{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.068 visninger | Oprettet:

Gør vi for lidt eller for meget med hvalp? {{forumTopicSubject}}

Hej
Det sværeste ved at have en hvalp er helt sikkert at vide, om man gør nok, eller for meget.
Så kunne rigtig godt tænke mig jeres vurdering af, om vores hvalp får nok af den korrekte stimulering. Vil heller ikke risikerer at stresse ham, uden at kunne se det.
Han er en tjekkisk hyrdehund på 11 uger, som ikke er voldsomt madglad.

Dette er vores dag i dag/en typisk dag. Al træning er typisk kun kontakt, indkald, ‘værsgo’ og target i forskellige former (ikke alle øvelser på én gang).

Vi sover fra 22-06.
Han skal ud omkring 4-4.30 og har lidt svært ved at falde til ro igen bagefter (kan typisk tage en halv time)
Kl. 6 står vi op og fra 6-7 og “går tur” (bliver normalt kun lige til tis/lort ude ved græsset), der laves lidt fodersøg/han får morgenmad, vi træner 10-15 minutter enten ude eller inde og til sidst får han lov til at lege for sig selv. Der sluttes af med at tisse igen.
Fra 7-13 alene hjemme træning (vi er oppe på 6 timer) hvor han får en kong
13-15 leg og træning (igen, samlet omkring 10-15 min træning). Evt. fodersøg, hvis han ikke gad om morgen. Forgår udenfor hvis vejret er til det.
15-17 afslapning bag gitter (han har ikke lært ro endnu)
17-20 leg, hvalpetræning, socialisering eller anden form for ‘aktivitet’+ foder. Der kan også være en times afslapning bag gitter her.
Og en rigtig gåtur på 10-20 minutter (gå + snuse)
20-21.30 ULVETIME!!!!! (Og den er begyndt at trække tænder og grå hår, man skulle tro han havde ild i røven). Tager den udenfor hvis jeg kan, for han fiser så meget rundt (og får at undgå uheld indenfor, da han ikke er 100% renlig endnu)

Og så er vi næsten klar til seng igen.
Tiderne er selvfølgelig ikke lige sharp hver dag.

Vi er til hvalpetræning hver onsdag, legestue hver fredag og forsøger derudover at klemme 1 eller 2 ud-af-hjemmet aktiviteter ind (miljøtræning, strand, besøg hos andre).

Men jeg har SLET ingen anelse om jeg får stimuleret ham for meget, for lidt eller lige tilpas.
Særligt den meget ekstreme ulvetime gør mig i tvivl, for han har SÅ meget energi, at jeg slet ikke kan få ham ned.

Derudover, så er jeg så meget i haven med ham som muligt. Ved ikke om det er ris til egen røv i forhold til at han skal blive renlig?

Og hvordan kan man stimulere det mentale mere, når han ikke er så madglad?


Kommentarer på:  Gør vi for lidt eller for meget med hvalp?
 • #1   22. jun Har i videofilmet ham, når han er alene?
  Det er ret afgørende, om de 6 timer der er "hvile-tid", eller om han spunser rundt.
  For hvis han ikke er i ro der, så ville jeg umiddelbart mene, at han får sovet/hvilet alt for lidt ift. alderen...


 • #2   22. jun Jeg ville lave noget miljøtræning tage i gågaden, på banegården, et sted med lastbiler)busser, andre dyr(heste, køer mv.). Generelt så bare besøge en masse forskellige steder. Det trætter dem mentalt at opleve forskellige ting og skulle forholde sig til det. Derudover får man en meget mere afbalanceret voksen hund.

  Jeg ville også gå nogle flere mindre ture. Han skal ud og opleve nye dufte og steder.


 • #3   22. jun Ulvetimen kan man ikke stimulere sig ud af, den kommer uanset smiley


 • #4   22. jun Karina

  Vi ejer ikke et kamera.
  Han har indtil nu været meget lidt “rigtig” alene. Han skal være i gangen, med en lukket dør og vi har været hjemme under al alene hjemme træningen indtil videre (i dyb tavshed :D) så vi har kunne høre, at der primært er stille derude.
  Jeg har prøvet at lydoptage når vi har ladet han være HELT alene, og der er kun støj i starten af optagelserne, og derefter er der stille.

  Men jeg giver sig ellers ret i at han sover for lidt, og derfor er vi begyndt at lukke ham bag et babygitter, for han kan slet ikke finde ud af at lægge sig, når vi i rummet. Men skal vi give ham endnu mere ro bag gitteret? Han får typisk 2 pauser I løbet af eftermiddag/aften på ca. 1-2 Timer.

  Planen er at vi skal træne ro, men lige nu bliver der trænet så mange ting, så vil heller ikke presse jam for hårdt)


 • #5   22. jun Aboutmydogs

  Må man gerne lave forskellig miljøtræning flere dage i streg?


 • #6   22. jun CH

  Pis os smiley


 • #7   22. jun smiley smiley

 • #8   22. jun Udover ulvetimen - hvordan virker han så? Virker han opkørt/stresset? Eller afslappet/glad/tilbagelænet?
  De der chodskyer kan jo godt være ret specielle, men det er svært at vurdere, ud fra det du skriver - han kan bare have generelt krudt i røven, og så skal der mere mental træning og oplevelser til (som der også bliver skrevet) eller han kan have tendens til at stresse op - så skal han have mulighed for at bruge sin energi, men skal nok også have hjælp til at lære at falde til ro igen.


 • Max H
  Max H Tilmeldt:
  dec 2008

  Følgere: 9 Emner: 10 Svar: 3.506
  #9   22. jun Kig på hunden. Glad og livlig. Fint. Det lyder til at i hygger jer.

  Det kan blive for meget med at overtænke alt ting. En fornuftig fordeling imellem hvile og aktive timer. Mere skal der vil ikke til.

  Opstår der problemer skal man selvfølgelig handle på det. Det lyder der ikke til at være.


 • #10   22. jun Jeg er helt på linje med aboutmydogs her.. Jeg ville også miljøtræne noget mere..

 • #11   23. jun Ja, det kan sagtens miljøtræne flere dage i streg.
  Hvis du mener det bliver for meget(for dig), så skru ned på træning af stå, dit, dæk og hvad i ellers laver. Lige nu er det vigtigste at hvalpe får sig nogle positive oplevelser mange forskellige steder og i forskellige situationer, så skal lydighedsdelen nok komme.
  Hvis man har en hund som kører lidt højt og har svært ved at finde ro, så er det super vigtig at træne den del(det kan man også gøre når man er forskellige steder henne) gør du ik allerede det nu, hvor det er en hvalp, så bliver det kun ris i egen røv og det bliver bestemt ikke nemmere.

  Når hvalpen har ulvetime må du aktiverer og lege med ham evt. gå en tur.


 • #12   23. jun Karina

  Om eftermiddagen synes jeg oftere han virker opkørt end afslappet, men han kan godt ligge med en bamse indenfor og hygge sig i kortere perioder. Men så skal der også ledes efter nyt.

  Udenfor er han bedre til at bare ligge og gnave i ting i længere tid og slappe af. Men ligeså er han også udenfor værre til at tonse efter sin bold eller sit reb.


 • #13   23. jun Aboutmydogs

  Super, havde blot læst et sted at man også skal give hvalpen tid til at restituere de nye indtryk. Vi vil miljøtræne noget mere smiley

  Hvordan træner man bedst ro med en 11 uger gammel hvalp? Vi har købt et bur, som vi håber på på sigt bliver hans ‘helle’ som han kan putte sig i, men han er ikke god til at blive liggende samme sted mere end maks 5 minutter


 • #14   23. jun Jeg ville så aldrig træne miljøtræning mere end hver 2. dag. Det skulle efter sigende være op til 48 timer om at falde til normalt niveau. Hvalpen skal også lige fordøje indtryk. Stresshormonet er faktisk ret lang tid om at komme ud af kroppen igen. Ved at tilbyde hvalpen noget nyt (hvis det er nye miljøer) hver dag, så opretholder man et højt niveau af stresshormonet i blodet og man risikerer at få en hund, der kan have svært ved at finde ro. Nu der det heldigvis ud til at det går efter bogen, men i værste tilfælde kan en effekt at kronisk højt stresshormon være en udslagsgivende faktor for alenehjemme-problemer.

 • #15   23. jun Miljøtræning er mentalt krævende for hunden og afhængigt af formen, ville jeg ikke udfordre den dagligt.
  Jeg skifte mellem hvile- og træning/oplevelsesdage.

  Jeg ville have høj fokus på udvikling af motorik - dette bidrager enormt til miljøtræningen og hunden stimuleres sundt og roligt både mentalt og fysisk.

  Og så er det virkelig vigtigt at man i den alder etablerer kontakt til hunden og danner grundlag for relationen og træning.


 • #16   23. jun Miljøtræning er jo mange ting, det behøver jo ikke være en banegård i myldretiden, det kan også være en ny skov, tom legeplads mv. Så det behøver ikke være noget som nødvendigvis stresser hvalpen tværtimod, men har man hund/hvalp som bliver opkørt, så skal den selvfølgelig have tid til at komme ned i gear igen.

  Der er forskel på at træne kontakt, komme når man kalder mv.(for det er selvfølgelig vigtigt) og så træne øvelser. Nu skrev TS at vedkommende havde svært ved at nå at lave de andre ting, fordi der blev trænet øvelser. Så mener jeg sagtens at man kan skrue lidt ned for det og op for det andet. Jeg har ik skrevet at det ikke skulle trænes.


 • #17   23. jun About stress er ikke kun stressende steder. Stress er nye indtryk.
  Egentlig bør man tage sin lille hvalp med ud af indkørslen, sætte sig på en stol og bare glo trafik i 10-15 min. Vent derefter 48 timer og kør så til stranden. Sæt dig og glo sammen med hvalpen og kør hjem igen. Det samme i skoven osv. Næste gang man dukker op de steder, så har hvalpen været der og der er åbent for indtryk på en meget mindre stressende måde.
  En hvalp bliver ikke usikker, nervøs eller angst ved ikke at turnere rundt. Tværtimod.
  Så jeg vil helt klart som CH anbefale kontakt kontakt kontakt.


 • #18   23. jun uden at se hunden.... for det er jo det der afgør det... så synes jeg at det ligner et meget tætpakket program... I vænnet ham til det nu men kan I leve sådan resten af hans liv? Hvornår skal I lave noget andet end ham?

  for mig er en selvstændig hund en sund hund og jeg synes det virker som et projekt for jer, hvor jeg nok ville læne mig mere tilbage og tage det som det kommer.

  tilsat de andres råd om miljøtræning. • #19   23. jun Jeg havde Sam på miljø turer ca 4 til 5 gange om ugen, samt til træning 1 til 2 gange om ugen (de dage vi gik til træning, var det det eneste vi lavede) , her virkede det ikke til at være for meget for Sam, vi bevægede os rundt i et lille område, lå på tæppe og observerede, samt belønnede for al adfærd vi ville se mere af og masser af kontakt, 20-40 min. så kunne vi kører hjem, Sam sovende i bilen, samt sovende videre derhjemme smiley
  Sam kører højt, MEN har en suveræn "slukknap", så han har altid været rigtig god til at finde hvile og sove sove sove. Og det er ekstremt vigtigt.
  Det skal indlæres, hvis hvalpen ikke selv kan finde ro, og ro for mig er ikke at hvalpen ligger og tygger i bamser eller pinde, det er at man hviler! smiley

  Nu har Sam altid været utrolig trænbar, mad og legetøj er bare fedt, og her var 2 dage til træning fordelt ud på ugen noget han sagtens kunne magte.

  Men det er vigtigt at en hvalp der kører højt og som ikke selv kan finde hvile, skal hjælpes til det, det bliver ikke nemmere uden smiley


 • #20   23. jun Det behøves altså ikke være så kunstigt smiley miljøtræning betyder jo egentlig bare at du tager din hund med, skal man i brugsen så prop hunden i bilen og lad den komme ud på p-pladsen lidt og kikke, så kan den hvile i bilen medens du handler smiley husk skygge.
  Skal du besøge tante oda så tag hunden med, husk et hyggebur den kan hvile i når den har hilst på, gode ture i naturen, balance på væltede træstammer, ture ned i en, stranden når der ikke er helt fyldt, gågaden og se på vinduer om aftenen. Der er masser af gode muligheder for at lade en hvalp eller unghund opleve verden, lad være med at ræse afsted og lave planer om hvad du skal nå, hyg dig med din hund, det er jo egentlig derfor du fik den er det ikke?


 • #21   23. jun Er lidt nysgerrig på hvad legestuen går ud på?

 • #22   23. jun Bella

  Det foregår samme sted, som vi er til træning.
  Træneren har 6-7 forskellige større indhegninger, hvor hunde bliver sluppet løs opdelt efter alder/størrelse/temperament.
  Vi er der en time, men efter 40 minutter er vores hund HELT død og det er tydeligt at mærke på ham resten af aften, at han har haft en god oplevelse smiley

  Så legestuen handler om socialisering og brænde krudt af


 • #23   23. jun Tak for input smiley
  Vil helt sikkert fokusere mere på miljøtræning, også mere naturlig miljøtræning.
  Og vi skal helt sikkert finde ud af, hvordan hverdagen i højere grad skal være, når vi kommer tilbage til normal hverdag (pt har vi ferie) og blive bedre til at lade ham slappe af og være sig selv når vi er hjemme..... han laver bare så meget ballade, når han bare går rundt i stuen smiley men det må man tage med.

  Vi bor ude på landet, i en by med 200 indbyggere, så der er desværre ikke så meget pointe i, bare at sidde i vores indkørsel smiley


 • #24   23. jun Var det mig, ville den legestue ikke være noget, min hund skulle deltage i.


 • #25   23. jun CH

  Okay smiley
  Vores hund elsker det.
  Han kommer fra et opdræt, hvor de havde 3 kuld på en gang = 16 hvalpe.
  Så han er vokset op med at der altid er mange at lege med og det er tydeligt at han elsker det


 • #26   23. jun Joo.. jeg elsker kage, men det betyder ikke, at det er godt for mig smiley

 • #27   23. jun Det ville jeg også springe over. og så have et par faste venner i stedet

  Der er for mig for stor risiko for at leg og træning ikke adskilles nok og dårlige oplevelser på sigt. endelig ville jeg ikke aktivere en hvalp til grænsen med dette. Jeg ville frygte indlæring af dårlige vaner herunder stress tærskel.


 • #28   23. jun 3 kuld på en gang? smiley
  Der havd jeg nok ikke købt.....


 • #29   23. jun Jeg synes ikke man behøver lave så meget med så lille en hvalp.
  Den ska os ha ro til at indtrykkene falder på plads.
  Det er godt med socialisering og indtryk. Men der ska os være tid til at være hvalp og finde ro og balance i sin nye tilværelse.


 • #30   23. jun Anni

  Det kunne du ellers roligt gøre smiley hun har helt styr på, hvad hun laver og har pladsen til det. Har fulgt hende i et år, og er slet ikke i tvivl om, hvor dygtig hun er til at fremme racen i Danmark og laver sunde hunde. Det var også derfor vi valgte hende, da hun har super meget erfaring med racen og tydeligt lægger rigtig meget energi i at have gode hunde.


 • #31   23. jun CH

  Arh, sådan kan man ikke helt sammenligne det smiley hunde er forskellige, både fysisk og mentalt. Nogle får gode oplevelser af legestue, nogle gør ikke


 • #32   23. jun Er det ved favrskov i træner?

 • #33   23. jun Heidi :
  Ligger den kennel ved nørager ? smiley


 • #34   23. jun Heidi, det lyder jo meget godt.
  Men det kommer jo ikke an på pladsen og at man vil fremme racen.
  I mine øjne kan man ikke give tre kuld hvalpe på en gang det de har krav på.
  Men det kommer selvfølgelig også an på, hvor stor kulden er.
  Er der kun 3-4 hvalpe pr kuld kan jeg ikke se problemet.
  Men hvis der er 6-7-8 eller flere er det ikke optimal


 • #35   23. jun Den ene tæve har fået 4 kuld i træk hvert år, siden den var 2 år gammel, det er måske lidt voldsomt?....
  Og så 4 kuld hvalpe på en gang i 2020 det virker sgu voldsomt, jeg kan se hun satser på hvalpe til august også, hun har travlt!


 • #36   23. jun Sofia
  Ja, det er det smiley

  Mike
  Jep det er det smiley

  Anni
  Vil være tilbøjelig til at give dig ret, hvis jeg ikke havde fulgt med i hvalpenes udvikling og generelt fulgt opdrætter så længe som jeg har smiley
  Men her må jeg være uenig, desværre.


 • #37   23. jun Hvis man gerne vil fordbygge at hvalpen går dårlige oplevelser, undgå at sabotere sin egen træning og undgå stress, så er den type hundeleg en skidt ide.

  Leg med en til to ad gangen og altid hunde, man kender.
  Så dur det. Ikke bunkeleg i forbindelse med træning.


 • #38   23. jun Mathilde ja det lyder som mange...

  Helt enig med CH i det med leg


 • #39   23. jun Der kender jeg os en som har hvalp fra.
  Den hedder tessa smiley
  Tænker hun er 2-3 år nu


 • #40   23. jun Nå jeg ved godt hvem. Jeg har mødt Haley mene jeg det var, det var i hvert tilfælde en skøn hund!

  desværre har jeg kun mødt den ene af racen. er helt vild med den i type smiley

  jeg kender ikke opdrættet. men fik hvalp ser godt nok sød ud ts


 • #41   23. jun Hold da op, 4 kuld på en gang, det er godt nok voldsom smiley

 • #42   23. jun Mathilde

  Det ved jeg desværre ikke nok om tæver til at vurdere, om det er voldsomt.
  Det er umiddelbart ikke noget, der får mine klokker til at ringe smiley


 • #43   23. jun HL
  Tak smiley

  Hvis der ellers er flere spørgsmål til opdrætteren, synes jeg i skal skrive til hende. Er sikker på, hun svarer på jeres spørgsmål også i forhold til hendes valg at tæver der skal have kuld.


 • #44   24. jun Var det min hund skulle den ikke i legestue

  Det er virkelig stressende for hunde


  En lille gruppe af hunde som leger godt sammen og mathter i leg


  Miljøtræning og træning hjemme og kropskontrol


  Masser af søvn

  Jeg plejer af have en stor hvalpegård som er hvilestedet


  Træning på hold er en god ting


  Vigtigst at bonde med sin hund og den har tillid og lære dagligdagen at kende

  Pøj pøj


 • Krumme
  Krumme Tilmeldt:
  jun 2020

  Følgere: 22 Svar: 96
  #45   24. jun Hos os med Boxere i huset, foregår aktivitet ude i byen hveranden dag. Vi går ture alle steder, ser på alt muligt.
  De får så lov at være hjemme i vante omgivelser dagen efter, hvor vi så leger, stimulerer drift, træner div flere gange dagligt i stedet.
  det gør vi for at få hunde der også kan klare at sove og slappe af på egen hånd. De sover ude hver dag i indhegning efter formiddagsturen, og er også ude at køre hver dag, hvis vi skal handle.
  Men gåture ude hver dag er et no go i mine øjne.
  Vi har en kæmpe grund dog med varieret terræn, som er super for udvikling af motorikken, hvilket selvfølgelig er en klar fordel.

  Min Corb vil nok blive budt at komme i byen hver dag, hvor der er mennesker primært. Han kommer så ikke til at gå så meget, da det ikke er formålet og behovet for en vogtende hyrdehund, men skal udelukkende kigge på fremmede af enhver art. Han skal nok slappe af anyway og blive naturligt træt bare ved samvær og leg hjemme med Boxerne..


 • #46   24. jun Heidi
  Frygtede at det ville være dit svar.
  Jeg ville helt klart droppe det. Til fordel for leg med 1 til 1. Samt kortere varighed ad gangen.

  Det er ikke hensigtsmæssigt for hundens sociale udvikling af lege med større grupper af hvalpe. Der kan hurtigt ske uheldige hændelser, der kan sætte sig i hunden.. Dens grænser kan blive overskredet, uden der er plads til at sige fra.


  At de leger i 40 min. Er ikke hensigtsmæssigt for hundens knogler og især led. Hunden kan også bliver overstimuleret og stresset..


 • #47   24. jun Hvad er en “større gruppe”?
  For som jeg ser det, er 3-4 hunde (som plejer at være de samme hunde) på samme størrelse ikke en “større gruppe”, og slet ikke når han bruger næsten al tiden på den samme hund (en Golden retriever hvalp på samme størrelse) og indhegningen er på størrelse med en større have.

  Det er derudover ikke 40 minutter i streg.
  Vi holder 2-3 pauser undervejs, hvor han kommer væk fra de andre hunde for at snuse, tisse og koble af.

  Har egentlig ikke så meget brug for at diskutere legestuen smiley vi kan se, han er glad for det og har en krop der signalere glæde igennem hele legestuen, og han sover så godt om natten efterfølgende. Og vi har kun hørt godt om det fra andre hundeejere, som vi kender.

  Men har taget det med miljø-træning til mig, og det vil vi fokusere på, de dage der ikke er træning og legestue. Og selvfølgelig fortsætte med kontakttræning, som vi allerede er i fuld gang med hver dag.
  Og så ellers give ham mere plads til at slappe af sidst på eftermiddagen, så han kan lære ro smiley


 • #48   24. jun Ikke flere end 2 er det optimale. Og så skal man hele tiden holde øje med om hver hund trives i det. Det er sværere med 3..

  De 40 min er længe, men det hjælper med selvfølgelig med de korte pauser. Hvis de kan finde ud af at slappe af sammen, er det super. Men hvis det er vild leg er det ikke hensigtsmæssigt med så lang tid. Det er selvfølgelig fint at hunden er træt bagefter.. Men hvis det giver stress, ikke er hensigtsmæssigt for socialiseringen og ikke er godt for hundens led, så er det en høj pris at betale!


Kommentér på:
Gør vi for lidt eller for meget med hvalp?

x