{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.247 visninger | Oprettet:

Væske ud af brystet {{forumTopicSubject}}

Til aften kløede jeg Sally på maven og mærkede noget væske. Det er klart-ish, let klistret og lugter ikke at noget. Det er kun meget lidt. Det er ikke alle patterne. Det er længe siden hun har været i løb.

Patterne er uændret i fylde, ikke væske fyldte.

Sally er uændret. Generelt er hun dog blevet en smule mildere i temperament. Også over for vores lille ny som hun ellers ikke har været fan af.

Er det bare en mild gang falsk drægtighed eller kan det være noget hormonelt her i senior alderen?


Kommentarer på:  Væske ud af brystet
 • #1   6. nov 2019 Hvor længe er "længe siden" hun har været i løb?

 • #2   6. nov 2019 Start ca 13. August

 • #3   6. nov 2019 Hun er vel falsk drægtig?

 • #4   6. nov 2019 Hun har bare aldrig været det før - umiddelbart. Og hun er relativ uændret i din adfærd. Kan det også være falsk drægtig, selvom det kun er meget lidt væske? Jeg kan kun lige fugte et stykke papir en smule.

 • #5   6. nov 2019 Det lyder som falsk drægtighed, men hys som jeg er (med livmoderbetændelse) ville jeg holde meget øje med det og dyrlæge ved enhver forandring.

 • #7   7. nov 2019 Men når jeg læser om andres oplevelser med falsk drægtighed, så beskriver de næsten altid et ændret adfærdsmønster. Passer på bamser, kærlig etc.
  Det eneste jeg kan tilskrives der måske er ændret, er at hun måske er en my mere tolerant over for væsner hun ikke gider. Som i, hun siger ikke "fuck af" med det samme eller ihvertfald i en mildere facon.

  Jeg tror Sally har mere testosteron en den gennemsnitlige tæve. Og tænkte at det måske kunne være ændring i hendes hormon balance på det seneste.

  Kan der være andet på spild? Evt noget der kræver et dyrlæge tjek?


 • #9   7. nov 2019 Kela, der jævnligt var falsk drægtig efter løbetid, før hun blev steriliseret, passede ikke bamser ol. Hun var bare moody.
  Fie, der jævnligt er falsk drægtig efter løbetid, kan finde på at gå rundt med en stofrotte og se alvorlig ud - men det er så også det. Som sin mor er hun bare moody, når den falske drægtighed griber hende.


 • #10   7. nov 2019 Vega blev falsk drægtig, men samlede/passede aldrig bamser. Hun fik mælk i brysterne som det eneste. Hun fik galastop, for at stoppe produktionen - og blev steriliseret efter 2. løbetid, da problemet var efter både 1. og 2. løbetid.

 • #11   7. nov 2019 Ja det kan jeg godt se. Jeg troede faktisk at hunde var drægtige længere tid. Hvis det er falsk drægtighed, vil hun så få mere mælk i brysterne?

  Jeg kan jo ikke være 100% det ikke er sket før. Men ifht til hele sterilisation spørgsmålet, så har ret altid været af den overbevisning at, noget der fungere skal ikke manipuleres, så hun er holdt intakt. Så antaget at det er første gang hun er falsk drægtig, være jeg så være obs på nogle ting, jeg tænker særligt omkring livmoderbetændelse.


 • #12   7. nov 2019 Hvis det var mig, så ville jeg få hende steriliseret. Hun er ikke helt ung længere og jo ældre hun bliver, jo større bliver risikoen for livmoderbetændelse. Og når der begynder at ske hormonændringer nu, så ville jeg være ekstra bange for at det kan udvikle sig til en livmoderbetændelse. Det var ikke en risiko jeg ville turde tage. Men hvis du ikke vil sterilisere hende, så skal du være virkelig obs på enhver ændring omkring løbetiderne. Ikke alle tæver bliver dårlige, får en masse udflåd el.lign. ved livmoderbetændelse. Det kan være en meget skjult og lumsk sygdom.

 • #14   7. nov 2019 Hmm hmm.. så må jeg tænke boks igen :/. Laver evt en ny tråd for at høre anti sterilisering folkets mening.

  Hælder stadig til at forblive intakt og så få lavet hyppigere tjek. Men ændringerne og alderen sætter helt sikkert nogle nye ting i spil.


 • #15   7. nov 2019 Johnny, hvad vil du få lavet tjek på? Vores ene tæve havde livmoderbetændelse - hun havde en mikroskopisk smule udflåd, som var heldigt at jeg opdagede. Hun spiste normalt, havde ikke feber, gik ture og legede som sædvanligt osv. Der var vitterligt ingen tegn udover en lillebitte smule udflåd - hvilket mest af alt var held at jeg opdagede. Dyrlægen ville gerne holde øje med hende, men jeg sagde at jeg ville have hende steriliseret for en sikkerhedsskyld - de åbnede op til en livmoder der var på bristepunktet.

 • #17   7. nov 2019 Johnny jeg er helt enig med dig mht sterilisation ... MEN.. min veninde, med samme holdning som mig, oplevede pludselig små adfærdsændringer ved sin tæve (7 år), og besluttede sig for at det nok var bedst at sterilisere ... da hun blev åbnet havde hun livmoderbetændelse.

  Lige præcis med Sally's alder, og netop hvor hurtigt det kan gå galt, så ville jeg overveje at få hende fixet.


 • #18   7. nov 2019 Kan en dyrlæge ikke tjekke for livmoder betændelse uden indgreb? Eller kan de kun symptom tjekke?

 • #19   7. nov 2019 De kan scanne, tage røntgen og blodprøver. Så jo de kan selvfølgelig tjekke. Dog kender jeg ikke til hvor sikker diagnostikken er på livmoderbetændelse. Der kan andre måske være behjælpelige.

  Bare hav med i dine overvejelser, at de jo så først opdager det når hun har livmoderbetændelse - og jo ældre hun er, jo hårdere en omgang er det også at komme igennem. Det er et større og mere risikabelt indgreb at fjerne en syg livmoder end en rask.


 • #20   7. nov 2019 En tæve bør steriliseres senest, når den er 7 år. Ved den alder stiger risikoen for livmoder betændelse drastisk, og en stor akut operation på en ældre og svækket hund, er en unødig risiko. Få den steriliseret imens den er frisk og rask, så er det hurtigt overstået.

  En enkelt væskende brystvorte kan være ingenting, det kan være en mammatumor eller livmoderbetændelse.


 • #21   7. nov 2019 Euff, alle jeres skræk historier smiley

  Alderen taler også lidt for. Hun bliver 9, men kadencen er ikke faldet, hun er stadig raket Sally. Og jeg tænker at der må være flere ting i det end blot alder ifht at kommer sig. Hjerte må stadig være bomstærkt. Så det er både og på min vægt.

  Jeg forhøre også nogle dyrlæger om hvordan de kan få tjekket det. Hvis det kan tjekkes 1 til 2 gange om året med stor nøjagtighed for en overkommelig pris, så bliver det klart løsningen.


 • #22   7. nov 2019 Johnny, 1-2 gange om året, vil jo ikke hjælpe. Det er ikke sådan noget der tager mange måneder om at udvikle sig. Det tager et par dage fra 100% rask hund til død hund.

  Altså, hvis du ikke vil have hende opereret, så må du bare vælge at leve med risikoen, og håbe at du opdager det i tide, hvis det kommer. Men du kan ikke forebygge dig ud af det, uden operation.


 • #23   7. nov 2019 Johnny, som Anne siger så kan hun lige såvel udvikle livmoderbetændelse mellem de 1-2 årlige tjek. Og dyrlægen kan jo altså ikke tjekke om det er på vej - dyrlægen kan opdage når hun står med en livstruende livmoderbetændelse og så står du med en langt større og mere risikabel operation, end hvis du havde gjort det forebyggende. Det er altså ikke en sygdom man skal tage let på - slet ikke når man begynder at se ændringer hos sin gamle tæve omkring løbetid.

 • #24   7. nov 2019 Men opstår det ikke primært omkring løbetider?

  Kan mælk i brysterne, i Sallys beskrevet situation, skyldes livmoderbetændelse?


 • #25   7. nov 2019 Johnny, jo den opstå efter løbetid, men som Anne skriver kan den udvikle sig på få dage. Og det kan så være få dage efter du har fået hende tjekket fx. Det er umuligt at planlægge hvornår de tjek skal være - det vil blive en falsk 'tryghed' idet du kun kan bruge de undersøgelser til noget hvis hun rent faktisk har en uopdaget livmoderbetændelse og som dyrlægen dermed opdager inden det er for sent.

  Livmoderbetændelse opstår (som oftest) pga. en ubalance i hormonerne (nogle gange kan det også være pga. bakterier) - og mælk i brysterne sker pga. en hormonel forstyrrelse. Falsk drægtighed/mælk i brysterne giver en forøget risiko for livmoderbetændelse pga. ubalancen i hormonerne - og med hendes alder medtaget i ligningen stiger risikoen yderligere.


 • #26   7. nov 2019 Maj-Britt herinde fra havde besluttet at hun ville sterilisere sin tæve, når den blev 7 år. En sund og rask tæve. Det blev gjort af skræk for de historier, som man hører. Hunden spiste, drak normalt, legede, gik lange ture, var i svømmehallen med fuld tryk på. Den var rask.

  Da hun hentede den, fortalte dyrlægen at hunden havde haft livmoderbetændelse, da han åbnede den.

  I min familie har vi haft 2 tæver (de eneste gamle tæver i familien). De fik begge 2 livmoderbetændelse i en høj alder. Begge opereret, begge afkræftede af sygdom og operation, så der gik ikke lang tid før de sagde stop og fik fred.

  Mange gamle tæver skal bruge for mange kræfter til at bekæmpe livmoderbetændelse. Kræfter som mange gamle hunde ikke har smiley


 • #27   7. nov 2019 Min venindes tæve på 8 år blev pludseligt urenlig, og i starten syntes min veninde det var pisse irriterende at hun sked og pissede over alt. Men så opdagede hun blod i tisset. De kørte til dyrlæge og hun fik konstateret livmoderbetændelse, dagen efter blev hun opereret. Det kom inden for 3 dage hvor hun ændrede sig. Der var ingenting at se ud over lidt blod i urinen. Hun spiste, hun var glad, hun var sig selv.

 • #28   7. nov 2019 Kan du huske hvad jeg skrev i en tråd herinde til dig for nogle år siden? smiley

  Ej jeg er enig i at hun bør blive steriliseret og jeg ville slet ikke tænke over det, bare få det gjort.


 • Ida og Figo
  Ida og Figo Online Tilmeldt:
  mar 2017

  Følgere: 14 Emner: 54 Svar: 4.805
  #29   7. nov 2019 Må jeg spørge hvorfor du er tilbageholdende med at sterilisere hende? Jeg har selv en hanhund og der er det jo noget andet med kastrering, men mit indtryk herinde er at de fleste går ind for sterilisation af tæver, så jeg er bare nysgerrig. Jeg kender en med en jaghund som ikke vil sterilisere da han er bange for at det går ud over hendes drive og arbejde som jagthund.

 • #30   7. nov 2019 Jeg har flere grunde. Dels synes jeg ikke at man ændre så markant en ting på en hunden. Dels er der jo også en del evidens for at der også er en bagside af medaljen, med øget risiko for andre kræftformer, tab af knogle densitet, øget risiko for korsbånd og generelt led skader. Uden at have nogen særlig indblik i konkrette ting, så har hormoner stor påvirkning på rigtig mange ting.
  Jeg ved godt at risikoerne som udgangspunkt kun er "marginalt" forhøjet.

  Jeg ved der er ret tung statistik omkring brystkræft og livmoderbetændelse. Men den statistik er også kun bundet op på enten eller. Der er ingen nuancer som: Er hunden generelt sund? Hvordan er dens kredsløb, er hunden aktiv? Et sund kredsløb har direkte påvirkning på feks blodvolumen, blodåre fleksibilitet, blodåre forgrening, altså generelt blodomløb. Vigtig faktor ifht immunforsvar og hvide blodlegemer til at selv behandle infektioner og bakterier. Er hunden overvægtig? Også stor betydning for helbredet generelt.
  Der er forhøjet risiko, desto ældre, men F*ck hvor er der også mange hunde der er allerede er jævnt overvægtige og inaktive inden de overhovedet rammer senior alderen i deres vægtklasse.

  Kunne jeg leve med at noget af hendes drift og temperament blev droslet ned, tjoo. Men samtidig er jeg overbevist om at det er noget der vil holde hende ung og aktiv i hendes rigtige gamle år.

  Og til slut, ja, så er jeg sgu også lidt "pissed" over at hunde åbenbart er så "ringe avlet" at man skal pille motoren ud af alle tæver, for ellers bliver de dødeligt syge.

  Måske er jeg lidt forblændet af min romantiske forestilling om Sallys sundhed smiley Derfor høre og undersøger jeg begge sidder af sagen smiley


 • #32   7. nov 2019 Kom kH skriver ... alt det med knogler osv er ved for tidlig sterilisation ...

  Som jeg skrev, så er jeg meget langt hen ad vejen meget enig med dig, MEN jeg forstår dig ikke helt her... altså selvfølgelig skal du undersøge sagen grundigt, men mere eller mindre alt taler for at få motoren fjernet.


 • #33   7. nov 2019 Jeg har erfaring med steriliseret tæver - og jeg ved godt vi absolut ikke er enige ift. sterilisation generelt smiley men måske mine erfaringer alligevel kan bruges. Jeg har haft én der blev steriliseret som 6 måneders (det var absolut ikke mit valg, det var inden vi overtog hende) tre der er steriliseret mellem 2. og 3. løbetid og tre der har været omkring 4-5 års alderen. Ingen - absolut ingen! - er blevet hverken dvaske, dovne, inaktive eller overvægtige! Den eneste der ændrede adfærd en lille smule var Sitto som var en meget usikker hund, hun faldt mere til ro og fik lidt mere tillid til verden. Så det var kun en positiv ændring. Ellers er der absolut ingen ændring at spore hos nogen af de andre.

  Vega er om nogen en hund med knald på, masser af drift/instinkt og selvstændighed - hun er præcis lige så retarderet som hun var inden sterilisationen smiley hun er sgu ikke blevet hverken doven, dvask eller med mindre power. Overhovedet.

  Adfærdsmæssigt ville jeg slet ikke være bekymret. Og generelt set forstår jeg ikke dine argumenter i det her tilfælde. Der er SÅ meget der taler for at få hende steriliseret - og ikke rigtig noget der taler imod. Udover dine principper.


 • #34   7. nov 2019 Nicole - Adfærds bekymringen fylder ikke det store på min vægt.

  Er det ikke kun HD delen der er øget risiko for ved for tidlig sterilisering?

  Louise - Det er absolut ikke udelukket. Men jeg skal bare være sikker i min sag. Og som nævnt, så må det simpelthen også være et spørgsmål om miljø. Det kan ikke være rigtigt at hunde over hele linjen, ikke kan leve uden indgreb. Det er helt absurd i min verden. Og Sallys udgangs punkt er markant anderledes end rigtig mange andre hunde på hendes alder.


 • #35   7. nov 2019 hvad er det der gør at din hunds *udgangspunkt* er meget anderledes ?


 • #36   7. nov 2019 PS - hundes cycklus er meget anderledes end menneskers - ders livmoderslimhibnde *renses* jo ikke som vores gør, nej, den bliver blot tykkere og tykkere med tiden (så at sige) hvilket før at bakterier har lettere ved at etablere sig i forbindelse me løbetiden, hvor der jo er åbent udadtil.

  Derfor er det stort set alle gamle tøzer, 8over 8-år cirka) der udvikler LB


 • #37   7. nov 2019 Pia - Prøv at læse #30. Jeg aner det ikke, men jeg kan ikke andet end at tro at generelt kredsløbs sundhed og dårlig foderstand har en direkte påvirkning på så vild en statistik.
  Jeg vil vove den påstand at det er en sjældenhed med hunde i senior alderen der er ikke er moderat overvægtige og lever et inaktivt sofa liv. Hvis man altså kigger over den brede kam. Særligt hvis man tager udgangspunkt i "min" foderstands filosofi. Hvis jeg skulle gætte, så ville jeg skyde på at 19/20 hunde i mid-senoir alderen overvægtige om fysisk markant mere inaktive.


 • #38   7. nov 2019 Det kan sagtens være at jeg tager totalt fejl i min hypotese. Men der er ingen forskning/statistik der har nogle parameter. Der måles kun på udfald eller ej. Og den tvivl om at miljø har påvirkning tynger på min beslutnings vægt smiley

 • #39   7. nov 2019 "øget risiko for andre kræftformer, tab af knogle densitet, øget risiko for korsbånd og generelt led skader."

  Det er også noget, der knytter sig til de tidlige neutraliseringer, så det ville jeg ikke lægge til grund for ikke at sterilisere en ældre hund.


 • #40   7. nov 2019 Kan i linke til kilder der specifikt uddyber hvilke negative konsekvenser neutralisering har for ung vs voksen alder? smiley

 • #41   7. nov 2019 ja, så må jeg bruge et *ord* -- sludder og vås!! du har det med at fremhæve dig og din hunds fortræffeligheder, på bekostning af andres ..

  Mine tæver er i den grad fit og aktive ... men ikke desto mindre blev 3 af de 4, jeg lige har fået steriliseret, vist sig at hva mycometra - forstadiet til LB ..

  Det er et faktum, at når tæver når over den *naturlige* alder, dvs de der omkring 8 år, så øges risikone for LB med .. ska' vi sige 100%? • #42   7. nov 2019 Hvis du sidder og negligere at den en stor del af senior hunde ikke er fede og fysisk inaktive så vil jeg bruge samme ord -Sludder og vås!!

  Jeg prøver ikke at hæve Sally over andre, men, ja jeg har sgu gjort en dyd ud af at hun står knivskarp uden kompromis. Og hvis nogen er stødt over det, så må det jo være sådan smiley

  Jeg underminere ikke at risikoen stiger. Jeg er bare stadig fuldt ud overbevist om at overvægt og dårligt kredsløb ikke har en påvirkning.
  Hvis risikoen er langt under 10% for en hund i et sundt udgangspunkt, så ville jeg tage mine chancer.

  Og nu du skriver faktum, så underbyg det. For det er en anden ting jeg er træt af, at hunde folk slynger alt muligt ud, uden egentlig at have læst studier og statistikker.


 • #43   7. nov 2019 nøøøø - blev du fornærmet ??

  google er din ven ... på samme måde som hundefolk, der har ... xx år erfaring ..

  Dårligt kredsløb/fedme/ whatever har ikke en skid at gøre med risikoen for LB ---


 • #44   7. nov 2019 Umiddelbart er jeg jo enig med dig i at man ikke skal skære i et raskt dyr, og slet ikke fjerne hele organer uden grund. Men en tæve på 7 år..... ja, jeg ville ikke selv tage chancen.

  Ud fra hvad jeg lige lynhurtigt kan læse mig til, er drægtighed en forebyggende faktor ifm. livmoderbetændelse. Jeg kunne forestille mig, at blev alle hunde drægtige engang imellem, ville livmoderbetændelse nok ikke være så udbredt.

  Noget med at 25% af intakte tæver udvikler livmoderbetændelse før de er 10 år...

  Derudover skulle bl.a. rottweiler have større risiko for at udvikle livmoderbetændelse, hvilket måske også er værd at have med i sine overvejelser.

  Hvis du er interesseret i nogle videnskabelige studier så send mig en PB, har dem kun på pdf.


 • #45   7. nov 2019 Pia - Jeg er på ingen måde fornærmet smiley Jeg prøvede bare i samme facon som dig at udpensle at jeg er uenig i at de fleste senior hunde er overvægtige og inaktive.

  At du sidder og skriver at det er fakta at hundens sundheds udgangspunkt ikke har noget at gøre med risikoen, kan jeg ikke bruge til en fis når du ikke kan argumentere for det med faglige beviser.


 • #46   7. nov 2019 Så må jeg da - på samm e måde - bede dig om dokumentation for den påstand .... • #47   7. nov 2019 Elvira - De 25% er risiko for brystkræft. Jeg husker ikke %'en for livmoderbetændelse. Jeg mindes det højere sidst jeg læste om det på DKK's hjemmeside. Men mange steder skriver de 5%.

 • #48   7. nov 2019 måske skulle du blot acceptere at det dyr, du har er underlagt præcis de samme hormonelle påvirkninger som enhver anden gammel tæve (ja din tæver er GAMMEL) uanset dens knivskarpe facon ... hmm


 • #49   7. nov 2019 Pia - jeg har på intet tidspunkt dikteret at det jeg ytre er fakta! Jeg skriver "tror", og "vil lade den tvivl vægte" smiley

 • #50   7. nov 2019 yvercancer har ikke den store gavn af sterilisation efter 2. løbetid - mne LB har! for ingen livmoder = ingen LB

 • #51   7. nov 2019 Pia - Nu skal jeg ikke kunne koble det direkte på hunde. Men på mennesker har både vægt og fysisk aktivitet ret stor påvirkning på kønshormoner.

 • #52   7. nov 2019 OG, det har det ikke på hunde, som jeg beskriver, er hundens kønscyclys MEGET anderledes end menneskers ...

 • #53   7. nov 2019 Nej, men de 25% handler om kræftrisiko for intakte tæver - ikke livmoder betændelse. Og jeg ved godt at kræft risikoen kun drastisk ændres inden 2. løbetid

  "ingen livmoder = ingen LB" well, no shit sherlock smiley


 • #54   7. nov 2019 Jeg snakker ikke om kønscyklus, men om påvirkning af hormon påvirkning ved overvægt og aktivitet.

 • #55   7. nov 2019 fuck yvercancer risikoen -

  Hvis du kan forestille dig følgende scenarie:

  Du kommer hjem til en rimeligt glad hund, der dog lægger sig, du studser ... ½ time, måske mere .... ringer til Dr.dyr ... insisterer på at komme!! for han mener det kan vente! - du kører, hunde er nu urensponsiv! - du ankommer ... kræet bliver akut op, ......... overlever den / ??

  Sådan er LB ... take a fucking chance ....


  Been there .... got the T-shirt......................................................


 • #56   7. nov 2019 ØHH - det er jo præcis kønscyclys, der disponerer for LB hos hund!

 • #57   7. nov 2019 Hvis du er bekymret for yvercancer på nuværende tidspunkt for di tæve - så glem det .. det er ikke det den dør af

 • #58   7. nov 2019 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23279529
  25% af intakte tæver får livmoderbetændelse smiley


 • #59   7. nov 2019 og det er så dem, der har det fullblown ....


 • #60   7. nov 2019 Pia - Jeg er også ligeglad med den risiko.... Men.... Nu var det jo fordi Elvira bragte de 25% op. Og der er IKKE 25% chance for livmoderbetændelse. Jeg bliver pt liiidt træt af at rette dine fejl antagelser og du så springer videre til den næste antagelse og endda gentager nogle af dem smiley

  Jeg kan sagtens se skræk scenariet. Og derfor undersøger jeg det også. Men grundigt og kritisk. Måske er det bare en mande ting, men fakta vægter tungere end følelser og "tænk nu hvis" for at tage den rigtige beslutning.


 • #61   7. nov 2019 Altså den holder ikke i retten den med at tro at lige præcis ens egen hund kan gå på vandet når det kommer til noget mange mange tæver får.
  Om det så er livmoderbetændelse eller kræft.

  Herhjemme er tæverne steriliseret og de dør sjovt nok udmildbart hverken af livmoderbetændelse eller kræft.
  Laika blev 13,5 år og Zenta følger godt med og er 12,5 år.
  Jeg kender uendelig mange schæferhunde der ikke bliver en dag over 10.
  Og nej jeg kan jo ikke sige det er fordi de er steriliserede men synes da alligevel at det er tankevækkende at mine hunde steriliserede hunde bliver så gamle og ikke dør af kræft, eller at hvis de skulle få det, så er det tydeligvis i en meget høj alder.

  Jeg ville slet slet ikke tænke så meget men bare få det gjort.
  Jeg vil æde min hat på at det ikke er sidste gang hun bliver falsk drægtig eller får koks i løbetiden eller andet.


 • Ida og Figo
  Ida og Figo Online Tilmeldt:
  mar 2017

  Følgere: 14 Emner: 54 Svar: 4.805
  #62   7. nov 2019 Den er vist god nok som Johnny skriver, en del kræftrisici er ifølge denne side ikke kun ved tidlig sterilisation:

  http://www.hunden.dk/nyheder/neutralisation-ny-vejledning-til-landets-dyrlaeger/55758

  Det store spørgsmål er jo så hvilke(n) risici man bedst kan leve med.


 • #63   7. nov 2019 præcis !!

  Risiko-vurdering ...


  dit valg - din hund - dit ansvar


  Du smed et spørgsmål op på HG, formodentlig i håbet om ... svar? hvilke? de du ønskede, eller erfaringer/ dokumentationer/statistikker??

  *jeg* håber virekelig, du tager beslutningen at *fixe* din hund ....


 • #64   7. nov 2019 Jeg tror ikke min hund er noget særligt. Men jeg ved at hun er i eksemplarisk fysisk tilstand - især taget hende alder i betragtning. Og så må folk jo synes at jeg er en helligrøv eller lign - I don't care smiley

  Det er svært at finde konkrette statistikker. Men den gængse norm er at 5% af alle tæver over hele linjen får livmoderbetændelse.
  https://www.netdyredoktor.dk/hund/sygdomsleksikon/l/livmoderbetaendelse/


 • #65   7. nov 2019 I rest my case

 • #66   7. nov 2019 Denne siger 19-20% - stadig mere end jeg turde tage chancen med. Den nævner også rottweiler som værende en race med større risiko for livmoderbetændelse.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23279535

  Denne nævner drægtighed som en forebyggende faktor.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21196041

  Den her er faktisk ret interessant. Nævner flere forskellige typer kræft bl.a.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25174910
  Neutered dogs of both sexes were older than intact dogs, although the difference was not statistically significant. A 1999 study evaluating 3126 general population British dogs found that the average life-span for all dogs was approximately 11 years. Overall, cancer was the most common cause of death, with unneutered dogs dying of cancer more frequently than neutered dogs: 44.9% of intact male dogs, 34.7% of castrated males, 50.2% of intact female dogs, and 39.6% of spayed female dogs. Specific cancers were not examined. Spayed females lived longest (statistically significant) when all causes of death were considered, with an average age of 12 years, but for dogs dying of natural causes (only 8% of the population studied), intact females lived longest, with an averageage of slightly over 13 years (not statistically significant).

  Alt skal jo tages med et gran salt, og alle studier er biased på den ene eller den anden måde... med det sagt, tror jeg mere på videnskabelige studier end et blogindlæg uden kildehenvisning.


 • #67   7. nov 2019 Men hvorfor tror du at hunde i god fysisk form skulle undgå livmoderbetændelse? Eller kræft?
  Det har da intet med fysisk god form af gøre.
  Der er både tykke og tynde hunde der rammes, og unge som gamle.
  Det er meget meget meget forskelligt.


 • #68   7. nov 2019 Super fedt Elvira! Jeg kigger lige på det senere smiley Knægten skal sove smiley

 • #69   7. nov 2019 Altså, lige på dét her emne, vil det sgu være træls at lave en “hvad sagde jeg” smiley

  Johnny, jeg ved ikke om du er HELT skarp på det med kvinder og hunde, og ikke mindst forskellen. Noget af det, er allerede blevet forklaret. Fx er kvinders cyklus omtrent 4 uger, og hundes er omtrent 6 måneder.

  Hunde lægger mange, mange flere æg ned - det er derfor kvinder ikke får kuld, men bare en enkelt eller to - eller flere, hvis de har fået hjælp. Så sker der det, at hvis kvindens æg ikke bliver befrugtet, skyller kroppen æg og livmoderslimhinde ud med en gang blod. Her har den snedige allerede bemærket at noget er anderledes - for kvinder er BESTEMT ikke i løbetid, når de bløder. Tværtimod faktisk.

  Hunde der bløder, lægger derimod på til at være klar til at blive parret og få æggene befrugtet. Bliver æggene ikke befrugtet, lægger de sig stille og roligt til at dø og kroppen absorberer dem. Bortset fra de sidste rester, som ligger og hygger sig i livmoderen.

  År senere, er livmoderen blevet ret tyk. Og ind imellem lagene af gammel livmoderslimhinde, ligger nogle gamle æggerester. Lækkert!

  Og så begynder hormoner at drille. De gør de også ved kvinder, som jo helt holder op med at have ægløsning. Men hunde fortsætter, trods ringe hormonniveau. Og så kan der gå koks i sagerne. Pludselig er livmoderen sårbar, og samtidig er hundens krop ældre, og ikke i stand til at bekæmpe små infektioner. Det kan være kroppens eget koks, der starter en livmoderbetændelse, men det kan også være bakterier udefra.

  Om så din hund var hundens svar på superwoman, er der ingen garantier. Vil man løbe risikoen, så skal man selvfølgelig gøre det. Men så må man også tage det sure med det søde, og hvis hunden dør på operationsbordet en sen aften, eller værre endnu, kommer igennem operationen, men dør kort efter, så var det bare dét valg man traf for sin hund.

  Måske er det en kalkuleret risiko, måske er det dumdristighed, måske, måske. Men det er kun dig der kan bestemme, om det er en risiko du vil tage på din hunds vegne.

  Der var i øvrigt en svensk undersøgelse for nogle år siden (var det mon Agria der lavede den?), som viste at halvdelen af intakte tæver over 7 år, døde som følge af livmoderbetændelse, altså enten af selve sygdommen, blev aflivet fordi det ikke kunne/skulle opereres eller døde som følge af svækkelse af operationen. Det er muligt at den overdriver. Men risikoen kommer man ikke udenom. Superwoman eller ej smiley


 • #70   8. nov 2019 Tak for en fin beskrivelse smiley
  Du nævner selv lidt af mine bremse belæg. "Ringe hormon niveauet" og "hundens krop ældre, og ikke i stand til at bekæmpe små infektioner". Det har jo hele tiden været det jeg har prøvet at fremhæve. Og igen kan jeg nævne at jeg muligvis er forblændet af min egen romantiske forestilling om Sallys sundhed - immunforsvar generelt har virkelig meget at gøre med foderstand, madindtag og kredsløb.

  Og når man ser de vilde statistikker som særligt bonner ud alder og større hunde. Så kan jeg med min vinkel på optimal foderstand etc, ikke lade være med at trække fedme og inaktivitet med ind i ligningen.
  Nu færdes jeg primært i rotte grupper, og 99/100 er efter min mening minimum mildt overvægtig, og særligt de gamle er svært overvægtige.

  Hvor mange rottweiler det sådan ud? Stort set ingen!

  Det er ikke udelukket at at motoren hives ud, men skræk scenarierne bliver ikke beslutnings årsagen.


  profilbillede
 • #71   8. nov 2019 Selvfølgelig ser ingen rottweilere sådan ud - Sally er jo ikke en rottweiler....? Hun er en blanding, og er derfor slet ikke så bred og kompakt som en rottweiler.

  Hvis din teori holder stik, ville ingen aktive AG-hunde, IGP-hunde, løbshunde eller andre aktive hunde få livmoderbetændelse. Hvis jeg ser på hunde i den forening jeg træner i, så går de ikke fri.

  Bremse belæg? Huh?

  Igen, det er kun dig selv der kan bestemme. Men du skal jo træffe dit valg og tage konsekvenserne, uanset om det er det ene eller andet.


 • #72   8. nov 2019 Forleden var det en det postede denne. 10kg!
  I rigtig mange øjnes er det øverste kategoriseret som normalt/ eller mild overvægt.

  Det er vel nærmest beviset på at næsten samtlige store racer er smælder fede.


  profilbillede
 • #73   8. nov 2019 Rotten er ikke min hund, det er en ren rottweiler tæve på 36kg, så hun er heller ikke en helt lille en med den vægt i en lean udgave! Det her er Sally

  profilbillede
 • #74   8. nov 2019 Jeg prøver virkelig at skære det ud i pap. Jeg siger ikke at aktive slanke hunde går fri, men jeg tror den voldsomme statistik ville se anderledes ud. Og statistikken er jo noget der vægter tungt på min beslutnings skål.

  Okay, undskyld, så lad os kalde det mit belæg for at tvivle på at neutralisering er den rigtige beslutning smiley


 • #75   8. nov 2019 Sorry, jeg kan ikke loade billeder lige nu, så jeg tænkte at det var et billede af Sally du havde lagt op.

  Jeg er ikke sikker på at slank og stærk gør bedre til at bekæmpe infektion. Måske, måske ikke.


 • #76   8. nov 2019 Jeg prøver at udtrykke det som noget jeg ikke er helt sikker på. Men der nogle til der er ret indiskutable. Fysisk aktivitet har en direkte påvirkning på blodvolume, vene størrelser, mindskning af fedt ophobninger, vene flexibilitet, vene forgrening og receptorer - noget der påvirker flow generelt, vigtig del af immunforsvar!

  Overvægt og den rigtige mængde mad har stor betydning for mindskning af fedt ophobninger i blodet.

  Jeg er overbevist om at det har en påvirkning. Hvor stor den er kan jeg jo desværre intet sige noget om.


 • #78   8. nov 2019 Selv fitte mennesker bliver syge. Selv fitte mennesker får hjerte/karsygdomme, kræft og alt mulig andet.

  Så hvis du tror at Sally er fri for risikoen for sygdomme, så lad du bare være med at sterilisere.

  Iøvrigt er det vel underordnet hvordan tallene ville se ud, hvis alle hunde var fitte.- Nu drejer det sig ikke om alle andre hunde, men om Sally. Og hendes situation lige NU. Og du mener at hun er usårlig, fordi hun er fit. Fint nok. Så er det jo bare sådan det er.


 • #79   8. nov 2019 Præcis Mette.
  Jeg kan slet slet ikke forstå hvordan man kan tro at hunde i god form, går fri.
  Sådan hænger tingene altså ikke sammen.
  Men gid det var så nemt.


 • #80   8. nov 2019 Jeg gik også og overvejede sterilisation af Kenzie, der fylder 7 år. Det blev så bare ikke rigtig noget valg, for hun blev steriliseret akut for ca. 3 måneder siden pga. livmoderbetændelse og cyster på æggestokken.

  Det har overhovedet ikke ændret hende. Eneste bivirkning er, at hanner er meeeeeeeget interesserede i hende nu, hvilket er irriterende. Ellers har det bare gjort hende frisk og unghundeagtig igen smiley Jeg skal holde lidt mere igen med foderet, men jeg tænker ikke, det er noget problem, hvis man er aktiv med hunden og er opmærksom på ikke at overfodre.


 • #81   8. nov 2019 #80.

  Heldigvis nåede hun ikke at blive 12-13 år og dermed mindre modstandsdygtig og have sværere ved at komme sig over operationen.


 • Ida og Figo
  Ida og Figo Online Tilmeldt:
  mar 2017

  Følgere: 14 Emner: 54 Svar: 4.805
  #82   8. nov 2019 Måske et par gode pjecer jeg lige fandt smiley

  https://www.ddd.dk/media/2479/neutralisation-af-hund-og-kat-maj-2019.pdf

  https://www.ddd.dk/media/3414/ddd-neutralisation-a5-hund_low.pdf

  Jeg tror da også jeg ville være i tvivl hvis det var mig der havde en tæve...


 • Bodil D
  Bodil D Online Tilmeldt:
  jan 2019

  Følger: 10 Følgere: 17 Emner: 8 Svar: 770
  #83   8. nov 2019 Jeg har haft 12 tæver i gennem mit liv, ingen steriliserede og ingen livmoderbetændelse smiley jeg kunne ikke drømme om at skære i en rask hund smiley men vi er forskellige og vægter forskelligt smiley

 • #85   8. nov 2019 Jeg har en masse kommentarer senere smiley

  Men lige et par hurtige.
  Nej, jeg tror ikke hunde partout går fri pga de er dit.

  Jeg tror ikke Sally er usårlig. Men nok mindre sårbar ifht normen på statistikkerne.

  Ovenstående synes jeg efterhånden at have gentaget flere gange smiley

  KH - absolut enig! Det er også på min pro liste. Skulle det ske akut, og alt ikke går som smurt, så er det nok slut, eller Sally bliver ihvertfald ikke den samme igen.
  Iøvrigt test med en der forstår den egentlig downside på en lean hund smiley


 • #86   8. nov 2019 Det er altså noget sludder smiley
  Sorry, men se hvor bredt kræft rammer. Det handler ikke om at være fit eller at undgå at ryge.


 • #87   8. nov 2019 Min egen hund var aktiv, sund og i god form indtil hun blev syg. Jeg havde også tænkt, den slags garanteret ikke ville ramme hende. Nu er jeg klogere smiley

 • #88   8. nov 2019 Jeg tvivler rigtig meget på, der er nogen sammenhæng med overvægt. Jeg kender godt nok mange slanke, aktive hunde, der er blevet ramt.

 • Ida og Figo
  Ida og Figo Online Tilmeldt:
  mar 2017

  Følgere: 14 Emner: 54 Svar: 4.805
  #89   8. nov 2019 Men selvom vi går efter det tal i rapporten nævnt i #58, som siger at 25% af alle intakte tæver får livmoderbetændelse, så er det jo stadig størstedelen på 75% der IKKE får det. Det lyder næsten som om Johnny dømmer sin hund til døden baseret på visse kommentarer i tråden.

 • #90   8. nov 2019 Sådan er det selvfølgelig ikke, men en falsk drægtig tæve i den alder, havde jeg klart fået steriliseret smiley

 • #91   8. nov 2019 Kenzie - Det kan meget vel være jeg tager fejl. Jeg tror at selve infektionens risikoen måske er uændret. Men selv behandling af infektioner og bakterier og generelt imunforsvar har nu en del med særligt aktivitet at gøre, den del er nu svær at anfægte IMO.

  Christina - Neutralisering er jo ikke helt uden konsekvenser, det er der jo masser af evidens på. Jeg er som sådan ikke bange for noget som helst i det her, jeg vil bare gerne have mange overvejelser og se tingene fra forskellige vinkler, som gør at jeg føler i på et komfortabelt sted til at tage hvad jeg synes er den rigtige beslutning.
  Og som Ida skriver, så har pro neutralisering folket nærmest dødsdømt samtlige tæver der ikke er blevet steriliseret. Man er nærmest idiot hvis ikke man gør det. Sådan er virkeligheden altså ikke smiley

  Så vidt jeg kan se, så har en stor del faktisk symptomer, af den ene eller anden art. Daglige tjek mindsker risikoen for ikke at nå at reagere - og lad nu være med at kog noget andet på det! Jeg skriver MINDSKER! Jeg ved godt at man ikke nødvendigvis opdager det. Og at i alle sammen har prøvet eller kender nogen der kender nogen.

  Hvor mange ud af de 25% ender rent faktisk med at dø? Hvis det bare er 50%, så er den egentlige dødelighed nede på 12,5%.


 • #92   8. nov 2019 Kenzie - Det er klart at den nye situation sætter tingene på spidsen smiley Men derfra og så bare ukritisk i panik løbe ned og få cuttet underetagen er lige i overkanten

 • #93   8. nov 2019 Ja, et svækket immunforsvar (uanset årsag) vil selvfølgelig give en højere risiko. Det er dog langtfra sådan, at kun tæver med svækket immunforsvar får livmoderbetændelse smiley

 • #94   8. nov 2019 Man skal ikke gøre det i ukritisk panik, men læser man op på det, synes jeg der er tilstrækkeligt med gode grunde i dette tilfælde smiley Jeg er ikke i tvivl om, hvad jeg personligt havde gjort smiley

 • #95   8. nov 2019 Jeg er heller ikke det mindste i tvivl.

 • #96   8. nov 2019 Har hunden livmoderbetændelse, er det jo ikke noget den kan bekæmpe, heller ikke med penicillin. Så det afgørende må jo være at det ikke kommer så vidt, at den får livmoderbetændelse.

  Ida, folk svarer jo ud fra hvad Johnny skriver. At der er væske i en pat. Og at det KAN være tegn på en hormonel ubalance, fx falsk drægtighed. Som forøger risikoen for livmoderbetændelse.

  Jeg vil dog gerne understrege at jeg mener hvad jeg tidligere skrev - jeg mener at tæver skal steriliseres senest når de er 7 år gamle. Det er bare min holdning.


 • #97   14. jan Gammel tråd ja.
  Havde 2 tæver som blev 11 og 13 år, de fejlede så og sige aldrig noget, men vi snakkede da om at få dem steriliseret osv. Den nye er en hanhund, Basse, han trænger måske til at få bollerne kappet af, strejfer en del omkring, bor jo på landet.


Kommentér på:
Væske ud af brystet

x