Hund i bilen: Få styr på sikkerheden

Hund i bilen: Få styr på sikkerheden

2. mar 2018

De fleste hundeejere oplever fra tid til anden, at skulle have hunden med i bilen. Måske skal I køre, for at nå den lokale hundeskov, måske skal hunden køres i pension, eller måske skal I på camping, og have hunden med. Uanset hvad formålet er, er det vigtigt at have styr på sikkerheden for dig og din hund.

 

Der findes ikke en særskilt lovgivning, som omhandler transport af kæledyr, men en løs hund eller kat i bilen kan udgøre en betydelig fare for bilens øvrige passagerer ved en kollision. Desuden risikerer kæledyret også at komme til skade, hvis det ikke er sikret i et bur eller med en sele. Ved et sammenstød kan kæledyret nemlig blive slynget gennem bilens kabine med voldsom kraft. Det gælder også selvom dyret kun har en lav vægt. Ved en brat opbremsning med en hastighed på 50km/t, skal hundens vægt ganges med 24, for at finde dens kraft. Det betyder, at en hund på 20kg vil blive kastet frem med en kraft på 480kg!

 

Den bedste måde til at forhindre farlige situationer er at anbringe kæledyret i en transportkasse. Hvis det er en hund, kan du også bruge en særlig sikkerhedssele til hunde, mens et sikkerhedsgitter mellem forsæde og bagsæde kan forhindre at hunden hopper op på førersædet under kørslen.

 

Transportbur


En transportkasse eller hundebur er det sikreste valg, når du skal transportere din hund. Hundeburet anbefales også af FDM, men der findes mange typer at vælge imellem. Det er vigtigt at burets størrelse passer til din hund, og at du sørger for at fastspænde buret, så det ikke kan flytte sig under kørslen. Der følger oftest seler til fastspænding med, når du køber buret. Nogle bure er testet af brancheorganisationer, men det er ikke et lovkrav.

 

Når du monterer transportburet i bilen, er det sikreste for hunden, at det monteres det med siden til, så hundens krop vender på tværs af bilens kørselsretning. Følger hundens hoved eller bagkrop i stedet bilens kørselsretning, øges risikoen for skader på ryg eller hoved ved hård opbremsning. Vær dog opmærksom på, at det ikke er alle hundebure, der kan monteres sidelæns. Priserne på hundebure kan variere meget. Har du brug for at låne penge, kan du læse om muligheden for at tage et kviklån til et hundebur her, så du kan få styr på din og din huns sikkerhed.

 

Sikkerhedssele


Der findes særlige sikkerhedsseler til hunde, som kan købes hos dyrehandleren. Selerne fås i forskellige størrelser, så sørg for at vælge én der passer til din hund. Sikkerhedsselerne er lavet så de er brede under brystkassen, så hunden på denne måde har et stykke stærkt polstret stof til at tage fra, hvis uheldet skulle ske. Selen skal være nem at spænde og løsne, og det sker ofte blot med en karabinhage. Nogle seler er lavet med ekstra blød foring, så de er mere behagelige for hunden, men det vigtigste er naturligvis, at hunden er sikker ved en pludselig opbremsning.

 

Hvis hunden ikke bryder sig om selen, kan den måske begynde at bide i den. Derfor er det vigtigt at du jævnligt tjekker hundens sikkerhedssele. Udover bid kan selen have fået forskellige rifter og slid, som kan svække den, og måske vil den ikke holde fast på hunden ved en kollision.  

Sikkerhedsgitter


Et sikkerhedsgitter monteres mellem bilens for- og bagsæder og forhindrer at hunden (og andre genstande) kan bevæge sig frem på førersædet. Det kan være en sikkerhedsmæssig fornuftig løsning at have et sikkerhedsgitter, men vær opmærksom på, at det kun er bilens passagerer som sikres ved en kollision, og ikke hunden selv.

 

Selvom ingen af ovennævnte løsninger er lovpligtige i Danmark, bør du være opmærksom på, at der kan gælde andre regler udenfor Danmarks grænser. Undersøg altid reglerne inden du skal ud at rejse med din hund. I Sverige skal hunde f.eks. være sikret under kørslen, og det kan medføre en bøde, hvis du ikke anvender sikkerhedssele eller transportbur. Disse regler gælder også selv om du blot er på gennemrejse til eksempelvis Bornholm.

 


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


x