{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
829 visninger | Oprettet:

Plantning af klatreroser {{forumTopicSubject}}


Roser og romantik hænger unægtelig sammen og klatreroser understreger i særdeleshed denne romantik. Synet af klatreroser i fuldt flor i et gammelt æbletræ, op ad en pergola eller henover havebænken vækker virkelig det romantiske i enhver haveejer.
Havens tredje dimension – højden. Hvorfor ikke udnytte de planter, som kan tilføre allerede etablerede planter eller hegn i haven en ekstra dimension. Plant i højden!
Anvend nogle af de formidable planter til at udsmykke gamle træer og triste plankeværker.



Hvad er en klatrerose?
Kært barn har mange navne og klarteroser kaldes ofte for slyngroser. Der menes det samme, blot kan roser ikke slynge sig, men holde sig fast med deres torne. De har altså brug for noget at holde sig fast til eller blive holdt fast til. Enkelte steder støder man på benævnelsen espalierroser, hvilket er et udtryk for en metode at anvende roser på i en mere bred forstand. Til et espalier kan andre typer af roser end klatreroser også være velegnede.
Klatreroser blomstrer oftest på sideskuddene, hvor de fleste andre typer roser blomstrer i enden af hvert skud. Det er netop denne evne, der gør klatreroserne ganske unikke.



Klatrerosers hårdførhed.
De fleste rosenejere ved, at beskæring er nødvendig, for at få et pænt resultat af sine roser. I princippet bør klatreroser slet ikke beskæres, da det jo er det overdådige i de lange skud med mange sideskud, som er idéen med klatreroser. Det er derfor meget uheldigt at plante klatreroser, som fryser tilbage om vinteren og derfor skal beskæres for at blive pæne. På den måde opnår man aldrig at se vældet af dejligt blomstrende roser.
Afhængigt af geografi, skal man derfor være opmærksom på hårdførheden af de klatreroser, som man planter.



Plantningen af klatreroser.
Roser kan trives i de fleste haveejers havejord. De foretrækker lerede jorde, da de er gode til at holde på fugtighed og indeholder mange næringsstoffer. Meget sandede jorde kan være vanskelige at få roser til at vokse godt i, da de ofte tørre ud og har svært ved at holde på næringsstoffer. Alle roser foretrækker et solrigt og åbent voksested, men lettere skygge er også velegnet.
Roser kan købes i potter, hvilket gør det muligt at plante det meste af året, bare jorden ikke er frossen. Plantehullet skal være så dybt, at rosens podested minimum er 5-10 cm under jordoverfladen. Podestedet kan ses, som det punkt på rosens rod, hvor grenene udgår fra. Vær opmærksom på at jorden trykkes godt til omkring rodklumpen.



Tips:
Placerer man sine slyngroser op ad husvæggen, er det en god idé at plante selve rosens rod udenfor tagudhænget og derefter trække grenene ind til husmuren. På den måde risikerer man ikke unødig udtørring pga. manglende vand.
ønsker man at plante slyngroser op i gamle træer, skal man forsigtigt finde et sted ved træets fod, hvor det er muligt at grave et plantehul uden af hugge store rødder over. Vælg træer med dybtgående rødder frem for træer med højtliggende rødder. (eg og bøg har dybtgående rødder, mens birk og gran har højtliggende rødder)
Opbindingen kan løses ved at trække en kraftig ståltråd på tværs med ca. 50 cm mellemrum på langs. Ved monteringen kan der sættes afstandsklodser ind til væggen eller plankeværket. Enkelte af rosens grene vil så kunne vokse mellem væg og opbinding. De tværgående opbindingstråde kan anvendes til løbende at binde rosens kraftige grene ind til.



  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Plantning af klatreroser

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce