{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
Kommentarer på:  7-10 måneder = umulige at træne?
 • #1   12. maj Det er meeeget individuelt...

 • #2   12. maj Det tror jeg er meget individuelt både ift racer men også bare fra individ til individ. Jeg har aldrig oplevet noget stort skifte hos mine unghunde ift træning - hverken det de har lært tidligere eller ift at træne dem i den periode.

 • #3   12. maj det kommer helt an på hunden og din måde at træne på, dine forventninger og krav.

 • #4   12. maj Næh det synes jeg ikke. Mine har gået igennem perioder hvor de har glemt nogle ting, en af dem havde fx ALDRIG hørt om dæk i en periode på et par uger, men jeg har aldrig oplevet at vi ikke kunne træne. Der var bare dage hvor kravene måske måtte sættes lidt ned, mens andre dage fungerede alt som altid...

 • #5   12. maj Nej smiley

 • #6   12. maj Nej, det er ikke sandt. De bliver måske bare lidt mere kulrede/fjollede/ukoncentrerede. Som en vaskeægte teenager smiley smiley

 • #7   12. maj Nej det er ikke rigtigt.

  Men de fleste hunde har perioder hvor tingene bliver lidt svære og hvor koncentrationen ryger.

  For asterixs vedkommende har det været on/off fra 7 måneder til 2 år +, og ja det hænger sammen med de forskellige modningsfaser. Senest havde han her ved 2 års alderen en periode hvor han havde glemt alt og var fuldstændig umulig, det er ved at vende igen håber jeg.

  Men du kan læse om de forskellige modningsfaser men det er individuelt fra hund til hund. Og racerne er forskellige hver især.


 • Pinkie
  Pinkie Online Tilmeldt:
  dec 2010

  Følger: 82 Følgere: 65 Hunde: 3 Svar: 1.062
 • #9   13. maj Ikke nødvendigvis. Det kan dog kræve lidt mere tålmodighed.

 • #10   13. maj Nej.
  Læs op på hundens livsfaser, så har du et godt udgangspunkt for hvilke perioder hunden er i udvikling. Det er ikke det samme som at alt er umuligt.


 • #11   13. maj Nogle gange tror jeg, at vi læser om livsfaser og får øje på sammenhænge, der måske slet ikke er der.

  Jeg synes den tudsegamle beskrivelse af faser burde ryge samme sted hen, som man har gjort med de tilsvarende for mennesket - ud til højre.

  Udvikling er ikke ensartet og slet ikke universel.
  Og nogle gange kommer vi til at skabe hvad vi forventer.

  Det korte svar er nej.
  Man må indrette sig efter hundens dagsform, men også mens hunden er teenager er der masser af læringspotentiale.
  Det handler om at planlægge træningen efter hundens formåen. • #12   13. maj @Malene - jeg spørger netop da jeg har læst op på livsfaserne. Og de siger stort set alle sammen at der er så mange hormoner flyvende rundt i deres hoveder at de glemmer alt i en periode og indlæring at nyt er stort set umuligt.

 • #13   13. maj Jeg er træner på et nybegynder-konkurrencehold, og vi får typisk hundene over på vores hold når de er omkring et år.

  Min erfaring ud fra både egne hunde og kursisters hunde er, at hundene nok kan have lidt koncentrationsbesvær i perioder, men at alt de bliver præsenteret for, lagrer sig. Det er muligt at hundene ikke kan omsætte det indlærte til praksis imens de har fluer i hovedet, men informationen er lagret, og bliver fundet frem fra gemmerne, når hunden får sin koncentration tilbage.

  Og jeg er enig med CH i at de livsfaser er noget ævl. Ingen hunde er ens, og ingen hunde følger et skema. Selvfølgelig oplever hunde at hormonerne raser, men det der med at de ingenting kan, er noget sludder.


 • Max H
  Max H Tilmeldt:
  dec 2008

  Følgere: 9 Emner: 10 Svar: 3.394
  #14   13. maj Det er selvfølgelig noget vrøvl. Det er da om at forsætte træningen uanset hvordan hunden har det. Så tager man selvfølgelig hensyn til hundens måde at reagere på.

  Og her mener jeg bestemt,at det har haft en stor effekt,at folk er blevet klar over hundens udvikling. Før kaldte man det trodsalderen og her skulle hunden bare sættes på plads.

  At man har oplyst om hundens perioder har om noget været med til at folk har ændret den opfattelse. Man er gået fra at skulle være hård til at tage hensyn til hunden.


 • #15   13. maj Jeg er SÅ enig, Max.
  Hvorfor faen skal beskrivelser af udviklingsfaserne smides ud, fordi hundene ikke reagerer ens på dem, og når dem på helt samme tidspunkt?
  Skal vi ikke være klar over, at der sker noget i hovedet på hundene, når de bliver kønsmodne? Er dette ikke en fase i udviklingen?
  Men OK - måske mener fx CH bare, at de GAMLE udviklingsfasebeskrivelser skal ud smiley

  PS. Unge teenagemennesker kan også godt lære noget. Indimellem (læs: ret ofte), har de bare så meget andet i hovedet end lige det, nogen prøver at lære dem smiley


 • #16   13. maj Selvfølgelig er der kommet noget godt ud af beskrivelsen af livsfaserne, men se hvad de har gjort for denne TS. Hun er simpelthen kommet frem til at man ikke kan lære hunden noget som helst i perioden fra 7 til 10 måneder, fordi det står der på internettet.

  Ligesom det var en pisse dårlig ide at banke læring ind i hovedet på hunde, er den der totalt overgivelse til pussenusse også forfejlet. Og at følge livsfaserne slavisk, er virkelig uheldigt. Man skal derimod bruge sin sunde fornuft, og så skal man fortsætte træningen af sin hund - uden frustration, men også uden "dårlige" undskyldninger.


 • #17   13. maj Hun er simpelthen kommet frem til at man ikke kan lære hunden noget som helst i perioden fra 7 til 10 måneder, fordi det står der på internettet.

  Altså nu er jeg jo ikke stoppet med at træne Holger fordi han er i den periode. Så jeg er ikke kommet frem til den konklusion selv. Jeg er bare ærligt talt forvirret over hvorfor der er sådan en generaliserende info (at hunden ikke vil lære) på nettet, fordi jeg synes da selv Holger lærer helt udmærket på trods af at være 8 måneder. Sund fornuft er vigtigt. Men jeg undre mig bare hvorfor den info er så populær blandt almindelige hundeejere (mange jeg møder på tur siger også; åh nej, er han i den alder, puha den er op af bakke).


 • #18   13. maj Næh, A, det er Julie ikke "kommet frem til". Hun har læst det, er ikke overbevist om, at det er rigtigt, og spørger så andre hundefolk, om det nu kan passe smiley


 • #19   13. maj Saxet fra: http://www.123hjemmeside.dk/Dyssemosen/8144067

  "Socialiseringsperiode, del 3 (alder: 7-12 uger)
  Udvikling:
  Flere og flere af de elementer, som er typiske for voksne hundes adfærd, dukker op.
  Hvalpene får en stærk tilknytning til deres flok i løbet af perioden, og derfor er det hensigtsmæssigt, at hvalpene skifter hjem i denne periode, så de kan knytte sig til deres nye familie.

  Sådan bør du gøre :
  Hvalpens åbenhed betyder, at den let forbinder bestemte ting med følelsen af behag eller ubehag. Sørg derfor for, at de oplevelser, som hvalpen får, er positive.
  Sørg for at hvalpene indtil 6-12-måneders-alderen møder mange forskellige fremmede mennesker og hunde. Tag hvalpen med ud at få erfaring med de forskellige miljøer, som den skal færdes i senere i livet. Denne form for miljøtræning er også vigtig for hvalpe, der forbliver hos opdrætteren. Lær hvalpen simple ting som ”sit” og ”dæk” samt at komme ved indkald

  Den halve kønsmodning (alder: 3-4 måneder)
  Udvikling:
  Hos både hanhunde og tæver stiger produktionen af testosteron.
  Hvalpen får større lyst til at dominere, men bliver også lettere forskrækket, hvorfor den kan optræde aggressivt. Hvalpen prøver at finde sin plads i flokken og kan forsøge at udfordre flokkens øvrige medlemmer. Noget af det, som hvalpen har lært, er tilsyneladende ”glemt”. Hvalpen er meget interesseret i omgivelserne, men holder sig relativt tæt til ejeren. Tænderne bliver skiftet, og hvalpen tygger og gnaver i forskellige ting.

  Sådan bør du gøre:
  Hvalpen skal lære, at den kan have ubetinget tillid til familien.
  Usikre hvalpe skal bibringes større selvsikkerhed – f.eks. gennem små opgaver, som de selv kan løse, samt at vinde et stykke legetøj under leg.
  Hvalpe, der vil bestemme selv, skal lære at indordne sig – f.eks. gennem lederskabs- og samarbejdsøvelser samt konsekvent behandling.
  Sørg for, at indlæringen er lystbetonet.
  Vær ikke fysisk voldsom over for hvalpen og undgå brug af straf.
  Fortsæt miljøtræningen og sørg for, at perioder med indlæring og træning er korte, men hyppige.

  Første rolige periode (alder 4-7 måneder)
  Udvikling:
  Hvalpen har nemmere ved at koncentrere sig og er meget modtagelig for træning
  Hvalpen interesserer sig i højere grad for omgivelserne, og dens aktionsradius udvides.
  Relationerne til flokken bør ligge fast.

  Sådan bør du gøre:
  Gå til hvalpetræning med hvalpen (f.eks. DKK’s hvalpemotivation).
  Øg sværhedsgraden af de opgaver, som hunden stilles over for.
  Begynd indøvning af ”frit følge”, sporsøgning og apportering.

  Unghund:

  Fysiologisk kønsmodning (alder: 7-10 måneder)
  Udvikling:
  Hunden bliver i denne periode fysiologisk kønsmoden, dvs. bliver fysisk i stand til at producere afkom. Tæver kommer i den første løbetid og kan i den forbindelse blive meget følsomme. De er desuden ukoncentrerede og glemsomme. Hos hanhunde stiger produktionen af testosteron. Hvis hunden ikke allerede har affundet sig med sin plads i familien, vil den igen forsøge at udfordre familiemedlemmer – nu med mere tyngde og kraft. Hunden bliver midlertidigt psykisk ustabil og kan ødelægge ting i hjemmet .

  Sådan bør du gøre:
  Undgå at starte ny krævende indlæring eller på anden måde at presse hunden. Læg i stedet vægt på at videreføre aktiviteter, som styrker forholdet mellem dig og hunden.
  Nye aktiviteter kan være samarbejdsøvelser, søgeøvelser samt øvelser i balance- og kropskontrol. Undgå at tæven bliver gravid, da den endnu ikke er psykisk moden.

  Anden rolige periode (alder: 10-17 måneder)
  Udvikling:
  Hunden er nu atter inde i en rolig og stabil periode, og den kan igen koncentrere sig i længere perioder ad gangen. Hos de større racer er muskulaturen endnu ikke helt færdigudviklet.
  Nogle tæver kommer i deres anden løbetid.

  Sådan bør du gøre:
  Der kan igen stilles større krav til hunden under træning. Når hunden er fyldt 10 måneder, kan den blive mentalbeskrevet i Dansk Kennel Klub, så du får større indsigt i hundens mentalitet. Dette er vigtig viden, hvis du tænker på at anvende hunden til avl. Undgå at tæven bliver gravid, da den endnu ikke er psykisk moden.

  Psykisk modning (alder: 17-22 måneder)
  Udvikling:
  Hunden modnes psykisk og optræder derfor mere selvsikkert, samtidig med at dens territoriebevidsthed stiger. Hunde, som ikke har affundet sig med deres position i familien, kan nu give deres ejere alvorlige problemer. Hos de mindre racer er muskulaturen færdigudviklet.
  Tæver vil normalt være i stand til at tage sig af deres hvalpe.

  Sådan bør du gøre:
  Hvis hunden er faldet godt til og har fundet sin plads i familien samt er blevet beskæftiget på en fornuftig måde, vil den normalt ikke give nævneværdige problemer i denne periode.

  Voksen:

  Den voksne hund (alder: 22 måneder til 5-8 år)
  Udvikling:
  Ved 3-års-alderen er selv større racer fysisk færdigudviklede. Hvis man har gjort forarbejdet godt, er disse år en dejlig stabil periode. Konflikter er blevet løst, og hverdagen er kommet ind i en rolig rytme.

  Sådan bør du gøre:
  Hunden skal fortsat stimuleres mentalt samt have tryghed og positivt lederskab fra familien.
  Ved fortsat træning og samarbejde kan du og hunden nå imponerende resultater.

  Alderdommen (alder: 5-8 år til ?)
  Udvikling:
  Hvis alt er gået vel, er hunden perfekt tilpasset familien og fungerer optimalt.
  Hundens fysiske funktioner, herunder dens syn og hørelse, vil gradvist svækkes.
  Risikoen for overvægt, muskelstivhed, tandproblemer samt gigt stiger.
  Hunden vil blive mere og mere fysisk afhængig af sin familie.

  Sådan bør du gøre:
  Tag hensyn til hundens nedsatte fysiske aktivitet, efterhånden som den ældes, og skån den for meget krævende opgaver. Sørg dog stadig for, at hunden bliver mentalt stimuleret.
  Læg ved træningen af hunden vægt på socialt samvær samt opgaver, hvor hele familien kan være med.
  Vær opmærksom på, at hunden ikke føler sig tilsidesat, hvis der kommer en yngre hund i huset. Vær desuden opmærksom på overvægt, muskelstivhed, nedsat syn og hørelse, tandpleje og gigt. "

  ***********************************

  Lederskab, dominans, tæver der bliver "gravide"..... Sorry, men det er simpelthen så forældet og hjælpeløst. For slet ikke at tale om den koloenorme forskel der er på en malteser og en mallinois og deres "livsfaser".


 • #20   13. maj Næh, A, det er Julie ikke "kommet frem til". Hun har læst det, er ikke overbevist om, at det er rigtigt, og spørger så andre hundefolk, om det nu kan passe

  Og alligevel er der fortalere for "livsfaserne"? For de er der tilsyneladende mest for at forvirre nye hundeejere...


 • #21   13. maj "Og alligevel er der fortalere for "livsfaserne"?"

  Øh - kan man være modstander af fx kønsmodningen (en af livsfaserne)? smiley smiley


 • #22   13. maj Ligesom Freud, Erickson og Mahler revolutionerede psykologien med deres faser, så har de tilsvarende til hunde ganske givet gjort det for vores tilgang til hunde.

  Men de har de samme grundlæggende fejl og må derfor forkastes - ligesom ovenstående er blevet forkastet - simpelthen fordi man nu ved bedre.

  Udvikling sker ikke trinvis, den sker flydende og hoppende frem og tilbage. Det foregår ikke i et vacuum, men er fuldstændig betinget af miljø.

  Beskrivelsen af faserne er bundet i et hundesyn, som baseres på ret forældede tanker om, hvad en hund er, gør og har behov for.
  Og så har den type beskrivelser den store fælde at de fastlåser os i tankerne fordi beskrivelsen i sig selv allerede har givet en retning.
  Hvis vi ikke kan se en sammenhæng, så skaber vi den.

  Hvem har lavet de faser og hvornår?
  Nogen der ved det?


 • #23   13. maj Jeg vil nu ikke kalde mig selv for forvirret på den måde, A. For den info jeg har læst påvirker hverken min måde at træne Holger på (vi tager det stille og roligt og går til træning som vi plejer og øver forskellige ting i løbet af dagen) og det har heller ikke påvirket Holger. Han er som han er. Og han er ski da nem “på trods af at være 8 måneder”. Jo, han løfter benet nu og er blevet mere glad for andre hunde. Han er jo igang med at vokse, blive kønsmoden, og blive hund. Så der sker jo noget. Men.

  Jeg kan bare godt undre mig over hvorfor sådan information om livsfaser (så generaliserne som den nu er) er så almindelig på nettet og blandt hundeejere på gaden.

  At en hund så bliver kønsmoden og ændre adfærd er noget andet end at erklærer at hunden er igang med at erobre huset og er dum som en dør i 3 måneder så at lære den noget er jo ligegyldigt.


 • #24   13. maj Altså nu er jeg jo ikke stoppet med at træne Holger fordi han er i den periode. Så jeg er ikke kommet frem til den konklusion selv. Jeg er bare ærligt talt forvirret over hvorfor der er sådan en generaliserende info (at hunden ikke vil lære) på nettet, fordi jeg synes da selv Holger lærer helt udmærket på trods af at være 8 måneder. Sund fornuft er vigtigt. Men jeg undre mig bare hvorfor den info er så populær blandt almindelige hundeejere (mange jeg møder på tur siger også; åh nej, er han i den alder, puha den er op af bakke).

  Jamen, der er da noget om snakken. Men det kan ikke puttes i et skema, uanset hvor mange gange det står på internettet smiley Der findes ingen hunde i hele verden som følger de udviklingsfaser slavisk.

  I indlæringen har du 4 elementer der kan skrues på:
  Timing
  Kriterier
  Forstærkningsfrekvens
  Forstærkningskvalitet

  Og i perioder vil du opleve at du skal sænke kriterierne (kravene) og skrue op for forstærkningsfrekvens og måske også kvaliteten.

  Men det er på ingen måde ensbetydende med at det er umuligt at lære hunden noget.


 • #25   13. maj Julie, jeg tror simpelthen hen at folk har glemt at forholde sig kritisk til den fordi den så længe er leveret fra autoriteter - trænere og instruktører - til nye og grønne hundeejere.
  Den er blevet en selvfølge, som man ikke rigtig tager stilling til.

  For læser man godt efter er der virkelig meget vrøvl i den smiley • #26   13. maj Øh - kan man være modstander af fx kønsmodningen (en af livsfaserne)?

  Jeg tror vi snakker om 2 forskellige ting. Har du LÆST #19? Altså det indlæg hvor jeg saxer fra beskrivelsen af livsfaserne?

  At det rent biologiske og fysiske beskrives, er fint. Men når der smides subjektivt vrøvl ind, er det jo pludselig ikke længere en beskrivelse af de fysiologiske forandringer. Og jo, alle beskrivelser af "livsfaser" er godt og vel samme smøre som i #19.


 • #27   13. maj Jeg læste det meste af #19 - og ja, det er noget vrøvl langt det meste af det.

  Lad os nu sige, at begrebet "livsfaser" blev droppet. Hvordan så på enkel og overskuelig måde beskrive udviklingen fra hvalp til voksen hund uden at nævne fx fasen med kønsmodning? Er det ordet "fase", den er gal med? Kan vi kalde det "modningsperioder"?


 • #28   13. maj Isabelle, jeg ved ikke om det er bevidst, at du nægter at forstå, eller om du faktisk ikke forstår.

  Når jeg (og åbenbart også TS, CH og sikkert mange, mange andre) skriver "livsfaser", henvises der til det skriv der står i #19. Hvis du googler "hundens livsfaser", er lige præcis dén tekst resultatet. Så når fx Malene foreslår TS at søge på "hundens livsfaser", så finder TS det vrøvl i #19.

  Det der står i #19 er vrøvl. Det handler ikke om begrebet, det handler ikke om faser, det handler slet og ret om indholdet. Og at indholdet er dét man finder, hvis man følger rådet om at "søge på hundens livsfaser".

  *Og det er så mit forsøg på at klappe et helt indlæg* smiley


 • Max H
  Max H Tilmeldt:
  dec 2008

  Følgere: 9 Emner: 10 Svar: 3.394
  #29   13. maj Undgå at straffe hunden. Giv hunden gode oplevelser. Ubetinget tillid til familien. Lær hunden om det miljø den senere skal leve i. Træn kort med hunden. Kan være periode hvor hunden ødelægger og er mere følsom. Undgå at hunden får hvalpe i første løbetid.

  Sikken en gang vrøvl.


 • #30   13. maj Nu er der jo ingen der siger man skal følge det læste 100%.
  Jeg synes livsfaseoversigten er en god rettesnor, der forklarer adfærd i de nævnte faser. Det giver i hvert fald utroligt god mening i min race.


 • #31   13. maj Nye hundeejere sorterer sjældent.


Kommentér på:
7-10 måneder = umulige at træne?