NyChihuahua

NyChihuahua

Medlemmer: 430
Forside Forum Medlemmer Annoncer Hunde
7.246 visninger | Oprettet:  FølgFølg ikke 33 Svar

Åben eller lukket fontanel Åben eller lukket fontanel

Godaften alle chi´ ejere

Sidder og spekulerer på hvor almindeligt det egentlig er at chihuahua´en har åben fontanell.

Har jeres lukket eller åben? og hvis den er åben, har I nogen problemer med det?

Mine tre har alle lukket, men min mors lille hvalp på 4½ mdr. har stadig lidt åben fontanel. Mon den lukker sig?


Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • TV mounting / hanging 600 kr.
  • Nedtagning af loftslampe som er ved at falde ned og pt hænger i én skrue 400 kr.
  • Loftspots slukker ikke 600 kr.
  • Lavt tryk på varmt vand bruser 1.000 kr.
  • Gravearbejde med minigraver, 12kvm 1.600 kr.
  • Rensning af tilstoppet afløb 950 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  Åben eller lukket fontanel
  • #1   31. aug 2010 Min Mischa på 4 år, har åben fontanell, og vi har aldrig haft problemer med det - og hun kan ellers godt være lidt klodset, men ingen problemer.

  • #4   31. aug 2010 chanel har også åben fontanel, var også meget bekymret i starten, fordi min veninde har haft en chi hvalp der døde af det smiley hjernen pressede simpelthen på og det kunne hun ikke klare smiley
    puha
    men chanel lever fint med det...
    kan dog se sommetider at der er en lille banken i det bløde område, hvis man sidder helt stille med hende og kikker... har i oplevet det..


  • #6   1. sep 2010 Tak for jeres svar:-)

    Gizmo: Jeg ved godt at racen er disponibel for åben fontanel pga. avl. Men er det største delen af dem der har åben eller er man ved at få det avlet væk - er lidt det jeg tænker på:-)
    Din Hund, havde han meget åben fontanel som lille og er den løbende lukket sig til nu, eller er den stoppet med at lukke sig, da han var yngere?


  • #7   1. sep 2010 Min chihuahua har åben fontanel, på størrelse med en halv lillefingernegl ca. Har aldrig haft problemer med det, og den er jo heldigvis også minimal.
    Min chihuahua/dværgpinscher har lukket fontanel, og det har hun haft siden jeg fik hende som 8 ugers.
    :o)


  • #9   1. sep 2010 Er det ikke noget med at de i DKK på sigt, ikke vil bruge hunde med åben fontanel i avlen?
    Mener jeg at have læst herinde engang - Ligesom de på sigt, heller ikke vil bruge hunde med ulvekloen bagpå i avlen?


  • #10   1. sep 2010 Ann-Sophie: jo jeg tror at man prøver at avle det væk i Dkk. Det er desværre ikke et krav endnu, men det kan jo være det kommer.
    Jeg har selv DKK hunde og har fået mit første kuld, men jeg oplever desværre at det kan være svært at få svar på sådanne spørgsmål, fordi folk helst ikke taler for meget om de ´"fejl" deres hunde har:-(
    Så kan det være svært som ny opdrætter at finde ud af om det er mere en regel, at de har åben fontanell, eller om det er en undtagelse.
    Så jeg må som ny opdrætter, bare selv sætte mine kriterier, f.eks ikke at avle på hunde med patella, åben fontanel osv.

    Jeg kunne selvfølgelig også bare gå efter DKK´s standard, men syntes ikke den lever helt op til mine krav. F.eks at de først fra 1. jan 2011 laver forbud mod avl med hunde med patella (og dog stadig patella grad 1). Men så kan man jo kun gætte sig til, hvilke hunde, der lige skal nå at have et sidste kuld her i efteråret - inden der bliver lagt forbud på dem....lige et surt opstød ...sorry


  • #11   1. sep 2010 Hvordan skælnes der mellem stor og lille fontanel?
    For en jeg kender har købt en chihuahua med en ret stor fontanel (som dog er blevet mindre med tiden, men stadig hvad jeg ville kalde stor åben fontanel), men i købskontrakten står der at den har en lille fontanel.
    - Hvalpe med en stor fontanel burde vel egentligt sælges billigere tænker jeg? Ligesom hvalpe med forkert bid eller hængeøre burde sælges billigere? Det er jo trods alt en hund med fejl..


  • #13   1. sep 2010 Charlotte: hvorfor er det forkert at diske en hund med åben fontanelle?
    Er du sikker på, at man i tidernes morgen har ønsket den åbne fontanelle, eller at det ikke bare er resultatet af avlen på det æbleformet hoved?

    Jeg kan ikke se hvorfor man ikke skulle forsøge, at avle frem mod lukkede fontanelle, da det jo ikke er en naturlig ting at have hul i hovedet:-)

    AS: Jo, jeg ville se det som en fejl = afslag


  • #14   1. sep 2010 Charlotte - Tja, tror det er de færeste der ville kalde fontanellen hvalpen jeg snakker om for direkte lille! Den var ret stor og er stadig forholdsvis stor (en tommelfingernegl ca.)
    Lille fontanel er for mig en lillefingernegl eller deromkring, andet ville jeg betegne som forholdsvis stor eller direkte stor.
    En hund med stor fontanel skal man være rimelig påpasselig med i dagligdagen jo, den har jo åbent hul ned til hjernen!
    Jeg ville aldrig turde købe en hund med stor fontanel - Og kan slet ikke forstå at det ikke trækker ned på en udstilling fx. Det er jo dybeset en hund med fejl? Åbent hul ned til hjernen er jo ikke normalt og sundt.. :S


  • #15   1. sep 2010 Jeg har 5 chièr ud af dem har kun 1 fontanelle i dag der ikke er lukket den er på størrelse med en lille finger negl, og det har aldrig været et problem for ham :o)

  • #16   1. sep 2010 Bør måske nævne at alle mine er DKK hunde , og jeg ikke oplever at vi i racen har et problem med store fontaneller, heller ikke før race standarten blev ændre til det ikke var ønskeligt .

    Majbrit - Synes da kun det er fornuftigt man avler efter sin egen moral, det andet er jo kun miniums krav derfor må folk jo gerne tænke selv , og beslutte havd de synes er i orden at bruge i avl, selvfølgelig inden for de krav der er. jeg synes eks. det var på tide at avl på patella lux, kom under restrektion da det i mine øjne er et stort problem for racen ud af mine 5 har 3 patella lux, 2 i så svær grad at de ikke må bruges i avl efter den 1 jan 2011.


  • #17   1. sep 2010 Charlotte - ja helt enig :o) man ser selvfølgelig nogle enkelte men synes bestemt ikke det er mange taget i betragtning hvor mange hvalpe der pt. bliver lavet ( her snakker jeg med DKK tavler , aner intet om dem der ikke er reg uden for DKK )

  • #19   1. sep 2010 Begge mine piger, Fie på snart 2år, med tavle, og Felia på 6mdr. uden tavle har begge en ret stor fontanelle .. Og en fontanelle kan faktisk være årsag til nogle sygdomme, eksp. epilepsi! Der er avlet og avlet det æblerunde hoved, derfor er den opstået - min dyrlæse, på Karlslunde som kender racen godt, ser de mest racetypiske chi'er som dem der har de støre fontanelle huller - og de har bestemt højere risiko for hjerneblødninger, epilepsi, vand i hovedet osv, mener der var flere relaterede alvorlige konsekvenser! Jeg mener bestemt, man bør avle VÆK fra dét! Jeg er meeget skræmt og ked af at Fie's faktisk er så stor, jeg er enorm bekymret for jeg en dag har en hund med epilepsi anfald, hjerneblødninger eller andet - synes bestemt det bør tages seriøst! Felias er betydeligt mindre end Fies, men hun har heller ikke et racetypisk æbleformet hoved.. Hendes pande er faktisk en smule for stor/aflang.

  • #22   2. sep 2010 Altså, Fie's fontanelle er faktisk stor nok, til den KAN gøre skade.. smiley Så, det er bare opsyn osv.. Jeg ved egentlig ikke hvad jeg ville vælge, hvis jeg skulle.. Altså, PL kan opereres og leves videre med - det kan evt. hjerneblødning, vand i hovedet og epilepsi nok ikke, uden med. resten af livet.. Så jeg synes da klart det er et større problem end 'bare' en åben fontanelle smiley

  • #23   2. sep 2010 Enig Stina!

  • #27   3. sep 2010 Jeg har 5 voksne chihuahuar hvoraf en har en fontanelle på str med en lillefingernegl nu som 2 årig.

    Da han blev født var den på str med en tommelfingernegl . Tror aldrig den lukker sig helt OG han har ingen gener overhovedet.

    Er helt enig med Charlotte i hendes betragtninger forøvrigt.


  • #32   3. sep 2010 Vores Mischa har som sagt en åben fontanel, den er på str. med min tommelfingernegl. Det var den da hun var lille hvalp og er det stadig. Hun stortrives i en alder af 4 år og har aldrig haft problemer, så vi krydser fingre for at det fortsætter sådan:-)

  • #33   3. sep 2010 Charlotte - jeg er helt enig, i mine øjne er et stort problem også for racen at folk avler på ravl og kravl... men det får vel en stopper når folk ikke længre kan sælge deres hvalpe...

    svajgaard - den var også ny for mig, altså at forntanellen bliver større med tiden ;o)


  • #34   3. sep 2010 Min Nicko har et meget æblerundt hoved med en dejlig buet skalle. Der er mange der ville betegne ham som ekstrem. Og han har ingen fontanelle. Han er født med en og i dag er den på størrelse med et meget lille knappenålshoved, hvilket jeg betegner som ingen fontanelle. De hvalpe han har lavet og som jeg har set efter de er fyldt 1½ år ( hvilket er meget få ) har ikke haft åbne fontanelle selv om nogle af dem har været født med en.

    Jeg vil lige gøre opmærksom på at problemet med vand i hovedet ikke kun skyldes åbne fontanelle men at den ventil der skal dræne spinal væsken fra hjernen ned i rygraden ikke fungere optimal. Når den ikke gør det kan væsken ikke forsvinde fra hjernen ( mellem rummet mellem hjernehinden og kraniet ) og derved kommer der et forøget tryk på hjernen. Det man så ser ved hunde med åbne fontanelle er at vævet under fontanellem buer ud og er under risiko for skader eller infektion. Ved hunde med lukkede fontanelle kan dette også ske men man kan bare ikke opdage det så hurtigt. De første tegn hunden da viser er at deres øjne begynder at ( poppe ud ) og virke stirrende. De kan også knibe øjnene sammen pga hovedpine men når trykket bliver for stort vil det ændre sig. Og så kan man jo tænke sig hvor ondt den hund har haft det. Men en hund med åben fontanelle vil man se symptomerne meget tidligere.

    Det har været ønsket i racen med åbne fontanelle. Og dette er ikke kun for at få de æblerunde hoveder som er racetypisk for racen men også fordi man ved at tæven nemmere kan føde sine hvalpe hvis de har åbne fontanelle. Akurat ligesom vi mennesker. De børn som fødes med vand i hoved har jo heller ikke for store fontanellle.

    Men min holdning er at selvfølgelig skal vi være opmærksom på ALLE de problemer vi har i racen. Og der må jeg sige at vi har større problemer med pl end for store fontanelle. Men igen det betyder ikke at vi ikke skal have fokus på begge.

    Og til sidst jeg elsker personligt de chihuahuaer med de æble runde hoveder med de højt hvælvede skaller. Og en evt lille åben fontanelle vil ikke afskrække mig fra at lave de hoveder i fremtiden.


  • #38   3. sep 2010 Er det bare mig der har det sådan lidt øv med al den hysteri der er omkring vores race. Der er nogle der får vores race til at fremstå som svage, syge og sarte. Hvilket er helt forkert. Jeg kan fortælle at jeg på de 20 år jeg har haft racen kun har været ved dyrlægen pga sygdom hos hundene max 5 gange. De andre besøg har været til årlige tjek, vacc, tandrensning og hjælp og kontrol ifm hundefødsler. Så jeg synes bestemt IKKE vores race er svag og sart. Men når man læser hvad nogle skriver til hinanden ang hvad man skal sikre sig at en kommende hvalp og forældre er tjekket for så kan man bliver helt bange. De sidder og hakker på hinanden og opildner en stemning af at vores race er så syg så syg at de skal testes i hoved og r** og at alle opdrættere pr automatik ikke er seriøse eller er ude på at snyde.

    Kan I sige mig hvorfor man mener at Chihuahuaen skal hjertescannes før avl. Der er måske funden en lille håndfuld gennem årenei med hjertefejl. Hvilket er en helt naturlig statistisk forekomst. Og øjenlysniner som skal gentages hvert år ( jeg har kun hørt om 2 tilfælde af PRA i hele min tid med chihuahua, og der kender vi jo linerne )

    Er det ikke at skyde gråspurve med kanoner. Det er kun med til at få racen til at fremstå som syg og fyldt med problemer. Er det ikke bedre at bruge pengene og energien på der der kan give problemer. PL f.eks og måske gentest for genrelateret pelstab hvis man har blå hunde eller blå hunde i linierne. Brug tid og energi på at præge vores hvalpe socialt så vi ikke ser alle de mentalt forstyrrede hunde som vi desværre har set de sidste 4-5 år.

    Men selv om jeg føler det er sådan så synes jeg bestemt at vi skal teste vores hunde for de relevante problemer vi har i racen.

    Det er jo faktisk også det der sker med diskutionen ang åben fontanelle. Noget der har været helt naturligt for racen skal lige pludseligt gøres til noget sygt. Prøv dog at sætte en finger i jorden og spørg de opdrættere der har haft racen i mange år og spørg til deres erfaring.


  • #40   3. sep 2010 Svejgaard - Så en stor fontanel er altså på størrelse med en tennisbold? Holey moley, dét kan umuligt være sundt!
    Nu er Natascha jo ikke ene om sin mening omkring Coco's fontanel, hun har både sin dyrlæge og andre ''hunde-mennesker'' bag sig (ikke at det gør en forskel, for hun købte jo Coco med den fontanel hun nu engang havde).
    Men som hun selv skriver, fungere Coco fint med hendes åbne fontanel. Så kan ingen steder se at nogen taler grimt om nogle opdrættere eller på anden vis er negative.
    Det er blot en tråd omkring fontaneller, og hvor store folk's hunde's fontaneller er - Skulle alle opdrættere ''komme efter'' deres hvalpekøbere hvis de fortalte om hvalpens åbne fontanel eller andre fejl, ville verden da være et kedeligt sted at være.
    Så tror bare nogle indlæg i denne tråd er misforstået en anelse, for jeg kan ihvertfald ikke se at nogen taler grimt om nogen eller noget.
    Men personligt ville jeg ihvertfald ikke købe en hund med stor fontanel (fx på størrelse med den Coco har), og synes kun det er godt hvis der sættes stor fokus på at få dette væk fra racen. Æblehovede eller ej, er det trods alt mest optimalt med lukket fontanel.
    - Blot et indlæg om mine betragtninger, ikke hverken angreb eller fordi jeg vil blande mig unødigt :o)


  • #41   3. sep 2010 Casper: jeg har desværre oplevet en del gange at der er mange dyrlæger der ikke kender til vores race og mener at fontanellen skal være lukket ved fødslen fordi det skal den på alle andre racer. Det er bare helt forkert og de får kun det ud af det at de får nogle meget bekymrede hundeejere. Og selv om vi som opdrættere ofte kender racen bedst så er dyrlægen jo den klogeste ikke? :O((

    Jeg har en dejlig dyrlæge der engang sagde til mig " Dorthe, jeg kender alt til hunde og du kender mere til din race end mig. Så tror du ikke vi bliver et godt makker par". Og det synes jeg faktisk vi er. Hun har ofte ringet og vendt ting med mig hvis hun har haft andre Chihuahua i klinikker hvor hun har været i tvivl. f,eks om hvor stor en fontanelle hos en 8 ugers hvalp jeg synes var for stor.

    Jeg har et andet eks. En af mine kollegere solgte engang en ½ mdr gammel hanhvalp til en familie. De tog til en i mine øjen dårlig dyrlæge ( men han er billig ) og han fandt at hvalpen fontanelle ikke var lukket og han malende fanden på væggen og anbefalede dem at kontakte DKK for at få afslag i prisen på hunden. Da opdrætter og DKK forklarede dem at det var helt normalt gik de til forbrugerankenævnet og fik også der afslag. Så pga en udvidende dyrlæge fik de mange bekymringer og blev en del kroner fattigere fordi de fulgte hans råd.

    Så nej dr. Dyr er ikke altid klogest.

    Der er jo også de dyrlæger der adspurgt om noget er arveligt siger at det kan de ikke påvise hvor de fleste opdrættere siger at en sådan hund vil vi ikke bruge i avl. Hvor tit hører vi ikke folk sige "min dyrlæge siger god for min hund" og så er den overhovedet ikke racetypisk og kan bestemt ikke bidrage med noget positivt til racen,


  • #43   3. sep 2010 Desværre tror jeg at vi pga den nye racestandard og misforståelsen for åben fontanelle gør at vi i fremtiden vi se rigtig mange kejsesnit og at i på tid vil miste vores smukke racetypiske hunde. For hvad er en chihuahua med gravhundefjæs? ikke en Chihuahua

    Nej en fontanelle der gør mig bekymret er hvis den stjerner ud og der evt er andre huller i kraniet. Hvor der kan være steder hvor panden ikke er vokset helt sammen. Dem er jeg bange for. Og hvis der i fremtiden bliver født en sådan hvalp hos mig så vil den komme i hundehimlen for jeg vil ikke byde den og mig den frygt og bekymring der vil følge med.

    Men ofte sætter man også disse fontaneller der stjerner ud i fbm alt for små eks af racen med en klejn knoglevækst. Hunde hvor jeg vil betegne dem som hunde med abnorm dværgvækst. Og dette har IKKE noget at gøre med en alm åben fontanelle. Dette er en misdannelse af hele hunden.


  • #45   3. sep 2010 Casper: Jeg kan godt forstå at du er ked af at læse det i et åben forum for alt kan misforståes og bruges dårligt hvis man vil.

    Da jeg for 20 år siden ringede og bestilte vacc til min første chihuahua spurgte dyrlægen om hvor gammel min kat var. Jeg behøver vist ikke at skrive at han så ikke blev min dyrlæge ;O)))


  • #46   3. sep 2010 charlotte. ja, men hvor var hun smuk.

  • #49   3. sep 2010 Linnea: Ja heldigvis har vi en stærk og sund race og ang pl så ser det pt ud som om vi har store problemer det med i vores hundes linier. Men er det nu også det. For der fødes altså mange Chihuahua i DKK der ikke har dårlige knæ. Men tiden må jo vise om der er så mange med dårlige knæ. Jeg synes det er dejligt at der nu er kommet restrektioner. Vi ved jo alle der har lidt med avl og genetik at gøre at vi ikke avler fri ved bare at indføre de restrektioner som vi har. Hvis vi skal det til livs så skal ALLE individer der KAN indeholde det syge gen for pl tages ud af avl. Dvs at hvis der bliver født en hund med pl så skal både forældre bedsteforældre, onkler tanter, og alle søskende pilles ud af avl. Og hvis denne hvalp er født i kuld nr 2 så skal alt det der er lavet før at mor eller far pilles ud. Og det ved vi jo også godt ikke er realistisk. Men vi er startet et sted og det er godt. Jeg tror på at vi måske lige her og nu vil pille nogle hunde ud af avl men at vi stadig vil se en del med pl i årene fremover. Men jeg tror også på at vi i fremtiden vil få en meget sundere knæstatus på vores hunde.

    Men noget jeg synes er positivt i alt snakken med pl er at der heldigvis findes en del hunde med både 2 og 3 i pl hvor erfarne knoglekirurger (dyrlæger) ikke mener at det er nødvendigt med en operation pt og at hunden ikke har smerter eller lider under det så længe knæget sætter sig fast. Og hvis det bliver nødvendigt med en operation så finder der så mange dygtige knoglekirurgere i dag.

    Jeg snakkede en gang med en gammel opdrætter af en anden lille race der sagde at man tidligere ikke gik så højt op i pl men at man bare syntes det var sødt at hunden lavede små gadedrenge hop. Og det levede hundene med det og blev også gamle.

    Er vi i dag nogle gange blevet for kloge at det kan gå ud over hundene. Her tænker jeg på at man i gamle dage aflivede hunden hvis den blev kørt over men at man i dag lapper den sammen og ikke tænker på hvilke smerte og lidelse man påfører hunden i tiden frem ???

    Jeg ved det ikke men hvad er jeres mening?


  • #51   3. sep 2010 Tak alle sammen for jeres indlæg. Jeg har hele tiden tænkt at den åbne fontanelle ikke tjente nogen formål, og derfor set den som værende unødvendig. Nu hører jeg for første gang, at den faktisk tjener et formål, nemlig at gøre det nemmere for tæven at føde - hvis det er korrekt, så snakker vi jo om noget helt andet smiley Man lærer jo noget hver dag (hvilket også var grundet til at jeg startede denne tråd) Som ny opdrætter er der rigtig meget at lære (og det er der sikker også for jer erfarende, for man finder jo ud af noget nyt hele tiden :-))

    Er der nogen der ved hvor jeg kan læse mere om den åbne fontanelle og at dette kan lette fødslen? Det kunne jeg rigtig godt tænke mig at dykke mere ned i.


  • #52   3. sep 2010 så længe knæet ikke sætter sig fast, skulle der stå ;O))

    Nogle gange går det altså for stærkt.


  • #54   3. sep 2010 Majbriit: selv tak. Du har nemlig ret i at vi alle kan bliver klogere og heldigvis for det.

    Jeg har nogle engelske bøger omkrig opdræt af Chihuahua hvor der der står en del omkring det. Jeg vil lige bruge lidt tid på i morgen at finde lige de bøger hvor der står mest og skrive til dig hvad de hedder. Men det bliver altså ikke i aften. Min hjerne er ikke lige til engelsk læsning i dag. Har nemlig været ude at bruge alt for mange penge på tøj i dag. ;O))))


  • #55   3. sep 2010 Charlotte. Jeg fik jo Hyasinth. Og da hun var 8 mdr begyndte hun at hinke. Og jeg gik til dyrlægen med hende hvor konstanterede at hun desværre havde en pl i grad 1 til 2. Dyrlægen sagde at den pt var en 1'er men at den ville blive en 2'er. Jeg ville så ikke beholde hende selv om det var planen. Jeg fik hende opereret og gav hende til nogle tidligere hvalpekøbere som jeg vurderede vil kunne rumme en sådan hund hvis der i fremtiden ville komme komplikationer. Hyasinth belv opereret på benet og hun havde en hurtig og nem genoptræning. Hun gik på benet dagen efter op da narkosen var ude af kroppen og efter 1 måned hvor de skulle begrænse hendes aktivitet løb og legede hun som en hver anden unghund. Og I dag 3 år efter kan man stadig ikke se at hun har haft et dårligt knæ. Jo lidt ved at hendes pote på det ben peget lidt ind af. Så det kan gå godt og behøves ikke at være noget farligt. Men selvfølgelig kræver det en dygtig dyrlæge. Men sådan nogle har I jo også over hos jer :O)))))))))))))

  • #56   3. sep 2010 Linnea: Du har helt ret. De siger bare det hele og bliver fortalt for en meget nem, forståelig og god måde. Så tak for dem.

  • #57   3. sep 2010 Det har du nok ret i Charlotte. Sådan er det også ofte når der er tid til at sige farvel. Ofte venter vi alt for længe fordi det gør så ondt på vores følelser og fordi vi ved vi vil komme til savne.

  • #59   3. sep 2010 åh jo jeg vil også godt sige tak fo linkene...hi,hi

Kommentér på:
Åben eller lukket fontanel

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce