Hunden skal også 'læse avis'

Hunden skal også 'læse avis'

28. apr 2017

En gåtur for hunden er det samme, som når vi er på Facebook, læser avisen eller blot hører radio. Vi bliver opdateret og plejer det sociale lidt på distance, og det gør hunden også, når den kommer ud på sine daglige lufteture.

Vimedhund.dk

Vi kan lige så godt slå det fast med det samme – de daglige gåture vil din hund altid have brug for, uanset hvilken race, blanding, størrelse eller alder, den har. Turens længde kan variere alt efter alder og hundes behov, men en tur ’ud i verden’ er et must for din hund, også selvom du har en stor have eller en gård med mange tønder land. Grunden til at de daglige lufteture er så vigtige,er, at din hund har brug for at snuse til nye dufte og få oplevelser, og så den kan ’læse avis’ og møde artsfæller, dvs. pleje de sociale relationer.



Hvalpens fundament
For hvalpen er de faste daglige – og positive – ’læse avis’-ture endnu vigtigere, da det er her, dens fundament lægges for de næste mange år. Det er på disse ture, ting skal opleves, erfares og lagres, så hvalpen får oplevet så mange ting som muligt, vel at mærke på en god og tryg måde, så din hvalp vil kunne håndtere mange ting efterfølgende – uden at blive bange og utryg.

Den norske hundetræner Turid Rugaas siger, at hvalpens første halvandet år bedst bruges til at indlære alle de ting, som den senere skal kunne håndtere. Derfor er det langt vigtigere med disse ture end at lave lydighedstræning, selvom en kombination selvfølgelig er det optimale. Det er at foretrække, at du bruger tiden på at etablere de gode vaner, du ønsker for din hund, samtidig med at du sørger for, at den får alle de oplevelser, du kan forestille dig vil være brugbare i hvalpens senere liv.

Hvalpens lufteture må meget gerne være forskellige steder, hvilket både gælder for hvalpe og voksne hunde. Men for hvalpen er der nogle fysiske begrænsninger i, hvor langt den kan og må gå alt efter størrelse og vægt, da det ikke må blive en overanstrengelse for hunden. Når hunden først er udvokset omkring et-års alderen, behøver du ikke tage ligeså meget hensyn. Herefter er det bedre at planlægge ud fra oplevelser, dufte og muligheder for måske at løbe fri også. Det er selvfølgelig også vigtigt for din hund at møde artsfæller og pleje den sociale side.

At sætte sit spor
Når vores hunde går tur i nabolaget, så kan de dufte, hvem der har været der sidst, om der er ved at være en løbetid, hvis det er en hanhund, du har, og har du en hunhund, kan hun dufte, hvilke ’emner’, der er i området, og signalere via urinering, hvor hun er i sin cyklus. Det er også derfor, at tæver tisser mere, inden de går i løbetid, nemlig for at lægge visitkort ud – næsten med dato for et stævnemøde på. Også derfor reagerer vores hanhunde nogle gange lidt mere end andre, når de stikker snuden i jorden.

Hvis du har en hanhund, har du måske oplevet, at deres kropssprog har ændret sig, efter den har snuset et sted, hvor der muligvis kan have været en hunhund i løbetid, der har sat sine spor. Den kan også finde på at stikke tungen i det, klapre lidt med tænderne og vise større interesse for netop det pågældende sted.

På hundens præmisser
Stimuleringen, hunden kan få på gåturen, gør det derfor vigtigt, at gåturen er på hundens præmisser. Din hund skal have tid til at snuse og mulighed for at fordybe sig i bestemte dufte og til en vis grad kunne følge den fært, som er rigtig interessant for den.

Det er også væsentligt at tænke på, at du hellere skal tage en kortere tur med din hund, hvor hvert enkelt strå og sten på vejen kan blive undersøgt, end en længere tur, hvor du hele tiden skynder på hunden, for at I kan komme videre og skynde jer hjem igen. Det er nemlig både stressende for hund og ejer. Den psykiske og mentale oplevelse, og hermed træthed, er vigtigere, end de ekstra skridt din hund får ved at blive trukket af sted. Er du så heldig, at hunden kan løbe løs på noget af turen, er det jo også muligt for den helt selv at styre, hvad der er interessant og hvad der skal undersøges nærmere – uden at du står og bliver utålmodig.

Andre og nye udfordringer
Udover den daglige opdatering i nærområdet, som en ’vanemæssig’ luftetur kan være for din hund, hvor du tilfredsstiller dens behov for at pleje det sociale og holde sig ajour med nabolaget, så er det også vigtigt, at vi sætter andre og nye udfordringer op til hunden.

Din hund skal have nye input for at give den nye oplevelser, nye ting at forholde sig til, og så den får brugt sig selv på en anden måde, og så den bliver mentalt træt. Her kan du både fokusere på miljøet, men også de udfordringer, der kan være i det. Er du vant til at gå med din hund i et villakvarter, kan det være en oplevelse at komme på landet eller tættere på byen, selvfølgelig ved at også at tage hensyn til hundens lyst og væremåde. Det må ikke være en skræmmende oplevelse for hunden, og den skal ikke være steder, hvor den bliver utryg.

Men det, at komme et andet og måske nyt sted hen, giver nogle helt andre dufte i næsen, der er nye lyde at forholde sig til og artsfæller, hunden ikke kender. Det vil også trætte din hund på en god måde at bruge sine sanser, især lugtesansen. Men der er ingen tvivl om, at jo flere sanser der er i spil, desto mindre skal der til for at hunden bliver ’mæt’.


Bor du på landet, kan en gåtur i et villakvarter eller beboelsesområde være noget af en oplevelse for hunden. Der er andre dufte, ligesom der kan være børn på rulleskøjter, skateboard eller andet, som der måske ikke er så mange af på landet. En rigtig god og sansestimulerende gåtur kan også være, når der samles til storskrald i et område, hvor der er mange og forskellige dufte for hunden. Men også blot det, at der f.eks. står en gammel brugt vaskemaskine i indkørslen, hvor der vanligvis ikke står noget. Alene det gør, at indkørslen ser anderledes ud, og det kan være utrygt for hunden i begyndelsen. Her må du tage den tid, det tager at gøre hunden tryg, så den kan snuse og få en god og tryg ’erfaring’ ud af det. Det, at møde velkendte ting i nye miljøer, sætter hunden lidt på arbejde, på den gode måde at forstå.

Et andet godt element på gåturen er at stimulere hunden med øvelser i balance og kropskontrol, hvis det kan lade sig gøre. Det kan være træstammer eller ting, som er væltet, og som hunden skal gå op på, eller ting den skal springe over, gå under eller balancere på, som træner hundens koncentrationsevne. Her får den brugt noget mentalt krudt, hvilket også gør gåturen lidt sjovere, når der sker lidt undervejs. Du kan også gemme ting på turen og lege skattejagt med din hund, eller blot tabe noget, f.eks. en godbid, der skal findes.

Når du lufter din hund, er det altså vigtigt, at du går en tur for hundens skyld, og derfor giver den de udfordringer, den har brug for. Derudover er det selvfølgelig vigtigt at kigge på den enkelte hund, dens baggrund og behov, og ud fra den viden tilrettelægge en hverdag, som opfylder netop din hunds behov bedst muligt, og selvfølgelig i tråd med det liv,  du selv vil leve.

En tur på genbrugspladsen
Når du lufter din hund, og du vil give den lidt ekstra udfordringer, kan du med fordel gå en tur ved en genbrugsplads. Her er mange ting, der har været i manges hænder, og som optræder i uvante miljøer. Men du skal selvfølgelig have fokus på, at hunden ikke kan komme til skade, og f.eks. ikke hopper i en container med skrald for at undersøge den, men blot går rundt og undersøger det, der er muligt, og den har tiden og muligheden for at fordybe sig i det, der er interessant.

At køre hunden træt …
… betyder ikke, at du skal have en sovende hund hele tiden. Men jo mere, du kan gøre for at stimulere din hunds sanser og sørger for, at deres behov er dækket i forhold til gåture, oplevelser og indtryk, desto mindre risiko er der for, at hunden udvikler adfærdsmæssige problemer. For hvis hunden har en masse energi i overskud, og der ingenting sker, er der større risiko for, at den selv finder på måder at komme af med energien på. Hvis vi til gengæld sørger for, at hunden får det meste brugt på en konstruktiv og positiv måde, så er der ikke så meget energi tilbage til ballade.

Læs mere om hunde på www.vimedhund.dk




Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce