3.223 visninger | Oprettet:  FølgFølg ikke 36 Svar

Kastration af hanhund Dårligt. Skrøne eller fact? Kastration af hanhund Dårligt. Skrøne eller fact?

God morgen.
Jeg ser gang på gang at der bliver talt imod kastration af hanhunde her inde på HG.
Nu står jeg selv i situationen og vil derfor gerne vide, hvad er skrøne og hvad er fakta.

Jeg kender godt alle argumenterne med at hunden kan blive usikker, aggressiv, Mister sit hanhunde præg osv. Men hvor mange har egentligt kendt en hanhund hvor det faktisk gik galt i den virkelige verden? På hvilken måde gik det galt? Hvad skete der med hunden?
Er det hele blot et spørgsmål om skrøner og sentimentalt følerig (ikke for at fornærme nogen) Eller er der hold i argumenterne mod Kastration?

Håber på nogle gode svar som kan hjælpe mig med at træffe et valg.

Folk med gode erfaringer er naturligvis også velkommen til at komme frem med dem. hehe


 
Belugahval forskrækker lille dreng
Belugahval forskrækker lille dreng
Slå lyden til
00:00
/
00:37
LIVE

Belugahval forskrækker lille dreng

NOW PLAYING

Drone fanger hidtil uset adfærd hos de sky arktiske narhvaler

NOW PLAYING

Redder reveunge i net

NOW PLAYING

Alligator sneg sig ind i hus

NOW PLAYING

Hval forfølger kajak

NOW PLAYING

Redder babyelefant fra dyb brønd

NOW PLAYING

Dette Vidste Du Måske Ikke Om Elefanter

NOW PLAYING

Disse fem lande har flest hunde som kæledyr

NOW PLAYING

Her Er De 5 Sødeste Dyr I Verden

NOW PLAYING

Fem Facts Om Hunde

NOW PLAYING

Verdens fem farligste dyr

NOW PLAYING

Det skal du overveje før du anskaffer hunde

NOW PLAYING
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Luge ukrudt 1.375 kr.
  • Flyttet et klædeskab. 700 kr.
  • Løs flise skal repareres / udendørs 500 kr.
  • Skrue ting ned ifm flytning 550 kr.
  • Plæneklipning med opsamling 1.000 kr.
  • Samle Ikea sovesofa Landskrona sammen 500 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  Kastration af hanhund Dårligt. Skrøne eller fact?
  • #1   16. feb 2013 Der har været indlæg herinde omkring det gik galt.. usikker og nærmest bange hanhund.


    I sidste ende har jeg den holdning, at medmindre hunden er syg, ikke spiser over længere periode pga tæver... hvis den skriger og hyler konstant pga løb, så forstår jeg ikke dette udnødvendige indgreb.

    Hvorfor så købe en hanhund... og jeg er kvinde så har intet forhold til de to små kugler smiley


  • #2   16. feb 2013 Der er jo lavet større undersøgelse på dette område.. men kan ikke finde det link.... der må være en herinde, som har det smiley

  • #3   16. feb 2013 Altså min mor fik kastereret hendes gamle hanhund, fordi hun havde en tæve også, og ikke ønskede hvalpe, og på den måde var hun ligesom sikret. Han fungerede fint bagefter, og har aldrig haft synlige men af det på nogen måde. Har altid selv haft tæver herhjemme, så har ikke haft behov for kasterering her smiley

    Jeg har faktisk ikke hørt det om kasteration før, og hvis der er nogen som ligger inde med links eller bøger hvor man kan læse mere om det ville jeg meget gerne høre det. Skader jo aldrig at lære nyt smiley


  • #4   16. feb 2013 I mit tilfælde er der 2 grunde.
    1 Calle går helt fra sin mad når en tæve i nærheden er i løb, og der bor 5 lige rundt om os. Sidste gang i januar/Feb var han så tynd det var uhyggeligt.
    Han piber og vil helst vandre vagt 24/7 udenfor den udvalgtes hoveddør.

    2 vi får snart en tæve i huset og de skal IKKE have hvalpe


  • #5   16. feb 2013 Jeg har henvist til artiklen før i Hund og Træning - der er en masse referencer til forskning på området.



  • #6   16. feb 2013 Jeg mødte en dag en pomeranian, som var lige så høj som min, men i hvert fald dobbelt så bred. Han var kastreret og havde fået SÅ meget underuld, at de simpelthen ikke kunne holde pelsen længere. Han lignede nærmest en pekingeser.
    Det kan jo også ske, hvis det er en race med underuld.


  • #7   16. feb 2013 Julie: True. Men det er nu heldigvis nok ikke noget jeg behøver frygte med Calle hehehe. Men absolut værd at tage med hvis man har en i forvejen meget pels arbejde krævende hund.

  • #8   16. feb 2013 Jeg har mødt rigeligt af fede hanhunde med dårlig pels... og ja jeg synes også de bliver lidt "ligegyldige".

    Men igen Calle... det er jo heldigvis dit valg, og ja der findes helt sikkert massere af velfungerende kastrater smiley


  • #9   16. feb 2013 Kato blev overfaldet og næsten ædt af en schæfer hanhund der var løs, sidste år .. det medførte at han blev angst og aggressiv over andre handhunde, han var ikke bare påvirket under løbtiderne men året rundt, dvs han var så hormonelt forstyrret at han op til flere gange voldtog min svigermors kat, og andre dyr og genstande .. Han blev kaster et og lider ikke længere af køns aggression, er ikke længere stresset og føler heller ikke træng til at humpe alt med eller uden puls .. Han har virkelig fundet ro i sig selv .. Dog har han problemer med at holde på vandet nu, jeg forstiller mig ikke at detner pga indgrebet da det jo er et lille indgreb, men jeg skal ikke kunne sige det med sikkerhed ..

    Jeg er ikke imod kasteration af dyr hvis der er en oversag, samt at dyret er fuldvoksen .. Kato har ikke mistet sit maskuline look ..



  • #10   16. feb 2013 DET er det Louise, men jeg vil jo helst gøre det rigtige for min hund. Derfor er det jo ikke bare noget jeg springer ud i, og derfor denne tråd smiley

  • #11   16. feb 2013 Calle... også fornuftigt smiley



  • #12   16. feb 2013 Det eneste jeg lige kunne finde var følgende: http://www.e-pages.dk/dchff/106/fullpdf/full511f556314636.pdf (side 4)

  • #13   16. feb 2013 Tak Sabrine. Den artikel ser god ud. sidder og læser den nu.
    En sætning som glæder mig meget er denne
    "Hundens grundlæggende personlighed ændres ikke"

    Det er egentligt min største frygt lige der. At Calle ville ændre sind. Det ønsker jeg bestemt ikke.


  • #15   16. feb 2013 Calles Moar: Det var så lidt. Jeg ved som sagt ikke så meget om det, men det var lige hvad der poppede op da jeg af nysgerrighed søgte på det. Synes også selv at den artikel virker til at være god, men det er lidt svært at være kildekritisk, når man ikke har så meget andet at sammenligne med, men det er i hvert fald forklaret på en måde der er til at forstå for os ''almindelige dødelige'' smiley

  • #16   16. feb 2013 En kastreret hanhund kan godt finde på at hoppe på en løbsk tæve. Vil aldrig lade dem gå sammen i løbetiden. Var på et tidspunkt ved at miste en tæve som jeg havde udstationeret, da husets hanhund hoppede på hende, langt hende i løbetiden, hvor hendes slimhinder ikke længere var klar. Hun var ved at forbløde, og kun et held at hun overlevede ved operation. Venteværelset hos dyrlægen lignede et slagtehus. Ifølge dyrlægen sker det engang imellem, og de fleste gange overlever de ikke denne voldtægt".
    Ville heller ikke som skrevet ovenfor kastrere en velfungerende hanhund. De lugter anderledes, og bliver moppet af andre hanner og tæver.


  • #17   16. feb 2013 Jeg kastrerede en af mine hanhunde og det fortrød jeg rigtig meget. Han var ikke så intereseret i vores tæver mere, men forsøgte nu når de var højløbske. Hans pels blev fuldstændig ødelagt. Det hele blev til uld der ikke kunne børstes så én gang om året blev han bedøvet hos dyrlægen og klippet med en fåreklipper. Desværre mistede han så meget muskelmasse også. Han blev helt indfalden i hovedet så kraniet trådte frem .

  • #18   16. feb 2013 Walde blev først kemisk kastreret for at se om vi fik den ønskede virkning ud af det,resultatet af den kemiske var så god at vi valgte at lade ham kastrer.

  • #19   16. feb 2013 Jeg har en kastreret han. Han er fantastisk - kan med alle, er ikke aggressiv på nogen måde, ikke tyk og ikke underlig pels. Han strinter ikke og skal ikke tisse 100 gange på en gåtur. Han er ligeglad med damerne og deres dufte. Jeg er SÅ glad for at han er kastreret.
    Det er ikke mig der har valgt at kastrere ham, men er virkelig glad for at han er.
    Langt de fleste han-hunde jeg kender som er kastrerede er vel-afbalancerede. Kender faktisk kun en enkelt der har temperament - og jeg aner ikke om han også var sådan tidligere.


  • #20   16. feb 2013 Min mors dværgpuddel blev kastreret i en alder af 9 år og det var den ultimative bedste beslutning - for ham smiley
    I flere år døjede vi(jeg var 14 da vi fik ham, så føler også at han er min) med at han knurrede, snappede og endda bed, han har også parret folk, hvor han virlede besat.
    Intet virkede, intet!
    Så til sidst snakkede vi med dyrlægen og i samråd med hende valgte vi at prøve kemisk kastration(den hvor man føre et implantat ind i nakken), og sikke et valg, Chip blev roligere, hans trælse adfærd blev sjældnere og ja, en skøn skøn hund fik vi, så vi besluttede derfor at kastrere ham.
    Og i dag er han 10 1/2, og aldrig har vi haft en så harmonisk hund som nu smiley

    Men som jeg påpeger var det dét bedste valg for ham, det er ikke nødvendigvis det bedste valg for andre hunde smiley


  • #21   16. feb 2013 Er du i tvivl, så prøv en kemisk kastration først, det gjorde vi og nu er Malte rigtig kastreret. Vi har to hanner og han sprang konstant på den anden. Det ser vi overhovedet ikke mere, men ellers er han nøjagtig som tidligere, så her har det været en succes, men selvfølgelig er det da et indgreb, man skal nøje overveje. Snak med dyrlægen om det.

  • #22   16. feb 2013 Ang. hår så fik han en kraftigere hårpragt *GG*
    Hundefrisøren blev helt overrasket smiley
    Og så holdte han op med at lugte forneden, vi måtte vaske ham konstant forneden fordi han stank a h til da han stadig var veril o.O


  • #23   16. feb 2013 Jeg har ikke læst indlæggene men jeg vil gerne fortælle hvordan kasteration hjalp herhjemme smiley
    Min hanhund kunne ikke med andre hanhunde før han blev kastreret, han havde altid markeret hjemme ved andre, men begyndte så også at gøre det dagligt hjemme ved os selv. Han kommer fra et dårligt sted og det har kræver meget træning at rette op på skaderne.
    Efter kasteration kan han nu gå forbi og endda hilse kort på andre hanhunde. Han kam endda lege med hanhunde der også er kastreret smiley han markerer hverken hjemme ved andre eller os selv længere. Kun udenfor og det er jo også fint.
    Adfærdsmæssigt er han faldet til ro og sammen med træningen er han blevet en meget bedre hund. Han er stadig meget mærket af hans dårlige start på livet, men det har faktisk hjulpet.
    Det eneste dårlige ved kasterationen er at han har taget et kilo på smiley så vi kæmper med vægten..


  • #24   16. feb 2013 Jeg har kun kendt 2 kastrater og begge hunde er meget "harmoniske" og glade. Med "" mener jeg, at den Golden som er den ene, er en værre kylling og let at hyle ud af den, men det var han i høj grad også da han var intakt. Så det er ikke pga kastrationen og det har heller ikke gjort det værre på nogen måde.
    Den anden er en terrier/samojede blanding, og han er fuld af selvtillid, livsglæde og legelyst. Har aldrig haft problemer med andre hunde, hverken aggression, "dominans"/usikkerhed eller andet. Glad hund der kan med absolut alle!

    De eneste bivirkninger jeg ved af er, at begge hunde let tager på i vægt. Men igen, begge hunde kan let tabe sig igen, hvis ellers de blev skåret ned i madrationen og fik færre godbidder/rester (; (Og nej, IKKE mine hunde, så ikke min beslutning).

    Min ex + familie kastrererede altid deres hanhunde og har aldrig haft problemer med hverken adfærd eller andet. I USA er der større "tradition" for at kappe kuglerne på ikke-avls-materiale smiley
    Ingen af dem har pelsproblemer, Golden skal trimmes lidt, fordi han er langhåret og har mange faner og blandingen har jo slædehundepels, men sådan er det jo, så ellers ikke.


  • #25   16. feb 2013 ... Og nu spørger jeg måske dumt (håber ikke I tager det ilde op, men måske i stedet lære mig noget smiley ).

    Hvorfor er det egentlig, at kastration af hunde er sådan en lidt "fy fy" ting, når de fleste (inkl hundeejere) gladeligt cutter både deres hingste, hankatte osv. ER der bare en forskel eller er det bare hvad "traditionen" siger? For har i al fald aldrig mødt hverken katte eller heste der blev problematiske efter en kastration. Hverken i temperament, pels eller personlighed. Den eneste bivirkning jeg har set gennemgående af arter er fedme. Altså at man virkelig skal tænke lidt mere over fodring af kastrater end af fertile dyr, hvad enten det er vallakker, hunde eller katte.


  • #26   16. feb 2013 I min verden kan man ikke sammenligne med hingste.... aner intet om katte.

    Og som skrevet før, så ser jeg ingen grund til at udsætte sin hund for noget uden der er meget god grund til dette.

    Hvis man ikke gider en hanhund, så køb en tæve.


  • #27   16. feb 2013 Victoria, det er temmelig nyt, at der er kommet kritiske øjne på kastration af hanhunde smiley

    Og det er da også stadig i den brede befolkning noget, man gør lidt pr. automatik.

    Det, man i sidste ende skal gøre op med sig selv er, at der ER en risiko og at man må opveje den i forhold til fordelene ved indgrebet.
    Desværre er det umuligt at sige hvilken hund, der ender rigtig godt ud, og hvilken, der ikke kommer til at trives med det.



  • #28   16. feb 2013 Victoria: Jeg ved det ikke. jeg har altid rutinemæssigt kastreret han katte, uden så meget som at tænke 2 gange. Nu skal det dog siges at en ukastreret hankat er nærmest umulig at leve med som inde kat. Og som udekat vil den strejfe. lave vildkatte unger, og slås. Så det er lidt noget andet end med en hund.

    Jeg har arbejdet hos en dyrlæge. selv kastreret og set mange kastrater. Jeg har aldrig oplevet en han hund som blev aflivet på grund af virkningerne af kastration.
    Og alligevel giver tanken om at kastrere min lille Calle hund mig mareridt.

    Mærkligt


  • #29   16. feb 2013 Calles moar, spørgsmålet er, om ikke man bare ikke rigtigt har reflekteret over sammenhængen mellem en given problemstilling og så kastrationen?

    Det er jo netop det, de undersøgelser, der har været foretaget - få, men dog - har "gjort op med" ved at vise den objektive side af sagen.

    Kastration er jo ikke noget, vi før har overvejet som værende et issue for hunde overhovedet, så hvorfor spekulere over det i det daglige.... Indtil der pludselig var nogle adfærdsinteresserede, der begyndte at kæde tingene sammen.

    Jeg har selv kastrerede hankatte. Det handler om, at de er udekatte og ikke skal reproducere sig.
    Der er også nogle bivirkninger der, men det har vi måttet æde... Og kattene også smiley (Det gør de også, appetit er en af de ting, det kan anes på *GG*)


  • #30   16. feb 2013 *CH* Mange tak for din forklaring smiley
    Og er også helt enig i, Louise, at det selvfølgelig ikke er noget man "bare" gør. Det er trods alt et indgreb og ville da heller aldrig selv gøre det, medmindre det virkelig var nødvendigt, opvejet i forhold til fordele og ulemper.
    Det var skam bare et interesseret spørgsmål smiley


  • #31   16. feb 2013 Mine hanhunde (og hunhunde) er altid blevet kastreret for at undgå kønsrelaterede sygdomme senere og (vigtigst) for at fjerne et behov hos dem, de ikke kunne få dækket.

    Jeg har ikke bagefter oplevet negative følger, hverken hvad angår pels, mentalitet eller adfærd, heller ikke sammen med andre hunde.


  • #32   16. feb 2013 Victoria -det er jo ret forskellige dyr du nævner. For hingste har det en række velfærds-mæssige fordele at kastrere, simpelthen fordi mange hingste ellers vil skulle gå alene, og vi kan vel hurtigt blive enige om at for en hest ER det at gå på kompromis med hestens velfærd, når man er nødt til at afskære den fra flokken.

    Jeg er ikke kattemenneske, men osse her er der i hvert fald EN væsentlig forskel set med mine øjne, nemlig den at rigtigt mange katte jo render som udekatte uden opsyn, uden indhegning osv, og derfor ville formere sig med lynets hast hvis ikke de bliver neutraliseret.

    Jeg er ikke imod kastration af hanhunde, jeg mener bare det er ærgerligt når det sker sådan halvautomatisk og uden omtanke. Det har både fordele og ulemper, og jeg synes det er vigtigt man overvejer begge dele, inden indgrebet.
    Mit indtryk er at mange hanhunde mentalt ikke "ødelægges" af kastration, men der er altså osse nogen der gør, og den risiko skal man være villig til at løbe, og være god til at vurdere sin hanhund og overveje om man tror den vil kunne fungere som kastrat.

    Rent fysisk synes jeg osse bibirkningerne kan være et problem -for min hanhunds vedkommende, vil det bl.a. være ovrproduktion af underuld jeg ville frygte. Det kan blive pelshelvede at holde kastrat. Vores gamle collie-han måtte vi sende til hundefrisør et par gange om året, for trods ihærdig og regelmæssig børstning, tog pelsen simpelthen overhånd


  • #33   16. feb 2013 Michelle; Tak for svar smiley Har selv både hest og kat, så kender godt grundene. Tænkte ikke så meget i forhold til de forskellige arters liv, men mere en undren i at jeg aldrig har oplevet hverken heste eller katte der havde mental-problemer pga kastration. Men at det åbenbart sker for hunde.
    Selvom jeg er klar over at arterne er vidt forskellige, synes jeg bare at det er "sjovt" at de fleste andre dyr næsten egentlig kun reagerer positivt, fx. hingsten der bliver mere medgørlig, harmonisk osv. Og katten der stopper med at strejfe, slåes osv. Men at hunde fx kan blive enormt usikre når de mister "manddommen".

    Og det er som sagt ingen kritik overhovedet, blot ren nysgerrighed. Man bliver jo kun klogere ved at spørge folk der ved noget om det smiley


  • #34   16. feb 2013 En af forudsætningerne for en "vellykket" kasteration er, at hunden forinden er valafbalanceret og uden øvrige problemer.

    Her tænker jeg ikke på, det at den ter sig helt tosset over løbske tæver, men hvis hunden er usikker, har temperamentsproblemer etc., så er kasteration no go!

    Jeg ville kun vælge at kasterere en stærk, valafbalanceret hanhund - og det har vi så prøvet en enkelt gang, og netop der ikke set nogen andre forandringer/problemer end en lidt kraftigere pels, men stadig i normalområdet.

    Han gik nemlig totalt i baglås, når området hunhunde var i løbetid, spiste ikke, kunne ikke finde ro, og så blev andre hanhunde specielt i denne tid betragtet som dødsfjender. Efter kasterationen forsvandt alle disse problemer, og hans sind og opførsel i øvrigt forandrede sig ikke spor.




  • #35   16. feb 2013 Victoria -skal jeg være ærlig, tror jeg i vid udtrækning at det skyldes at vores syn på dyrene er meget forskellige.
    F.eks. er der jo næppe mange af os der lige slæber vores hest med på en playdate med 30 fremmede heste i hesteskoven smiley

    Ligesom heste-adfærdsproblemer måske i højere grad tillægges den enkelte hests personlighed.
    F.eks. vil en nervøs hest næppe få nogen til at tænke "det er nok fordi den er vallak" hvor det ved en hund godt kan være en af de overvejelser man gør sig når man prøver at finde grunden.

    Der findes en undersøgelse (den har været i bladet Hund og Træning) som rent faktisk dokumenterer en række af de bivirkninger der kan være (mentalt) ved neutralisering (af både hanner og tæver), så helt forkert er det efter min mening ikke hvad folk siger.
    Men man skal self osse passe på ikke at tilskrive AL uønsket adfærd kastrationen, ligesom man jo heller ikke skal tilskrive alverdens uønsket adfærd at hunden ikke er kastreret.
    -sidstnævnte synes jeg der er langt større tendens til. Der er jo nærmest ingen grænser for hvad visse mennesker mener skyldes at hunden er intakt. Jeg er stødt på alt lige fra overdrevet gøen til ressourceforsvar til... ja, som sagt al slags adfærd smiley





  • #36   16. feb 2013 Jeg synes et problem også kan være dyrlæger som nærmest "lover" ejer af hund, at al træls adfærd forsvinder ved kastration.. hvor nogle gange en smule træning kunne gøre underværker.

    Hundeejere kan til tider være lidt dovne (ikke TS) og så bliver det den "nemme" løsning.


  • #37   16. feb 2013 Heldigvis blev vi faktisk rådet til en kemisk før en egentlig kastration, for at finde ud af om Chips adfærd skyldes hormoner - hvilket det gjorde
    Da det ville være nytteløst med en kastration.hvis den alligevel ikke virkede..
    Jeg synes altid man bør genoverveje kastrationer, for hvis hundens adfærd er fantastisk, og der ingen problemer er, ja så ser jeg heller ingen grund til at udsætte hunden for det indgreb smiley
    Så er faktisk enig med Louise smiley


Kommentér på:
Kastration af hanhund Dårligt. Skrøne eller fact?

Annonce