{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
4.794 visninger | Oprettet:

Patella luxation? {{forumTopicSubject}}

Har haft min altid uheldige toypuddel - Seija - til 10 måneders tjek og dyrlægen sagde, at hun lider af patella luxation og han råder mig på det kraftigste til en operation før det bliver til ledgigt og det så er for sent at gøre noget.

Hvad er jeres erfaringer med denne operation?

-Bliver det bedre bagefter?
-Er der nogen mén?
-Hvor lang tid kunne din hund ikke gøre noget efter operationen?
-Forandrede det psyken på din hund?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Patella luxation?
  • #1   31. aug 2012 Hvis jeg var dig, ville jeg gå til en specialist først. Jeg har hørt begge sider af historien, hvor operationen har forværret tingene og hvor en operation var unødvendig efter udsagn af en specialist. Det er en dyr omgang og smertefuldt for hunden, så få det vurderet en ekstra gang.

  • #2   31. aug 2012 Du kan tjekke mit foto album der har jeg skrevet lidt om operationen og forløbet, samt lagt billeder op.
    Jeg har på intet tidspunkt fortrudt at jeg fik min hund opereret, hvis jeg ikke havde gjort det var den nok blevet aflivet nu, men få en specialist til at kigge på din hund og få også en specialist til at operere den. De gange hvor jeg har hørt at det er gået galt er fordi folk ikke har overholdt at hunden skulle holdes i ro i en længere periode. Eller at de har fået en "almindelig" dyrlæge til at opererer på deres hund eller at de har fået ordnet begge ben på samme tid, hvilket slet ikke dur da hunden skal kunne aflaste de opererde ben.
    Min hund er blevet glad og er ikke bange for at lege mere, de blev hun til sidst da hun vidste at det ville gøre ondt.
    Skriv gerne en PB eller herinde hvis du har nogle spørgsmål efter at have læst foto albumet.


  • #3   31. aug 2012 Det vil jeg starte med at gøre ..


  • #4   31. aug 2012 Jeg ville også gå til en anden dyrlæge og få en bedømmelse.
    Du kan bede om en gradering (0 - 3)

    Der er desværre stor forskel på hvordan dyrlæger vurderer patella.


  • #5   31. aug 2012 det er vigtigt man ikke venter for længe, det kan gøre at operationen ikke for nogen virkning. min hund fik først en operation da hun ikke brugte benet mere, så der er ingen muskulatur på benet. (fordi dyrlægerne ikke mente hun havde ondt) så til sidst slog jeg hånden i bordet og bad om røntgen og hun har også slidgigt i knæet. så ja, det er dyrt osv. men hvis der er en chance for at din hund får det bedre, ville jeg ikke tøve.

  • #6   31. aug 2012 synes også du skal forhøre dig hos andre dyrlæger, hvis det er en grad 1 så skal der holdes øje med om det bliver værre.. nogen små hunde kan godt leve med patella, men hvis hunden generes af det, så synes jeg man skal overveje en operation hvis det ser ud som om det kan hjælpe. jeg ville ønske Misha blev ordnet før.

  • #7   31. aug 2012 Og så få fat i opdrætter. Hunden er kun 10 mdr, så det er med at få noget erstatning

  • #8   31. aug 2012 Stort set alle hunde kan leve med en patella 1.

    Og en '1' skal ikke erstattes.


  • #9   31. aug 2012 ja, men min hund startede med 1 og er endt ud med en 3'er. og hvis det stod til mig, skulle der have været gjort noget ved 2 fordi hun blev så påvirket af det.. smiley

    bare der bliver holdt øje


  • #10   31. aug 2012 Men hvis forældrene aldrig er blevet tjekket, hvor meget har man så ret til ifølge købeloven? Rent hypotetisk altså!

  • #11   31. aug 2012 Hvornår har din hund været i løb? Når man vil have et nogenlunde rigtigt svar fra en almindelig dyrlæge, bør tæven være midt i mellem to løbetider, da løse knæled kan opstå under en løbetid, eller under drægtighed. Ledene skal jo være løse for at hvalpen kan komme gennem fødselsgangen.
    Mit råd til dig: Tag det roligt og vent til din tæve er midt imellem to løbetider, og få hendes så undersøgt hos en specialist i stedet for en almindelig dyrlæge. Det er meget få dyrlæger,der er i stand til at afgøre om PL status er 1 eller 2 feks.


  • #12   31. aug 2012 Peter: de færreste dyrlæger vil Kraftigt anbefale en operation på 1

  • #13   31. aug 2012 Ja, forhåbentligt.

    Men vi har i klubben desværre et par eksempler - endda fra store dyrehospitaler, hvor de har opereret begge knæ på patella 1.
    Med den besked inden: At de må hellere operere inden det bliver slemt.

    Så, pas på med disse diagnoser.


  • #14   31. aug 2012 Peter: okay. Ja jeg kan jo kun tale for min egen basse med 1-2, og samtlige dyrlæger, der har raget på ham, har altid sagt, at der ikke var grund til at operere.

  • #15   1. sep 2012 Det er meget forskelligt hvordan hunde reagere på det og hvor store smerter de har, men fakta er at de faktisk kan have større smerter ved grad 1 frem for 3 og 4 da det kræver flere kræfter at få knæ skallen ud af led og på plads igen ved grad(da ledbåndene stadig er forholdsvis stramme) 1 fremfor 3 eller 4. Det spiller også ind om det kun er ledbåndene det er galt med eller om den fue i knoglen knæskallen glider i er dyb nok, skæv mv.

  • #16   1. sep 2012 giver dig AboutMyDogs ret. det er nok nemmest at se på et røntgen billede..

  • #17   1. sep 2012 Jeg har snakket med ortopædkirug Århus da jeg står med det samme problem han sagde til mig jeg skulle vente til hunden fyldte et år, to måneder lyder ikke af meget men han sagde de kunne være heldig at vokse fra det og/eller operationen kunne forværre hvis hunden vokser efter operation. Han sagde hundesvømning 1. Gang hver 14 dag og evt en lille løbetur i skoven/fodbold bane på 1 km på en græs stå uden huller, og andet ujævnt 1 gang i ugen, med gå pauser - hunden må ikke have snor på under løb.
    Jeg har en tid igen til december På hospitalet


  • #18   1. sep 2012 Jeg er så ikke enig.
    Ved grad 1 skal man tvinge knæskallen ud af leddet, og den falder så selv på plads.
    Så jeg har ikke hørt om problemer med grad 1. De kan leve hele livet unden at det generer dem overhovedet.
    Hvis det bliver værre (2 eller 3) så er det jo noget andet.


  • #19   1. sep 2012 Peter F: bare et spørgsmål, hva så hvis hunden er generet af grad 1? altså hvis hunden f.eks ikke vil bruge sit ben eller andet?

    tror det er bedst at kigge efter hvor stort problemet er i røntgen. for som About har skrevet, så kan fugen hvor knæskallen sidder være medtaget og det er ikke nemt at rette op på.


  • #20   1. sep 2012 I den sidste ende skal man jo have en diagnose fra en dyrlæge, der kender til PL.
    Hvis den er generet af en grad 1, så ville jeg tro, at det var værre. Men igen - det kan en dyrlæge afgøre.

    Det største problem med PL er, at alle dyrlæger tror de ved hvordan det skal testes, men som skrevet flere gange, så er der desværre stor forskel på hvad resultat der kommer.
    I Sverige skal dyrlæger på kursus for at måtte bedømme PL. Det er der kun 5 danske dyrlæger, der har været.


  • #21   1. sep 2012 okay, men ja det skal jo være en der ved noget om patella. jeg havde også flere til at kigge på min da jeg mente hun skulle opereres (hun brugte overhovedet ikke benet til sidst) om hendes operation kommer til at give en 100% bedrende effekt ved vi ikke helt, for det var lige før hun ikke var kandidat til en operation pga. hendes lårben og andre ting. men min dyrlæge sendte røntgen billederne til nogen specialister (både i nye hofter og knæ osv) og de mente at en operation nok godt kunne hjælpe hende, så det har hun fået nu. men jeg ville nok heller ikke nøjes med 1 dyrlæges mening.

  • #22   1. sep 2012 Nej, det er ikke altid lige nemt.

    Held og lykke md hende


  • #23   1. sep 2012 nej det er det godt nok ikke..

    jo tak smiley


  • #24   1. sep 2012 Michelle: Det skal lige siges at man ikke kan se noget omkring partella luxation på et røgtenbillede, altså om fue og knæskallen glider i ikke er helt efter bogen. Det kan dyrlægen kun se når benet er åbnet, derfor er det også svært at sige inden omfangen af operationen.

    Peter F: Hvis du selv har prøvet at din knæ, lår, skulder går af led så ved du også hvor smerte fuld det er og det er selvom at den selv falder på plads igen(jeg taler af erfaring). Så at sige at grad 1 er ubetydelig er jeg ikke enig i.

    Men en anden ting så ville jeg ikke opererer på en hund(knogle mæssigt) før den minimum er et år eller at det er absolut nødvendigt.


  • #25   1. sep 2012 Det jeg mener er at en grad 1 ikke går af led af sig selv.
    Så hvis det er tilfældet, så er det mindst en grad 2.



  • #26   1. sep 2012 Fy for pokker det er altså super svært!
    Seija er kun 10 måneder og dyrlægen vil operere begge ben på samme tid.
    Det er lige det nogle af jer siger ikke er super godt ..


  • #27   1. sep 2012 Sbrina

    Jeg ville prøve en anden dyrlæge og få en udtalelse mere.


  • #28   1. sep 2012 About: ja, men med Mishas røntgen kunne han sige at hun havde slidgigt og det var også for at tjekke hendes lår, for det er rimelig krumt, hvilket kunne gøre at det var en helt anden operation end patella operation. men ja, de kan nærmest altid først finde ud af hvad de 100% skal gøre når knæet er åbent. med hensyn til om man skal operere, synes jeg man også skal kigge på om hunden er generet af det. og nej det er de for det meste ikke ved en grad 1, men det er ikke graderne der afgøre om de skal opereres.

    Madam: lyder da vildt sygt at han har gjort det så slemt smiley hvad så, er/skulle den så opereres nu hvor den havde fået problemer efter at have været ved dyrlæge? eller kunne den leve med det?

    Sabina: jeg synes helt klart du skal få en anden til at vurdere din hund. det lyder da også helt dumt at han vil operere begge knæ på samme tid! :-S hunden er jo nødt til at have et ben at støtte på. den kan jo ikke gå på to ben! hvis begge Mishas var blevet opereret på samme tid, så havde hun ikke kunne gå nogen steder... smiley



  • #29   1. sep 2012 TS: har han givet dig en grad? 1-2-3?

  • #30   1. sep 2012 hehe smiley så lidt Madam!

    okay, det er svært at sige om det er hans skyld det blev værre. men æv altså! har den det så godt nu?

    ja jeg kender også en der har en yorkshire terrier kan ikke huske hvad graden er, men den kan leve med det nu. men jeg tror også den skal opereres engang. de små hunde kan tit og ofte leve med det, længere end større hunde (måske pga. de ikke vejer så meget.) det har jeg i hvert fald hørt..

    dejligt at din hund stadig har det godt. det jeg mener er bare det er vigtigt at holde øje med det, for det kan virkelig hurtig ændre retning fra godt til dårligt MEGET hurtigt. og jeg snakker af egen erfaring. jeg blev så overrasket over hvor hurtigt det gik. og det er derfor jeg ikke synes man skal ''malke'' ens hund fuldstændig indtil den ikke kan gå på benet mere.. for så kan det blive en svært opstart efter en evt. operation..


  • #31   1. sep 2012 Sabrina: Lov mig at du aldrig vil tillade at begge ben bliver lavet på samme tid. For hvis de gør det så kan du lige så godt lade værd med at få dem lavet, der skal som minimum går et halvt år mellem operationerne.

  • #32   1. sep 2012 Man må slet ikke lave begge ben - og hvis din dyrlæge anbefaler det burde han hoppe i havnen, kan varmt anbefale Århus dyrehospital. De har været søde hele vejen igennem og givet sig tid til at lytte og besvære mine titusinde spørgsmål.

  • #33   1. sep 2012 Sabrina: Nu ved jeg ikke hvor i landet du bor men kan varmt anbefale Varde Dyrhospital

  • #34   1. sep 2012 Han gav mig ikke nogen grad. Følte på hendes bagben og fortalte mig det krævede operation på begge knæ.

    Kom hjem og ringede til et Dyrehospital i virklund og de ville absolut ikke tage begge ben på samme tid heller.
    Da jeg konfronterede min egen dyrlæge med det ville han maile Århus Dyrehospital og rådføre sig med dem.
    Men må ringe derud mandag igen igen igen. Situationen er simpelthen for utryg for mig nu til jeg tør gøre noget.



  • #35   2. sep 2012 Madam: okay, men fik den det bedre efter operationen, eller døde den kort tid efter?

    Sabrina H: det vil være helt hul i hovedet at ordne begge ben på samme tid.. har også hørt godt om nogen i Århus, det var også der et sted Mishas billeder blev sendt til. synes da det er underligt han ikke har sagt en grad, men bare at den skal opereres. det er også meget tidligt. er din hund generet af patella? halter hund, går hun mere på 3 ben end på 4? eller hvordan er hun i hver dagen?


  • #36   2. sep 2012 Lone H, billeder? Der blev ikke taget røntgen eller noget af hende .. Som sagt så følte han kun på Seija og sagde at det ene ben var værre end det andet, men at han ville foreslå vi tog dem på samme tid da det var bedst, lettest og billigst.
    Hvor gammel var din hund da den blev opereret? Kan se du skriver hvalp nemlig?
    Løber den og leger eller skal den stadig være lidt i ro?

    Hendes knæ siger knæk ret ofte (ligesom når man knækker fingre)
    Men ellers så er der intet. Hun hverken halter eller går på det ene ben mere end det ander hvad vi har lagt mærke til. Så har intet kunne mærke i hverdagen.


  • #37   2. sep 2012 Hvis hunden ikke er mærket af det- halter, trækker benet op, skåner sig- så ville jeg aldrig operere. Min knækker også ret tit og har 1-2 men operation har aldrig været på tale netop fordi, han ingen gener har.

  • #38   2. sep 2012 Min dyrlæge sagde at man skulle operere inden den fik sledgigt i det, for så ville en operation være for sent ..

    Man kan blive helt fortvivlet når man hører så mange forskellige ting og ingen erfaringer har selv på det område ..


  • #39   2. sep 2012 Madam: okay, æv altså. en træls slutning!! smiley okay, så håber jeg da at det var nogen sunde hunde der blev blandet.. smiley

    Sabina: jeg synes virkelig ikke du skal lade din hund blive opereret på begge ben. der gik en måned før Misha brugte sit 4 ben igen, hun løfter det stadig en gang imellem, men det kan skyldes at der er en skrue der sidder og driller derinde. den skal hun have ud d. 14 for der er knoglen helet rigtig pænt. (dette er set på et røntgen billede) og så skulle hun gerne blive meget bedre til at gå. derfor synes jeg heller ikke du skal få gjort noget før der er blevet taget billeder.. selvfølgelig skal hunden holdes i ro i noget tid, men det kommer næsten helt af sig selv efter sådan en operation. NÆSTEN smiley Misha er ved at vende sig til, at vi ikke må gå tur mere en 5 min og der må ikke leges vildt og hoppes op og ned af sofaen osv. men det er værst at holde dem i ro i starten. det bliver bedre og nemmere. med hensyn til slidgigt synes jeg også det er svært. Misha var faktisk ikke kandidat til at blive opereret, men dem i århus, mente godt der kunne ændres nok på det, til hun kunne få det godt igen. hun har det også bedre nu, end lige før operationen, men det tager tid, så der er lang vej endnu, men hun har det klart bedre.


  • #40   2. sep 2012 Jeg syntes ikke at du skal lade din nuværende dyrlæge operere din hund(uanset hvis og hvornår du beslutter dig for det) bare det at han vil tage begge ben på samme tid betyder for mig at han ikke ved nok og hvis det var min hund ville jeg ikke lade ham røre den(hvad denne operation angår). Find et sted med en specialist i knogler og lad dem undersøge din hund.
    Med hensyn til røgten billeder er det ikke nædvendigt med mindre man har en hund/race med skæve ben, fransk bulldog, mops osv. Man kan ikke se noget på de billeder med hensyn til patella luxation. Grunden til at man tager billeder ved hunde med skæveben er at de ikke altid kan opereres på grund af at knoglen er for skæv.


  • #41   4. sep 2012 Nu er Alfred jo også en af de hunde hvor det er aktuel for, det er ikke et almindeligt fernomen ved hunde med normal benstilling

  • #42   5. sep 2012 det sidste har du også lidt ret i Lone.

    Misha har også en ikke så god hofte på det ben med værst patella. og hun fik først lagt en blokade i knæet, for at se om det var knæet eller hoften den var gal med. blokaden hjalp lidt, altså var det knæet.


Kommentér på:
Patella luxation?

Annonce