{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.271 visninger | Oprettet:

Ressourceforsvar og indbyrdes hieraki {{forumTopicSubject}}

For to uger siden hentede vi Asti (malinois-tæve) på dengang 8 uger. I forvejen har vi Hazel (miniature bull terrier), også en tæve på 11 mdr.

Hazel har altid fået vildt meget ros af alt og andet for hendes fantastiske sind og hundesprog.... Så ingen har set noget galt i at vi skulle have en hund mere - selvom det selvfølgelig er tidligt i forhold til grundreglen om 2 år mellem hundene..

For det meste har de det rigtig godt sammen; Hazel fandt hurtigt ud af at Asti er mindre, og man derfor skal være lidt mere forsigtig. De leger sammen rigtig meget af tiden, og det er mindst lige så ofte Asti der ligger op til leg, som det er Hazel.
Asti ka tage legetøj, ben og mad ud af munden på Hazel uden problemer. Men Asti vil ik have Hazel i nærheden, hvis hun spiser ben eller når hun får mad.. Bare Hazel kigger på hende, knurre Asti...

Jeg anser dette for at være et ressourceforsvar af maden - skal dette håndteres, eller respekteres??
Jeg har aldrig før haft en hund med dette problem (eller hva man kalder det) - mine hunde har været som Hazel; hunde der gerne deler smiley

Derudover er Hazel begyndt at knurre ad Asti når Asti fx kommer til mig - dette sker aldrig når Asti går til min kæreste...
Jeg har gået sygemeldt næsten siden den dag vi fik Hazel, så hun er selvfølgelig vant til at have mig for sig selv næsten hele tiden.. Og generelt få meget opmærksomhed. Jeg træner også med hende - og har i ugerne op til vi fik Asti trænet næsten dagligt, nogle gange flere gange om dagen. Derudover leger vi også ofte, fordi det hjælper til at motivere hende mht træningen...
Dette er selvfølgelig blevet begrænset lidt efter Asti er kommet qua det taget tid at renlighedstræne, alenehjemmetræne, socialisere og tilvende en lille hvalp..
Og så samtidig har jeg i denne uge været alene med dem næsten hele døgnet.. Det er meningen min kæreste skal træne Asti, og så vil jeg jo automatisk få mere tid til Hazel igen :O)

Igen anser jeg dette for et ressourceforsvar - som skal håndteres.
Jeg går når der er optræk til at Hazel vil "forsvare" mig, således at hun ik har held med at sende Asti væk. Men i stedet selv oplever at få frataget opmærksomheden.
Derudover forsøger jeg at udnytte tiden, således at jeg ka aktivere Hazel mens jeg træner alene-hjemme med Asti..

Håndterer jeg det korrekt?? Er der evt andet jeg kan gøre??


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Ressourceforsvar og indbyrdes hieraki
  • #1   30. jun 2011 Jeg ville ihvertfald respektere Mallens behov for at spise i fred, ellers kan problemet nemt eskalere.

  • #2   30. jun 2011 Jeg ville lade hundene selv klare tingene omkring maden - så længe den ene hund kommunikerer og den anden respekterer, så er det i mine øjne ganske glimrende.

    Ressourceforsvar omkring mig selv ville jeg begrænse. Det er dig, og ikke hunden, der skal sætte de grænser - jeg ville irettesætte hunden der, fjerne ressourcen - altså mig selv - fra hunden, når den har uhensigtsmæssig adfærd.


  • #3   30. jun 2011 Jeg ville helt bestemt respektere mallens madforsvar og så lade dem spise hver for sig, problemet kan sagtens løse sig på sigt. Du kan gradvist mindske afstanden mellem deres madskåle.
    At hun knurre når I snakker, ville jeg så ikke acceptere og sige fra overfor.


  • #4   30. jun 2011 Helt enig med de andre. Der er heller ingen af mine hunde, der accepterer, at de andre komme for tæt på deres madskål, eller hvis de ligger med et ben. Og sådan skal det være.

    Men de skal ikke begynde at opfatte mig som en ressource, de skal forsvare.


  • #5   30. jun 2011 Puha, er jeg den eneste der kan se, at det der kan ende RIGTIGT dårligt med to så intense racer ?

    Skil dem ad når de spiser, og lær din buller at hun under ingen omstændigheder skal forsøge at få mallen til at gå væk når den kommer hen til dig.
    Når mallen bliver gammel nok, så flytter den sig ikke mere - og jeg ville hade at have to tæver at de racer som jeg skulle skille ad i et slagsmål.


  • #6   30. jun 2011 Ka se at jeg indtil nu har gjort som I ville - rart at få bekræftet..

    Jeg synes nemlig også at Asti ska have lov at have sin mad i fred, så derfor spiser de hver for sig... Dejligt nemt smiley

    Og nej, jeg vil ik acceptere at Hazel tror hun ska bestemme hvem jeg ska snakke med eller ikke snakke med... Asti bor her på lige fod med Hazel!

    Malle-fan, desværre er du ik ene om at kunne se at det ka gå rigtig galt det her..... smiley Det er ikke først når mallen bliver gammel nok den ik vil flytte sig - hun lader sig ikke kue af nogen.. Og har ingen respekt for Hazel, hvilket desværre får Hazel til at reagere endnu kraftigere.... Således at hun ik kun knurre smiley

    For vi ikke dette ændret NU, så ender det i slagsmål og når Asti bliver ældre, vil de ik være til at skille ad.....

    Jeg er fuldstændig grædefærdig over situationen... Som sagt havde ingen forudset problemerne mellem de to, og den første gik perfekt, så det er noget rigtig pis!

    Vi har besluttet at få en adfærdsbehandler ud og kigge på dem - ting ka se anderledes ud udefra, og jeg ved at jeg har brug for at vide præcis hva der går galt, og hvordan det skal håndteres..

    Tak fordi I gad læse den lange historie og komme med jeres råd :O)) Og så sir man at HG er et forfærdeligt sted - jeg synes her er godt smiley


  • #7   30. jun 2011 Michelle -

    Vil du så ikke godt gøre dig selv den tjeneste at benytte Lise Lindegaard til adfærdsbehandler ?

    Det er jeg 100% sikker på at du bliver glad for.

    Hendes side er her www.hundeskole.dk

    Held og lykke med det hele


  • #8   30. jun 2011 Når du allerede nu har øje på at situationen nemt kan blive tilspidset, tror jeg nok det skal gå. Så længe at man ikke vender det blinde øje til er man nået langt. Held og lykke med dem.

  • #9   30. jun 2011 Kender ikke adfærdsbehandleren som Malle-fan anbefaler, men det er nok en god ide at finde en med kendskab til mallen som hund.

  • #10   30. jun 2011 Charlotte -

    Lise har en malle selv smiley


  • #11   30. jun 2011 Malle-fan, jeg har overvejet at bruge hende... Både du og andre har anbefalet hende ved flere lejligheder herinde, og så kender hun mallen...

    Min kæreste kommer først fra arbejde imorgen tidlig, så indtil da holder jeg hundene helt adskilt, og så tager vi en beslutning som det første imorgen....


  • #12   30. jun 2011 Michelle -

    Rigtig god idé smiley


  • #13   30. jun 2011 Jamen så..... :o)))

  • #14   30. jun 2011 smiley

  • #15   30. jun 2011 Charlotte - desværre er det ik nok at være obs på problemet.... Som Malle-fan skriver er det to meget intense racer, så går det galt, så går det rigtig galt..

    Selvom jeg hele dagen har siddet på nåle og overvåget dem, med tanke på stadig ikke at virke nervøs, har jeg alligevel måtte skille dem ad.. smiley :( Der er ingen fysisk skade sket - men tager ik flere chancer.... Pludselig står jeg med to hunde med et ødelagt sind smiley

    Hazel har ik ville skade hende, hun har "kun" (med fed streg under kun!) markeret - men med en bull terrier ser det ekstremt voldsomt ud...


  • #16   30. jun 2011 Det er helt klart at der også skal handles på problemet. Men trin 1 er at indse at der er et problem. Men ja to tæver af den kalliber, er ikke nogen nem opgave.

    Jeg vil tro at selvom at du forsøger ikke at virke nervøs, kan de mærke det alligevel. Men kan sagtens følge dig i ikke at ville tage flere chance, men få noget professionel hjælp. Håber virkelig at det lykkes for dig.


  • #17   30. jun 2011 Helt sikkert - første skridt er at indse at der er et problem :O)

    Det er heldigvis ik mine første hunde, og jeg er ik helt grøn indenfor hunde, så jeg ved også når jeg skal have professionel hjælp... Og det SKAL vi her - for det her ska løses nu...

    Tak, det håber jeg også :O) Hazel (en hund som hende) har været min drøm i mange mange år, og hende arbejder jeg med... Asti er mest min kærestes drøm, og hun skulle gerne ende ud med at blive hans arbejdsmakker......

    Sidder bare tilbage med den her følelse af, at det er min skyld... Jeg var en idiot at købe hund nr 2 allerede... Men så igen, heller ingen andre har set problemer i det.. Hverken de to hundetrænere jeg har (hvoraf den ene er opdrætter af collie, og den anden har rottweiler og også er udd. adfærdsbehandler), vores opdrætter som har maller i næsten et menneskeliv eller min hunde-omgangskreds.............. Pis, lort og en masse andre grimme ord!


  • #18   30. jun 2011 Desværre er der jo ingen af os der kan se ind i fremtiden, så var der jo ingen der traf beslutninger der viste sig ikke at være så smarte.

  • #19   30. jun 2011 Beanmor - i mine tråde er det helt i orden at være ærlig - ærlighed forstår jeg :O) Ting der er pakkede ind derimod.... forstår jeg ik..

    Det er ikke første gang at vi har to tæver sammen - sidst var der vidst 1 år imellem, så en smule mere end nu...... Dengang var det dog sammenbragte hunde, hvilket ofte gør det værre... En fransk bulldog på 1½ år, og så min kærestes husky på maks 12 uger. De elskede hinanden og der var aldrig nogen problemer.....

    Hazel har til forskel fra en del bullere et helt perfekt hundesprog, og er vildt godmodig... Normalt overgir hun sig alt og alle - også nogle gange helt små hvalpe... Ligger sig på ryggen, logre og enten slikker mundviger eller smasker..
    Det eneste jeg med sikkerhed VED er, at hun ikke er god med usikre hunde, der sender signaler om at de vil angribe... Men usikre hunde er også i mine øjne noget af det værste - de er utilregnelige...

    Du har helt ret i at vi har gjort det svært for os selv og hundene..... Jeg sidder også og slår mig selv oven i hovedet! Men som sagt, når heller ingen andre af de nævnte (som jo vel og mærke har stor viden om hunde) har reageret, så jeg heller ingen grund til at være lyseslukker....

    Jeg var meget mere usikker på valget end min kæreste - og derfor hanvendte jeg mig til en seriøs opdrætter (og det vil jeg stadig fastholde at de er!) for at få en snak om mallen og det hele..

    Derudover er det jo en del opdrættere der har flere tæver, der aldersmæssigt ikke ligger langt fra hinanden.. Det er som sådan "kun" unormalt hos hr. og fru danmark som bare gerne vil have en labrador fordi den passer til villa, volvo og vovhund ;O) ;O) (sat MEGET på spidsen)

    Jeg vender tilbage senere...


  • #20   1. jul 2011 En lille update - jeg har idag haft en god samtale med Lise, og vi har en aftale på mandag smiley

    Om hundene nogensinde vil få glæde af hinanden og kunne sammen er uvist, men vi skal have etableret et stærkere lederskab, så de ved at vi bestemmer...


  • #21   1. jul 2011 Det lyder godt, giv endelig en update på mandag.

  • #22   1. jul 2011 God idé - held og lykke med det smiley

  • #23   1. jul 2011 Skal nok opdatere mandag smiley

    Tak Martine smiley Forfriskende med en hundekyndig person, som ikke går ind for man slet ikke må sige nej til hunden, men ligger et sted godt midt imellem - det er nemlig lige nøjagtig dét jeg skal lære smiley Jeg er alt for blød overfor hundene, så de styre sgu hjemmet i høj grad - heldigvis ka man altid lære nyt smiley


  • #24   2. jul 2011 puha, jeg læste første indlæg og tænkte... shit, 2 så stærke racer, og så kun med 9 måneder imellem, det er dømt til at gå galt. og allerede nu i en alder af 10 uger har i problemer...

    men jeg er da glad ved at læse at i gør noget ved det.. men jeg håber os i er parat til at tage den hvis det ikke går...

    jeg sys godt nok det er tidligt der allerede er kampe... der var bestemt ikke nogen hvalp på 10 uger som sku komme herhjem og tro den kunne det hele... glæder mig til en update


  • #25   2. jul 2011 Beanmor - tak smiley

    Patricia - jeg synes det er lidt forkert at sige at det var dømt til at gå galt... Det er IKKE gået galt fordi der er for få mdr imellem dem, men fordi JEG ikke er god nok til at sætte grænser, og Hazel derfor har overtaget.. Det samme var sket havde jeg fået et barn - eller havde der været 2 år imellem dem....
    Derudover har vores opdrætter som sagt heller ik kunne se et problem i at vi købte Hazel - vi snakker om en opdætter med over 25 års erfaring med brugs-malinois smiley :)

    Selvfølgelig gør vi noget ved det :O) Elsker hundene, og de skal ik knækkes af det her... Er nødt til at spørge hva du mener med "tage den hvis det ikke går"? Ellers ka jeg i hvert fald ik svare dig på om vi er klar til det smiley

    Sådan tænker jeg også lidt - og det tror jeg de fleste ville... MEN da Asti (den lille lort) ska bruges som brugshund, forhåbentlig som arbejdspartner for min kæreste som er vagt, så vil det være skidt at fjerne hendes pondus... Hun får brug for hendes selvstændighed og pondus (mangler et bedre ord) så vidt jeg ved smiley

    Og da jeg træner med Hazel, og har store planer for det, så ska hun også bevare sit gå-på-mod smiley Men hendes tro om at hun ejer mig skal pilles af hende smiley


  • #26   2. jul 2011 michelle det var bestemt ikke sådan ment, jeg skrev at ved det første indlæg TÆNKTE jeg at det var dømt til at gå galt...

    selvfølgelig er der ikke nogen af hundene der skal knækkes på det her, og jeg er bestemt ikke tilhænger af at man fjerner hundenes drive for at vi kan have dem i vores hjem, jeg har slev 2 fertile hanner herhjemme, og folk var meget mod det da jeg sku have dem, for puha nej nu æder de hinanden.... men 7,9,13 har der ikke været noget endnu, men jeg er os meget klar i mine grænser.

    når jeg skriver tage den hvis den ikke går, mener jeg er i parat til at have hunde der skal være delt hjemme for at i kan beholde begge?


    bare et lille sidespørgsmål, har i haft nogle brugsracer før, og har i beskægtiget jer med brugshundearbejde?


  • #27   2. jul 2011 Patricia - det beklager jeg så, det skrevne er altid så let at misforstå smiley

    Så er vi klar til at tage, hvis ik det bliver bedre... Pt går de kun sammen på gåture, fordi der der ingen problemer er.. Og selv gåturene er ofte delt op for at begge hunde for kvalitetstid, og så er det bare lettere at træne med en hund ad gangen :O)
    Hundene behøver ik at elske hinanden, det er en bonus hvis de har glæde af hinanden.. Vi har flere hunde fordi VI har et behov for det, ik for at opfylde et behov hos hundene smiley

    Nej ingen af os har tidligere ejet brugshund.. Jeg har hele mit liv haft molosser og bullere - men en gang ska jo være den første smiley

    Håber ikke at jeg virker negativ, for det er slet ik meningen smiley Jeg ka sagtens forstå hvis man som læser tænker sit, og er skeptisk - I har kun det I her ka læse... Jeg forventer en vis skepsis - jeg er en 24 årig kvinde, der køber malinois som første brugshund..


  • #28   2. jul 2011 må jeg have lov at spørge hvorfor i lige har valgt mallen?

  • #29   2. jul 2011 Patricia -

    Sakset fra Michélles profil :

    <i>Kæresten vil gerne have en brugshund, som han evt kan bruge på arbejdet... Han tænkte schæfer - den er jeg bange for - så det blev en malle ;O)</i>



  • #30   2. jul 2011 Ja selvfølgelig :O) Jeg ska gerne prøve at forklare det - noget er lettere at sætte ord på end andet...

    Vi har valgt mallen, fordi det i vores øjne er den ypperste brugshund, og da hun netop skal bruges til arbejde, skal hun jo gerne kunne noget på den front. Den er samarbejdende, træningsvillig og samtidig så er mallen en glad hund, der er meget venlig overfor mennesker - de gange vi har været hos opdrætter eller ude og sige hej på træningspladsen, har de nærmest overfaldt os med kærlighed :O)

    Jeg havde udset mig at vi sku have rottweiler som start-brugshund - bla fordi jeg er til molosser og bullere... Men min kæreste derimod er mere til schæfer-udseende, men jeg er bange for schæfere.. Så derfor kiggede vi på mallen..

    Jeg var meget skeptisk omkring det, men kontaktede så Daneskjold, og vi fik lov at komme forbi til en snak om racen og selvfølgelig møde deres hunde smiley Vi fik en rigtig god snak, og derefter var valget truffet - og jeg er lidt misundelig over at det er min kæreste der ska arbejde med hende smiley

    Håber at det var svar nok, ellers spørger du bare igen smiley


  • #31   2. jul 2011 oki, mange tak for svar michelle... sjældent at man ser (førstegangs) købe en malle. så derfor min undren.

    men ja det er en super lækker race... namme


  • #32   2. jul 2011 En anden grund til at valget faldt på mallen er, at det er en gennemsund race, hvorimod schæferen og rottweileren begge har hd og ad, samt flere andre ting hos schæferen...

    Vi har valgt at få endnu en tæve, fordi tæverne ikke strejfer, ikke mister fokus som hannerne når der er tæver i løbetid, også skulle tæverne være lidt nemmere at håndtere end hannerne... Derudover har vi altid (det lyder som om det er mange år.. haha) kun haft tæver, så det fortsætter vi med lidt endnu ;O)

    Jeg ville heller ik anbefale nogle af vores racer til førstegangs sådan generelt - det er meget intense, potente racer... Men samtidig skal man jo heller ikke købe fx en boxer (også brugshund jo) hvis det er en malle man ønsker :O))

    Asti er ud af en kombination med en mor, som er udstationeret i Norge. Hun fungerer som ene familiehund, sover i sengen med deres datter osv smiley Hun er mere rolig end gennemsnittet, men stadig med en fin drift.. Eneste grund til hun kun har en IPO 1 er, at hun har en skade i det ene ben, som har gjort hun måtte stoppe på det plan...
    Alle hvalpene i kuldet var dog fuld af selvtillid, halen blev altid båret op over ryggen smiley

    Endnu en update: vi har idag været ude og træne med begge hunde, inden fik de lov at lege, og det gik rigtig godt :O) De nyder stadig hinandens selvskab så længe jeg ik kommer imellem dem.... Herhjemme har de også fået lov at gå sammen når vi begge har kunne fokusere 110 % på dem - også helt uden problemer.. De har leget, og de har ligget og sovet sammen..
    Jeg håber at vi med Lises værktøjer ka få dem genforenet - for som sagt nyder de at lege sammen smiley


  • #33   4. jul 2011 Så har vi været forbi Lise smiley Tror vi var der i 4 timers tid - utrolig hyggeligt smiley

    Vi fik bekræftet at begge hundene er ganske normalt fungerende, og Lises bud på Hazels "udbrud" er at hun simpelthen får nok af den lille uldtot som jo køre på ren uran (Lises udtryk.. haha).... Så selv en aktiv buller-basse har altså sine begrænsninger - og dem overskrider Asti så engang imellem...

    Løsningen bliver at de meget af tiden holdes adskilt - de vil være sammen på gåturene, og når vi vælger det herhjemme... Pt sidder Hazel i sit bur, og Asti leger med et reb smiley Hazel er for træt til at jeg vil lukke hende ud - så hun får fred for nu..

    Resten af tiden delte Lise ud af sin store viden om opdragelse og træning af hunde, og gav os en masse værktøjer til at arbejde videre med hundene :O))
    Det har været en meget indholdsrig, spændende dag - også for hundene :O)) Befriende at møde en hundetræner, der ikke er bange for at min hund får stress - så fra nu af ka jeg bare køre på med træning med bold eller reb som belønning i stedet for godbidder... Og en træner der ikke mener man kan opdrage alle hunde udfra de moderne pusse-nusse teorier, hvor det jo næsten er forbudt at sige nej til hunden..

    Nu vil mange af de klassiske fejl forhåbentlig blive undgået med Asti :O)


  • #34   4. jul 2011 Det lyder rigtig godt og fornuftigt :o))
    Og helt enig, man kan nå rigtig langt med motivation i forhold til indlæring. Men det er altså også helt okay at sætte grænser for sin hund og sige nej.


  • #35   4. jul 2011 Jeg er helt sikkert for motivation når det gælder indlæring - træning ska være sjovt for hunden :O) Derfor leger vi også en del med hundene - så de synes vi er spændende at være sammen med smiley

    Men har fået nogle gode værktøjer til bedre at kunne opdrage hundene :O) Bla kommer man ikke særlig langt med Hazel med helt bløde metoder - hun er alt for vedholdende og hendes selvtillid fejler heller ik noget... Så vi ka godt gå lidt mere til hende uden at det skader - og kunne jo virkelig se at det virkede da Lise demonstrede det med Hazel fx i forbindelse med at hun ska lære at ignorere andre hunde :O)

    Så det er absolut alle pengene værd - også selvom man ikke måtte have adfærdsproblemer (hvilket det jo viste sig at vi ik har..).. Det var jo egentlig 4 timers privat undervisning/træning :O)


  • #36   4. jul 2011 Helt enig, i ganske almindelig indlæring af øvelser, bruger jeg kun motivation. Og så er der andre steder hvor hammeren falder, hvis de ikke hører efter.
    Indkald og dæk er en af de ting jeg holder på de skal høre, ellers kan det gå galt. Det er selvfølgelig vigtigt at de har lært det først :o))


Kommentér på:
Ressourceforsvar og indbyrdes hieraki

Annonce