Krydderier Krydderier
Jeg så lige madmagasinet og tabte kæben.
De sagde, at i DK er de mest brugte krydderier salt og peber - og frikadellefarsblanding!!
A' hva'? tænkte jeg.
I programmet fremgik det at rigtig mange danskere faktisk ikke bruger ret mange krydderier eller krydderurter i den daglige madlavning. Og hvis de gør, er det blandingskrydderier som eksempelvis karry.
Hvad har du på hylden som du bruger? Hvilke krydderier har du altid stående og hvilke bliver du nødt til at købe nyt af på jævnlig basis fordi du rent faktisk bruger af det?
Hvilke krydderurter har du i haven/vindueskarmen?
Kan HG modbevise madmagasinets påstand?
dec 2011
Følger: 3 Følgere: 3 Hunde: 1 Emner: 126 Svar: 734
maj 2007
Følger: 5 Følgere: 36 Hunde: 4 Emner: 421 Svar: 13.115
maj 2008
Følgere: 65 Hunde: 2 Emner: 124 Svar: 6.618
Jeg bryder mig ikke så meget om komplekst krydret mad. Enkelt og med pondus
Vi har netop spist wienerschnitzler - uden peberrod. Glemte det i farten
maj 2007
Følger: 5 Følgere: 36 Hunde: 4 Emner: 421 Svar: 13.115
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Meget af min korte lamslåelse er, at jeg selv synes jeg laver mad ret konservativt, men jeg har da godt nok meget mere på hylden som jeg bruger ofte end lige de nævnte i første indlæg - og frikadelleblanding - har aldrig prøvet det, jeg kan sleeeet ikke se formålet..
Men - de tørrede krydderurter, must haves: Timian, oregano, basilikum, rosmarin. Dem skal jeg have hjemme. De første tre kan jeg bedst lide også at have i frisk version, men har det ikke altid.
Så skal der være spidskommen, koriander, kanel, gurkemeje, muskat, kardemomme og vanille. Noget af det stødt, andet både stødt og i tørret hel form.
Tørrede enebær skal også være på hylden og blandingskrydderierne Garam Masala og five spice.
Har også altid paprika, men er faktisk ikke monster fan, så jeg bruger det ikke så ofte. Har en mill & mortar røget paprika, men den er stææærk - ville måske bruge den lidt mindre, hvis den var mindre voldsom.
Kryddersalt har jeg ikke noget af selvom jeg er ret vild med at bruge det - mangler lige de perfekte blandinger. Bruger i stedet ren flagesalt, når salten skal andet end blot smagsforstærke.
Det er vist den hurtige gennemgang - har nok glemt noget, tænker jeg.
apr 2008
Følger: 28 Følgere: 265 Hunde: 2 Emner: 262 Svar: 7.518
Men det var fandme træls den dag jeg ledte efter noget færdigt krydderi til græske bøffer, noget jeg ellers aldrig plejer at bruge, og så havde de det jo selvfølgelig ikke i Bilka som jeg ellers stolede på
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
apr 2008
Følger: 28 Følgere: 265 Hunde: 2 Emner: 262 Svar: 7.518
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
http://salling.dk/vin-og-gourmet/krydderier/rene-krydderier/mill-mortar-r%C3%B8get-paprika-de-la-vera-50-g-23139.html
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Det løber alligevel op.
apr 2008
Følger: 28 Følgere: 265 Hunde: 2 Emner: 262 Svar: 7.518
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Det ligger også lidt i tiden - let, enkelt og hurtigt. Det svarer vel til pulverkager, der bare lige skal vand og olie i.
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Manden får det på sine æg og jeg krydrer nogle former for oksekød med peber, ellers får det lov at blive på hylden. Kan IKKE lide det.
Men er fan af salt...eller.. jeg bruger nok ret meget af det i forhold til gennemsnitsdanskeren, tror jeg.
maj 2008
Følgere: 65 Hunde: 2 Emner: 124 Svar: 6.618
Retter skal ikke smage eens fra gang til gang. Lad jer inspirere af årstiden, humøret og dagsformen
apr 2008
Følger: 28 Følgere: 265 Hunde: 2 Emner: 262 Svar: 7.518
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Så der kommer den perfekte tilsmagning ind i billedet. Og der kommer saltmængder også ind i billedet.
Det pudsige er, at når man får balanceret med sødt og surt, så kræver det faktisk en god del salt mere end hvad man ellers propper i sovser/dressinger/gryderetter o. lign.
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Er nok fan af at hente umami andre steder fra, tror jeg
apr 2008
Følger: 28 Følgere: 265 Hunde: 2 Emner: 262 Svar: 7.518
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Faktisk er det jeg kan smage og lugte kun rene svovlforbindelser, som lugter anderledes for mig end de gør i virkeligheden.
Det meste mad smager for mig som brændte fjer/hår/negle-agtigt...
apr 2008
Følger: 28 Følgere: 265 Hunde: 2 Emner: 262 Svar: 7.518
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Det er et kæmpe tab af livskvalitet. Jeg er glad for madlavning og bagning, og det bliver noget fattigt når aromaerne er pist borte. Jeg bliver altid nødt til at udspørge andre om detaljerne i smagene...
Det er faktisk lidt småklaustrofobisk...
okt 2006
Følger: 59 Følgere: 48 Hunde: 7 Emner: 335 Svar: 13.904
Men ud over det så sad jeg bare og nikkede til programmet. Jeg aner ikke hvad jeg skal bruge hvornår. Hvad passer i vores alm hverdagsretter og ja så er kæresten kræsen.
Så vores krydderier er meget konservativt.
Jeg bruger salt og peber. Hvidløg. Grønkarry paprika kanel og kardemomme. Vi har også gurkemeje stående da vi læste det skulle være godt til kærestens sygdom men vi får stort set aldrig mad jeg synes det passer i. Vi har også en stamret hvor vi bruger ingefær - men det er jeg ikke så vild med.
Ind i mellem købes frisk basilikum eller mynte eller i den dur til en bestemt ret.
apr 2008
Følger: 28 Følgere: 265 Hunde: 2 Emner: 262 Svar: 7.518
Nå, det var heller ikke for at hive det ud på et sidespor. Men det giver da noget af en anderledes oplevelse af mad som er en ret essentiel del af vores liv som vi helst gerne skulle nyde.. øv..
mar 2016
Følger: 11 Følgere: 207 Hunde: 5 Emner: 56 Svar: 1.473
krydderurter: Persille, dild, basilikum, karse, tamian (tror jeg det er??) og så sådan noget langt med små knolde der minder om blomster hoveder aner virkeligt ikke hvad det er, men køber det næsten hver gang jeg er ude og handle!
så salt i flere varianter, flage, groft, rødt, læsø osv. osv. og peber ( også forskellige sorter! ) selvfølgelig!
karry bruger jeg også en god del, tandori! specielt fordi vi spiser meget kylling! og så har jeg sådan noget hvidløgs krydderi, og paprika, steak krydderi, chili, oregano, tørret balisikum, sådan noget andet tørret snask jeg ikke ved hvad er, tzatziki krydderi, amen jeg har alt muligt sjovt, muskat bruger jeg også meget og så har jeg forskellige bage krydderier som kardemomme, vanilje og andet jeg igen ikke kan huske hvad hedder..
det er lige gået op for mig jeg ikke har en eneste ide om hvad 50% af de krydderier jeg bruger er, det er faktisk lidt pinligt haha
men elsker krydderier!!
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Savner du at bruge mere krydderi eller?
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
apr 2008
Følger: 28 Følgere: 265 Hunde: 2 Emner: 262 Svar: 7.518
maj 2008
Følgere: 65 Hunde: 2 Emner: 124 Svar: 6.618
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
aug 2011
Følger: 17 Følgere: 26 Hunde: 1 Emner: 50 Svar: 4.468
Tørrede krydderier:
Cayennepeber, paprika, røget paprika, chiliflager, spidskommen, kardemomme, kanel, vanilje (både stang og pulver), sennepspulver, hvid peber, løgpulver, hvidløgspulver, karry, hjemmetørret rosmarin og timian. Og selvfølgelig salt i tre 'former' og peber.
Friske krydderurter:
Lauerbær, bredbladet persille, purløg, rosmarin og timian i forskellige udgaver.
Ellers bruger jeg:
Forskellige eddiker, citron, forskellige slags sukker, ketchup, forskellige slags sennep'er, HP sauce, engelsk sauce, hjemmelavet chilipasta, sweet chili, soya, fish sauce, oyster sauce, forskellige karrypastaer (rød, grøn samt massaman), hvidløg og ingefær
Kan ikke lave mad uden mine krydderier
Jeg kan ikke lave mad uden salt...det smager jo ikke af en dyt så
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Har altid lys soya, mørk soya, mørk sesamolie, engelsk sauce, østerssauce, en smagsløs olie og en olivenolie..
Så er der også andre ting i skabet, men de er ikke must haves.
okt 2006
Følger: 59 Følgere: 48 Hunde: 7 Emner: 335 Svar: 13.904
salat.. kartofler og kød som kommer i ovnen, på panden eller i en sammenkogt ting med paprika.
Jeg bruger virkelig minimalt salt. Og en smule peber på mit kød. Kæresten kan ikke lide peber og vi forsøger at spare på salten.
Og jeg elsker ellers mad der smager - bare ikke af ingefær. Det er for blomstret
Så jo jeg savner det lidt.
Men hvad jeg får da dild Chips...
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Kartofler i ovnen er lækre sammen med tørret timian, synes jeg. Nogle er også glade for rosmarin i den sammenhæng - de fleste tørrede urter kan velsagtens bruges her.
I sammenkogte retter er der ingen ende på mulighederne for at benytte krydderier - men det kan være en god ide at vælge en verdensdel og gå ud fra sammensætninger som bruges der - det kan godt blive noget rod at blande det hele.
maj 2008
Følgere: 65 Hunde: 2 Emner: 124 Svar: 6.618
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Om ikke andet får manden altid perfekt tilsmagt mad *GG*
apr 2008
Følger: 28 Følgere: 265 Hunde: 2 Emner: 262 Svar: 7.518
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Der skal være en fornuftig varmefordeling, ellers er det dælme svært...
maj 2008
Følgere: 65 Hunde: 2 Emner: 124 Svar: 6.618
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Håber en dag....
aug 2011
Følger: 17 Følgere: 26 Hunde: 1 Emner: 50 Svar: 4.468
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
aug 2011
Følger: 17 Følgere: 26 Hunde: 1 Emner: 50 Svar: 4.468
maj 2008
Følgere: 65 Hunde: 2 Emner: 124 Svar: 6.618
apr 2008
Følger: 28 Følgere: 265 Hunde: 2 Emner: 262 Svar: 7.518
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Dog vil jeg allerhelst lave mad på gas. Jeg synes det er det allerbedste men jeg er også en bangebuks og har ikke lyst til at have gas indendøre...
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Havde nogle pakistanske veninder i folkeskolen og selvom det var rædsomt eksotisk dengang i firserne, så blev jeg altså forført af de dufte og smage, deres mødre kunne fremkomme med...
Vi havde en pakistansk kvinde boende for nogle år siden - udnyttet, ja, det blev hun *GGG*
Man har ikke en pakistaner på adressen uden at få go mam
aug 2013
Følger: 11 Følgere: 74 Hunde: 3 Emner: 263 Svar: 7.795
Jeg bryder mig ikke om smagen af peber, og syntes det stinker. Og kommer det i retter skal man ikke kunne smage det, og så kan jeg sgu ligeså godt lade være
Da jeg var i Go appetit fik jeg "skæld ud" af Claus Holm som sagde at det skulle jeg altså begynde at bruge. Her i sidste uge så min mand og jeg så " med kniven for struben" og køkken sagde så " jeg bruger stort set aldrig peber" , og jeg råbte nærmest til min mand " Hørte du det, han er min nye kokkegud!! "
Vi har ret så mange forskellige krydderier, både hele , blandinger, og stødt.
Men på vores hylde står der bla: Karry ( 3 slags), Paprika, røget paprika, stødt chili, kanel ( stænger og 2 slags stødt), kardemomme ( stødt og kapsler), vanilje, graram marsala, tandori marsala, muskatnød ( hel) , oregano, timian, estragon, basilikum, hvidløgssalt, urtesalt ( 3 slags) , groft salt+ fint salt , peber, cajun , gurkemeje, løgpulver, Claus Holm klassisk rub , nelliker (stødt og hele), stødt ingefær, laurbær, spidskommen, Jamaican jerk , baharat , græsk krydderi, og så er der mere inde i skabet, men gider altså ikke lige lette måsen
I haven har vi purløg, kruspersille, og bredbladet persille. Når jeg nu skal igang med at fikse den nye have til foråret , skal der købes en masse forskellige krydderurter til mine højbede
aug 2008
Følger: 32 Følgere: 1466 Hunde: 9 Annoncer: 1 Emner: 30 Svar: 30.311
Så ja, salt er det jeg bruger mest
dec 2010
Følger: 10 Følgere: 26 Hunde: 6 Emner: 278 Svar: 8.727
Jeg er stor tilhænger af de enkle smage, og bruger kun en smule krydderi, så det ikke overdøver smagen af kød osv.
Jeg har en halvstor samling af salte/saltblandinger, og flere forskellige peberblandinger. Har flere forskellige krydderiblandinger, som bruges ofte: lakrids/urte, mango/curry, barbecue, samt five spice er favoritterne.
Har faktisk i dag fået andesteg med lakrids-urte krydderi, mums
Og så har jeg selvfølgelig masser af tørrede krydderier, som bruges til mad og bagning.
Har flere forskellige olier med forskellige smage, forskellige slags soya (er stor fan af sweet soya), diverse balsamico og eddike typer.
Og så er jeg stor fan af friske krydderurter, som dyrkes i haven og spises i store mængder i salater.
Yndlingskrydderi er nok rosmarin
PS. Må med skam indrømme at jeg, indtil for 1 år siden, jævnligt brugte frikalet
mar 2012
Følger: 16 Følgere: 104 Hunde: 3 Emner: 20 Svar: 2.151
Dem jeg lige kan huske vi har hjemme er Oregano, basilikum, Timian, Rosmarin, røget Paprika, grill krydderi, 3 forskellige slags karry, BBQ krydderi og laurbærblade.
Udover det så har vi en bøtte til de mindre brugte krydderier som er gemt væk hvor der blandt andet er kanel og andre ting i
og så har vi salt og peber i flere afskygninger, Himalaya salt, hvidløgssalt og kværnsalt. Peber har vi vidst kun kværn peber og så sådan noget hæsligt pebermix som kæresten spiser
I fryseren har vi 3-4 bøtter med forskellige slags friske chilier og om sommeren har vi alverdens urter og krydderier i haven.
Vi forsøger at dyrke så meget vi kan selv
feb 2013
Følger: 8 Følgere: 25 Hunde: 3 Emner: 84 Svar: 7.523
Derudover bruger vi temmelig meget peper, paprika, muskat og kanel.
aug 2008
Følger: 32 Følgere: 1466 Hunde: 9 Annoncer: 1 Emner: 30 Svar: 30.311
Jeg bruger dog så godt som aldrig peber.
Og det er altså ikke fordi jeg ikke kan lide andre krydderier, for det kan jeg godt, det er bare salt jeg bruger mest af.
jul 2013
Følger: 4 Følgere: 104 Hunde: 2 Emner: 90 Svar: 974
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Det er helt tosset, dem kan jeg slet ikke have *GG*
I min gamle have havde jeg koriander, og jeg kunne høste de lækreste frø - men prisen var, at hver gang jeg gik forbi det lille bed, så stank der af koriander *GG*
Det endte med at jeg slagtede dem. Men... jeg tror egentlig jeg skal have nogle igen, for frøene er dælme lækre!
feb 2013
Følger: 8 Følgere: 25 Hunde: 3 Emner: 84 Svar: 7.523
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Kæmpe planter, der BARE breder sig.
Men - det lykkedes for mig, da jeg flyttede ind her, hvor jeg bor nu! Det tog nogle år
Skægt med lige de to ting - det er nogle enten/eller urter.
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Den eneste måde jeg husker at have fået præsenteret løvstikke på som barn var i suppe hjemme hos min oldemor. Og dengang tror jeg heller ikke det faldt i min smag. Helt ligesom de der klumper selleri heller ikke gjorde.
Måske, hvis det havde været en del af den daglige mad at det var gået...
På den anden side - jeg er opvokset i et salt- og peber hjem, men er glad for krydderier selv, så det er måske bare noget medfødt *GG*
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Garanteret løvstikke er inkluderet *GG*
maj 2008
Følgere: 65 Hunde: 2 Emner: 124 Svar: 6.618
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Jeg har faktisk heller aldrig rigtig været faldet for frøene. Har haft dem, men har ikke brugt dem.
De hører til i begrænsede mængder i naan, ud over det gider jeg dem ikke
maj 2008
Følgere: 65 Hunde: 2 Emner: 124 Svar: 6.618
Forslag til aftale.
Jeg skriver aldrig mere nigella***, og du klapper hesten ift elverreferencer
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Det er jo ikke blomster, vi taler om, nu må I lige være korrekte her..
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
Hvordan ser det egentlig ud med at samle de frø selv?
Har haft nogle fine hvide jomfru i det grønne i nogle år, men det er aldrig faldet mig ind at indsamle til konsumption, kun til gensåning..
HVIS det nu var, at jeg var tosset med de frø, kunne jeg så bruge dem fra haven eller er forskel på sorterne?
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
maj 2008
Følgere: 65 Hunde: 2 Emner: 124 Svar: 6.618
Jeg synes, at jeg har handlet modent og velovervejet for at indgå en aftale, der tilgodeser din ytringsfrihed
Deal?
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
aug 2013
Følger: 11 Følgere: 74 Hunde: 3 Emner: 263 Svar: 7.795
okt 2010
Følger: 18 Følgere: 1318 Hunde: 1 Emner: 203 Svar: 13.548
okt 2010
Følger: 18 Følgere: 1318 Hunde: 1 Emner: 203 Svar: 13.548
http://www.otz.dk/Default.aspx?ID=70&M=Shop&PID=135&ProductID=1371
Den bliver også KUN brugt til frikadeller, ellers hedder det "Alt godt fra krydderiskabet"
aug 2011
Følger: 17 Følgere: 26 Hunde: 1 Emner: 50 Svar: 4.468
Min foretrukne variant er udgået af produktion...er derfor på seriøs bar bund. Jeg er ikke til Santa Marias udgaver...ej heller dem fra Tiger eller Søstrene Grenes. Det skal være en 'rigtig' karry
Så kære HG krydderi-eksperter...HJÆLP en desperat dansker med at finde en GOD karry
aug 2013
Følger: 11 Følgere: 74 Hunde: 3 Emner: 263 Svar: 7.795
https://www.asaspice.dk/webbutik.html
feb 2009
Følger: 21 Følgere: 30 Hunde: 5 Emner: 174 Svar: 7.686
Jeg er pjattet med krydder
sep 2005
Følger: 1 Følgere: 92 Hunde: 2 Emner: 354 Svar: 6.188
aug 2006
Følger: 37 Følgere: 68 Hunde: 4 Emner: 649 Svar: 47.191
De bør altså være i en skuffe, pakket væk i mørke, men nej. Har en ganske almindelig krydderihylde, hvor det hele står lidt for lyst og lidt for varmt.
Krydderier