Gadens liv -er et godt hundeliv

Gadens liv -er et godt hundeliv

15. maj 2017

Frivillige dyrlæger holder åbne konsultationer i byens parker og pladser for de hjemløse og deres hunde. Det er oftest sunde og vel socialiserede hunde, de møder.

Tekst og fotos: Iben Danielsen for www.vimedhund.dk

Et par gange om måneden pakker dyrlæge Mette Aamand Sørensen sit stetoskop og sin taske med det mest nødvendige grej, og så opsøger hun sine klienter på en bænk i en park eller ved en støbt cementblok på en plads i København. Mette er en af de frivillige dyrlæger i København, som arbejder for hjemløse og andre udsatte og deres dyr. 99 procent af det arbejde er rettet mod hunde og de hjemløse ejere, kun få har katte eller andre dyr.

”Vi er jo mobile, men vi har tasken fyldt med basal medicin såsom vacciner, loppe- og flåtmidler, smertestillende, antibiotika og ormekure til at dække de ting, som vi kan støde på ved en konsultation. Ser det alvorligt ud, og vil der være behov for operationer eller andet indgreb, så har vi et rigtig godt samarbejde med en dyreklinik på Nørrebro. Her kan de også hjælpe med blodprøver, røntgen, sterilisation og den slags. De er meget hjælpsomme og fleksible hos Blågård Dyreklinik. Så sker der noget akut, så står Blågård klar, men naturligvis først efter en henvisning fra os Hjemløsedyrlæger, og det er en fordelagtig ordning for alle parter.”

Kontakt via Dyrenes beskyttelse

Tidligere var de frivillige dyrlæger i København del af ”Udenfor”, som er et projekt for hjemløse og udsatte i København, men nu fungerer ordningen med de mobile og frivillige Hjemløsedyrlæger under Dyrenes Beskyttelse.

”Fordi alle vi fire hjemløsedyrlæger har fuldtidsjob, så er det vigtigt for os, at vi er en del af et projekt, som kan hjælpe os med at passe telefonen, mens vi er på arbejde. Når den hjemløse ringer til Dyrenes Beskyttelse, bliver der oprettet en sag, som sendes videre til os på mail. Vi kontakter så den hjemløse så hurtigt, som vores normale arbejde tillader det,” siger Mette.

Dyrlægerne tager også ud på åbne konsultationer og på udvalgte lørdage sammen med Den Mobile Café, som tilbyder varm mad til de hjemløse under projekt Udenfor.

 

Mette Aamand Sørensen er frivillig dyrlæge. Hun møder hjemløse og 

deres hunde på Københavns gader og pladser.


Sunde, raske hunde på gaden

Sådan en åben konsultation kan indebære vaccinationer, flåtbehandling, øreinfektioner, hotspots eller dårlig mave.

”Det er jo langt hen ad vejen de samme ting, som alle andre hunde kan slås med. Det interessante er jo, at de hunde, vi træffer på gaden, ikke fejler ret meget. Ofte er deres tænder, hud og negle i helt fin form, og de slås ikke med fedme og stofskifteproblemer som andre hunde, vi kan møde i en dyreklinik!”, fortæller Mette Aamand Sørensen.

”De fleste hunde er i rigtig god form. Det er også helt tydeligt, når vi møder de lidt ældre hunde på gaden. De er i god stand med en velfungerende muskelfylde. Jeg har tit sagt, at hvis jeg nogen sinde blev nødt til at give min egen labrador videre, så tror jeg, den ville ønske, at den blev hjemløsehund, så den ikke skulle være alene hjemme, på gaden. Jeg vil vurdere, om hunden igen kan leve det liv, den har, og jeg vil hjælpe til, så det liv kan fungere.” 

Fondsmidler til behandling

”Ved en konsultation kan jeg finde på at foreslå sterilisation eller kastration, hvis ejeren slås med nogle problemer, som hunden har. Jeg har da også fra tid til anden snakket med en udsat borger, om de skulle skaffe sig af med hunden for at få lov til at beholde deres eget hjem, og jeg har haft nogle gode, fornuftige samtaler med nogle af dem, om hunden skulle aflives. De kender deres hund og ved, hvad der er bedst for den. Det er jo alt sammen løsninger, som koster penge, og der må vi søge fondsmidler eller finde på afdragsordninger, så den bedste behandling kan ske.”

”Vi kan også prøve at hjælpe, hvis ejeren skal indlægges på hospital eller afsone en fængselsdom. Det interessante er, at ofte vil andre hjemløse træde til og gå med hunden og have hunden boende en periode, hvis det kan lade sig gøre. Det fungerer tit meget fint. I Dyrenes Beskyttelse kan vi nogle få gange råde over fripladser på internaterne, så der findes altid en mulighed for at hjælpe,” siger Mette.

 

Hund og ejer er forbundne

Dyrlægen fortæller, at der er mange oplevelser og møder med hund og ejer, som hun aldrig vil glemme.

”Jeg husker fx en ung hjemløs kvinde, som ringede og var helt ude af den. Hendes unge labradorblanding havde det skidt, og hun fortalte, at den tissede blod. Da vi mødtes senere samme dag, kunne jeg hurtigt berolige hende med, at hunden havde blærebetændelse, og at kuren var helt enkel. Allerede dagen efter vi var begyndt på behandlingen, ringede hun igen lykkelig. Det gik bedre med hunden. Det er dejligt at kunne hjælpe. Mange af dem, jeg møder på gaden, har bestemt vundet mit hjerte, og der ved man jo aldrig, om man husker hund eller ejer, de er så forbundne. De hunde er så vigtige for deres mennesker,” siger Mette Aamand Sørensen.                   




Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce