Få plads til hunden i enhver bil

Få plads til hunden i enhver bil

7. aug 2019
Hunden er menneskets bedste ven. Når man er på farten, vil de fleste hundeejere derfor gerne have mulighed for at have deres firbenede ven med i bilen. Der findes flere forskellige løsninger, så du kan få din hund med i selv den mindste bil. Det kan dog være besværligt at klemme en grand danois ind i en lille Ford Ka, så det vil altid være det nemmeste at have en hund svarende til bilens størrelse, eller omvendt. Er du på udkig efter en ny bil? Tjek NEMbilhandel, som er en gratis tjeneste, der hjælper private med at handle biler sammen. 

Hvad siger lovgivningen?
I dansk lovgivning er der intet lovkrav om, at hunden skal være spændt fast, når den skal med i bilen. Den eneste regel, som omhandler hunde i biler, er at den ikke må være til fare for personerne i bilen eller til gene for føreren under kørsel. Det kan dog have fatale konsekvenser for både dig og din hund, hvis bilen kolliderer, og hunden sidder frit. For eksempel vil en stor hund på 30 kilo, som er involveret i et sammenstød med blot 50 km/t, have en tyngde på 1200 kilo ved sammenstødet. Bliver hunden slynget gennem kabinen, kan det altså have store konsekvenser for både hund og bilens øvrige passagerer. I udlandet kan der dog være andre regler for transport af kæledyr, og det er derfor vigtigt, at du undersøger disse, inden du tager afsted.

Hundesele til bagsædet 
Den nemmeste og mindst pladskrævende løsning for hunde i bilen er en hundesele. Selen spændes fast i bilen, så ved kollision eller for hård opbremsning risikerer du ikke, at hunden bliver slynget rundt i bilen. Herved sikres både du og din hund i tilfælde af uheld. Der findes mange forskellige typer af hundeseler, der er tilpasset hundens størrelse. De er lavet i behagelige og slidstærke materialer, som ikke gnaver ind i hunden og gør unødig skade. Hundesele kan anvendes i enhver type bil, men hunden skal altid placeres på bagsædet. Er du involveret i et uheld, og sidder din hund fastspændt på forsædet, risikerer den at blive ramt af frontairbaggen.

Overvej et hundebur
Et transportbur er en anden mulighed for transport af din hund. Hunden bliver transporteret i et hundebur, som sikrer, at den bliver på den samme plads, selv under et uheld. Anvender du et transportbur, er det sikrest for hunden, hvis buret kan stå med siden til. Ved at hundens krop vender på tværs af bilens kørselsretning, mindsker du risikoen for skader på hundens ryg og hoved. Når du køber et hundebur er det vigtigt, at din hund har luft omkring sig. Optimalt skal hunden kunne stå op, ligge ned og vende sig rundt, men har du en stor hund, kræver det også et stort bur og dermed også en stor bil. Hundeburet fylder en del, og kræver derfor meget plads i bilen. Et lille tip er at lægge tæpper og puder ind i buret, for at gøre det en tand mere behageligt for hunden. 

Hundegitter til at adskille bagagerum og bagsæde
Har du et bagagerum, der er stort nok til, at hunden kan være der, kan du købe et hundegitter. Gitteret sættes op mellem bagagerummet og passagersæderne i bilen, således at hunden ikke bliver slynget rundt i bilen ved kollision. Du skal dog være opmærksom på, at hunden ikke er lige så godt sikret med et hundegitter, som hvis du anvendte hundesele eller hundebur, da der er risiko for, at hunden kommer til skade. Med et hundegitter har hunden et større rum at blive slynget rundt i end med et hundebur, og den er samtidig ikke fastspændt, som med en hundesele. Det er dog mere sikkert at anvende et hundegitter end blot at sætte hunden frit i bagagerummet, da hunden trods alt er afgrænset til bagagerummet.

Slip af med hundelugten i din bil
En af ulemperne ved at have hunden med i bilen er, at det hurtigt kan begynde at lugte af hund. Særligt hvis du kører lange ture, hvor hunden kan komme til at svede, mens den befinder sig i bilen, eller hvis den har været en tur i vandet og tørrer i bilen på vej hjem. Når du ankommer til din destination, er det derfor en god idé at lade døre og vinduer stå åbne, så sæde eller bagagerum kan tørre. Er lugten ikke helt forsvundet, kan du prøve at støvsuge bilen eller stille små skåle med husholdningseddike i bilen natten over.

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce