{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
3.810 visninger | Oprettet:

Maverulning på BARF. Muligt? {{forumTopicSubject}}

Efter at have sakset lidt fra en anden tråd, har jeg fgl. interessante statements som jeg har copy/pasted derfra:

-----

Lars M: "Skøn debat - en lille korrektion om maverulning eller mavevending. Det er en tilstand, hvor et indtaget foder består af dele der kan afgasse- det vil sige, at de afgiver gasser i mavesækken. Når hunden ikke bøvser og tyndtarmen ikke vil acceptere maveindholdet (da det ikke er opløst) vil mavesækken blæse op, og til sidst vender mavesækken ne kvart omgang hvorved essentielle blodkar bliver blokeret, hvilket er fatalt - normalt inden for en time. Behandling er en slange igennem halsen så luften kan komme ud eller en kanyle gennem mavesækken eller en operation.
Da barfmad ikke indeholder stoffer der kan afgasse, kan en barfhund (kun på barf) ikke få mavedrejning."

CH, kvinde, 34 år: "Ja, mavedrejning er et kendt fænomen - hos min egen race er det udbredt.
Der har været et ton af anbefalinger, men dybest set ved man kun, hvad der sker, ikke helt hvorfor.
Altså at maden gærer i mavesækken og at en oppustet mavesæk nemt kan dreje hos racer med dyb brysthule.

Hvad jeg har hørt eller ikke hørt er dybest set fuldstændig irrelevant. Når man som autoritet inden for et eller andet område bedyrer at dette er et faktum selvom det ikke er underbygget, så er det altså et problem. Om det så drejer sig om mavedrejning eller om en behandlings eller produkts virkning.
Hvad du ser i din forretning og hvad jeg ser i min klinik og hvad vi selv sammenfatter er ikke det samme som at det altid er sådan. Derfor mener jeg ikke, at hverken du eller jeg kan sige at det ER sådan. (Jeg må ikke, det er der en lov, der byder mig)."

Amanda F: "Jeg kan fortælle dig [Lars] at en hund på barf kan få mavedrejning, jeg har set det med fatal udgang, og må jeg så spørge, besøger du ulve hver dag for at se om de har mavedrejninger og fortæller de dig hvis en af dem fik det?
Sikken en gang undskyld pladder fis at komme med, din påstand er altså, at pga de kun spiser kød kan det ikke ske.
Barfhunde får andet end hakket kød, og desuden kan kød, specielt kallun give gasser i maven, hvilket man sagtens kan lugte når ens hund slår en lille f.."

-----

Jeg glæder mig til at se hvad vi finder ud af smiley


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Maverulning på BARF. Muligt?
  • #1   4. aug 2008 Vi havde en tråd angående mavedrejning i den gamle råfodrings gruppe.
    Kan selvfølgelig ikke huske hvem der skrev og præcis til hvem, men måske nogen andre kan?

    Men der fik vi ihvertfald opklaret, at ulve ikke kan få mavedrejninger og at hunde på rå mad kan have mindre chance for det, men at det med hunde stadig kan ske lige gyldigt foder.


  • #2   4. aug 2008 Maiken: Har sakset det fra denne tråd: http://www.hundegalleri.dk/html/for_messageDetail.asp?MSG_ID=241099

    Stelle og Marie: Jeg startede ikke denne tråd fordi jeg ville have ret i et eller andet, men fordi jeg synes det skal opklares i den grad det er muligt.Da jeg ikke ved hvad jeg mener, kan jeg i sagens natur ikke have ret :-))
    Jeg efterlyser hvad der forårsager maverulninger. Een af faktorerne er afgasning af maden, men er der andre faktorer, der ikke blot er spekulation?


  • #3   4. aug 2008 Volkodav A: Takker smiley
    Men skal jeg så forstå det sådan, at det forårsages af "overspisning", når maden ekspanderer i mavesækken og at barf-hunde ikke har dette problem, da kød ikke kan ekspandere?


  • #4   4. aug 2008 Når man ikke ved hvad der forårsager mavevending, kan man af gode grunde ikke udtale sig om at hunde på den ene eller anden slags foder har mindre risiko for mavedrejning..

    GD'en er jo en af de racer, der er disponeret for mavedrejningen, og det viser sig ofte at der slet ikke er fodring involveret når GD'en får mavedrejninger. Ofte er det også unge, sunde og raske hanhunde, der får lidelsen. Årsagen tillægges at være stress, uro i forbindelse med tæver i løbetid, aktivitet før og efter madindtag osv.

    Der er ydermere spekulationer/studier i at der kan være en arvegang i forøget risiko for mavedrejning.



  • #5   4. aug 2008 Hov, jeg fik trykket på knappen inden jeg var færdig:

    Men det er jo alt sammen spekulation. Ingen ved hvorfor hundene får mavedrejningen, og udelukkende at tillægge det tørfoder, og at barfhunde dermed ikke kan blive ramt, er en rigtig rigtig farlig information at videregive - specielt til de racer som er disponeret i højere grad end andre.

    Og jeg har også set hunde på råt, som fik mavedrejning.....


  • Merete P
    Merete P Tilmeldt:
    jul 2008

    Følger: 1 Svar: 7
    #6   4. aug 2008 Mie:

    Fortæl lidt mere om de hunde du har set med mavedrejning.

    Er det verificeret ved en operation?
    Overlevede hundene? Hvis ikke- blev hundene så obduceret
    Ved man nøjagtig hvad de havde spist?

    Merete


  • Merete P
    Merete P Tilmeldt:
    jul 2008

    Følger: 1 Svar: 7
    #7   4. aug 2008 Marie :

    Du skriver at hunden var med hvalpe og maven var udspilet.En udspilet mave behøver jo ikke at føre til en mavevending.Der er mange hunde der får en rigtig stor udspilet mave af at spise kødben. En stor oppustet mave kan selvfølgelig gøre ondt,men for at kunne afgøre om det er kød/ben der har ført til tilstanden er man jo nødt til at være sikker på at hunden ikke har indtaget noget andet udover kød og ben.Udskillelsen af stresshormoner kan måske også spille ind.

    Hvad skete der, siden at tilstanden ikke udviklede sig yderligere?

    Merete


  • #8   5. aug 2008 Merete, jeg kender til tre tilfælde af mavedrejning hos hunde, der blev råfodrede.

    En 2½ år gammel GD-hanhund. Han fik en mavedrejning uden foregående måltid og blev opereret og syet mavesækken fast. Dyrlægen mente at det var pga. stress over nabotæven i løbetid.

    En 6 mdr. gammel Beauceron, opvokset på råt. Fik pludseligt en mavedrejning. Måtte aflives, da maven ikke var til at vende igen.

    En ung boxer-hanhund, også på råt.
    Han fik en halv pølse i forbindelse med en konkurrence. Døde af mavedrejning.

    Når der nu bliver forsket en del i fænomenet, især i visse racekredse i udlandet, og at der igennem alle disse studier ikke viser sig et samlet billede af at årsagen til mavedrejningerne skal findes i tørfoder der gærer, så forstår jeg ikke at man tør udtale sig så skråsikkert om at hunde på råt ikke får mavedrejninger. Slet ikke i den position som du og Lars sidder i, i forhold til jeres forretning.

    I forhold til min egen race, er det jo påfaldende at der er så stor overvægt at unge, sunde hanhunde, som dratter om med mavedrejning - i forhold til at kunne verificere årsagen som værende gærende tørfoder. Der må være en anden, mere fysiologisk eller arvelig årsag til at det sker meget oftere for hannerne end tæverne.

    Men hvis I kan fremvise en dokumentation på at hunde på råt har mindre risiko for mavedrejning, så er jeg meget interesseret i at se den information?


  • #9   5. aug 2008 Jamen Daisie, dette udsagn er jo ikke en erfaring der deles, men en konstatering:

    "Lars M: "Skøn debat - en lille korrektion om maverulning eller mavevending. Det er en tilstand, hvor et indtaget foder består af dele der kan afgasse- det vil sige, at de afgiver gasser i mavesækken. Når hunden ikke bøvser og tyndtarmen ikke vil acceptere maveindholdet (da det ikke er opløst) vil mavesækken blæse op, og til sidst vender mavesækken ne kvart omgang hvorved essentielle blodkar bliver blokeret, hvilket er fatalt - normalt inden for en time. Behandling er en slange igennem halsen så luften kan komme ud eller en kanyle gennem mavesækken eller en operation.
    Da barfmad ikke indeholder stoffer der kan afgasse, kan en barfhund (kun på barf) ikke få mavedrejning."


  • Merete P
    Merete P Tilmeldt:
    jul 2008

    Følger: 1 Svar: 7
    #10   5. aug 2008 Mie :

    "En GD han som får mavedrejning uden forudgående måltid" Hvornår har hunden spist sidst? Dagen før? Kunne der være tale om retention?
    "Dyrlægen mente" Ja så er det jo ligeså meget spekulationer uden faktuel baggrund.

    "Beaucheron opvokset på råt" Hvad var der i den mave? Selvom den er opvokset på råt, kan den jo godt have spist noget andet inden mavedrejningen forekom. Der mangler dokumentation.

    "Boxerhan der har spist en pølse" Jeg mangler flere oplysninger for at prøve at forstå hvad der er sket.

    Min pointe er, at det er meget svært at vide hvad de tilfælde vi hører om
    virkelig indeholder.Det kræver en omhyggelig dataindsamling og evt obduktion for at blive klogere på hvad der er sket.

    Jeg har selv for 28 år siden haft en golden retriever der efter at have spist et tørfodermåltid fik mavedrejning. Der gik en 1time fra indtagelsen til hun var drattet død om på græsplænen.

    Når der nu er så mange hunde i din race der får mavevending, så har man vel indsamlet data på disse for at finde årsagen?
    Hvor mange drejer det sig om?

    Marie:

    Kan du give et bud på hvordan "stress" rent fysiologisk kan føre til en mavedrejning?

    Hvis "Stress" på en eller anden måde kan udløse en mavedrejning, så vil rigtig mange hunde være i farezonen.

    Merete


  • Merete P
    Merete P Tilmeldt:
    jul 2008

    Følger: 1 Svar: 7
    #11   5. aug 2008 Marie :

    Det var nok en god ide at fjerne hvalpene. Hvad gjorde de i det akutte stadie, da hunden havde det rigtigt dårligt?

    Merete


  • Merete P
    Merete P Tilmeldt:
    jul 2008

    Følger: 1 Svar: 7
    #12   5. aug 2008 Paw :

    Maverulning ???

    Det er altså en øvelse vi lavede da jeg gik til mavedans og jeg kan godt fortælle at det var svært !! Jo flere deller man havde jo sværere var det
    smiley

    Merete


  • #13   5. aug 2008 CH: Jeg ville passe på med at søge efter en endegyldig konklusion eller de vises sten. Vi har forsøgt med menneskets sundhed i århundreder blot for at opdage en næsten uendeligt antal faktorer, der også rækker udover fysiologiens verden og ind i psykologiens.

    Marie: Jeg ville også sige, at barf (ikke blot råfodring, men rigtig barf-fodring) minimerer risikoen for maverulning. Faktisk ville jeg gå så langt som at sige, at det løser det ernæringsmæssige aspekt af dette problem. Og her ved jeg ikke om der er andre aspekter, der er medvirkende faktorer ifm. mavevending.

    Mvh. den mavedansende Paw


  • #14   5. aug 2008 CH: Simpelthen fordi "råfodring" er at fodre sin hund med råt kød uanset typen. Barf-fodring er et forsøg på at afspejle hundens partikulære ernæringsmæssige behov gennem udvalgte kødtyper (kallun den ene dag, lammevom den anden dag osv.). Da barf-fodring tager udgangspunkt i ulven og da ulve og hunde har identisk fordøjelsessystem og da ulve ikke har maverulning, vover jeg at tro, at barf-fodring løder det ernæringsmæssige aspekt.
    Ups.. Der var jeg vist på vej ud af en tangent :-))


  • #15   5. aug 2008 CH: Volkodav A skrev længere oppe, at "The stomach of a wolf will not turn like the stomach of a boxer or a Great Dane would. The stomach of a wolf has the capability of expanding when the wolf feeds."

    Derudover vil jeg lige nævne, at ulve er specialiserede i at koordinere jagtindsatsen, så de netop er istand til at fange større byttedyr. Men jeg vil da ikke afvise, at en ulv vil fortære den, hvis den skulle falde over en en hare smiley


  • #16   5. aug 2008 Merete du skrev:
    <i>Mie :

    "En GD han som får mavedrejning uden forudgående måltid" Hvornår har hunden spist sidst? Dagen før? Kunne der være tale om retention?
    "Dyrlægen mente" Ja så er det jo ligeså meget spekulationer uden faktuel baggrund.

    "Beaucheron opvokset på råt" Hvad var der i den mave? Selvom den er opvokset på råt, kan den jo godt have spist noget andet inden mavedrejningen forekom. Der mangler dokumentation.

    "Boxerhan der har spist en pølse" Jeg mangler flere oplysninger for at prøve at forstå hvad der er sket.

    Min pointe er, at det er meget svært at vide hvad de tilfælde vi hører om
    virkelig indeholder.Det kræver en omhyggelig dataindsamling og evt obduktion for at blive klogere på hvad der er sket.</i>

    Lige præcis min pointe! Hverken du eller jeg ved hvad årsagen til mavedrejning i realiteten er. Derfor mener jeg heller ikke at man kan konkludere at "hunde på råt ikke får mavedrejning".

    Jeg har nævnt tre eksempler, og uanset om du mener at der mangler information, så er det et faktum at alle tre hunde var på råt, og alle tre hunde fik en mavedrejning. Derudaf kunne jeg vel også konkludere at Lars' påstand ikke holder vand? Den er ihvertfald lige så veldokumenteret.
    - At alle tre tilfælde ikke indeholder et forudgående måltid, råt som tørt, siger jo bare noget om at årsagerne er flere og ukendte til hvad der tricker det. Derfor mener jeg heller ikke at man bør udtale sig om at man kan fodre sig ud af risikoen for mavedrejninger!

    <i>Når der nu er så mange hunde i din race der får mavevending, så har man vel indsamlet data på disse for at finde årsagen?
    Hvor mange drejer det sig om?</i>

    Jeg er ikke vidende om at der laves en sådan indsamling af data herhjemme. Der er forsket en del i det i USA primært, og jeg skal forsøge at finde et resultat af undersøgelserne (hvis der er nogle). Men det jeg har læst mig til, er at der ikke kan findes nogen sammenlignelig årsag til de mange mavedrejninger.


Kommentér på:
Maverulning på BARF. Muligt?

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce