Finsk lapphund

Finsk lapphund

Den finske lapphund er en middelstor hund, som er særligt populær i Finland, men sjældent opleves udenfor de nordiske lande. 

Hundens pels er vandafvisende og resistent over meget kolde temperaturer. På grund af den finske lapphunds modstandsdygtighed overfor kulde, er det en af de eneste hunderacer, som det er tilladt at holde i udendørs kenneler i Finland om vinteren. 

Selvom hundens pels er ret markant, er den ikke videre krævende ift. pelspleje, og en ugentlig tur med børsten er som regel tilstrækkeligt. 

Flere billeder

De finske lapphunde kan have mange forskellige mønstre og farver. Et særligt udbredt mønster er en ring af lyst hår omkring hundens øjne, som til tider kan minde om en form for briller. 

 

Hundene er meget aktive. De er generelt nemme at træne og klarer sig ofte godt i mange forskellige former for konkurrencer som fx lydighedsøvelser og agility. Derudover har hunden også fortræffelige færdigheder som hyrdehund, og er bl.a. blevet brugt til at styre rensdyrflokke. 

 

Hunden er meget intelligent og kan være lidt viljestærk, så det vil ofte kræve en del træning, hvis man ønsker en velopdragen og lydig hund. Ligesom andre hunderacer har den finske lapphund naturligvis behov for motion, men de er ikke ekstraordinært krævende.

 

Flere billeder

Ift. racestandarden er den ønskede højde for en hanhund omkring 46-52 cm. mens hunnerne ofte er lidt lavere med en højde på ca. 41-47 cm. Vægten kan variere en del fra hund til hund, men ligger gerne et sted omkring 15-24 kg. 

 

Den finske lapphund er sund og har en gennemsnitslevealder på omkring 12-14 - der registreres dog jævnligt tilfælde i Finland, hvor hundene bliver helt op til 17 år gamle. 

 

Hunden blev anerkendt af Finnish Kennel Club i 1945 under navnet Lappish Herder. Denne kategori blev dog delt i to i 1960’erne, og hunden blev efterfølgende kendt som finsk lapphund. 

Hunderacen blev introduceret til både USA og England i slutningen af 1980’erne.

Hvis du er på udkig efter en finsk lapphund eller en anden hunderace, kan du kigge forbi markedet, hvor der er masser af hunde til salg

Annonce