Alt du bør vide om den kanelrige fødselsdagstradition

Alt du bør vide om den kanelrige fødselsdagstradition

10. okt 2018

Støder du nogle gange på billeder eller videoer på Instagram, hvor folk får kastet spandevis af kanel ud over sig? Har du hørt mytiske rygter om den praktiserede kaneltradition blandt de jyske unge? Kunne du godt tænke dig at vide, hvad dælen det går ud på? I så fald giver vi dig et hurtigt overblik om alt, hvad du skal vide om denne kanelrige fødselsdagstradition.


Hvem får kanel?

Kanel skal hældes ud over 25-års fødselaren, som endnu ikke er gift. Dvs. at selvom man har en kæreste, eller sågar er forlovet, er man stadigvæk berettiget til kanel. Den ugifte kvinde kaldes en kanelmø og den ugifte mand en kanelsvend. Da det er de færreste, som i dag er gift som 25-årige, kan du altså godt begynde at købe kanel ind, hvis en af dine venner står overfor sin 25-års fødselsdag. Ligesom du nok også selv bør frygte for kanel, hvis det er dig, som lige om lidt runder de 25 år.

Hvornår opstod kaneltraditionen?

Det ser desværre ud som om, at der ikke rigtig er nogen, som ved, hvornår kaneltraditionen opstod. Den skulle dog eftersigende ikke være så gammel, som mange måske går og tror. Nogle bud lyder endda på slutningen af 1900-tallet. Så selvom ord som kanelmø og kanelsvend mest bringer tankerne tilbage til traditioner fra 1800-tallet, så har vi at gøre med en narrestreg kreeret af det moderne menneske.


Hvor opstod kaneltraditionen?

Endnu gang er der ikke rigtig nogen, som præcist ved, hvor traditionen opstod. Det mest almene svar er dog Jylland, hvor kanelkastningen også er mest udbredt. Eftersigende skulle nordjyderne mene, at de står bag kaneltraditionen, mes sønderjyderne også står fast på, at det er dem som er opfinderne bag. Du kender dog helt sikkert til traditionen, hvis du er fra den venstre side af Lillebælt, men flere og flere af landets andre unge er ligeledes begyndt at tage traditionen til sig.


Skæg og ballade med kanel

Som du kan se, er kaneltraditionen højst sandsynligt udsprunget af unges lyst til skæg og narrestreger. Og så længe du holder kanelkastningen på et sobert niveau, så vil både fødselar og gæster synes det er et sjovt indslag. Husk altid at det skal være sjovt for begge parter og pas på med at gå for voldsomt til værks. Man har hørt om kanelepisoder, der er gået galt.


Her kan du købe din kanel

Denne tradition kræver en stor mængde kanel. Så du kan godt droppe de små flasker med stødt kanel fra supermarkedet. Der skal en ordentlig portion kanel til, og her snakker vi gerne flere kilo. Hvis du er rigtig sød, køber du også udstyr med til kanelmøen eller – svenden, så de kan skærme sig mod kanelinfernoet. Dette udstyr kan fx bestå af sikkerhedsbriller og støvmaske. Er du på udkig efter kanel, så kan du købe kanel til 25-års fødselsdag ved at klikke på linket.


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce