{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
628 visninger | Oprettet:

Rikke aka rapanden
Rikke aka rapanden Hjælpe-administrator

Tilmeldt:
17. aug 2013
Følger: 12 Følgere: 34 Hunde: 2 Emner: 254 Svar: 8.663

Rodbehandling af tand {{forumTopicSubject}}

Hvad er jeres erfaringer med rodbehandling af en tand hos hunde ?

Ozzy skal have fjernet flere tænder, og vi skal træffe valget om den ene hjørnetand i overmunden skal fjernes, eller den skal rodbehandles. Umiddelbart hælder vi til at få den rodbehandlet, og dyrlægen tror også på at den kan redes.

Vi kunne virkelig godt bruge andres erfaringer, til at hjælpe med at træffe vores beslutning smiley


Kommentarer på:  Rodbehandling af tand
 • #1   5. jul Nej!! Rodbehandling er forfærdeligt, og det gør sååååå ondt, ikke bare imens det står på, men i mange dage efter. Og ved mennesker tager det 2-3 besøg ved tandlægen - det gør det vel ikke ved hunde? Men jeg ville simpelthen ikke udsætte en hund for smiley

 • Rikke aka rapanden
  Rikke aka rapanden Hjælpe-administrator
  Tilmeldt:
  aug 2013

  Følger: 12 Følgere: 34 Hunde: 2 Emner: 254 Svar: 8.663
  #2   5. jul A : Jeg tror kun det tager en gang ved hunde, i hvert fald den her. I mailen hun har sendt os, kalder hun det en kirugisk rodbehandling, ved ikke om den er anderledes end en rodbehandling hos mennesker. Ozzy vil selvfølgelig være i narkose uanset om vi vælger rodbehandling, eller de bare skal hive alle de dårlige tænder ud. • #3   6. jul Fella har fået rodbehandling i begge de nederste hjørnetænder. Det tog en enkelt omgang og hun havde det fint allerede dagen efter.


 • #4   6. jul jeg ville ikke overveje det men får den ud. Det skyldes mine gode erfaringer med tandudtrækning på dyr.

 • #5   6. jul Hvordan det foregår med hunde ved jeg ikke, men hos mennesker behøver det nu ikke ske ad 3-4 omgange og med smerter under og efter behandling. Et besøg og så smertefri fra dagen efter smiley

 • #6   6. jul Hos både hunde og mennesker kan det klares på ét besøg og uden efterfølgende smerter.

 • #7   6. jul Jeg har fået flere rodbehandlinger og har aldrig haft snerter dagen efter.
  Det har også kunne klares på en enkelt dag, bortset fra en gang, hvor der var en føl betændelse i roden

  Jeg ville ikke have problemer med at få rodbehandlet, hellere ikke, hvis den havde smerter et par dage efter.
  Der findes jo smertelindring og smerterne stopper jo helt bagefter.
  Til gengæld, så ville jeg ikke udsætte min hund for noget, hvor den aldrig blev rask igen og skulle leve resten af sit liv på smertestillende medicin.


 • #8   6. jul Anni, føl betændelse?

  Min schæfer lever på dagligt smertestillende, og hun virker ikke som om hun har et dårligt liv - selvom hun aldrig bliver rask. Gigt går ikke væk. Så hun skulle aflives? smiley


 • #9   6. jul Jeg har fået en kindtand rodbehandlet efter den flækkede og betændelsen desværre nåede at gå hele vejen ned. Det tog en halv time hos tandlægen, gjort af en omgang og ja det gjorde da lidt ondt resten af dagen men det gjorde mindre ondt, end det gjorde før han behandlede. Jeg ville ikke have dårlig samvittighed over at Ziva havde ondt i et enkelt døgn.

  Jeg ville helt sikkert behandle og lade Ozzy beholde en ekstra tand - særligt når du skriver at flere af dem skal trækkes ud.


 • #10   6. jul " fæl betændelse"

  Om hunden skal aflives på grund af gigt, ville jo komme an på, hvor slem gigten er.
  Hvid livskvaliteten er nedsat og smertelindringen ikke virker for godt, jo så skulle hunden aflives i min verden.


 • #11   6. jul en hund kan da let leve på smertestillende i mange år. Det er kun hvis behandlingen ikke virker at det er synd.

  Det er egentlig sjovt at det at smertedække ikke anses for en behandling tit. for det er det jo.

  A jeg har en tudsegammel glad kat på 91 som har fået smertestillende siden hun var 2 år. hun har ingen gener eller bivirkninger så giv du roligt din hund nogle gode år sammen med en dygtig dyrlæges vejledning


 • #12   6. jul Til gengæld, så ville jeg ikke udsætte min hund for noget, hvor den aldrig blev rask igen og skulle leve resten af sit liv på smertestillende medicin.


  Om hunden skal aflives på grund af gigt, ville jo komme an på, hvor slem gigten er.
  Hvid livskvaliteten er nedsat og smertelindringen ikke virker for godt, jo så skulle hunden aflives i min verden.


  Jeg misforstår nok den første sætning så......


 • #13   6. jul # 12
  Ja, jeg burde nok have udpenslet det noget mere i det første opslag så du også kunne forstå det.
  Jeg skal nok for eftertiden huske at udpensle alt hvad jeg skriver. smiley  Samtidig, så synes jeg at det er dobbeltmoral, at man godt vil give sin hund smertestillende medicin hver dag resten af livet, men hellere trække en tand ud på hunden frem for at bevare tanden og evt. smertedække nogle få dage.


 • #14   6. jul Jeg synes bare det er ret bombastisk at sige at man vil aflive en hund, fordi den skal have smertestillende hver dag. At du skifter mening, er ikke at udpensle smiley

  Og jeg baserer mit svar på egen erfaring, og jeg ville aldrig udsætte en hund for det jeg selv var igennem. Og en 10 årig hund ville jeg ikke være så ked af at fjerne en tand på. Det ville være anderledes på en ung og frisk hund, men en hund med så mange skavanker, ville jeg hellere trække tanden ud på. Jeg kan ikke se det dobbeltmoralske i det, dog.

  Og heldigvis behøver man ikke være enige i et debatforum smiley


 • #15   6. jul i kan sagtens rodbehandle, hvad jeg ved fra mennesker side skal man gerne efter 2 år have en krone på da tanden, da den indtørre og kan blive svag, så den knækker og så ender man i tandudtrakning alligevel. så bliver det mere et penge sprøgsmål. men prøv at høre dyrlægen hvad han mener levetiden ca er på en rodbehandlet hjørnetand

 • #16   6. jul Jeg ville aldrig overveje en rodbehandling på en hund. Det er så kompliceret hos mennesker. Selvom den burde være død, så er den det i mange tilfælde ikke. Det kan give smerter i mange år efter - uden man kan gøre noget ved det. Derudover bliver en rodbehandlet tand ekstremt porøs og knækker/flækker nemt. Jeg vil ikke engang selv have rodbehandlet flere tænder - og da aldrig udsætte en hund for det som ikke kan give udtryk for om der er murrende smerter efter. Rodbehandling er nemlig ikke lig med at man aldrig mærker mere til tanden. Slet ikke!

 • #17   6. jul Anni, at smerterne stopper efter en rodbehandling er absolut ikke sandt. I mange tilfælde kræves der flere rodbehandling, evt operation udefra hvor de skære rodspidsen af osv - og mange bliver aldrig smertefrie.

 • #18   6. jul Jeg endte med at få hevet en rodbehandlet tand ud, fordi den blev ved med at gøre ondt smiley

  "A jeg har en tudsegammel glad kat på 91 som har fået smertestillende siden hun var 2 år."

  Flot alder. Det må næsten være rekorden for katte smiley


 • #19   6. jul Anni det er da ikke dobbeltmoralsk at dele sine erfaringer. Jeg har gode erfaringer med tandudtrækning på dyr og derfor ville jeg vælge det.

  Jeg går efter den behandling med størst mulig chance for går og succes og det synes jeg ikke min dyrlæge kan love om en rodbehandling. er tanden til gengæld væk så er den sgu væk. og det ved jeg virker smiley


 • Rikke aka rapanden
  Rikke aka rapanden Hjælpe-administrator
  Tilmeldt:
  aug 2013

  Følger: 12 Følgere: 34 Hunde: 2 Emner: 254 Svar: 8.663
  #20   6. jul I gør sgu ikke vores beslutning nemmere smiley

  Vi syntes det er en mega svær beslutning, også fordi han jo altså fik hevet en de tænder ud i onsdags, og ja skal have flere tænder ud. Vi vil jo gerne bevare så mange tænder som muligt hos ham, samtidig ville vi også bare syntes det var træls at give de ekstra penge, og den så alligevel skal ud om ½ år f.eks. Og vi ønsker jo heller ikke han skal have ondt efterfølgende, andet end lige et par dage efter som jo er normalt efter sådan en omgang ( han er i forvejen på fast smertestillende pga hans hemiverttebrae, så han får ikke ekstra smertestillende ) .

  Det er fandeme en kæmpe omgang det her, og har så dårlig samvittighed, og derfor vil vi også bare gerne træffe det bedste valg for Ozzy. Jeg ringer til dyrlægen mandag uanset hvad, for lige at høre deres tanker, og hvornår de tænker han skal have det ordnet.


 • #21   6. jul hvad jeg ved fra mennesker side skal man gerne efter 2 år have en krone på da tanden, da den indtørre og kan blive svag, så den knækker

  Altså min første rodbehandling er nok ca 35 år siden, og den sidste ca 5 år og jeg har ikke fået en eneste krone på nogen af mine tænder. De er hellere ikke hverken flækket eller brækket.


 • #22   6. jul Anni, at smerterne stopper efter en rodbehandling er absolut ikke sandt. I mange tilfælde kræves der flere rodbehandling, evt operation udefra hvor de skære rodspidsen af osv - og mange bliver aldrig smertefrie.


  Vil du dermed sige at jeg lyver ?
  Og at Fubert, Malene og Ziva også lyver ?

  Jeg har 4 rodbehandlede tænder, og det har ikke taget mere end en dags behandling, samt at der ikke var smerter dagen efter andet end en lille bitte smule ømhed.
  Den eneste af de fire som måtte laves over to gange og som gjorde ondt var den, hvor der var betændelse i roden, og som Ziva skriver, så var smerterne endda bedre efter første behandling.

  Min tandlæge hedder Jan Ole Jørgensen, prøv at ringe til ham og tag den diskussion. Jeg er ret sikker på, at han siger noget andet end dig. • #23   6. jul Anni, jeg siger ikke du lyver - men jeg siger at det i mange tilfælde ikke er sandt. Og jeg er uddannet i faget, så jeg har styr på både hvad jeg ved og erfaringer fra mit arbejde smiley

 • #24   6. jul Jeg har forøvrigt også selv fået rodbehandlet 3 tænder som alle er blevet rodbehandlet 3 gange og efterfølgende hevet ud grundet fortsatte smerter.

 • #25   6. jul Rikke, jeg kan godt forstå, at du er i tvivl, og at den her tråd ikke gør det nemmere.

  Nu skriver du at han i forvejen har fået trukket en del tænder ud.
  Så hvis det var mig, så ville jeg nok se på, hvor stor en forskel det ville gøre for hunden at beholde tanden, samt økonomien.
  Hvis ikke tanden vil bidrage til livskvaliteten/spise ben mm, og der kunne spares et par tusinde, så ville jeg nok få tanden trukket.

  Tag en god snak med dyrlægen og tag beslutningen derefter.


 • Rikke aka rapanden
  Rikke aka rapanden Hjælpe-administrator
  Tilmeldt:
  aug 2013

  Følger: 12 Følgere: 34 Hunde: 2 Emner: 254 Svar: 8.663
  #26   6. jul Anni : Udfra overslaget er det ikke flere tusinde det drejer sig om. I hvert fald ikke lige hvad jeg kan læse mig til smiley

  Han mister bare de fleste af hans "tyggetænder" altså kindtænder, og derfor er jeg virkelig i tvivl om det er bedst at behandle hjørnetanden, eller få den hevet ud og han så kun har 3 hjørnetænder.

  Syntes virkelig det er en svær beslutning , også fordi det er så voldsom en omgang!

  Dyrlægen skriver at han nok skal lære at spise uden de tænder der er fjernet og bliver fjernet, og det ved jeg jo også godt, altså at hunde kan leve uden særlig mange tænder.
  Han får ikke ben osv, for det må Mailo ikke få pga nyresten, og så kan vi heller ikke give det til Ozzy.

  Men ja vi tager enn god snak med dyrlægen, og så må vi høre hvad hun vil anbefale og gøre hvis det var hendes egen hund.


 • #27   6. jul #24 er det så ikke for dårligt lavet? Hvis der skal så mange forsøg til og det alligevel mislykkes?

 • #28   6. jul Nej der er SÅ mange ting der spiller ind. En rodkanal kan være for snoet, have lukket sig selv til så du ikke kan rense ordentlig ud, der kan være en ekstra kanal som du ikke kan se osv osv. To af mine tænder blev lavet mens jeg selv arbejdede som klinikassistent og de rodbehandlinger var lavet helt perfekt. Der var renset ud som der skulle og de var perfekt fyldt. Eneste og sidste mulighed havde været at operere udefra. Og det ville jeg ikke.

 • #29   6. jul Jeg synes at du skal ringe til Jens Ruhnau og få en god snak. Han er nok den der ved allermest om emnet og kan vejlede bedst. Bedre end os på HG, trods vores erfaringer, der enten er positive eller negative.
  Han ordnede Fellas tænder og jeg har ikke fortrudt en eneste gang at hun fik ordnet dem. Og de er hverken porøse eller problematiske.
  Jeg ville ikke lade en normal dyrlæge gøre det, men en specialist som Jens smiley


 • #30   6. jul enig med fella

 • Rikke aka rapanden
  Rikke aka rapanden Hjælpe-administrator
  Tilmeldt:
  aug 2013

  Følger: 12 Følgere: 34 Hunde: 2 Emner: 254 Svar: 8.663
  #31   6. jul Jeg vælger at snakke med egen dyrlæge. Jeg stoler 200 procent på dem, og de er blandt de bedste her i Århus området, og det er dem og Århus dyrhospital andre dyrlæger henviser til. Vi bruger Østergaards i Tranbjerg selvom vi er flyttet til den anden ende af byen smiley

  Der er dyrlæger med ret mange ekstrauddannelser/specialer på Østergaards, så vi føler os i trygge hænder. Havde vi stadig brugt en lille dyrlæge som er mere "all-round" og ved lidt om meget, så var vi helt sikkert gået videre med det, men så var vi nok netop gået til enten Østergaards eller Århus dyrehospital.

  Dyrlægen har netop brugt tid på at kigge billederne ordentlig igennem osv, så det er ikke bare en konklussion hun hurtig er kommet frem til, men valget skal være vores. Men jeg tager en snak mere med hende på mandag smiley


 • #32   7. jul Jeg ville helt klart fravælge rodbehandling, og få trukket tanden ud.

  Hunde klarer sig fint uden tænder. Jeg har pt. en hund, som har slem paradentose, og derfor efterhånden kun 8 tænder tilbage. Han spiser, og sutter på kødben, uden problemer.

  Desuden er jeg selv i et forløb med at få rodbehandling af en tand, og det har desværre ikke været ukompliceret, og jeg har efterfølgende haft smerter, og derfor også taget en snak med tandlægen omkring prognose. Han fortalte bl.a at nogen aldrig bliver smertefri (medmindre tanden trækkes ud), og at der nogengange må operationer til (hos specialtandlæge), før problemet løses. Jeg har foreløbigt været hos tandlægen 3 gange, har endnu ikke fået permanent fyldning i tanden (pga. komplikationer), og nu er en del af tanden så også knækket af smiley

  En hund kan ikke fortælle, hvis rodbehandlingen ikke har været 100 % effektiv, så jeg ville ikke være tryg ved at få lavet rodbehandling på min hund. Så hellere få trukket tanden ud. Så ved man da, at problemet er løst.
  God bedring med ham.


 • Rikke aka rapanden
  Rikke aka rapanden Hjælpe-administrator
  Tilmeldt:
  aug 2013

  Følger: 12 Følgere: 34 Hunde: 2 Emner: 254 Svar: 8.663
  #33   2. nov Jeg glemte forresten at få opdateret. Vi valgte hjemmefra at tanden bare skulle trækkes ud, så det blev den smiley Ozzy spiser i dag helt normalt igen , selvom han mangler ret så mange tænder smiley

 • #34   3. nov Måske et gebis til den lille fyr ville gøre gavn, om ikke andet på hans smil smiley

  Dejligt det er gået godt smiley


 • Rikke aka rapanden
  Rikke aka rapanden Hjælpe-administrator
  Tilmeldt:
  aug 2013

  Følger: 12 Følgere: 34 Hunde: 2 Emner: 254 Svar: 8.663
  #35   3. nov Ahahahahaha, man ser heldigvis ikke de manglende tænder , kun hvis man åbner gabet op.

  Han klarede det hele så fint, de første par dage var ham ynkelig og osv en del, men altså det er der dælme ikke noget at sige til.


Kommentér på:
Rodbehandling af tand

x