{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.324 visninger | Oprettet:

Camilla.
Camilla.
Tilmeldt:
16. jan
Emner: 1 Svar: 5

Hvordan går man til hundetræning? Erfaringsudveksling! {{forumTopicSubject}}

Hej alle,

Jeg har ikke et konkret sprøgsmål men er mere nysgerrig på jeres erfaringer med hundetræning på hold. Jeg har været afsted med min unghund for første gang og synes det var en blandet oplevelse, derfor kunne det være rart at høre, hvordan andre oplever det at gå til træning - og måske især hvordan det var i starten smiley

Nogle af de tanker jeg havde efter træningen gik bl.a. på, at der var enormt meget uro. Mange hunde der gøede og sprang frem i snoren. Min tæve har normalt ikke den adfærd, men endte også med at give lyd fra sig et par gange.
Vi trænede primært kontaktøvelser og gå-pænt, noget som vi mestrer rigtig fint til daglig. Dog er hun udfordret så snart vi går med andre hunde, så det var selvfølgelig også svært for hende til træningen. Hun motiveres ikke af godbidder eller legetøj (en bold kan nogengange gøre det), så der er vi lidt udfordret. Trænerens råd var at rose/tale i det helt lyse, pige-hvinende toneleje og samtidigt lave nogle fagter/bevægelser for at få hundens opmærksomhed. Det virkede også, men jeg oplever at hun bliver meget opkørt og forvirret af det og har svært ved at finde fokus igen. Normalt roser jeg også med berøring og tale, men ikke med ligeså høj og karikeret stemme. Jeg er faktisk lidt i tvivl om jeg skal følge trænerens råd og se tiden an, eller gøre det jeg plejer, hvor jeg oplever min hund mere i ro. Jeg har jo meldt mig til træningen for at få input og blive klogere..

Min tæve er ellers godt socialiseret med andre hunde og mennesker men hun er også pt. 11 måneder, fyldt med hormoner og generelt en sensitiv type, så jeg prøver at have fokus på ro når vi træner.

Måske er alt det jeg beskriver helt normalt og så må I gerne fortælle det og grine lidt af mig og min overanalyserende hjerne. Jeg tror egentlig bare jeg har brug for at få en fornemmelse for, hvad jeg kan forvente af at gå til hundetræning, for mit første indtryk er noget kaotisk og jeg gik faktisk lidt frustreret derfra, fordi rammerne var på den måde smiley


Kommentarer på:  Hvordan går man til hundetræning? Erfaringsudveksling!
 • #1   16. jan Det er MEGET forskelligt hvordan træning foregår, hvor mange hunde der er, hvordan hundene reagerer osv.
  Jeg har selv en reaktiv hund (der larmer og flyver rundt i snoren) og derfor er det vigtigt for mig at have de rigtige forhold under træning, samtidig også med lidt tanke på at jeg ikke ønsker alle andre får en dårlig træning, fordi han er forstyrrende. (Jeg møder dog en del der faktisk siger at han er en god forstyrrelse i deres træning, så det bliver vendt til noget lidt mere positivt).

  Jeg har aldrig haft problemer med at motivere hundene med mad eller legetøj, så den del kan jeg ikke komme med så meget til. Men en hund må gerne kører lidt op, men den skal jo ikke køres derop hvor den stresser og ikke kan koncentrerer sig, så bliver det for meget.

  Personligt kan jeg bedst lide træning hvor der sker noget, altså hvor vi skifter imellem øvelser, træner forskellige ting osv. så det ikke bare er det samme kedelige nørde træning hver eneste gang i en time. Hverken jeg eller hundene gider det. Så jeg går primært på hold hvor der er plads til den hund jeg har med, og hvor træningen er sjov og varieret. Det vil sige jeg udvælger træningen ud fra min hund og hvad den har brug for, og hvis der er et hold vi ikke passer ind på, så finder jeg et andet.
  Og så går jeg efter små hold, hvor der ikke er så mange hunde.


  Vi går så også til nosework, men det er jo en helt anden form for træning. smiley


 • #2   16. jan Det lyder som om der ikke helt var plads nok mellem deltagerne på holdet. Med mere luft mellem ekvipagerne, minimeres uro som regel, og fokus kan bedre opnåes. Hvis din hund hverken vil tage godbidder eller legetøj, er den i et arousalniveau, som den ikke kan lære noget i.
  Jeg ville prøve med mere plads, og se om det kan bringe hundenes stressniveau ned.

  Med hunde under "ombygning" må man ofte lidt tilbage i niveau, og bare køre hvad der virker, indtil hormonerne falder til ro, og hunden igen er klar til indlæring.


 • #3   16. jan Hvor mange hunde var der på holdet?

 • Camilla.
  Camilla. Tilmeldt:
  jan 2024

  Emner: 1 Svar: 5
  #4   16. jan Tak for jeres svar! Jeg læser og får nye perspektiver på noget og bliver bekræftet i noget andet smiley

  Bodil: Vi var 9 eller 10. Det var jeg noget overrasket over.


 • #5   16. jan Til en træner?

 • #6   16. jan Jeg gik på unghundehold med min første hund tilbage i 2011, og husker ikke at der var vildt meget kaos. Men så blev jeg selv træner på et unghundehold, og HOLD NU OP, hvor skal man knokle som træner smiley Begge var i DcH, og det svære er, at man får hele paletten, lige fra dem der gerne vil træne seriøst, til dem som går til træning en gang om ugen (eller hver 2. eller 3. uge), for at aktivere hunden.

  Da jeg fik hvalp i sommeren 2022, gik jeg på hvalpehold i både DcH og PH, og kom på unghundehold i januar 2023 i begge. Jeg stoppede ret hurtigt på unghundeholdet i DcH, fordi der var så meget kaos. Jeg er og var kæmpe fan af det setup der køres i “min” PH, hvor man arbejder ud fra en station, og hvor hundene får pauser i bilen i løbet af træningen. Men da jeg også skal konkurrere i DcH, er det nødvendigt at min hund kan abstrahere fra kaos. Dog kunne jeg ikke overskue den grad af kaos der var, og skiftede derfor til en selvtrænerhold i en periode.

  Pointen er, at du i de større foreninger (DKK og DcH, og muligvis også i de store PH-klubber) vil opleve kaos. Fordi der er folk som dig, med hunde der ikke har gået til træning, og nogle af dem er ustyrlige. Og folk som synes det er såååå sjovt, at deres hund får lov at gakke ud og skabe sig. Eller bare helt almindelig unghunde, som ikke har en hjerne, og ikke kan finde ud af at samarbejde.

  Når din hund reagerer som den gør, og stresser op over de andre hunde, er det givetvis både grundet det kaos der er omkring jer, men også fordi din hund ikke er vant til at samarbejde med dig, og slet ikke med andre hunde omkring jer.

  Jeg ville skifte til et lille hold, sansynligvis hos en træner i privat regi, og få styr på basis. Når du og din hund kan samarbejde og træne med andre hunde omkring jer, kan I skrue på forstyrrelser og kaos. Men der skal styr på basis først, og vejen er alt for lang, når hverken du eller din hund kan overskue kaos omkring jer.

  Tag ud og se nogle trænere og hold, og vent på at få plads det rigtige sted. Der er ingen grund til at starte i minus smiley

  Jeg træner i øvrigt stadig i DcH, men nu er min hund gammel nok til at være vokset fra unghundeholdet smiley Jeg er pjattet med min klub, men lige med dét unghundehold jeg var på, kunne jeg ikke kapere den ustrukturerede træning, kaosset og alle de larmende hunde og ejere. Det lyder til at du er samme sted, og så er der bare ingen grund til at I skal trækkes med det. Det er på alle måder en ok følelse at have, og så er det bare med at smutte et sted hen, hvor I passer bedre ind smiley


 • Camilla.
  Camilla. Tilmeldt:
  jan 2024

  Emner: 1 Svar: 5
  #7   16. jan Bodil: Ja, en træner smiley

 • Camilla.
  Camilla. Tilmeldt:
  jan 2024

  Emner: 1 Svar: 5
  #8   16. jan Anne med ..: Tak for svar. Jeg kunne godt forestille mig at det også er enormt krævende som træner!
  Det er en lille lokal klub jeg træner i og mine muligheder udover er desværre begrænset da jeg ikke kan køre til træning. Vi giver det et forsøg igen i næste uge, med mere afstand, som andre også er inde på, og ellers har jeg allerede overvejelser om noget individuel træning smiley


 • Max H
  Max H Tilmeldt:
  dec 2008

  Følgere: 9 Emner: 11 Svar: 3.365
  #9   16. jan Personlig vil jeg aldrig træne på et hold som du beskriver. Når man starter op giver det ingen mening for mig, at der skal være så mange forstyrrelser.

  Jeg finder det ikke rimeligt at forlange, at hunden skal indlære under de forhold.


 • #10   16. jan Det lyder (desværre) ret normalt mange steder - jeg ville dog prøve at finde et sted med bedre rammer hvis muligt. Er der ikke andet I området, så kan man hjælpe sig selv ved f.eks. ar øge afstanden til de andre, i hvert fald til din hund er tryg ved at arbejde under sådanne forhold og kan ignorere det.

  Ift. motivation, så kender du din hund bedre end træneren - se trænerens forslag som netop det. Forslag. Noget du jan prøve af og se om det virker. Jeg ville dog forvente, at træneren har mere at byde på end bare "glad stemme". Både leg og nad dom belønning er noget man kan lære hunden, når det ikke er medfødt (men forvent ikke at få en "vil høre hvad dom helst for kiks" hund), og der er mange andre måder at belønne på - løbe sammen, adgang til gode dufte, lov at hoppe I bilen, kæl osv. Alt hvad hunden gerne vil have, kan bruges som belønning, så du, der kender din hund, ved formentligt hvad den kan lide, og så skulle træneren gerne kunne hjælpe dig med, hvordan du så implementerer det som belønning I træningen.


 • #11   16. jan 9-10 hunde er alt for mange, hvis man skal have noget ud af træningen. Jeg har dog også oplevet det i DcH-regi, men jeg kan godt navigere i det, fordi jeg selv er instruktør og har nogle redskaber med mig. Det kan man ikke forvente at alle har.
  På mine hold er der max 6 hunde til et stort træningsareal, og det fungerer super godt. Så er der tid og plads til hver enkelt.

  Jeg håber det hjælper jer med mere plads. Du kan med fordel træne alene i nye miljøer, for at lære din hund at holde kontakten trods omgivelserne. Jeg plejer at sige, at man starter en ny øvelse derhjemme, og først når den virker der, rykker man ud i indkørslen, og når den virker der, rykker man videre og videre ud i verden. Til sidst kan hunden arbejde hvor som helst.


 • #12   16. jan Jeg ville også bare lægge god afstand til de andre så, og tage den tid det tager at få styr på det basale, inden I rykker tættere på.

  9-10 hunde er for mange til én træner, særligt hvis alle kommer. 5-6 hunde er passende til en træner, og personligt foretrækker jeg hellere lidt større hold med flere trænere. Én træner har sjælden viden nok, til at komme hele vejen rundt på alle hunde. Uanset hvor erfaren man er, så vil en ekstra træner og et ekstra sæt øjne ALTID være en bonus.


 • #13   16. jan Der hvor vi træner bliver der altid taget hensyn til alle hundes behov og der skabes den afstand der er nødvendig for at hundene ikke stresser, om det så indebærer at sætte barierer op så hundene ikke kan se hinanden.

  Det skal være sjovt for hunden at være til træning og det er det jo ikke hvis den hele tiden gør af de andre eller farer ud i snoren.

  9 hunde på ét hold lyder voldsomt. Hos os er vi 3-5


 • #14   16. jan Tænker faktisk ni er en ret flot holdstørrelse sammenlignet med, hvad der ellers er normen rundt omkring... men rimelig holdstørrelse handler jo i høj grad også om, hvirsan træningen er tilrettelagt, de ydre rammer osv.

 • #15   16. jan Vi er gerne langt mere end 9 på holdene hos os. Men vi har god plads til at sprede os ud og selvfølgelig flere instruktører pr. Hold. Jeg synes det er fint, at man fra starten lærer, at arbejde med forstyrrelser. Vil man videre og evt. starte konkurrencer, hjælper det ikke, at man kun kan få kontakt med hunden hvis man er mere eller mindre alene på pladsen. Igen- der skal selvfølgelig være plads til at man kan skabe afstand når/hvis der er behov for det.

  Mht. om du skal gøre som instruktøren siger, eller følge din mavefornemmelse… hvis det føles direkte forkert for dig, skal du bestemt ikke gøre det. Man har altid lov at sige tak for råd men jeg prøver på en anden måde.


 • #16   16. jan Jeg tror ikke jeg kender til en eneste klikker uddannet instruktør som har hold med flere end 6 hunde smiley Tja, det ville i hvert fald ikke være noget for mig. Bowie er nok ligeglad, bare vi laver noget smiley

  På det sidste hold vi gik på var vi mega heldige kun at være 2 kursister på holdet. Virkelig luksus med alt den tid til personlig vejledning smiley


 • #17   17. jan NHG, der findes ellers masser af klikkeruddannede instruktører her i mit område, og jeg tror ikke at der kun er 6 hunde på et eneste af holdene, hvor der så også er flere instruktører. Men lige præcis dén tankegang er med til at klikkertræning efterhånden har fået ry for at være sådan en hippie-træning for ultrasarte hunde og førere.

  Hvis du vil noget med din hund, ud over at nulle rundt og give kiks, så SKAL der være forstyrrelser. Og det er der simpelthen ikke på et hold med 2 deltagere.

  Og hvad lægger du helt præcist i “klikkeruddannet”? Hvad kan en “klikkeruddannet” som en træner, der kun træner med positive metoder, ikke kan?


 • #18   17. jan Anne, ja okay, her i Nordsjælland har de alle små hold. Dem der er klikker uddannet vel og mærke. Klikker uddannet = uddannet hos Hund & Træning.

  På vores sidste hold var Bowie i løbetid så jeg kan love for at det var en kæmpe forstyrrelse for hendes holdmakker smiley

  "Hvis du vil noget med din hund, ud over at nulle rundt og give kiks" Dum bemærkning, den undlader jeg at svare på. IMO, en af de dygtigste træner i konkurrence lydighed - Trine Rafn, har også kun de her små hold.


 • #19   17. jan Det ER vigtigt, at hundene lærer at træne med forstyrrelser også, og jeg har det fint med rimeligt store hold, eller med at være på en stor træningsplads, hvor der er gang i flere hold rundt omkring.
  Personligt går min grænse dog ved 6 hunde pr. instruktør. Dvs er der flere end det, så forventer jeg også ekstra instruktør smiley

  De to LP-konkurrencehold jeg træner på pt., der er vi 4 på det ene hold, og 3 på det andet. Men til agility er vi "mange". Tror ialt, der er 12 hunde fordelt på to hold og to instruktører.
  Eneste gang jeg for alvor har været udfordret, var da jeg i en periode kun havde trænet agility hos én, hvor der altid kun er én hund ude/inde af gangen. Hold da op hvor min lille unge hund syntes, det var svært efterfølgende at skulle arbejde, når der var flere forstyrrelser.


 • #20   17. jan Vi har ofte ret store hold i min DcH afdeling, Men så er der flere trænere på. Jeg og en anden træner har et hvalpehold i øjeblikket. Der er 11 på holdet og vi er to om dem. Der er altid 1 eller 2 der ikke kommer, så vi har rigeligt tid til at nå hver enkelt. Og ja, der er forstyrrelser når der er så mange. Men så får vi givet dem redskaber til at kunne have et samarbejde med deres hund - også selv der er forstyrrelser smiley Fx lære de at holde at holde afstand til de andre hvis deres hund ikke kan koncentrerer sig smiley
  Og jo, selvom holdet er stort så lærer vi dem faktisk at bruge klikker smiley
  Som instruktør på et hvalpehold skal man ofte virkelig kunne spænde vidt; på vores hold har vi alt fra førstegangshundeejeren til den garvede elitehundefører, der har fået ny hvalp. ALLE skal jo helst føle at de får noget med hjem de kan bruge.
  Der kan også være temmelig stor forskel på sammensætningen på de enkelte hold. Mit nuværende hold består faktisk af lutter engagerede mennesker. Sådan er det ikke altid smiley
  Hold med under 6 deltagere kan godt gå hen og blive lidt 'trælse'. Man kan meget nemt risikere flere træningsgange med kun 1-2 deltagere. Det synes jeg som instruktør faktisk ikke er særlig fedt.
  @TS: jeg ville da give holdet en chance til og så forsøge med afstand til de andre. Nogen gange hjælper det også på hundenes koncentration at de har set hinanden og stedet et par gange smiley Første gang på et nyt hold kan godt være lidt svært.


 • #21   17. jan NHG, er en uddannelse hos Canis så ikke “klikkeruddannet instruktør”?

  Det er fint at du ikke vil kommentere på, at man har behov for forstyrrelser, hvis man vil gå i konkurrencer. Og jeg kender ikke Trine Rafn og hendes resultater. Men JEG ville aldrig stille en hund i en konkurrence, hvis den max havde gået på hold med 3-5 andre hunde. For så ville jeg ikke forvente at min hund nødvendigvis vil kunne kapere de forstyrrelser, der nødvendigvis er til en konkurrence.


 • Camilla.
  Camilla. Tilmeldt:
  jan 2024

  Emner: 1 Svar: 5
  #22   17. jan Ift til forstyrrelser, så havde jeg bestemt ikke forventet at der bare ville være ro. Jeg har meldt os til træningen fordi vi netop har godt styr på de mange af de her øvelser når vi træner på egen hånd, men er udfordret når der kommer andre forstyrrelser, og det vil vi gerne arbejde med. Jeg oplevede nok bare at rammerne, fx mulighed for afstand, det store antal af hunde og måske manglende støtte fra instruktøren gr. det store hold gjorde det hele ekstra svært. Det var lidt som at gå fra 0-100 ift til stimuli og forstyrrende elementer og her havde jeg nok håbet at kunne gå lidt mere gradvist frem. Forhåbentlig er der bedre mulighed for afstand næste gang og måske det også hjælper, at vi har været afsted før og ved hvad der venter smiley

 • CM
  CM Online Tilmeldt:
  sep 2020

  Følgere: 6 Emner: 30 Svar: 726
  #23   17. jan Det lyder kaotisk Camilla smiley Du kender din hund bedst ! Så bibehold den belønning, der virker for jer smiley Det er okay, at man ikke adlyder træneren blindt, men mærker efter om det de fortæller, virker okay i maven for din hund og dig.

  Jeg ville selv trække mig lidt væk og give min hund afstand og så stadig følge instrukserne fra træneren om hvad man skulle udføre smiley Jeg er også typen, der kan finde på, at trække mig helt væk i yderkanten af pladsen og give hunden "frikvarter" ved at gå rundt og lade hunden snuse og så vurdere om det bare er et frikvarter eller om vi er færdige for i dag, uanset hvor længe vi har været der.

  Jeg er ikke til klikker træningsmetoden og det volder altid udfordringer, når jeg skal finde almindelig dagligsdags lydighedstræning. Jeg gider heller ikke træningsholdene, der indeholder tricks smiley

  Det er okay, at der trænes flere hold på samme tid, når bare der er plads nok og der ikke kommer en løs hund rendende fra de andre hold (Som er oplevet flere gange i en og samme time).

  Jeg gider ikke hold, hvor der er 2 instruktører, de ser og agerer sjældent på én og samme måde, har flere gange oplevet, at de dirigerer en i hver sin retning. Så når den ene har fortalt, at man lige skal gøre sådan her og man er i gang, så kommer den anden og retter på en og fortæller en anden måde, man skal gøre tingene på. smiley

  Gik til agility træning sidste år med en af hundene, hvad jeg ikke vidste var, at instruktøren indimellem blev forhindret og sendte en anden bestemt instruktør. Jeg havde virkelig god gavn af den faste instruktør, men havde stort set altid en "lorte" træning, når den anden kom. De var vidt forskellige og læste både hund og mig vidt forskelligt. Det kan være positivt og det kan være negativt. Positivt når man har en hund, der har lært grundprincipperne i træningen, men negativt når hunden stadig er i indlæringsfasen og man ændrer frem/tilbage i metoderne.

  Jeg er "gammel" hundeejer og skal egentlig bare bruge hundetræningen til én til én kontakt med hundene og hvor man har afsat tiden til træningen. Jeg er ikke konkurrence menneske, så intet af det vi bruger skal bruges til noget seriøst på længere sigt. Jeg kan være en pestilens for nogen hundetrænere smiley smiley


 • #24   17. jan Anne, de er sikkert dygtige, nu er jeg bare rigtig glad for Hund & Trænings metoder smiley Hvis Canis har så store hold og uden mulighed for at tage hensyn til den enkelte hunds behov, så er det ikke nogle jeg ville benytte mig af.

  Det var ikke forstyrrelsestræning jeg ikke ville kommentere på. Det var din dumme bemærkning smiley

  Jeg er kæmpe fan af forstyrrelser. Men man er nødt til som træner at kunne kigge på den enkelte hund og ejer og se hvor de er henne. Jeg mener ikke at en hvalp eller unghund (og slet ikke hvis man som ejer også er ny i træningsmiljøet) nødvendigvis har godt af at blive kastet ud i et kæmpe hold hvor træneren ikke har ordentlig tid til den enkelte og hvor hundene stresser helt vildt.


 • #25   17. jan Hvis Canis har så store hold og uden mulighed for at tage hensyn til den enkelte hunds behov, så er det ikke nogle jeg ville benytte mig af.

  Canis er, som Hund & Træning, et sted man som instruktør kan uddanne sig. Det er ikke Canis der "har holdene". Det er heller ikke Hund & Træning der "har" det hold du går på. Det er Trine, som har en uddannelse igennem Hund og Træning, men som er selvstændig med eget CVR-nummer.

  Det er lidt som at jeg ikke er Århus Universitet, bare fordi det er dér jeg er uddannet. Og min kollega er ikke Københavns Universitet, fordi det er dér hun har læst. Vi har bare uddannet os (inden for samme fag) forskellige steder.

  Vi har adskillige Canis-uddannede instruktører i DcH og PH, inkl. på begge de hold jeg går. Så vidt jeg ved, har adskillige instruktører i DKK og specialklubberne også en Canis-uddannelse. Jeg bliver simpelthen i tvivl om, hvad du forstår ved træning og en instruktør-uddannelse? Og hvad forstår du ved klikker-træning?


 • #26   17. jan Rettelse: Hvis Canis uddannede trænere......

 • #27   17. jan Man kan stadig godt gå til træning hos Hund & Træning smiley

 • #28   17. jan Jeg elsker hold træning hvis træner ikke laver træning hvor vi skal gå på en række, jeg har haft en hund hvor jeg arbejde flere meter fra de andre, og så gjorde vi afstanden mindre og mindre, fordi han ikke rummede alle de hunde. Var jeg dig ville jeg tage op til træningpladsen når der var træning (andre øvet hold) og så bare sidde der og øv alt den uro.

 • #29   17. jan Altså både DCH Silkeborg og Bording gør det jo i (Canis-) klikkertræning og jeg har virkeligt svært ved at forestille mig DCH-regi med kun 3-5 hunde på holdene. Det er fuldt ud muligt at give god træning til større hold end det.

  Ift forstyrrelser skal den dags jo gradvist bygges op, for nogen hunde mere end andre - at man vil gå konkurrencer betyder altså ikke, at det nødvendigvis er hensigtsmæssigt at dumpe en 10 ugers hvalp ned midt i et 20-hundes hold og sige "den skal jo lære forstyrrelser før eller siden". Jeg har altid fundet det et virkeligt dårligt argument for, at store hold er super, for det jeg har set er jo bare, at en håndfuld hundeførere/hunde finder ud af det og så er der resten, der får absolut intet ud af træningen og mister lysten til at fortsætte eller fi der andre steder at træne.
  For som urutineret hundeejer med utrænet hund er det altså ikke en selvfølge, at de finder ud af at håndtere forstyrrelserne - det skal trænerne jo hjælpe med... og på et hvalpehold ville jeg f.eks. forvente mulighed for færre forstyrrelser end på et konkurrencehold.

  Så "store hold er godt, for de bliver aldrig til noget, hvis de ikke lærer forstyrrelser" synes jeg altså er et lidt talt argument, som kun fungerer, hvis man har en top motiverbar hubd og selv har en smule rutine i hundetræning.


 • #30   17. jan Må altså lige bakke op omkring NHG.
  Trine er ABSURD dygtig (også med egen hund i LP), og jeg har også trænet meget hos hende tidligere. Der er bare blevet lidt for langt nu, hvor jeg er flyttet sydpå.

  Men jeg har nu også mødt en hel del kompetente instruktører med hold af passende størrelse, som har været uddannet alle mulige andre steder. smiley • #31   17. jan Og så vil jeg da lige tilføje - jeg har været på Hund & Træning klikkerkursus med Karen Ulrich hvor vi altså var noget flere end 3-5 hundeførere. Så det er altså ikke kun Canis-uddannede trænere der finder på den slags NHG smiley

 • #32   17. jan Karina, jeg siger ikke at Trine ikke er dygtig. Jeg siger bare, at Trine ikke er Hund & Træning, og at det ikke er Canis der "har hold" i stort set alle foreninger og klubber over hele landet. Og det er hverken det ene eller andet uddannelsessted der bestemmer, hvor mange kursister der er på et hold.

  NHG får det til at lyde som om Trine er vejen frem, og Canis er sådan noget amatørfis. Dét tror jeg at NHG lige skal afklare med Trine først, for jeg tror ikke der er særlig mange, som helt entydigt vil lægge navn til at sige, at Canis er ren fis der ikke tager hensyn til hunde og hundeførere smiley Når NHG også skriver, at klikkeruddannede instruktører er lig med uddannet hos Hund & Træning, så giver det mig bare indtryk af, at der måske lige er glippet et par detaljer undervejs.

  Michelle, jeg er fuldstændig enig. Jeg er ikke god til kæmpe-hold. En 10-12 stykker er fint, og efter omstændighederne er 16-18 til 3 instruktører fint, hvis banerne er på en måde, så træningen kan tilrettelægges i mindre klumper. Men det unghundehold jeg gik på, var 2 unghundehold med hver 12-15 hunde, der var slået sammen, og dét kunne jeg slet ikke kapere. Der er mange som er glade for det hold, men jeg blev stresset over at der var så meget uro. Så jeg smuttede på et andet hold med mere ro. Og den ene instruktør på det unghundehold jeg hoppede fra, er uddannet ved Hund & Træning, i øvrigt smiley


 • #33   17. jan Haha enig Anne.

  Min oprindelige klikkerinstruktør-uddannelse var gennem DGI.
  Men afholdt af én af dem, der fra begyndelsen var med i Hund og Træning.
  Gad vide om jeg så er rigtig eller forkert klikker-instruktør? smiley

  Der er vist gode og dårlige instruktører fra langt de fleste (hvis ikke alle) uddannelsessteder.
  Uanset om vi taler H&T, Canis, ProDog, DCH, DKK, DGI, Irene Jarnved, Anette Røpke osv. osv.


 • #34   17. jan Hold da op, der bliver lagt mange ord i munden på mig smiley Jeg siger ikke at Canis er lort og kun Hund & Træning holder. Hvis det er dét du føler jeg siger, så må du om dét.

  Jeg er glad for Hund & Træning - og de dygtige trænere og adfærdsbehandlere som holder til i mit område er fra Hund & Træning.

  Jeg synes det er noget pis at sige at man kun kan blive til noget indenfor hundetræning hvis man træner på hold med mange hunde. Trine Rafn er et godt eksempel på en dygtig træner som kun har små hold. Susanne Bagger er et andet godt eksempel. Nordhund også. Hjertehund. Jannike Grey. Jeg kunne blive ved, listen er lang i Københavns og Nordsjællands området smiley Heldigvis for dét.


 • #35   17. jan Jeg ville ved alm lineføring syntes at 9 er for mange.

  Personligt fordi det kræver en del af mig både at skulle koncentrere mig om egen hund, træneren, andre deltagere (og evt. deres børn) og deres hund.


 • #36   17. jan Jeg går ikke på hold mere - har ikke gjort det i rigtigt mange år.

  Vi er et team på en 6-8 hundeførere, der træner sammen et par gange om ugen. Vi har aldrig mere end én ekvipage på banen af gangen, hverken i C eller lydighed.
  Vi gør på den måde, at vi er med til træningen af hver enkelte hund - forstået på den måde, at vi analyserer, kommenterer, distraherer efter aftale og udelukkende under sikre forhold. Vi gider ikke at der "lige pludselig" .. så derfor denne metode.

  Jeg ville ikke - aldrig - deltage sådanne steder som beskrevet.
  Som regel, som i "ikke altid" men som regel, varer en træningslektion 1 time og det er jo fuldstændig idiotisk allerede der.
  Ingen hvalp / voksen hund, kan koncentrere sig om lydighed i en hel time .. så at forsøge at forlange det - nej, bare nej.

  Jeg gør så det, at jeg ALTID indlærer indendørs.
  Jeg ser ingen grund til at gøre tingene mere indviklede end nødvendigt og min erfaring siger mig, at jo nemmere hunden forstår hvad jeg vil have den til, jo hurtigere lærer den øvelsen.
  Mao - jeg accepterer INGEN forstyrrelser når jeg indlærer lydighed - går ud fra at det er det vi taler her ??

  På den måde skaber jeg ro og tryghed mellem mig og hunden - den har ingen grund til at koncentrere sig om andet end mig, da den er i vante omgivelser uden overraskelser.

  Sideløbende kører jeg masser af drift på min hvalp - så jeg kommer aldrig til at stå i situationen "det er fordi dine guffer ikke er spændende nok."
  Jeg kører drift på foderet, får hvalpen til at arbejde for det - lære den at intet kommer nemt, men at den omvendt får STOR fest og fuld jackpot, hvis den giver I sig hvad den har.

  Jeg er nu på 3. hund, der er indlært på denne måde - og de to forrige havde ingen problemer med at performe eller holde koncentrationen på mig og nåede begge to til deltagelse til VM, selvom de aldrig havde oplevet andre hunde på banen under lydigheden - så den del, er jeg ihvertfald ikke enig i, SKAL være tilstede.

  Jeg bliver faktisk lidt trist over hvor mange dårlige trænere, der findes derude .. omvendt så er det jo ikke et job ret mange gider, så man må jo nøjes med de, der gør.


 • #37   17. jan Martine - bare af nysgerrighed, for jeg er egentlig fuldstændigt enig i "indlæring under distraktionsfrie forhold" og så tilføje (kontrollerede) distraktioner osv.

  Men hvis vi nu antager, at der er tale om en ny hundefører med en ny hund, der har behov for hjælp og derfor søger et træningssted - hvordan ville du gribe det an?

  Altså ud over, at de selvfølgelig gerne skulle få redskaberne til at gå hjem og indlære tingene uden en masse distraktioner. Men den type hundeejer vil jo typisk netop have brug for at få vist/lært tingene på en træningsplads, hvor der selvfølgelig vil være flere distraktioner end hjemme i stuen e.l. og vil ikke have forudsætningerne (endnu) til at indlære tingene hjemme, før det indlærte "prøves af" på pladsen.

  Det ideelle hvalpehold for mit eget vedkommende, hvis det skal være holdtræning, ville være et mindre hold, hvor der kun er få hunde på ad gangen (den der observerer og giver feedback lærer jo i øvrigt også en masse), men tvivler på man får ret mange med på den idé, når vi taler hr og fru Danmark, der bare vil lære Fido sit og dæk og gå pænt og ikke forstår hvorfor den ikke bare kan høre efter til træning, "den kan jo godt derhjemme".


 • #38   17. jan Michelle -

  Det korte svar .. hunde i bilerne, en ud af gangen smiley


 • Max H
  Max H Tilmeldt:
  dec 2008

  Følgere: 9 Emner: 11 Svar: 3.365
  #39   17. jan Hvorfor den ikke bare kan høre efter til træning.

  Det bliver sagt meget fint af Martine. For lang tid og for mange forstyrrelser.

  En anden vigtig grund. De her hunde bliver kaster ud i noget som de slet ikke er klar til.

  De har jo ikke lært hundeførerens værdi. Har hunden lært det behøver den ikke at have prøvet ting for at kunne det.

  For så bliver alt andet valgt fra.


 • #40   17. jan Men Max, det er jo netop problemet ved det typiske unghundehold. Der er den erfarne hundefører, som har haft en klar plan fra starten. Så er der dem der synes det er hyggeligt at nulle rundt og tage til træning en gang om ugen, for det synes hunden er sååååå sjovt. Og så er der en som TS, som kommer dumpende ind, og gerne vil lære, men har en hund der slet ikke kan kapere omgivelserne.

  Mange klubber har ikke kapacitet til at lave flere unghundehold, så alle behov imødekommes. Eller også kan hundeføreren ikke lige den dag, det perfekte hold træner. Og så havner man på et hold, som man egentlig ikke matcher.

  Vi var 3 trænere til 16 hundeførere på unghundeholdet. Og det var organiseret kaos. En ting var at differentiere træningen ift. de forskellige ekvipager, men noget helt andet var så at sørge for at alle var glade, for der var altid nogen der blev fornærmede over, at de ikke skulle lave det samme, som en af de andre grupper.

  Jeg er så glad for at jeg prøvede at være træner på holdet, for det er virkelig utaknemmeligt. Skulle jeg selv nogensinde få et hvalpehold eller unghundehold igen, ville jeg foretrække max 6 hunde og køre det med egne stationer, pauser i bilen og én hund ude at arbejde (væk fra stationerne). Jeg er ret sikker på at det aldrig kommer til at ske dog smiley


 • #41   17. jan NGH, jeg reagerer på at du skriver, at klikkeruddannet instruktør = Hund & Træning, at Canis har store hold, hvor der ikke tages hensyn til hundene (som du så måske, måske ikke retter) og at du virker til måske at være ret snæversynet om dit geografiske område. Jeg har ikke (tværtimod, faktisk) sagt at Trine er dårlig. Jeg har sagt at jeg ikke kender hende og hendes resultater smiley

  Men siden du kan udtale dig om (alle?) Canisinstruktører, kender du så deres træning og resultater?

  Jeg er i øvrigt ikke canis, på nogen måde. Jeg har endnu til gode at se en knivskarp hund i konkurrence, som alene er trænet på H&T, Canis eller anden ren klikkermetode smiley Det er muligt at det forekommer i de sportsgrene, jeg ikke kigger på, dog. Men i DcH program, PH eller IGP, skal der mere end klik og kiks.


 • #42   17. jan Anne, du spurgte mig om hvad jeg ligger i ordet klikkeruddannet, deraf mit svar. Det er hvad jeg ligger i ordet smiley IMO er Hund & Træning klikkeruddannelSEN. At der er andre, det er så fint.

  Jeg skrev at HVIS de har så store hold...... og jo, jeg rettede det til hvis deres uddannede har så store hold... ikke noget 'måske, måske ikke'. Det er åbenbart svært at læse hvad jeg skriver smiley

  Jeg har slet ikke udtalt mig om Canis instruktører smiley Kender ikke en eneste. Jeg er ikke stødt på en da jeg skulle ud og nærstudere alle de instruktører der findes i mit område.


 • #43   18. jan Jeg er en af de helt useriøse i træningssammenhæng smiley Går som regel til hvalpe og unghundetræning med mine whippets, men er egentlig bedøvende ligeglade med, hvad de/vi får lært.

  Mit eneste formål er, at de skal lære at tage kontakt til mig, trods forstyrrelser og da racen har det med at være småracistisk og skælde ud på alt andet end mynder, så er andet mål, at de får set hunde af andre racer, så om der er 6 eller 10 på holdet er underordnet, bare jeg kan holde træneren ud smiley

  Jeg har klikkertrænet en del, alle mine whippets bliver introduceret for en klikker, jeg bruger den primært til at nørde smådetaljer når jeg ringtræner, lærer hunden at bære halen korrekt, bøje hovedet, så den viser sin fine nakkebue, sætte ørerne rigtigt mv.

  Jeg gik i sin tid på kursus hos en canis uddannet klikker instruktør og de første mange gange trænede vi uden hund, vi trænede hinanden istedet, det var noget med at bygge legoklodser i bestemt mønster + en masse andet. Super lærerigt og frustrerende.

  Det var i 2011 jeg startede, jeg havde fået ny hvalp i 2010. Hun fik mig ret hurtig lært, at man skal afprøve værdien af sine godbidder inden man begynder, når man arbejder med en whippet. Jeg havde skåret nogle små ostetern som belønning, efter første klik stak jeg hende en tern, som hun så vendte i munden, spyttede ud og skred.

  Det varede tre uger før hun overhovedet gad kigge på mig, når jeg fandt en klikker frem, først efter indkøb af en ny, lykkedes det mig at fange hendes interesse og hun fik aldrig siden ost som godbidder smiley Hun fik i den grad lært mig, at en hund kun arbejder, hvis det kan betale sig og whippets kræver generelt en ret høj løn smiley


 • #44   18. jan Canis var vist de første der udbød klikkerinstruktøruddannelser. Det var så vidt jeg husker også det første 'sted' man kunne komme på hold og lærer det som almindelig hundefører. Her er vi tilbage i '90-erne. Min første klikker fik jeg på et canis-kursus i ca 1999 smiley
  Hund og træning dukkede op nogle år senere. Jeg har trænet på nogle af deres DKK-LP lydighedshold dengang de havde noget i Køge/Greve området. Det var hos Canisuddannede instruktører smiley
  Når man snakker om hvordan man går til hundetræning så er der en lille detaljer man måske nok skal huske at få med; der er ret stor forskel på at træne hos private og så i klubregi som fx DcH, DKK eller PH. De private (hund og træning, canis o.l.) har træningen helt/delvist som levevej. Mens træning i fx DcH er træning i en forening, hvor træningen leveres af frivillige, ulønnede instruktører, der gør det fordi de gerne vil lægge en del arbejde i deres klub. Det man får tilbage er at der er en klub smiley Der er lidt som at sammenligne æbler og pizza smiley


 • #45   18. jan Jeg tror faktisk også (eller er ret sikker på) at der blev undervist i klikkertræning på Etologisk Institut tilbage i slut 90´erne.
  Første klikkerkursus jeg var på i 2001 var ihvertfald hos én, der var uddannet der smiley

  Og "dengang" var det vel nærmest kun klubberne (inkl. DKK) og Etologisk Institut, der uddannede instruktører? Måske Røpke faktisk også var begyndt?


 • #46   18. jan Karina - Jeg tror også de var de eneste dengang.

  Jeg blev uddannet agility instruktør i 1990, det var DGI, der arrangerede, men Etologisk Institut, der stod for undervisningen. • #47   18. jan Jeg har kun en gang prøvet sådan et hold med ganske almindelig hundetræning og det blev også sidste gang.
  Der var kun 1 træner og og var vel 8-10 stykker. Vi stod nærmest i en rundkreds med hver sin hund og alle skulle lave samme øvelse, men EN ad gangen. Jeg stod der med en ung super energisk, komplet umulig unghund, som skiftevis kedede sig bravt, hoppede rundt, gøede og trak i linen for at komme hen til de andre hunde. Mine hænder gjorde SÅ ondt. Af at holde konstant fat i linen i så lang tid.
  Det er mange mange år siden, for det var med Zenta, som var født i 2007.


 • #48   18. jan Zenta, det lyder godt nok også som et mareridt ! smiley

 • #49   18. jan Åh ja, etologisk institut. Dem havde jeg rent glemt smiley Jeg havde endda en god veninde der var uddannet hos dem. Men ja, de var nok igang før Canis. Canis havde nok bare en lidt mere moderne forretningsstrategi så de blev ret hurtugt meget synlige.
  Røpke eksisterede også dengang - hun havde ihvertfald adfærdsbehandling og træning allerede ihvertfald i 1994 og 1995. Her rendte jeg på hende via bekendte (jeg slog så lidt syv kors for mig med hende smiley ). HVornår hun begyndte med klikkertræning ved jeg ikke.


 • CM
  CM Online Tilmeldt:
  sep 2020

  Følgere: 6 Emner: 30 Svar: 726
  #50   18. jan smiley smiley (jeg slog så lidt syv kors for mig med hende smiley ) ha ha ja, nok lidt for alternativ for nogen smiley

 • #51   18. jan NHG, det var det også. Jeg havde jo betalt for x antal gange men var der kun den ene gang.

 • #52   18. jan @50: Der var nogle af hendes metoder jeg absolut ikke brød mig. Og med en terrier ville man givetvis bare få fingeren af vovse, hvis man forsøgte dem smiley

 • #53   18. jan Mette - jeg tror ikke Røpke var med på klikkerbølgen fra begyndelsen. Jeg nævnte hende kun, fordi hun (mig bekendt) var én af de første private, der uddannede nye instruktører. Hendes første "kuld" indeholdt mindst tre, der gik videre og blev ufatteligt dygtige instruktører. Jeg har også selv mange gode erfaringer fra Røpke - specielt fra den første tid. Ja, hun var/er både spirituel, holistisk og excentrisk, men hun var en dygtig formidler, og havde et godt blik for både hund og fører smiley

  Jeg stod først lidt af, da hun introducerede "tele-klik".... smiley


 • #54   18. jan Røpke..................det er da hende som er tilhænger af hele alfa myten. smiley smiley Jeg har mødt hende flere gange i andre sammenhænge, behøver ikke komme ind på hvad jeg tænker om hende smiley smiley

 • #55   18. jan Hvad er tele klik??

 • CM
  CM Online Tilmeldt:
  sep 2020

  Følgere: 6 Emner: 30 Svar: 726
  #56   18. jan Telepati smiley

  Du telepaterer klikket til hunden smiley Vil jeg gætte på ud fra, det jeg kender til hende.


 • #57   18. jan @54: Jo, da. Hun var også meget ihærdig med 'vandpistolen' smiley Nå, vi er vist ved at være ret langt OT smiley


 • #58   18. jan Ja det lyder som telepati, men det lyder bare så dumt

 • #59   18. jan Hun var vist uddannet hos Etologisk Institut? Og Abrantes derfra var jo OGSÅ tilhænger af Alfa (dengang) Og jeg må indrømme, at I forhold til, hvordan træningen foregik på andre træningspladser "back then", så var vandpistolen ret mildt. Og jeg så den kun i brug i pauser, hvor hundene var løse. Ikke i selve træningen, som foregik med ros og godbidder.

  Tele-klik....jo altså... man telepaterede til hunden, hvad man gerne ville have den til - og så klikkede man, når den gjorde det. Jo, jo.... vi kom sgu langt omkring dengang smiley smiley smiley smiley


Kommentér på:
Hvordan går man til hundetræning? Erfaringsudveksling!

Annonce