Weightpull

Weightpull

29. maj 2017

Weightpull er en hundesport, der oprindelig stammer fra Nordamerika, hvor den blev brugt til at holde slædehundene i form om sommeren. Sporten bygger på positiv træning og godt samarbejde mellem hund og ejer. Derudover skal det ses som en bonus, at hunden kommer i fysisk god form og herved får velvære og et bedre liv.

Tekst og Foto: Yasmin P. Nielsen for vimedhund.dk


Weightpull-træningen kan sammenlignes med styrketræning for mennesker. Drag- træning, som det kaldes, er muskelopbyggende træning, hvor hunden trækker kæder i en særligt tilpasset sele. Ud over at dette styrker hundens muskulatur, udvikler hunden styrke og udholdenhed.

I det daglige kan weightpull bruges i forbindelse med genoptræning, vægttab eller til at holde hunden i fysisk god form. Det er helt op til den enkelte, hvilket niveau man vil træne på.

Weightpull er en sport for alle racer uanset størrelse. Det er dog altid vigtigt, at man tilpasser træningen til den enkelte hund. Det skal dog nævnes, at nogle racer er bedre egnet fra naturens side til sporten på højere plan end andre.

Hvordan kommer man i gang?

Du kan sagtens træne drag med din hund, selv om du ikke har planer om, at den skal til konkurrencer. Det er vigtigt, at din hund er færdigudvokset, før du starter med træning, hvor hunden belastes fysisk. Seletilvænning kan du dog gå i gang med, fra hunden er hvalp.

Før du går i gang, er det altafgørende, at du har en egnet sele. Weightpull- seler bliver specialsyet til den enkelte hund. I de fleste afdelinger er det muligt at låne en sele, så man har en chance for at se, om weightpull er noget for sin hund.Når hunden er ny i sporten, starter man med tilvænning af sele. Her kan man i stedet for kæder eksempelvis montere en plastflaske med småsten i eller dåser. Dette giver hunden lov til at vende sig til udstyret og de nye lyde, uden at den belastes fysisk.

Når hunden er blevet fortrolig med at have selen på, kan man stille og roligt begynde at sætte lidt vægt efter selen. Dette kan eventuelt være i form af kæder. Det kan anbefales, at man starter stille med 5-10 % af hundens kropsvægt. Her spiller underlaget også en stor rolle i forhold til, hvilken mod stand der er i kæderne. Løst underlag så som sand er væsentlig hårdere at trække i end for eksempel en fast grus- eller skovsti. Gå aldrig på asfalt eller fliser – det er alt for hårdt for hundens poter.

Det er vigtigt, at man lader et stykke snor på ca. 75-100 cm være imellem kæder og sele, da man her sikrer sig, at hunden får det korrekte træk i selen. Når hunden arbejder, er det vigtigt, at den enten gør det i skridt eller let trav. Galop er et unaturligt tempo for de fleste racer, og de andre gangarter er desuden dem, som bygger hundens muskler bedst op.

For mange er weightpull nyt, og når de starter med at træne med deres hund, er der en masse nye sider af hunden, man som hundeejer skal lære at kende.

Man skal kunne vurdere, hvor udfordret hunden er, og handle herudfra. I den forbindelse kan det være en klar fordel at have fokus på lydighed. Det er vigtigt at sørge for, at hunden har fokus på dig som hundefører. Det giver jer et stærkere bånd, og det hjælper dig som hundefører til lettere at kunne vurdere, hvor i træningen din hund befinder sig.

Du kan i jeres træning fra start lære hunden kommandoen ’træk’ blot ved at sige det, hver gang den gør det, og herefter rose. Brug gerne godbidder under jeres træning, og hav fokus på positiv forstærkning, så vil I opnå de bedste resultater.


Opvarmning og nedkøling er en meget vigtig del af træningen – dette for at undgå skader. En gåtur i almindelig gang før og efter træningen gør, at hundens kropstemperatur vil falde langsomt, hvilket vil bevirke, at hundens muskulatur og kredsløb normaliseres, så der vil ske en hurtigere og bedre restitution. Massage vil også hjælpe hunden til en bedre restitution, da mælkesyre og affaldsstoffer forbrændes. Som hovedregel er det en god ide at give sin hund et ben (kødben, fyldt marvben eller lignende) efter endt træning, da dette vil efterligne det bytte, hunden ville have fanget i naturen efter jagt (som i dette tilfælde har været en fysisk aktivitet).

Giv altid hunden en pause fra hårdere fysisk aktivitet, gerne 1-3 dage, så kroppen får lov til at restituere.

Jo bedre form hunden kommer i, jo mere kan man gradvis øge vægten, den trækker. Sværhedsgraden på turen kan også varieres ved for eksempel at trække i bakket terræn, i sand osv.

En hund i balance

For lidt/for meget motion kan medføre, at hunden bliver under- eller overstimuleret. Fejlstimulering er en af de hyppigste årsager til adfærdsproblemer og aflivning af hunde!

Motionsbehovet for den enkelte hund er racebestemt, men langt de fleste hunde har et forholdsvis stort behov for fysisk stimulering. Når dette er sagt, er det meget vigtigt, man husker at stimulere sin hund mentalt og socialt også, da den ellers vil komme i ubalance.

Den mentale del kan bestå af søgeøvelser (det kan blot være at sprede maden ude i haven på græsset), spor, problemløsningsopgaver, lydighedstræning og lignende, da det vil sætte hunden i gang med at bruge sine sanser.

Hunden er et socialt rovdyr, og det er vigtigt, den bliver stimuleret socialt med artsfæller.

 

Er det ikke synd for hunden?’

Dette er nok det mest stillede spørgsmål, og svaret er: ,Nej, det er ikke synd for hunden.’’ Mange tror fejlagtigt, det handler om at komme hunden i en sele og spænde den foran en tungt læsset vogn. I virkeligheden ligger der måneders og flere års træning forud for, at hundene trækker de forholdsvis tunge læs til konkurrencer. Derudover bliver det trukket på en vogn, der kun skal trækkes fem meter. For eksempel kræver det kun 0,5 kg at trække en vogn, som vejer 160 kg, i gang (dette målt på en rails-bane).

Weightpull er en hundesport, som desværre mødes af en del fordomme i offentligheden. Det er virkelig ærgerligt, da det er en superfed sport med hundens fysik og velvære i fokus. Til konkurrencer i Danmark er der dyrlægekontrol, inden hundene får lov at stille op. Dette er til for at sikre sig, at alle de hunde, som stiller op, er fuldt ud sunde, raske, uden skader mv. Derudover er der regler, som bl.a. sikrer, at hunden ikke bliver udsat for unødig stress, at den bliver behandlet ordentligt af ejeren samt har det rette udstyr på. Er noget af dette ikke i orden, vil man blive diskvalificeret. man starter lidt blidt og sørger for, at hunden er i rimelig form. Men typisk når hunden er udvokset, så er det ikke sådan nogen aktiviteter, der giver dårlige hofter.’’

Konkurrencer/shows

Konkurrencer kan mest af alt sammenlignes med traktortræk, dog bare uden traktor.

Til weightpull-shows bliver hundene delt op i vægtklasser og konkurrerer her mod hinanden i, hvem der kan trække den højeste vægt. Inden showet starter, bliver alle hundene vejet, får tjekket seler og bliver tilset af en dyrlæge. Dette for at sikre, at det kun er sunde og raske hunde, som stiller op, og at de er iført det korrekte udstyr. Hunden trækker vognen fem meter, hvilket foregår på tid. Underlaget er helt plant og er enten tæppe, grus eller sne. Vognen kører enten på hjul, skinner eller, hvis det er på sne, en slæde.

Til ethvert weightpull-show er der en internationalt uddannet dommer til stede, og som til alle andre konkurrencer er der særlige regler for, hvordan man agerer under selve konkurrencen. Dommeren holder særlig øje med, om hunden udsættes for unødig stress og/eller bliver behandlet/talt til på en uhensigtsmæssig måde.

 

Weightpull som Genoptræning

Weightpull bliver i flere tilfælde brugt til genoptræning, da det bl.a. er en muskelopbyggende sport. Man kender eksempler på, at hunde med brækkede ben med tid og tålmodighed bliver til fuldt funktionsdygtige hunde, som hopper og springer rundt. Hunde med diskusprolaps bliver medicinfrie og kan bevæge sig uhindret. Det kan godt være, de ikke bliver danmarksmestre i weightpull – men de får et langt og smertefrit liv uden gener.

Det er ikke raketvidenskab – når vi mennesker har udfordringer med bevægeapparatet, skal vi træne moderat og opbygge muskelmasse til at understøtte skelettet. Opskriften er den samme for hunde.   

www.vimedhund.dk

                     


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Annonce