{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
3.928 visninger | Oprettet:

Noget galt i BC avlen? {{forumTopicSubject}}

Jeg har nok selv haft svært ved at indrømme det, men er der gået noget galt i BC avlen eller ?
Er racen blevet for populær?
Avles der for meget på resultater hvor det mentale glemmes?
Eller er grænsen for en super dygtig aktiv træningspartner og en oversensitiv frygtsom hund bare alt for hårfin indenfor BC?
Jeg er begyndt at se mig om efter min kommende hund, men oplever pludselig at det er meget svære at navigere i materialet, selvom der er masser af super dygtige hunde.
Indenfor de sidste par år kender jeg over 10 dygtige hundefolk som har måtte opgive deres BC.
Det vil sige omplacere eller aflive.
Mest pga angst, stress eller oversensitivitet.
Jeg ønsker ikke at debattere enkelte individer men det generelle billede. Og det er bestemt ikke for at dunke opdrættere eller hundeejere oven i hovedet.
Jeg tror ikke nogen opdrætter ønsker at avle overfølsomme problemhunde.

Hvordan oplever I racen rundt om i landet?


Kommentarer på:  Noget galt i BC avlen?
 • Krumme
  Krumme Online Tilmeldt:
  jun 2020

  Følger: 1 Følgere: 24 Emner: 1 Svar: 306
  #1   15. sep De eksemplarer jeg er stødt på har været stressbomber, angstbidere og lydfølsomme/rædde..
  Det er så slet ikke en hund for mig, da den ville dø af skræk i min nærhed tilsyneladende, og er nok ikke synderligt objektiv ud fra de eksemplarer jeg har stiftet bekendtskab med.


 • #2   15. sep Jeg er helt enig med dig.
  Jeg har "kendt" racen fra træningspladserne helt siden 80´erne, og den har udviklet sig meget - og ikke nødvendigvis kun i positiv retning.

  Jeg ser flere og flere BC´ere, der måske nok er fantastiske træningspartnere, men som ikke rigtigt fungerer i familien, i miljøet og i hverdagen generelt.

  Det er også én af grundene til, at jeg selv 100% har valgt racen fra.
  For hver gang jeg møder ét helt igennem skønt eksemplar, så møder jeg mindst 2-3 andre, hvor jeg tænker, at dem havde jeg virkelig ikke lyst til at dele mit liv med.


 • #3   15. sep Jeg går selv med tanken om at en race der avles til at være så sensitiv og opmærksom lettere kammer over, så indtrykkene bliver for massive og den ikke kan kapere disse længere.
  Om der er noget hold i det ved jeg ikke.
  Men mit hjerte græder for denne fantastiske race


 • #4   15. sep Jeg har som Karina kendt racen fra træningspladserne siden den kom her til i '80-erne. Jeg kan kun nikke genkendende til billedet. Jeg kender også flere der har opgivet racen pga stressniveauet og fundet alternativer; kelpie, puddel, malle, jagtmodel lab.


 • #5   15. sep Har I nogen tanker om hvorfor det er gået sådan?

 • #6   15. sep Jeg har ikke hverken forstand på, eller interesse i racen. Men min oplevelse er at de er nogle småangste stressbomber. Det har jeg tænkt var et resultat af at racen nu er blevet moderne. Alle og deres farmor skal jo have border collies... og Hr.og Fru. Danmark er jo specialist i at købe hund med hovedet under armen..

 • #7   15. sep AG jeg tror du har en del ret i antagelsen af, at man faktisk ret bevidst har avlet mange af dem så følsomme, at de kammer over.
  Når forventningen er, at de skal kunne handles i topfart på en agility-bane, så kræver det nogle "kompentencer", som måske får én til at gå på kompromis med en hel del andet?


 • Jeanette O
  Jeanette O Tilmeldt:
  jun 2014

  Følgere: 8 Emner: 3 Svar: 2.052
  #8   15. sep Stress med stress på

  Jeg ville få stress hvis jeg havde BC


 • #9   15. sep Jeg kender kun 1 bordercollie, som ikke er en stressbombe.
  Jeg syntes racen er fed! Men jeg skal ikke have en, fordi der er så stor chance for, at få et stressvrag.


 • #10   15. sep Mon det kan være fordi bc avles som sportsmodel til ag?

  Jeg hørte i en podcast, at det efterhånden var normalt at bc i USA skulle medicineres for at have et godt liv. Det var ag hunde. Men da det jo er en ret "dårlig" kilde, og kulturen i USA er noget anderledes, droppede jeg at lave en tråd om det smiley


 • #11   15. sep Man avler ikke linjer direkte til AG man avler til alle former for hundesport. Og man må jo ikke bruge medicin til konkurrence hunde pga dopingreglerne.
  Efter min mening så bør hunde der skal stress medicineres i perioder aldrig indgå i avl. At de får lidt nytårsaften er ok men udover det.

  Mange af de arbejdende hyrdehunde testes jo ikke i byområder og larmende miljøer. De fungere fint ude på en åben mark med en masse får men når de krydses ind med udstillingslinjer kan det muligvis give bagslag.
  Flere af de hunde jeg har set ejer har opgivet er faktisk hyrdelinjer.

  Ingen tvivl om at racen er super intelligent, hurtig og samarbejdende men der er da noget galt hvis flere individer ikke kan klare dagligdagen eller bruges til hundestævner


 • Salla
  Salla Online Tilmeldt:
  maj 2015

  Følger: 68 Følgere: 1018 Emner: 195 Svar: 6.148
  #12   15. sep Ag
  Tænker, du har fat i noget. Jeg ser lidt det samme med hopkaniner. De kaniner der bliver super gode, som kommer op og hopper elite, det højeste inden for kaninhop, de har ofte et temperament, som ikke indbyder til at kæle med. Faktisk er det ikke unormalt, at blive hapset af dem. Både på banenn eller ved pålægning af selen.

  Det gælder selvfølgelig ikke samtlige dygtige hopkaniner, men det ses ved en del. Hvis man har en god kanin, der hopper hvad som helst, så kan man godt overleve, at den er en "nix pille eller jeg bidder" kanin.

  Kaninhop er en seriøs sport, som agility, der avles og udvælges ud fra egenskaber, Sofies lille hyggekælekanin kan sagtens blive glimrende hopkanin, men den kommer med garanti ikke op og hopper elite.


 • #13   15. sep Jeg tænker, at et meget snævert fokus på sportspræstationer kan være en af grundene. Til sport vil man gerne have højenergiske hunde, der er helt pjattede med legetøj, førersensitive (i hvert fald ved den type hund), hurtige og intelligente... og det ER de fleste BC'er da vist også. Men hvis man fokuserer ensidigt på det, så ryger der jo andre ting ud undervejs, og her er nervefasthed (er det et ord smiley ), stresshåndtering osv nok noget af det man har glemt undervejs.

  Jeg kunne sådan set godt se mig selv med en BC - men som uerfaren i racen ville jeg ikke ane, hvor jeg skulle lede, for jeg er ikke voldsomt imponeret over de fleste jeg møder.


 • #14   15. sep Jeg oplever ikke rigtig aggressivitet overfor mennesker, men nærmere kærlige samarbejdende hunde der bare døjer med frygt og oversensitivitet.

  Men det må da være utrolig vigtig at opdrættere sortere meget hårdere i avlsdyrene og tester især arbejdslinjer bedre før man bruger dem til at avle sportshunde.


 • #15   15. sep Det er da altid noget, man ikke må medicinere konkurrencehunde. Det ville dæme også være langt ude.

 • #16   15. sep AG ihvertfald én af dem, jeg kender, som er blevet aflivet, var fordi den bed.
  Hvis man fx. kom til at strejfe den, når den sov.
  Og et par andre af dem, jeg kender, er helt klart også klar til at snappe ud, hvis de mener folk er for tæt på, eller fx. bøjer sig ind over dem - og det/de fungerer kun, fordi de har ejere, de hele tiden skærmer dem. • #17   15. sep Jeg ser desværre også oversensitive hystader for ofte.

 • #18   15. sep Jeg har Kaos, min første (og nok desværre sidste) Border collie. Han er så fantastisk på mange måder, men som flere har nævnt, har han med alderen udviklet angst for de mærkeligste ting og i underlige situationer. Vi træner og træner, men han er jo samtidig enormt klog, så han gør ofte tingene svære for ham selv end hvad godt er. Jeg ved at, Kaos' bror også døjer med angst.. Opdrætter siger, at det er nyt for hende, det ved jeg jo så ikke om er sandt..
  Jeg elsker racens drive, arbejdsglæde og energi, men desværre ikke angsten, (den dårlige) stress og den dårlige psyke


 • #19   15. sep @11: Faktisk var en af de BC jeg har kendt hvor ejer endte med at opgive af hyrdelinier. Jeg tror at Michelle har meget ret i at der bliver kigget lidt for ensidigt på hundene når der udvælges avlsdyr. Jeg har oplevet mange superhurtige og gode AG hunde blive avlet på uden skelen til at hunden havde nogle virkelig uheldige egenskaber også.

 • #20   15. sep Retfærdighedsvist vil jeg altså lige nævne at jeg også kender virkelig gode BC'ere med en virkelig god psyke. Som også kan arbejde. De fleste af dem kender jeg fra DcH programmet. En del af dem er kommet fra samme opdrætter.

 • #21   15. sep Laver man egentlig UHM på BC? Ikke at jeg mener den er fyldestgørende eller altid helt retvisende, men lige med BC'ens udfordringer er der da flere elementer i, der var værd at skele til

 • #22   15. sep Mette - det gør jeg også. Jeg kender nogle superseje BC´ere, som er helt fantastiske på alle punkter. Men ift. hvor mange af racen jeg kender, så er det alt for få.

 • #23   15. sep Jeg har ikke rigtig hørt om BC opdrætter der mentaltester deres hunde.
  Der er flere der hvalpetester før de fordeler hvalpene, men det siger efter min mening ikke ret meget.
  En mentaltest ville virkelig gøre racen meget gavn.
  Men hvordan får man opdrættere til at lade deres hunde teste?
  Jeg overvejer at smide noget lignende dette opslag op inde på BC siderne, men er faktisk meget i tvivl om jeg tør.....
  Men selvfølgelig gør jeg det!


 • #24   15. sep Ja, der opdrættes flere og flere oversensitive hunde, synes jeg. Måske er det fordi nogle bestemte linjer er blevet populære.

  Jeg elsker de mentalt robuste eksemplarer af racen, men jeg bryder mig ikke om, at der avles flere og flere med angst og overdreven sensitivitet.

  Selvfølgelig er der stadig gode hunde i racen - men tør jeg risikere at få en af de der oversensitive, angste hunde, næste gang jeg skal have hund?


 • #25   15. sep ”Jeg oplever ikke rigtig aggressivitet overfor mennesker, men nærmere kærlige samarbejdende hunde der bare døjer med frygt og oversensitivitet.”

  Det er også min oplevelse. Og sådan en hund er jo, uanset hvor kærlig, ikke fed at få som trænings- og konkurrencehund.


 • #26   15. sep #10

  Nej, det optræder i høj grad også hos de rene hyrdelinjer.


 • #27   15. sep Selvfølgelig er der masser af dejlige mental stabile BCer smiley
  Så er det bare om man tør tage chancen for at få fat i en af dem.
  Jeg mener det er utrolig vigtigt at opdrættere bliver opmærksomme på evt problemer og det ikke bliver noget tys tys.
  Ejerne af disse hunde er jo kede af det og forsøger på alle mulige måder at beskytte, undskylde og træne eller måske medicinere sig ud af det.
  Det kan ikke være rigtig at de skal føle sig som dårlige hundeejere.
  Det er da for pokker vigtigt for hundenes skyld at avlen ændre kurs.


 • #28   15. sep Jeg er meget enig. For jeg elsker også racen, men jeg må da indrømme, at jeg overvejer at prøve noget andet - netop for at undgå at få en af de der oversensitive hunde, man efterhånden ser alle vegne.

 • #29   15. sep Jeg syntes desværre også, at jeg gennem tiden har mødt en del oversensitive og særligt lysfølsomme BC'er samt nogle med (hvis I spørger mig) ekstrem hyrdeinstink i uønskede situationer. Men der findes helt sikker også lækre border collier derude.

  Jeg har også mødt/møder helt små BC hvalpe, hvor jeg bestemt ikke har armene op over hovedet af begejstring af deres adfærd, men hvor jeg da tænker med en smule bekymring at det det spændende at se hvordan de ender som voksne. Retfærdigvis skal det selvfølgelig siges, at de også findes i andre racer/blandinger.


 • #30   15. sep #29
  Hvilke bekymrende adfærd har du bemærket ved BC hvalpe?


 • #31   15. sep Jeg kom til at tænke på den her tråd:

  https://www.hundegalleri.dk/forum/generel-diskussion/1101907-bc_eller_aussie

  Hvad er der sket det sidste år, AG og Kenzie, siden I har “skiftet side”? • #32   15. sep #31

  Jeg har simpelthen set et bekymrende stigende antal af disse oversensitive hunde smiley

  Og jeg ser i øvrigt stadig ingen af de angstbidere, der beskrives i den tråd, men det kan da være, det kommer smiley


 • #33   15. sep AG: I min optik skal en hvalp være nysgerrig på verden, den skal have lyst til at udforske og undersøge nye ting, være interesseret i og have lyst til at møde andre hunde, dyr og mennesker.
  Hvis den er sky, putter sig mellem sin ejers ben, prøver at komme væk fra almindelige ting, dyr, mennesker, lyde mv. eller hvis der skulle opstå en situation, hvor hvalpen bliver forskrækket/utryg, så skal den afreagere hurtig og opsøge det den eventuelt blev forskrækket over/af, ellers finder jeg det bekymrende i større eller mindre grad, alt efter hvor slemt det er.


 • #34   15. sep Og så tænker jeg, at AG allerede har beskrevet en del af grunden i startindlægget:
  “ Indenfor de sidste par år kender jeg over 10 dygtige hundefolk som har måtte opgive deres BC.”


 • #35   15. sep Jeg undrer mig bare over at alt var skønno for 10 måneder siden, og nu er det pludselig helt galt smiley

 • #36   15. sep #35

  Prøv at læse den anden tråd igennem smiley Alt var ikke “skønno” smiley


 • #37   15. sep A
  Fordi jeg har oplevet en stor ændring indenfor racen det sidste år.
  Især efter at jeg er begyndt at se efter min næste hund. Hvor jeg tjekker linjer og spørger andre BC ejere ind til evt problemer på hjemmebanen.

  Jeg mener stadig at BCen er en sund og skøn hund. Jeg har selv en dejlig ukompliceret BC.

  Men jeg er blevet mere opmærksom på at der er et stigende antal utilpassede individer. Også indenfor tophunde der sættes i avlen.
  Når mange i ens omgangskreds pludselig oplever problemer mener jeg da at det er vigtigt at sætte fokus på det.
  Det er muligt at du allerede var klar over problematikken i BC avlen for mange år siden. Tillykke med det.

  Jeg har overvejet andre racer, som MAS, Py, Mudi men mentalt har nogle af dem altså også store problemer. Og så er man jo lige vidt


 • #38   15. sep Nu du gerne vil trække en gammel tråd ind i denne tråd, A. Så har jeg enten selv skrevet eller liket følgende i den anden tråd:

  “Der er også sindssygt stor variation indenfor BC, og helt vilde linjeforskelle. Muligvis den hunderace med størst variation. Så man skal være meget OBS, når man køber hund.”

  “Mentalt har racen udfordringer og derfor anbefaler jeg altid at man møder forældredyrene og ser dem i et andet miljø.”

  “Hvis det er hyrdehunde, der kun hyrder, så anbefaler jeg at man er endnu mere opmærksom. Det kan nemlig være svært at se deres mentalitet, når de hyrder (man ser eksempelvis ikke om de er sensitive overfor miljø eller lyd).”

  “Lydangst er meget arveligt og kan være et problem i racen. Så undersøg altid, om forældrene har dén skavank.”

  “Ingen har påstået at BC’en er perfekt eller uden fejl.”


  Så nej, alt var ikke “skønno”. Men når man ser en stigning af disse problemer, så bliver man da trist på sin races vegne.

  Når jeg i den gamle tråd skriver, at racen er i den sunde kategori ifht fx diverse bulldogs og at opdrættere gør rigtig meget for at holde racen sund, så er det jo den fysiske sundhed og tests af disse, jeg tænker på. De testes rigtig, rigtig meget i forhold til så mange andre racer, som måske egentlig har større behov for det.


 • #39   15. sep Sorry, jeg synes bare at det er pudsigt, at I to som nærmest stod skråt for at tale BC’en op, nu råber i kor om hvor mange problemer der er. Og SÅ meget er der ikke sket på 10 måneder i avlen.

  Jeg undrer mig, ikke andet smiley


 • #40   15. sep #37

  Jeg har fuldstændig samme oplevelse. Jeg har jo ikke skiftet mening om min Kenzie, som stadig er den mest ukomplicerede hund, vi nogensinde har haft smiley Men jeg synes da det er trist, at det er blevet SÅ svært at finde flere af den type!


 • #41   15. sep #39

  Har du læst den gamle tråd igennem?

  Grunden til, at vi stejlede i den tråd, er jo at du kom med den påstand, at Schæfere og Border Collies er de mest usunde racer, uden nogen form for undersøgelser eller statistik til at bakke det op. Og det mener jeg altså stadig ikke, at de er. Det betyder jo ikke, at man skal være blind overfor de fejl, de har smiley

  Men du har ret i, at den dårlige udvikling er sket over en længere periode end 10 måneder.


 • #42   15. sep Minion er 3 gange blevet overfaldet af en BC... og ikke den samme...det synes jeg godt nok er en grim statistik i mit hoved...

 • #43   15. sep #42

  Det er det bestemt smiley


 • #44   15. sep Mon ikke man ser lidt anderledes på racen når man selv har en fantastisk hund og er vild med racen generelt. En mere alsidig og dygtig race findes jo nærmest ikke.
  End hvis man aldrig har kunne udstå racen og altid kritiseret den?

  Der går altså lidt fra der opstår problemer til man opfanger omfanget af det. Og det tager meget længere at ændre det igen.

  Men A du må da undre dig alt det du vil.
  Jeg reagere når jeg oplever og erfarer der er noget galt. Ikke når diverse rygter spredes på nettet.


 • #45   15. sep ”Jeg har overvejet andre racer, som MAS, Py, Mudi men mentalt har nogle af dem altså også store problemer. Og så er man jo lige vidt”

  Det er da egentlig også bekymrende. Mon der er en særlig årsag til, at lige præcis de racer, der ofte bruges til agility, døjer med sådan nogle problemer? For det kan jo heller ikke være optimalt for en agilityfører at have sådan en hund.


 • #46   15. sep #44

  Lige præcis. Når man selv har fantastiske individer af racen og en stor del af ens omgangskreds ligeså, så ser man måske ikke helt omfanget af problemet før det er alt for sent.


 • #47   15. sep Man ser samme fænomen i andre racer også... det tager for lang tid at få øjnene op. Det er som med kennelblindhed, bare for ens race.

 • #48   15. sep Jeg tror det hænger sammen med højt drive, tænding og stresstærskel. Det er jo høj aktive racer man bruger til agility.
  Og nej frygt og oversensitivitet er ikke ønskeligt indenfor agility. Men desværre acceptere nogle måske mere på den front hvis blot hunden er talentfuld nok. Og hvor man så avler på et individ selvom det er lige på grænsen.


 • #49   15. sep A - man kan vel erfare ting, der får en til at skifte mening om noget. Jeg garanterer, at jeg da indenfor det sidste år har sagt eller skrevet noget, som jeg ikke ville stå på mål for i dag.
  Dertil kommer, at der jo her ikke diskuteres BC'ens fysiske sundhed, for den har jeg da egentlig indtryk af er ok.

  Nå, men jeg gik på hvalpehold med en BC, vist af mix linjer show/AG indkøbt til AG. Den var faktisk ret sej - et tumlehoved ligesom Sten, men noget mere fremme i skoene. En rigtig dejlig hund. MEN, den var til gengæld ikke ligefrem den højtkørende, mega arbejdsivrige, samarbejdende hund, som man typisk ønsker, når man køber BC.
  - måske der sker noget, når man får for meget af "typisk BC-pakken" - altså ekstremt højtkørende, førersensitiv, reaktiv osv kan resultere i sensitivitet og reaktivitet overfor alt muligt andet (uønsket) også?

  I racer som malle og schæfer, hvor enkelte ønskede træk er de samme (førerfokus, højtkørende, hurtig respons osv) testes jo i deres typiske brug også belastbarhed, at de er nervefaste osv... den del testes ikke af at dyrke AG eller LP.


 • #50   15. sep Jeg har jo tidligere nævnt netop det herinde (og fået border-elskere på nakken smiley ) så jeg er jo meget enig og kan da bare glæde mig over, at border-elskere også selv begynder at kunne se problemet.

  Så nyt er det dog ikke.. jeg tror det er 5-6 år siden jeg første gang bemærkede det. Jeg begyndte at tænke mere over det, fordi en bekendt dengang fik en hyrdelinje BC som sin store agility-drømmehund. Den er så så ekstrem både i følsomhed og reaktion, at hun slet ikke kunne få et godt samarbejde med den. Fx at den bed i frustration - både menneskerhænder der var i nærheden og ellers bare hen og hapse nærmeste hund (fx min Coco... det var så første og sidste gang vi trænede sammen)
  For hende var "løsningen" at de skiftede til LP lydighed, fordi det var en roligere sport. Så kunne hun bedre styre det hele...
  Men efter det begyndte jeg bare at lægge mere mærke til BC'er og hvor er jeg ofte blevet bekræftet i den fordom, som opstod dengang, og som nu italesættes her i tråden...


 • #51   15. sep #49

  En mentaltest a la den, de har i Sverige, kunne være en god idé i avlsprogrammet. Den, der er i DKK, giver jeg ikke så meget for. Min erfaring er ikke, at resultatet er helt retvisende.


 • #52   15. sep ”Jeg har jo tidligere nævnt netop det herinde (og fået border-elskere på nakken smiley ) så jeg er jo meget enig og kan da bare glæde mig over, at border-elskere også selv begynder at kunne se problemet.

  Jeg tror såmænd længe, man har set problemet - jeg har i hvert fald. Jeg har bare ikke set det i så stor en del af racen som nu (ny omgangskreds, træningsplads osv. spiller selvfølgelig også en rolle). Alle racer har jo deres problemer. Men jeg synes bare, det er MANGE nu ifht tidligere. Og det er da skidt.


 • Max H
  Max H Tilmeldt:
  dec 2008

  Følgere: 8 Emner: 10 Svar: 3.544
  #53   15. sep 39. Du er ikke den eneste.


 • #54   15. sep Men A du må da undre dig alt det du vil.
  Jeg reagere når jeg oplever og erfarer der er noget galt. Ikke når diverse rygter spredes på nettet.


  Ja, for jeg ser og oplever jo aldrig BC’ere, det er kun noget jeg læser om. Lige som schæferne. Eller noget.

  Jeg elsker schæferen! Men jeg kan også forholde mig kritisk til deres mentale og fysiske sundhed - det ene udelukker jo ikke det andet. Og jeg forstår stadig ikke, hvorfor det er et problem at jeg har haft den holdning de sidste mange år.

  At der er meget lort imellem, udelukker jo ikke at der også er rigtig meget godt imellem. Men det kræver jo at man som køber gør et forarbejde - alternativet er at aflive hunde i flæng, hvilket der jo også er folk der gør smiley

  Selvfølgelig kan man finde gode eksemplarer af hvilken som helst race. Og uanset hvilken hund man ender med, og uanset hvor sund den så end er, vil der altid være en ting eller to man skal kæmpe lidt mere med. Det betyder ikke at racen eller hunden er lort, men bare at den ikke er ufejlbarlig smiley • #55   15. sep A
  Du og andre må da mene hvad I vil om BCerne.
  Jeg skriver om hvad JEG oplever og tænker.
  Hvis man skulle reagere hver gang en eller anden på nettet sagde noget negativt om en race, ville man jo aldrig kunne købe en hund.
  Hvis du kan bidrage med noget konstruktivt så fint, bare fyr løs, men hvis du bare skal spille bedre vidende og “hva sagde jeg” så har du gjort det nu og kan rolig scolle videre.

  Jeg forstår ikke hvorfor det overhovedet kan være et problem for dig at flere BC folk giver dig ret i at BC avlen mentalt har taget en usund drejning. smiley
 • #56   15. sep Kenzie
  Mentaltester man BCer i Sverige? Eller i noget andet land?
  For det kunne da være interessant at se om det gjorde en forskel


 • Martin
  Martin Online Tilmeldt:
  mar 2017

  Følger: 5 Følgere: 11 Emner: 49 Svar: 3.570
  #57   15. sep Viser det ikke bare, at også mindre racer bør begynde at bruge mentaltest.

  Man kan kritisere mental test alt det man vil, men min erfaring er at det har hjulpet på racer som har haft problemer.

  Personligt synes jeg det skulle indføres for alle racer under DKK.

  Hvis man som jeg har set nogen, så ja, de kan kritiseres, men nervøse hunde de ryger altså bare ud! Det kan ikke debatteres.


 • #58   15. sep Mentaltesten skal jo tilpasses racen.
  Men så burde der jo heller ikke være noget negativt ved at bruge det på nogen racer.


 • #59   15. sep AG - nej, det skal den ikke. Den er (og skal være) ens for alle. Det man tester er jo hundens reaktion på forskellig stimuli den udsættes for.
  Den ønskede reaktion er så forskelligt fra race til race og det afspejler ønskeprofilerne jo også (og nogen af dem kunne så trænge til justering). Men at selve testen er den samme for alle giver god mening synes jeg.

  Og de ting man tester herhjemme ville give fin mening for BC ift avlsarbejdet imod mindre frygrsomme/overreagerende hunde.

  Delen med jagtinstinkt mm kan man sige meget om, for mig at se er den i bedste fald bare ikke retvisende for virkelige forhold.
  Men hele delen med hvordan hunden reagerer/afreagerer på forskrækkelser giver jo super mening for BC'ens udfordringer.


 • #60   15. sep Jeg mener nu sagtens man kunne tilpasse en mentaltest ud fra ønskeprofilen.
  Jeg vil nu undersøge om BCen testes i nogle lande.


 • #61   15. sep Men hvorfor?
  Ønskeprofilen er jo lavet ud fra de ting man tester. Så hvis du ud fra ønskeprofilen vil lave en test kommer den jo til at se ligesådan ud smiley

  Det er i øvrigt samne måde det gøres på i Sverige.

  Det fungerer jo sådan (for skrækmomenterne, hvad de så ellers kaldes) at hvis nu 1 = hunden bliver pissebange og skrider og kommer ikke tilbage og 5 = hunden reagerer slet ikke, så siger ønskeprofilen måske at den her race skal have 3 = hunden bliver forskrækket men er villig til at undersøge det farlige (tallenes betydning er her helt fiktiv).
  - Det er da helt fint til at teste hvor et givent individ ligger, hvorfor vil du opfinde en helt ny test til dette?


 • #62   16. sep Jeg vil heller ikke opfinde en ny test.
  Kenzie skrev bare at den svenske var bedre og mere retvisende end den danske. Så derfor tænkte jeg man bare kunne rette den danske lidt til så den blev mere retvisende. Men det er jo noget Border collie klubben og mentalbeskrivere må finde ud af.


 • #63   16. sep I Sverige har man tre forskellige tests, mentalbeskrivelse (MH), mentaltest (MT) samt adfærds- og personlighedstest (BPH)

  MH er blot en beskrivelse af hundens reaktion i forskellige situationer, benyttes primært i brugshundekredse.

  MT er knyttet til en del af brugshunderacerne og den kan vurderes som bestået/ikke bestået.

  BPH minder om MH, men hertil er knyttet en ønskeprofil for racen, som resultatet kan sammenlignes med, det er den som minder mest om den danske mentalbeskrivelse.


 • #64   16. sep #56

  Ja, en del gør det i Sverige smiley


 • #65   16. sep Hvis man som jeg har set nogen, så ja, de kan kritiseres, men nervøse hunde de ryger altså bare ud! Det kan ikke debatteres.

  Jo, det kan det faktisk sagtens smiley Jeg har da set nervøse hunde opnå et resultat, der er i flot sammenfald med ønskeprofilen (indenfor andre racer - BC mentaltestes vist sjældent i DK). Hos en del racer er ønskeprofilen virkelig dårlig. Derudover kunne selve mentaltesten også forbedres en del - til noget, man ikke bare kan træne hunden op til.


 • #66   16. sep jeg har lige fået min første border, men har overvejet det og kigget omkring i mindst 4 år, før jeg turde vælge en border. Jeg endte så med at vælge noget helt andet end jeg oprindeligt havde tænkt mig, men det er en anden sag smiley

  Efter min mening er det ikke noget nyt - om der er kommet flere følsomme bordere ved jeg ikke, men der var også rigtig mange følsomme hunde for 10-15 år siden.

  Jeg tror det handler om at særligt nye border ejere bare skal have en super træningshund og så "glemmer" de at undersøge resten af hunden.
  Samtidig hører jeg "gamle" border-ejere acceptere en masse egenskaber, som jeg ikke ønsker i en hund - uanset race.
  Fx ved massiv OCD-lignende adfærd (jagt af lys og skygger): "Jamen border collies er jo lidt autistiske"
  Ved en lyd-angst hund: "Jamen de er jo så følsomme, for ellers kan de ikke være så følsomme overfor førers signaler" og så videre.

  Med hensyn til mentalbeskrivelsen, så kender jeg et par border collies, som ikke har kunnet gennemføre testen, fordi de blev for bange for nogle af tingene. Det er ikke engang nogen af de mere følsomme hunde, men faktisk ret robuste bordere.
  Jeg ville personligt ikke udsætte en ung hund af en følsom race for den mentalbeskrivelse vi har i DK i dag - med mindre man træner til den og så synes jeg ikke den gider ret meget mening. Jeg synes der er for stor fare for at hunden bliver så bange at den potentielt kan få men af det.

  For en lidt ældre hund er den fin og jeg ikke være nervøs ved at udsætte en 2 årig gravhund for testen. Men jeg ville helst ikke lave den fx med min labrador af jagtlinjer, da han var 10 mdr.


 • #67   16. sep Randi- jeg ved ikke hvad en mentaltest indeholder- hvad kan gøre hundene så bange at de ikke kommer over det?

 • #68   16. sep Randi
  Du har købt hvalp efter en virkelig stærk mental tæve og bør bestemt ikke opleve problemer af nogen art.

  Alle dem jeg kender der har smidt håndklædet i ringen indenfor de sidste par år er dygtige og erfarne hundeejere.
  Og jeg tænker ikke på lidt OCD eller skudræd, som nok altid har været kendt ved racen.
  Jeg kan godt følge at en stor landmand i UK kan være ligeglad med meget af det mentale blot hunden kan arbejde på får.
  Det skal man så tænke over før man bringer sådan en hund ind i avlen af sportshunde der skal fungere i et helt andet miljø. Måske er det der kæden er hoppet af?

  Jeg tænker på de hunde der ikke fungere i en almindelig hverdag uden at der tages et hav af hensyn og opfindes en masse undskyldninger.
  Nogle er virkelig gode konkurrence hunde, når der tages en masse hensyn og kommer videre i avlen. Men bør de det, hvis det mentale ikke er i orden?.
  Andre vil aldrig kunne nærme sig en stævneplads og kan måske klare en beskyttet tilværelse derhjemme.
  Ja, man kan som hundefører måske se sig bedre for, men disse hvalpe/hunde burde jo aldrig været blevet født.

  Fejlen er helt åbenlys at der avles på for mange hunde som ikke er mentalt i orden. Om det sker i jagten på at skabe den bedste konkurrencehund eller der bare avles for bredt pga efterspørgelse ved jeg ikke.
  Jeg er med på at grænsen kan være hårfin når man kræver højt drive og sensitivitet.
  Så en mentaltest der kunne sætte mere fokus på lige præcis den del ikke kammer over kunne være fedt.

  Jeg kunne bare godt tænke mig at der kom noget mere fokus og åbenhed om præcis dette problem indenfor BC avlen. • #69   16. sep Der har altid været de overfølsomme hunde og dårlige individer - og alle racer har deres at bøvle med. Det kender jeg heller ikke rigtig nogen ejere af racen, der ikke mener.

  Og ja, det der sære adfærd med jagt af lys og skygger er heller ikke en ny ting - men det er noget, jeg kun har set ved hunde, der er er stimuleret for lidt eller forkert. Hvor nogle hunde nøjes med at æde sofaen, er der en del bordere der udvikler tvangspræget adfærd - og det er altså bare en del sværere at komme af med igen.

  Og ja, racen skal være følsom - men den skal IKKE være så oversensitiv, at den bliver angst!

  Jeg ser helt klart, at der er nogle linjer, der er blevet meget populære, der har disse uønskede træk - og så bliver det jo spredt helt vildt.


 • #70   16. sep Da jeg fik mentaltestet Kela, fortalte testerne, at det var helt normalt, at man måtte afbryde omkring en fjerdedel af testene (blandt alle mulige racer), fordi hundene ikke kunne afreagere. Dette skete fx ved det moment, hvor en kedeldragt pludselig "flyver" op fra jorden.

  Da BC var mit første ønske, da jeg planlagde at få hund, er jeg godt nok ked af at høre, at avlen går den gale vej smiley Jeg er stadig vild med racen og har hovedsageligt mødt lækre eksemplarer - men et par af dem HAR haft problemer med skrøbelige sind iflg. ejerne.


 • #71   16. sep Linda
  Der er ikke det store i de test jeg har set.
  Noget der pludselig springer op, pludselig høj larm, spøgelser og skud. Alt sammen noget hundene må reagere på men hurtigt bør komme sig over.
  Men det skal der nok være hunde der aldrig gør og som får sig en skræk for livet.
  De hunde der virkelig er angste kan man nok godt ødelægge ved sådan en test.
  F.eks mange gadehunde.
  Eller se på alle de hunde der efter at de har fået en løs hund i hovedet en gang, flipper skråt hver gang de ser en anden hund efterfølgende.
  Nogengange skal der bare ikke meget til.

  Men der bør være en måde man kan teste uden at skade de overfølsomme individer. I det mindste bør avlsdyr testes


 • #72   16. sep Hvis man har SÅ svagt et individ, at den ville blive skadet for livet af sådan en test, så ved man det sikkert selv, og så kan man jo lade være med at få hunden testet. Sådan en hund skal jo ikke i avl.

 • #73   16. sep Hvis en hund bliver skadet for livet af mentaltesten, er den godt nok EKSTREMT følsom smiley


 • #74   16. sep Tænker også, at hvis hunden er så følsom, at man mistænker at den ville lide varig skade af en test, så skal den naturligvis ikke testes - men så er den altså også så mentalt ringe, at den ikke bør avles på. Der er ikke noget i den test, ser er så vildt, at en sund hund ikke kan afreagere... også en følsom hund.

  Jeg undrer mig over, at 1/4 stoppes, hvis det er korrekt - jeg har ikke været til mange af disse tests, men dog nogen stykker og har kun oplevet en enkelt blive stoppet.


 • Krumme
  Krumme Online Tilmeldt:
  jun 2020

  Følger: 1 Følgere: 24 Emner: 1 Svar: 306
  #75   16. sep Hvis en hund skades mentalt for livet af en MB, så ville jeg sige den var tjent med en aflivning.. Sådan en hund kan da umuligt fungere i det virkelige liv medmindre den er totalt isoleret fra omverdenen..


 • #76   16. sep Sådan en hund vil jo få problemer uanset om den bliver mentaltestet, det er bare et spørgsmål om tid

 • #77   16. sep Jeg mener heller ikke at hunden nødvendigvis bliver skadet for livet af en mentalbeskrivelse. Jeg skriver bare at jeg ikke ville tage chancen med en ung, følsom hund.
  Det kan godt være at vi synes det er stille og roligt og at mange racer og individer ingen problemer har med det, men for mange hunde er det meget skræmmende. DKK anbefaler at testen tages når hunden er 10-24 mdr (så vidt jeg husker), jeg ville ikke udsætte min 10 mdr hvalp for noget i den stil - særligt ikke hvis den var den følsomme type.


 • #78   16. sep Men nu har jeg ingen planer om at avle (andet end geder og de kan klare MB any time). Jeg er bare i tvivl om det er den rigtige måde at teste hundene på og om det bør være den samme test for alle racer.
  Jeg tror det passer meget godt med at 20-25 % "dumper" testen og så kan man spørge om der er noget galt med testen eller med vores hunde. Jeg er nok mest tilbøjelig til at mene at det er mest det sidste.


 • Mathias M
  Mathias M Tilmeldt:
  okt 2018

  Følgere: 1 Emner: 4 Svar: 156
  #79   16. sep Jeg ville heller aldrig udsætte en ung hund for mentaltesten uanset race. Der sker så mange ting i kroppen på dem at de kan reagere uhensigtsmæssigt.

  Jeg ser forøvrigt samme bekymrende træk ved bc'erne.. det har været i en del år, men synes det har taget noget fart på det seneste.. vi har indtil nu været forskånet for at få en af dem med dårligt væsen - men vi var ude at se et kuld for et halvt års tid siden. De var 6 uger og allerede der meget lidt som vi ønsker en hvalp skal være.. efter en tæve vi efter at have set i brug troede var ganske fin, men da vi besøgte hvalpene kunne vi godt se der manglede en skrue eller to..
  Vi fandt et andet fint kuld hvor tingene er som de skal være.

  Virkelig ærgerligt at man ikke tænker sig om i avlen, det ER en følsom hund så er man som opdrætter altså særligt forpligtet til at være lidt ekstra kritisk IMO..


 • Krumme
  Krumme Online Tilmeldt:
  jun 2020

  Følger: 1 Følgere: 24 Emner: 1 Svar: 306
  #80   16. sep For mange år siden tog vi tit ud og lurede MB, for forskellige racer.
  Min egen Shaker blev også testet.
  Vi oplevede at særligt Broholmere blev voldsomt bange og flere løb fra pladsen, det gjorde jeg dengang afskrev racen fuldstændigt. Men ellers blev der ikke stoppet ret meget, så der må være sket et kæmpe skred i avl på individsvage hunde, hvis 1/4 skulle stoppes.
  Det eneste vi kan bruge den til er at se afreaktionen, ellers synes jeg selv den er ret ubrugelig, særligt med flokhunde, der har en særlig struktur i forhold til alarm kontra handling. Og det er jo det vores hunde er ude i. Det er et øjebliksbillede af hunden, det er også vigtigt at huske, og jo mere trænet hunden er, jo mere ubrugelig bliver testen.
 • #81   16. sep Hvis ikke hunden er ung, er testen ubrugelig. For alle momenterne kan altså trænes.

 • #82   16. sep #81
  Ja, det kan de og det er også min opfattelse at det sker i stor stil!

  Hvis man vil, tænker jeg snildt at man kan nå at træne en hund på 10 mdr op til en ønskelig mentalbeskrivelse. Men det er jo ikke det der er meningen med en mentalbeskrivelse!


 • #83   16. sep #82

  Det er jo lige det... og kan man ændre testen, så den ikke kan trænes?


 • #84   16. sep Næ, sikkert ikke - så skulle det være en hvalpetest og det giver heller ikke vildt meget mening - der kan ske så meget fra hvalp til voksen hund.

 • Martin
  Martin Online Tilmeldt:
  mar 2017

  Følger: 5 Følgere: 11 Emner: 49 Svar: 3.570
  #85   16. sep Kan en hund ikke bestå mental testen, så er den ikke mentalt stærk nok i men øjne.

  Jeg synes kun det kan gå for langsomt med at få den slags ud af avl.

  Det undrer mig meget at nogen kan mene modsat.


 • #86   16. sep #85

  Desværre er en hund, der kan bestå testen, heller ikke nødvendigvis mentalt stærk nok. Så kan testen optimeres?


 • #87   16. sep Jeg må indrømme, at jeg er virkelig påvirket af, at der er hunde(racer) derude, der er så lidt robuste, at de ikke kan gennemføre mentaltesten?

  Jeg ved da godt, at den kedeldragt, der flyver op af jorden kan/skal give en forskrækkelse, men noget tilsvarende kan jo sagtens ske på en gåtur?

  Det forklarer lige pludselig, hvorfor der var mange, der var nødt til at forlade en lydighedsprøve engang, fordi der var et telt, der lettede, og kom flyvende henover banen.


 • #88   16. sep Altså min ene race testes jo i Sverige inden avl og specialklubben har et mål om at x% af afkommene skal være testet, så opdrætterne gør ofte det at de betaler testen så så stor en andel som muligt af deres afkom bliver testet. Og der er 'dumpeparametrer' i forhold til avl. Det er BPH der bruges. Alle mine svenske importer er blevet testet i Sverige. Nu er jeg måske farvet af at racen er temmelig stærk mentalt, men altså der er seriøst da ikke noget i den test, der bør kunne give en ung hund så store traumer at man ikke tør udsætte den for det smiley Hvis man har en race, hvor flere tænker sådan så står det godt nok grelt til. Der er jo strengt taget ikke noget i testen man ikke risikere at hunden oplever i en helt normal hverdag med fx gåtur i en by: kraftig lyd, pludselig opdukken af noget, der ser truende ud, lidt mere vedvarende 'trussel', gå på anderledes underlag osv.
  @80: Som jeg ser det så er det faktisk netop afreaktionerne der er nærmest det allervigtigste ved testen smiley Selvfølgelig betyder det noget om den ryger afsted baglæns med 180 km/t når den bliver forskrækket eller om den bare lige stopper lidt overrasket op. MEN det der for alvor betyder noget er om den i stand til at afreagere, ryste ubehaget af sig og ikke slæbe det med videre. Det er lige præcis manglende evne til afreaktion, der skaber rigtig mange af de issues folk slås med i dagligdagen med hunde der fx er bange for alt muligt mere eller mindre sært.


 • #89   16. sep Det er jo lige det. Hvis hunden kan afreagere, kan man forholdsvis nemt arbejde med problemerne. Kan hunden ikke afreagere, så er det svært.

 • Martin
  Martin Online Tilmeldt:
  mar 2017

  Følger: 5 Følgere: 11 Emner: 49 Svar: 3.570
  #90   16. sep En hund der ikke kan afreagere er for mig en levende aflivning.

  Stakkels hund!


 • #91   16. sep Om hunden kan eller skal leve med sin angst eller frygt vil altid være en individuel vurdering og handler ofte om hvor meget ejer magter af vise hensyn og beskytte. Men sådan hunde skal ALDRIG i avlen og man bør også vurdere søskende og forældredyr en ekstra gang, selvom der måske ikke er tegn på noget.,

  Igen så handler det jo om hvad hunden avles til.
  En landmand med 5000 får er nok ret ligeglad med om hunden kan afreagere efter skud eller en plasticmand, bare den reagere på fløjt og kan samle fårene.
  Problemet opstår hvis nogle af disse hunde er mentalt svage og bruges meget i avlen. Og især hvis de bruges til at avle sportshunde der jo har et noget mere hektisk liv.

  Jeg har kæmpe respekt for de grundlæggende egenskaber i en hund. Jeg mener bare at hvis man agter at sælge hvalpe til et formål så bør man gøre alt hvad man kan for at avle dyr der vil fungere og trives i den tilværelse.
  Og så være kritisk og se grundig på om ens hund vitterlig er god nok før man bruger den i avlen. Også selvom man har 100 personer på ventelisten til en hvalp.


 • #92   16. sep Overdreven senstivitet eller uproportionel angst (ift konteksten) bør altid være diskvalificerende i avl. Jeg tror ofte at nogle af problemerne overses, dels fordi man primært ser hundene i højaktivitets arbejde (AG og hyrdning) og dels fordi ejerne ikke er informeret eller ikke tillægger det betydning.
  Når man vil træne lydighed, så er angst og sensitivitet et stort problem, så det er enormt vigtigt for mig personligt. Derfor har jeg blandt andet tidligere valgt ikke at avle på tæver, selvom det har været super lækre træningshunde.

  PS. AG - jeg har en megagod kombi til dig i 21 smiley


 • Mathias M
  Mathias M Tilmeldt:
  okt 2018

  Følgere: 1 Emner: 4 Svar: 156
  #93   16. sep Der er helt sikkert noget om at man ikke ser fejl og mangler når hundene kører i ekstrem drift, adrenalinen pumper osv..
  Det er bc'en jo ikke ene om.. det tænker jeg der er flere brugshunderacer der kan have som et problem..


 • #94   16. sep @Det er en mistanke jeg flere gange har haft smiley

 • #95   16. sep Man ser simpelthen ikke hvordan hunden "egentlig er", når den kører i højeste gear. Men sæt den i en situation, hvor den skal forholde sig roligt og oplever stort pres, og så får man virkelig set hvordan hundens psyke er.
  Det kan være så svært at arbejde med en oversensitiv hund i lydighed!


 • #96   16. sep Men hunden skulle jo ikke gerne køre i højeste gear altid. Jeg ser som køber måske kun hunden til konkurrencer o.l. hvor den ikke er 100% sig selv... Men opdrætter/ejer lever jo med den og MÅ være klar over det, hvis den har problemer med at fungere i det daglige... Så burde man have omtanke nok for racen til ikke at avle på den.

 • Mathias M
  Mathias M Tilmeldt:
  okt 2018

  Følgere: 1 Emner: 4 Svar: 156
  #97   16. sep Helt enig Michelle.. men det er bare nemt at skjule for de opdrættere som ikke er helt ærlige om hundens mangler, idet man typisk kun ser dem til konkurrence og lign.

 • #98   16. sep Men MIchelle, hvis opdrætter ikke anser det som en fejl at hunden er udadreagerende mod andre hunde, overdrevet sensitiv osv. - så tror jeg ikke de oplyser om det!

 • #99   16. sep Spotting - absolut, det kræver at opdrætter finder de objektive briller frem i sin beskrivelse af hunden.

  En del svenske og tyske aussieopdrættere har ret indgående beskrivelser af deres hunde på deres hjemmesider. Ikke bare hundens præmieringer som oftest herhjemme, men alt fra hvordan den arbejder, hvordan den er i hjemmet (inkl ting som om det er ren bulldozer eller om den er mere forsigtig osv - altså ikke kun "fed arbejdshund, der altid er på, meget samarbejdsvillig")
  En beskrivelse af hele hunden - uagtet om den opdrætter så synes f.eks. "forsigtig" er et problem eller ej.
  Nej, det er næppe helt objektivt heller, men der fokuseres i hvert fald mere på hele pakken.


 • #100   16. sep Hvor er det ærgerligt at avlen går i den retning..

  I min race testes Ridgeback'en herhjemme i stor stil.
  Sam's opdrætter sørger også for at hvalpene mentaltestes som 2 årig, så de hele tiden kan følge med i hvordan deres avl udvikler sig, og vi fik afvide at det var forbudt på nogen måde at træne op til testen, netop fordi det er første gangs reaktionerne der skal bruges.

  Jeg var med til en hel dags mental test, 10 Ridgebacks skulle testes, det var Sam og 8 kuldsøskende, samt en anden Ridgeback.
  Det jeg synes der var så spændende ved testen, var at se afreaktionerne og hvordan hundene blev udsat for en forskrækkelse/trussel igen og igen, men netop kunne afreagere hver gang.
  Nu er sindet også meget anderledes end en blød BC, men det sker da en gang imellem der dukker en nervøs Ridgeback op i et kuld, heldigvis er mange opdrættere fuldt ud klar over at kassere sådan en hund fra avlen.


 • #101   16. sep Jeg tror faktisk at BC opdrættere ønsker at avle mental stabile og sunde hunde.
  Diverse sygdomme vægtes meget højt, selvom racen er fysiks sund.

  Nogen gange vægter evner og placeringer måske bare for højt. Hvis man står med en verdensmester og folk står skrevet op i årevis efter et afkom, så er det vel sin sag at kassere hunden fra avlen, fordi den er udadreagerende eller rystende bange for mænd med solbriller m.m.
  Ikke at jeg mener det er i orden at avle på sådan en hund, men HVIS det gøres så SKAL hvalpekøbere informeres på forhånd.

  Jeg har så bare set flere hvor det virkelig er kommet bag på opdrætter at kuldet faldt sådan ud. Det må også være ubehageligt at stå med en flok kede og utilfredse hvalpekøbere. Og ikke mindst er det synd for hundene.


 • #102   16. sep Jeg tror heller ikke på, at nogen bevidst avler og sælger dårlige hunde. Men i nogle tilfælde, hvor hunden måske er lige på grænsen, er der altså opdrættere, der tænker “det går nok” - og det gør det bare ikke nødvendigvis.

 • #103   16. sep Tænker I ikke selv, at det er en problematisk attitude hos jer som BC-ejere, at selvom I mener at fx en mentaltest vil være godt, at så kan den, der bruges på alle mulige andre racer ikke bruges her, fordi den kan skade hundene for livet?

  Hvorfor så teste hvis BC's test skal laves mindre voldsom aht dyrene?

  Starter problemet så egentlig ikke allerede hos jer selv, at I, som mange opdrætter åbenbart, mener, at der er en anden barriere for hvornår en BC har dårligt sind end for andre hunde?


 • #104   17. sep ”Tænker I ikke selv, at det er en problematisk attitude hos jer som BC-ejere, at selvom I mener at fx en mentaltest vil være godt, at så kan den, der bruges på alle mulige andre racer ikke bruges her, fordi den kan skade hundene for livet?”

  Jeg er ikke vild med den danske mentaltest, men det har godt nok intet at gøre med, at den skulle kunne “skade en hund for livet”. Kan en hund ikke komme over sådan en test, har den virkelig et ringe sind og temperament.
  Tværtimod synes jeg, der slipper for mange dårlige hunde igennem den test med godt resultat. Jeg synes egentlig, den skulle være “strengere” og mere tilpasset den enkelte race (men ikke på den måde, at der skulle tages hensyn til hvis en race generelt har mange nervøse individer). Det er min holdning ifht alle racer. Jeg har ikke rigtig set Border Collies testet i DK, men flere andre racer, så det er der, min erfaring er fra. Jeg synes ikke, de er retvisende nok.


 • #105   17. sep A-S
  Problematisk attitude hos BC ejere???
  En anden barriere for hvornår en BC har dårligt sind??? smiley smiley smiley
  Undskyld men hvorfor pokker skulle jeg så ha oprettet dette emme?
  Ingen har sagt testen ikke kan bruges på BC. Men at den måske skulle tilpasses racens ønskeprofil bedre, så man får et mere klart billede.
  At testen ikke så nemt bør kunne trænes til.
  Nogle mener man ikke bør udsætte en unghund på 10 mdr for testen og det er vel ok, ligesom man heller ikke kaster en mental ustabil hund ud i testen.

  En BC er en sensitiv og relativ blød race, men den skal da ikke være bange, usikker eller oversensitiv.
  Det er der da absolut ingen der vil racen det godt der ønsker.


 • #106   17. sep Hvis det er det med den 10 måneder gamle unghund, der ikke skulle kunne klare sådan en test, er det værd at bemærke, at hunden var en Labrador.

 • #107   17. sep Lige på nær Randi, der ikke turde lade sin Labrador teste, ser jeg ikke nogen BC ejere i tråden med den holdning. Så det er måske lige vildt nok at kalde det en “problematisk attitude hos BC-ejere”.

  Tværtimod synes jeg da, at denne tråd vidner om, at man ser og forstår problemerne, og rigtig gerne vil rette op på dem, for denne skønne races skyld. Det kan jeg kun se som positivt.


 • #108   17. sep Hvordan er testen anderledes i Sverige? smiley
  Jeg har set videoer fra Sverige med Ridgebacks jeg kender blive testet, det lignede samme tests som den vi tog herhjemme?
  Med spøgelser, op trukket kæde der larmer, kedeldragten, skud, den korte "lure corsing" bane med klud osv.


 • #109   17. sep Ja, jeg synes da bestemt også at tråden er et utryk for noget positivt:)

  Dog, dels Randis udtalelser og dels den her AG: "den måske skulle tilpasses racens ønskeprofil bedre, så man får et mere klart billede." For det er jo netop at ændre testen.

  Og så er det rigtigt at mit indlæg skærer jer over én kam, men jeg ville gerne høre jeres holdning.

  Det er mit indtryk at BC-ejere i meget høj grad undskylder deres hundes sindsyge adfærd med netop de ting, der nævnes her i tråden, og jeg synes ikke det er iorden. Så særlig en hund er en BC trods alt ikke (efter min mening altså smiley )


 • #110   17. sep At ville have testen tilpasset den enkelte race, betyder nu ikke nødvendigvis, at man vil have den gjort lettere og tage hensyn til nervøse hunde. Det er i hvert fald ikke sådan, jeg mener det.

 • #111   17. sep Synes det er synd, at den her tråd er ved at udvikle sig til "mudderkastning" med ret voldsom retorik?
  Virkelig ærgerligt, for jeg synes det er SÅ positivt, at BC-ejerne selv er villige og har modet til at tage emnet op.

  Det eneste jeg personligt savner lidt i mentalttesten, er hundens reaktion overfor andre hunde.
  Men jeg kan sagtens se, at den den kan være meget meget svært at få med, for hvem i alverden har lyst til at stille op som figurant med egen hund i den rolle?
  De øvrige ting synes jeg dækker ret bredt.

  Jeg har kun været uenig i "bedømmelsen" få gange.
  Bla. behøver man ikke kende huskyen ret godt, for at vide, at de nærmest altid vil tilvælge en muse-jagt, hvis de har muligheden.
  Uanset hvad der så ellers sker omkring dem.
  Så når de bare kigger på spøgelserne, og så ellers begynder at fange mus, så vil det yderst sjældent være en overspringshandling forårsaget af usikkerhed - men højst sandsynligt bare et udtryk for, hvad deres motivation er størst for, på det givne tidspunkt smiley
  Alle mine har været fuldstændig græsk katolske overfor spøgelser, kedeldragter, soldater med store øjne (de var i testen i gamle dage) osv. Både i test-miljø og i dagligdagen. Alligevel har 1-2 af dem fået karakter for at være usikre i situationen, fordi der er kommet en mus i vejen smiley


 • #112   17. sep #108

  Det kan også være, de bare er dygtigere til at bedømme hundene i Sverige. Jeg ser i hvert fald ikke ligeså mange af de svenske mentaltests, som giver helt helt forkert billede af hunden.


 • #113   17. sep ” Det er mit indtryk at BC-ejere i meget høj grad undskylder deres hundes sindsyge adfærd med netop de ting, der nævnes her i tråden, og jeg synes ikke det er iorden.”

  Hvilke ting?


 • #114   17. sep A-S
  Bare fordi du mener at den nuværende test giver det bedste billede af mentaliteten ved alle racer over en kam. Er det jo ikke sikkert andre mener det samme.
  Flere indrømmer at de træner deres hunde målrettet mod testen, fordi de ved hunden skal testes. Efter min mening gør det testen meget mindre værd og giver et skævt billede.

  BC-ejere der i meget høj grad undskylder deres hundes sindsyge adfærd med netop de ting, der nævnes her i tråden? smiley smiley
  Hvad præcist tænker du på her? Hvad er den sindsyge adfærd? Hvad er undskyldningen? Og hvem i denne tråd mener du gør det?

  Så særlig en hund er en BC trods alt ikke???
  Hvad menes der med denne kommentar?
  Det lyder mest som sure rønnebær smiley


 • #115   17. sep Hvordan kan man overhovedet få tanken om at testen skal gøres lettere så nervøse og mental ustabile individer kan bestå, når testen netop skal frasortere de mental svage???
  Undskyld, men hvad søren skulle man så med en mentaltest?
  Det giver bare INGEN mening! smiley • #116   17. sep Hvad er det i mener skal laves om så testen bliver mere individuel? smiley

  Der er jo netop lavet en ønskeprofil fra hver race, så testen er jo ikke "ens" på den måde, profilen er jo bygget op på hvordan hver race skal reagere, men det er måske ikke det i mener? smiley


 • #117   17. sep Ærgelig læsning. Min opfattelse af BC, som begrænser sig til møder med racen i "offentligheden" (strand, skov, etc) er at den er hys. De gange vi har mødt nogle, har de rendt hen til mine hund(e) og gøet hysterisk af dem (den, da jeg kun havde hannen).
  De har så heldigvis manglet det sidste i at "gøre noget ved det" - men det har da ikke været superfedt at stå i. (Selvom du mente noget andet og latterliggjorde mig A-G, da jeg skrev om især min ene oplevelse med en 4-5 stykker mod mig og min hund smiley )

  Jeg synes de minder mig om Tervueren - de har det der lidt "jagede" udtryk .. men jeg er da ikke et sekund i tvivl om, at der findes superlækre eksemplarer.
  Det er nok bare blevet en allemandshund og det er måske bare en lidt for sensitiv hund, til at "alle" kan håndtere den?


 • #118   17. sep ”Det er nok bare blevet en allemandshund og det er måske bare en lidt for sensitiv hund, til at "alle" kan håndtere den?”

  At de er blevet populære som hunde til alle og enhver spiller klart en rolle.

  Men populære linjer, der overbruges, selvom de giver oversensitivt afkom og/eller lydangst afkom, er klart også et problem.


 • #119   17. sep Jeg kan godt genkende det med Tervueren. De kan være nervøse på samme måde. Det virker nærmest panik-agtigt.

 • #120   17. sep AG - men uanset hvordan du laver resten, vil du have nogen der træner til den. Det kan ikke undgås.

 • #121   17. sep Om man kan lide BC racen eller ej er jo fløjtende ligegyldigt for dette emne.
  Jeg er bestemt ikke ude og lege reklamesøjle for racen.
  Jeg vil gerne debattere hvad der virker til at være sket i avlen de seneste år. Og hvad vi kan gøre for at ændre dette.

  Michelle
  Det er muligt, det ikke kan blive bedre og så er det jo sådan smiley
  Lige nu ved folk jo præcis hvad der skal ske ved en mentaltest. Det er nogle få meget specifikke tests. Og så er der lavet en ønskeprofil så en bedømmer kan dømme alle racer ud fra denne.
  De forskellige racer ser ikke ens ud når de er bange eller usikre.
  Jeg har flere gange oplevet ved rallystævner at få fratræk fordi dommeren mente min BC var bange fordi den ikke logrede under øvelserne. Og andre gange at min DSG bare var SÅ glad når han faktisk var lidt trykket pga nærliggende skydebane.
  Så jeg oplever at folk uden direkte racekendskab kan have svært ved at læse racen.
  Hvilket også Karina beskriver i #111

  Desuden mener jeg det er mere vigtigt at racen sættes op mod sig selv og ikke alle andre racer.

  Det er muligt at nuværende mentaltest er fin, men hvorfor er der så ikke flere der bruger den? Og hvordan fixer man så det? Krav?
  Der er intet i den nuværende test jeg finder for hårdt.

  Jeg så gerne at Border collie klubben stod for en bredere test hvor man vurdere racen mere præcist. Og hvor der var mange flere elementer så man ikke på forhånd vidste hvad man skulle igennem.
  Det gælder selvfølgelig ikke om at sætte en skræk i livet på hundene men om at teste deres mentalitet inden avl.


 • #122   17. sep AG - men hvis du laver om på testen går der jo heller ikke længe, før folk kender den nye og træner til den smiley
  Og hvis det man ønsker er at se, om hunden kan afreagere efter en forskrækkelse, så fungerer den test der er. Det er ikke = at jeg mener den er perfekt og aldrig skal ændres, men med de problemer der beskrives her i tråden, så ville den eksisterende test faktisk vise det.

  Det er ikke meningen, alle racer skal reagere ens, derfor har de jo forskellige ønskeprofiler. Vi kan hurtigt blive enige om, at der i nogen racer burde ses på, om ønskeprofilen faktisk er som den burde være, men de er jo netop forskellige, fordi en schæfer ikke skal reagere på samme måde som en labrador.
  Så det er muligt, der skal justeres på BC'ens ønskeprofil, det ved jeg ikke. Men i så fald har det ikke så meget at gøre med, om en BC skal ligne andre racer at gøre. • #123   17. sep @121: En mentalbeskriver skulle gerne være i stand til at bedømme om hunden ser bange ud uanset hvilken race der er tale om. Jeg er ikke sikker på at rallydommere er kompetente til det; hvis manglende logren skulle kunne give kommentare om bange hund så ville de nok også bedømme min dober som bange. Hun logre ikke når hun arbejder. Og bange er nok noget af det sidste hun bliver.
  Jeg er ret nysgerrig på hvad det er der skal gøres mere racespecifict i testen ? Det er jo ret basale egenskaber, så min fantasi rækker ikke helt smiley
  Hvis det snarere handler om at man ikke føler at testerne fortolker det de ser i en race rigtigt så er det jo ikke testen den er gal med.


 • #124   17. sep Mette - synes heller ikke altid testerne får læst det de ser rigtigt. Som Malene beskriver længere oppe med husky og mus, sådan havde reiki det med insekter og blev derfor vurderet til at være nervøs ved skud fordi han lavede "overspringshandlinger". Han reagerede ikke på skuddet overhovedet, han var bare travlt optaget af insekterne (Og vi gik da i øvrigt også dagligt langs skydebaner uden problemer).
  Men nej, det er ikke et problem med testen, men med beskriveren.


 • #125   17. sep Jeg ved ikke hvad der skal til for at ændre det jeg oplever i BC avlen pt.
  Mener bare at mentaltesten kunne være en god ide. Om den skal forbedres, ændres eller forblive som den er, har jeg faktisk ikke en dybere mening om.
  Det var blot et indspark til debatten.

  Om det er det massive tilførsel af hyrdelinjer, udstillings fokus, sportslinjer generelt, farveavl, for mental dårlige avlsdyr, populariteten eller lidt af det hele måske?
  Hvis man ikke belyser og debattere problemet, løses det jo nok ikke. Desuden så er BC nok næppe den eneste race dette er sket for.


 • Max H
  Max H Tilmeldt:
  dec 2008

  Følgere: 8 Emner: 10 Svar: 3.544
  #126   17. sep Det vil gå ud over avlen at man vil det hele. Det var jeg inde på i en anden debat. Man ender med at få hunde,som ikke kan bruges til særligt meget,fordi man ikke har haft fokus på det som burde betyde noget.

  Farve og udseende på en hund som skal arbejde. Så skal det gå galt. • #127   17. sep Det er da meningen at mentaliteten først skal bruges når hunden er voksen, ellers giver den jo ikke et retvisende billede. Det var i hvert fald hvad jeg fik afvide af dem jeg spurgte.

  Meeko er mentaltestet.
  Jeg gad også gerne teste både Cala og Ciah men den lille skal jo lige være helt moden til det først smiley


 • #128   17. sep #126

  Det er bestemt ikke kun farveavlede hunde, den er gal med. Det er også i de rene arbejdslinjer (som mest er sort/hvide og tricolor).


 • #129   17. sep Jeg oplever ikke i samme grad nervøsitet i udstillingslinjerne. Til gengæld kan de have tendens til overdreven stress, nogle mangler drift, og så mangler rigtig mange af dem basale hyrdeegenskaber. Alt sammen store fejl hos en hyrdehunderace. Derudover er nogle af dem egetkønsaggressive, hvilket også er en fejl.

 • #130   17. sep Jeg er med på at arbejdsevnerne kan forsvinde hvis man har fokus på andre ting. Men at der pludselig bliver markant flere usikre, angste og oversensitive individer tror jeg ikke skyldtes at man avler show og sportslinjer, tværtimod næsten.
  Måske opdages problemerne først når arbejdshundene kommer ud fra fåremarken?
  Der er jo blandet meget hyrdelinje i især sportslinjer de seneste år. Nok fordi showlinjerne er blevet meget pelsede og tunge.


 • #131   17. sep Jeg tror simpelthen ikke på, at det er de hunde der primært bruges til hyrdning, der bidrager med nervøsitet og oversensitivitet. Den slags hund kan jo heller ikke bruges til arbejde.

 • #132   17. sep Jeg tror, at racen erhverves af de forkerte mennesker af de forkerte årsager. Den slags "fribilletter" er ganske vanskelige at modstå, hvis man er en lidt grådig avler. En mentaltest ville givetvis mindske mange af problemerne - især hvis ejeren af hunden deltager smiley

 • #133   17. sep Linda
  Hvis det nu er utrolig svært at se når hunden kører højt som den gør når den arbejder på får (eller løber agility) Hvis den så bor i en stald/kennel eller et meget roligt sted på landet, så ser ejer måske ikke at der er et problem.
  Selvom hunden fungere fint ude på landet og når den arbejder så er det jo ikke sikkert den kan fungere i en by, til konkurrencer osv
  Så kan dårlig eller svag mentalitet “skjules“ længe.

  Søren
  Nu rammes dygtige og erfarne BC hundeejere så også. Det virker underligt at der pludselig er problemer ved 2-3-4 BC hvis det skulle være ejer det er galt med.

  Vi er nok ret langt forbi det punkt hvor BC kun blev brugt langt ude på landet til at flytte får.


 • #134   17. sep Jeg tænker bare, at en hund der kan holde stand mod et eller andet klovdyr, og holde hovedet koldt, heller ikke bliver bange for flyvende kedeldragter eller får stress af et alm. liv

 • #135   17. sep Når de arbejder nej. For så lukker de faktisk alt andet ude. Men når de er i ro er det en helt anden sag når de føler sig presset.
  Igen det er blot tanker.
  Det er jo også bare en stigende tendens og ikke noget der gælder alle individer overhovedet.
  Jeg tænker bare at der skal råbes op nu, før det bliver værre


 • #136   17. sep Hvad er egentlig idéen bag at træne til mentaltesten? Gør man dette, er det jo ikke en mentaltest - men en test på, om hunden kan huske, hvad den er trænet i smiley

  Da jeg fik første gang fik et kuld hvalpe testet, droppede man momentet med fodbolden (skal illudere et farligt væsen med store sorte øjne), for sådan én havde hvalpene at lege med, så de var udmærket klar over, at der ikke var noget farligt ved DEN smiley


 • #137   17. sep Isabelle - det giver et pænt billede af ens avl, hvis de alle klarer sig godt... sikkert de samme folk, der ville snyde med HD-vurderingen o.l., hvis de kunne.

 • #138   17. sep #134

  Sådan fungerer det desværre ikke helt. En hund kan sagtens være modig på får, men uden mod i mange andre situationer - og omvendt.

  Når det så er sagt, mener jeg ikke, at man bare kan “skyde skylden” på hyrdelinjerne, for det handler i høj grad også om bestemte linjer, der er blevet yderst populære i bl.a. AG verden, som ikke fungerer helt optimalt i dagligdagen, men er hurtige og driftige hunde.


 • #139   17. sep 138 jeg er ikke enig. man ser F. Eks. ikke problemet hos kelpierne, heller ikke Working kelpies.

 • #140   17. sep Jeg ønsker bestemt ikke at “skyde skylden” på nogen overhovedet. For jeg mener ikke at det er nogens skyld. Man har bare ikke været opmærksom nok.
  Jeg har også selv en fantastisk BC af ren hyrdeafstamning


 • #141   17. sep #139

  OK. Jeg har så set sådan nogle hunde...


 • #142   17. sep #140

  Det tror jeg heller ikke smiley


 • #143   17. sep Linda
  Hvor mange opdrætter kelpier til hovedesalig hyrdning herhjemme?


 • #144   17. sep Ingen tror jeg. Men især i usa og selvfølgelig Australien, er Working kelpies meget brugt.

 • #145   17. sep Og lur om det samme ikke kunne ske der, hvis man begyndte at bruge mange af disse linjer i avlen til familie/konkurrencehunde

 • #146   17. sep Selvfølgelig kan det ske at racer/linier får dårligt sind. Jeg er bare ikke enig i, at det dårlige sind stammer fra “brugshundene” altså de som bruges aktivt til det racen oprindeligt blev lavet til.

 • #147   17. sep Et eller andet sted kommer det jo fra. Og hvis det ikke hindre arbejdet tillægges det ( f.eks lydangst) måske ikke stor nok betydning i avlen.

  Hvor tror du det stammer fra?


 • #148   17. sep Mit bud er, at dårligt sind nærmere kommer når man avler på farver og pelstype, hurtighed på en agilitybane og den slags og glemmer at se på robusthed og tænd/sluk- hvilke jo begge er uundværlige for en arbejdende hund.

 • #149   17. sep En lydangst hund kan da ikke være meget værd, når den skal leve blandt landbrugsmaskiner o.l. Hvordan kan det fungere?

 • #150   17. sep #148

  Jeg er egentlig ikke uenig i, at det kan opstå, når man avler sådan. Men det er altså ikke den eneste måde, det kan opstå. For det her problem ses i høj grad også hos de rene hyrdelinjer, som ikke er farveavlede eller avlet til agility.


 • #151   17. sep Når du siger hyrdelinier, mener du så hunde som rent faktisk arbejder x antal timer om dagen og/eller går til prøver ?

 • #152   17. sep Sofia
  Der er ikke rigtig nogle landbrugsmaskiner i fårefolden. Og der er stor forskel på skud og en traktor.
  Så det fungere udemærket. Skudrædde hunde kan være glimrende hyrdehunde.


 • #153   17. sep Linda
  Det er lidt andre issues du tænker på der.
  Det nye problem jeg oplever ved racen pt er angst og oversensitivitet.

  Og ja hyrdelinjer så tænker jeg arbejdende hyrdehunde og disse avles hverken på farver eller pels eller agilityevner.


 • #154   17. sep Nej, men de skal vel opholde sig et eller andet sted, når de ikke flytter får.

 • #155   17. sep #151

  Ja, og deres afkom.


 • #156   17. sep Man kan da i hvert fald se på de svenske mentaltests at der er en del hunde af hyrdelinjer, der er bange for skud. I Sverige kræves en godkendt hyrdeprøve inden avl for Border Collies og der findes næsten kun hyrdelinjer smiley

 • #157   17. sep Sofia
  Ja det skal de da?
  De fleste hunde der er lydangste eller oversensitive kan da sagtens fungere i et almindelig roligt hjem og nok også andre steder når blot man tager hensyn. Nogle fungere også som konkurrencehunde på topplan. Men stadigvæk... er det godt nok? Burde man ikke satse på at alle BCer bliver stabile og trygge?


 • #158   18. sep Vi opdrætter border collies herhjemme.
  Og JA border collien er desværre blevet ekstrem populær og her er det opdrætters job og sætte sig godt i hvem de sælger til . Jeg for stor set ugentlig opkald og beskeder fra folk, som udelukkende bare spørger til om jeg har hvalpe. Der er rigtige mange hr. og fru. danmark som er ude og bare gerne vil købe en bc og det skal bare være NU .
  Man skal have et godt øje når man er ude og kigge efter bc, for ja, der er desværre nogle som mentalt ikke burde være i avlen. Vil samtidig også sige at der findes flere super dygtige opdrætter herhjemme hvor der lægges stor vægt på det mentale, sundhed og arbejdsvilje og hvor man ikke går på kompromis. Jeg har selv haft en border collie som jeg hurtigt besluttede ikke skulle være en del af min avl, simpelthen fordi hunden var for nervøs og ikke ville bidrage med det vi herhjemme ønsker i vores avl smiley • #159   18. sep Har ikke læst hele tråden.

  Kender ikke til problematikken indenfor BC, men oplevede det hos tervuren. Alt, alt for sensitive, følsomme og angste hunde smiley

  Jeg tænker at hovedansvaret ligger hos opdrætter.
  Alt for mange opdrættere er ikke selektive nok, når avlsmateriale udvælges, desværre. Og det gælder sådan set både fysisk og psykisk helbred.

  Jeg lærer aldrig nogensinde at forstå, hvorfor man går så meget på kompromis indenfor hundeopdræt ???? Forstår man ikke, at man smadrer egen race, når der avles på psykisk ustabile individer ?

  Livet er bare så meget lettere med en nervefast hund, både for hunden og ejerens skyld.


 • #160   19. sep #158
  Sarah
  Mentaltester i jeres avlshunde?
  Hvis ja/nej hvorfor/hvorfor ikke?
  Tror du at krav om mentaltest af avlsdyr kunne rette racen op igen?


 • #161   19. sep #159
  Ann-Marie
  Har du nogen ide om hvorfor det gik galt med tervuren?
  Tror du opdrættere bare er for ligeglade med om deres opdræt er for svage mentalt?


 • #162   19. sep Lige med tervueren tror jeg det er fordi der primært avles på udseende. Man ser ikke mange af den race andre steder end på udstilling (herhjemme)

 • #163   19. sep Men med tervueren måske også manglen på avlmateriale? Det er vidst ikke så stor en race?

 • #164   19. sep Måske også det

 • #165   19. sep #162

  Det er ikke helt skudt forbi..


 • #166   19. sep Ja ved Tervuren muligvis.
  BC Sportslinjer og hyrdelinjer avles jo ikke efter udseende.


 • #167   19. sep Er de ikke avlet efter højde og vægt?

 • #168   19. sep Nej, hvorfor skulle de det?

 • #169   19. sep Nej, jeg tror ikke, at udstillingerne er grunden til at der bliver flere og flere usikre hunde.

  For det første, er en udstilling ikke et godt sted at være, hvis man har en hund med en sart psyke, med alt den larm, og alle de hunde/mennesker.

  For det andet, har jeg haft bullmastiff og nu Greyhound, efter rene udstillingslinjer, som er mega nervefaste.
  Begge racer er små, specielt greyhounden efter rene udstillingslinjer. Og alligevel er begge racer totalt cool.
  Jeg er voldsomt imponeret over min greyhounds afreaktion. Han kan godt blive forskrækket (sjældent), men det tager ham kun et splitsekund at ryste det af sig, hvorefter han går frem og undersøger. Han er en sej fyr smiley

  Jeg kan ikke rigtigt se så mange andre årsager, end at mange opdrættere er for ukritiske, og avler på hunde som ikke er stabile nok.
  Jeg kan sagtens forstå, at det må være surt at have brugt meget tid og mange penge på at få kørt en kommende avlshund i stilling, hvis det så viser sig, at hunden ikke er god nok.
  Det er da MEGA surt, men det er da endnu mere surt at være med til at ødelægge sin race.


 • #170   19. sep Synes bare, folk der dyrker ag med deres ft'er gør meget ud af, at fortælle om størrelsen på deres hunde...


 • #171   19. sep Der er i den grad også BC opdrættere der avler efter mindre BC så den ender mere pålideligt i mellem klasse. Præcis som der er sheltie opdrættere der avler efter de ender i lille klasse. Det er så nemt at se og høre på ag banerne

 • #172   19. sep Sofia
  Det er fordi FT’er kan ende i alle tre størrelsesklasser i agility.
  Lille klasse er under 35 cm
  Mellem klasse 35-43cm
  Stor klasse er over 43 cm

  BC’er ender 99% sikkert i stor klasse i agility.
  I UK er der dog enkelte BC opdrættere der avler efter mellemklassen i agility.
  Men har ikke hørt om nogen i DK. Der er ganske få der ender i mellem men hvor det kun er den ene i kuldet. Så det er vist blot et tilfælde. • #173   19. sep Anya
  Hvilken opdrætter er det? Det hører jeg da gerne om.
  Mener der pt er tre stk BC i mellemklassen i Danmark.


 • #174   19. sep AG - Jeg vil ikke sætte navn på dem når det ikke er noget jeg har undersøgt i dybden personligt, men har hørt fra dem jeg omgåes i miljøet. BC er heller ikke en race der siger mig det vilde, så jeg undersøger det altså ikke mere end at jeg står og smalltalker til stævner. Jeg ved ikke hvor du får de 3 stk fra, for jeg har set flere men det kan da sagtens være det er et mindre problem nu hvor MAS er fci godkendt også. Jeg ved det afholdte nogle fra at købe en inden den blev det. smiley

 • #175   19. sep Ja, sådan nogle opdrættere eksisterer, men det er altså meget få. Hvis dét var problemet, ville vi primært se problemet hos de meget små Border Collies.

 • #176   19. sep Af både hyrdelinjer og sportslinjer er der jo en enoooooorm variation ifht højde, bygning og pelstype. Jeg har set alt fra hunde på 42 cm til hunde på 62 cm.

 • #177   19. sep #174
  Nu er BC en race der siger mig rigtig meget.
  Og den påstand du kommer med der, er helt galt i byen.
  En BC hører til i stor klasse og den er så hurtig og smidig at 60 cm ikke er nogen hindring.
  Den dominere fuldstændig stor klasse så hvorfor gå efter mellem?
  MAS’en derimod er bygget noget anderledes end BC og den kan have store problemer med springhøjden hvis den ryger i stor klasse.


 • #178   20. sep #177

  Jeg har hørt en opdrætter sige, at hun går efter at avle dem små til agility. Én opdrætter, og ikke i DK.


 • #179   20. sep Ja så giver det jo mening, hvis bc'ere stortset kun er i stor klasse. Hos ft'ere har jeg hørt om nogle triste eksempler på, at fokus på størrelse går udover sundhed. Et par ellers sunde racer.
  Springere på 9 kg... Det er springerens udgave af teacup-avl.


 • #180   20. sep AG - det må du da os helt selvom. Men jeg tror i den grad på hvad dem jeg omgåes fortæller mig. Og jeg har set mere end 3 bcer i mellem.

  Og hvorfor gå efter BC i mellem? Tjaeh, nogle ser vel større mulighed for at vinde der end i stor klasse.

  Præcis som nogle avler sheltie ned i lille fordi den har større chance for at vinde der end i mellem når der er BC med.


 • #181   20. sep Nu ved jeg ikke hvilke type stævner du kommer ved. Og nej jeg ikke hele landets agilityhunde. Men kommer dog ved næsten alle større stævner.
  Ved DM i mellemklassen deltog ikke en eneste BC.
  I Stor var 95% af hundene BC.
  Det burde sætte streg under at det ikke er der problemet opstår her i dk.

  Er Sheltien ikke normalt imellem 30-40 cm ? Så der er vel næppe snak om at ændre/prioritere noget ved racen pga agility. • #182   20. sep Hvis der var særlig mange Border Collies i mellemklassen, kan man godt regne med, der også ville have deltaget Border Collies i mellemklassen ved DM. Racen er eminent dygtig til agility.

 • #183   20. sep Det fint, hvis i får det bedre af at tro det ikke sker, så siger vi det smiley Jeg interessere mig ikke for racen, og orker ikke diskutere det når man bliver mødt med en lettere nedladende undertone fordi i ikke bryder jer om det sagte smiley

  Jeg har aldrig sagt det var vildt udbredt, bare at det sker.
  Og jo det sker i den grad for sheltien. Også selvom de kun er omkring 40 cm standard. Netop derfor.


 • #184   20. sep Anya
  Det kunne jo også være at du havde misforstået noget? For det virker da underligt at hvis der blev avlet BC til mellemklassen i agility at der så ikke deltog en eneste til DM eller ?

  Forstår ikke lige hvor du vil hen med shelties?
  Ifølge racestandarden så passer sheltier højdemæssigt i både lille og mellem i agility. Så hvad er det lige du mener nogle sheltie avlere prioritere?
  Mener du ikke shelties kan klare sig i mellem?
  Eller må de ikke avles under 35 cm eller ?


 • Bølle's F
  Bølle's F Tilmeldt:
  maj 2020