Fido - Den trofaste hund

Fido var en gadehund, som blev født engang i 1941 i den lille italienske by Luco di Mugello. Hunden blev berømt i Italien efter 2. Verdenskrig pga. dens ukuelige loyalitet overfor sin ejer. Her er historien.

En dag i november 1941 spottede fabriksarbejderen Carlo Soriani en skadet hund som lå hjælpeløs i vejkanten. Hunden var tydeligvis ejerløs, så Carlo tog den med hjem og plejede hunden, indtil den var ved godt helbred igen. Carlo og hans kone besluttede at kalde hunden for Fido (inspireret af det latinske ‘fidus’ som betyder trofast).

Kort tid efter Fido var kommet til hægterne igen, begyndte den at følge efter sin ejer om morgenen, når han skulle på arbejde. Fido fulgte Carlo hele vejen til bussen, og blev der indtil bussen var ude af syne igen. Når Carlo kom hjem fra arbejde om aftenen, stod Fido forventningsfuldt samme sted og blev ekstatisk af glæde, så snart Carlo trådte ud af bussen.

Dette mønster fortsatte uden undtagelser hver eneste arbejdsdag i over to år. Men i december 1943 skete det forfærdelige.Et bombeangreb blev iværksat over Italien og mange forskellige fabrikker blev ramt. Carlo Soriani var blandt de mange omkomne arbejdere, og kom aldrig hjem med bussen igen. Denne aften ventede Fido som sædvanligt på sin elskede ejer, men efter lang tids venten måtte hunden vende hjem alene. Her stopper historien dog ikke.

Hver eneste dag i de næste 14 år vendte hunden tilbage til stoppestedet, mens den sniffede søgende ud i luften og forgæves ventede på, at dens ejer skulle komme hjem igen, som han plejede.

Historien bredte sig, og medierne begyndte at fatte interesse for den utroligt trofaste hund, hvilket gjorde raceblandingen Fido til et landskendt fænomen. I 1957 blev der rejst et monument i Borgo San Lorenzo til ære for Fido og hans utrolige loyalitet.

Fido døde den 9. juni 1958 - trofast til sit sidste åndedrag.

Optagelser af Fido
Der eksisterer stadig velbevarede optagelser af den ukuelige hund, og du kan se dem lige her:

Annonce