Flat-coated retriever

Flat-coated retriever

Hunderacen flat-coated retriever er kendt som en glimrende jagthund og er samtidig en meget intelligent hund, som går godt i spænd med de fleste andre hunderacer og ikke mindst mennesker.

Flere billeder

 

Oprindelse

Racen flat-coated retriever stammer tilbage fra 1800-tallets England. Oprindelig blev der fremavlet fem forskellige retriever-racer med det formål at skabe de ideelle jagthunde. Retrieverne blev oprindeligt til som en krydsning mellem waterdogs, setter og hyrdehunde. Dengang blev racen flat-coated retriever kaldt wavy coated retriever. Navnet blev ændret, fordi man ønskede, at hunden skulle fremavles med en pels, der ikke var så bølget (wavy), da det ville gøre det lettere for hunden at svømme med en mere glat pels. Racen flat-coated retriever har været tæt på at uddø i flere sammenhænge (bl.a. under både første og anden verdenskrig), men er siden blevet vældig udbredt og eksporteret til mange lande uden for England, herunder Danmark.

 

Ydre kendetegn

Flat-coated retriever er én af de tre mest kendte retrievere. De to andre meget velkendte former for retrievere er golden retriever og labrador retriever. Racen flat-coated retriever er kendetegnet ved at have at langt hoved, en stor næse og nogle meget solide kæber, der bl.a. kommer til deres ret i forbindelse med jagt, hvor hunden så let som ingenting kan bære jagtbyttet med sine kæber - hvad enten der fx er tale om en hare eller en fasan. Tænderne er ligeledes meget stærke, ligesom racen har et stærkt bid. Ørerne er som regel relativt små.

 

En flat-coated retrievers vægt bør som udgangspunkt være et sted mellem 30-35 kg for hanhunde og mellem 25-30 kg for tæver. Ideelt set er racen mellem 56-62 cm høj. Farvemæssigt har racen enten en sort, brun (leverbrun) eller gul pels. Den gule pels anses for at være en fejlfarve, og som man så vidt muligt ikke avler videre på.

Derudover er pelsen tæt og fin i struktur. Dens kropsbygning er elegant uden at være decideret spinkel og solid uden at være klodset. Halen er relativ kort. På både ben og hale har hunden faner, som er et af racens kendetegn, og som er med til at understrege den elegance, der er så typisk for denne type hund, fx når hunden er i løb. Alt i alt en atletisk hund med en glimrende fysik.   

 

Flere billeder

 

Temperament

Det er karakteristisk for flat-coated retrievere, at de generelt er ret tillidsfulde og præget af optimisme og venlighed. Ofte vil man opleve en flat-coated retriever logre med halen som et tegn på den begejstring og den iver, som præger racen. Derudover er racen intelligent, hvilket især kommer til udtryk i dens evner som jagthund. Når byttet skal hentes, får flat-coated retrieveren virkelig mulighed for at vise, hvad den duer til. Og netop i sin funktion som jagthund kommer både det elegante og det robuste i hunden til udtryk på samme tid. Elegancen ses især i den måde, hvorpå hunden bevæger sig snildt og hurtigt afsted på. Det robuste ses fx i den måde, hvorpå hunden så let som ingenting bærer byttet med sine solide kæber.

 

En flat-coated retriever er en pligtopfyldende arbejdshund, som ivrigt tager fat, indtil opgaven er løst. Hunden er med andre ord et oplagt valg for dem, der ønsker en hund, der både kan være en børnevenlig familiehund og en intelligent og nyttig jagthund på én og samme tid. Det skal retfærdigvis siges, at en flat-coated retriever ikke er noget oplagt valg som en vagthund, da den som regel vil møde andre mennesker (også de udbudne gæster) med en logrende hale og en sko i munden for at vise sin glæde.

 

Specielt for racen

Som nævnt er flat-coated retrievere fra naturens side velegnede som vagthunde. De har et naturligt behov for næsten konstant aktivitet samt mentale udfordringer hvor de får mulighed for at bruge deres intelligens. I det hele taget er det en lærenem hundetype. Noget af det bedste, man kan byde en flat-coated retriever, er at lege apport. Man behøver ikke være jæger for at stimulere hunden både fysisk og intelligensmæssigt - når bare man forstår, at hunden som race har et dybtliggende behov for at gøre sin ejer tilfreds, fx ved at hente den pind, man kaster afsted.

 

Aktivitet og motion er ét af nøgleordene. Begynder en flat-coated retriever at kede sig, eller bliver den ikke stimuleret tilstrækkeligt, vil den naturligt finde på forskellige aktiviteter, som fx at grave haven op eller bide i alt, hvad den kommer i nærheden af. Racen kræver dog en del opdragelse. Hvis den ikke allerede som hvalp lærer, at det ikke er alle ting, der skal hentes tilbage til ejeren, vil den bruge dette instinkt til også at bringe dig dine nye sko eller en masse andre ting - i en god mening vel at mærke.

 

Flat-coated retrievere er livlige af natur og har en stor appetit på mad, fysisk aktivitet og ikke mindst vand. En flat-coated retriever kan være nærmest umulig at holde væk fra vand og vil naturligt søge derhen, hvor der er vand. Det er endnu et af hundens instinkter, hvor det er meget vigtigt, at hunden får brugt sine kræfter og får lov til at boltre sig. Racen kan godt have tendens til at blive overvægtig, hvis den får for meget mad, så det er vigtigt at dosere dens mad. Man bør så vidt muligt bestræbe sig på at undgå at overfodre hunden, da dens adræthed og elegance vil lide herunder, og hunden vil blive svækket som jagthund fx.

 

Flere billeder

Pleje

En flat-coated retriever bør reddes med en kam en gang om ugen, hvis hunden færdes i områder med voldsom plantevækst. Der kan nemlig let sætte sig forskellige ting fast i hundens pels - ikke mindst pga. fanerne på benene og halen. Det kan også være en fordel at klippe fanerne lidt med en saks, således at de ikke bliver for lange og derved generer hunden, når den løber i naturen. Faktisk kan ca. 30 procent af alle flat-coated retriever hvalpe som udgangspunkt ikke svømme, men man kan dog lære dem det ved at tage dem med ud på vand, hvor de ikke kan bunde og samtidig trække dem i snoren. På den måde kan de lære at bruge bagbenene til at svømme med.

 

Også i Danmark er det muligt at finde en kennel, som har ægte flat-coated retriever hunde til salg. Flat-coated retrievere fås ikke til den billigste pris, da en helt raceren hund som regel fremavles på en kennel.

 

markedet kan du finde flat-coated retrievere og andre hunderacer til salg.

Annonce