{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.810 visninger | Oprettet:

Indbyrdes sprog mellem ældre hund og hvalp? {{forumTopicSubject}}

Saga er en tævehvalp på 9 uger og har boet hos os en uge.

Zico er 13 år og har været min hund siden han var 5½ år gammel - han er intakt hanhund, sund og frisk ifølge dyrlægen, madvogtende, kan ikke med andre hanhunde, men han kan godt hygge sig med tæver og hvalpe.

Jeg har jo hørt meget om hvalplicensen, men synes ikke rigtig den gælder herhjemme, og hvis den gør, er jeg faktisk bekymret for hundene, når den ophører.

Sagen er at Zico indimellem sætter Saga på plads... hvis hun bliver for ivrig omkring ham siger han RØV, viser tænder, og happer ud efter hende (det er sket ca. 3 gange om dagen) Jeg VED at det er normalt og en del af hvalpe-opdragelsen..
MEN et par gange er det sket, at han ikke stopper efter en gang - lige nu lå han på et tæppe, Saga gik rundt om tæppet (rørte ikke Zico) og da hun var bag ham røg han op og trynede hende - problemet var bare, at hun var blevet skubbet ind i et hjørne, og kunne ikke komme væk - og han blev ved og sagde RØV og happede mange gange... Jeg VED godt, at mange mener hundene selv bør klare det, og jeg har det selv fint med, at han sætter hende på plads, det skal han også. Men da han blev ved, uden at hun kunne komme væk, så råbte jeg altså højt.

Zico og Saga luftes og leger sammen i haven (ikke når det er mørkt) det går fint, og der er gang i en god portion pjattet hundesprog og leg.

Indenfor har Zico ikke lyst til at være helt tæt på Saga, det vil sige, de ligger ikke sammen og lignende. Saga respekterer det og lader ham være. De kan dog godt stå ved siden af hinanden - og snuser også til hinanden.

Jeg skriver det her men en vis bekymring, da jeg ikke rigtig kan blive enig med mig selv om, hvorvidt jeg synes det går ok eller om det er noget værre skidt. Så jeg håber, at nogle af jer med meget erfaring udi hundeadfærd, vil prøve at give et bud på, hvad jeg måske kan forvente i fremtiden, og hvordan jeg bør forholde mig til den eventuelle problematik.

Mvh. Betina
Kommentarer på:  Indbyrdes sprog mellem ældre hund og hvalp?
 • #1   7. dec 2011 Jeg følger lige med her, for jeg synes også, det har været svært at finde grænsen. Disen har aldrig bidt Polly, men gjorde det samme med at fortsætte, hvis Polly væltede eller blev trængt op i en krog og det virkede noget voldsomt.

  Jeg har sat grænsen nu ved, hvem der var der først. hvis Disen ligger og sover og Polly kommer trampende henover, siger hun fra og det får hun lov til, men hvis Polly f.eks. ligger og putter sig og Disen synes, hun skal ligge i nærheden for derefter at hidse sig op over at Polly også er der, bliver hun bedt om at gå ned i sin egen seng.


 • #2   7. dec 2011 Hov og så kiggede jeg forresten på, hvordan Polly tog det. Hun har på intet tidspunkt virket nervøs for Disen, hvilket jeg har set som et tegn på, at det nok har været nogenlunde ok

 • Anni S
  Anni S Tilmeldt:
  apr 2009

  Følger: 2 Emner: 1 Svar: 6
  #3   7. dec 2011 Det er helt normalt at den gamle siger kraftigt fra i et stykke tid. Det plejer at tage af efterhånden, som den lille bliver mere og mere indlemmet i "flokken". Det kan, for os, lyde temmelig voldsomt, men som du selv siger, skræmmer det egentlig ikke hvalpen. Det lærer dem at have respekt for de ældre hunde, hvilket er en fordel, når de vokser til. En velsocialiseret hund, vil også som voksen vise respekt for de ældre. Selvfølgelig er der aldrig regler uden undtagelse og selvfølgelig skal vi gribe ind, hvis vi synes det tager overhånd. Vi skal dog bare huske at hunde nu en gang er bedre til at tolke andres hundes adfærd, end vi er.
  Anni Schrøder
  Dyreadfærdsterapeut


 • #4   7. dec 2011 Anni S,
  Tusind tak for dit indlæg - det hjalp gevaldigt på min bekymring. Dejligt

  Marianne K ,
  Jeg synes heller ikke, Saga virker påvirket af situationen.

  Er der nogen som vil forklare hvalpelicensen for mig, og evt ogå sige lidt om, at når der allerede bliver sagt kraftigt fra nu - bliver det så voldsommere senere når hvalpen bliver teenager?...voksen?


 • #5   7. dec 2011 Det kan godt blive voldsommere når hvalpen bliver teenager men det er ikke sikkert.
  Jeg har haft en springer spaniel hvalp/unghund sammen med min voksne skt. bernhard og det tog til i styrke. Han kunne også godt blive trængt op i en krog men kom aldrig til skade og blev heller ikke trykket af det. Det kan se meget voldsomt ud uden det er det og man skal selfølgelig gribe ind hvis man kan se hvalpen/unghunden bliver trykket af det, men ellers er min holdning at man skal blande sig mindst muligt da hundene ofte er gode til at klare det selv.


 • #6   7. dec 2011 Hej Betina.

  Jeg tror du mener hvalpepas, hvilket vil sige at hvalpen får lov til næsten alt, af de voksne hunde i flokken og det hvalpepas kan de kører på længe :O))

  Og nej det bliver ikke værre, for hvalpen bliver jo opdraget af din voksne hund fra dag 1 og da den lille er en tæve, undgår du magtkampene om rang i flokken, som de fleste unghunde lige skal have afprøvet på et tidspunkt :O)


 • #8   7. dec 2011 Kan det tænkes at din hanhund er gammel og træt - måske har lidt ondt i sine led, eller andre aldersrelaterede ting?
  For så vil han reagere anderledes end hvis han var lidt yngre og frisk.
  Jeg må indrømme, at jeg ikke selv ville vælge at få en hvalp hjem til så gammel en hund. Jeg synes ældre hunde skal have lov til at have en rolig alderdom uden alt det hvalpepjat.

  Vores tæve er en skrap tante over for andre hunde. Hun er alfatæve i alle sammenhænge, og underkaster sig kun ganske få hunde.
  Men hendes hvalp må gøre alting. Hun må endda tage maden, helt uden at den voksne reagerer. Det kommer meget bag på os, at hvalpen ikke bliver irettesat.
  Vi afventer meget spændt hvad der sker når hvalpepasset udløber.


 • #9   7. dec 2011 Jeg ville i den situation også have grebet ind men ellers ville jeg havde ladet dem klare det selv dog altid under opsyn ...

 • #10   7. dec 2011 Tak for at i alle ville give jeres besyv med Det er dejligt, at vide at der er kvalificeret hjælp at hente herinde, når man som ellers mangeårig hundeejer, bliver i tvivl om dette og hint

 • #11   7. dec 2011 Altså Lia's fortolkning af hvalpe licensen er at hun som udgangspunkt er meget mildere ved en hvalp. Hun siger RØV! til en hvalp der er for fræk, men slet ikke i samme grad som hun gør ved en voksen hund, der overskrider hendes grænser. Der er en tydelig gradsforskel.

  Hun går så til gengæld meget op i høflighed og da hun var hvalp var det aldrig nødvendigt for voksne hunde at sige røv før hun forstod en fin hentydning, bare det at de lige stivnede var nok. De eneste to gange hun har fået et rap over snuden var da hun gik i en voksen hunds madskål og engang hun var fanget i et hjørne, nøjagtig som du beskriver. Her var jeg så også hende og redde hende ud.

  Min første hund havde meget mere plads på hvalpelicensen. Jeg kan ikke huske at hun nogensinde satte en hvalp på plads. Det skrappeste hun nogensinde gjorde overfor en hvalp, der bare ikke kunne forstå en fin hentydning var stille og roligt at pinne den fast under hendes forpoter, og det var vist mere for lige at få en pause end for at straffe hvalpen.

  Men som ved alt andet, brug din sunde fornuft og grib ind hvis det bliver nødvendigt. Jeg har set voksne hunde, der overhovedet ikke siger fra overfor hvalpe og som simpelhen bliver flået og revet til blods af en overivrig hvalp, hvor ejerne står og praler med hvalpelicense og det er helt normalt og hvad ved jeg. Det er ikke i orden i min bog. Hvalpen lærer jo heller ikke noget af det. • #12   7. dec 2011 vi fik 9 uger gammel hvalp (Ipsen) i august, da var den vi havde i forvejen 22 måneder gl (Nova)

  Nova har aldrig uddelt hvalpepas, der var kontant afregning fra dag 1, og i den første tid var det af og til ret voldsomt... hun fik lov at sætte grænser, men blev hvalpen trængt i krog eller vi fandt det for voldsomt, så stoppede vi det... det stod på så længe at vi overvejede om vi måtte af med hvalpen igen, men med tiden er det blevet godt... i takt med at hvalpen er vokset til og kan lege med på lige fod så har de fået glæde af hinanden... men hvalpe gad Nova altså ikke... en 13 år gl hund kunne også tænkes bare ikke gide... men jeg ville nu gribe ind hvis det synes at være voldsomt...

  Mine 2 er tæver og de leger som skrevet godt sammen nu, men nu er balancen til gengæld så lige at Ipsen af og til kører den for langt og så får hun altså igen et hak ... • #13   7. dec 2011 Jeg støtter de andre. Jeg blander mig kun i irettesættelser her i huset hvis Bailey er trængt op i et hjørne eller at det bliver for voldsomt. Her den anden dag måtte jeg blande mig, Bailey var lidt for smart (er 7 md nu) og troede at hun lige kunne tygge med på kødbenet, hvilket hun normalt må. Men nej ikke denne gang hun fik virkeligt høvl af Akita blandede mig da det blevt for vildt. Jeg afledte simpelt hend dem begge to og legede lidt med dem begge.

  Men jeg gjorde tit det da vi lige havde fået Bailey at jeg "aflastede" Akita så hun kunne få lidt ro, Bailey har haft for meget hvalpe pas her og har kun godt af at det er ved at aftage lidt.


Kommentér på:
Indbyrdes sprog mellem ældre hund og hvalp?