Amerikansk staffordshire terrier

Amerikansk staffordshire terrier

Den amerikanske staffordshire terrier - også kendt som amstaff - er en muskuløs og meget tætbygget hund. Racen blev accepteret af “American Kennel Club” i 1936 under navnet staffordshire terrier. I 1969 blev navnet ændret til amerikansk staffordshire terrier bl.a. for at differentiere racen fra staffordshire bull terrier.

Hunden bruges i mange forskellige sammenhænge, og har i USA blandt andet været populær som vagthund, førerhund og redningshund. 

Flere billeder

Gennemsnitslevealderen for hunden er omkring 12 år, og racen har generelt et fornuftigt helbred, selvom der kan forekomme hofteledsdysplasi og hjertelidelser. En skulderhøjde på omkring 46-48 cm. for hanner og ca. 43-46 cm. for hunner betragtes som værende anbefalelsesværdigt indenfor hundeavlsområdet. 

Mange steder i verden er der blevet udstedt forskellige restriktioner og forbud i forbindelse med bl.a. pitbull og amstaff. I Danmark er amerikansk staffordshire terrier en af racerne der listes som forbudte i henhold til hundeloven. 

En række dyreorganisationer har kritiseret de forskellige lovgivninger på internationalt plan. Eksempelvis har “The American Veterinary Medical Association” argumenteret for, at forbud med specifikke racer ikke er en hverken rimelig eller funktionel måde at løse problemer på. Desuden har SPCA kaldt forbud med specifikke hunderacer for en simplistisk og ineffektiv metode at løse et multifacetteret problem på. 

Flere billeder

Som udgangspunkt har amerikansk staffordshire terrier et fornuftigt temperament og er i udpræget grad en meget loyal familiehund. Racen beskrives ofte som modig og selvstændig, hvilket bl.a. giver mulighed for at komme langt i diverse hundesportsgrene, hvis man som ejer ofrer den nødvendige tid på træningen. Hundens selvstændighed gør det samtidig anbefalelsesværdigt, at man bruger tilstrækkelig tid på opdragelse af hunden.

Gå til oversigt over hunderacer.

Annonce