Forstå din elregning, og lær hvordan du får de billigs...

Forstå din elregning, og lær hvordan du får de billigs...

11. maj 2022

Dette indhold er sponsoreret 


Alle bruger det, og du kan sikkert ikke forestille dig et liv uden: elektriciteten, der kommer ud af stikkontakten. For hvordan skulle du ellers lave mad, se tv eller arbejde på din pc? Du har måske oplevet en strømafbrydelse, og følt dit liv stod standby, mens strømmen var væk. For man kan jo knap nok læse i en bog uden elektrisk lys eller bruge sit wi-fi til at tjekke nyheder på telefonen. El er et nødvendigt element i en moderne hverdag, for uden den kan vi ikke opretholde det liv, vi er vant til. Men har du nogensinde kigget nærmere på din elregning, for at forstå, hvad der ligger bag beløbet, du betaler?

Det betaler du for

El er en handelsvare ligesom alle mulige andre fornødenheder, og der kan være mange penge at spare, hvis du ved, hvad der ligger bag tallene på din elregning. Elpriser afhænger nemlig af flere forskellige ting: prisen på råstrøm, abonnementet hos din udbyder, prisen på transport og vedligeholdelse af kabler, afgifter til staten og moms. Flere faktorer påvirker altså prisen på el, nogle ligger fast, som afgifter til staten, mens andre varierer. Prisen på råstrøm forhandles på den nordiske børs, der fastsætter priserne ud fra udbud og efterspørgsel. Prisen på en kwh svinger derfor meget fra time til time, alt efter hvordan prisen forhandles på børsen. 

Strømpriserne varierer

Priserne på el svinger helt vildt fra hen over en dag og et år. Strømpriserne afhænger i høj grad af tidspunktet på døgnet: om natten er der lille efterspørgsel, så prisen er lav. Mellem 17-20, hvor de fleste familier opholder sig i hjemmet, er prisen høj. Og om vinteren vil prisen stige, fordi vi bruger mere energi på lys og opvarmning af boligen end om sommeren. Men prisen afhænger også af, hvor elektriciteten kommer fra - hvis den er produceret på vedvarende energi, som sol og vind, er priserne lave. Hvis den er produceret på kul og olie, er den høj. Så en god dag at komme til bunds i vasketøjet er, når solen brager ned. 

Sammenlign elselskaber 

Hvis du gerne vil have billig strøm, kan der være penge at spare ved at skifte elselskab. Du kan frit skifte elselskab, og før du gør det, kan du sammenligne priser på forskellige udbydere. Men kig først på dit elforbrug. Hvis du bruger meget el, giver det mening at vælge ud fra lav kwh pris frem for et billigt abonnement. Hvis du har et lavt forbrug, kan et billigt abonnement give mening. Afklar også med dig selv, om det er vigtigt for dig at strømmen kommer fra vedvarende energikilder og om du ønsker en fast eller variabel strømpris.Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce