{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
3.664 visninger | Oprettet:

Inseminering skaber usunde hvalpe? {{forumTopicSubject}}

Hej HG

Jeg valgte tidligere i år at få min tæve insemineret i udlandet, da hanhunden havde problemer med at låse sig fast. De parrede derfor op til flere gange, men han hæftede sig aldrig rigtig fast. For at være helt sikker, valgte vi derfor at få hende insemineret. Ingen af forældrene har tidligere haft problemer ved naturlig parring og han har siden parret naturligt med succes.
Nu er det bare således at raceklubben ikke ville stambogsføre mit kuld fordi de formentlig var et resultat af inseminering og dette skabte jo usunde hvalpe i klubben (ikke i DKK). Alene på baggrund af deres fornemmelse og en ældre artikel om bekymringer om udelukkende at bruge inseminering, valgte de således at afvise mig (faktisk bare holde mig hen i flere uger indtil jeg selv henvendte mig til den svenske raceklub, der gav dispensation og stambøgsførte kuldet). Jeg er jo langt fra den eneste der har fået insemineret en tæve, men jeg er den eneste der har været åben omkring det. Så langt for ærlighed!

Jeg er jo ikke lige typen der lægger mig ned og tager straffen uden kamp, men dertil har jeg brug for jeres hjælp. Selvfølgelig åben for at jeg kan have uret og derved skabt usunde hvalpe, må jeg jo erkende det og tage straffen. Men havde jeg nu ret i at sæden fra en inseminering ikke giver mutationer, misfostre, etc. kunne det være rart med HOLDBARE beviser, såsom artikler. Jeg har allerede set på Canicolds hjemmeside, men finder ikke rigtig nogle artikler der be- eller afkræfter teorien om usunde hvalpe. Jeg har også taget kontakt til Frijsenborgs dyrlæge Kathrine der har speciale på området og venter i spænding på hendes svar. Er der andre steder jeg burde indhente info fra?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Inseminering skaber usunde hvalpe?
  • #1   29. dec 2015 Interessant emne, når man tænker på at der er en del der bruger den metode. Jeg har ikke tidligere hørt om nogen, der blev udelukket på det grundlag, men det kan så være at de ikke har fortalt om inseminationen.



  • #2   29. dec 2015 http://www.dogslife.com.au/dog-news/dog-health/pros-and-cons-of-artificial-insemination

    Altså, jeg har fundet denne, som er fra i år.
    Den viser altså ingen tegn på, at det skulle skabe usunde hvalpe.


  • #4   29. dec 2015 Barmutter:
    De er mega oldnordiske og nok også derfor at vores hanhundeliste er så mangelfuld. De er gamle hanner og de samme linier der går igen på kryds og tværs. Derimod er medlemmerne nogle nærigrøve og selv når man så kommer med nye linier til en lidt højere pris, så bakker de ud og bruger de gamle. Jeg endte med at smide 20.000,- i dette kuld og har ikke fået andet end rynken på panden af de gamle tosser, hvorimod de nye unge medlemmer er med på vejen frem


  • #5   29. dec 2015 Alexandoria:
    Fantastisk artikel, er allerede i fuld gang og den lover godt smiley
    Tak


  • #6   29. dec 2015 Kan ikke se hvorfor det skulle give usunde hvalpe, næsten alle heste føl er lavet på inseminering og børn der lavet på det er sku heller ikke ringere end andre smiley ved du hva artiklens grund er til de bliver usunde ??

  • #7   29. dec 2015 Lis A:
    Jeg er fuldt ud enig at vi ikke skal skabe en ny race der hverken kan det ene eller andet selv uden hjælp. Også derfor jeg kun sagde ja til insemineringen fordi begge forældre ikke tidligere har haft problemer. At det ligefrem skulle skabe usunde hvalpe er også mig en gåde.

    Held og lykke med kuldet smiley


  • #8   29. dec 2015 Ej, det lyder da helt skævt og vildt uprofessionelt.
    Thor er et resultat af inseminering, for hans far er amerikaner, og Thøffen virker altså rimelig rask.


  • #9   29. dec 2015 Ansofie K:
    Den eneste grund til at jeg har hørt om snakken, er fordi jeg kender en af modstanderne i bestyrelsen. Han kunne desværre ikke gengive artiklen og da referatet af bestyrelsesmødet endnu ikke er udgivet, har jeg ingen anelse om hvorfra de har fundet den påstand


  • #11   29. dec 2015 Det var planen Lis A, men nu er det jo også ferie tid smiley Desuden vil jeg altid gerne være fuldt ud forberedt inden jeg henvender mig til specialisterne smiley

  • #12   29. dec 2015 Utroligt!

    Men det lyder til at blive et spændende kuld når man tænker på at dine hunde plejer at være ret godt strikket i forvejen.


  • #15   29. dec 2015 Krumme:
    Det er faktisk hendes største kuld indtil videre smiley
    Idet at hun allerede var nede hos hannen, kunne de jo klare inseminering på få minutter, så det var helt frisk sæd.
    Min egen dyrlæge væltede næsten også bagover for det er klart en af de sundeste kuld hvalpe hun har set, men nu ser hun heller ikke så mange. Der var heller ingen komplikationer ved fødsel


  • #17   29. dec 2015 Måske off-topic, men undre mig over at du inseminerer, når der har fundet flere parringer sted og at de blot ikke har hængt sammen. Jeg har da hørt om flere store kuld(6-9 hvalpe) hvor hanhunden og tæven ikke har hængt sammen.
    Jeg skriver fordi jeg gerne vil blive klogere og er ikke dømmende hvis der skulle være tvivl om det.


  • #19   29. dec 2015 Ved en insemination i livmoderen, giver man sædceller, som ikke selv ville have klaret turen, mulighed for at befrugte ægget/æggene. Derfor er en teori, at der er større risiko for syge, svage hvalpe ved den form for befrugtning.



  • #20   29. dec 2015 AboutMyDog:
    Der var netop ikke succesfulde parringer, men måske et resultat. Nu er det jo ikke ved første ladning at sæden kommer og det var derfor usikkert om han nogensinde udsendte sæd eller blot de tomme ladninger. Begrundelsen for inseminering var set ud fra de omkostninger der allerede var hobet sig op på daværende tidspunkt og komme hjem med en tom tæve, var temmelig meget at smide penge ud i luften. Når begge forældre tidligere har haft succes ved naturlig parring, var vi begge overbevist om de har vist deres værd for at skabe sunde hvalpe og det mere lå i situationen end deres evner. Den tyske opdrætter havde over 5 tæver i løbetid i egen kennel og han var derfor temmelig frustreret og oppe at køre. Min tæve boede dernede i en uge, men stod aldrig i kennelen. Hun holdt tilgengæld til på teenager-datterens værelse og under dynen om natten smiley


  • #21   29. dec 2015 Tænker at det ikke kan være rigtigt. Rigtig mange heste, køer, grise og menneskebørn bliver til på denne måde og jeg tror ikke at man ville gøre det hvis der var store chancer for et dårligt resultat. Genmatrialet er jo det samme om det er frisk eller fra frost smiley

  • #22   29. dec 2015 Malene:
    Hvor finder jeg noget om denne teori? Det eneste jeg kan finde af ulemper er
    - mindre kuld
    - mindre genpulje fordi han bliver populær (ved frossen sæd)
    - skjulte mutationer (men det er der vel også ved naturlig?)
    - nedsat frugtbarhed (men de har jo begge tidligere lavet hvalpe naturligt)


  • #23   29. dec 2015 Jeg vil nu også holde på at man giver svækkede sædceller langt bedre mulighed for at befrugte et æg. Hvad det så har af genetiske konsekvenser er svært at sige, men det hører garanteret til sjældenheder at der er noget SÅ galt at det kommer til direkte udtryk i syge hunde. Men jeg skal gerne forsøge at kigge igennem lidt videnskabelig litteratur. smiley

  • #24   29. dec 2015 Costa og hans 4 søskende er alle sunde og raske.. Mor-hund blev insemineret..
    Han er halvbror til Krummes kuld fra i sommers..

    Det eneste Costa "fejler" er kryptochisme.. Men det kan jo komme uanset om mor-hund er blevet insemineret eller ej.. smiley

    Så har svært ved at se, at inseminering skulle give usunde hvalpe.. smiley



    Mht. parring hvor hundene ikke hænger sammen, så kan der sagtens komme hvalpe ud af det.. Afrodithe's mor og far hang ikke sammen, og der kom 4 skønne hvalpe ud af det.. smiley


  • #25   29. dec 2015 Jeg har arbejder med malkekvæg hvor det mere er reglen end undtagelsen at de bliver insimineret.

    Og jeg kan vitterligt ikke se hvordan at man "cutter" selve parringen giver usunde hvalpe (eller kalve).



  • #26   29. dec 2015 Fantastisk Mille
    Som sagt vil jeg jo også gerne lære om det smiley


  • #27   29. dec 2015 Men i den dosering sæd som bliver brugt, vil der jo ikke kun være svækkede celler. Der vil jo stadigvæk være konkurrence fra stærkere celler.

  • #28   29. dec 2015 Jeg ved desværre ikke hvor du kan læse om det. Jeg har min viden fra menneskeverdenen, hvor reagensglasbørn har tendens til flere fejl, ment ud fra de artikler jeg læste dengang.
    Ved kunstig befrugtning og insemination giver man sædceller en mulighed, de i naturen ikke ville have fået.
    I naturen havde de ikke overlevet.
    Der er en masse etisk i det, og det gamle ordsprog "breed the best, forget the rest" kan man tænke lidt over i den sammenhæng.

    Insemination er fint ved hunde, synes jeg, i de tilfælde hvor hannen er på den anden side af jorden, og ingen anden kan matche tæven lige så godt.


  • #30   29. dec 2015 Ida Kristine:

    Fantastisk pointe! Den havde jeg selv lige overset


  • #32   29. dec 2015 Jeg kunne godt forstille mig at i tilfælde hvor man placerer sædceller direkte i æggene, så er der en større chance for fejl. Men der gør man normalt ikke med dyr.

  • #35   29. dec 2015 Præcis, det er kun en teori.
    Men det giver jo god mening, for man manipulerer med naturens vej.

    Der er to måder at inseminere på i DK: bagerst i skeden, hvilket jo svarer til en alm parring, og så direkte op med kanyle hvor ægget befinder sig. Her står jeg af. Hunde, der ikke selv kan forplante sig, skal ikke indgå i avl.



  • #36   29. dec 2015 Isabella:
    Der findes faktisk flere metoder hvorpå man kan "inseminere". Der er nogle gange (har jeg læst mig til fra udenlandske artikler) at inseminering foregår kirurgisk og sæden derfor plantes direkte i livmoderen.
    I mit tilfælde blev hun blot insemineret ved at føre en sprøjte ind og sprøjte sæden ind - som du så fint beskriver smiley


  • #38   29. dec 2015 Men fordi sædkvaliteten er dårlig er det jo ikke ens betydning med at generne i den sædcelle også er dårlige.

  • #39   30. dec 2015 Du skriver at også andre har insemineret deres tæver, men ikke været åbne omkring det. Det får mig til at tænke på, om klubben overhovedet har en nedskrevet regel om, at man ikke anerkender kuld efter inseminering, så du burde have vidst det ? Ellers kan de vel ikke tillade sig at afvise dit kuld.

  • #40   30. dec 2015 Vi har et etisk regelsæt som er et vejledende bilag til vedtægterne. Deri står at vi skal sigte efter at de parrer, føder og opfostre hvalpene naturligt. Dette er VEJLEDENDE! Da de begge har parret naturligt før og hun har født og opfostret to kuld før, må man sige at hun lever op til vejledningen. Jeg ved at flere i klubben har insemineret, men da det ikke står tydeligt på anmeldelsen af kuldet at der skelnes, så har ingen tidligere fortalt klubben det. Jeg har jo efterfølgende advaret om at fortælle det, da de ikke skal komme i samme knibe som mig.

    Nu handler dette indlæg ikke om hvorvidt det var rigtigt eller forkert, men om at finde data der enten be - eller afkræfter deres teori om usunde hvalpe


  • #41   30. dec 2015 Kennel, jeg er godt klar over at spørgsmålet gik på hvalpenes sundhed, og jeg synes, du har fået mange gode svar.
    Når jeg greb fat i det andet, var det fordi, jeg synes, at det må være et minimumskrav, at man som opdrætter har klare retningslinjer at holde sig til, og at man ved parring ved, om man kan få stambogsført sit kuld.


  • #43   30. dec 2015 Jeg sad selv i bestyrelsen i nogle år og det var faktisk mig der fik vejledningen ud af vedtægterne, da jeg ikke mente at det gavnede avlen at være så striks. Jeg har derfor også selv været med til at udforme den og heldigvis var Generalforsamlingen enig med mig tilbage i 2013. Jeg valgte helt specifikt at gøre denne sag til en principiel sag, da jeg heller ikke mener at de kan være det bekendt. Nu skal jeg bare have overbevist vores andre medlemmer at jeg har ret (eller hvis det viser sig at de har ret, må jeg tage straffen) smiley
    Der er nok en grund til at jeg har terrier, hehe!


  • #46   30. dec 2015 Måske fordi man bruger hunde der af disse årsager ikke normalt ville have kunne formere sig?

  • #49   30. dec 2015 Du kan jo spørge dem smiley

  • #51   30. dec 2015 Hvis man sprøjter sæden op bagerst i skeden som Malene siger, så er det jo ikke anderledes end en almindelig parring - ud over at sæden lige har været på flyvetur, men det gør jo ikke de svage celler stærkere. smiley

    Det ville jeg i hvert fald bruge som argument.


  • #52   30. dec 2015 Det er jo svært at lave statistik på "de kuld man kender", for der skal givetvis rigtig, RIGTIG mange kuld til før man statistisk kan sige noget om hvorvidt der er en forskel på afkommenes sundhed.

    Nå - jeg dykker ned i databaserne nu, og ser om jeg kan finde noget. smiley


  • #54   30. dec 2015 Isabelle: Dét skal der også være plads til. smiley Når jeg sådan lige tænker over det, så kender jeg ikke til nogle kuld privat der er blevet til på den måde. Jeg har kun hørt lidt om det herindefra hos en som ikke skal bringes ind i denne debat. Men det siger måske mere om hvor meget jeg kommer i avlerkredse. smiley

  • #55   30. dec 2015 Hvor er det godt at jeg har jer

  • #59   30. dec 2015 Mange amerikanske opdrættere bruger det pr. automatik, da flere mener at en alm. parring kan skade deres tæve. Har ofte læst inde på forskellige grupper/fora, om deres forskrækkelse for det naturlige ved parringer smiley Hvis ikke det står klart i jeres vedtægter, kan bestyrelsen da ikke gøre noget som helst.

  • #61   30. dec 2015 HiJacks: Jeg har ikke lige registreret i tråden om sæden har været frossen eller ej?

  • #64   30. dec 2015 Tak smiley

  • #65   30. dec 2015 Helt frisk sæd smiley

  • #66   30. dec 2015 Lis, det er skægt, du mener, det er mere udbredt med inseminering i Tyskland, for jeg har det stik modsatte indtryk, så meget har nok at gøre med de forskellige racer.

    Jeg har kendskab til en pyr tæve, der blev insemineret i DK, og det var totalt tys-tys, for specialklubben ville ikke acceptere inseminering overhovedet.

    Også i Holland har jeg haft indtryk af, at det ikke er velset. Jeg har stødt på hollandske dyrlæger, der ikke var ret villige til det. Og i Sverige skal dyrlægerne indberette insemineringer med begrundelse.

    Så der er da en del opmærksomhed rundt omkring på, at inseminering ikke må blive normen, og det synes jeg da, er helt fint. Jeg har dog aldrig hørt at begrundelsen skulle være skrækken for usunde hvalpe.


  • #69   30. dec 2015 Lis, som sagt tror jeg sådan noget svinger meget fra race til race, ikke bare afhængigt af, om racen kan selv eller ej, men meget afhængigt af, hvem der er toneangivende inden for racens specialklubber.

    At en del amerikanere er nervøse for alt hvad, der er naturligt, kommer ikke bag på mig. Jeg har dog aldrig selv hørt om nogen, der ikke turde benytte sig af naturlig parring i opdrættet.


  • Rollo
    Rollo Tilmeldt:
    maj 2011

    Følger: 9 Følgere: 13 Svar: 925
    #71   31. dec 2015 Der er mange pudsige "myter" om inseminering. Der var en som hårdnakket påstod, at brugte man inseminering, så endte det i kejsersnit, uden tvivl. Det var stensikkert.

    Ved alm. inseminering, med sæden lagt op bagerst i skeden, giver man næppe nogle af de svagere sædceller nogen 'fordele', selve håndteringen af sæden fra tapning m.v. til det ligges op, giver jo også et vist 'frafald'. Har aldrig hørt om at selve insemineringen dér skulle give usunde hvalpe, - skulle sæden mutere undervejs fra hanhund til tæve mon?

    Virker lidt søgt, at nægte hvalpe stambog på den baggrund, især når der ikke er regler imod det.

    ---
    Tilføjet

    Har ikke oplevet at det skulle give usunde hvalpe selv, ved vores og de tæver der har fået hvalpe efter vores, via inseminering. Det er selvfølgelig ingen voldsom statistik, men personligt har jeg så hverken oplevet små kuld nødvendigvis, påkrævet kejsersnit hver gang, syge hvalpe osv.


  • #72   31. dec 2015 Nu er det en noget lang tråd, så andre har måske skrevet det, men alle former kunstig befrugtning, hjælp til parring mm er da et slags i fjæset på salig Charles Darwins teori om survival of the fittest. Der ser jeg da et stort problem. Man avler så at sige videre på parrings- og fertilitetsproblemer.
    Hvor er det meningen, at det skal ende?


  • #73   31. dec 2015 Søren:
    Nu har du sikkert ikke læst alle svarene til denne tråd, men jeg vil endnu engang gøre opmærksom på at det netop ikke handler om min handling var rigtig eller forkert. Jeg kan kun forsvare det med at de tidligere har kunne parre naturligt og hun føde naturligt, så selve Charles Darwins teori holdes altså fortsat i live smiley

    God læsning


  • #74   31. dec 2015 Principielt er jeg ligeglad, hvordan det forklares. Jeg skal ikke selv have hund efter forældre, der ikke kan parre på normal vis(med hinanden).
    Min hunds mor blev kørt til Holland, hvor hun i en weekend blev børstet i gennem efter naturmetoden og kun den. smiley


  • #75   31. dec 2015 Jeg er nu ret sikker på at din hunds opdrætter havde kraftigt overvejet samme tilgang, hvis vedkommende havde stået i samme situation. Man tager ikke bare lige sådan en lang køretur og komme hjem med et "måske" når muligheden for at komme hjem med et "ja" kræver en inseminering. Men du kan jo altid spørge opdrætteren og så ellers lade tråden handle om andet end din personlig holdning, tak.

  • #77   31. dec 2015 "så ellers lade tråden handle om andet end din personlig holdning, tak."
    Alle andre har personlige holdninger. Det er sådan et debatforum fungerer. Det, du er efterlyser, er folk, der kan klappe dig på ryggen og sige, at du har ret.

    "På en eller anden måde hænger "blev kørt til Holland" og Darwin ikke rigtig sammen i mit hoved"
    Det hænger vel så godt sammen, som det lader sig gøre med domesticerede dyr. Hvis du har en bedre løsning Isabelle, så kom med den. Jeg er kommet med en bedre løsning en inseminering.
    Etikken rækker kun indtil, at økonomien udfordres. Halleluja smiley


  • #78   31. dec 2015 Så har du tydeligvis ikke læst tråden Søren, for jeg beder nemlig om DATA til enten af BE- eller AFKRÆFTE teorien. Jeg er derved åben for at tage fejl og beder bestemt ikke om skulderklap. Vi gjorde hvad vi mente var korrekt på daværende tidspunkt, men vi kan da have taget fejl.
    I dette debatforum har jeg hele tiden efterlyst DATA og personlige erfaringer er da velkomne idet at det gavner trådens fokus, men at din personlige holdning er at Darwin ikke tilgodeses, må siges ikke at holde sig til fokus.


  • #82   31. dec 2015 En rigtig spændende debat - fedt at se at der sagligt stilles spørgsmål, både for og imod.

    ....så er det bare typisk at nogle forsøger at lave lidt røre i andedammen - Gud forbyde man kunne have en stille og saglig debat, uden at nogen skal hidse sig op smiley


  • #84   31. dec 2015 Festligt at se, hvilket sammenhold et indlæg fra undertegnede kan skabe. Wupti, og så sidder en håndfuld kennelejere og er enige om snart sagt alt som røde køer på vej til malkning.
    Mit første indlæg var sagligt, men ikke 'comme il faut'

    PS I skal nok slippe for mig nu - jeg klikker 'følg ikke længere' smiley


  • #85   31. dec 2015 Krumme - Åhh, det bliver da en hyggelig parring.. smiley

  • #86   31. dec 2015 Hundene havde jo netop parret naturligt, der havde blot ikke været tie mellem dem. Det kan skyldes tæven er stor i forhold til hannen fysisk, så han ikke låser sig fast.
    Da selv parringer uden tie kan give ganske alm. Kuld, kan man diskuterer om insemineringem var nødvendig i det hele taget.
    Man inseminerede blot også! Altså ud over den alm. Parring.
    Det synes jeg er ganske væsentligt i debatten, for så har man på ingen måde avlet på hunde det ikke kan selv!
    Så eneste teori er hvis dårlige gener skulle få en fordel, og langt de fleste insemineringem ende frisk sæd, lægges sæden som hannen ville gøre ved parring. Jeg tror tvært i mod dårlige celler vil have det endnu svære ved at befrugte øget efter fysisk håndtering og ud i stuetemperatur osv. Fremfor ved alm. Parring. Jeg har dog ingen data på det.


  • #89   31. dec 2015 Krumme - Han er altså også vildt lækker.. smiley
    Man kan kun håbe på at frøkenen også synes det og bliver lidt medgørlig.. smiley


  • #90   31. dec 2015 Casaro er gudesmuk! smiley
    Glæder mig til at se hvad der kommer ud af den kombination!


  • #92   31. dec 2015 Jeg kan lige tilføje at jeg i går mødte to af de der lækre hvalpe, der omtales fra Hijacks.

    Barley og jeg var meget tæt på at få en ung dame med hjem...
    Og så var der godt nok en kvik hanhund, der helt klart ikke var bleg for at tage et spring et to ud i verden! smiley


  • #93   31. dec 2015 Ham Barley er vist lidt af en hvalpemagnet, for i sommer var det en krølmule, der var ved at blive hængende... ( JEG er i alle fald HELT uden skyld i hvalpe der kunne komme på afveje, så det MÅ være Barley!)

  • Bente M
    Bente M Tilmeldt:
    aug 2013

    Følger: 1 Svar: 26
    #95   4. jan 2016 Blot til orientering!
    Har lige kopieret DKK's avlsanbefalinger - se under pkt. 2. Punktet giver nogle svar på, hvorfor DKK anbefaler naturlig parring.
    Etiske anbefalinger for avl

    Pkt 2.
    Det er opdrætterens ansvar, at der i avlen kun anvendes hunde, der kan parre sig naturligt samt føde og opfostre hvalpe på naturlig vis

    Parring, drægtighed og fødsel er naturlige fysiologiske processer, som gerne skal kunne forløbe uden indgriben. Der kan naturligvis opstå situationer, hvor det er påkrævet at gribe ind for at hjælpe, men det ikke ønskværdigt, at vores hunderacer udvikler sig i en retning, hvor de ikke kan parre sig, føde eller opfostre deres hvalpe selv.

    Det kan ofte være svært at vurdere hvad der er årsagen, hvis en hund ikke umiddelbart kan gennemføre en naturlig parring. Fysiske problemer og smerter, såvel som hundens socialisering og adfærdsmæssige udvikling, kan være medvirkende årsager. En hund der ikke har haft særlig mange erfaringer med det modsatte køn under opvæksten, kan f.eks. have problemer med at udvise normal parringsadfærd. Hvis en hund viser tegn på smerte ved parring, skal den undersøges af en dyrlæge. Smerterne kan komme fra kønsorganerne, men de kan også komme fra arvelige sygdomme i ryg eller hofter, som f.eks. spondylose eller hofteledsdysplasi. Endelig findes der racer, hvor problemer med nedsat kønsdrift ser ud til dukke op i bestemte linier. Sådanne hunde ønskes ikke anvendt i avlen, da det kan være genetisk betinget.

    Før man evt. overvejer inseminering, kan det være en god idé at søge hjælp hos en erfaren opdrætter, eller hos en dyrlæge med erfaring indenfor reproduktion. I mange tilfælde kan det faktisk lade sig gøre at få hundene til at parre sig med lidt nænsom støtte. Hvis det lykkes, er sandsynligheden for at de kan klare det selv næste gang væsentligt større. Det er en fordel at være sikker på, at parringstidspunktet er det rigtige, før man griber ind for at hjælpe. Det kan afgøres ved hjælp af en blodprøve og et celleskrab fra hunhundens skede. Står man imidlertid med en hanhund, der ikke viser den mindste vilje/evne til at parre - eller med en tæve, der overhovedet ikke vil lade sig parre på trods af at tidspunktet er korrekt – så er det ikke i overensstemmelse med DKK’s etiske anbefalinger at bruge dem i avl.


  • #98   4. jan 2016 Jeg kender godt DKKs anbefalinger men de er hverken registreret i DKK, de har parret naturligt før, født naturligt og opfostret naturligt. Derudover er vi begge erfarne opdrættere så jeg må jo indrømme at alle anbefalinger er overholdt

  • Bente M
    Bente M Tilmeldt:
    aug 2013

    Følger: 1 Svar: 26
    #99   5. jan 2016 Ja Isabella, jeg har læst startindlægget smiley .
    Mit pointe er blot, at påvise at det ikke er selve insemineringen, der kan give "syge hvalpe", uanset hvilken metode, der anvendes. Inseminering kan være en udmærket og fornuftig løsning, hvis det ikke foretages, fordi et af forældredyrene er ude af stand til at parre naturligt.
    Jeg ved også godt, at omtalte forældrehunde ikke er registreret i DKK, og derfor ikke hører under DKK's avlsanbefalinger.
    Men jeg synes, at teorien om, at en inseminering giver syge hvalpe bliver afkræftet i DKK's etiske regler. Det, der kan give syge hvalpe er, hvis et af forældredyrene på grund af en arvelig defekt, ikke er i stand til at parre naturligt, og man så alligevel parrer ved insemination, og derved risikerer, at defekten videregives til hvalpene og giver "syge hvalpe". Mon ikke det er det, raceklubben vil imødegå, ved at have restriktive anbefalinger/regler på området - og mon ikke der er givet dispensation med hensyn til stambogsføringen, fordi det netop er godtgjort, at begge forældredyr har været i stand til at parre naturligt både før og efter omtalte insemination?
    Ønskesenariet er selvfølgelig, at raceklubben kunne udvise så meget tiltro til deres erfarne opdrættere, at de vil overlade afgørelsen til dem - da det alt andet lige aldrig er i en opdrætters interesse, at videregive defekter til avlsdyrenes afkom.
    Jeg er selv opdrætter, og jeg vil ikke have problemer med at anvende insemination, hvis behovet skulle opstå. Jeg er bekendt med adskillige fine, sunde og også store hvalpekuld, som er kommet til verden med lidt hjælp i starten.


  • #101   5. jan 2016 Undskyld Bente. Jeg troede heller ikke at du havde læst start indlægget men kan nu se din pointe. Tak

Kommentér på:
Inseminering skaber usunde hvalpe?

Annonce