{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.904 visninger | Oprettet:

pas på blågrønne alger {{forumTopicSubject}}

Blågrønalger
Disse informationer og billeder er fra adressen: http://alger.dmu.dk

Forholdsregler ved badning
Mange af blågrønalgerne danner giftstoffer og kan derfor give en forgiftning hvis man sluger meget vand med mange alger i. Det er dog yderst sjældent at man ser alvorlige tilfælde af forgiftning hos mennesker.
Når der er mange blågrønalger i vandet kommer de i kontakt med huden når man bader. I nogle tilfælde kan det give hudirritationer og udslæt.

Hvem skal være specielt opmærksomme på algerne?
Mennesker med følsom hud eller hudallergi bør være ekstra opmærksomme, hvis der er mange blågrønalger i vandet.
Hvis man tidligere har oplevet hudproblemer efter at have badet i vand med blågrønalger bør man også være ekstra opmærksom.
Jo længere tid man opholder sig i vandet jo større er risikoen for at opleve symtomer.
Forældre bør ikke lade deres børn lege i vand med store mængder alger. Især ikke hvis der ligger opskyl af alger på strand- eller søbred.
Netop opskyl af blågrønalger har i flere tilfælde forårsaget alvorlige forgiftninger hos hunde og andre dyr. Formodentlig fordi de har spist algerne.

Man kan se algerne
Heldigvis er det forholdsvis nemt at se om der er mange blågrønalger i vandet. De farver nemlig vandet eller danner plamager på overfladen. Algerne kan være grønne, blågrønne, grønbrune, brune og gule. Når de er ved at dø danner de kraftige hvidlige fnug i vandet. Er man i tvivl kan det være en god ide fx at spørge livredderne til råds.

Hvad får algerne til at blomstre op?
Langt de fleste alger i havet kan betegnes som en slags simple, mikroskopiske planter, som lever fritsvævende i vandsøjlen. Ligesom planter på landjorden er forudsætningen for deres eksistens sollys, næringssalte og kuldioxid, men i havet spiller havets fysiske forhold (strøm, bølger, temperatur, indhold af næringssalte osv.) en afgørende rolle for algernes vækst, fordeling og koncentration, og disse er med til at forme en årlig cyklus af algemængden.
Algeopblomstring betyder, at alger forekommer i meget store mængder, og forudsætter, at livsbetingelserne er gunstige. Opblomstring sker naturlig om foråret, når lyset tager til, og næringssalte gennem vinteren er blevet blandet op til overfladen. Om foråret opbygges samtidig en skilleflade mellem koldt vand under et relativt tyndt sol opvarmet overfladelag.
Alger lever hovedsageligt i dette øvre lysrige lag, som er velblandet af vind og bølger, men når de dør, synker de dybere ned og tager de livgivende næringssalte med sig. Dette gør, at overfladelaget i det åbne hav i løbet af ganske få uger "støvsuges" for næringssalte, og at algemængden hurtigt aftager. Samtidig betyder nedsynkningen af døde alger til bundlaget, at dette udsættes for risikoen for iltsvind, da forrådnelsen af algerne forbruger vandets ilt.
En algeopblomstring kræver også, at det velblandede og lysrige overfladelag er relativt tyndt. Kraftig opblomstring af eksempelvis blågrønalger i sommermånederne ses derfor mest i de stille, varme og solrige perioder og oftest i kystnære og lavvandede områder, hvor næringssalte til stadighed er tilgængelige.
Dette er årsagen til, at man ofte kan se skarpe fronter med algeholdigt vand på den ene side og algefrit vand på den anden.


Store mængder skum ved den jyske vestkyst i 2000 dannet af stilkalgen Phaeocystis.
Foto: Poul Brinch Madsen, Ribe Amt. Brune plamager af blågrønalgen Nodularia på vandoverfladen i Niva bugt.
Foto: Lars A. Angantyr, Frederiksborg Amt.
Algeopblomstring i overfladen i Karrebæksminde Fjord.
Foto: Beth Søborg, Storstrøms Amt. Blåmuslinger kan ophobe giftstoffer fra alger. Muslingefiskeriet bliver af og til lukket på grund af risikoen for DSP-gifte i muslingerne.
Foto: Ole Schou Hansen.
En skarpt optrukket 'algefront' nord for Hornbæk, fanget af forskningschef Anne Mette K. Jørgensen, der fortæller, " til højre i billederne (dvs. mod nord) er vand fra Østersøen og Øresund med alger i en nordvestgående strøm. Til venstre er idvand (Kattegatvand) uden alger. Grænsen mellem de to vandmasser ramte kysten ved Ellekildehage, dvs. vest for Ellekilde var badevandet algefrit."
Læs mere i Brochuren 423KB PDF


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  pas på blågrønne alger
  • #1   9. maj 2008

    Hvad er forgiftning med blågrønne alger hos hunde?
    Der findes mange forskellige alger i havet, søer og åer. Den alge, som hyppigst giver anledning til problemer, er den blågrønne alge, også kaldet nodularia.

    Forgiftning med blågrønne alger opstår, når hunde bader i vand med stor algeforekomst. Ofte drikker hunde af vandet, når de svømmer, og det bevirker, at giftstofferne giver anledning til symptomer fra mave-tarm kanalen.

    De blågrønne alger producerer forskellige giftstoffer, som giver anledning til symptomer i flere organsystemer.

    Hvad er symptomerne på forgiftning med blågrønne alger?
    De blågrønne alger producerer 4 forskellige giftstoffer, også kaldet toksiner. Symptomerne knytter sig til, hvilke giftstoffer der er optaget.

    Levertoksiner har virkning i leveren. Det hyppigste kaldes mikrocystin. Det bevirker, at levercelle-skelettet nedbrydes, og at indre blødninger opstår.
    Der findes ca. 50 øvrige levertoksiner produceret af giftige blågrønne alger.
    Nervetoksiner har virkning i nervesystemet. Der kendes 18 forskellige nervetoksiner. Giftstofferne forstyrrer overførslen af impulser fra nervecelle til muskelcelle. De kan medføre lammelse af muskler, herunder også åndedrætsorganerne.
    Endotoksiner og cytotoksiner fra de blågrønne alger er dårligt beskrevet. De minder meget om giftstoffer, som bakterier fremstiller, både med hensyn til effekt og kemi.

    Disse 2 typer giftstoffer menes at have fremkaldt influenza lignende symptomer hos mennesker i Sverige og Finland. Her rapporteres om opkastninger, diarre, feber og mavekrampe.

    Mennesker, som har været ude at bade i vand med store mængder alger, får ofte hovedpine og kraftigt hud udslæt.

    Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen forgiftning med blågrønne alger?
    Ud fra den forhistorie, som ejeren kommer med sammenholdt med symptomerne, er diagnosen ikke svær at stille.

    Hvordan behandles forgiftning med blågrønne alger?
    Hundene sættes i behandling med understøttende medicin.

    Behandlingen går ud på at forsøge at neutralisere giftstofferne. Derudover behandler dyrlægen med understøttende væsketerapi, antibiotika, varme og ro.

    Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har haft forgiftning med blågrønne alger?
    Hvis din hund overlever de første døgn efter at have optaget algeholdigt vand, ser fremtiden god ud.

    Hvorfor får hunde forgiftning med blå-grønne alger?
    Opblomstring af blågrønne alger forekommer hyppigst i august, september og i nogle tilfælde helt hen i oktober. Høje vandtemperaturer og stille vejr fremmer væksten af algerne, som kan vokse eksplosivt, når de rette forhold er til stede.

    Hunde, som bader i brunligt plumret vand med højt indhold af alger, bliver forgiftede, fordi de ofte drikker vand samtidig med, at de svømmer.

    Hvad er risikoen for, at din hund får forgiftning med blågrønne alger?
    Risikoen er størst, hvis hunden bader eller drikker af vand med høj forekomst af alger.

    I Danmark døde 2 hunde som følge af at have drukket algebefængt havvand i sommeren 1975, og i sommeren 2001 døde 2 hunde i juli måned i Sydsverige.

    Hvilke racer er særligt udsatte for at få forgiftning med blågrønne alger?
    Alle racer er lige udsatte.

    Anden viden om forgiftning med blågrønne alger hos hunde:
    Ofte sættes blågrønne alger i forbindelse med saltvand, men de findes også i vid udstrækning i søer.

    De blågrønne alger er mikroskopiske planter, der ser ud som små gulbrune partikler/fnug i vandet. Når der er mange alger samlet et sted, bliver vandet helt plumret og brunt.

    Ved massiv vækst i vore farvande kan der ses kilometer lange bræmmer med alger. Algerne bevæger sig med vind og strøm.

    Det var fremvækst af den samme type alger, som bevirkede et kraftigt iltsvind i Mariager Fjord, for nogle år siden, hvor det meste af faunaen i fjorden døde.

    Forurening af vores farvande, søer og åer er kraftigt medvirkende til, at algerne får optimale vækst betingelser.



Kommentér på:
pas på blågrønne alger

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce