{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.634 visninger | Oprettet:

Cava
Cava
Tilmeldt:
3. aug 2011
Følger: 1 Hunde: 1 Emner: 25 Svar: 300

Træne hvalp {{forumTopicSubject}}

Jeg har en lille bordercollie hvalp på 8½ uge.
Jeg er faktisk lidt i tvivl om, om jeg træner for meget/for lidt, så jeg vil rigtig gerne høre fra andre, hvor meget I gjorde med jeres hvalpe...

Det skal lige siges, at jeg desværre først kan få plads på et hvalpetræningshold fra august.

Vi går en lille tur (ca. 15 min) med ham og den gamle hund 3 gange om dagen. Her er de oftest løse.

Så går jeg en gang om dagen med ham alene, hvor vi træner at gå i snor.

1 til 2 gange om dagen træner jeg "sit" og indkald. Ca 10 min af gangen, da han ellers bliver helt overgearet.

Om eftermiddagen og aftenen leger vi lidt i haven.

Det er meningen, at han skal med mig ud til hesten, så det vil jeg prøve idag (så bliver der nok ikke så mange ture/leg).
Derudover skal han med til dyrlægen og ind til byen en dag, men det bliver nok først i næste uge...


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Træne hvalp
  • #1   30. maj 2012 Du går for meget med hvalpen.
    Den skal slet ikke gå tur endnu.
    Den skal have korte positive oplevelser af omkring 10 minutters varighed nogle gange pr. dag.


  • #2   30. maj 2012 Hvorfor må den ikke gå tur? Turene varer jo heller ikke mere end 10-15 min., så det er vel netop korte positive oplevelser...??

    Hvornår vil du så mene, at han kan lære at gå tur?


  • #3   30. maj 2012 Et minuts gåtur pr. uge hvalpen er er optimalt de første måneder.

    Faktisk har de slet ikke rigtig behov for gåture, de har behov for at komme på sin tisseplads - men faktisk ikke at gå frem og tilbage til den.

    Det er lige i overkanten - husk også at sætter du overlæggeren højt, så vil din hund komme til at matche den energimæssigt ;o)

    Den bliver også teenager en dag, og så hævner det sig ;o)


  • #4   30. maj 2012 Så den må gå 8 minutter om dagen??? Det lyder da helt vildt...
    Hvad skal han så gøre med alt sit krudt??

    Han er renlig og går i haven når han skal tisse, så det bruger vi ikke så meget krudt på.
    Jeg kan jo ikke forhindre ham i at bevæge sig, så han løber jo bare på væggene, hvis jeg ikke aktiverer ham lidt.

    3 gåture om dagen er vel ikke at sætte overliggeren højt??


  • #5   30. maj 2012 Nej, den må gå 8 minutter ad gangen ;o)

    Altså flere gange om dagen.

    Krudtet skal af på andre måder - ikke ved at gå. Hvis man opholder sig et sted i længere tid, så kan man jo benytte sig af chancen for at lade hunden "fordybe" sig i omgivelserne. Træne med den, dyrke kontakten. Det tager energien.

    Motion giver energi.

    Træning i 10 minutter er RIGTIG meget for sådan en lille svend. 3-5 minutter, så kan der ikke sive mere ind.


  • #6   30. maj 2012 Han burde ikke allerede som 8 uger hvalp løbe på væggene som du skriver.

    Giv ham noget at tygge i, så han forholder sig i ro, noget der skal bruges tid på, tyggepinde, KONG med frossen leverpostej eller lign i.

    Og som de andre siger, går du får meget med hunden..


  • #7   30. maj 2012 Camilla C

    Hehe ja det er jo en border smiley Jeg er førstegangsejer af en toller, med et aktivitetsniveau noget nær borderens, og hun kravlede også nærmest på væggene fra helt lille.

    Da vi bor i lejlighed gik vi med hende rigtig mange gange om dagen 5-10 min. ad gangen, og så trænede vi hver dag, og hvor længe man kan træne sin hvalp ad gangen synes jeg ikke der er et entydigt svar på. Man skal observere sin hvalp. Hvornår "slukker" øjnene, hvornår bliver den ukoncentreret osv. Det gør den nok efter 2-5 min. Så kan man holde en god pause. Igen kig på din hvalp, og find ud af hvad en god pause er for den.

    Jeg lavede fx også "apporttræning". Kastede en bamse som hun så susede efter og kom tilbage med, så kunne vi trække og ruske lidt i den og træne "slip". Det er jo mere leg end decideret træning for hunden, så kommer også an på hvad man træner smiley
    Kontaktøvelser skal man ikke lave mere end 30 sek. ca. Det tager hårdere på hunden end man regner med smiley

    Vores toller er nu 6 måneder, og hun der dysset MEGET ned. Vi går ikke decideret ned for at træne længere som jeg gjorde frem til hun var 4 måneder. Nu er træning et kort indslag på gå turen 1 gang dagligt, og så måske lidt trickstræning hjemme i lejligheden.

    Både med bordere og med tollere må man være meget obs på om hunden bliver mere stresset end træt af træningen. Vi har været konsekvente fra start af med et "slut", som betyder at nu er træning og leg slut, og nu må hun ligge sig og slappe af. Det har været lidt hårdt arbejde i starten da hun ikke vidste hvad træt var for noget. Så det var noget med lige at ligge sig på sofaen og bare lade som om man sov, og ignorere den kontakt hun tog til os. Så faldt hun til ro og bum så sov hun. Hun var bare ikke selv klar over hvor træt hun var smiley Og ja som andre foreslår så er tyggeben geniale til at få dem til at dysse ned.

    Alt i alt er det en gylden middelvej mellem at stimulere nok, men samtidig ikke så meget så man får lavet en stresset hund.

    Det første år af hundens liv er afgørende for hvordan den er resten af livet, så pas på du ikke kommer til at lave en hund der for altid vil kravle på væggene smiley


  • #8   30. maj 2012 Jamen hvis den kan gå 8 minutter flere gange om dagen, så er det vel bare at korte turene lidt ned. Hvis hvalpen ikke må komme ud og gå, hvordan pokker skal man så socialisere den.

    Altså det er jo ikke fordi jeg fræser rundt med den... Jeg vil, at han skal være helt rolig indendørs og aktiv udendørs. Det er derfor jeg har ham ude i kort tid flere gange om dagen og laver lidt hjernegymnastik eller går en lille tur. Dette gør, at han er rolig resten af tiden. Hvis han bliver urolig, får han en tyggepind eller lignende, så han forstår, at der skal slappes af.
    Han er ude om morgenen, eftermiddagen og aftenen.

    Jeg forstår stadig ikke helt, hvorfor det er, at en hvalp ikke må komme ud og bevæge sig.
    Når vi er hjemme, har vi som regel døren til haven åben, så han selv render ud og ind....


  • #9   30. maj 2012 Det handler om at skåne hunden - en forholdsvis driftig hund vil tage imod alt, hvad den får tilbudt af aktivitet. Den vil bare følge med og hvis ejeren overser hundens tegn på træthed, så slider man på en meget ung krop.

    Socialisering er jo ikke gåture - socialisering - og i øvrigt også miljøtræning - er et udsætte hunden for forskellige oplevelser. Ikke at den skal traske ud til dem alle - den kan blive transporteret og så opleve.

    Gåture er ikke specielt fordrende for sundhed.

    Ser man på hvordan vilde hundehvalpe begår sig i den første tid, så er det jo uden for hulen, men altid lige i omgivelserne omkring. Ikke bevæge sig over afstand overhovedet, bare suge oplevelser til sig.

    Vi gør det, at vi sætter hunden i bilen og tager ud og lader den opleve - uden at traske derudaf, men bare være i et område i et stykke tid og lade hunden udforske og møde mennesker.


  • #10   30. maj 2012 Okay. Det forstår jeg godt pointen i. Nu går vi jo heller ikke lange ture, men blot 50 - 100 meter ned af grusvejen og tilbage igen.
    Han bevæger sig ikke mere på en gåtur, end han gør derhjemme eller hvis jeg gik til hvalpetræning.

    Når vi skal ind til byen og i stalden, vil han selvfølgelig også blive kørt derhen, men jeg kan jo ikke undgå, at han skal gå lidt rundt.

    Så vi er enige om, at han godt må rende rundt i haven om eftermiddagen??

    Jeg kan sagtens se forskel på om han bliver stresset, overgearet eller træt og jeg er vant til racen; det er bare frygtelig længe siden jeg har haft en hvalp, så jeg kan simpelthen ikke huske, hvordan jeg gjorde dengang.

    Men som udgangspunkt virker det til, at det er ok det jeg gør, dog måske kun med tur morgen og aften. Vil ikke holde ham hjemme i haven hele dagen, da han er en kvik dreng, som skal ud og opleve lidt og hilse på nogen naboer...


  • #12   30. maj 2012 De skal jo en masse ud - naturligvis stadig med øje på at de ikke altid selv kan sætte grænsen.

    Så jo - at rende rundt i haven om eftermiddagen er jo super. Og at rende rundt andre steder også - men ikke deciderede gåture, ikke endnu. Tisseture og så oplevelsesture, hvor det er hundens nysgerrighed, der sætter dagsordenen :o)

    Og så skal han jo de næste uger ud at se de ting, som hans liv måske kommer til at indeholde. Miljøtræning er supervigtigt at få med :o)


  • #14   30. maj 2012 Maiken - jeg tror ikke man kan beskylde mig for at pakke hunde ind i vat *GG*

    Jeg er i den grad fortaler for at man netop IKKE gør det - men jeg vil langt hellere benytte mig af den energi og det overskud hunden har til at den bliver stimuleret mentalt - og mere sundt - end at den bruger det på noget konditionsopbyggende, men ikke mentalt udfordrende.



  • #15   30. maj 2012 Altså det er måske ikke så vigtigt, men hvad er forskellen på en lille
    gåtur og en tissetur?? For du siger at det ene må de ikke og det andet må de godt...

    Maiken:
    Tak for svar. Jeg synes egentlig også at det virker passende. Den med tasken, var da en smart idé. Nu har vores gamle hund det dog helt fint med at gå miniture i en periode smiley



  • #16   30. maj 2012 CH: Pointen med gåture er heller ikke motionsopbygning for mig; det er først når han bliver ældre, han skal til at være i god form.

    For mig er det træning i at følge mig når han er løs, komme når jeg kalder, gå lidt i snor, og så at få snust lidt til verden....


  • #17   30. maj 2012 Camilla - konditionsopbygningen er et biprodukt ;o)

    Træningen skal jo selvfølgelig til - vi vælger at gøre det lidt anderledes end du gør - nemlig "på stedet".

    Tisseture er for mig faktisk bare ud og tilbage igen. Gåture er lidt længere og med henblik på at stimulere hunden, ikke bare at gøre sig ren.
    Men det er jo et definitionsspørgsmål :o)


  • #18   30. maj 2012 Jeg lærer ham netop også, at han skal være i ro indendørs.

    Jeg synes virkelig ikke at 3 gåture om dagen samt ca. 10 minutters træning er at "aktivere hvalpen meget", men det er nok forskelligt fra person til person. Og som sagt, så er turene også kun på 50 - 100 meter


  • #20   30. maj 2012 Jeg er heller ikke helt med på sammenligningen..

    Ingen siger i øvrigt, at den forældre, der har et superaktivt barn er en af dem, der overbeskytter deres hund....

    Eller omvendt...


Kommentér på:
Træne hvalp

Annonce