{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
696 visninger | Oprettet:

Kryptorchid hanhvalp - kastrere? {{forumTopicSubject}}

Jeg har en hvalpekøber, hvis hanhvalp er 4 måneder.
Han har fortsat kun én sten i pungen, og de er lidt nervøse for, om den anden kommer ned.

Naturligvis får de prisreduktion, hvis han er kryptorchid (inden tråden kommer til at handle om det!)

Alle links til diverse dyrlæger på google siger "kastrer hunden" - men det vil de helst ikke. Og det vil jeg helst heller ikke, for eurasierens pels bliver fuldkommen håbløs på en kastrat.

Kan man "nøjes" med at fjerne den sten, der ligger i bugen, så han beholder den anden?

Kan man helt lade være med at kastrere?

Jeg efterlyser ikke "sådan synes jeg" men reelle erfaringer eller meget gerne fagartikler, som jeg kan give videre til dem.
De er førstegangshundeejere, og vil gerne gøre alting så godt som muligt for deres lille vidunder.


Kommentarer på:  Kryptorchid hanhvalp - kastrere?
 • Isabelle
  Isabelle Online Tilmeldt:
  aug 2023

  Følgere: 15 Svar: 308
  #1   6. sep Jeg har ikke personlige erfaringer, men en Garcon - eurasier, hundene og jeg indimellem følges med i skoven sammen med hans søde ejer, har fået fjernet den ene sten, fordi den lå i bugen. Han er ikke kastreret.
  Det er et par år eller fire siden.
  Hvis du eller hvalpens nye familie vil have en snak med Garcons ejer, kan jeg gerne spørge til hendes telefonnummer, næste gang jeg møder hende.


 • #2   6. sep Så vidt jeg ved er 'man' da holdt op med at kastrere kryptochide hanhunde pr automatik.

 • #3   6. sep Jeg fik også en kryptokid for et par kuld siden og de har hverken kastreret eller fået fjernet den ene sten i bugen

 • #4   6. sep Min venindes Broholmer er kryptochid (han er vel 4 eller 5 år gammel nu). Han er ikke kastareret og har heller ikke fået fjernet den der sidder i bugen.

 • #5   6. sep Jeg har haft en dværgpinscher som kun en sten, da han blev 6 -7 mdr kom den på plads

 • #6   6. sep Der er stadig en lille bittechance for at stenen falder på plads.
  Jeg ville hellere ikke kastrere, det er man holdt op med for lang tid siden.


 • CM
  CM Tilmeldt:
  sep 2020

  Følgere: 5 Emner: 22 Svar: 463
  #7   6. sep Det er ikke for sent endnu, at den kommer ned (Krydser).

  Mandens hanhund på nu 8 år, var rigtig lang tid om, at få den ene ned. Jeg henvendte mig til dyrlæge Charlotte Kunst. Hun fortalte allerede dengang, at det var gammeldags, at kastrere. Den kræftrisiko der var ved, at lade den blive, var en indkapslet kræft, der var nemt at fjerne, HVIS der kom kræft og så var det først efter at hunden var fyldt 5. Hun anbefalede at hunden lige fik sat scanneren på, når man var til den årlige undersøgelse fra 4 års alderen. Det blev så ikke nødvendigt, fik det aldrig på skrift. Har efterfølgende læst noget på skrift, men har ikke gemt det. Undersøgelserne kom fra KU.

  Til trods for at det er 8 år siden, så er langt de fleste dyrlæger stadig håbløs bagud. Vores ene solgte hvalp, havde begge sten nede uden, at de var smuttet op/ned. Dagen efter han blev hvalpe vaccineret og sundhedsundersøgt, blev han bidt af en gedehams på tissemanden. Dyrlægen mente det var chok og smerte, der gjorde at den ene sten, røg op i bughulen. Han blev behandlet kiropraktisk (inkl. manuel behandling) Og den kom ned igen, så begge sten var nede, da han blev solgt. Hvalpekøber var informeret og bedt om, at holde ekstra øje med den. Det fik de desværre ikke gjort og på et tidspunkt, var den smuttet op igen uden, at de havde opdaget det og nu var hunden, så gammel at det var for sent. Hun blev også anbefalet, at få ham kastreret, men jeg har fået hende overtalt til, at hun får ham scannet en gang om året og kommer der udfordringer, så betaler jeg forskelsprisen på en almindelig kastrering og en operation, hvor man kun fjerner stenen i bughulen. Han er lige blevet 5 i juli.

  Nu nørder jeg rigtig meget "alternativt", vores hunde lever også efter "alternative" undersøgelser/behandling og her har jeg fundet ud af, at en sten, der ligger oppe i bughulen måske kan lave lidt ballade ved, at hunden danner for mange kvindelige kønshormoner/for lidt mandlige kønshormoner og det kan have betydning for hunden. Så med den viden i dag, ville jeg få fjernet stenen, når hunden nåede 1,5 års alderen, så var man sikker på, at den ikke kom ned og det er før hunden, er rigtig voksen. • Isabelle
  Isabelle Online Tilmeldt:
  aug 2023

  Følgere: 15 Svar: 308
  #8   6. sep Risikoen for testikelkræft er øget med 10-15 %, hvis man ikke fjerner stenen, der ikke er faldet på plads (når hvalpen er omkring 6 måneder) - siger en del undersøgelser. Dermed må MANGE kende hunde, der lever i bedste velgående uden at have fået fjernet testikler i bughulen. Det er jo et spørgsmål om "temperament" hos hvalpeejeren - om de 10-15 procents risiko fylder mere end de 85 - 90 procents chance smiley

  Hvis det er fuldstændig uproblematisk at få fjernet stenen i bughulen, ville jeg nok få det gjort - bare for at være på den sikre side.


 • #9   6. sep Jeg kender jo til de moderne holdninger - lad stenen sidde i bughulen. Og deler den.

  Men stakkels nye hundeejere som googler eller spørger dyrlægen, for alle steder skriver de: fjern den.


 • CM
  CM Tilmeldt:
  sep 2020

  Følgere: 5 Emner: 22 Svar: 463
  #10   6. sep Hunden februar 2017

  profilbillede
 • #11   6. sep Kryptorchisme hos whippets er forholdsvis almindeligt, helt op mod 15-20% af alle hanner er kryptorchide, andelen er stor fordi englænderne indtil for ca. 25 år siden også anvendte disse i avl, så det ligger i stort set alle linjer.

  De fleste får ikke længere kastreret deres hanhunde af den grund og det er også de færreste, som får fjernet den tilbageholdte sten med mindre der opstår problemer.
  Jeg har haft tre kryptorchide hanner i mine 8 kuld og indtil videre, har ingen haft problemer med den tilbageholdte sten, den ældste er 5 år.


 • #12   6. sep Min gamle Boxer havde også kun en sten.
  Vi gjorde intet, og han blev 13 år smiley


 • #13   6. sep Bowies bedste ven på snart 3 år, er kyptorchid, han er ikke kastreret. Tror aldrig det har været en overvejelse for ejeren smiley

 • #14   6. sep Normalt ser man det an

  Det behøver ikke give problemer mens kastration jo kan med pelsen plus det er meget tidligt


 • #15   6. sep Et par osteopatiske behandlinger kan få sten til at komme på plads i mange tilfælde.
  Man kastrerer ikke kryptorkide hunde.


 • #16   6. sep Jeg ville kontakte hende her for en snak: https://www.anicura.dk/klinikker/varde-dyrehospital/personale/dyrlager/maj-britt-hoejer/

  Hun er selv opdrætter, og har arbejdet en del med kryptorkide hunde, og var vist en af de første til at stå frem og IKKE anbefale at kastrere - heller ikke nødvendigvis at fjerne den sten, der sidder i bugen.


 • #17   6. sep Hvis stenen sidder i bugen (som hvis den ene slet ikke har været set) vil jeg anbefalede at du fjerne den, min havde smerter fra sin. Dog fjerne vi begge da jeg også have en en intakt tæve og det var meningen hun skulle have været steriliseret, men ville ikke både ligge ham og hende i narkose. Men først snakkede vi kun om at fjerne den der lå i bugen.

 • #18   6. sep Både Theo og Håkon er kryotorchide.

  Da vi vendte det med dyrlægen, lige da vi adopterede dem, sagde hun, at man godt kunne kastrere og/eller fjerne den der lå i lysken/bugen, men at der ikke var overordnet grund til at gøre det.

  Ingen af dem er kastreret. • #19   6. sep Atlas er kryptochid og er ikke kastreret, men jeg har overvejet at få fjernet den, der ligger oppe i bugen på ham. Den ligger og gemmer sig, så den er svær at holde øje med, men det betyder også, at det sandsynligvis bliver en større operation, fordi de skal ind og lede efter den.
  Jeg undersøgte det en del, da han var unghund og kom frem til, at risikoen for, at noget skulle gå galt ved en operation var lige så stor som risikoen for, at han ville udvikle kræft i testiklen, og derfor har jeg ikke gjort mere.


  #7
  Det er interessant. Mange hanhunde reagerer på Atlas, som om at han er kastreret. Jeg har tidligere spurt en dyrlæge, om der kunne være en sammenhæng, men det kendte hun ikke noget til.


 • #20   7. sep Hvis du ringer til en dyrlæge der anbefaler kastration af så ung en hund så ring til en anden

  Så er vedkommende nok også forældet på andre områder


 • Isabelle
  Isabelle Online Tilmeldt:
  aug 2023

  Følgere: 15 Svar: 308
  #21   8. sep Jeg fandt sørme en dyreklinik, der IKKE siger kastrer eller fjern den sten, der ikke er på plads i pungen, sådan pr. automatik. Her siger man bl.a.:

  "En operation for en tilbageholdt testikel vil dog aldrig umiddelbart være akut for en hvalp eller ung hund."

  https://www.artemis.dk/kryptorkisme/


Kommentér på:
Kryptorchid hanhvalp - kastrere?

Annonce