{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.022 visninger | Oprettet:

Forhøjet levertal {{forumTopicSubject}}

Hej med jer,

Jeg kunne godt bruge jeres råd.

Jeg har en steriliseret fransk bulldog tæve på 10 år.

D. 20. oktober tager jeg hende til dyrlægen, fordi jeg synes, hun virkede lidt stille og skulle lokkes for at spise. Forinden havde jeg skiftet foder, hvilket meget plausibelt også kunne have indvirkning herpå.
Jeg havde dog svært ved at vurdere, om det var ryggen eller maven, som drillede. Hun er tidligere opereret i ryggen og følges løbende af Maja Guldborg.
Qua. hendes alder valgte jeg at få lavet en stor blodprofil, som viser forhøjet ALT (levertal) på 882. Normalen er mellem 10-125. Der foretages en ultralydscanning af bug, som ikke viser noget. Ved undersøgelse udviser hun ømhed fra bug og sammenholdt med tidligere symptombillede med smaskeri, savleanfald mm., så er konklusionen, at hun har mavekatar, hvilket hun sættes i behandling for (Antepsin). Behandlingen slår dog hendes mave i stykker, hvorfor den ikke gennemføres.

D. 1/12-23 er ALT steget til 994. ALKP og GGT er også steget nu og er ikke længere indenfor normalen. Igen foretages en ultralydscanning uden resultat - lever og galdeblære ser fine ud.
Det ses dog et stort mavesår i tolvfingertarmen, unormale tarmforhold, hvor tarmvæggene i tyndtarmen er fortykkede og lyse samt en umiddelbart ufarlig cyste i venstre nyre. Foruden det en blærebetændelse, hvilket giver mening sammenholdt med hendes diarré i forbindelse med indtag af Antepsin (Hun har tendens til blærebetændelse, hvis hun har haft diarré).
Leverfunktionen testes og er normal. Der gennemføres en galdesyretest (galdeblære), som også er normal. B12 og bugspytkirtlen er også indenfor normalen. CRP på 5.
Blærebetændelsen og mavesåret behandles og konklusionen på tarmforholdene er, at hunden nok bare ser sådan ud, da testene er fine og der ikke er et klinisk symptombillede.
Hunden har sporadisk fået Carprodyl som smertestillende over det sidste år grundet ryggen og konklusionen er, at det måske er hele problemet - en forgiftning heraf.
Hun stopper med det samme på det.
Hun sættes på Omeprazol og Pregabalin. Hun begynder at spise igen, men efter 3 ugers tid vender det lidt igen.

D. 29/12 opstartes hun på Librela for at se, om det kan have en gavnlig effekt.

D. 5/1-24 tages kontrolblodprøver. ALT er nu 1489. Altså igen væsentligt steget. ALKP og GGT er dog ikke steget yderligere, men er stabiliseret, endog stadig forhøjet.
Hunden har altid fået samme foder (Orijen) samme godbidder (Alpha Spirit) og forskellige kosttilskud. Hun har det seneste år fået moveflex, som indeholder Kobber. Dyrlægen vurderer ikke, det er problemet, men hunden stoppes dog på det for ikke at give yderligere belastning til leveren.
I foråret 2021 er der taget blodprøver, hvor alle tal var normale. Umiddelbart ved man ikke, om ALT gradvist er steget over de seneste år, men med den stigning, som sker, menes man, at det er nyligt opstået.
Dyrlægen har som long shot givet Panacur (ormekur), men tænker ikke, det gør nogen forskel.
Næste tid til blodprøve er d. 26/1. Er der ikke ændringer, så er næste step leverbiopsi.
Jeg er så nervøs for leverbiopsien. Dels er en bulldog på 10 år i narkose ikke et ønskescenarie, men samtidig er det en hund, som stresser let, hvorfor jeg frygter, leveren skal begynde at bløde og de ikke kan stoppe det igen.
Alternativt skal jeg lade være med at undersøge nærmere, når hunden umiddelbart er frisk og tilpas, men omvendt er der jo noget galt og jeg er bange for, at det er utopi at tro, hun fortsætter med at være tilpas og bliver hun først "syg", er det nok for sent at undersøge.
Omvendt havde jeg svært ved at blive klog på, hvorvidt det vil ændre noget at tage den biopsi.
Dyrlægen virker på bar bund.

Er der nogen, som har oplevet noget tilsvarende? Eller som ser noget, vi overser?Kommentarer på:  Forhøjet levertal
 • #1   14. jan Blodprøver fra d. 20/10

  profilbillede
 • #2   14. jan Blodprøvesvar fra d. 1/12

  profilbillede
 • #3   14. jan 1/12

  profilbillede
 • #4   14. jan Dyrkning af urin d. 1/12

  profilbillede
 • #5   14. jan Urin d. 1/12

  profilbillede
 • #6   14. jan Blodprøvesvar d. 5/1

  profilbillede
 • #7   14. jan hvordan med drikkelyst, energi ? • #8   14. jan Hun drikker meget, men det har hun altid gjort. Hun kan nærmest gå i stå/"trance", når hun drikker og skal derfor have at vide, at hun skal stoppe.
  Energien er umiddelbart den samme, men har virket lidt mere nedstemt frem til, hun blev sat på Omeprazol og Pregabalin, hvilket jeg tilskriver smerter/utilpashed.


 • #9   14. jan jeg synes man kan læse om forhøjede levertal at det kan skyldes en svulst et sted i kroppen, ikke nødvendigvis i leveren .. og så tænkte jeg på Cushings syndrom som kan udløses af flere grunde bl.a en svulst i hypofysen ... måske jeg er helt forkert på den men spørg evt dyrlægen .. ved Cushing drikkes der meget.. skotterne har tendens til forhøjede levertal og en af mine begyndte at drikke rigtig meget og blev udredt for Cushing .. men som jeg læser det kan svulster andre steder også give forhøjede levertal ..

 • CM
  CM Online Tilmeldt:
  sep 2020

  Følgere: 6 Emner: 30 Svar: 726
  #10   15. jan Umiddelbart tænker jeg, at hundefoderNørden kunne være et godt bud på at få sammensat en god foderplan. Heri vil også indgå tilskud til udrensning af leveren.

  I har forsøgt med flere kemiske ændringer og leverens opgaver er at rense, så den kan have brug for hjælp.

  Desværre opfatter flere hundeejere det at hunden har fungeret godt på foderet altid som positivt, men det er ikke sundt at leve af ensidigt foder livet igennem og i længden kan det være årsagen til sygdom.

  Har du et godt forhold til Maja, kunne du eventuelt vende det med fodring med hende, men også spørge hende til råds om det hele, hun er også dyrlæge og din hund patient smiley

  Pøj pøj med og til din hund smiley • #11   15. jan De forhøjede levertal tyder jo altså på en leverskade. Det er noget man kan se som bl.a. bivirkning ved forskellig medicin. Men også ved fx diabetes eller noget så simpelt som overvægt. Normalvis siger man at forhøjet ALKP og forhøjet GGT tyder på lever skade, mens forhøjet ALKP og normalt GGT tyder på sygdom i knoglerne. MEN da leverfunktionstesten for din hund er normal kunne det godt være i skulle kigge efter noget i knoglerne: kræft (hvide blodlegemer i urin kan også være tegn op kræft eller infektion et andet sted i kroppen en i nyrer/blære), gigt e.l.
  Hunden har en cyste på en nyre. Den er givetvis ufarlig i sig selv, men et eller andet rod laver den jo altså nok når din hund har basisk urin (hundeuring skal helst være let sur) og hyppige blærebetændelser. Cysten kan jo også give andledning til mavesmerter, da den jo trods alt fylder et eller andet selvom den måske ikke er særlig stor.


 • #12   15. jan Cysten er målt til 65 mm.

 • #13   15. jan Det er da en forholdsvist stor cyste.

 • #14   22. jan Forhøjede levertal kan skyldes flere forskellige årsager.
  Min tidligere hund havde forhøjet levertal og efter noget tid hvor ingenting hjalp, tog jeg ham til en specialist. Der blev han skannet og fik også taget leverbiopsi. Han var omkring 11½ år gammel på det tidspunkt.
  I første omgang viste biopsien at han havde leverbetændelse samt ophobede kobber i leveren og det er ikke godt. Så han skulle på levervenlig kost - uden kobber. Men da han havde haft en pancreatit (bugspytkirtelbetændelse) kunne han ikke tåle den almindelige levervenlige kost, så jeg havde ham til en diætist, som satte en specielkost sammen til ham, så jeg måtte til kødgryderne da alt hans mad skulle laves fra bunden. Oveni det fik han også Prednisolon.

  Hvis din hunds levertal ikke bliver pænere, men bare værre, så synes jeg du skal få lavet den leverbiopsi. Måske med den rigtige kost og behandling, din hun kan få det godt igen.

  Det endte desværre skidt med min, for trods al rigtig behandling, fik han pludselig et voldsomt smerteanfald og blev indlagt. Dyrlægen skannede ham og så, at hans lever var helt færdig, at den var fyldt med kræft. Da man tog biopsierne et lille halvt år før, har man formentlig desværre ramt ved siden af kræftcellerne så derfor vidste vi ikke han havde leverkræft. Få dage efter han var udskrevet efter sit smerteanfald, fik han et nyt smerteanfald og der besluttede jeg, at det var slut. Han skulle ikke gennemgå mere,

  Min hunds historie endte trist, men jeg håber og krydser fingre for, at biopsien kan diagnostiserer hvad din hund fejler og den kan komme i rette behandling og leve flere gode år endnu


 • #15   23. jan Altså lad mig lige forstå det korrekt : er hunden pt symptomfri men med skæve tal?

  For hvis det er tilfældet tror jeg umiddelbart jeg ville lade den være en glad hund med skæve tal..

  Hvis hunden er nedtrykt og syg: En cyste er allerede lokaliseret og hvis de har scannet mave osv ville jeg nok tænke det var tid til en second opinion.

  Nu ved jeg ikke så meget om de franske og deres livslængde men er en fransk på 10 ikke en pæn alder allerede? Det skal også med i det overordnede billede af almen tilstand.


 • #16   26. jan Tak for jeres indput.
  Nye blodprøver fra i dag.

  Overblik:
  D. 20/10:
  ALT (10-125): 882
  ALKP (23-212): 205
  GGT (0-11): 13

  D. 1/12:
  ALT (10-125): 994
  ALKP (23-212): 371
  GGT (0-11): 20

  D. 5/1:
  ALT (10-125): 1489
  ALKP (23-212): 362
  GGT (0-11): 16

  D. 26/1:
  ALT (10-125): 1090
  ALKP (23-212): 248
  GGT (0-11): 13


  profilbillede
 • #17   16. feb Blodprøver fra i dag d. 16/2:
  ALT (10-125): 793
  ALKP (23-212): 204
  GGT (0-11): 12

  Biopsier var egentligt booket til tirsdag, men er udskudt, eftersom hendes levertal er nedadgående.
  Umiddelbart er hypotesen, at Carprodyl har igangsat en irritation i mave/tarm og har medført det mavesår, som blev konstateret. Kroppen har været på overarbejde og det har påvirket leveren. Hun har samtidig fået Moveflex som kosttilskud, fordi det er billigere end Flexadin, som hun ikke vil spise grundet smagen. Forskellen er dog, at Moveflex er tilsat Kobber, hvilket udskilles i leveren og højest sandsynligt har medført til yderligere belastning af leveren.
  Hendes tal er faldende, efter hun er stoppet på Moveflex.


 • #18   16. feb Alle andre tal er helt normale. Hendes leverfunktion er igen testet og er normal. Der er fortsat ingen kliniske symptomer.

 • CM
  CM Online Tilmeldt:
  sep 2020

  Følgere: 6 Emner: 30 Svar: 726
  #19   17. feb Dejligt at tallene er for nedadgående smiley

  Jeg ville stadig ændre kosten, hvis det var min hund smiley


 • #20   17. feb CM:
  Hvad vil du ændre til?


 • CM
  CM Online Tilmeldt:
  sep 2020

  Følgere: 6 Emner: 30 Svar: 726
  #21   17. feb Som minimum ville jeg tilføje kød (tilberedt, fra dåse med udelukkende kød, eller råt) Samt frugt/grønt, der indeholdt antioxidanter til tørfoderet, samt marietidsel (f.eks. fra Grau) Vitaminer/mineraler (Herhjemme bruger vi cafortan uanset alder) Udover de tilskud, der er vurderet, at hun skal have.

  Men det skal jo være afmålt og tilpasset i forhold til tørfoderet/kød/frugt og grønt.

  Så hvis man ikke kan gøre det selv, kan det være en god ide, at få professionel hjælp.

  Jeg sværger til HundefoderNørden, men jeg har også læst flere positive historier fra hundeejere (Raske såvel som hunde med issue) Der har benyttet dem her :

  https://dyrehospitalet.ku.dk/ekspertiseomraader/ernaering/
 • #22   17. feb Charlotte Bjørnvad fra KU har været indover.
  Som udgangspunkt vil ingen dyrlæger ændre hendes kost - flere er adspurgt.
  En decideret leverdiæt er ikke at anbefale, da man her giver afkald på så meget andet.
  Samtidig vil de fleste leverdiæter være i forhold til leverfunktionen, hvilket ikke er en udfordring her. Det er ikke uvæsentligt, om hunden har en levercelleskade, nedsat leverfunktion eller andet, når man skal kigge på fodring. Der er jo som sådan ikke påvist en årsag til de høje leverværdier, hvorfor alle de konsulterede dyrlægers anbefaling er at fastholde hunden på nuværende foder.
  Dette også med tanke på, at hunden ikke har kliniske symptomer, som kan forklare de fund vedrørende tarmforhold, som de opdagede ved ultralydscanningen.
  Hunden er meget selektiv med mad og derfor vil de helst ikke ændre det, da hun stopper med at spise.


Kommentér på:
Forhøjet levertal

Annonce