Border collie

Border collie

Border collien blev oprindeligt avlet ved grænsen mellem England og Skotland, hvor hundens primære opgave var at hyrde fåreflokke. Hyrdehundsinstinkterne er stadig dybt integrerede i racen, og hunden benyttes til stadighed indenfor dette område pga. sine imponerende evner.

 

Racen betegnes ofte som værende den mest intelligente af alle hunderacer, og hunden er rangeret som nr. 1 på listen i Stanley Corens “The Intelligence of Dogs”. I 2011 blev det bekræftet, at en border collie med succes havde lært over 1000 forskellige ord, og kunne reagere korrekt i forhold til de respektive ord og kommandoer, når et menneske læste dem op.

Flere billeder

 

En border collie har et stort behov for at blive stimuleret både mentalt og fysisk, så som ejer er det særdeles væsentligt, at man kan afse den nødvendige tid til at træne, aktivere og lege med hunden. Hvis hunden ikke stimuleres tilstrækkeligt kan den udvikle neurotiske lidelser, og dette vil ofte manifestere sig i et væld af ødelagte møbler, vægge mm. - simpelthen fordi hunden er understimuleret og keder sig. Racen kan også have en tendens til at hidse sig op over biler, cykler og lignende, men dette kan dog undgås via tilstrækkelig socialisering og god opdragelse fra en tidlig alder. 

 

Flere billeder

Gennemsnitslevealderen for en border collie er omkring 12 år. P.t. er det primært hofteledsdysplasi, epilepsi samt CEA (collie eye anomaly) der anses som værende problematiske for racen.

 

Border collien excellerer indenfor adskillige former for hundesport, eksempelvis indenfor “flyball”, “dog dancing”, “disc dog” og diverse andre former for “dog agility”. Racens dominans indenfor disse områder har medført, at der i England eksisterer hundekonkurrencer med klasser der betegnes ABC som står for: “Anything but Collies. 

 

Hvis du er interesseret i hunderacen og måske overvejer at købe en, kan du kigge forbi markedet, hvor du kan finde masser af border collie til salg.

Annonce