1.398 visninger | Oprettet:  FølgFølg ikke 50 Svar

Ikke til at blive klog på hunde - videnskabeligt set Ikke til at blive klog på hunde - videnskabeligt set

Dette er egentlig bare fordi jeg har brug for afløb.

Jeg er førstegangs hundeejer og da jeg ikke har erfaring, læser jeg mig til alt hvad jeg kan. Både hvad angår træning, motion, kost, adfærd osv. Jeg er især glad for videnskabelige studier og udtalelser fra fagfolk indenfor specifikke felter, altså generelt set - ikke kun ift. hunde.

Problemet er bare, at når det kommer til hunde, så kan man i princippet bare gøre op med sig selv, hvad der er mest bekvemt/føles mest rigtigt - og så vil der være et studie eller fagperson, som støtter op om det. Der vil tilsvarende være studier og fagfolk, som modsiger det - og i begge lejre ligger der gode argumenter.

Men de videnskabelige studier er ofte så små og koncentrerede - og er ikke blevet gentaget - at de i sig selv kun kan give et fingerpeg om, hvad retning, man burde gå.

Samtidig er der en hel industri af brands og produkter, som påstår at være gode, hvor de reelt set er rigtig, rigtig dårlige. Man skal godt nok være om sig!

Jeg tænker... Nu har hunden været med os i så mange år. Måske er forskellene på hunde så store, at man ikke kan sige noget specifikt - mere end man kan om mennesker?

Ligesom det er svært at diskutere børneopdragelse, hvad sund kost er, hvilken slags motion er godt for os og hvad kan potentielt være skadeligt osv. Nogle generelle betragtninger og formodninger kan ridses op. Men der er så mange undtagelser og forbehold, enkelttilfælde der bliver en stor pulje af hunde i sig selv, at det næppe kan blive mere end denne opridsning.

Det er sg' ikke til at blive klog på, når først man dykker ned i det. smiley


Play video
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Der kommer ikke vand ud af vandhanen ved vasken. 2.000 kr.
  • Opsætning af hylder 900 kr.
  • hænge gardiner op 450 kr.
  • Rep. af kabelbrud på Alko robot der melder fejl CN010. Brud er fundet men forsøg selv fejler 400 kr.
  • Sette opp beslag til gardin 1.800 kr.
  • Smid et ikea skab ud som er fuldt afmonteret og står på gadeplan 400 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  Ikke til at blive klog på hunde - videnskabeligt set
  • Pia B
    Pia B Tilmeldt:
    aug 2009

    Følger: 1 Emner: 1 Svar: 2
    #3   17. apr 2017 Dét syntes jeg ér noget vås at sige! Jeg er 51 år og har haft 14 forskellige hunde i mit liv og har altid ladet mine hunde være hunde og ikke tillagt dem menneskelige tendenser. Alle hunde har én naturlig adfærd når de bliver født og dét er op til os mennesker at følge op på en naturlig adfærd og dét er desværre hér dét går galt for mange ; de roder ønskelig menneskelig adfærd ind i opdragelsen. Som uddannet biolog og dyreadfærds forsker kan jeg se mange steder at dét er mennesket dér forvirrer hunden og dén energi som vi udsender, mærker hunden med dét samme. Hvis bare folk vil sætte sig ind i hundens adfærd og flok mentalitet så ville vi have mange flere vel afbalancerede hunde gående rundt i blandt os. Det er min mening.
    Hilsen Pia


  • #4   17. apr 2017 Isabelle, men det kan nu godt være rigtig spændende at prøve!

    Pia,
    Tak for din mening... tror jeg. Hvilken del af min post er noget "vås" - det hele eller blot en del af det... efter din mening?
    Jeg tillægger skam ikke hunde menneskelige tendenser. Jeg prøver at forstå, hvorfor der ikke er konsensus mellem fagfolk.

    Edit: Lige en opfølgning...
    "Hvis bare folk vil sætte sig ind i hundens adfærd og flok mentalitet så ville vi have mange flere vel afbalancerede hunde gående rundt i blandt os."

    Ja, lige præcis! Men hvilke studier skal man så tro på her?
    De, som fortæller, at ulve og hunde har meget til fælles, fordi de har samme forfader - og fordi de i stort omfang har samme sprog?

    Eller de studier, som fortæller, at hunden har udviklet sig sammen med mennesket over så mange år, at hvad de engang måtte have til fælles med ulven ikke længere kan bruges til noget.

    Eller de studier, som viser, at hunde bliver mere aggressive af at spise råt kød?

    Eller de studier, som viser, at hunden bliver mindre aggressiv og mere balanceret af at spise råt kød?

    Listen er uudtømmelig.


  • #7   17. apr 2017 Lens, jeg kunne kramme dig!

    Jeg havde ikke forventet at få en hel læseliste smiley
    Det er sg' fedt!


  • #9   17. apr 2017 Er vældig enig!
    Det er som andre siger, ikke raketvidenskab at holde hund.

    Men jeg er også nørd og finder det sindssygt spændende at have baggrundsviden på plads og vide... Hvorfor!
    Det er bare nemmere sagt end gjort.

    Og så prøv at lave et kuld hvalpe og gerne vil finde info om prenatal omsorg for tæve og hvalpe, socialisering, fodring, osv. osv.
    HÅBLØST!
    En af de ting der er vældig oppe i opdrætter kredse er ENS, som skulle være udviklet af militæret - Løgn og latin.
    Og ham der har forfinet det og står for den primære udbredelse har intet dokumentation på det.
    Sådan er det med nærmest alt indenfor hund pt.
    Jeg haaaader det, jeg vil gerne have noget konkret på HVORFOR og HVORDAN smiley
    Men igen, heldigvis er det ikke raketvidenskab - Omend det må være svært for mange, med alle de hunde der omplaceres og aflives.
    Om det vil hjælpe noget med mere håndfaste og konkret beviselige ting....
    Dont know....

    Men for mig som nørd, så synes jeg det er virkelig spændende at følge med og der sker en masse spændende ting pt. Men de er stadig ikke så langt, at man ikke bliver snotforvirret endnu smiley


  • #12   17. apr 2017 Lens, spændende! Kropssprog er dybt fascinerende.
    Der er i øvrigt et studie (haha), som har vist, at evnen til at kunne afkode hundens signaler ligger uafhængigt af, hvor meget erfaring man har med hunde.


  • #13   17. apr 2017 Menellis,
    "Om det vil hjælpe noget med mere håndfaste og konkret beviselige ting....
    Dont know.... "

    Det tror jeg ikke. Som det er nu, bliver det meste formidlet som "det eneste rigtige". Nærmest religiøst. Så for de som følger en bestemt retning - da er det jo konkret og beviseligt for dem, tænker jeg.

    Samtidig tænker jeg også, at det at følge en bestemt retning, *næsten* uanset hvilken, er bedre end slet ikke at gøre noget systematisk.

    Jeg snakkede med en kvinde i morges, som bevidst havde fravalgt at få hund, fordi hun vidste, at den ville løbe om hjørner med hende og hun ikke ville formå at træne den. Altså, fordi den ville være for sød. Selvom hun samtidig vidste, at det var bedst for den at hun gjorde det.


  • #14   17. apr 2017 JEG er virkelig glad for at jeg lærte at stå på egne ben omkring det at have hund inden jeg blev bruger her på HG. For hold nu op altså! Herinde gøres tingene virkelig til en videnskab.
    Hele racer må ikke bo i lejlighed, de må ikke være alene hjemme i mere end x antal timer om dagen, og de må aldrig forlades to gange på en dag, aldrig, ja fortsæt selv listen.. Alt dette fordi folk herinde siger det og mener de sidder med den eneste sandhed smiley
    Nu har jeg haft egen hund i 10 år og jeg har nu to tæver og jeg vælger at læne mig op af egen mavefornemmelse og så bruge min dyrlæge.
    Selvfølgelig er der emner jeg er nysgerrig på, feks. foder og så forsøger jeg at lære mere omkring dette emne, men jeg lader være med at tro på alt jeg læser, jeg følger stadig min egen fornuft omkring hvad jeg synes lyder rigtigt og sortere det fra der lyder helt hen i vejret.

    Jeg ved ikke om du kan bruge mit indlæg, men mit råd er at man følger egen mavefornemmelse og stoler på sig selv og lukker ørene for meget andet.
    Jeg er glad for at være herinde, har fået mange venner, men skulle jeg lytte til hvad folk herinde mener, så burde jeg og mange andre jo slet ikke have hund. Der ved jeg heldigvis bedre selv.
    Og jeg nævner stedet herinde fordi det er herinde det er værst. Det ses dog også på FB feks., men ikke i samme grad.

    Jeg har skrevet flere gange her inde at jeg syntes det er fint at folk kommer med deres egne meninger og holdninger, men de skal fandme lade være med at trække dem ned over hovedet på andre brugere som var det den eneste sandhed.


  • #17   17. apr 2017 Jeg skriver sådan set bare at man skal se sig for, for tingene herinde stemmer ikke altid overens med sandheden.
    Lad det være op til TS om hun kan bruge mit indlæg. Det er alligevel ikke skrevet til jer.


  • AT
    AT Tilmeldt:
    apr 2017

    Følgere: 5 Emner: 49 Svar: 961
    #19   17. apr 2017 hvornår ved man at et studie er godt?

    kan man ikke sagtens finde et studie som er foretaler for en teori, også samtidig finde et andet studie som afviger totalt fra teorien?

    Hvorfor er det lige netop at f.eks. de bøger Lens anbefaler er bedre end Ham der Cæsar (jeg ved godt at han er bandlyst her inde, med det er bare for at opsætte et eksempel). for hans teorier har jo også en tydelig effekt.

    jeg er virkelig nysgerrig.


  • #20   17. apr 2017 Jeg er så enig, forskningen stikker ofte i flere retninger og er lavet på så små grupper, at det er svært at sige noget reelt. Men det er også svært at forske i, fordi opvækst, tidlig socialisering, race og måden hunden opdrages og holdes på osv. påvirker resultaterne, og det bliver svært at sige noget generelt så.

    Jeg står faktisk selv med det dilemma lige nu. Jeg skal til at skrive bachelor omkring dominansadfærd hos hunde. Herinde er der en klar holdning til, at dominans imellem hunde og mennesker ikke eksisterer, og jeg gik til første vejledermøde med den holdning og en stor respekt for John Bradshaws arbejde. Min vejleder fortæller så at han er helt uenig med Bradshaw, og at nogle hollandske forskere fornyeligt har fundet tegn på dominans, men ikke på alfa-rul planet. Puha, det bliver en indviklet opgave tror jeg, hvor jeg bliver udfordret på mine holdninger.

    Jeg håber på, at kunne komme til at arbejde med forskning inden for adfærd en gang i fremtiden, og det bliver helt sikkert et interessant og svært område at beskæftige sig med.


  • #21   17. apr 2017 Jo Rollo, det er så der jeg følger mavefornemmelsen, man skal nemlig ikke tro på alt hvad man læser.
    Jeg tror man kommer langt med mavefornemmelse og sund fornuft.
    Der er også en del emner jeg læser om, feks. fodring af hund, men jeg æder ikke det hele råt, for et emne som foder, det spænder bredt.


  • AT
    AT Tilmeldt:
    apr 2017

    Følgere: 5 Emner: 49 Svar: 961
    #23   17. apr 2017 Zenta: jeg er sikker på at du har helt ret, og at man kommer rigtig langt ved at følge sin mavefornemmelse - og se på den enkelte hund.

    men det er stadigvæk interessant at vide hvor Jørgens bog er bedre end Bents bog om hundens kropssprog smiley

    p.s. jeg kan ikke nævne en eneste "ekspert" eller "klog person" inden for hundeverdenen, så jeg er helt blank på det område.


  • AT
    AT Tilmeldt:
    apr 2017

    Følgere: 5 Emner: 49 Svar: 961
    #28   17. apr 2017 Isabelle: Men det er vel også fordi at det oftes er ting man ikke kan måle og veje på?

    at de til en vis grad, også har lidt gætterier, og erfaringer med, som ikke nødvendigvis er holdbare? Men som måske mere er med til at fuldende deres teori?


  • #40   17. apr 2017 Mikala - Undskyld men du er simpelthen en sørgelig person. Du har bedt Janni lade dig være og alligevel evner du ikke selv at lade hende være. Du sidder altid og liker ALT der er myntet negativt på hende og nogle gange er tingene endda modstridende. Jeg har virkelig ondt af at dig, siden du har et så stort behov for at hetze sådan på én person.

    TS - Undskyld mit sure opstød i din tråd.
    Til dit emne vil jeg bare sige, lyt til dig selv mere end alle andre. Det er dig der skal leve med hunden, og en selv der kender ens hund bedst, og dét er især vigtig at huske når man spørger herinde. Nogle folk er glade for at skyde en ned hurtigt hvis man ikke reagere som de vil på nogle ting.


  • #44   17. apr 2017 Mikala - men det at du bruger så meget tid på at hetze mod Janni er ikke sørgeligt og pinligt? Så vidt jeg har læst mig til har du sagt i skulle styre udenom hinanden på HG generelt. Men du sidder jo så i PB til ALLE andre og føre krig mod hende os og det er da ekstra sørgeligt at du ikke bare ignorere hende og lader hende være HELT.

  • #46   17. apr 2017 Lens, og det er jo netop det, som gør det til sådan et spændende emne at studere smiley Det er altid svært med en domesticeret art, for hvad kan vi reelt sammenligne den med?
    Jeg tror også, at der er mange ting, som vi aldrig får 100% svar på, fordi adfærd er så svær at måle og tolke på. Og så er hunden jo heller ikke et færdiglavet produkt. Som art bliver den også ved med at udvikle sig.

    I forhold til at HG gør alting mere kompliceret end hvad det reelt er, er vel egentlig ikke det TS ligger op til. Det er vel mere videnskaben bag, end den erfaring vi hver især selv har gjort os. Der er flere herinde, som jeg har utrolig stor respekt for, netop pga. deres store erfaring, men jeg kan nu stadig bedst lide at have videnskaben i ryggen.


  • #49   17. apr 2017 Puha, TS, sikke da en hvepserede du har stukket hånden ind i smiley

  • #50   17. apr 2017 Sjovt som det at være nysgerrig på forskning og viden pludselig er det samme som at det er at mene det er raketvidenskab at have hund. smiley

  • Pia B
    Pia B Tilmeldt:
    aug 2009

    Følger: 1 Emner: 1 Svar: 2
    #52   17. apr 2017 Ja, ups , TS, det var slet slet ikke hensigten da jeg kommenterede på din tråd, at nogle vælger at hetze hinanden!! Og det var kun din overskrift jeg syntes lød som noget vås; fordi jeg ikke syntes det er så svært at forstå hunde smiley men al respekt for dig og din interesse for at læse om hunde. Det var kun min egen mening jeg luftede og det håber jeg du forstod smiley i'm out of here!!!

  • AT
    AT Tilmeldt:
    apr 2017

    Følgere: 5 Emner: 49 Svar: 961
    #55   17. apr 2017 undskyld ts, for at spørge om noget totalt uden for dit emne.

    Men hvad F**den sker der for Hundegalleri lige for tiden?

    nu har jeg været væk en lille periode, og ikke rigtigt været aktiv før igår, Men der er jo ikke andet en fnidder konstant? smiley

    er alle mod hinanden, eller hvad er der sket?


  • AT
    AT Tilmeldt:
    apr 2017

    Følgere: 5 Emner: 49 Svar: 961
    #57   17. apr 2017 Zenta: Jeg kan ikke se om nogen lyver, eller hvad der sker.
    ved heller ikke om det bare virker voldsommere, fordi man lige skal vende sig til omgangstonen igen.

    men jeg har aldrig oplevet hundegalleri så slem, som der har været de sidste par dage smiley


  • #58   17. apr 2017 Tja Zenta, men det er alligevel knyttet til emnet, på en eller anden måde smiley

  • #62   17. apr 2017 Nu kunne jeg forsøge at forklare hvad jeg mener med det, men jeg tror jeg taler for døve ører - så det lader jeg være med. smiley

  • #66   17. apr 2017 At folk kloger sig på racer, de ikke kender til bunds, er virkelig ikke noget nyt herinde, sådan har det været alle de år jeg har været med her.

    Men der behøver ikke være noget galt i at fortælle om sin egen opfattelse eller oplevelse med en race, forudsat at man redegører for niveauet af sit kendskab til racer, hvor meget man kender til racen, i hvilken sammenhæng man har mødt racen osv.
    Problemet er hvis folk, uden særlig kendskab til en race bare skriver, race XX er sådan eller sådan.
    Giv baggrunds oplysninger for sine udtalelse, så kan folk selv vægte dem.


  • #68   17. apr 2017 smiley ... Hvor længe var jeg væk?

    Jeg elsker at læse studier, fordi det er sådan jeg er som person. Jeg ELSKER teorier - og jeg ELSKER at udvikle nye teorier på baggrund af den viden, jeg indsamler, på tværs af fagdiscipliner. Det skal selvfølgelig prøves af i praksis - og det går super godt indtil videre.

    Ligesom hunde, så har vi mennesker jo også talenter for bestemte ting. Min datter har, som sin far, et udpræget talent for trendspotting og fanger lynhurtigt sociale spilleregler. Hun har en stærk mavefornemmelse og følger den i de fleste situationer. Min søn og jeg er lige modsat. Vi er de nørdede, de lidt kiksede med foden i munden, når vi skal small-talke.

    Pointen her er:
    Min mavefornemmelse er den mindst udviklede af mine kognitive funktioner. Jeg føler ikke ret meget i hverdagen, jeg er mest i mit eget hovede - mine tanker om, hvordan verden i teorien kunne se ud. Mavefornemmelsen er derfor ikke den bedste vejviser for mig.

    Min intuition er til gengæld i top - men det kræver, at det er indenfor noget, jeg har erfaring med. Og det har jeg ikke ift. at have hund.

    Teorier, som jeg kan sortere i, balancere ud mod hinanden og finde den gyldne middelvej ved, er til gengæld min måde at navigere i verden, i børneopdragelsen, i min egen kost og motion... I min virksomhed og selvfølgelig også i forhold til alt omkring min hund.

    Derfor er det frustrerende, for mig personligt, når forskere og fagfolk ikke kan blive enige. Det er lige dele nysgerrighed/interesse og et konkret behov for faglig dybde, som jeg kan navigere udfra.


    Og ja, jeg blev også valgt sidst til rundbold i skolen. smiley


  • #69   17. apr 2017 Personligt er jeg glad for at mit hundekendskab startede som barn og var noget meget intuitivt og fuldstændig knyttet til relationer til forskellige hunde.
    Med det kom naturligvis også tidens dogmer og og overleveret kultur.

    Det betød, at da jeg begyndte at nørde mere i det, havde jeg en gedigen ballast som altid har kunnet bruges til at sætte både andres meninger og diverse teoretiske indgangsvinkler i perspektiv.

    Jeg lander ret meget i midten her. Fordyber mig gerne og meget, læser, nørder - men lige med hunde kommer jeg ikke fra det intuitive - alverdens teori kan ikke ændre på det.

    Jeg ønsker for hunde at det er med maven og ikke hjernen, man indgår relationen. Så kan man læse så tosset man vil og dyrke den interesse ved siden af.


  • #70   17. apr 2017 CH,
    "Jeg ønsker for hunde at det er med maven og ikke hjernen, man indgår relationen. Så kan man læse så tosset man vil og dyrke den interesse ved siden af. "

    Det er med hjernen, jeg fodrer ham.
    Det er med hjernen, jeg motionerer ham, socialiserer ham, træner ham.
    Det er med hjernen, jeg nusser ham.

    Jeg er dybt knyttet til ham!
    Men det går gennem hjernen først.

    Så ønsk du bare videre.


  • #71   17. apr 2017 Wow - opfanger jeg ret når jeg mærker at du er ret provokeret af mit indlæg?

  • #72   17. apr 2017 Som jeg ser det, så er det intet galt i at nørde, læse side op og side ned, så længe du lytter til din sunde fornuft og ikke tror på alt hvad du læser eller hvad folk prøver at bilde dig ind.
    Der findes ikke een bog der beskriver det at have hund, fra A til Z, der vil altid være et hav af meninger, og det er uanset om det omhandler foder, træning eller racer.
    Det er her jeg mener at man bør bruge sin egen sunde fornuft og mavefornemmelse, det gør jeg jo selv når jeg nørder foder feks.
    Der findes sider hvor der står at hunde ikke må få kyllingeben og der findes sider hvor der står at det må de gerne. Her læser jeg om det og gør så mine egne erfaringer.

    Jeg håber du forstår hvad jeg mener, også selvom det ikke helt er det du spørger om.


  • #73   17. apr 2017 CH,
    Ja, naturligvis.

    Edit:
    I forhold til, hvad jeg netop har forklaret længere oppe, så kan jeg ikke se det som andet end en provokation. Du ved nu, at "mavefornemmelse" ikke er noget, jeg dyrker. Ikke fordi jeg ikke vil - men fordi jeg ikke kan.

    Hvorefter du skriver, at du håber for hunden, at relationen skabes med maven.
    Forestil dig, at jeg beskrev, hvordan jeg manglede min højre arm (sådan føles det ind imellem ikke at kunne "mærke efter" i følelserne). Hvortil du svarer "Jeg ønsker for hunden at den kommer til en ejer, som har begge arme"

    Det synes jeg faktisk er lidt provokerende.


  • #75   17. apr 2017 Lige lidt mere.
    Det jeg også mener med mit indlæg længere oppe er at jeg har også været ny hundeejer engang for 10 år siden. Ja jeg er vokset op med hund, men jeg havde jo aldrig haft min helt egen hund.
    Dengang for 10 år siden, der vidste jeg ikke en tredje del af de ting jeg ved i dag, men jeg sprang ud i det.
    Jeg har ALTID vidst hvilken race jeg ønskede mig og da jeg flyttede hjemmefra, jamen så fandt jeg en opdrætter og købte min grå Schæfer. Hun var da min prøveklud på en del områder, selvfølgelig var hun da det, men jeg voksede med opgaven, jeg spurgte omkring mig, jeg sprugte dyrlægen og så nørdede jeg ellers.
    Jeg faldt sku også for de der ting med at Royal Canin er toppen af poppen, at hunden ikke må få vådfoder for så får den dårlige tænder og dårlig ånde, den måtte ikke få råt for benene splinter og den ville bare dø af salmonella så, ja fortsæt selv listen.
    Men ved at prøve mig frem, læse og sortere i tingene, jamen så er jeg nået til et punkt hvor jeg føler jeg har ret godt styr på tingene omkring det at være hundeejer.
    Jeg nørder stadig, bla. foder og så ved jeg rigtig meget om medicin og tilskud til hunde, for det er også noget jeg har nørdet rigtig meget, jeg ved ikke alt og jeg lære stadig, ja faktisk hver dag.

    Det jeg også mener med mit første indlæg i denne tråd, det er at jeg er VIRKELIG glad for at jeg bare sprang ud i det og ikke lyttede til folk herinde, for havde jeg gjort det og havde jeg været letpåvirkelig, jamen så havde jeg jo ikke haft drømmeracen i dag.
    Der sidder folk herinde, præcis som der gør på Fb og på diverse internetsider, som tror at deres viden og erfaring er sandheden om en given ting og det er her at det er vigtigt at lytte til egen mavefornemmelse og så følge den. Prøv dig frem.
    Jeg husker godt hvordan det var at være ny grøn hundeejer og hvor usikker man til tider blev på sig selv smiley


  • #76   17. apr 2017 Isabelle,
    Jeg oplever relationen som alt fra, om vi ligger og nusser i sofaen til hvordan vi går gennem skoven i regnvejr. Relationen er samarbejdet - samspillet mellem os. Det er sg ikke fordi jeg naturligt har lyst til at sige "Dygtig dreng" med lys pigestemme, hver gang hans adfærd fordrer belønning. Det er tillært på baggrund af en teori om, hvad der virker.

    Jeg ved, at han vil være der, hvor jeg er. Jeg ved at det er naturligt. Derfor har han hundekurv, de steder jeg befinder mig i længere tid i hverdagen. Det er ikke min "følesans", der siger det. Det er lige dele observation, basic knowledge og teorier om flokdyret.

    Jeg tror ikke, at min relation til min hund er så meget anderledes end relationen mellem en "føler" og dennes hund. Min vej dertil går bare af en anden rute. Og det går rimelig hurtigt. Det går bare ikke gennem maven.

    Men CH mener alligevel at kunne dømme, at den slagne vej er bedre.


  • #77   17. apr 2017 Det, jeg skrev handlede slet ikke om dig TS.
    Det var en beskrivelse af min indgangsvinkel til hund og lidt perspektivering.

    Jeg er da glad for at Isabelle læste med der - noget overraskende var din reaktion, TS.

    En ting er at holde en hund i live og få den til at trives fysiske, noget andet er at indgå relation.
    Noget kun få hunderacer ikke er så domesticeret at de kan undvære.



  • #78   17. apr 2017 Jeg aner intet om dig og dit hundehold, TS, og udtaler mig ikke om det.

    Mit indlæg handler om teori og praksis i samspil og hver for sig.


  • #79   17. apr 2017 CH, og jeg perspektiverer, at relationen kan skabes på mange måder. Den behøver ikke være baseret på "mavefornemmelsen" for at være stærk og givende for hunden.

  • #80   17. apr 2017 Jeg skrev faktisk ikke mavefornemmelsen, men maven.

    Det er muligt det kun er en værdi, jeg har - jeg mener at en relation mellem hund og ejer skal være følelsesmæssig for at hundens basisbehov kan opfyldes.
    Altså en relation med maven.

    Det er så ikke noget, jeg har læst mig til...


  • #81   17. apr 2017 Hej Zenta,
    Tak for dine uddybende svar.

    Ja, jeg kan godt se, at man ikke kommer langt med selvsikkerheden omkring det at have hund, hvis man bruger online debatter som guideline. Der vil altid være en modpol til alt hvad man laver.

    Jeg er egentlig ikke usikker omkring det at have hund. Der opstår indimellem nogle spørgsmål, som jeg så googler og så går jeg og tygger lidt på det. Som jeg ser det, så tager jeg den mest logiske beslutning, indtil jeg støder på noget, som er mere logisk. Jeg behøver ikke at være usikker omkring det, fordi jeg på et givent tidspunkt træffer beslutningerne udfra bedste evne. Og jo mere jeg ved desto bedre bliver beslutningerne, forhåbentlig. smiley

    Til gengæld bruger jeg nok google ret meget. smiley



  • #82   17. apr 2017 CH,
    "Jeg skrev faktisk ikke mavefornemmelsen, men maven."
    Jeg læser begge dele som "følelserne", evnen til at mærke efter... Same-same.

    "Det er muligt det kun er en værdi, jeg har - jeg mener at en relation mellem hund og ejer skal være følelsesmæssig for at hundens basisbehov kan opfyldes.
    Altså en relation med maven."

    Kan du komme med et eksempel på, hvordan det ville komme til udtryk?
    Husk på, jeg er blot en robot, som prøver at være menneske.


  • #83   17. apr 2017 Det var så lidt smiley


  • #84   17. apr 2017 Av, det er sgu svært at beskrive.
    Det er en følsomhed overfor hundens sprog og behov, der rækker ud over de basale fysiske.
    Evnen til at kommunikere med hunden og her især læse hunden.
    Den del er den, jeg beskriver jeg har fået med mig fra barns ben.
    At udvikle kammeratskab med hunden, følelsmæssig gensidighed.

    Nogle racer kræver det mere end andre, men det er tydeligt at se, når den relation ikke findes mellem hund og ejer. Desværre er der virkelig mange hunde,der lever sådan.

    Den relation kan man ikke lære ved at læse om den, den bliver man bedre og bedre til med tiden, når man først er startet.

    Og sorgen bliver så meget desto større, når man skal sige farvel.


  • #85   17. apr 2017 "Evnen til at kommunikere med hunden og her især læse hunden. "

    Men det er jo i høj grad også et spørgsmål om at vide, hvad man skal se efter. Jeg møder mange hundeejere, som ikke kan se, at deres egen lille nullergøj overhovedet ikke har lyst til at hilse på min hund. Jeg kalder Bodhi til mig, naturligvis, men ejeren ser intet. Og jeg er ret sikker på, at det ikke er fordi de ikke bruger følelserne. De ved bare ikke, helt faktuelt, hvilke signaler hunden sender.

    Jeg vil sige, at alt for mange tager denne del "på mavefornemmelsen", hvor det ender med en projicering af deres egne følelser over på hunden.

    (Ha! Så endte vi alligevel ved begyndelsen af tråden - full cirkle!)

    EDIT: Kammeratskabet er en anden sag. Jeg har et bånd med alle mine dyr (11 i alt). På hver deres måde. Bodhi er min rejsebuddy samtidig. Vi har skam en forståelse af hinanden, selvom han ikke er så gammel endnu og jeg stadig er lidt vel grøn.
    Men det kammeratskab vi har, er jo opstået igennem de ting, vi laver sammen. Mine unger gider ikke træne. Jeg kan lokke dem med på tur engang imellem, men det er vist også det hele. De elsker at lege og nusse med ham, overøser ham med kærlighed. Men de har ikke det samme bånd med ham. Fordi den konkrete interaktion i hverdagen mangler.

    Båndet kommer til udtryk f.eks. ved at han kun gør for at "alarmere" om der er nogen ved døren, når jeg er hjemme. Når ungerne er hjemme gør han det ikke. De behøver ikke få besked.


  • #86   17. apr 2017 Ordet faktuelt kan slet ikke bruges her.
    Det er en misforståelse at man kan aflæse hundens signaler ud fra beskrivelser lavet at mennesker.

    Det kommer vi aldrig til.
    Jeg lærte det nærmest ved trial and error mens jeg voksede op, men opdager sevfølgelig kun en brøkdelcaf de signaler en anden hund ville se.

    Når jeg aflæser hunde tænker jeg ikke.
    Det er så meget på rygraden.
    Den erfaring sætter jeg uhyggeligt meget pris på.


  • #88   17. apr 2017 CH,
    Det er fordi du er et stærkt følende menneske, antager jeg.

    Som jeg forsøgte at beskrive tidligere, så har vi alle hver vores tilgang. Min tilgang er udpræget tænkning. Hvis jeg skulle basere mine beslutninger på følelserne/maven, så ville det tage uendeligt lang tid.

    Derfor kan "faktuelt" sagtens bruges - du kan bare ikke bruge det til noget. Du er så heldig i den forstand, at du har oparbejdet noget erfaring, som gør at *din* mavefornemmelse viser rigtigt.

    Bemærk, at jeg ikke forsøger at sige, at min vej er den eneste rigtige!
    Jeg forklarer blot, at det er den eneste vej, jeg kan gå. Fordi jeg er som jeg er. Og det er nok meget forskelligt fra, hvordan du er. (og statistisk set den resterende ca. 97% af befolkningen, afhængigt af hvilke kilder man baserer det på)

    Men samtidig så ligger der det i det, at det er sådan, jeg altid har gjort. Det ligger helt på rygraden for mig at analysere og konkludere på baggrund af teoretisk viden. Så når jeg læser om hundens signaler, opfatter jeg det første gang - og husker det - og forstår det. Og kan bruge det, når jeg ser en hund udvise en kombination af dem.

    Med andre ord, min "tanke-tilgang" fungerer med samme hastighed som din mavefornemmelse. Jeg mener ikke, det gør mig til en dårligere (eller bedre) hundeejer. Bare anderledes.


  • #89   17. apr 2017 Jeg er både/og...

  • #94   17. apr 2017 Og hvad sjov ville der også være ved det, hvis der ikke var nye oplevelser at få med sine hunde eller ved at iagttage andres hunde ?

  • #95   17. apr 2017 Man blive aldrig færdig med at lære om hunde, men det er der vel heller ingen der har skrevet.
    Jeg lære da næsten dagligt.


  • #98   17. apr 2017 Hej Canmax,

    "Malene : Kan man som du er indrettet, regne ud fra hvilket slutresultat man ønsker ? Jeg tænker, du har allerede overvejet en del ting, inden du anskaffede dig Bodhi.

    Hvad ønsker du helt præcist det færdige resultat skal være, når Bodhi er voksen ? Hvad tillader din tid, at du gør med ham ? Hvor lang tid må det tage at fodre o.s.v. og o.s.v., for så kan man ofte udelukke nogen ting fra starten af"

    Fedt spørgsmål smiley

    Slutresultatet har været ret klart, men baseret på, hvordan jeg ikke ville have, min hund skulle opføre sig. Men det er egentlig bare basale forventninger, tænker jeg, selvom jeg møder mange hunde med de "problemer".

    Jeg har ham med på kundebesøg rundt omkring i landet, så der er bare nogle ting, han skal kunne (og kan nu, men jeg afventer stadig, hvordan han bliver som teenager). Lige nu hilser han (og springer op - vi arbejder på det), hvorefter han lægger sig under min stol eller stå pænt ved min side og venter. Han er også ret rolig, når vi tager turen gennem landet med tog, så det er bare dejligt.

    Jeg havde forventet, at det ville blive sværere at træne ham, end det faktisk er. Da jeg endelig besluttede at gå efter hvalp i stedet for voksenhund gik jeg efter multi-blandingshvalpe. (uden at skulle gå yderligere ind i den debat - så kører den helt af sporet) Med det in mente, at jeg jo ikke ved, hvad jeg får i sidste ende.

    Men min tanke har fra starten af været, at det blot er et spørgsmål om, på hvad niveau vi så skulle starte og så arbejde os opad. Det jeg så efter i hvalpene var, om den havde et godt sind. Resten kunne jeg tage som det kom. Og der var/er Bodhi en klar vinder.

    Jeg træner egentlig ret meget med ham, når jeg lige gennemgår min dagligdag. Jeg arbejder normalt hjemmefra, så der er god tid til at gøre tingene rigtigt konsekvent. Men meget af det handler om, at hvis han gør noget, jeg synes er irriterende, så tager jeg udgangspunkt i, hvad jeg så vil have ham til at gøre i stedet for, og så træner vi det. F.eks. går han på plads, når jeg fejer/støvsuger/vasker gulve, fordi ellers vil han jagte dem. Det gør samtidig, at jeg har fået trænet en stærk "plads", som jeg også bruger til at kalde ham væk fra situationer, e.g. lidt for vild leg med andre hunde.

    Eller når vi skal ud af døren, hvor han før havde for vane at angribe mine sko/jakke/handsker. Nu har han en lille pude i entreen, som han sætter sig på, og venter pænt (og får stor ros), mens jeg tager skoene på lige for næsen af ham.

    Jeg oplever, at han er virkelig glad for fysiske udfordringer, så når han er gammel nok vil agility helt sikkert være et hit, tænker jeg. Derfor er jeg blevet mere obs på at lære ham at følge håndbevægelser og at følge mig. F.eks. når han skal ind og ud af døre/elevatoren eller når han skal hen på puden. Eller når vi er ude og lige tager en 50m sprint på græsset sammen. Jeg aner ikke, om det vil have nogen effekt ift. egentlig agility træning (har aldrig prøvet det - kun set en masse Crufts). Men det fungerer rigtig fint i hverdagen og han har fanget det med det samme.

    Vi træner også når vi leger. Hvor jeg kører ham op og får kontakt og kører ham ned igen. Så jeg kan få kontakt med ham, selv når noget andet er mere spændende.

    Altså, stille og roligt prøver at tage udgangspunkt i, hvor vi er nu ift. hvor jeg gerne vil have ham hen i fremtiden.


  • #99   17. apr 2017 Canmax, fedt!

    Vi havde en rigtig god lege-oplevelse her til aften og en i morges også, som jeg faktisk tænkte på ift. dine videoer. Han er nemlig blevet mere bevidst om, hvad andre hunde signalerer - og mere bevidst om, hvad han selv fortæller nu. I morges var det en, han blot hilste på (det arbejder vi også med lige nu - kun hilse, ikke lege, og tilbage på plads). Den begyndte så at knurre af ham, hvorefter han selv bakkede væk. Stadig i god ånd, men fornuftig.

    Og her til aften mødte vi hele tre hunde på en gang (samme størrelse, mere eller mindre, meget ligeværdigt). Den ene kender han i forvejen. Lidt tilbageholdende til at begynde med, det var nok lidt overvældende, men så hoppede han ind og tumlede rundt - og lagde sig fint, når det var på sin plads. smiley

    Så det går bare rigtig godt på det punkt!


  • #100   17. apr 2017 Isabelle #96, det minder mig faktisk om en kommentar jeg læste ifb. med sådan en diskussion på facebook engang:

    "De gange jeg har udviklet mig mest på arbejde, har været når min chef og kollegaer har skældt mig ud og råbt af mig fordi jeg gjorde noget forkert...
    Lyder det som noget, nogen som helst voksen ville sige?"

    Okay TOTALT off topic men har fulgt med på sidelinjen og har haft gemt det citat til senere brug i så lang tid smiley
    Jeg siger ikke at børneopdragelse og hundeopdragelse er det samme, men der er godt nok mange ligheder når det gælder den generelle debat: "engang så gjorde man..... (indsæt kontroversielt emne) og det døde de ikke af......" kan dagligt spottes som argument i begge kategorier smiley :D


  • #102   17. apr 2017 Fünke, Jeg har prøvet at opdrage efter samme princip. Men mine unger er bare overhovedet ikke motiveret for at gøre noget-som-helst for en hundesnack. smiley

    Canmax, jeg rødmer!


Kommentér på:
Ikke til at blive klog på hunde - videnskabeligt set

Annonce