980 visninger | Oprettet:  FølgFølg ikke 13 Svar

Genetisk diversitet Genetisk diversitet

Hej og godt nytår allesammen smiley

Jeg har et spørgsmål, der udspringer fra en anden tråd herinde, som jeg ikke vil lede ud af kurs.

Vil større hvalpekuld give mindre genetisk diversitet?
Hvis vi antager, at flere kuldsøskende efter en god parring kommer i avl, så er det vel helt fint bare de alle reelt er bedre end gennemsnittet?
For selv kuldsøskende har jo forskellige styrker/svagheder, som en god opdrætter tager hensyn til. Og med f.eks. to tæver fra samme kuld, så er det vel yderst sjældent at det bedste match for begge hunde skulle være samme hanhund?
Og dermed med valget af 2 forskellige hanhunde ned hver deres styrker kommer der mere diversitet indenfor de samme linier?

Hvis det ikke helt giver mening, beklager jeg. Det er 1. Januar jo smiley


Play video
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Tilslutning af ny vaskemaskine - også el 1.000 kr.
  • Klip af hække 2.000 kr.
  • Samle et skab 500 kr.
  • Skrue bordben på bord 350 kr.
  • Opsætning af malertape 800 kr.
  • Tv Kommode, en tæppe og en mikrobølgeovn 500 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  Genetisk diversitet
  • #1   1. jan 2013 Efter min mening vil det, fordi det redukserer antallet af kuld og demed antallet af avls kombinationer:
    Det forudsætter selvfølgelig at man ønsker en konstant population i racen.
    Der selvfølgelig også førskel på store hunde og små hunde. For med de små hunde betyder det nok ikke så meget om der 2 eller 3 i et kuld, som for store hunde der har 10+ som gennemsnit i kuldstørrelse.


  • #4   1. jan 2013 Krumme.

    Det kan jeg godt se... Jeg tænkte mere at opdrætter beholdte 1 tæve til avl og solgte yderligere 1-2 hvalpe til avl.

    smiley


  • #5   1. jan 2013 Det kommer lidt an på hvor stor en race der er tale om vil jeg sige.

    Hvis man som med Tamaskan'en har en meget lille genpulje (400+ registrerede hunde world wide hvor måske mellem 5 og 10% er i hjem hvor de kan/vil blive brugt til avl) så er det ikke godt at af enhver given kombination af hunde så er der mere end 2-3 hunde der bliver brugt i avl, ganske enkelt fordi det i så fald betyder at racen fremover vil få problemer med at finde hunde der ikke er alt for tæt beslægtede.

    Jeg kan give et helt konkret eksempel med en tæve i USA der hedder Freyja.
    Sidste år blev hun parret med en importeret han der hedder Dylan, og i år vil hun højest sandsynligt blive parret med en anden importeret han der hedder Zephyr.
    Siden Freyja er DM (degenerative myoplatie) bærer så skal hun parres med en han der er fri, for at sikre at der ikke bliver avlet nogen hunde der ender med at få sygdommen.
    Og det betyder så at lige nu i USA, så er Dylan og Zephyr der begge er importerede de ENESTE mulige kombinationer fordi Freyja ellers er for tæt beslægtede med samtlige andre hunde i USA der ellers er fri for DM.
    Hun er til gengæld i familie med godt og vel samtlige Amerikanske fødte Tamaskan's.

    Hvis så man så antager at flere hvalpe fra Freyja og Dylan's kuld bliver brugt i avl (hvilket mindst 1 eller 2 bliver med god sikkerhed) så vil der for nogle hunde næste år kun være Zephyr tilbage som mulig partner (såfremt nye linier ikke importeres eller udvikles).
    Og siden Zephyr's ejer er ret ansvarlig så vil hun sikre sig at han ikke bliver overbrugt på al for kort tid og derfor vil han maks blive brugt 2-3 gange de næste par år..

    Avl er lidt af et regnestykke, især fordi man skal ikke bare sørge for at tænke på denne generation, men man skal også tænke på mulighederne ved næste generation, og igen derefter så vidt muligt også tænke på hvalpenes hvalpe for at sikre de også har de bedste muligheder.
    Det er nok også én af tingene der adskiller en byb (back yard breeder) fra en god opdrætter.. at de tænker mere end på lige nu og her og få hvalpene solgt og så ude af syne ude af sind.


  • #6   1. jan 2013 Hvorfor skulle det reducere antallet af kuld?

    Det er da de færreste hunde der giver så mange hvalpe at store kuld sprænger matadoravlsgrænsen smiley

    Og er enig med Krumme her - der er ingen/ringe grund til at sætte 3 fra samme kuld i avl


  • #7   1. jan 2013 Så hvis der i et kuld er 2 tæver, der er næsten lige gode, så mener du, det ville være bedre for racen kun at avle på den ene?

    Og hvordan kan man være sikker på at det er den "bedste", der bedst nedarver de træk man ønsker at avle videre på?


  • #8   1. jan 2013 selvfølgelig kan man sætte flere i avl hvis de eks eksporteres - men at sætte eks 3 i avl herhjemme fra samme kuld ......

    Man kan jo aldrig være sikker på det er den bedste man vælger skal fortsætte blodlinien


  • #9   1. jan 2013 Sussan hvis man ønsker en konstant population, betyder større kuld også færre kuld. Det er simpel matematik

  • #10   1. jan 2013 Men på den anden side er det så ikke meget normalt at vælge hanhund fra udlandet? Så betyder det vel ikke så meget om begge kuld bliver født i Dk?

  • #11   1. jan 2013 Nogle af hvalpene kunne potentielt blive solgt til udenlandske købere.

  • #12   1. jan 2013 Tak Wolfcub, det var en god forklaring smiley

  • #13   1. jan 2013 Jo Sarah i de antalmæssige små racer, der har store kuld er det nødvendigt at kunne placere hvalpe i udlandet, eller reduksere i kuldene, for ikke at male sig selv ind i et hjørne.

  • #14   2. jan 2013 Selve kuldstørrelsen har jo ikke så stor betydning, som hvor mange man sælger ud til avl. Om man har et kuld på 3 og sælger alle til avl eller om man har et kuld på 10 og sælger 3 til avl er ét fedt for den genetiske diversitet.

    Og for lige den genetiske diversitet betyder det jo ikke noget om hundene er bedre eller dårligere end gennemsnitet. Det betyder så til gengæld noget for racens temperament og udseende, og det er da på det punkt bedre at sende flere over gennemsnit i avl end under.

    For den genetiske diversitet er det i øvrigt også værd at have for øje at den ideelle kønsratio for en stor effektiv populationsstørrelse (betegnes Ne) er 1:1. Det er derfor ikke en god ting at bruge en tæve til 1-3 kuld og en hanhund til 10+ kuld. Så det er også noget at have med i overvejelserne..



  • #15   2. jan 2013 Spændende tråd smiley

Kommentér på:
Genetisk diversitet

Annonce