{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
Kommentarer på:  Nu betyder racen ikke så meget længere….?
 • #1   11. maj Jeg kan kun være enig med dig smiley

 • Isabelle
  Isabelle Hjælpe-administrator
  Tilmeldt:
  dec 2014

  Følger: 13 Følgere: 269 Hunde: 4 Emner: 547 Svar: 25.375
  #2   11. maj Selvfølgelig betyder racen noget - en hel del faktisk smiley

 • #3   11. maj Selvfølgelig betyder den noget..

  Jeg tvivler på en mops kan trænes til at være hyrdehund på daglig basis


 • #4   11. maj Nej, det ville den nok ikke være god til Frk. Jensen xD

 • #5   11. maj Jeg synes, det er vildt vildledende, at medierne beskriver studiet sådan.
  De fokuserede på 8 slags adfærd.
  Social adfærd med mennesker, arousal niveau (det danske ord forsvandt lige for mig), legetøjsmotivation, trænbarhed, hvordan og hvornår hunden reagerede under pres (når den bliver skræmt, irriteret etc), social adfærd med andre hunde, interaktion med miljøet og hvor meget den opsøger sit menneske.

  Så de rammer slet ikke mere specialiseret adfærd, og de fandt da også alle de adfærdsmønstre de søgte i varierende grad i alle racer og blandinger. Det er jo klart, det er jo bare almen hundeadfærd, de har undersøgt.

  De lægger ikke skjul på, at fx border collien var mere trænbar generelt end bassets var.

  Det eneste studiet konkluderede var, at race ikke er en pålidelig måde at forudse adfærd, men det ved de fleste heldigvis godt. Der vil altid være individer i BC kuld, der ikke er gode til at hyrde, også selvom forældrene er det.

  Direkte quote:
  "Behavioral factors show high variability within breeds, suggesting that although breed may affect the likelihood of a particular behavior to occur, breed alone is not, contrary to popular belief, informative enough to predict an individual’s disposition."

  https://www.science.org/doi/10.1126/science.abk0639?adobe_mc=MCMID%3D84642491739088231094049347991384876828%7CMCORGID%3D242B6472541199F70A4C98A6%2540AdobeOrg%7CTS%3D1651162390&_ga=2.218466969.1066386900.1651162373-689641651.1609118629


 • #6   11. maj Og du har helt ret Alexandoria, men desværre er det ikke det debatten køre på. Den kører mellem en masse som synes at race nu endelig ikke betyder noget på valg af hund da alle hunde kan formes ens og at hundevalg på race er snobberi smiley

  Ikke alle er egnet til en Husky! Ikke alle skal havde en Malinois….og en labrador har bare andre behov end en mops….er lidt ked af hvordan studiet er præsenteret, da jeg er bange for folk får for gode ideer smiley


 • Isabelle
  Isabelle Hjælpe-administrator
  Tilmeldt:
  dec 2014

  Følger: 13 Følgere: 269 Hunde: 4 Emner: 547 Svar: 25.375
  #7   12. maj "Behavioral factors show high variability within breeds, suggesting that although breed may affect the likelihood of a particular behavior to occur, breed alone is not, contrary to popular belief, informative enough to predict an individual’s disposition."

  AHA. Skulle der et forskerhold/større studie til at finde ud af dette? smiley


 • #8   12. maj “Behavioral factors show high variability within breeds, suggesting that although breed may affect the likelihood of a particular behavior to occur, breed alone is not, contrary to popular belief, informative enough to predict an individual’s disposition”

  Det citat kan da være med til at få den der forbuds liste ophørt.


 • #9   12. maj Man går jo først og fremmest efter hundens race og/eller type hund. Selvfølgelig er der forskel på hundene meeeen.. du får jo ikke min japanese chin til at være jagthund (jo hvis det gælder strømper)

 • Isabelle
  Isabelle Hjælpe-administrator
  Tilmeldt:
  dec 2014

  Følger: 13 Følgere: 269 Hunde: 4 Emner: 547 Svar: 25.375
  #10   12. maj Nej, racen ALENE er ikke alt, men dette er ikke det samme som, at racen ikke spiller en temmelig væsentlig rolle.

 • CM
  CM Tilmeldt:
  sep 2020

  Emner: 9 Svar: 113
  #11   12. maj Der er vist ikke meget videnskab i at ca. 18.000 har besvaret spørgsmål om deres egne hunde ????
  Der er kun indhentet genmateriale fra ca. 2.100 hunde og der findes langt over 400 racer , så det kan ikke være meget genmateriale pr. race ??
  Det er simpelhent for useriøst og direkte usandt !


 • #12   12. maj Nu har jeg ikke fulgt den omtalte debat. Det er jo ret almindeligt at journalister har liiiiiidt svært ved at forstå statistik og vil som regel gerne konkludere mere end man kan ud fra det foreliggende materiale smiley Det samme gælder mange 'debatører' smiley
  Jeg har heller ikke læst originalartiklen, men hvis det er som CM påpeger så er det ikke en undersøgelse man kan bruge til ret meget. 'Convenience sampling' er som udgangspunkt biased og det skal man selvfølgelig huske at indrage i sine konklusioner smiley
  Det citat der er nævnt et par gange i denne her tråd siger jo sådan set slet ikke noget nyt. Det er bare en konstatering af man ud fra race alene ikke kan forudsige et individs affærd. Det er dælme langt fra det og så til at konkludere at racen ikke betyder noget.
  Årsagen til at der findes forskellige hundetyper/hunderacer er at man fra tidernes morgen har skullet bruge hunde til vidt forskellige opgaver. Derfor har man avlet hunde med meget forskellige mentale egenskaber. Ergo type/race betyder rigtig meget for en hunds adfærd. Fint i tråd med en masse nyere forskning, der peger på at arv betyder mindst lige så meget som miljø for både menneskers og dyrs psyke. Men selvfølgelig spiller fx opdragelse og socialisering også ind på hvilken en adfærd et individ udfører i en given situation.


 • Isabelle
  Isabelle Hjælpe-administrator
  Tilmeldt:
  dec 2014

  Følger: 13 Følgere: 269 Hunde: 4 Emner: 547 Svar: 25.375
  #13   12. maj "'Convenience sampling' er som udgangspunkt biased"

  Gider du ikke lige oversætte, hvad du mener med ovenstående, Mette? smiley

  Altså "biased" betyder forudindtaget, men hvad er det i undersøgelsen - eller i folks kommentarer, der er forudindtaget?


 • #14   12. maj Udvælgelse af deltagere baseret på hvad der er nemt og bekvemt. Dvs. man har ikke sikret sig at man har udvalgt et representativt udsnit af en population - i det her tilfælde hundeejere. At sige 'som udgangspunkt' var nok lidt forkert. 'Medfører stor risiko for bias' havde nok været bedre smiley Det jeg mener er at man ikke med den form for udvælgelse af deltagere i en undersøgelse kan garanterer at resultatet bliver retvisende. Fordi man fx. måske kun har fået svar fra en bestemt gruppe hundeejere med en bestemt holdning til arv vs miljø.

 • #15   12. maj Det var de samme principper gældende for det studie der "påviste" at fodermærkerne Orijin/Acana m.f var skyld i forstørret hjerteproblemer hos hunde. Sådanne studier hvor man leder decideret efter resultater som beviser det man gerne vil havde og vender øjet til alt andet. Derfor kunne de FDA'en jo ikke gå videre med sagen da studiet viste for stor risiko for bias.

 • #16   12. maj Mette F er enormt dygtig. Det viser en undersøgelse foretaget i umiddelbar nærhed af fadølsanlægget ved socialdemokraternes årsmøde.
  #conveniencesampling


 • Isabelle
  Isabelle Hjælpe-administrator
  Tilmeldt:
  dec 2014

  Følger: 13 Følgere: 269 Hunde: 4 Emner: 547 Svar: 25.375
  #17   12. maj Tak Mette OG Søren smiley

 • #18   12. maj Isabelle: Mener du ikke Søren og Mette? smiley

 • #19   12. maj Som jeg sagde; De fleste ved heldigvis godt, at man ikke kan stole 100% på at race giver en specifik liste adfærdstræk.
  Jeg tror, det der foregår, er at videnskaben stadig er i sin spæde begyndelse ift. hundeadfærd, og at de har forsøgt at genetisk lokalisere faktorer, som kan biddrage til adfærd. Vi ved jo allesammen godt, at de må findes, ellers så vi ikke de her adfærdsmønstre, som vi kan avle efter.

  Det der så bare er super ærgerligt, er at folk tolker det på den måde, de gør lige nu. Synes egentlig det er et fint studie, som har dokumenteret noget relevant, det bliver bare taget enormt meget ud af kontekst og lavet om til clickbait. Videnskab udvikler sig hele tiden, og jeg er sikker på, at der vil komme flere, også mere dybdegående, studier i fremtiden.


 • Isabelle
  Isabelle Hjælpe-administrator
  Tilmeldt:
  dec 2014

  Følger: 13 Følgere: 269 Hunde: 4 Emner: 547 Svar: 25.375
  #20   13. maj "Among behavioral traits, biddability—how well dogs respond to human direction—was the most heritable by breed but varied significantly among individual dogs. Thus, dog breed is generally a poor predictor of individual behavior and should not be used to inform decisions relating to selection of a pet dog."

  Misforstår jeg ovenstående, når jeg læser, at racen ikke spiller den væsentligste rolle, når man skal vælge sin kommende hund?


 • #21   13. maj Du læser nemlig helt rigtig Isabelle….

  …..."Thus, dog breed is generally a poor predictor of individual behaviour and should not be used to inform decisions relating to selection of a pet dog."

  De konkluderer ligefrem at race ikke er et godt nok argument/faktor for valg a selve hunden, da race generelt er et dårligt bestemmelsesfaktor for adfærden af de individuelle hunde.


 • #22   13. maj Tænker det er ret relevant, at de skriver "pet dog" og ikke "working dog" eller "sport dog".

  Det er jo meget generel adfærd, de har undersøgt, så det er klart, at det er deres konklusion.


 • Isabelle
  Isabelle Hjælpe-administrator
  Tilmeldt:
  dec 2014

  Følger: 13 Følgere: 269 Hunde: 4 Emner: 547 Svar: 25.375
  #23   13. maj Definerer de "pet dog"? (eller er det bestemt gruppe i engelsksprogede lande a la selskabshunde?)


 • #24   13. maj Selv inden for “petdog” betyder race da sindsyg meget. Der er da kæmpe forskel på labdrador og mops eller fransk bulldog, chihauha, beagle, schæfer, staff, cocker spaniel osv osv som alle de populære familie “pet dogs”….

 • #25   13. maj Jeg mener også stadig at race er relevant, og det tror jeg egentlig også, at forskerne mener. Det er jo derfor de skriver, at der er en højere frekvens af en given adfærd i nogle racer end andre.

  Jeg føler lidt, at jeg bliver misforstået, fordi jeg forsvarer studiet. Studiet er jo ikke et ultimativt sandhedsorgan. Der kan komme et studie om 2 år, der viser noget andet, fordi de undersøger en anden adfærd.
  Den adfærd de har undersøgt er basal hundeadfærd. Den slags adfærd ALLE hunde potentielt har. Det eneste studiet "beviser", er at man ikke pålideligt, ned til individer, kan forudse hvordan de vil opføre sig i henhold til de træk, de har undersøgt. Det er jo rigtigt nok.
  Du kan sagtens have en mops, der er enormt aktiv og elsker agility; Det er bare ikke det, der er højest frekvens af i racen. Du kan godt have en schæfer, som slet ikke er motiveret af legetøj eller mad. Falder det lidt udenfor det der er højest frekvens for i racen? Ja da.

  Pointen med studiet er ikke at sige, at vi skal ignorere race. Det er bare sådan det bliver tolket i medierne. Kun at det ikke er et pålideligt værktøj at skabe sine forventninger omkring sin individuelle hund på, når det kommer til den basale adfærd som vi ser ønsket hos vores hund.
  Jeg kan godt få en labrador, og så finde ud af, at den egentlig ikke kan lide andre hunde eller mennesker. Det kan de fleste labradors, men det er ikke fair af mig, at forvente at min hund kan det, bare fordi den er en labrador.

  Jeg tror de fleste kæledyrsejere er lidt ligeglade med, om deres hund elsker legetøj eller om den elsker godbidder. Mange er også ligeglade med, hvor trænbare deres hunde er.
  Pet dog i engelsktalende lande er som regel bare hunde som udelukkende er kæledyr.
  Jeg kender mange med en lille Olfert, som egentlig ikke gider gæsterne, og bliver bange når nogen slår en prut. Ejerne har det fint med det, og det er præcis den slags, der er spurgt ind til i studiet. Relation til mennesker, hvor meget de opsøger deres ejer, hvordan de reagerer under pres etc.


 • #26   13. maj Jeg er da enig med dig Alexandoria smiley Med det du skrev i din besked (#25) tror jeg da kun vi alle kan være enige i, håber jeg da.

  Men sådan synes jeg ikke studiet er blevet repræsenteret i medierne, og jeg synes også studiet burde erkende at den ikke kan drage generelle konklusioner baseret på dens lille omfang af hunde/ejer som er blevet spurgt til studiet.


 • #27   13. maj Ja, men det er ikke studiets skyld. Studiet kan kun kommentere på det, de har fundet, baseret på de faktorer de har undersøgt. Problemet er, at folk ikke læser studiet.

  Fejlen ligger hos medierne, og de gør altid det her, når der udkommer et studie. De cherrypicker information fra det til clickbait. Det er altid det samme. De gør det også med studier i henhold til mennesker. Det de fandt var let ammunition som ville give mange clicks. Det er pisse ærgerligt.

  De gjorde det samme i forhold til kornfrit foder. Medierne fik det til at lyde som om, at hvis din hund får kornfrit foder, så dør den af hjerteproblemer før eller siden.
  Det call der blev lavet var for netop at undersøge, om der kunne være en relation til kost, da der var en lille mængde hunde, hvor foder havde gjort en forskel, og det var værd at undersøge nærmere. De er stadig ikke færdige med at undersøge det nærmere, men generel konsensus er, at det kan være et tilfælde af tilfældighed.

  Det er altid mere dramatisk i medierne end det er i det reelle studie.
  Det ville jeg bare ønske at flere folk vidste.


 • #28   17. maj Ingen af mine hyrdehunde har været til at drive i vandet.. Nej tak blev der sagt!

  Den bette ny golden retriever apporterer fra vand inden han er 9 uger gammel....
  Jeg tænker det ligger i generne


  profilbillede
Kommentér på:
Nu betyder racen ikke så meget længere….?

x