{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.789 visninger | Oprettet:

Hvad er en brugshund ? {{forumTopicSubject}}

Mange tænker, det er hund som er meget lydig ? Nogle tænker ”det er en hund jeg kan bruge på jagt”. Nogle tænker ”det er en hund jeg kan hjælpe med at finde folks ting med”. Andre ”det er en hund jeg kan gå meget lange spor med. Andre tænker ”det en bestemt en IPO 3’er hund med mindst 290 point ! ”. Nogle mener det er ud fra racen, og ikke mindst dens linier. Ja, men hva er en brugshund egentligt ?

Den første gang man går op til en prøve med en hund, er det nok en eller anden form for lydighedsprøve. Og hvis man består, så er man sej ! Tænk engang, da man startede med at gå til træning, der ville hunden ikke gøre ret meget at det man bad den om… Men efter man har fået en god vejledning fra sin træner/instruktør, så går alting meget bedre  Hunden kommer når man kalder, den går pænt ved ens side, med lidt held kan den hente en træ pind eller dummy og komme tilbage med den, samt ligge pænt, mens man går væk.

Så får man blod på tanden, og er klar til mere af det der med at træne med sin hund. Mange fremmede ord flyver gennem luften, byttedrift / belønninger / klikker / timing / jagt / gravsøg / swisspor / menneskespor / feltsøg / markprøver / eftersøgning / gerningssted / rundering / figuranter / Døde genstande / bidetræning. Det hele lyder MEGET spændende ! En helt ny verden åbner sig for en !

Hvordan er virkeligheden så ? Det kommer nok an på, hvem man er ? Og ikke mindst hvilken hund man har. Måske vil hunden hverken går spor eller bide, måske vil den meget gerne rundere, måske vil den helst bare gå spor og ikke andet. Men lydighed, det er den go til !

Brugshund ? Tja… hva er det nu lige ? Nu har min hund da bestået en lydighedsprøve, så må den da kan bruges, og jeg har endda lært den en masse triks, bl.a. gi pote, vink, rulle osv. Men hva er en brugshund ? Min hund kan få flere km. Spor, er den så ikke en brugshund ?

Sidder man og ser på DKK’s krav for at blive brugschampion, så bliver man måske overrasket…
Nogle racer skal være HD fotograferet, nogle racer skal op en go præmiering på en UDSTILLING ! andre skal bestå et langt spor, andre er der slet ikke krav til… Mystikken breder sig… hvorfor skal der nu være forskel ? en hund er vel en hund ? Og skal man nu også ha en stambog ? og hva er alt det der DKK, FCI og alle de andre forkortelser ?

Jo klogere man bliver, jo dummere er man !

En hund er vel en hund eller ?

En brugshund er vel en brugshund ?

Hva er en hund egentligt ?

Udstilling er ikke noget for brugshundefolk ?


Kommentarer på:  Hvad er en brugshund ?
  • #1   5. aug 2007 sikke mange der læser dette indlæg...

    men ingen kommentaerer ?

    Har jeg ret i det jeg har skrevet ?


  • #2   5. aug 2007 En Brugshund er vel en hund der er fremavlet til en special opgave og som stadig bliver fremavlet og specialisered i denne opgave... og det er vel så lige meget om det er politi, jagt, hyrde opgaver...

    Man kan vel sige de er fremavlet så de idag har "instinkt" for deres speciale...


  • #3   5. aug 2007 Når jeg kikker på " hitlisten" så bruger man betegnelsen " brugshund" om en hund der er mellem 2-6 år. Ikke andet, så reelt er alle hunde i denne alder brugshunde *ss*

  • #4   5. aug 2007 Ang. brugschampion er der vel forskellige prøver for de forskellige racer alt efter racens speciale skal de bestå en prøve eller flere for at vis de lever op til deres "instinkt" eller det speciale racen er blevet avlet til i årtier... HD er vel "bare" hos de racer der har haft meget sygdom... Udstillings præmieringen er vel for at over holde standarten så hundene også ligner de hund man fremavlede i starten da de respektive racer stadig var nye. Der for er det vel 2 ting der skal følges ad, (de skal ligne og de skal kunne)

  • #5   5. aug 2007 For mig er en brugshund en hund af racer, som har et oprindeligt brugsformål, hvor racen stadig til en vis udstrækning bruges til dette eller andet ligende fysisk arbejde eller træning.


  • Rasmus K
    Rasmus K Tilmeldt:
    jul 2007

    Følger: 1 Emner: 32 Svar: 750
    #6   5. aug 2007 I mine øjne er en brugshund en hund - uanset race, køn og alder - som der er trænet til at kunne bistå mennesket i nogle arbejdsopgaver. Det kan være alt fra førerhund for en handicappet til politihund.

  • #7   5. aug 2007 Må dog sige jeg også synes det er noget underligt noget at en brugschampion skal have udstillingspræmieringer... For mig burde en X-champion være den som er bedst til netop dette! Alt det andet burde tælle i avlsgodkendelsen, men ikke i championaterne, synes jeg smiley

  • Rasmus K
    Rasmus K Tilmeldt:
    jul 2007

    Følger: 1 Emner: 32 Svar: 750
    #8   5. aug 2007 Og iøvrigt er en brugshund i mine øjne en rigtig hund smiley Og at der kræves udstillingspræmie for at blive brugshund er da helt hen i vejret. En brugshund har intet at gøre på en udstilling.

  • #9   5. aug 2007 En brugshund er for mig en politi, handicap eller narko/spor hund..

    En hund der bruges til jagt er en jagthund, en hund der bruges foran slæde en slæde hund (og i grønæand vel også dels en brugshund, da de jo bruger den nogle steder som vi herhjemme bruger biler)


  • #10   5. aug 2007 Zoo: Vil det sige at Jagt og Sports Jagt ikke er en noget hvor hunden skal have BRUGS enskaber i dine øjne? de bliver da trænet og brugt lige så meget som politihunde... og hvad går schæferen så under da det oprindeligt er en hyrde hund? og er Hyrde hunde så ikke brugshunde da de jo "bare" er hyrdehunde og hvorfor er slæde hunde ikke brugshunde her hjemme men kun i grønland?

  • #11   5. aug 2007 for mig er en brugshund en der hjælper folk som nævnt ovenfor men det er også de folk som bruger dem til at træne, div. stævner i bland andet dch, dkk.
    men det er mit syn på sagen smiler


  • #12   5. aug 2007 * Kennel Wøkk´s * - Nej for mig er det ikke en brugtshund, men et redskab i jagten efter vildt.. Og en sportshund, er slet ikke en brugshund i mine øjne..

    Fordi hjemme er "slædehunde" mere familie dyr end noget man bruger som et link til at overleve..

    Joy er en selvskabshund, da hun kun er købt til selvskab, hun er hverken Jagt elelr hyrdehund som hendes gener siger hun skal være.. For mig er det ikke generne, men det hunden laver der gør dem til det de er..

    Derfor findes der forhåbenligt ingen kamphunde i Danmark..


  • #13   5. aug 2007 hvor bliver jeg glad når jeg læser disse indlæg !

    En hund er en hund smiley

    Men hva gør hunden til det vi gør med hunden ? Bugshund eller ej ? er der avl/miljø/eller ?


  • #14   5. aug 2007 reese : - Når den pensioneres fra faget er den en pensioneret jagthund.. Nej det er den ikke efter min mening.. Ligesom alle amstaffer heller ikke er kamphunde, men muskelhunde pga deres udseende

  • #15   5. aug 2007 hvis man skal ud og kikke på den næste hund man skla have, vil man så ikke kikke på div. titler ?

    Hvis man vælger en stambogsførthund, ønsker man så ikke den ligner den race man køber ? (læs ligner den den race man køber) ( hvis ja, har udstilling så ikke lidt at sige ?

    Jeg har set bl.a. langhårde schæfere, maller og rottweilere... jeg har set "mindre racetypiske hunde" men mange af dem vil arbejde, men er det det man vil ? Og hva er det vi kræver af de forældredyr ?



  • #16   5. aug 2007 zoo: det er da noget vrøvl... lige meget hvad vil jagten i en jagthund og hyrdegenet i hydrehunden altid være der og de bliver da ikke, ikke jagt og hyrdehunde bare fordi man ikke bruger dem til det... Vil det sige folk som ikke går på jagt men på markprøve(sport) med deres hunde ikke har jagthunde eller brugshunde men "bare" har hyggehunde?

  • #17   5. aug 2007 Kennel Wøkk's>

    Kan godt li din tanke.... " hvis jeg nu ikke gør noget med min nu indkøbte hund/hvalp, så er alle instinkter tabt ? smiley


  • #18   5. aug 2007 Bufas: Alle der køber en hund med stamtavle ønsker vel at hunden skal følge standarten... Jo man kigger på præmieringer, titler og sundhed især hvis man skal have en BRUGSHUND inden for en eller anden gren...

    Det der gør hunden til det de er er vel en blanding af gener, miljø og træning... Nøjagtig lige som med menneske og der vil altid være nogle der skiller sig ud...


  • #19   5. aug 2007 Bufas: Jep simpelt hen smiley så køb du bare en dræber så længe du ikke gør noget bliver den til et lam... smiley hihi...

  • #20   5. aug 2007 Raster> Så min husky er heller ikke en slædehund eller hva? *gg* Skæg opfattelse af ordene smiley
    Må huske næste gang nogen spørg mig på lufteturen "om det er en slædehund jeg går med" at svare; "Nej nej... Det er en tygpels-hund!" *gs* smiley


    Buffas> For mig er det vigtigt med helheden hos racerne. De skal både ligner hvad de giver sig ud for at være, opføre sig som sådanne og have brugsegenskaberne i behold i større eller mindre grad!
    Når jeg siger jeg ikke synes der bør være udstilling som obligatorisk for en brugschamp. inden for en race. Så mener jeg dermed ikke, det ikke burde være et krav til avlsgodkendelsen!
    For mig er udstillingschamp. eller brugschamp. ikke! nødvendigvis lig med en god avlshund!


  • #21   5. aug 2007 Det oprindelige indlæg var faktisk ment som inspiration og som tankevækkende....

    Hva er det liiige vil bruge vores hund til ? mange gange havner vi på en "hylde der passer os og ikke mindst hunden"...

    Men hva med NÆSTE gang vi skal købe hund ? er vi så ikke bare LIDT MERE KRÆSNE ? smiley


  • #22   5. aug 2007 Ginne> Den tanke med at brugschamp ikke skal være avls godkendelse kan jeg god li, men jeg smiler bare ved ordene avlsgodkendelse !

  • #23   5. aug 2007 Bufas> Hvorfor? smiley
    Du mener slet ikke der burde være en godkendelse af avlshundene i klubberne eller? (er lidt i tvivl om jeg misforstår dig her) smiley


  • #24   5. aug 2007 Bufas: Jo jeg bliver mere og mere kræsen... min hund skal passe til mig og mine behov og leve op til forventningerne (sidste hund) og gerne være beder... Hunden skal være sund og efter gode forældre gerne med champion linier... Jeg bruger selv ikke hvem som helst i avlen...

  • #25   5. aug 2007 Jeg mener en brugshund er en hund der er af brugshundeafstamning.
    Altså hunde, der er avlet til at hjælpe mennesket med diverse opgaver.

    Modstykket er selskabshunde, som jeg faktisk tror der er langt færre af end brugshunde.

    Som tiden er gået er har en del racer delt sig i to, således at der på den ene side er fremavlet til udstillingsbrug og på den anden side til brugshundearbejde. Det kan være alt fra jagthunde, sweisshunde, hyrdehunde, tjenestehunde, redningshunde - og så videre.

    Jeg mener ikke at hunden nødvendigvis skal være aktiv i brugshundetjeneste for at kunne kaldes en brugshund.

    Mere specifikt kan man så sige at hunde, der er af brugshundelinjer inden for egen race er lidt tættere på, at den rent faktisk også bruges og er egnet til det.



  • #26   5. aug 2007 En brugshund er for mig de racer der oprindeligt er avlet til et formål. Min race har f.eks. hjulpet fiskerne med at trække net på land. Disse racer er stadig (schæfer, Border collie, Rotweiler og lign.) brugshunde og hvis man anskaffer sig en af de racer skal man ikke forvente at det kun er en selskabshund. F.eks. Labradoren er skabt til jagt. Hvis den ikke kommer det skal den aktiveres mere end selskabshundene for at have et værdigt liv. Desværre affinder mange af dem sig med at være selskabshund, men jeg er sikker på hvis den fik valget var det ikke den måde den gerne ville leve på. Vil man kun have en hyggehund skal man ikke købe brugshunderacer. Det er synd.

  • #27   5. aug 2007 Jeg synes bestemt der inden for hver sin race skal være en eller form for avls godkendelse (og ikke "kun en 2. pr", som mange hunde har i DKK). men en god. kend. som svarer til racens forbering, men heller ikke så man "lader racen gå død", men rimelige krav... og den med DKBRCH men jeg som som et sigtemål for racen, det vi ønsker, som kan opnåes, men kun af "de bedste". Titlen er "værdiløs" hvis alle/ingen kan erhverve den... der skal være et mål og krav til den...

    Er du med ?


  • #28   5. aug 2007 Bufas> Jup smiley
    Er enig i godkendelserne for mange racer er noget vage... F.eks er der jo masser af "brugsracer" (eller hvad vi ellers skal kalde racerne) som ikke har krav om brugsprøve!
    Problemet med, hvis godkendelsen skulle være en "forbedring af racen" - så vil man jo få problemer med at definere forbedring...
    Skal det forbedre eksteriøret, brugsegenskaberne, sundheden, temperamentet eller en kombination?

    Hvis en super duper brugschamp. har en elendig sundhedsstatus f.eks. - kan man vel ikke mene titlen i sig selv! er en forbedring af racen?
    Og kan man kræve at avlshundene skal spænde så vidt at de både kan begå sig blandt de bedste inden for alle 4 førnævnte emner?
    Eller er det bedre at avle efter midelmådige hunde som dog har bevist deres værd inden for alle emnerne?


  • #29   5. aug 2007 Ginne: Uhha ja det er et godt spørgsmål... man kan jo tilføje om man skal avle super hunde der kun kan bruges til prøver af diverse slags? eller man stadig skal sørge for om disse super hunde også skal kunne begå sig på en udstilling med et rimligt resultat (DKK hvalpe liste kræver min 2p på udstilling)...

    Dette problem står vi over i vores specialklub, vi er delt i dem der mener hundene skal være mindre (så de ikke længer følger standarte) for de er beder til jagt og prøver "og vi vil jo gerne til tops" eller om vi skal avle hunde der kan bruge både på prøver, jagt og udstilling og som holder standarten og måske ikke kommer til tops med 1præmin og men som kommer ind som den næst bedste...


  • #30   5. aug 2007 Ginne> i min verden er det her det begynder at blive svært...

    En ting skal være at få en hund avls godkendt (nu skal jeg da vist snart ha startet en ny tråd!) en anden ting er hva vi vil med racen....

    Jeg (personligt) vil feks gerne at min race mere kommer ud til folk som vil arbejde med sin hund, og ikke "kun" ha den som hygge hund...

    MEN jeg vil gerne at en race ligner den race man nu vil avle på også "ligner" den race man nu avler på... Den sakl ikke nødvendigvis være champion, men gerne være sådan "nogenlunde pæn at se på"


  • #31   5. aug 2007 Kennel Wøkk's> Netop - flere racer er jo allerede så delte i typer, at et krav om at hundene skal spænde bredt for at kunne avle, unægteligt vil koste et eller andet sted!
    Og den selv samme problematik som du skitserer for din race, ser man også hos huskien. Huskien vil i sin nuværende form Aldrig kunne begå sig i slædekonkurrencer mod f.eks. alaskans huskies... Så må man enten rykke racen Siberian husky og se stort på racestandarten (men hvad fedt er der så ved racen, hvis den ender som en kopi af alaska'en?). Man kan droppe alt der hedder "slædehund" og avle rent efter udstillingen... Eller man må leve med en race som er hverken eller....


  • #32   5. aug 2007 skal man nu oxo dele racerne i to dele ?
    (nu bliver det FORHÅBENTLIGT spædede) !


  • #33   5. aug 2007 Forhåbentlig! ikke Bufas smiley

  • #34   5. aug 2007 jooooo kom nu !

  • #35   5. aug 2007 det jeg har hørt mest til er ScH....

    og de er godtnok delt i to... høj avl og brugs....

    men brughundeejerne er sq ikke megt for ustilling og omvendt...

    jeg syns det er synd... det er jo EN race ?


  • #36   5. aug 2007 Ja Bufas> og problemet er vel også at jo mere man "holder på sit", jo større vil afstanden på de to grene blive? Og er det ønskeligt for racen? Burde man som opdrættere gøre racen "den tjeneste"? at deltage over hele linien?
    Eller vil det ødelægge det hidtidige avlsarbejde?


  • #37   5. aug 2007 Det er vel også et spørgsmål om man kan avle på begge dele uden at må gå på kompromi med noget ?

  • #38   5. aug 2007 * Kennel Wøkk´s * - Du får det til at lyde somom det er skidt bare at have en hygge/selvskabshund..

    Joy er hverken Jagt eller hyrdehund, selvom hun har generne til det, og vil heller aldrig blive brugt til det.. Man skal pas på med at kalde hunde alt muligt de ikke er.. en hund der ikek bruges til jagt er ikke en jagthund, den kan være avlet til at være/blive en jagthund, ja, men det gør den ikke til en..

    Ginne * - bruges din hund til at tygpels? Nej hvis den ikek blvier brut som slædehund er den det helelr kke, den kan have generne for det ja, men derfor er den det ikke..


  • #39   5. aug 2007 Ginne> Av den var svær !

    Nu er jeg så heldig at "min race" ikke er delt (endnu)

    Men ja.. hva med det man har avlet på ? men så skulle man begynde at kombinere noget af det "modsatte" (højavl/brugs) så racen kan få en helhed...

    Jeg er glad for at min race ikke er delt, men tilgengæld er det ikke nemt at finde brugs/højavls linier, ved snart ikke hva der er værst.... jeg håber på det er bedst der ikke er nogen der har avlet "efter noget" smiley


  • #40   5. aug 2007 Marianne, Albert og Louis >

    Wau hvor godt smiley

    Det er liiige før jeg vil købe en hund hos Jer ? kan jeg det ?


  • #41   5. aug 2007 Bufas ... ?? At de ikke er dumme ? *gg*

  • #42   5. aug 2007 hvis en hund er af en jagtrace og efter forældre som er jagthunde, så skriger alle denne hunds instinkter, da efter at blive brugt til jagt - er den en race der tager stand, så vil den på eget initativ tage stand og det er da kun en tåbe der ike indser dette og bare tror fordi man stopper den i sofaen, så er ALLE instinkter væk...hmmm flere 100 år forsvinder ikke bare fordi man ikke gider bruge den til det den er lavet til.
    Det samme med en hyrdehund - hvis den ikke bruges til det, vil man nogen gange kunne se at den hyrder sine mennesker eller andre væsner - bare fordi vi ikke gør brug af dens instinkter, så forsvinder de altså ikke.

    tænk at være så blåøjet.


  • #43   5. aug 2007 Platugler: BRAVO kunne ikke ha sagt det beder selv...

    Zoo: Nej det er okay at have hyggehunde men lige meget hvad kan du ikke benægte generne og sådanne er det... de vi altid pr instinkt reager efter race hvis de får mulighed for det... Selv din Joy vil hvis tilfældet skulle være ud reager som en af de blandinger hun er i visse situationer... Jeg mener så også det er forkert at anskaffe sig en brugshund lige gyldigt race uden at bruge den til noge (behøver ikke være jagt hvis det er en jagthund) men man kan ikke styre jagtlysten kun minske den...


  • #44   5. aug 2007 Marianne, Albert og Louis>

    NEJ, slet ikke dumme, meeen nok ikke min type (er det ikke sådan det hedder når man afviser på en pæn måde)
    Middelstor..Vejer 60 kg. Vokser stadig. Født 2005.

    Mine vejer 25-31 kg...

    Så er jeg vist ved pointen i mit oprindelige indlæg ?

    Hvad er en brugshund ?


  • #45   5. aug 2007 Jeg må indrømme jeg helder mest til all around hundene, da jeg synes det er forkasteligt at bryde en flere 100år gammel standart og give sig til at avle fx FT. setter eller hvad med en Formel 1 Husky?

    Hurtige SUPER hunde og så dele dem op i disse grupper Ft. eller Formel 1 og så toppen SHOWDOGS og Familiehunde... Sådanne deler vi alle racer og hver avler skal så vælge hvilken typpe de vil avle!

    Hva siger i til det?


  • #46   5. aug 2007 Raster> Min joke med tygpels-hunden var en pandang til dette; "Ligesom alle amstaffer heller ikke er kamphunde, men muskelhunde pga deres udseende"... Så kan min husky vel meget vel være en tygpels-hund? (nu vi ikke kalder den en slædehund...) *gs* smiley Og håber nu ikke vi ryger ud en "muskelhunde snak" smiley

    Marianne> Tror heller ikke på man vil kunne undgå at gå på kompromis med et eller andet...




  • #47   5. aug 2007 Marianne og ginne: Kompromier er vi jo nok nød til at tage...

    Men hvad skal man efterhånden gå på krompromi med?


  • #48   5. aug 2007 Wøøks> Jeg siger køb en Alaskan husky smiley

  • #49   5. aug 2007 Ginne: hihi smiley må jeg tilføje dig på vennelisten tror vi kan blive enige om megt...

  • #50   5. aug 2007 Kennel wøøk´s ........Aldrig sundheden ! Ja hvis man vil have en smuk hund, må man vægte det højest i stedet for linierne med den fantastiske brugshund og omvendt...

  • #51   5. aug 2007 Du skal da være så velkommen smiley

  • #52   5. aug 2007 Nej hvorfor da vægte sundeheden smiley eller ar det nu omvendt ? sundhed ? udst ? eller brugs ? kan ikke huske det...

    Men hva er en brugshund egentligt ?

    Er vist gået i seng nu... skal snart på job... smiley


  • #53   5. aug 2007 reese : bliver min hyrdehund brugshund af jeg træner PH med den ?

  • #54   5. aug 2007 Nu er jeg gået... tak og go nat smiley

  • #55   6. aug 2007 platugler ; - Joy er 3/4 jagthund og skriger bestemt ikek efter at blive det, så det er noget fis at sige..

    * Kennel Wøkk´s * - Ja hun jagter fugle som dem der ikke går under jagt hunde også gør, det er meget normalt, men hun rør ikke dyr uden vinger.. Og hun er IKKE en jagthund bare fordi hun løber efter en fugl engang imelle, hun er nemlig ikke med på jagt, hvilket hun heller sldrig kommer til.. Hun er en selvskabshund og bliver måske en konkurrence hund oven i, men så heller ikke mere

    Ginne * - okay,

    reese : - Bare fordi den er avlet til det gør det den ikke til det.. Det kommer an på hvad man bruger den til i hver dagen


  • #56   6. aug 2007 Jeg kan på INGEN mulig måde, se mig enig med dig Ratster

    Fordi et menneske, beslutter sig til ikke og bruge dem til det de er avlet til gennem gud ved , hvor mange år gør det dem sgu ikke til en selvskabshund.
    Hvis jeg så købte en jagthund efter liner der virkelig har været gode til det og brugt gennem mange år, så "dør" driften når jeg ikke har lyst til jagt???? NAAAA, den hopper jeg ikke på.
    Det er jo blandt andet en af de måde vi kan finde den hund der passer i vores familie. Fordi vi ved noget via gener.
    Det ville være det samme som, at sige at hunde med et genetisk meget højt aktivitetsniveau glemmer de er avlet med det og pludselig kan sove hele dagen lang, fordi det er det ejeren ønsker. Det er jo helt hen i vejeret.


  • #57   6. aug 2007 lige et spørgsmål til... Hvorfor er hundene delt op i grupper racebøger? Hvorfor er de hos dansk kennel klub delt op i grupper efter type og anvendelse?

    Så burde de jo alle være i en stor gruppe og så træner vi den bare op til det vi ønsker af hunden.


  • #58   6. aug 2007 Min hund er hyrdehund.... Og det vil han være uanset hvad jeg bruger ham til i kraft af hans instinkter, "sprog" og væremåde.
    Sådan har jeg det også med andre typer - en jagthund har jagtinstinket (i mere eller mindre grad) og en brugshund har igen nogle andre instinkter der skiller den i mere eller mindre grad fra hyrde- og jagthunde.


  • #59   6. aug 2007 ratster: at du ikke tror at din hund har et kæmpe jagt instinkt, siger bare alt om hvor lidt du ar sat dig ind i de racer hun består af. De jagtracer hun bestå af er apporterende jagthunde og deres mision her i livet er at vente og vente og vente, på at du for pokker får skudt den and, som de med allerstørste glæde så vil suse ud og hente. At du så fejlfortolker deres venten, til at de intet instinkt har på det område, viser jo bare hvor lidt du ved.
    MEN dermed ikke sagt at din hund kun kan være lykkelig hvis du tager hende med på jagte - slet ikke, men man skal bruge hendes instinkter på en eller anden måde og helt klart være sig det bevidst, for at få en lykkelig hund.

    Feks synes jeg at en grayhound er noget af det smukkeste, MEN dens instinkt er at løbe og løbe hurtigt - det kan jeg ikke tilbyde den og jeg ved at den race kan men ikke lade løbe frit rundt, da den så kan løbe småvildt op - FORDI DET ER DENS INSTINKT - det hjælper altså ikke at jeg smider hunden på sofaen og så bare tror at år hundredes, hvis ikke tusind, selektiv avl bare forsvinder.

    vil da på det kraftigeste opfordre dig til et prøve at læse en enkelt hundebog eller måske flere


  • #60   6. aug 2007 Man vil altid kunne undertrykke instinkterne, man aldrig få dem til at forsvinde...

    Det er klart at en hund af fx hyrdehundetypperne ikke vil være lige hyrde "agtig" hvis denne aldrig har prøvet det i modsætning til den som har fået lov at udvikle sit instinkt... Men alle hunde er født med nogle basale instinkter og en del af dem er spicialisered inden for den er fremavlet til, disse instinkter kan man enten træne op eller lade være. Alt efter hvad man vælger vil hunden blive mere eller mindre specialist i dennes emne fx jagt. Men man kan ALDRIG 100% få instinkterne til at forsvinde....


  • #61   6. aug 2007 Stella: Det er vel fordi de enkelte racer idag er fremavlet til forskellige formål... Så for at gørre tingene nemmer indeler man hundene i grupper alt efter hvad de er avlet til og er gode til... Rene Specialist grupper...

  • #62   6. aug 2007 Ja, det ville jeg jo også mene ;O) Men har de ikke medfødte instinkter kunne det jo være ligegyldigt. Så kunne de jo være i en gruppe og man kunne vælge efter udseende..


  • #63   6. aug 2007 Stella: Ja det ville til tider være meget nemmer...

  • #64   7. aug 2007 Stella, nu med den fineste hvalp der kommer ; - Nej jeg skriver ingen steder at de ikke har drifterne, jeg skriver at de IKKE er en jagthund før den bruges til det..

    Jeg snakker her om hundens titel ikke hunde gener..

    platugler ; - Nu kender jeg nok min hund bedere end du gør, og de eneste dyr hun løber efter er dyr med vinger, også selvom jeg siger apport eller puds (for sjov selvføllig) til andre dyr så rør hun dem ikke..

    Jeg HAR skam læst en eller flere hundebøger, men nu bruger jeg altså min hund som jeg vil, dvs hygge derhjemme og lange gå ture og stor aktivitet udenfor..

    reese : - Det kommer an på hvorfor den går spor, hvis det er hyggespor vil jeg ikke sige den er en brugshund... Har du overvejet at jeg snakker om hvad hunden bruges til og ikke dens gener?

    Stella, nu med den fineste hvalp der kommer ; - Hvor skriver jeg de er ligegyldige, jeg snakker om hvad hunden bruges til..


  • #65   7. aug 2007 utrolig hvor fatsvag man har lov til at være

    Ratster: jeg har vist aldrig udtalt at din hund medfødt ved hvad ordet apport betyder - jeg siger at din hund ved hvordan man apportere, hvis du giver hende muligheden - og det er altså ikke at strø om sig med, for hunden, intetsigende ord. Prøv og få en jæger til at lære hende at apportere - hun vil fatte pointen som en mis - det ville min boxer feks ikke på samme måde


Kommentér på:
Hvad er en brugshund ?

Annonce