Gennem byen med Stig, Ragnar og Dagmar

Gennem byen med Stig, Ragnar og Dagmar

277 visninger | 0 svar | 19. maj

”Jo tak, de har det godt, hundene,” siger Stig, som bor på en båd uden el og vand. ”Jeg har et ansvar for, at de får mad, og sgu også, at jeg får mad hver dag, så vi kan komme af sted.”

Tekst og fotos: Iben Danielsen for www.vimedhund.dk

Store Ragnar med de milde, mørke øjne under brune fint tegnede bryn og gråbrindlede Dagmar med hovedet på skrå er to unge hunde i København. De sidder begge på et nedslidt persertæppe på ladet af en Christiania-cykel og kommer rundt i byen dag ud og dag ind. De suser fra Refshaleøen i nord, hvor båden ligger, til Englandsvej på Amager, hvor der er kaffe på kanden, til Østerbro for at få mad, og videre til Frederiksberg, Nørrebro og Vesterbro.

Ragnar og Dagmar er Stigs hunde, og Stig er aktiv og deltager i hjemløseprojektet Udenfor.

Selv bor han på en båd. Der er ingen el, varme eller køkken i båden, men hundene har en platform ved båden, som de kan være på, og ellers er de med Stig 24 timer i døgnet. De er aldrig alene hjemme.     

 

Sunde og stabile blandingshunde

”Jeg går efter stabile og sunde hunde, så det bliver næsten altid blandingshunde, jeg vælger. Jeg hører om hundene, eller jeg finder dem i Den Blå Avis. Jeg har haft to racehunde i mit liv, og det gik ikke helt så godt. Jeg havde blandt andet en cattle dog, og den var ikke helt normal. Måske fordi jeg først fik den som voksen. Jeg sørgede for, at den kom ud på landet, hvor den kan hærge rundt. Den duede ikke til at have i byen. Den anden racehunde var en amstaff, og den blev stjålet fra mig,” fortæller Stig, som i alt har haft 10 hunde.

”Ja, den første fik jeg, til min mors store fortrydelse, da jeg var 16 år. Jeg er en af dem, der har en nem adgang til hunde. Så i de perioder, hvor jeg ikke selv har haft hund, så har jeg gået med andres hunde og været i kontakt med mange. Jeg kender deres kropssprog og signaler, og på en eller anden måde så kender de mit,” siger Stig.

 

Den Blå Avis-hunde

Ragnar er nu ni måneder gammel, og ham fandt Stig i Den Blå Avis.

”Han er en blanding af rottweiler, labrador, mastiff, broholmer, cane corso og boxer, og det synes jeg lød som et godt miks. Han er oppe på 35 kilo allerede nu og er en meget rolig hanhund. Egentlig havde jeg planlagt at vente med endnu en hund, til Ragnar var voksen, men fordi han er så god, så kunne jeg sagtens få en hvalp til,” fortæller Stig.

Det blev igen en hvalp, han læste om i Den Blå Avis. Stig har fulgt hende fra fireugersalderen, hvor hun boede i Nordhavnen i et stort kuld hvalpe, og han fik hende med sig, da hun var otte uger. Det er Dagmar, som i dag er fem måneder.

”Hun er et miks af labrador, old english, fransk bulldog og rottweiler og fungerer godt her i byen. Hun er også stor – da vi var til hvalpetræf forleden, var hun flere kilo større end sine søskende,” siger Stig.

Så Dagmar var fra første færd med i det hele på cyklen og i trafikken, i båden og ude blandt folk. Hun prøvede toget og elevator og larm og stilhed. Hun har også allerede været i Sverige for at hjælpe med at hente en ny båd til en ven.

 

Hunde skal prøve livet

”Mine hunde skal prøve livet med det samme. Jeg har et værested, hvor jeg godt kan lide at komme bare for at drikke kaffe, og der har de sat en slags trampolin op, hvor hundene kan hygge sig og ligge en time eller to, men ellers er de med mig alle steder.”

Når man lever i byen på den måde, som Stig og hundene gør, så får man mange reaktioner fra folk på gaden. De fleste er flinke, men nogle har travlt med, at hjemløsehunde lever på en anderledes måde, og de spørger, om hundene får noget at spise, om de fryser, og om han er flink ved hundene. De fleste er dog positive, når de ser de to store, rolige vovser.

 

Det bedste foder til Ragnar og Dagmar

”Og jo tak, de har det godt. Det er jo også godt for mig at have dem. Jeg får rørt mig. Jeg har et ansvar for, at de får mad, og sgu også, at jeg får mad hver dag, så vi kan komme af sted. Jeg køber det bedste foder til dem. Jeg bruger mere end 40 kilo foder om måneden, og det koster selvfølgelig, men jeg får jo kontanthjælp, så jeg kunne ikke finde på at gøre andet. De skal være sunde og raske og have god muskulatur, ellers fungerer det ikke for os. For mig er det ret enkelt: Hunde er flokdyr, de har brug for motion og noget at spise, de har også brug for at slappe af og hvile sig. Jeg tror, det vigtigste for at have en god hund er, at den socialt fungerer både sammen med andre hunde og mennesker, og at den prøver ting, så den bliver rolig og tør være med til at cykle. I toget, i elevator og så videre.       

www.vimedhund.dk

  


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg
  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Gennem byen med Stig, Ragnar og Dagmar