ben, der er mega hårde, og ja de slider.

  MEN; man skal ikke glemme legetøjet! - tennisbolde, reb oav, der er fyldt med jord er meeeeeget mere slidende for tænderne .
  Men desværre er det stort set altid ben, der får skylden.

  Uanset, er jeg sikker på, at den generelle tand-sundhed er bedre ved ben/råt end risikoen ved en knækket / slidt tand.


 • J0hN
  J0hN Online Tilmeldt:
  aug 2010

  Følgere: 53 Hunde: 3 Emner: 5 Svar: 3.070
  #51   7. okt Store rørknogler får mine ikke med mindre jeg har klasket dem en med øksen så de flækker.

  Her fodres bedst med ribben


 • Stine H
  Stine H Tilmeldt:
  okt 2011

  Følgere: 6 Emner: 79 Svar: 6.202
  #52   7. okt Marvben skal ikke gives til hunde som gnaver i selve benet. Det synes jeg også står skrevet igen og igen på diverse sider om råfodring, så dem der gør det er nok primært dem, som ikke råfodrer eller ikke har sat sig ind i, hvilke ben der er gode kødben til hunde. Desværre ved slagtere ikke dette og langt langt de fleste slagtere anbefaler oksemarvben som hundekødben, det er så ærgerligt. Så folk som i god tro bare går til slagteren og beder om et godt kødben til deres hunde går ofte hjem med et oksemarvben. Det var også oksemarvben som min fars hunde fik, da jeg var barn. Min egen hund får ind i mellem et lille oksemarvben, fordi marven er meget næringrig (omend meget fed, derfor får jeg slagteren til at skære dem ud i små stykker, så han ikke får for meget på en gang), han gnaver aldrig i knoglen, men bruger lang tid på først at slikke den frosne marv ud og bagefter gnave i kød/fedtresterne på benet. Der skal man så også være opmærksom på ikke at give sådan et lille marvben alene, da hunden kan få bugspytkirtelbetændelse af et rent fedtmåltid (og i øvrigt dårlig mave), så jeg giver altid sådan et lille marvben sammen med et lille ben såsom en kyllingehals

 • #53   7. okt Vi giver riben

 • Stine H
  Stine H Tilmeldt:
  okt 2011

  Følgere: 6 Emner: 79 Svar: 6.202
  #54   7. okt Jeg giver også mange ribben fra forskellige dyr. Giver også halse fra både diverse fjerkræ, lam og svin (svinestegeben), kyllingelår og oksebruskben. Lige pt ligger min cavalier og gnaver i et svinetegeben, det tager ham cå 3 timer at gnave sig helt igennem sådan et Så er der lørdagsbrunch for lillehunden

 • #55   7. okt Vores får både ribben (okse, lam og hest), kyllingevinger, kyllingelår, kalkunhalse og kyllingehalse.

 • #56   7. okt MEN; man skal ikke glemme legetøjet! - tennisbolde, reb oav, der er fyldt med jord er meeeeeget mere slidende for tænderne .
  Men desværre er det stort set altid ben, der får skylden.


  Netop


 • #57   7. okt Pia - nu er Reiki slet ikke til legetøj, så det er ikke den slags, der har slidt
  Men ja, han har fået rørknogler i alle afskygninger (også ribben, fjerkærhalse og andet mere "tyggevenligt", men altså også en god del af de større knogler). Ved næste hund bliver det jo nok vendt om, så det primært er "alt det andet" den får og kun lejlighedsvis de store rørknogler.
  -så igen: Man må jo se på, hvad der virker og ikke virker, og så rette ind efter det. Fordele og ulemper er der ved det hele. Jeg kommer ikke til at råfodre (sådan fuldtids), men jeg stopper formentligt heller ikke med at give råt ved siden af, hvis ellers fremtidig vovse vil have det, Gaia vil jo ikke. Der skal bare rettes lidt til i, hvad det så er for råt, der gives ved siden af.


 • #58   7. okt Måske skulle hundene faktisk have sondemad og aldrig lege med legetøj? Optimalt skulle der selvfølgelig også være en elevator i stort set alle hjem med hund, så hunden ikke skal overbelastes af at gå på trapper?

  Jeg kan godt lide, at min hund har fine tænder selvom hun spiser artens naturlige kost, og at hun har fine hofter og albuer, selvom hun rent faktisk får lov at bruge sin krop.


 • #59   7. okt Ej hold nu op, det er der da ikke nogen der siger. Men når kræet praktisk talt ingen tænder har, eller når dem der er tilbage helt er slidt ned, så har man da gjort noget galt. Og hvis dyrlægerne oplever det forholdsvist hyppigt ved BARF-hunde, så er det da noget man skal have med i baghovedet, når man råfodrer - ikke som i at man så omgående skal droppe råfodring, men at man, hvis man ikke allerede gør det, skal tænke over, hvilke ben hunden får.

  Ja i naturen render ulve også rundt med slidte og knækkede tænder - men det betyder jo ikke, at vores tamhunde behøver gøre det samme, når nu vi faktisk kan tage hensyn til tænderne, fordi de ikke er tvunget til at spise hvad som helst de kan fange eller finde.


 • #60   7. okt Selvfølgelig behøver vores hunde ikke have samme barske forhold som i naturen. Men jeg synes også, man kan blive en tand for hysterisk - for eksempel i forhold til det med legetøj. Jeg HAR faktisk hørt flere sige, at hunde slet ikke må lege med bolde, fordi det ødelægger tænderne.

  Jeg ville ikke risikere fejlernæring ved ensidig kost, fordi min hund absolut udelukkende skal have små, tørre piller, der minimerer risikoen for knækkede tænder.


 • #61   7. okt Tennisbolde og læderbolde er no-go her, for det slider unødigt på tænderne, og det er der vitterlig ingen grund til. • #62   7. okt Kenzie leger heller ikke med tennisbolde Men ja, jeg synes godt, at man kan blive FOR hysterisk.

 • J0hN
  J0hN Online Tilmeldt:
  aug 2010

  Følgere: 53 Hunde: 3 Emner: 5 Svar: 3.070
  #63   7. okt Mine leger med alle bolde

 • #64   7. okt Kenzie - men det er jo ikke valget mellem 100 % tørkost eller kun store knogler. Men når man, som i mit tilfælde, ved at hundens tænder er slidt voldsomt, at flere er knækket og yderligere nogen fjernet af andre årsager, så er det bare helt slut med knogler. Det er stadig ikke = at han resten af sine da kun får tørkost, der er jo masser af andet han kan lide og et eller andet skal han jo have, for at holde tænderne hæderlige, så han får da stadig div. tørrede kødprodukter, grøntsager og alt det andet han altid har fået - bare ikke knogler.

  Og når nu jeg har konstateret, at min måde at fodre på (altså med alle slags ben, herunder også en del af de store knogler) har været så hård ved gebisset, så må jeg jo lære af det og gøre det anderledes ved næste hund.

  Jeg har endnu til gode at møde en dyrlæge der siger, at alt andet end tørkost er no go. Ja, mange dyrlæger fraråder 100% råfodring, men (er min oplevelse) med enkelte undtagelser, mere i retning af "vi vil ikke tilråde det, for vi ved ikke nok om det" end "din hund dør, hvis du rådfodrer den". Og samtlige dyrlæger jeg har besøgt i mine hundes levetid, har sagt at det er super at variere med kød og ben, så de får brugt tænderne.

  Jeg har heller ikke mødt nogen dyrlæger, der har sagt at hunden skal pakkes ind i vat og nærmest have en kørestol at komme rundt i det første år af hensyn til hofterne. Ja, jeg er stødt på en enkelt hundeejer i ny og næ, der var helt ekstrem i den henseende, men langt de fleste har enten været ligesom jeg selv og ment, at hvis hunden skal skånes SÅ meget, så må det være voldsomt dårlig avl - at hunde naturligvis ikke skal have hård motion fra dag 1, men at de dog skal have lov at bevæge sig og bruge sig, også selvom det betyder et trappetrin af og til osv.
  Eller de har været lidt mere forsigtige end jeg selv, men ikke ekstreme.

  De der ekstremer har jeg aldrig mødt i virkeligheden, men jo, jeg er da stødt på en enkelt eller to herinde... Det er altså ikke dem, der tegner det generelle billede.


 • #65   7. okt Korrekt. Det er tilladt at tænke sig lidt om Det er jo også det, jeg mener. Jeg giver min hund både råt og tørkost, og nej, jeg er ikke bekymret. Du kan se, at jeg har skrevet i #55 hvilke ben, min hund får

  Jeg er stødt på det hos flere dyrlæger, må jeg indrømme. "Nej en flot pels! Sikke nogle flotte tænder! Wauw, hun er muskuløs!" Og når jeg så fortæller, hvad hun får at spise, er det pludselig HELT forkert, og RC (eller hvad dyrlægen ellers forhandler) er det ENESTE rigtige.


 • #66   7. okt Jeg har ALDRIG fået "reklame" for dyrlægens foder. jeg har selv en enkelt gang spurgt ind til et bestemt foder de havde i forbindelse med min gamle hunds angst, og der har jeg naturligvis fået "salgstalen" for det foder... men der havde jeg jo selv bedt om det.

  jeg ved simpelthen ikke, hvad det er for dyrlæger, der er alle andre steder i landet end her hvor jeg bor. Jeg har ellers været ved dyrlæge i det meste af oplandet og herudover også i kolding og gråsten... ikke EN gang har de forsøgt at sælge mig noget (de sælger jo også alt muligt legetøj og ting og sager - heller ikke dette har de uopfordret forsøgt at sælge mig).


 • #67   7. okt Jeg HAR faktisk hørt flere sige, at hunde slet ikke må lege med bolde, fordi det ødelægger tænderne.

  Min hund bider i ærmer x ca 3 om ugen. Han har en bold som jeg bruger i træningen, han har en bidepude som jeg bruger til lydigheds-C, han har to tugs som jeg bruger i fremadsendelsen, han har et kasteærme, som vi bruger i bevogtningerne, han æder alle slags ben ... men han har IKKE en tennisbold !!!

  Min Iroc, som blev råfodret hele livet, undtagen i sit første leveår, og iøvrigt trænede med både bold og ærme, havde de flotteste tænder, så jeg tænker at nogle af de råfodrede godt kan tåle ben.

  Mon ikke også det har noget med genetik at gøre ?
  Mine tænder er, trods ihærdig børstning og brug af tandtråd, bare ikke ret stærke.
  Min kæreste, som både ryger og bæller cola - hans tænder fejler aldrig noget.

  Så der er vel også forskel på hundenes tænder, tænker jeg


 • #68   7. okt eg ved simpelthen ikke, hvad det er for dyrlæger, der er alle andre steder i landet end her hvor jeg bor. Jeg har ellers været ved dyrlæge i det meste af oplandet og herudover også i kolding og gråsten... ikke EN gang har de forsøgt at sælge mig noget (de sælger jo også alt muligt legetøj og ting og sager - heller ikke dette har de uopfordret forsøgt at sælge mig).

  Jeg undrer mig også - jeg har heller aldrig hørt det der ?

  Derimod hører jeg ind imellem at "sikke en flot, skinnende pels din hund har" - og så spørger de ind til hvad han får at spise. Jeg tænker, at det er oprigtig interesse ? For er det en måde at få mig til at skifte foder, er indledningen da ret dum

  Jeg kan huske at jeg fortalte min dyrlæge om Iroc og at han blev råfodret - dette fik da Lars fra Faxe til at sige noget i stil om, at han egentlig ikke umiddelbart syntes om konceptet, men at han jo altså kunne se at det virkede perfekt på min hund
  Han forsøgte ikke at sælge mig noget af deres eget foder - trods at han vidste, at grunden til at Iroc blev råfodret var, at han var allergiker. Dette var da ellers en oplagt mulighed til at reklamere lidt for RCs allergifoder, men det gjorde han sjovt nok ikke


 • #69   7. okt #67

  Helt bestemt! Nogle hundes tænder kan næsten intet tåle, hvor andres, der er udsat for det samme, bare er super fine.


 • Stine H
  Stine H Tilmeldt:
  okt 2011

  Følgere: 6 Emner: 79 Svar: 6.202
  #70   7. okt De hunde jeg kender som får oksemarvben til at gnave i (altså gnave i selve knoglen) er alle hunde som ellers lever af tørfoder. Jeg kender ingen som råfodrer og giver mange bærende knogler fra store dyr. Man kan jo sagtens give bærende ben fra fjerkræ. Jeg må indrømme, at jeg tror ikke en disse på den forsker og vil meget gerne vide, hvem der betaler for hendes forskning. Der er forskere som kommer frem til de mest mærkværdige ting, bare fordi man kan betegne sig med en titel som forsker, betyder det altså ikke, at det man siger nødvendigvis er rigtigt. Der er rigtig mange aspekter på spil ifht validiteten af forskning bla hvem der har finansieret forskningen og hvilken forforståelse forskeren har ifht sit emne. Stort set al forskning bekræfter forskerens forforståelse. Har i øvrigt arbejdet som koordinator i et forskningscenter mens jeg studerede på RUC, så har haft tæt kontakt til en stor forskergruppe

 • Stine H
  Stine H Tilmeldt:
  okt 2011

  Følgere: 6 Emner: 79 Svar: 6.202
  #71   7. okt Jeg har oplevet, at to ud af fire dyrlæger jeg har haft mine to hunde ved har forsøgt at overbevise mig om at bruge deres tørfoder fremfor råfodring. Men har lige haft min nuværende hund til 2 års sundhedstjek hos hans nye dyrlæge og hun roste ham meget for, at det var tydeligt at han var fuldt dækket ind ernæringsmæssigt bla på hans flotte pels og sagde, at det var sjældent, at en hund havde så flot hud. Hun spurgte lidt ind til, hvilke fisk jeg gav ham for omega 3 og sagde så, at det havde jeg jo helt styr på. Hun syntes, at det var super, at jeg råfodrer ham. Hun tjener så heller ikke penge på fodersalg Den første dyrlæge jeg havde min gamle hund til som hvalp sagde, at hun bestemt syntes, at jeg skulle skifte til det foder hun solgte, for det var helt perfekt sammensat. Da jeg så spurgte, hvordan det var sammensat, kunne hun ikke svare og fandt en reklame frem fra foderfirmaet Det er fandme useriøst som ernæringsrådgiver

Kommentér på:
Advarsel mod BARF fra KU