4.514 visninger | Oprettet:  FølgFølg ikke 226 Svar

Det med skæld ud Det med skæld ud

Jeg bevæger mig måske ud på dybt vand nu smiley Men..
I går var der en tråd om en hund der fik skæld ud og ikke kunne indlære noget. Måden hunden blev beskrevet på var heller ikke så positiv. Der blev reageret meget kraftigt hvilket jeg godt forstår.
Jeg har selv altid brugt et indlært nej og afledt. Men hvordan forstås decideret skæld ud?


 
Belugahval forskrækker lille dreng
Belugahval forskrækker lille dreng
Slå lyden til
00:00
/
00:37
LIVE

Belugahval forskrækker lille dreng

NOW PLAYING

Drone fanger hidtil uset adfærd hos de sky arktiske narhvaler

NOW PLAYING

Redder reveunge i net

NOW PLAYING

Alligator sneg sig ind i hus

NOW PLAYING

Hval forfølger kajak

NOW PLAYING

Redder babyelefant fra dyb brønd

NOW PLAYING

Dette Vidste Du Måske Ikke Om Elefanter

NOW PLAYING

Disse fem lande har flest hunde som kæledyr

NOW PLAYING

Her Er De 5 Sødeste Dyr I Verden

NOW PLAYING

Fem Facts Om Hunde

NOW PLAYING

Verdens fem farligste dyr

NOW PLAYING

Det skal du overveje før du anskaffer hunde

NOW PLAYING
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Udskiftning udendørsstik 750 kr.
  • 4 timers rengøring af 100 kvm kontor 1.000 kr.
  • Et kabel er gravet gravet over, der mangler ca 10 cm ledning 890 kr.
  • tilpasning af dør 1.500 kr.
  • Hjælp til at male og spartle 1.500 kr.
  • Samle kommoder 880 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  Det med skæld ud
  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #1   12. jan Jeg opfatter skæld ud som flere vrede ord sagt med sur stemme til hunden.

  • #2   12. jan Her bliver skældt ud og talt med store bogstaver. Ikke sådan flere ord hvor man står som til et menneske og rabler ræsonnementer af som hunden alligevel ikke forstår.

    Men der kan sagtens blive råbt NEJ! (som er indlært) og tydeligt vist at der gik en grænse.
    Det er blandt andet noget vi arbejder med -i samarbejde med vores træner. Og det har i bund og grund givet os en gladere hund. Der bestemt hverken er kuet, ked eller har været udsat for nogen form for overgreb.

    Rammer og struktur fungerer bedst når de er klare -det giver tryghed smiley


  • #3   12. jan og hvor blev tråden af ....

    skæld ud er vel som man vil skælde et barn ud der forstår de ord man siger ... med en hund er det vel det samme som med de små børn der lige er begyndt og kravle og tømmer reolen for bøger 20 gange om dagen .... hen til væsenet, tage tingen, med et venligt nej, afledning og evt godbid når den ikke ønskede adfærd ændres ... hvorimod ingen lærer af en vred stemme der siger " for helvede hund/barn hvor mange skal jeg sige det, du må ikke tage de bøger"


  • #4   12. jan Her får han en skideballe, når han lægger an til at lette ben inde.....

  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #5   12. jan Et velvalgt nej opfatter jeg ikke som skæld ud, men som en korrektion. Men det er jo bare et spørgsmål om ord smiley

  • #6   12. jan et NEJ der er indlært som stop ord er ikke skæld ud ... imo er skæld ud heller ikke en ET ords ting, det er en sætning med grimme ord i hård tone, evt med kraftig hævet stemme ..

  • #7   12. jan Selvfølgelig må man skælde ud, men som jeg læste tråden, så virkede det som om der kun blev skældt ud, det virkede ikke som om der også blev brugt positiv træning og ros.

    Sia får da også skæld ud, hvis hun gør noget som hun ikke må. Men kan man aflede hunden, inden den gør det "forkerte", så er det da klart en fordel.


  • #8   12. jan Det kan godt være det bare er mig der synes det er voldsomt... men jeg var ikke vant til at hæve stemmen overfor min hund smiley Det har jeg så lært nu...
    Jeg har så også lært andre ting som jeg tænker som nonverbalt skæld ud... smiley Så der er nok bare en forskel på definitioner smiley

    Lise-Lotte helt enig, hvis man kan aflede er det klart det bedste...men det virker ikke altid med en stædig, reaktiv og ikke sådan helt signalsensitiv bulldog smiley


  • #9   12. jan Obster
    Det virker heller ikke altid med en portugisisk vandhund på 14 måneder smiley
    Men man kan jo prøve.


  • #10   12. jan Hvad tænker du at hunden lærer af dit skældud, Lise-Lotte?
    Det er det mest meningsløse man kan hive op af hatten i en træningssituation, og jeg oplever at det sker i afmagt og frustration fra hundeejer, fordi man ikke har bedre værktøjer i sin værktøjskasse og/eller skulle have stoppet træningen tidligere.

    Hunde gør hvad der kan betale sig.
    Det man belønner, er det man får mere af.
    Man må som ejer sørge for, at tilbyde hunden en meningsfuld hverdag, så den ikke sættes i situationer hvor den skal have skældud. Gensidig respekt og viden om hundens signaler er helt grundlæggende for et godt samarbejde.
    Et indlært nej er ikke skældud. Det kan bruges i en akut situation til at stoppe uønsket adfærd, fx leg med toiletbørsten. Det er ikke til træningssituationer eller lign.
    Skældud er vred tone og en hel masse ord, som hunden ikke kan bruge til en flyvende fis.
    En hund der "laver ulykker" gør det af en grund. Den grund må man finde og arbejde med. Fejlen ligger altid ved ejer.


  • #11   12. jan Jeg tror egentlig, at vi er ret enige Marene.
    Når jeg skriver skældud, så er det jo også "nej" eller fx "slip" jeg mener.
    Men jeg prøver da altid at aflede hunden først, hvilket heldigvis virker langt de fleste gange.


  • #12   12. jan Jeg afleder egentlig aldrig, jeg syntes det er stort set umuligt uden at det får hunden til at føle sig belønnet eller slet ikke har effekt smiley
    Jeg forsøger altid at forhindre at uhensigtsmæssige situationer opstår, men når der alligevel sker noget dumt, så siger jeg nej og anviser en anden adfærd;)
    Fx: Hund bider i stol, jeg siger bestemt nej, kalder hunden væk og tilbyder leg med et bidelegetøj.


  • #13   12. jan Jeg er ikke selv meget for at skælde min hund ud, siger endda sjældent "nej" til hende. Hvis jeg gør er det mest med et nussepussesprog "Nej din lille ballademager, det må du da ikke" og det forstår hun jo ikke smiley

    Jeg kan godt komme til at sige hendes navn meget højt hvis det er noget akut nødvendigt der skal stoppes. Men der kommer hun farene til mig og så er handlingen jo også stoppet smiley

    Hun har ikke et indlært nej ord.

    De fleste hundetrænere og adfærdsrådgivere er i dag enige om at hunde ikke forstår et ja/nej som vi tror de gør.

    Jeg har kommet til at skælde ud nogle enkelte gange. Men puha hvor er jeg blevet ked af det bagefter smiley

    Skælud og konstant irettesættelse gør INTET godt, tværtimod skader det båndet man har med sin hund, især hvis det er noget man benytter sig meget af.


  • Mikes mor
    Mikes mor Tilmeldt:
    nov 2023

    Følgere: 92 Svar: 321
    #14   12. jan Her burde man nok skælde lidt mere ud end man gør smiley

  • #15   12. jan Et nej er ikke skæld ud..

    Skæld ud er når man råber af hunden, den forstår ikke ordene, men forstår tonen.


  • #17   13. jan Her hjalp et højt og irriteret og snert NEJ! på Jubas ifht indetisning. Han er nu næsten 100% renlig, 6. døgn uden nogen form for uheld. smiley Men mere end nej, kort kommando, er at kværulere med hunden i min optik. Syntes personligt folk skal have lov at gøre hvad virker hurtigst for lige dem og deres hund.. for man kan også blive for nervøs for at gøre noget, jeg var meget bobblewrap i starten, men blev efter et par uger med så meget tis på gulvtæppet lidt træt af det, og gav så mig selv lov at råbe nej når jeg så hunden lave noget træls inde, og det kan godt være han løb og spredte tisset lidt ved det smiley , men han forstod det med det samme. smiley

    Skæld ud har sådan et negativt ry. Tror skæld ud er sundt, men skæld ud skal jo forstås af modtager. Når man står og galer som en italiener og plaprer derudad med store ord kan det godt blive for svært at forstå for børn , dyr og folk der ikke kan italiensk. https://www.youtube.com/watch?v=hKu6KAZ6huw


  • #19   13. jan Et velindlært nej kan forebygge meget, men ligesom at unghunde kan glemme diverse øvelser til træning, kan de jo også glemme standardkommandoer som fx nej, og så kan det jo godt ende med høje råb lidt afhængig af hvor vigtigt det man kommunikerer er.

    Fx engang hvor Coco var løs og lige "SVIPS" smuttede under et hegn som afskærmede et kæmpe hul. Der råbte jeg virkelig op om at hun skulle komme retur asap smiley


  • #20   13. jan #19 en "Nej" kommando... Hvad er det du mener at hunden udfører ved en "Nej" kommando? smiley Jeg kan forstå at hunden forstår kommandoer som "spyt ud", "stå", "plads" , indkald og ord for ikke at tage en genstand i munden osv. Alle de kommandoer der får hunden til at gøre noget bestemt. Men et "Nej"? Hvad skal hunden gøre dér?

  • #21   13. jan Hvis Bowie er i gang med noget hun absolut ikke må, så er det fuldstændig ligegyldigt om jeg råber hendes navn, eller om jeg råber "Nej", "kartoffel" eller "NISSEHUE!! ". Hun stopper fordi hun bliver bange. Så et "Nej" virker også på hunde der ikke har noget såkaldt "indlært nej" smiley

  • #22   13. jan https://www.prouddogmom.com/dog-training-no/

    Glad for at alle trænere jeg har gået og går hos ikke benytter sig af en "nej" kommando smiley de er heldigvis så oplyste i dag.


  • #23   13. jan Jeg har for en del år siden skiftet mit "nej" ud med et "ah-ah".
    Ganske enkelt fordi det er fuldstændig umuligt at BRØLE "ah-ah" uanset hvor frustreret, forskrækket el. lign. man bliver i situationen.

    Her betyder nej/ah-ah "stop det, du er i gang med", og det virker i 99% af tilfældene, hvis de fx. liiige bliver lidt for interesserede i en hestepære på turen, eller er ved at gå ud af lågen, selvom jeg har bedt dem om at blive inde.

    Med mange andre ting, kan jeg slippe afsted med en "Ah-AH, du skal ikke gøre det", når jeg kan se, at de lægger an til noget uhensigtsmæssigt. At spurte efter en fasan, gå i hyrd overfor hinanden o.lign.

    Skæld ud er ikke lige et koncept, vi benytter, og jeg kan få helt ondt i maven, hvis der er en til træning, der ryger ud i en længere tirade som, "Aj for helvede, tag dig nu sammen", sagt i et vredt tonefald.

    Jeg tror, det er sundt, at jeg har fået min træningsopdragelse af huskyer.
    Man kommer INGEN som helst vegne ved at være sur, kommanderende, irriteret, krævende - men kan til gengæld næsten lære dem alt, med venlighed, samarbejde, tålmodighed og humor. smiley


  • #24   13. jan For mig er et nej ikke noget indlært;) det er noget jeg bruger så lidt som muligt, men når jeg gør, så kan jeg garantere at hundene stopper hvad de har gang i, ikke fordi de ved hvad nej betyder, men fordi de bliver så overraskede eller forskrækkede at de stopper, staks de stopper, så kommer der en ny kommando, oftest “her” i en lys og glad tone, så kan jeg belønne det at komme.
    Et nej skal i min verden være kontant og du skal mene det, nej bruges hos mig ikke i træning men i dagligdagen når hunden laver noget absolut forbudt! Det der med at indlære nej, virker på mig helt skørt:) men folk må jo gøre hvad de finder bedst.
    Nej kan under alle omstændigheder ikke stå alene, der må komme en anvisning på anden opførsel straks efter:)


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #25   13. jan "Hvis Bowie er i gang med noget hun absolut ikke må, så er det fuldstændig ligegyldigt om jeg råber hendes navn, eller om jeg råber "Nej", "kartoffel" eller "NISSEHUE!! ". Hun stopper fordi hun bliver bange. Så et "Nej" virker også på hunde der ikke har noget såkaldt "indlært nej""

    Det er ikke meningen med et indlært nej, at hunden skal blive bange. Det er meningen, at den skal standse det, den har gang i. Om man bruger "nej", "stop" eller et andet kort ord er fuldstændig ligegyldigt.

    Jeg er enig med den stolte hundemor i, at det ikke nytter at bruge nej-kommandoen i hendes nævnte eksempler. Men dette er så ikke lig med, at nej-kommandoen er ubrugelig. Den kan bare ikke bruges til al korrigering af en hvalp/hund. Det siger sig selv smiley

    Eksempler på, hvad jeg bruger "nej" til:
    Vilma er ved at stikke snuden i min mad. Hun får et "nej" og trækker snuden til sig.
    Vilma overvejer at tage et stykke klamt papir i munden i skoven. Hun får et "nej" og lader det ligge.
    Jeg råber i øvrigt ikke. Hvad skulle det dog gøre godt for? smiley


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #26   13. jan En løs Kela (tidligere hund) spottede en dag et egern, der krydsede vejen få meter foran os. Inden hun satte efter egernet kiggede hun lige op på mig - der sagde: "det der skal du ikke så meget som overveje, søde Kela". Og så blev hun hos mig på fortovet. Men den kommando er lige lovlig lang, og ikke alle eurasiere er lige så lydige som Kela smiley smiley

  • #27   13. jan Jeg ved ikke om der er forskel på hunde, og nu snakker jeg ikke i trænings situationer, men dagligdags opdragelse, hvis der er noget min hund vil, ha min mad, ned ad en bestemt vej på tur eller løbe efter et dyr, så hjælper ah ah ikke eller kalde sødt på hende, men et bestemt nej, og hun bliver ikke forskrækket, så kan vi snakke om det.

    Jeg går ikke ind for skæld ud, de gange jeg har gjort det har været i frustration/ afmagt og det gør intet godt. Men at sige nej/stop til en hund der forsøger noget den ikke skal der er et nej, i min optik, fint.

    Nu er min hund også sådan en der forsøger på noget, selv om hun ved af erfaring at det må hun ikke, men det gælder kun hvis hun får et nej, hun er meget impulsiv og beslutsom, og det må man godt herhjemme. Feks bestemmer hun ruten på gåture, men der er steder hvor vi ikke må gå ind eller der kan være andet der gør at lige den vej ikke kan lade sig gøre, hun stopper op og så siger jeg nej, nogle gange skal hun lige overveje og så går vi videre.

    Jeg siger også nej hvis hun vil æde noget på tur, feks en lækker kattelort, så siger jeg nej, og hun stopper .
    Det kan jeg virkelig ikke se et problem med, men nogle hunde er måske mere sensitive på det verbale og så skal man måske agere anderledes, min hund kan sagtens tåle et kraftigt nej, så stopper hun med det hun er i gang med ryster sig, går en runde i stuen eller lignende og så kommer hun tilbage og nogle gange prøver igen, hvis fristelsen er stor.


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #28   13. jan "Den Positive Konflikt, - “Ja, du må godt sige Nej”

    Forestil dig, at du er i et land, i en familie omgivet af mennesker, hvis sprog du ikke taler og forstår, og hvis kultur du slet ikke kender. Forestil dig at skulle navigere rundt i mange forskellige situationer. Du har brug for AL den hjælp, du kan få, for at forstå de sociale spilleregler, - både de skrevne og de uskrevne. Du har brug for både at få vist og fortalt, hvad der forventes af dig, - hvilke muligheder, du har - men også, hvad der er ”forbudt” og socialt uhørt.

    Sådan kunne man forestille sig, at det føles for en hund, når den bliver anskaffet af sin nye ejer. Men mange ejere får i dag at vide af opdrættere, trænere og adfærdsbehandlere, at de skal undgå konflikter med deres hund og undlade at fortælle den, hvad der er uønsket adfærd, - hvad der er ”forbudt”. De må ikke sige ”Nej” til deres hunde. Ejerne får ofte direkte fortalt, at hunden ikke kan tåle, at der siges ”nej” til den.

    Det er fuldstændig misforstået ikke at lære sin hund grænsesætning. At kunne forstå, når der bliver sagt et stop-ord som f.eks. ”Nej” eller ”A-a”, er en fuldstændig naturlig adfærd for sociale dyr. At være vel-socialiseret hænger direkte sammen med at kunne forstå og kunne acceptere et ”Nej” fra sine omgivelser, - hvad enten det bliver sagt/signaleret til hunden af en anden hund /et andet dyr eller af os, dens ejere, som den lever med 24/7."

    Adfærdsspecialist Lise Lindegaard Andersen


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #29   13. jan Link til ovenstående tekst:

    https://www.facebook.com/legacy/notes/10157044680621280/


  • #30   13. jan #28 hvor er hun uddannet adfærdsspecialist henne? Det er ikke en beskyttet titel, jeg kan ikke finde noget som helst om hendes uddannelse, kun at hun har læst biologi og at hun har taget instruktøruddannelsen hos Schæferhundeklubben.

    De uddannede adfærdsspecialister som jeg følger, de mener noget helt andet smiley men der er vi jo også bare forskellige.


  • #31   13. jan Jeg vil sige.. min hvalp på 18 uger får også et højt nej når han gentagne gange hopper op ad sofabordet for at tage en sut, noget legetøj mm. Vi prøver selvfølgelig at undgå det ligger der men vi vil også gerne kunne have noget liggende der

  • #32   13. jan #27.

    Selvfølgelig må du sige nej til din hund, lige så tosset du vil. Jeg gør det også i situationer hvor jeg enten ikke lige ved hvad jeg ellers skal sige eller hvor jeg ikke når at tænke klart men har behov for at stoppe min hund akut. Men igen, om jeg siger fast "Nej" eller "kartoffel" så har det samme betydning.

    Jeg mener bare, hvis din hund får et "Nej" i alle de situationer du nævner, så vil det sige at "Nej" betyder så mange ting for hunden. At den skal stoppe med at gå en bestemt vej. At den skal stoppe med at tage noget i munden. At den ikke skal løbe efter et dyr. Osv osv. Det er rigtig mange ting som "Nej" pludselig betyder. JEG tror ikke på at din hund stopper fordi den forstår et "Nej" den stopper fordi den vil undgå konflikt og som hundetræneren i videoen jeg linkede til forklarer.

    I stedet for kan man træne sin hund til at udføre dét man ønsker af den. F.eks. vil man have at den ikke skal tage lorten i munden så træn et ord der betyder at den ikke skal tage lorten i munden smiley Vil man ikke have at den går til venstre på turen, så træn højre, venstre, ligefrem eller så simpelt som at "komme her"

    Vil man ikke have at den skal bide i stolen, så ville jeg kalde hunden til mig.

    Vil man ikke have at den hopper op af en gæst, så træn at sidde ned eller en plads i kurv etc.

    Vil man ikke have at den gør af en fugl i himlen, så træn at kigge på fuglen i stedet for. Kunne blive ved med eksempler.

    Du lærer ikke din hund noget ved at sige nej hele tiden til den i alle de situationer.

    PS. Hunde ved ikke at der er ting de ikke må. Hunde har ingen morale. For dem handler alt om hvad er sikkert kontra hvad er ikke sikkert. Får den skældud/irettesættelse hver gang den gør noget vi ikke synes den må, så lærer den at det ikke er sikkert. Ikke at den ikke må. Sådan tænker hunde slet ikke, det er en menneskelig egenskab at skelne mellem rigtig og forkert adfærd. For hunde findes der bare adfærd.


  • #33   13. jan Man kommer længst med at belønne for adfærd man gerne vil se mere af end man gør ved at straffe adfærd man helst ikke vil se, når vi taler træning og opdragelse. Det er nu engang fedest at have en hund der fx laver sine øvelser men 'se bare lige her hvad jeg kan'-udstrålingen. MEN det betyder jo ikke at 'strafbaseret' indlæring ikke kan være særdeles effektivt. Der er massere af eksempler på at både vi og hunde lære at lade være med et eller andet fordi det medføre et ubehag at gøre det. Penny kunne aldrig drømme om at gå ind til køerne; hun har 2 gange fået et rap af elhegnet. Clinton har også fået rap af el-hegnet. Hans læring har så bare været 'Husk at duk dig når du går under hegnet'. Så ja, der er temmelig stor forskel på hunde og deres risikovillighed smiley
    Virker skældud (forstået som et voldsomt udbrud - ikke som et indlært forbudsord). Ja, timet rigtigt så hunden bliver forskrækket. Problemet med det er at man skal være rigtig god til at time det og man skal være sikker på at Fido bliver forskrækket. OG man skal være sikker på at Fido forbinder forskrækkelsen med sin handling og IKKE den der råber op. Forbinder Fido udbruddet med personen og ikke sin handling så har man ikke opnået andet end et skår i tilliden fra Fidos side.


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #34   13. jan Holder du meget af at være belærende, NHG? smiley

    Har du LÆST, hvad Lise skriver? Hvis ja - hvilket af det er du uenig i?

    Du kan selvfølgelig fint lære din hund 284 forskellige kommandoer til 284 forskellige situationer, hvor hunden skal korrigeres/standses i en adfærd. Mine hunde er heldigvis så kloge, at de kun behøver én, når det gælder om at lade være med at gøre et eller andet: "Nej". Hvorfor indvikle noget, der er så enkelt?


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #35   13. jan "Man kommer længst med at belønne for adfærd man gerne vil se mere af end man gør ved at straffe adfærd man helst ikke vil se"

    Jeg er fuldstændig enig - og opfatter ikke et "nej" som en straf.

    Når Vilma og jeg går i plantagen, kommer vi på et tidspunkt til en krydsende vej. Er Vilma foran mig (hvilket hun oftest er) får hun et "stop". Det betyder "bliv hvor du er, indtil jeg kommer". Her ville et "nej" være helt malplaceret.


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #36   13. jan "jeg kan ikke finde noget som helst om hendes uddannelse, kun at hun har læst biologi og at hun har taget instruktøruddannelsen hos Schæferhundeklubben."

    Lise har uddannet og videreuddannet sig en hel del mht hundeadfærd:

    https://hundeskole.dk/lise-lindegaard-andersen-min-baggrund


  • #37   13. jan Isabelle, ja jeg har læst det hele og er fuldkommen uenig med hende. Hun er imo meget gammeldags at høre på. Hvis hun tror at en hund kan skelne imellem rigtig og forkert opførsel og at der er ting den ikke må.

    I dag ved man bedre smiley kald mig bare belærende hvis du ønsker. Men jeg følger med i nyeste viden og lader mig inspirere meget af uddannede adfærdsspecialister som hele tiden optimerer deres viden.


  • #38   13. jan NHG det virker da mere fjollet at skulle ha et nyt ord for hver situation, det ville jeg ikke selv kunne huske.
    Nej er ikke en straf, der er korrigerende, lige som ja.

    Min må gerne hoppe op, men hvis vi møder en der ikke bryder sig om det, kan jeg bare sige nej, hun må godt være i min sofa, men hvis vi er på besøg så er det jo ikke sikkert at hun må der, så får hun et nej.

    Jeg indrømmer gerne min hund er ikke verdens mest velopdragen hund, men hun er ikke bange for at få nej, ofte sker der jo noget fedt bagefter. Jeg kan slet ikke forestille mig hvordan jeg skulle være omkring min hund, ude i verden hvis jeg aldrig måtte stoppe hende i noget. Så skulle hun jo altid være i ført stram snor og munden skulle være bundet sammen så hun hverken kan spise eller gø, det kan jeg ikke forestille mig.
    Min hund har meget frihed til at vælge og prøve af, det føles rigtigt for mig.

    Min hund forstår forresten ret mange ord, det tror jeg alle hunde gør, ellers kunne de jo heller ikke lærer kommandoer.

    Jeg synes der er stor forskel på skældud og så at ha et stop ord.


  • #39   13. jan Isabelle, jeg har læst hendes baggrund..... Hun har ikke taget nogen decideret hundeadfærdsrådgiveruddannelse. Hun har en instruktøruddannele fra Schæferhundeklubben og hun har læst dyreadfærd på et biologistudie.

  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #40   13. jan "Isabelle, ja jeg har læst det hele"
    Hvorfor skriver du så, at du ikke kan finde noget om Lises uddannelse? smiley

    Hun ikke tror, men ved, at en hund kan lære, at der er ting, den ikke må. Tror du ikke, hunden kan det?
    I mange mange tilfælde kan dette læres med positiv forstærkning. Det er vi slet ikke uenige om. Faktisk tror jeg ikke, vi er særlig uenige overhovedet smiley


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #41   13. jan "Hun har ikke taget nogen decideret hundeadfærdsrådgiveruddannelse."

    Hvad kalder du så nedenstående?

    "Studerende / Ansat hos Danmarks første hundepsykolog, Arne Sørensen"


  • #42   13. jan Maya, ja jeg synes også der er kæmpe stor forskel. Og jeg stopper også i sjældne tilfælde min egen hund.

    Men jeg går stadig ind for at træne hunden til dét man ønsker fremfor at kaste rundt med et "Nej" hele tiden.

    Er vi hjemme hos nogen og min hund ikke må være i sofaen, så kunne jeg aldrig drømme om at sige "nej". Havde jeg været for langsom til at belønne min hund for at være på gulvet og var skaden sket at hun hoppede op, så ville jeg bede hende om at komme og lægge sig på gulvet eller på hendes tæppe, vi altid har med. Det ville have taget sådan ca samme tid som et irettesættende "Nej".


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #43   13. jan Om den uddannelse, Lise bl.a. har taget:
    "Under min 2 årige uddannelse hos og mit samvær med hundekonsulent Arne Sørensen arbejdede / studerede jeg 5 - 6 dage om ugen. Vi havde dels dage, hvor vi kørte på konsultationer til folk med hundeproblemer i hele landet (ca. 5 - 8 hunde pr. dag), dels "indlæggelser" på en hundepension i Mern, hvor specielt adfærdsvanskelige hunde blev taget til opdragelse/terapi."


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #44   13. jan "Men jeg går stadig ind for at træne hunden til dét man ønsker fremfor at kaste rundt med et "Nej" hele tiden."

    Hvem kaster rundt med et "nej" hele tiden?


  • #45   13. jan Isabelle, Arne Sørensen...... Really??? Politimanden Arne Sørensen...... Og hvor mon HAN selv blev uddannet henne i sin tid smiley altså udover hos Politiet.... Ej kom igen



  • #46   13. jan Isabelle, hun har IKKE nogen decideret adfærdsrådgiveruddannelse. Arne Sørensen var ikke en uddannet adfærdsrådgiver. Han var en politimand som var meget glad for brug af aversiver og irettesættelser og fysisk og psykisk afstraffelse. Sikke en mand at sætte på sit CV smiley Men fint nok hvis man er til dén slags.

  • #47   13. jan Jeg fornemmer, at hundeopdragelse er blevet raketvidenskab, ligesom valg af hundefoder.

    Egentlig tror jeg at de fleste er enige om at positiv træning er det rigtige.
    Mon ikke de fleste hunde overlever, hvis de får "skældud" en enkelt gang.
    Det de fleste nok tager afstand fra er vel, når hundeføreren skælder ud hele tiden, og hiver hunden rundt med kraftige ryk i linen. Det er unødvendigt og særdeles ubehageligt.


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #48   13. jan Jeg kender ikke Arne Sørensen - men googler jeg, kan jeg godt se, at han ikke lyder sådan særlig sympatisk smiley
    Lise har heldigvis også været hos bl.a. Anders Hallgren, som har en NOGET anden tilgang til hunde.
    Lykkeligvis er det tilladt at blive klogere smiley


  • #49   13. jan Lise-Lotte jo da, de overlever. Og jeg kommer også til det selv i ny og næ. Men min hund lærer absolut intet af det smiley skældud er afmagt.

    For et par minutter siden fik min hund et chok af en anderledes lyd på opgangen og hun for op og gøede et par gange. Jeg kunne have sagt "NEJ!" men i stedet for kaldte jeg bare på hende, helt stille og roligt.

    Et "nej" bliver aldrig en del af hverdagen herhjemme smiley


  • #50   13. jan NHG

    Spændende !

    smiley smiley


  • #51   13. jan Nicklas Vega siger det meget godt smiley

    profilbillede
  • #52   13. jan Og her smiley

    profilbillede
  • #53   13. jan Jeg bruger NEJ!!
    Mest som "stop den adfærd du udviser, øjeblikkeligt".
    Og min hund ved godt, hvad NEJ!! betyder. Det er indlært diplomatisk med godbidder som hvalp.

    Den adfærd skal stoppe øjeblikkeligt. Det skal ikke diskuteres, for den adfærd er til fare/ulempe for hende selv eller andre.
    En korrektion er en del af hundesproget som vi fint kan bruge, uden det på nogen måde er traumatiserende.
    Frusterende? Sikkert, men det er ikke et problem, hvis det bruges fornuftigt efter min mening.
    Det kræver, at hunden ved, hvad den gør forkert, så den kan tilbyde den ønskede adfærd, hvis den ønsker det. Den ønskede adfærd er, at den stopper den uønskede adfærd, og så må den afledes eller aflede sig selv.

    Min vov er på dag 4 efter en TPLO- operation. Der er ting hun ikke må, og det er ikke til længere diskussion. Enten retter hun sig efter mit NEJ!! eller det giver øv konsekvenser, det har hun lært.
    Et NEJ!! er som udgangspunkt for hendes skyld, fordi det ellers bliver træls at være hende.
    I de her dage får hun et NEJ!! hvis hun prøver at lave noget, der kan skade helingen af hendes ben (slikke på forbindingen, på såret, røre smerteplasteret, hoppe op i møbler, prøve at forcere hegn etc.)
    De ting behøver ikke indlæres ved en længere proces, for det skal hun bare lade være med ... Hurtig indlæring med et NEJ!! Ingen diplomati.
    Hvis ikke hun følger reglerne, så må hun jo have en kæmpe krave på (for ikke at komme til forbindinger, plastre, sår), hun må have sele og snor på/i bur/ hegnes inde (for ikke at smadre helingen af benet ved at sætte af/lade på benet) etc.
    Så nu går hun fri i huset (enkelte steder er hegnet ind), uden krave, også om natten ... Hvad er til mest gavn for hende?
    Et NEJ!! og stop af farlig adfærd, eller en længere frusterende diplomatisk tilgang til en hund på Fentanyl og smertemedicin?

    Vi bruger 90% af tiden mere positiv kommunikation. Men hvis ellers hunden ved hvad nej betyder, så er det meget brugbart og i mine øjne hensigtsmæssigt i flere situationer.

    Skæld ud er ikke det samme. Skæld ud er ukonstruktivt og hunden har ingen anelse om hvad der er op og ned.

    Vi bruger også indlærte kommandoer som "forsigtig", "vent" etc. men de har deres begrænsninger i situationer som denne.


  • #54   13. jan NHG jeg har været ved ret mange af dine veluddannede hundetrænere og til sidst var rådet at jeg skulle give min reaktive hund angstdæmpende medicin -for de kunne ikke med positiv forstærkning forhindre hende i at løbe efter trailere... bedøv hende, slå hende ud...i det tilfælde af der kommer en trailer forbi hende 2-3 gange i måneden o.O

    Og ja det er da bestemt mit behov at forhindre hende i det -jeg kan jo godt lide kræet og ønsker hende hverken død eller skyld i en større ulykke.

    Hun har fået lært at NEJ betyder "jeg er fandenfuckme ligeglad med hvad du tror du skal ligenu... du stopper uanset hvad du har gang i og så har du fokus på mig til jeg giver dig en anvisning om hvad jeg ønsker af dig i stedet"

    Og det er indlært med både bolde, godbidder osv. og ja det er en stopper for hendes lyst og en indsætning af mit behov. Men jeg har fået en meget mere glad og harmonisk hund ud af det...
    Min anden hund har aldrig haft brug for noget af overstående... for hunde er ligesom alle andre individer forskellige...
    SÅ husk nu også at antagelser og generaliseringer -nogle gange får en til at fremstå ignorant og unuanceret -i stedet for intelligent smiley


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #55   13. jan "Skæld ud er ikke det samme. Skæld ud er ukonstruktivt og hunden har ingen anelse om hvad der er op og ned."

    Lige præcis.

    Hvad har betydningen af ordet "ikke" at gøre med et "nej" (ET ORD) i betydningen "stop det, du er i gang med"?


  • #56   13. jan SÅ husk nu også at antagelser og generaliseringer -nogle gange får en til at fremstå ignorant og unuanceret -i stedet for intelligent

    Love this !


  • #57   13. jan Obsternasig, jeg er ikke imod angsdæmpende medicin, tværtimod. Det kender jeg mange, både hunde og mennesker der har fået en nemmere hverdag af.

    Jeg er ligeglad med om jeg fremstår ignorant eller intelligent.

    Brug du bare løs af din NEJ metode hvis du føler det giver dig en gladere hund smiley

    Jeg gør det ind imellem af afmagt og det stopper hende. Men det er heller ikke svært for mig at se at jeg ødelægger vores bånd og hendes tillid til mig en lille bitte smule hver gang.

    Var det en fast del af hverdagen ville jeg ende med at slukke for hende og hun ville som så mange andre stakkels hunde ende som en robot.


  • #58   13. jan Isabelle, "stop det du er igang med" fortæller jo ikke hunden HVAD den skal gøre. Du kan jo i så fald give den en stå kommando? Det er det tætteste på en "stop hvad du har gang i" adfærd jeg kan komme i tanke om.

    Hvis en hund ligger på en pyntepude i sofaen og spiser en oksesteg og du siger NEJ. Hvad har den så gjort forkert? Var det oksestegen? Var det pyntepuden? Eller var det at den var i sofaen? Det ved hunden simpelthen ikke. Men den hopper ned og skynder sig måske væk fordi den bliver bange. Ikke fordi den kender ordets betydning.

    Hunde kender IKKE til rigtig og forkert adfærd. De ved IKKE at der er noget de ikke må. Det er en kæmpe myte.
    De ved kun at der er noget der ikke er sikkert, fordi dén person den skal stole allermest på, risikerer at blive sur. Det hele handler om udstråling. Vores hunde er mega sensitive og kan både se og lugte på os når vi bliver sure OGSÅ selvom vores NEJ er "blidt".

    Det er vildt at den myte stadig lever i dag i bedste velgående. Men mon ikke den ligesom så mange andre myter bare tager rigtig lang tid at aflive smiley


  • #59   13. jan https://www.facebook.com/share/v/15XXW1hUM8/

    Som Nicklas siger, lad nu være med at sidde fast i 70erne smiley Kom nu videre.

    Men det er ikke og har bare aldrig været let at ændre holdninger når først man har hørt at noget skal gøres på en bestemt måde i SÅ mange år.


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #60   13. jan "Isabelle, "stop det du er igang med" fortæller jo ikke hunden HVAD den skal gøre."

    Jo, det gør det faktisk, og det har jeg sådan set illustreret for mange indlæg siden. Dvs. hvis du mener, at når man siger nej (til fx at æde min mad), har hunden behov for at få at vide, hvad den SÅ skal gøre, har du da ret. Men mine hunde har ikke behov for, at jeg fortæller dem, hvad de skal gøre i stedet for at æde min mad, krydse en vej, hoppe op i sofaen et fremmed sted ol.

    PS. I skrivende stund kan jeg ikke huske, hvornår jeg sidst havde behov for at bruge et "nej" smiley Kan vi af det udlede, at bruges et "nej" på den rigtige måde, får man ufatteligt lydige hunde? smiley


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #61   13. jan "Jeg er ligeglad med om jeg fremstår ignorant eller intelligent."

    Det kan man på en måde godt fornemme smiley


  • #62   13. jan Men Isabelle hvorfor er hunden overhovedet ved at æde din mad til at starte med? Hør nu lidt på hvad Nicklas fortæller i videoen. Og tænk over hvordan du kan forebygge at hunden æder din mad i fremtiden smiley :D smiley

    Hmm nej, det kan vi nok ikke konkludere. Min hun er ikke NEJ-trænet men hun skal da nok stoppe op kigge om jeg siger højt NEJ eller HALLIHALLO eller KARTOFFEL smiley Udstråling. Fremtoning. Energi. Din hund fornæmmer nemt det hele.

    Og mht at krydse en vej? Så siger nu også nej? Hvorfor ikke bare "vente" eller "stå"?


  • Lens
    Lens Tilmeldt:
    apr 2018

    Følgere: 667 Svar: 5.765
    #63   13. jan Stop med at tænke på farven rød


    Eller


    Stop med at tænke på farven rød. Tænk på blå


    Den sidste er den jeg normalt anbefaler
    Og ja det indlæres - i hvert fald del et

    Generelt

    Jeg har prøvet at tro jeg kendte en rådgiver ud fra deres teori alene. Det forlod jeg en skole over. Jeg har siden undladt at udtale mig om den jeg ikke har set med en hund direkte i hænderne. Det var den vigtigste ting Roger Abrantes lærte mig - selvom det ikke var det han prøvede på at lære mig da jeg rejste mig og gik


  • #64   13. jan Hvis hunden bliver slukket af et nej, er den godt nok sensitiv smiley

    Jeg bruger stopord, ikke nej, for det indgår i for mange andre sætning og whipperne er gode til at forstå sætninger, men "navn + a-a" individuelt og "slut" hvis hele banden bare skal stoppe, hvad de nu har gang i. Det kan være at lege tagfat gennem hele huset, det er for vildt, når spring over borde og sofaer ender med at være en del af legen smiley

    Individuelt bliver det brugt, når en eller alle er i gang med noget, som kan være farligt, eks. når Jasmina 6 måneder er ved at lette op på komfuret, med potter og pander.

    Jeg bruger ikke stopord når vi træner, stopord er alene brugt i forbindelse med almindelig opdragelse, så vi alle, hunde og mennesker kan leve sammen uden at komme til skade. Uanset, hvor forudseende jeg er, opstår der indimellem situationer, som bare skal stoppes, for heldigvis har jeg adrætte og kreative hunde, som laver ting jeg ikke i min vildeste fantasi havde forestillet mig smiley

    Jeg oplever på ingen måde at hundene mister tillid fordi de udsættes for stopord, de bruges jo ikke i flæng og hele tiden og spørger du hundene bliver de udsat for værre ting i dagligdagen, eksempelvis at skulle luftes før klokken 11, de dage jeg skal et eller og andet, det er decideret dyremishandling, at dømme ud fra deres attitude, specielt, hvis det regner smiley




  • #65   13. jan Lens

    Der bruger jeg så bare:

    Tænk på blå

    smiley

    Det sætter hunden op til succes.


  • #66   13. jan Kirsten H, min kommentar om slukke hunden med NEJ handlede om en reaktiv hund der stopper sin reaktive adfærd ved hjælp af NEJ. Dét er imo at slukke for hunden. At hunden får en nej fordi den stjæler en sok, dét slukker den jo ikke. Det var i hvert fald ikke dét jeg mente. Med sokken ville jeg dog som Nicklas fortæller - stadig tænke i hvordan forhindrer vi at det sker en anden gang smiley


  • #67   13. jan NHG - Jeg er simpelthen ikke kreativ nok smiley

    Hvis man har en hund, som er reaktiv mod enkelte ting, så vil jeg stadig mene, at den er ekstremt sensitiv, hvis den slukkes af et nej.

    Hvis vi tager eksemplet med sokken, så ville jeg i første omgang sørge for at sokkerne lå på deres plads i skuffen, men jeg ved også, at på et tidspunkt er der med sikkerhed en af hundene som finder ud af at åbne skuffen smiley



  • #68   13. jan At give angst-dæmpende medicin til en sund og rask hund uden angst issues vil være helt ude i hampen.
    Det er korrekt at hunde ikke skelner mellem rigtigt og forkert, men mellem 'sikkert' og 'ikke sikkert'. Det er også korrekt at hunde ikke har moral i vores forstand. Det er også korrekt at det der giver det bedst forhold til sin hund og det bedste resultat i opdragelse og træning er at benytte sig primært af positiv forstærkning. Det er også helt korrekt at langt det meste straf er baseret på afmagt og at det ikke er smart. Og ja, hunde gør som udgangspunkt kun det der kan betale sig.
    MEN det er altså en misforståelse at hunde slet ikke kan forstå straf og at man ingenting kan få ud af det. Men man skal være ret dygtig til det med timing, hvis man skal have success med det. Og det kræver at man har tænkt sig om inden man benytter det. Oftest kræver det også et lille set-up - eller at man er usansynlig heldig.
    Det er også en misforståelse at hunde ikke kan lære at forstå et helt generelt 'stop lige det du har gang i ord'. Man kan sagtens indlære et stopord, forbudsord eller hvad man vælger at kalde det med positiv forstærkning. Det er ikke et 'NEEEEJJJ' som man råber i hovedet på den. Det er altså ikke nødvendigt at lære en hund tusind forskellige signaler til 'lad være med at tage lorten i munden', 'lad være med at tage min mad', 'lad være med at rende efter den kat' osv osv. Det ER altså muligt at lære den 'stop din adfærd'.
    Og @NHG jeg tror altså at du misforstår det med stopordet lidt. Jeg er da ikke sur på min hund når jeg lige siger 'nej' fordi jeg fx taber en skive spegepølse på gulvet og gerne vil undgå at Penny, der har set det og er på vej hen for at tage den, stopper. Det er bare et 'nej' sagt i helt almindeligt tonefald, hun stopper, jeg roser Penny og tager spegepølsen. Penny ser glad ud og logre; hun fik jo ros for en korrekt adfærd.
    Og skal man hele tiden huske på at vi jo allesammen kun er mennesker og at vi nogle gange handler i affekt. Og fordi vi får brølet af vores hund engang imellem, og den ikke forstår hvorfor, så går den altså ikke i stykker og det gør vores forhold til den altså heller ikke.


  • #69   13. jan Uha, det er dæleme trist læsning, det der smiley

    At et forhold mellem hund og ejer er SÅ dårligt, at hunden mister tillid når føreren siger nej .. jeg ville godt nok mene at jeg havde fejlet BIG time, hvis min hund ikke stolede så meget på mig, at den kunne tåle en irettesættelse .. trist, trist læsning ...

    Og at "ikke være imod tv. dæmpende medicin, tværtimod" vidner om flere ting.
    En kan være manglende viden om bivirkninger, der er ved alt medicin - og en totalt ligegyldighed overfor ens (forhåbentlig) bedste ven, når man ikke er i stand til at klare sig igennem et hundeliv, uden medikamenter, og oveni købet mener at dette ikke har nogen betydning for en forsvarsløs hund, der ikke kan sige fra !

    Jeg må indrømme, at der her bliver flashet uvidenhed, arrogance og bedrevidenhed i en grad, der gør, at jeg er GLAD for at jeg ikke opdrætter hunde - for ingen af mine hvalpe skulle hen et sted, hvor man er så dårlig til at få et godt forhold til sin hund - og derefter kamuflere sin inkompetence med medicin !


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #70   13. jan "Og mht at krydse en vej? Så siger nu også nej? Hvorfor ikke bare "vente" eller "stå"?"

    Det var et eksempel. Jeg har tidligere nævnt, at jeg bruger "stop", når vi skal krydse en vej.

    I nogle områder omkring hvor jeg bor, har jeg hørt, at der ligger en hel del af de der snusposer. Hvis en af mine hunde lagde an til at tage sådan en, ville der lyde et ganske kontant "nej".



  • #71   13. jan Ja jeg synes også det er virkelig trist læsning at så mange hundeejere stadig sidder fast i hundetræningens metoder fra 70erne.

    At så mange stadig irettesætter deres hunde fremfor at lære dem hvad ønsket adfærd er smiley men det ser jeg jo også dagligt på mine gåture. Det er sgu synd.

    At myten om at hunde forstår et NEJ og forstår hvad den må og ikke må. Minder mig om myten der hedder at hunde ved når de har gjort noget forkert smiley

    Ja, mange mange myter lever stadig i dag. Men jeg har nu stadig håb for hundene og deres ejere. I det mindste er de fleste i dag enige om at fysisk afstraffelse er forkert. Så langt så godt! smiley :) smiley


  • #72   13. jan Isabelle, Der bruger jeg "slip". Det fortæller hunden helt præcist hvad den skal. 'Slip' har kun én betydning. I modsætning til NEJ som har alverdens betydninger og reelt set ikke fortæller hunden hvad den egentlig skal gøre smiley

    Har hun ikke taget snusposen i munden men overvejer måske at gøre det, så kalder jeg hende til mig og vi går forbi snusposen smiley virkelig simpelt. Ingen irettesættelse. Ingen NEJ. kun succes.


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #74   13. jan Man kan forklare mennesker noget, men man kan ikke forstå det for dem.
    Jeg synes, det er trist, at du hænger fast i en mærkværdig modvilje mod at forstå, hvad jeg og andre skriver.
    Du er nået til 70'erne og Nicklas. Kom nu videre i teksten smiley


  • #75   13. jan #71

    Kan du ikke være flink og fortælle mig, hvad metoder der blev brugt i 70´erne, som stadig bliver brugt idag ?

    70´erne er over 40 år siden, og jeg bliver da interesseret i, hvad det var folk gjorde dengang, som de stadig gør i dag ?




  • #76   13. jan Martine det vi diskuterer i denne tråd....? At hunden skal kende dens grænser og vide hvad den ikke må og brug af irettesættelser og NEJ indlæring samt symptombehandling

  • #77   13. jan Og det gjorde de i 70´erne ?
    Var du der, eller er det bare noget du tror ?

    Hvordan gjorde de så i 60´erne ?


  • #78   13. jan Helt sikkert det samme i 60erne smiley

    Jeg var der heldigvis ikke selv. Men alle jeg kender som havde hund i dén tid mente og mange mener jo stadig i dag at hunden skal kende et NEJ og den skal have grænser og forstå hvem der bestemmer!! Udspringer måske af dominans teorien smiley Jeg husker dog ikke præcist om den kom frem i 70er eller 80erne.

    Men der blev ikke dengang snakket meget om at sætte hunden op til succes. Og hele forcefree og fearfree koncepterne opstod først senere hen.


  • #79   13. jan Jeg skælder ikke særlig ofte ud på hunden, men jeg bruger ofte nej, men indimellem også et bestemt tonefald, hvor jeg siger til ham, fyyy du må ikke være i min sofa. Og han forstår det helt bestemt, for han kigger allerede væk længe inden. smiley

  • #80   13. jan Men der blev ikke dengang snakket meget om at sætte hunden op til succes. Og hele forcefree og fearfree koncepterne opstod først senere hen.


    Kunne man forestille sig, at der er sket en udvikling siden dengang ?



  • #81   13. jan I 70'erne brugte man pig og kvælerhalsbånd, samt el.
    Man trådte hunden på bagpoterne mm når de sprang op, og de fik også nogle rap med hundesnoren.

    Så NHG, inden du beskylder folk for at sidde fast i 70'erne burde du måske undersøge hvordan man gjorde dengang, for jeg er ret sikker på, at ingen af dem du beskylder for at sidde fast træner og opdrager deres hunde som man gjorde i 70'erne.


  • #82   13. jan Anni, der er skam stadig folk der benytter sig af aversiver den dag i dag. Jeg beskylder ingen herinde for noget. Jeg gentager Nicklas' ord i hans video jeg har linket til.

    Det kan godt være at de fleste i dag er enige om at den fysiske afstraffelse er gammeldags MEN når det kommer til verbal irettesættelse så er vi altså stadig bagud. Desværre. Selvom man i dag ved bedre og kender til metoderne der sætter hunden op til succes. Vi ER stadig bagud smiley heldigvis bevæger vi os den rigtige vej men i sneglefart smiley :)


  • #83   13. jan Tilføjelse til #81:

    Og så hev man hunden tilbage med linen, så de fleste hunde blev eksperter i baglæns salto' er.


  • #84   13. jan Jeg trænede hund i 70'erne og jeg kan forsikre om, at der ikke er mange af de metoder vi brugte dengang, som overhovedet bør anvendes i dag. Med den viden jeg har i dag, er jeg overhovedet ikke stolt af den måde vi behandlede vore på hunde dengang!

    I dag, har jeg nydehunde, som ikke kan ret meget andet end at se godt ud og nakke en gnaver i ny og næ smiley

    Jeg har intet behov for at de skal kende deres plads, men jeg vil gerne forhindre, at de skader sig selv og hinanden, når jeg ikke er forudseende nok og derfor bruger jeg stopord.

    De er for øvrigt hamrende gode til at kopiere adfærd fra både hinanden og os mennesker. De tre yngste har jeg eksempelvis aldrig lært at gå pænt i snor med slap line, de har bare gjort som de voksne og når de har højden og kan nå, skal de ikke se et dørhåndtag blive trykket ned ret mange, før de gør det samme med poten smiley






  • #85   13. jan Ingen metode i verden er ufejlbarlig eller perfekt.
    Eklekticisme er og bliver altid klogere end at følge en tros eller teoretisk retning blindt og slavisk.

    Og at antyde jeg skulle have noget mod angstdæmpende er mere komisk end du er klar over... smiley smiley jeg har væsentligt mere viden omkring alverdens psykofarmaka end jeg forestiller mig nogen lægmand kan have og derfor er jeg 1) ikke imod det generelt 2) kvalificeret nok til at finde det fuldstændigt absurd, uetisk og grænsende til dyremishandling at bedøve en hund i den grad fordi man har en episode 2-3 gange månedligt.

    En hund der slukkes af at lære en adfærd er uønsket i så begrænset et omfang og som skal medicineres i den grad burde ærligt talt aflives...

    Jeg går ind for positiv forstærkning. Jeg går også bare ind for en hund der ikke er røvstresset og snotforvirret fordi den bliver bedt om at bestemme ALT selv... hell det kan jeg sgu ikke engang selv som menneske lide... det er rart at nogle har sat visse regler, rammer og fortilfælde...

    Der er nuancer.. det er ikke frihed vs diktatur... smiley prøv at tænke lidt selv...og ud af billedet smiley


  • #86   13. jan NHG, har du trænet hos Nicklas ?
    Kender du ham personlig siden du hele tiden fremhæver ham ?
    Dyrker du hundesport med din hund ?

    I min verden er Nicklas Vega bestemt ikke en af dem jeg ville gå til træning hos, og da slet slet ikke, hvis jeg vil dyrke hundesport med min hund
    Han er uddannet hos Rie, og har mange af de samme forkvaklede indstillinger som hun har..


  • #87   13. jan En hund der får fortalt et NEJ hver gang den reagerer på dét den er bange for, vil med tiden slukkes ned omkring dét den er bange for. Det er lidt ligesom flooding. Hunden vil ikke blive mindre bange for tingen med tiden men den vil blive bange for at vise at den er bange. Ergo slukket.

    Det hører ingen steder hjemme i min verden. I min verden må min hund gerne have og udvise følelser. But you do you smiley


  • #88   13. jan NHG, så har du vist komplet misforstået, hvornår NEJ skal bruges.

  • #89   13. jan Anni, kan du finde eksempler på hans delte synspunkter med Rie? Jeg har ikke trænet hos ham nej. Jeg bor i København. Har trænet hos: Trine Rafn, Nicedog, Optihund, Tænkehunden, Hundens Tid og Den mobile hundetræner.

  • #90   13. jan Susanne kan du uddybe?

  • #91   13. jan Anni, ja vi dyrker nose work.
    Tidligere også Rally


  • #92   13. jan NHG - Jeg har hvalpekøbere, der har trænet hos Nicklas for nogle år tilbage og dengang havde han samme holdning som Rie med hensyn til brug af legetøj i forbindelse med træning.

    De fandt et andet sted efter en sæson, hvor man ikke var så stressforskrækket og hvor legetøj blev brugt aktivt som belønning. Mynderne når man ikke altid så langt med, hvis belønningen udelukkende er mad.


  • #93   13. jan NHG: Det er ikke sådan NEJ bruges af de fleste tænker jeg.
    Min hund går ikke og er bange for noget ... hun gør af fyrværkeri, hun havde et traume som hun fik hjælp til at komme sig nogenlunde over (ikke medicinsk, medmindre flødeskum er i den kategori).
    Hun synes det er øv at være alene, men virker ikke bange.

    Skulle hun blive forskrækket over noget, søger hun mig, jeg støtter hende i, at undersøge situationen, og hun lærer, og fortsætter hvad hun havde gang i, en erfaring rigere, og som regel med mere tillid/selvtillid.

    NEJ bruges til at korrigere uønsket adfærd der øjeblikkeligt skal stoppe.
    Hvad ord der bruges til det er egentligt så uendeligt ligegyldigt, hvis hunden bare ved, hvad det betyder.

    Vi bruger andre ord i andre situationer.
    Men da aldrig NEJ hvis hun har brug for støtte til at takle en situation som ikke er til fare/ulempe for hende eller andre...
    Jeg håber de fleste vil deres hunde det bedste.
    Det er ikke deres bedste at floode dem til usikkerhed og angst med et ton af forskellige kommandoer, der betyder det samme. Det giver da kun en usikker hund.

    Utilregnelighed fra mennesker, kan smadre en hund, som det kan skade andre mennesker.
    Overlevelse er vel ret meget hængt op på, at vi med ret stor sandsynlighed kan forudse sammenhængen imellem handling og konsekvens, uanset hvad art/race vi er?

    Faste rammer, så hunden kan tilbyde den adfærd der er mest ønskelig og derfor belønnes.
    Tålmodig indlæring hvis muligt, men ikke trække SKAL-læring i langdrag. Hvis det er for hundes sikkerhed skal det ikke tage uger/mdr. hvis det kan indlæres mere konsekvent (med måde).
    Det kan psykisk raske hunde sagtens tolerere uden at slukke eller få traumer over.
    Min vov stoler på mig. Bliver hun forskrækket, usikker, eller kommer til skade, opsøger hun mig, og hun støttes til, at komme videre, hvis muligt, ellers tager jeg selvf. over.
    Men hvad har det med skæld ud af gøre?
    Det er vel ikke i sådanne situationer det bruges?

    Hvis man skælder en hund ud for at være bange, eller generelt opfører sig "aggressivt" og utilregnelig, er det selvf. forkert. Hvem er dog uenig i det?

    Min hunds UD-knap betyder noget forskelligt for hende og mig, oprindeligt. Hun har trænet mig til, at den betyder "hjælp/Mor kom" hvor jeg troede den betød "UD".
    Hun bruger den hvis hendes vandskål er tom, hvis hun vil ud, hvis hun vil have min øjeblikkelige opmærksomhed/hjælp til noget praktisk, (konsekvensen (positiv) ved brug af menneskernes knapper).
    Vi får begge hvad vi vil, selvom ordet der bruges giver forskellige konsekvenser ... Og knappen "råber" UD!! Det skræmmer hende ikke en døjt ...


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #94   13. jan "En hund der får fortalt et NEJ hver gang den reagerer på dét den er bange for"

    Hvem her i tråden har nævnt noget om, at sige nej til en hund, der reagerer på noget, den bliver bange for?

    Jeg kan afsløre, at mine hunde ikke er bange for fx min aftensmad. Just saying smiley


  • #95   13. jan Isabelle, Obsternasig nævnte det.

  • #96   13. jan Og Isabelle, nej det er de nok ikke. Men du har nok bare heller ikke belønnet dem nok for IKKE at spise din aftensmad smiley smiley

    I stedet for hele tiden at tænke hvad må hunden IKKE. Så tænk hellere hvad vil du gerne have at hunden GØR. Og træn dét. Sværere er det heller ikke.

    Min hund trækker = træn at følges ad

    Min hund spiser min aftensmad = træn at hunden ligger og slapper af imens du selv spiser din aftensmad

    Min hund hopper op af gæster = træn ro omkring gæster

    Min hund spiser ting på turen = træn slip eller spyt ud og/eller bytte

    Min hund vil hele tiden gå til venstre på ruten hvor vi skal til højre = træn at følges ad når I kommer til forhindringen

    Min hund vil hen og sige hej til alle hunde den ser = træn neutralitet omkring andre hunde

    Min hund hopper op i sofaen hjemme hos andre = Hav dens tæppe med og træn at den skal være dér når I er ude

    Ej men kunne jo blive ved... Men ja benyt bare NEJ i stedet for hver gang. Den "nemme" vej smiley den virker jo.


  • #97   13. jan Jeg mangler stadig svar på om det er bedre at slukke hele hunden HELT ved at bedøve den ned konstant... eller om det er ok at hunden slukker for en adfærd der kan slå den ihjel? men som kun sker meget sjældent...

    For flere af de trænere du roser, gav op... de kunne ikke indlære hende noget andet... derfor så bare bedøv hende....sluk hele hunden konstant...


  • #98   13. jan Næ næ næ næ næ det må vi ikke,

    fy fy skamme skamme fy fy ah ah

    slemme slemme fy fy næ næ nix nix

    slut forbudt - men hvaaaaa må vi sååååå? smiley :O smiley smiley :D smiley :D



  • #99   13. jan Siger du næ til "det kan du ikke svare på"? smiley så derfor går du i primitivt forsvar... oh well...

  • #100   13. jan NHG, Kirsten nævner noget af det i # 92.
    Der skal trænes ro og ro og ro, og at gå til konkurrencer med sin hund er dyrplageri, for det stresser stresser hundene helt vildt.

    Dette med at du hele tiden fremhæver ham passer altså ikke med den form for træning han tilbyder


  • #101   13. jan Obsternasig, nej det var en sang jeg kom til at tænke på da den minder meget om hvordan hunde "opdrages" i dag selvom vi bør vide bedre smiley meeen jeg tænker du havde fattet sammenhængen men du skulle bare være flabet. Det er så okay smiley

    Jeg kan da ikke udtale mig om din hund ville have det bedre på angstdæmpende? Jeg er ikke uddannet adfærdsrådgiver. Jeg kender jo heller ikke hele billedet?

    Hvis min egen hund KUN reagerede på trailere (eller hvad det var) og hun kun mødte sådan én en gang om måneden og ellers ikke viste nogle angst symptomer så havde jeg heller ikke medicineret hende. Jeg havde nok bare accepteret at hun aldrig kom til at synes om trailere og afskærmet hende så vidt muligt hver gang vi stødte på en.


  • #102   13. jan Åh, Vega er et forfærdeligt menneske smiley Hvis nogen i denne verden formår at slukke for hunde, er det ham smiley Han forsøger pt at omplacere en corgi. Den er beskrevet som stresset og med rygproblemer. Sidstnævnte må IKKE tilses af en dyrlæge, og ny ejer skal gå til træning og vejledning hos Vega. Efter et halvt år er den stadig til omplacering, nu med teksten "et sidste forsøg inden 1.februar" - jeg fortstiller mig at den bliver aflivet.

    Og eneste grund er, at det er Vega der forestår omplaceringen. Hunden er "stresset" fordi den gør. En corgi der IKKE gør, er død!!!!! Den må ikke lege "stresslege med ruskeleg, trækkeleg og pivedyr" smiley Den har ondt i ryggen? Ja, for fanden, det får hunde jo af altid at bevæge sig i slowmotion i snor.

    Kom den hund ud til normale mennesker med normale metoder, og som ikke er hverken stressforskrækkede eller bange for at lade en hund bruge sine naturlige instinkter, ville den leve et langt og lykkeligt liv, og givetvis uden rygproblemer, hvis bare den får lov at få motion og frihed. Men nu skal den så dø, fordi Vega er så snæversynet og stressforskrækket smiley


  • #103   13. jan NHG - Whipperne er kendt for at stjæle med alle fire poter og munden, joken er, at man ikke er rigtig whippetejer, før man har fået stjålet en oksesteg fra køkkenbordet smiley

    Mine må gerne tigge, de får en bidder af min mad, hvis de står med fire poter i gulvet og holder mund. De to tigger, de tre andre, kun hvis der virkelig er lækkerier på bordet, men vender jeg ryggen til er det de tre, som forsøger at stjæle smiley Selv om tilgangen har været den samme overfor alle fem smiley

    De behøver ikke stjæle de kan bare komme hen og stå med fire poter i jorden, så får de noget af det, som er på tallerkenen og det ved de udmærket. Selv brød, som de normalt ikke gider og spise, ryger ned, hvis de selv har hugget det smiley

    Jeg kan efterlade brød og andet, som de ikke finder super spændende, på køkkenbordet, uden at det forsvinder også selv om jeg forlader huset for at handle eller lignende.


  • #104   13. jan Anne - det er ikke første gang at jeg hører en historie som den der.

    De der stress-forskrækkede "du må ikke sige nej" til hunden er SÅ ødelæggende for vores hunde.
    Tænk, at nogen i fuld alvor kan mene, at det er bedre at medicinere, og i yderste konsekvens, aflive, end at sætte grænser ?

    De mennesker burde eddermame (pardon my french), skamme sig !!!!!!!!


  • #105   13. jan Anne - Hvor er det trist, stakkels hund smiley

  • #106   13. jan Der er ikke noget så fantastisk, som når nogen simpelthen bare har fundet lyset, og bare utroligt gerne vil have andre til at konvertere smiley


  • #107   13. jan Der er forskel på hvordan leg leges. Gentagende boldkast som bare går ud på at hunden flyver ud og henter en bold, kommer tilbage og flyver ud og henter bolden igen og igen og igen, har man jo længst fundet ud af kan give kronisk stress hos hunden, hvis det vel og mærke er den eneste form for leg man laver og man bliver ved i uendeligheder. Nu skal jeg passe på ikke at lyde hellig men det regner jeg da med at de fleste i dag godt ved er dårlig aktivering.....

    Her bor der er en hund hvis eneste gåture består i at de går ned på græsset og kaster en bold i en halv time og går så op igen og forventer at hunden skal være træt. Og så får den ellers lidt skældud og NEJ i ny og næ. Ingen anden form for indlæring, succesopleveser eller aktivering finder sted. Det er fandeme synd..

    Jeg leger selv med min hund hver dag. Og har da aldrig trænet hos nogen som har forbudt leg. Tværtimod har alle jeg har trænet hos opfordret til leg. Så kan slet ikke genkende jeres billede af de såkaldte "stress forskrækkede trænere".

    Mener Nicklas virkelig at leg altid er forbudt, jamen så kan jeg kun give jer ret i at det er en tosset tanke han har fået sig dér.


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #108   13. jan "Og Isabelle, nej det er de nok ikke. Men du har nok bare heller ikke belønnet dem nok for IKKE at spise din aftensmad"

    Nej. Det har jeg ikke. Jeg har sagt "nej" et par gange, og nu ved de, at de skal holde snuderne fra min aftensmad. Tro mig, det var ufattelig nemt og helt uskadeligt for hundene.

    "I stedet for hele tiden at tænke hvad må hunden IKKE. Så tænk hellere hvad vil du gerne have at hunden GØR. Og træn dét. Sværere er det heller ikke."

    Nu postulerer du igen. Hvorfor skulle jeg "hele tiden tænke" hvad hundene ikke må? Det er der ikke det mindste behov for.
    Hvorfor skal jeg rende rundt og tænke på, hvad jeg gerne vil have hundene til at gøre? smiley Det må vel være nok at tænke på det, når der er noget aktuelt, jeg vil have dem til.


  • Lens
    Lens Tilmeldt:
    apr 2018

    Følgere: 667 Svar: 5.765
    #109   13. jan NHG

    Jeg sætter hunde op til succes ved at tilpasse mine metoder til den virkelighed de lever i. Teorien er for mig en ballast og mine metoder er ikke forældede

    Bliver nysgerrig - Hvor mange hunde har du trænet? Hvor mange adfærdsproblemer har du løst?

    Jeg spørger faktisk ikke for at provokere men jeg fornemmer at du er uerfaren og derfor kommer til at fremstå lidt firkantet her



  • #110   13. jan NHG: nej kommandoen betød for Coco stop det du gør. Bider du i noget du ikke må? Nej=stop med at bide/spyt ud, løber du i en forkert retning" nej=stop med at løbe, er du i gang med at stjæle fx mad/legetøj? Nej=stop med at din handling.

    Så, det betyder "stop og afvent ny instruks" smiley


  • #111   13. jan Isabelle, lad os bare blive enige om aldrig at blive enige smiley Vores tilgang til hundeopdragelse er bare så langt fra hinanden. You do you. Sig nej til dine vovser, det virker jo. De "adlyder" dig så fint.

    Jeg indlærer anderledes herhjemme smiley


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #112   13. jan Gad vide, hvem du kan blive enig med - udover guruen, NHG smiley

  • Lens
    Lens Tilmeldt:
    apr 2018

    Følgere: 667 Svar: 5.765
    #113   13. jan NHG

    Jeg bliver helt rystet over at du kan sammenligne at sige nej med flooding

    Viden om flooding stammer fra et af de mest afskyelige forsøg på hunde jeg har studeret

    Det er der vi kender indlært hjælpeløshed fra - en patologisk ikke løsbar tilstand

    Jeg troede du kendte din teori men du skal helt ærligt hjem og læse op

    Flooding anvendes af Milan hvis nogle vil se det i aktion

    Jeg har kendt folk herinde i længe men aldrig hørt nogle af dem bruge metoder der bare minder om flooding...

    Jeg tror derfor du selv lige har besvaret spørgsmålet herover. Mit gæt er at du Max har trænet to hunde måske en

    Det er ok. Men vis lidt respekt for de folk her som faktisk har arbejdet meget seriøst med mange hunde i flere år- måske du kan lære lidt af dem

    Jeg har en uddannelse men hvad så? Jeg kan fortælle dig at jeg lærer noget herinde næsten dagligt

    Mit forslag er derfor at vise lidt tillid til disse folk der faktisk rigtig godt kan lide hunde og som har prøvet lidt af hvert - og løst det

    De er ikke fjenden

    Hvis du vil bekæmpe dårlig træning så er det ikke mellem disse ejere du skal slå dig løs

    Det er bedre brugt andet steds


  • Lens
    Lens Tilmeldt:
    apr 2018

    Følgere: 667 Svar: 5.765
    #114   13. jan Ps

    Og Milan er endda MILD flooding

    Jamen jeg er rystet


  • #115   13. jan Isabelle, AH, heldigvis mange! smiley Alle de trænere jeg har gået hos i hvert fald, som jeg har nævnt her. De er vist alle uddannet hos Hund&Træning, en enkelt måske hos Irene Jarnved.

    Jeg kan også anbefale Irene Jarnveds bog "fra hvalp til hund" hun kommer ind på nogle bestemte episoder hvor et NEJ kunne have været et quick fix men beskriver hvorfor hun i stedet vælger at sætte hunden op til succes. Men det er jo ligemeget, hun er sikkert også helt skør, eller noget... smiley


  • #116   13. jan Der var en dag en fra Jehovas Vidner, der kom og bankede på min dør og ville forkynde .. jeg ved ikke helt hvorfor jeg lige kom til at tænke på det nu ...

  • #117   13. jan A-S ja det kan jeg forstå, det er det samme flere af jer herinde mener at NEJ ordet fungerer som.

    https://heavenlyhoundstraining.com/my-dog-doesnt-understand-no/

    Her beskrives det lidt mere detaljeret hvad ulemperne er når man bare siger nej.
    Jeg har forsøgt at forklare, nu gider jeg vist heller ikke mere smiley


  • #118   13. jan Martine, you do you. Jeg skal ikke overbevise nogen om noget. Folk spørger mig og jeg svarer. Jeg har vel ligeså meget ret til at deltage i denne debat som alle andre. Men jeg er blevet grillet godt og grundigt meeen det går sgu nok smiley Fred være med det

  • #119   13. jan NHG

    Ingen, allermindst jeg, forbyder dig i at deltage.

    Jeg er bare WTF over at du kan mene, at det er bedre at medicinere og aflive, end at sige nej.

    Og så bliver jeg helt seriøst vred på ignoranter som du, der er skyld i, at hunde, der med ganske små midler kunne guides til et langt og godt liv, bliver aflivede pga en "tro" .. viden er det ihvertfald ikke.


  • #120   13. jan NHG - Mine hvalpekøbere, sagde at de ikke måtte lege hverken trække- eller kastelege med deres hunde, mens de trænede hos Nicklas, selv om han sagde at han jo ikke kunne forbyde dem det hjemme. Deres hvalp måtte heller ikke lege vildt med andre hvalpe i mere end 5-7 minutter.

    Hvis boldkast eller trækkeleg skulle anvendes som belønning, skulle det times, så det kun blev en gang hver 6. Dag, så hundens adrenalin niveau kunne nå at falde helt.

    Søgeøvelser og lignende måtte bruges som leg mellem hund og fører.

    Han havde slet ikke øje for racens oprindelige brug, den hurtige spurt med drab af bytte, nej alt der bare lignede var for stressende.

    Det er almindeligt for racen, at hunden ikke spiser optimalt, før den har "nedlagt et bytte". Det løses normalt med lidt frisbee kast eller lignende og lidt ruskeleg med skind eller legetøj før spisetid.



  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #121   13. jan Det er mange år siden, jeg læste Irene Jarnveds bog. Det var vist lige, da jeg havde fået min første hund tilbage i 2005. Jeg vidste ingenting og var glad for at få en portion viden. Det med det forbudte nej har jeg ikke lige bidt mærke i.

    Tilgiv et lille fnis over denne beskrivelse af Jarnved:

    "man næsten kan få en ide om, at Irene Jarnved her kører efter devisen ”Hvorfor gøre en adfærdsbehandling nem, når det nu kan gøres så besværligt”.
    Dette i anledning af, at Jarnved havde rådet et ungt par med en hvalp, der bed dem til blods. De måtte endelig ikke sige nej til hvalpen. I stedet skulle de iføre sig svejsehandsker og gummistøvler - også om natten, hvis det var nødvendigt smiley


  • #122   13. jan Åh, Lens.... Du læser vist bare det du vil læse...

    Jeg siger ikke at et nej til en hund der spiser din aftensmad er det samme som flooding. Jeg ved godt hvad flooding er, tak.

    MEN! Står du med en bange hund der reagerer på en trailer og du siger NEJ hver gang i møder den trailer, så vil der på sigt ske lidt det samme i dens hoved som hvis du udstatte den for flooding. Ved flooding slukker hunden helt til sidst og det er jo lidt det samme den gør hvis den hele tiden får et NEJ når den råber HJÆLP. I min optik er det bare ikke en venlig måde at hjælpe sin hund på når den er bange for noget.


  • #123   13. jan NHG, please, PLEASE, aldrig nogensinde få en hund med drift!!!!! PLEASE!!!!!

    Hold dig til nosework og gåture, men lad være med nogensinde at kaste dig over noget der kræver fart, glæde, drift eller engagement fra hunden. Det vil være en katastrofe smiley


  • #124   13. jan #120

    Ham der Faxetossen er farlig ... men det er ham Nicklas da også .. det er jo HELT sort, det der smiley smiley smiley smiley


  • #125   13. jan Anne?? Min hund kræver masser af fart og glæde i hverdagen og har rigeligt med drift. Og det klarer hun faktisk rigtig fint uden et NEJ smiley smiley


  • #126   13. jan NHG: jeg svarede inden jeg havde opdaget hvad tråden havde udviklet sig til.

    Jeg er meget enig med Lens, du lyder uerfaren på området, og tager udgangspunkt i, virker det til, én temmelig kontroversiel hundetræner, som du sætter på en piedestal. Det er på ingen måde konstruktivt.

    Jeg synes det er synd for dig, at du vælger at misforstå hvad folk skriver og ikke kan finde det i dig at forsøge at forstå. Det indskrænker dine egne muligheder for at udvide dit repertoire og din viden indenfor hundeopdragelse og -træning.

    Jeg har dog stor tiltro til at du med årene nok bløder op. Det er som regel det der sker, når erfaringerne bliver gjort og horisonten udvides smiley

    Held og lykke, jeg står af.


  • #127   13. jan Står du med en bange hund der reagerer på en trailer og du siger NEJ hver gang i møder den trailer, så vil der på sigt ske lidt det samme i dens hoved som hvis du udstatte den for flooding.

    Hvor læser du at hunden var "bange"?
    Det er da vist ikke kun Lens, der "læser det hun vil læse" smiley


  • #128   13. jan Martine..... Her er et stjålet citat fra PowerDog. Hun er nok også bare en tosse.

    profilbillede
  • CM
    CM Tilmeldt:
    sep 2020

    Følgere: 30 Emner: 46 Svar: 903
    #129   13. jan Modsætning til nej er ordet ja og det er en god ide, at indlære begge ord, har jeg lært og erfaret smiley

    Jo ældre man bliver og jo flere hunde, men har haft igennem livet, jo mere lærer man, at intet virker på dem alle smiley Så det er altid en god ide, at have flere "strenge" at spille på, samtidig skal træningsmetoden virke naturligt for én, så man ikke skal tænke for meget, før man kan reagere "rigtigt".

    Den flok vi har nu, kender alle ordet nej (Stop hvad du har gang i) Pånær én, han (Frække Frederik) Kender det næsten i alle situationer, når bare ikke det er et pindsvind i haven som han gøer af smiley

    En forholds ung pige (I forhold til mig) som har stor erfaring i træning af hunde, sagde engang til mig, da jeg havde sagt nej til ham fordi han gøede, at det ikke var okay at jeg sagde nej. Jeg skulle i stedet for sige: Ja tak, hvor er du god og det er okay (Positivt og signalere, at jeg var glad for advarslen, men det var okay).

    Jeg tænkte; Ja, ja den er god med dig, men selvfølgelig skal det prøves af og det virkede til træningen, så da jeg kom hjem og havde hele flokken med i haven og de opdagede et pindsvin, kom det fra mig; Ja tak, hvor er i gode, men det er okay....Jeg gik stille og roligt videre sammen med 5 hunde som det virkede på smiley smiley smiley Og lille frække Frederik blev stående ved pindsvinet og råbte røv af det, imens der blev sparket bagud i alle retninger smiley smiley


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #130   13. jan Det er anden eller tredje gang, NHG hiver det frem med den bange hund - som INGEN her har nævnt et ord om smiley

  • #131   13. jan Isabelle, det blev skrevet at hendes hund var reaktiv mod trailere. Tror du den var reaktiv fordi den bare syntes det var sjovt? Hvis ikke du ved hvad sådan en adfærd kommer af, så se mit citat fra PowerDog.

  • Lens
    Lens Tilmeldt:
    apr 2018

    Følgere: 667 Svar: 5.765
    #132   13. jan Åh, Lens.... Du læser vist bare det du vil læse...

    (Det er nok noget jeg har lært ved Hund&Træning så...)

    Jeg siger ikke at et nej til en hund der spiser din aftensmad er det samme som flooding. Jeg ved godt hvad flooding er, tak.

    (Så lad være med at bruge begrebet forkert)


    MEN! Står du med en bange hund der reagerer på en trailer og du siger NEJ hver gang i møder den trailer, så vil der på sigt ske lidt det samme i dens hoved som hvis du udstatte den for flooding.

    (Dette er ikke korrekt)


    Ved flooding slukker hunden helt til sidst og det er jo lidt det samme den gør hvis den hele tiden får et NEJ når den råber HJÆLP. I min optik er det bare ikke en venlig måde at hjælpe sin hund på når den er bange for noget.

    (En hund der er bange og får et nej udvikler ikke indlært hjælpeløshed. Intensiteten er slet ikke høj nok og apatien opstår ikke i denne situation- den opstår når et dyr forsøger alt for at ændre sin virkelighed fuld af smerte og ekstrem ubehag men intet virker. Så stopper den med at forsøge at ændre sin verden.

    Det er en patologisk respons som ofte er uhelbredelig.

    Det er en helt enorm forkert måde du beskriver det her. Forskeren satte hunde i små bure med strøm under dem og de kunne ikke komme væk. En vis procentdel endte med bare at sidde og modtage stød.

    Det har heldigvis ikke noget at gøre med at være utryg ved en trailer.

    En hund der er bange skal modindlæres den følelse gradvis ved at udsættes for triggeren i dosis hvor hunden reagere uden at panikke. Det er ikke det folk skriver om her når de siger at de bruger nej til at stoppe deres hunde

    Samtidig skal der ses på hundens hverdag i en helhed samt dens bagage herunder genetik og opvækst fx kan kedsomhed eller over og understimulering forværre angst - hvorfor energi skal UD via leg mm før man kan arbejde med hovedproblemet og er årsagen til at trænere der er bange for at lade en hund give den fuld gas er uenige med mig

    Du fordrejer det de taler om her når du bruger dette eksempel

    Alt hunde gør er sprog. Det er ikke altid hjælp mig, de har et rigt ordforråd og nogle gange tror en ejer de er bange men det er slet ikke det de siger...)


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #133   13. jan Det med "ja" har jeg også lært et eller andet sted, CM - at sige "tak for advarslen" til hunden - og det gør jeg indimellem. Det virker fint smiley

  • #134   13. jan Lens, jeg kan love dig for at en hund der får et hårdt nok NEJ for at være bange, til sidst lukker ned og ikke tør at vise sine følelser. Det er IKKE måden man guider sin hund ud af frygten på. Det er symptombehandling og det fjerner ikke hundens frygt fra genstanden.

  • #135   13. jan Hun er nok også bare en tosse.

    Godt set, og jeg er fuldstændig enig smiley


  • #136   13. jan NHG

    Overvejer du mon - i al din selvfede-jeg-ved-alt-om-hunde-ja-jeg-gør-så - at ikke alle hunde er nogle nervøse nervefræsere, der bliver bange for alt der bevæger sig ?

    Og at der er hunde, der spæner efter cykler, biler, trailere .. blot fordi de synes det er røv-sjovt og fordi de kan.

    Det gør du vist ikke ...


  • #137   13. jan Martine, hun er så en af dem jeg ser meget op til og synes selv hun er enormt dygtig smiley Sådan nogle trænere eller specialister har du sikkert også, og dem ville jeg nok også mene var nogle tosser. Lad os bare blive enige om at være uenige.

  • #138   13. jan NHG, når du skriver som du skriver, har du tydeligvis ikke en hund med hverken drift, temperament eller glæde. Og det er alle glade for smiley

    Jeg er imponeret over at man kan synes at være en SÅ eminent træner, når man har trænet “lidt nosework og rally” og arbejder i Maxizoo smiley


  • #139   13. jan NHG

    Sådan nogle trænere eller specialister har du sikkert også, og dem ville jeg nok også mene var nogle tosser.

    Sikkert - og det ville blot være endnu en understregning af, at du seriøst ikke aner hvad du taler om smiley


  • #140   13. jan Jeg er imponeret over at man kan synes at være en SÅ eminent træner, når man har trænet “lidt nosework og rally” og arbejder i Maxizoo

    Syv år, Anne - så ved man et og andet smiley smiley


  • #141   13. jan Anne, jeg kan love for at min hund har drift. Og tal du for dig selv, hun har heldigvis mange som hepper på hende og ser hende for den dejlige hund hun er smiley Vi behøver ikke din anerkendelse.

    Jeg har aldrig påstået at jeg er en træner. Alt hvad jeg har sagt er at jeg ikke går ind for NEJ. Og det skal jeg så grilles for.

    Jeg har aldrig arbejdet i Maxi Zoo.


  • #142   13. jan Nåå Martine så alle der ikke mener det samme som dig aner ikke hvad de snakker om? Wauw.

  • #143   13. jan NHG er det ikke det du selv har brugt alle dine indlæg i den her tråd på at påpege? smiley

  • #144   13. jan Nej NHG - det DIG, der ikke aner hvad du taler om, ikke alle. Der er folk, jeg ikke er enige med, men det er ikke ens betydende med, at de ikke ved hvad de taler om. De gør bare tingene på en anden måde.

    Know the difference smiley


  • #145   13. jan Obsternasig, jeg er uenig med de fleste i denne tråd ja. Men folk spørger jo ind til mig og jeg svarer? Er det nu forbudt?

  • #146   13. jan NHG nej overhovedet ikke, det undrer mig bare at du gerne må gøre det i mange indlæg, men Martine gør det EN gang og straks bliver DU stødt...

  • #147   13. jan Martine..

    Det lyder meget som om at man skal mene det samme som dem DU ser op til, ellers ved man ikke hvad man snakker om.


    profilbillede
  • #148   13. jan Jeg synes virkelig at det er dejligt for dig, NHG, at du synes din vovse er fantastisk, og er fuld af liv, engagement, drift og glæde smiley

    Men det gør dig ikke i stand til at udtale dig om hverken træning, metoder, adfærd, etologi eller noget som helst andet. Du kan udtale dig om DIN hund. Som bliver floodet og slukket af at høre et “nej”, og som derudover har et dejligt liv. Om din hund ville have været lige så sensitiv og mentalt skrøbelig hos en mere …… nuanceret ejer, vil ingen nogensinde finde ud af.

    Du har lige så meget ret til at synes og mene, men jeg tror du vil opleve, at du får rigtig, rigtig svært ved at finde trosfæller, hvis du bevæger dig uden for din egen træningsplads (og måske besøger GUDEN Vega).


  • #149   13. jan Anne, ej det tror jeg så ikke smiley Nu har jeg alligevel trænet hos en del forskellige og ingen af dem går ind for irettesættelse og NEJ. Kom jeg til sådan en træningsplads så var jeg skredet med det samme. Dem kan I have for jer selv.

  • #150   13. jan Og dét er vi mange der er rigtig, rigtig glade for smiley

  • #151   13. jan Anne ja det kan jeg da næsten forstå............................

  • #152   13. jan Det lyder meget som om at man skal mene det samme som dem DU ser op til, ellers ved man ikke hvad man snakker om.

    "Lyder meget" .. det kan godt være at det er det, du får ud af mit skriv - men det er ikke desto mindre hverken det jeg skriver, eller det jeg mener.

    Det er dig jeg synes er fuldstændig ignorant - ikke alle de, der gør tingene anderledes end jeg gør dem.


  • #153   13. jan Nej nej, Martine.. Jeg aner seriøst ikke hvad jeg taler om.. Det var dine ord!

    Jeg aner ikke hvad jeg taler om smiley det gør de mange uddannede fra Hund & Træning heller ikke.. Irene Jarnved ligeså. De er bare nogle tosser allesammen. Så siger vi det smiley


  • #154   13. jan NHG

    Ja, det var - og er - mine ord, det har jeg da ikke sagt at det ikke var ?

    det gør de mange uddannede fra Hund & Træning heller ikke.. Irene Jarnved ligeså. De er bare nogle tosser allesammen. Så siger vi det

    Hvis det ikke bare er dig, der misforstår det meste info du får fra dem, så ja ..
    Det du skriver, er noget sludder og har du det fra dem der, så har du ret i, at de er nogle tosser allesammen smiley

    Godt at vi blev enige tilsidst smiley


  • #155   13. jan True story:

    En dame jeg kender, som har trænet hund i 25-30 år, er uddannet adfærdsbehandler, uddannet Canis-instruktør og meget andet (og ikke et ondt ord om Canis - selv de har opdaget, at “nej” kan være konstruktivt). Damen her har en grå schæfer på lige knap 2 år. Hun er forbi min klub en dag og træner lidt væk fra os andre.

    Jeg træner sammen med en mand, S. S er sådan en no-bulshit type, som siger hvad han mener, men altid på en høflig og diplomatisk måde. Han har tidligere haft schæfer, og har nu en anden race, men overvejer schæfer igen.

    S siger ganske tørt “nå, det er ikke kun Ellie der kan larme, hva’”. Ellie er min hund, som er ganske livlig og ganske larmende. Jeg svarer sådan lidt “njaaaaameeeeeenøhhhhhh”, og S siger “med i det mindste kan Ellie arbejde” smiley

    Damens schæfer er shapet. Den kan ikke en plads-kommando. Den kan ikke så meget som overveje at lave bare opstarten til et feltsøg. Til gengæld er den VIRKELIG god til at sidde på numsen og betragte verden. Nogen kunne måske kalde den slukket smiley

    S siger så “men måske er den anden der fra en opdrætter, der ikke laver så driftige hunde”. Og hvis den opdrætter hørte det, ville vedkommende hoppe ud fra en høj bygning. Den opdrætter laver driftige, stærke, sunde hunde, og er selv ganske velbevandret i flere brugshundegrene, hvor eget opdræt bestemt viser at de kan bruges.

    Der er helt sikkert folk som er dygtige nok til at shape sig til en dygtig hund. Der er bare virkelig langt imellem dem smiley


  • #156   13. jan
    Da Kiza, her til aften, stod klar til at æde den lort, Zucana var ved at producere midt i en kæmpe snedrive, endte jeg, i al panik, med at sige som et spøgelse....I ved....wuuuuuw wuuuu....med trutmund. Jeg skal jo for fanden ikke traumatisere mine hunde med et NEJ!



  • #157   13. jan Martine, Super smiley

  • Lens
    Lens Tilmeldt:
    apr 2018

    Følgere: 667 Svar: 5.765
    #158   13. jan NHG


    Du fordrejer folks ord.




  • #159   13. jan Lens hvilke ord har jeg fordrejet?

  • #160   13. jan Snak om at fordreje folks ord... Det har nogle stykker godt nok også gjort med mine i dag smiley

    En hund der får et nej til at spise sin ejers menneskemad er pludselig slukket for eller været udsat for flooding.

    Når det aldrig var det jeg skrev!


  • Lens
    Lens Tilmeldt:
    apr 2018

    Følgere: 667 Svar: 5.765
    #161   13. jan NHG

    Du taler ned til folk, fordrejer deres ord og kalder dem dårlige trænere fordi de ikke kender Hund&Trænings metoder

    Når jeg så retter dig - og jeg har læst fire år ved Ulrich - så bliver du arrogant i stedet for at indrømme at du ikke kender metoderne

    Det er ingen skam ikke at vide alt. Hvis du virkelig vil rykke dig som træner så overvej at tage den sætning til dig.

    Du bliver sur men jeg mener det faktisk venligt

    Jeg har selv været som dig, bare spørg de andre herinde

    Men virkeligheden har det med at gøre folk (mig) mere ydmyg

    Og det er faktisk det bedste der er sket for mig træningsmæssigt...


  • #162   13. jan Lens... Hvem har jeg kaldt for en dårlig træner? Jeg undskylder meget hvis jeg har kaldt nogen for en dårlig træner eller talt ned til folk. Det har ikke været min hensigt.

    Min eneste hensigt har været at deltage i debatten om skældud.

    Jeg skriver åbenlyst at jeg er imod en NEJ indlæring. Jeg skriver at det er gammeldags og at (de trænere og specialister som JEG følger men så åbenbart alle er nogle tosser) de mener NEJ indlæring er forældet og at vores hunde ikke forstår hvad vi egentlig vil have dem til når vi siger nej.

    Vi udstråler med vores stemme og vores krop en vrede som får vores hunde til at stoppe en adfærd.

    Jeg skriver at jeg er imod dette og at jeg er FOR at sætte hunden op til succes i stedet for at irettesætte.

    Det er åbenbart det vildeste og mest crazy man kan mene ifølge Hundegalleri for wauw hvor alle synes jeg er åndssvag at høre på.

    Det må I altså bare synes, jeg kan ikke tage mig af det.... Jeg ved at der er mange dygtige mennesker bag mine træningsmetoder og ideologi.


  • #163   13. jan Forleden dag gik vi forbi en gammel hund der gøede af os. Ejeren hev hårdt i halsbåndet og sagde NEJ. Jeg blev så ked af det og kunne ikke lade være med at spørge hende hvorfor hun ikke trænede med ros i stedet for skældud? "den skal bare høre efter!" sagde hun om sin gamle stakkels hund der så halvblind ud. Åh jeg får ondt i maven når jeg tænker på hvor mange hundeejere der stadig har dén tilgang til hundeopdragelse.

  • #164   13. jan Lens. Jeg påstår ikke at vide alt.

  • #165   13. jan NHG- Der er i min optik en meget stor forskel på at kombinere nej med fysisk irettesættelse overfor en ældre svagelig hund og så at bruge et nej eller andet stopord alene i eks. en farlig situation.

    Man behøver heller ikke være vred. Når jeg siger a-a for at stoppe Jasmina i at hoppe op på komfuret, så er jeg bestemt ikke vred eller sur, jeg vil bare forhindre en farlig situation.

    Jeg kunne lukke børnelågen til køkkenet, når komfuret er tændt, men rent praktisk fungerer det dårligt, hvis hundene ikke kan passere uhindret igennem køkkenet, eller være der, i forskellige situationer.

    Sideløbende belønnes hun for at have poterne i gulvet, når hun er i køkkenet, men når hun laver noget potentielt farligt skal hun selvfølgelig stoppes og jeg forventer ingen traumer af den grund smiley


  • Lens
    Lens Tilmeldt:
    apr 2018

    Følgere: 667 Svar: 5.765
    #166   13. jan NHG

    Nej ikke alt men du påstår at vide mere om en skoles metoder en eleverne fra den samme skole og det er vist der hen af

    Men pyt

    Bare husk at ydmyghed ikke betyder at ydmyge sig selv. Det betyder at kende sin rette størrelse og i den erkendelse ligger døren til en enorm udvikling hvis man vil den.

    Der sider masser af dygtige folk herinde og du har et helt forkert indtryk af dem

    Det lover jeg dig
    Det er ikke herinde de kampe mod dårlig træning kæmpes. Det er gode folk der elsker hunde der sidde her



  • #167   13. jan Kirsten, det mener jeg også der er kæmpe stor forskel på. Og jeg mener bestemt heller ikke at din hund tager skade af at få et nej i sådanne situationer.

    Der findes faktisk R+ træningsmetoder til hunde der netop har for vane at hoppe op af køkkenbordet som på sigt kan lære dem helt at lade være så man aldrig mere behøver at sige nej. Men jeg gider ikke linke til tekster eller videoer længere for så får jeg bare at vide at jeg er ligesom Jehovas vidner.

    Men nej, selvfølgelig tager din hund ikke skade af dit nej.

    Det er og bliver bare aldrig noget jeg vil benytte mig af. You do you.


  • #168   13. jan Lens, jeg er ikke et sekund i tvivl om at hundeejere der bruger NEJ og irettesættelse i deres træning hjemme og/eller på træningspladsen elsker deres hunde lige højt som jeg elsker min.

    Karina Rasmussen elsker da helt sikkert også sine hunde. Ligesom Milan han gør det.

    Og nej jeg sammenligner ikke og siger at I herinde er lige så "slemme" som dem (inden du kunne finde på at fordreje mine ord) jeg siger bare at selvfølgelig elsker de deres hunde og alle mener jo at de gør absolut det bedste for deres hunde.

    Men jeg må have lov til at mene mit.


  • #169   13. jan NHG - Du behøver heller ikke linke, problemet løser med stor sandsynlighed sig selv, når Jasmina først er blevet voksen, og godt kan fornemme faren ved en varm gryde eller pande, sådan plejer det at gå smiley



  • #170   13. jan Jeg fortryder sikkert mit indlæg om lidt, men her kommer det alligevel.

    Man kan altså sagtens indlære sin hund et nej på en god måde, ligesom man ikke når de kan nej, behøver at råbe det. Ja det kan komme som et brøl hvis hunden er ved at tage noget den kan dø af. Men hvis den ved hvad nej er, kan man jo sige det i samme tone som alt andet.

    Min hund er både reaktiv og yderst sensitiv. Uden at joke overhovedet, vil jeg sige at hvis der findes autisme i hunde, så har han det. Han er verdens bedste hund, men hold kæft hvor er han også sær.

    Nå men det jeg ville sige med dét er egentligt bare, min hund har indlært nej (stop det du har gang i nu), det forstår han altså ligeså godt som han forstår "sit".
    Jeg bruger ikke nej omkring hans reaktiv adfærd, for der skal han støttes i at blive ok med det. Jeg bruger nej når det er nødvendigt ikke ellers, det er ikke ret tit.
    Vores forhold er super godt og jeg har alt andet end en slukket hund. Han bliver aldrig bange fordi jeg siger nej, for jeg har selvfølgelig indlært det på en positiv måde.

    Jeg synes det er ærgerligt at nogle mener at både børn og hunde ikke må få sat grænser/sagt nej. Jeg tror det er et skråplan og at det bestemt ikke er til gode for dem.
    De har brug for grænser, og når de først kender dem, så oplever man heller ikke den adfærd hele tiden.

    Derfor kan man altså stadig godt have fokus på positiv indlæring, forstærkning og at styrke båndet mellem hund og ejer.

    Afledning og hvad man ellers kan er så fint, men det er bare ikke altid en mulighed.

    Nu har jeg pt. En situation herhjemme hvor nej måtte bruges. Lucky har sprunget en analkirtel, for første gang i hans 12 årige liv. Teemo vil gerne hjælpe ham med at vaske det og er over Lucky, hvis jeg ikke blander mig og siger nej.
    Han ignorerer fuldstændig Luckys irettesættelser, selvom han normalt fint kan sætte grænser for Teemo.
    Det er jo ikke noget jeg har kunne lærer Teemo, for Lucky har jo heldigvis aldrig været syg, og det er ikke et problem til daglig. Så hvad gør man så, når adfærden skal stoppe lige nu og ikke når det lige er indlært at man skal lade Lucky være?
    Jeg synes jo nej virkede så fint. Han fik nej, så var han sådan lidt øv jeg er bare en god hund. Og så gik vi ind og lavede noget andet og Lucky fik lov til at sove i fred.


  • #171   13. jan Kirsten, ja man kan selvfølgelig også bare vælge at træne med positiv straf. Det virker jo også.

    Tror vist ikke jeg behøver at sige min mening om dét smiley


  • #172   13. jan My little sunshine, det er så fint og du gør jo hvad du synes er det bedste for jer.

    Jeg er uenig med din udtalelse om at hunde har brug for grænser. Jeg mener hunde har brug for støtte til at træffe de rigtige (for os) valg da hunde er uden morale og skelner ikke mellem dårlig og god opførsel. Kun imellem hvad er sikkert og hvad er usikkert for dem.

    Men lyt ikke på mig, jeg er bare en tosse smiley


  • #173   13. jan Men hvordan vil du indlære Teemo eller hjælpe ham til at tage det rigtige valg, i det eksempel jeg lige kom med? smiley

  • #174   13. jan Hvrofor virkede afledning ikke? Var det ikke nok at kalde på ham og invitere ham til noget andet?

  • #175   13. jan Nej det var det ikke. Nej var skridtet før fysisk at flytte ham, og da nej virkede fint, kunne vi jo så gå ind og lave noget andet.

  • #176   13. jan Vildt nok at hans nej-indlæring er stærkere end et "kom her Teemo". Måske jeg ville træne "kom her" noget mere. Og nu får jeg sikkert skældud af alle herinde for at være bedrevidende, ignorant, unuanceret og hvad folk ellers har kaldt mig i dag. Men du spurgte om mine tanker. Du fik dem smiley

  • #177   13. jan Du får ikke noget fra mig, jeg ville jo ikke spørge hvis jeg ikke ville hører det. smiley

    Hans indkald er fint, men når hans Lucky er "syg" og i følge Teemo skal have hjælp, så vil han altså skide på om jeg mener noget andet. Du kan vel sidestille det med en tæve i løbetid (Teemo er ligeglad med tæver i løbetid, men ikke med Lucky ) på en normal dag, skal han nok komme hvis han driller Lucky, men det her er ikke en normal ting for Teemo.
    Derfor et nej, som i Teemos verden betyder STOP LIGE NU, fordi det var det han skulle. Så kan vi lege, træne osv. bagefter.

    Du kan med sikkerhed vide at Teemo vil skide på langt de fleste kommandoer, hvis Luckys egen irettesættelse ikke virker. Normalt kan mine hunde fint selv finde ud af det. Jeg går nemlig ind for at hunde så vidt muligt selv skal løse deres konflikter når de bor sammen, og at de også gerne må sætte grænser for hinanden, på præcis samme måde, som jeg gerne må sætte grænser smiley


  • #178   14. jan #171 - Det lader jeg whipperne om i deres indbyrdes opdragelse af hinanden, det er de ret gode til smiley




  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #179   14. jan #156
    " Jeg skal jo for fanden ikke traumatisere mine hunde med et NEJ!"

    TAK for et godt morgengrin smiley

    Hvad lærer Vilma af, at jeg kalder hende til mig, hvis hun sætter snuden i min mad?
    Tja, ikke rigtig noget, vel? Jeg kalder hende jo til mig i alle mulige situationer.
    Hvad lærer Vilma af, at jeg siger NEJ til, at hun sætter snuden i min mad?
    Simpelt Sherlock - hun lærer, at hun ikke må sætte snuden i min mad smiley


  • #180   14. jan Det er åbenbart det vildeste og mest crazy man kan mene ifølge Hundegalleri for wauw hvor alle synes jeg er åndssvag at høre på.

    Hvis man møder mere end 3 idioter på en dag, skal man kigge indad og overveje om det er én selv, der er problemet smiley

    Kirsten, ja man kan selvfølgelig også bare vælge at træne med positiv straf. Det virker jo også.


    Hvor mener du at Kirsten bruger positiv straf?


  • #181   14. jan Anne fordi jeg forstod det som at hun lader hunden brænde sig på komfuret. Måske misforstod jeg.

    Og jeg kalder ikke nogle for idioter.



  • #182   14. jan Isabelle, hunde ved ikke at der er ting de ikke må/godt må. Hunde ved kun at der er noget der er sikkert for dem/ikke sikkert. Du lærer din hund at hvis den sætter snuden i din mad så bliver du sur og det bryder hunden sig ikke om du ergo det er ikke sikkert for den at sætte snuden i sin mad.

    Hvad lærer hunden ved at kaldes væk? Du stopper problemet nu og her og så kan man jo træne ønsket adfærd sådan at hunden lærer at det kan betale sig IKKE at sætte snuden i maden.


  • #183   14. jan Du er simpelthen SÅ flabet! Ét er at du ikke evner at læse, noget andet er at du ikke evner at forstå. Men at du brygger den slags historier om folk, er enten decideret ondskabsfuldt eller helt retarderet. Jeg håber på en måde på det sidste smiley

    Jeg ved godt at du tror at du ved ALT, men positiv straf er at HUNDEFØREREN tilfører straf. Det er IKKE når hunden hopper op på en tændt kogeplade og brænder sig. Kan du forstå forskellen?

    Øv, hvor skal du skamme dig smiley


  • #184   14. jan Anne, positiv straf er OGSÅ at lade komfuret gøre arbejdet og lade hunden brænde sig for at lære den at den skal holde nallerne væk. Du tilføjer noget ubehageligt for at give hunden en lærestreg.

    Skal jeg skamme mig fordi jeg har et andet syn på hundeopdragelse end jer herinde? Nej det skal jeg ikke. God dag til dig.


  • #185   14. jan Nhg jeg tror lige du skal læse Kirstens indlæg igen. Hun skriver intet om at lade hunden brænde sig, men netop at hun sørger for at hunden ikke gør det, og at når de bliver voksne har de nok hjerne til at de ikke gør det.

    Jeg tror virkelig ikke der er nogen på hg, der kunne drømme om at lade hunden hoppe op på en varm kogeplade, og da slet ikke for at lærer den at det skal man ikke smiley

    Og nu kom jeg til at tænke på noget. Hvis hunde ikke forstår grænser, hvordan forstår de så når andre hunde sætter grænser? For det gør de jo, når de f.eks. Lærer en hvalp at de faktisk ikke gider at den bider dem i ørerne. (og ja jeg er helt med på at hunde og mennesker ikke er det samme, men forståelsen for at der findes grænser, må jo være det samme sted i hjernen)


  • #186   14. jan My little sunshine, det er jeg virkelig glad for at jeg har misforstået så... Det er ikke altid nemt på skrift, man kan hurtigt skrive forbi hinanden.


    Det her er hvad JEG tror:

    Hvis en hvalp bider den voksne hund i øret reagerer den voksne højst sandsynligt fordi det er ubehageligt. Den reagerer ikke for at lære hvalpen en lektie.


  • #187   14. jan Men hvordan lærer hvalpen at den ikke skal gøre det, hvis den ikke forstår at det er en grænse hunden sætter? Årsagen til at hunden sætter grænsen er jo lige meget, det er en grænse der bliver sat når den siger fra.

    Og en ting mere jeg kom til at tænke på (jeg tænker meget når jeg ikke kan sove om natten)
    Hvad er forskellen på et indlært nej og en hvilken som helst anden kommando, kom her, sit, dæk osv?
    Du indlærer en adfærd som du sætter op på et ord, og når du bruger det forstår hunden hvad den skal.


  • #188   14. jan En dygtig (imo) opdrætter fortalte mig at en god mor-hund først og fremmest vil trække sig hvis hvalpen bliver for vild. Der skal helst rigtig meget til før mor bruger direkte fysisk afstraffelse mod sine hvalpe. Og hvis hun gør det så er det et tegn på at hun har brug for space og man bør hjælpe hende med at få det.

    Det er også en myte at hvalpe har godt af at blive "sat på plads" af andre voksne hunde.


  • #189   14. jan Spændende diskussion!

    HVis jeg skælder mine hunde ud er det i affekt, ikke en planlagt træning hvor jeg begynder at råbe og skabe mig.

    Et nej bruger jeg ind i mellem og jeg indlærer det til mine unge hunde. Jeg kunne godt tænke mig at høre hvordan I indlærer et nej.

    MIn måde er stjålet fra hende der har skrevet bogen Blygerhunde og det virker fantastisk.

    Jeg siger Nej - giver en belønning. Siger efterhånden mit nej højere og højere og strengere og strengere, men fortsætter med at belønne eller betinge det.
    Det gør jeg nogle sessioner mens hunden er unghund hvalp og så gør det meget sjældent eller ikke når hunden er blevet voksen.

    Når jeg bruger det, belønner jeg nogle gange, men ikke altid.

    Et nej for mine hunde betyder stop det du er ved og kom til mig straks og ikke bare stop det du er ved.

    HVorfor kan jeg ikke bare bruge et indkald så?

    Det kan jeg sikkert også, det er jo i princippet det samme. Men deres navne hører de væsentlig mere og deres reaktion er ikke helt så hurtig som på et nej, som jeg bruger sjældent.

    Samtidig er mig nej noget jeg der kommer fra mig i lidt nødsituationer, hvor jeg ikke nødvendigvis helt har gennemtænkt situationen, men ting bare skal stoppe. Jeg har 4 hunde og min hjerne kan ikke nødvendigvis finde det rigtige i en nødsituation.


  • #190   14. jan En kommentar til Isabella i #179

    Hvad lærer Vilma af, at jeg kalder hende til mig, hvis hun sætter snuden i min mad?
    Tja, ikke rigtig noget, vel? Jeg kalder hende jo til mig i alle mulige situationer.
    Hvad lærer Vilma af, at jeg siger NEJ til, at hun sætter snuden i min mad?
    Simpelt Sherlock - hun lærer, at hun ikke må sætte snuden i min mad


    Altså hvis indkaldet er indlært positivt og Nej'et er indlært positivt, så lærer hun præcis det samme i de to tilfælde - nemlig at tage din mad endnu mere smiley

    Positivt indlærte signaler er forstærkere


  • #191   14. jan Jeg snakker ikke om at hunden straffer hvalpen eller en anden hund, men at den sætter en grænse.
    Jeg ved ikke om du nogensinde har prøvet at have mere end én hund ad gangen, men hvis man har det, tror jeg det er de færreste der ikke oplever at hundene sætter grænser for hinanden. Her snakker jeg ikke om slagsmål eller store konflikter, blot, her er min grænse.
    Mine hunde har generelt ikke konflikter, men de respekterer altså også fint hinandens grænser (undtagen lige med det her sygdom, hvor Teemo måtte have lidt hjælp til at fatte at han ikke kunne hjælpe Lucky, selvom det var sødt af ham at prøve)

    Derudover er det at gå fra hvalpen faktisk også en straf. Jeg tror ikke nogen ser det som en straf i hunde verdenen, men det er anset som en straf hvis du gør det mod et barn.


  • #192   14. jan My little sunshine, forskellen er som jeg har skrevet og linket til flere gange i den her tråd

    Et indlært sit, dæk, stå, kom, bliv osv fortæller hunden helt præcist hvad den skal gøre i situationen.

    Et såkaldt indlært nej fortæller den ikke andet end at den skal stoppe noget den er i gang med eller skulle til at gøre.... Men hvad? Går hunden og snuser i græsset og siger du NEJ fordi den lige er ved at komme til en snuspose, hvordan skal hunden vide at det er snusposen den skal lade ligge? Hvordan ved den at den ikke bare har fået et nej for at snuse i græsset?

    Mange indlærer nej ved brug af godbidder eller legetøj, altså lader det ligge foran hunden og hunden får et NEJ og så et værsgod eller andet signal til at få lov til at tage den. Og det er jo i og for sig fint og hunden lærer impulskontrol. Men hvordan vil du overføre et NEJ (vente med at tage godbidden) til et NEJ nu må du ikke gø, NEJ nu skal du følges med mig på ruten, NEJ, du må ikke være i sofaen, NEJ du må ikke hoppe op af gæsten osv osv osv osv.

    Ordet får pludselig en betydning for alt for mange situationer og hunden forstår ærligt talt ikke det her nej nej nej nej. Den forstår vores følelser der kommer ud af vores krop når vi siger nej og fordi den vil undgå konflikt, bliver den passiv og man kan faktisk ende med en hund der ikke tør at tage valg selv.

    Og så er der alle de hunde hvor "Nej" bare er blevet støj på linjen så det pludselig ingen betydning har længere.

    Min hund er ikke nej-indlært men skal hun til at gøre noget jeg ikke synes hun skal og jeg siger NEJ så stopper hun stadig op og vender retur. Selvom hun ikke har lært ordet nej.


  • #193   14. jan NHG - du er altså på dybt vand.
    Der er flere her i tråden, der ikke bare har trænet hos "instruktører, der er uddannet hos Hund&Tæning", men som rent faktisk selv er uddannet klikker/adfærdsinstruktører gennem H&T.

    Personligt har jeg kendt Irene i ufattelige mange år - og trænet hos hende i flere omgange, og er nærmest fast inventar som figurant på hendes instruktør-eksamener. Hvis du har været på hvalpe el. unghundehold hos hende, er jeg ret sikker på, at du også har lært "handskeøvelsen"??
    Hvis du har deltaget på et af hendes "Stop Jagten"-kurser, har du helt sikkert også stiftet bekendskab med indlæring af "stop" og selvkontrol?
    Som én af de få bruger Irene også stadig "body-block", der jo er et helt fysisk "stop-signal". Jeg har endnu ikke set en hund, der blev traumatiseret af det smiley

    Der er mig bekendt INGEN her i denne tråd, der bruger "nej" som straf. Bruger nej i "uklare" situationer, eller når hundene er bange.
    Mit nej/Ah-ah er indlært fuldt ud lige så positivt som alle andre øvelser.
    Fx. med noget virkelig lækkert på sofabordet - et stille "ah-ah" hvis snuderne kommer for tæt på, og så megafest, ros, guf, for at udføre "stop det, du er i gang med".
    Præcis det samme med diverse udlagte fristelser - stille og roligt "ah-ah" når de trækker mod fristelsen - massiv belønning for at ignorere.
    Så jo - det er indlært med positiv forstærkning - og naturligvis dermed også med "negativ straf", som består i, at de ikke lige får lov til at nuppe det, de umiddelbart havde i tankerne, men til gengæld får de så en masse andet (og selvfølgelig bedre ihvertfald i indlæringen)


  • CM
    CM Tilmeldt:
    sep 2020

    Følgere: 30 Emner: 46 Svar: 903
    #194   14. jan NHG : Tommel op for, at du virkelig går ind for dine træningsmetoder selv om du står i et HG stormvejr smiley

    Jeg selv ændrer heller ikke mening uanset, hvor mange der er imod min mening/holdning, det er ikke her, at et flertal gør udslaget ! og da slet ikke på et online forum smiley

    HG udvikler sig desværre altid til et teenage forum, når nogen som dig i dette tilfælde, nægter at anerkende og acceptere, at man skulle være forkert på den.

    Jeg er ikke enig med dig og bliver det heller ikke smiley Men jeg tager hatten af for, at du holder fast i din overbevisning !



  • #195   14. jan Karina, alle de H&T instruktører som jeg har gået hos har selvfølgelig brugt impulskontrol øvelser men ingen af dem benytter sig af en nej-indlæring der skal fortælle hunden at ting den gør er forkert. Alle er ret enige om at man sætter hunden op til succes og man undgår overhovedet at situationen opstår. At der så kan være situationer hvor man kommer til / føler sin nødsaget til at sige nej til sin hund det er jo noget andet. Men her igen er det altså ligemeget om du siger nej, kukkeluk eller kartoffel.

  • #196   14. jan Skal jeg skamme mig fordi jeg har et andet syn på hundeopdragelse end jer herinde?

    Nej, du skal skamme dig for at digte en så langt ude historie om Kirsten. Det er langt over grænsen, selv for en som har gravet sig så langt ned, at der ikke er nogen vej op igen. Det er dejligt for dig, at der er én der bakker dig op i, at sådan en adfærd er ok. I kan sikkert blive enige om mange ting smiley Men du udviser en rigtig dårlig adfærd, og det eneste ordentlige ville være at sige undskyld til Kirsten smiley


  • #197   14. jan CM, jo tak smiley jeg vidste godt at jeg nok ville blive grillet, jeg kan godt huske hvordan andre herinde er blevet det igennem tiden. Og jeg vil gerne understrege at jeg ikke kalder nogen for idioter, retaderede eller ignorante eller noget andet.

    Jeg har bare en anden holdning og nogle andre synspunkter og sådan er det smiley


  • #198   14. jan Nhg, jeg tror vores syn på brugen af nej er meget forskellig. For jeg bruger ikke nej i flæng, jeg indlærer nej, fordi hunden så ved hvad det betyder, når jeg får brug for det i situationer hvor den skal stoppe lige nu. Så er det egentligt mindre vigtigt for mig at den ved hvad den skal stoppe, den skal bare stoppe.
    Og så bliver den kaldt hen og bliver belønnet for det.

    I træningen og i det daglige bruger jeg det ikke.

    Jeg har aldrig mødt en hund, der er trænet på den måde jeg træner på, som er slukket eller ikke tager aktive valg selv, nogle gange måske ikke de valg ejer ville have taget, men selvstændige er de bestemt.

    Min hund får i øvrigt ikke nej kiksene, den får ja kiks. Så når den lader nej kiksene være, får den en fra hånden i stedet.
    Om det gør en forskel ved jeg ikke, men det er altså sådan vi lærte det til hvalpe tætning. Så trænede vi en masse andet impulskontrol, hvor nej ikke indgik.


  • #199   14. jan Anne, du må have en dejlig dag, må solen skinne på dig smiley

  • #200   14. jan My little sunshine, ja så dit nej ord betyder stop - kom tilbage. Det er jo også fint og det kan jeg ikke se noget galt i smiley Jeg er ikke fan af at bruge det for meget men nej selvfølgelig tager hunden ikke skade. Det er vi enige om.

  • #201   14. jan Nhg mit nej betyder stop. Når han stopper bliver han kaldt tilbage (hvis han ikke er lige ved siden af mig selvfølgelig) og så bliver han belønnet.
    Nej er ikke en straf, det er blot en kommando som alle andre til at han skal stoppe hvad end han er igang med. smiley


  • #202   14. jan .


    Undgå at sige "Nej!" til din hund.
    6. februar 2023|Opdragelse


    Din hund har endnu engang været i vasketøjskurven og fundet et par brugte underbukser, som den stolt viser frem for alle dine gæster!
    Dine gæster kommer ind ad døren og din hund byder dem velkommen ved at placere sine forpoter på deres skuldre!
    Du har lige købt nye gummisko og finder din hund i gang med at gnave hælen af dem!

    Uanset hvilken situation, der virker bekendt for dig, så har de det tilfælles, at vi nok alle sammen straks ville irettesætte hunden med et "Nej!", et "Slip den!" eller "Læg det!".

    Med et nej fokuserer du på, hvad hunden IKKE skal gøre. Den eneste udvej, når du opdager en uønsket adfærd, er en irettesættelse. Og som vi alle nok ved, så er en irettesættelse sjældent en særlig god eller rar oplevelse. Det synes din hund heller ikke! Lægger du så oveni, at du rent faktisk lige har stoppet den sjove leg, din hund havde gang i, så bliver du, i hundens øjne, bare den, der skælder ud og stopper alt det sjove. Og DET er jo ikke det bedste udgangspunkt, når vi ønsker et rigtig godt forhold til vores hund.

    Et nej fortæller desuden ikke hunden, hvad den skal gøre. Ja, det fortæller hunden, at den skal stoppe, det den laver lige nu, men hvad skal den så gøre?! Den har jo stadig lyst til at tygge i noget, bære rundt på noget eller hoppe overstadigt rundt, fordi der kommer gæster...


    Så hvad skal man gøre i stedet?
    En løsning kunne jo være at ignorere hunden, så man ikke behøvede at irettesætte hunden... Men det ville jo ikke stoppe din hund fra at hoppe op, gnaske i dine nye sko eller stjæle dine underbukser. Det du har brug for, er en måde at stoppe hunden, i det den laver og i stedet sætter den igang med en mere "passende" aktivitet UDEN, at hunden går glip af alt det sjove.

    Start med at fokusere på, hvad du gerne vil have i stedet for, hvad du IKKE vil have. Det giver dig nemlig en gylden mulighed for at belønne og rose din hund (positiv forstærkning) i stedet for hele tiden at irettesætte den (negativ forstærkning).

    Ved at fokusere på, hvad du gerne vil have, giver du også dig selv noget konkret I kan træne - et mål om du vil - og du lærer hunden den "korrekte" måde, du gerne vil have den opfører sig.

    Eksempel: Hver gang du får gæster hilser din hund dem ved at hoppe op ad dem. Det vil du selvfølgelig gerne have, den holder op med! Men hvad vil du have, den skal gøre i stedet?

    Holde 4 poter på gulvet: Ros og beløn hunden, hver gang den har alle 4 poter på gulvet. Men hvorfor ikke gøre det endnu nemmere for hunden at gøre det rigtige? Smid en håndfuld godbidder væk fra gæsterne, som hunden kan snuse op og spise - med alle 4 poter på gulvet.
    Hoppe op i sin hundekurv og vente: Send hunden i kurven og ros og beløn den for at hoppe op i den og blive der. Og send den stille og roligt tilbage i kurven, når gæsterne alligevel er lidt for spændende, så den kom til at hoppe op ad dem alligevel. Og ros og beløn den for at hoppe derop og blive der.

    Hvad der før var en negativ oplevelse for hunden med en masse NEJ! og NED! når den overstadigt hopper op ad gæsterne, er i stedet blevet en positiv oplevelse, hvor hunden hilser stille og roligt på gæsterne og får masser af ros og godbidder for at gøre det rigtige.

    Når det handler om at stjæle undertøj eller tygge i sko er det nemmere at aflede hundens opmærksomhed fra sine tyvekoster og i stedet give den noget andet at lave. Og så i øvrigt fjerne de genstande den elsker at stjæle, så den ikke længere har muligheden. Saml sokker og underbukser op fra gulvet og smid dem i vasketøjskurven. Stil sko og støvler op eller ind i et skab.

    Kald hunden til dig, ros og beløn den for at komme og giv den så noget andet, den kan bære rundt på eller tygge på. Hunden får ikke alene ros og belønning for at komme, men du lader den også fortsætte det sjove, den havde gang i - selvom det nu er med noget, du synes, er mere passende end dine underbukser og sko!

    Du kan oven i købet også lige lege en hurtig omgang tovtrækning med din hund eller kaste noget, den kan fange for at gøre det hele lidt sjovere og mere værd end dine sko og underbukser.


    Træning med positiv forstærkning...
    ...betyder ikke, at du KUN skal belønne ønsket adfærd og derfor ignorere den uønskede adfærd. Det er aldrig en god ide at ignorere, når hunden gør noget, den ikke må eller du ikke vil have, og så ellers håbe på den vokser fra det med tiden eller holder op af sig selv, når den ikke får nogen reaktion. Det den gør i dag, får du mere af i morgen og til sidst bliver det en indgroet vane, der er svær at slippe af med.

    Men omvendt så er det også sådan, at det du belønner, får du mere af. Og det du får mere af, bliver en vane. Sætter du oven i købet begivenhederne op sådan, at hunden kun kan gøre det rigtige i situationen, og du derfor kan belønne hunden i stedet for at irettesætte, så kan du aktivt gå ind og give din hund en masse gode vaner:

    4 poter på gulvet, når der kommer gæster.
    Det gode valg, når den vil bære rundt på noget er altid dens sutteklud - ikke dine underbukser!
    Tyggelegetøj eller -ben er altid det bedste valg - ikke dine gummisko!


    Det tager tid...
    ...at opbygge gode vaner! Men selvom det kan virke besværligt og som hårdt arbejde at ændre en hunds dårlige vaner, så har det hårde arbejde en selvforstærkende effekt! Hver gang du er nødt til at stoppe hunden ved at kalde den til dig, aflede dens opmærksomhed fra dine gummisko ved at lege med den og/eller give den noget mere passende at tygge i, så tilføjer du værdi til hundens egne ting. Den lærer, at dens egne tyggeting altid er forbundet med ros, godbidder og sjov leg, mens dine gummisko kun er forbundet med at tygge. Din hund vil derfor efterhånden SELV vælge tyggelegetøj eller -ben, netop fordi du har øget deres værdi og det jo stadig giver hunden muligheden for at tygge i ting. Det er blevet en vane for den, at den vælger sine egne ting, når den får lyst til at tygge i noget. Dine gummisko er ikke længere en mulighed, den overhovedet overvejer!

    Og den har lært det, med positiv forstærkning - uden du nogensinde har sagt nej!!!

    Ros og belønning for at komme, når du kalder.
    Sjov leg med passende legeting eller mad.
    Mulighed for at få afløb for dens tygge-lyst!

    Du er blevet kilden til alt det sjove og gode i verden og ikke længere den sure politibetjent med den løftede pegefinger, der forbyder alt det sjove!

    Kopieret fra: https://xn--legendelethundetrning-v3b.com/f/derfor-skal-du-ikke-sige-nej-til-din-hund


    Den her træningsform taler mere til mig end jeres nej-indlæring smiley fred være med det.


  • #203   14. jan My little sunshine, og hvad hvis han ikke reagerede på dig første nej? Hva så? Ville du hæve stemmen en smule?

    Hunde skelner mellem sikker og ikke sikker adfærd. Hvis erfaring fortæller hunden at man bliver sur på den så er det klart at den skynder sig med at stoppe på et nej smiley

    Jeg bruger det bare ikke selv. Jeg er ikke fan og sådan det nu engang. Jeg guider min hund i stedet for at fortælle den hvad den ikke må.


  • #204   14. jan Nhg jeg tror slet ikke vi to er så uenige. smiley
    Der kan bare opstå situationer hvor et nej er virkelig godt at have. Kan det virke uden at træne det? Sikkert, jeg kan bare godt lide at de ved hvad det betyder når det er nødvendigt at bruge det.


  • #205   14. jan Apropos random gakkethed, man sætter ind for at lave en masse fyld:

    Stresslege – og fejlstimulering
    ”For Fido elsker det jo…..!”
    Man kan købe meget trillende- og trækkelegetøj i handlen, og derfor kan man da ikke tro andet, end at det bedste man kan gøre for Fido, er at købe dette til ham. Nogle vælger den billigere version, som er de pinde vi kan finde udenfor. Og hundeejerne kaster lystigt bolde, pinde, trækketov og bamser, som Fido styrter efter helt af fri vilje! Og vi bliver så glade over at se dens energi blive brugt! Og Fido eeeelsker jo at trække tov! Og vi syntes det er en fantastisk leg, især når Fido når til det punkt hvor den knurrer og brummer og kigger ”frækt” op på os, som for at sige ”jeg får den lige om lidt”.
    Og hver dag når far kommer hjem, skal der lige rulles lidt rundt på gulvet eller græsset i en rask brydeleg. Når fido ligger der nederst med tungen ud af munden og venter på at vi skal give den gas igen, kan vi jo tydeligt se at han nyder det…Ikke? Og han er helt oppe og køre af ”glæde” bagefter og spurter rundt i haven, ryster sig og tisser op ad det nærmeste træ, eller bider i ungernes bukseben….!

    Er Fido Ludoman?
    Vi kan hurtigt blive enige om, at Fido viser glæde ved at fange bolden, eller rende efter pinde. Det der sker i kroppen på hunden er, at den udskiller signalstoffet Dopamin, som er et af kroppens egne belønningshormoner, og Parathormonet (stress-/kamphormon) Adrenalin. Dopamin udskilles også ved god mad, sex og motion, og er i sig selv en del af det, at være en glad hund. Hos mennesker udløses det også ved held i spil. Man har fundet ud af, at dem som får diagnosen Ludoman, har en meget lav Dopaminproduktion og derfor meget let bliver afhængige af deres daglige fix. Narkotiske stoffer udløser også Dopamin i stor grad, og det er den virkning der gør en til narkoman. Men hvad har det med Fido at gøre?
    En hund er styret af drifter og instinkter, ikke fornuft og følelser. Den er samtidig skabt til at arbejde og dens arbejdsområde ligger i den race Fido er. Selvom hunden i dag er en domesticeret art, ligger alt dette stadig og ulmer i dens gener. Men vi har som almindelige hundeejere ikke mulighed for at tilfredsstille alle vores racers naturlige arbejdsegenskaber. F.eks. har vi ikke får, som hyrdehundene kan drive i parcelhuskvarterer. Og det er ulovligt at bruge Kamphunderacer til det de er lavet til. Og så glemmer vi alt for ofte, at de små nuttede hunderacer som maltesere og pomeranier har vi lavet til at alarmere, når der kommer nogen.
    Alle hunde er udstyret med jagt- og byttedriften. Så det pinde- og boldkast også stimulerer, er disse to ting. Hvad vi egentlig lærer Fido i legen er ”fang kaninen, fang kaninen, fang kaninen”! Det næste skridt i Fidos naturlige system, er ”dræb kaninen”! Hvor mange gange har man ikke set eller hørt om hunde, som flænser legetøjet eller pinden i stykker. Det er hundens naturlige afslutning på jagten. Hvis Fido kører rigtig højt i legen, kan man selv regne ud hvad der kan ske, hvis naboens lille Bomuldshund syntes det kunne være sjovt at deltage i legen. Eller i værre, genboens lille 3årige Sofie syntes det ser sjovt ud, og stavrer ud til Fido for at være med!
    Så, det vi hundeejere altså gør, er at simulere en eller anden aktivitet, som vi syntes er sjov, der helst samtidig skal køre hunden træt. En menneskeleg. Og her er det at det går galt….for en hund der kører højt i Dopamin, og adrenalin bliver altså ikke træt! Den bliver ved…og ved…og ved! Og jo mere man leger denne stressleg, desto større Dopaminproduktion, og jo mere afhængighed. Dvs. du til sidst har gjort Fido til Ludoman!
    Han skal have sit stof…helst hver dag. Helst hele tiden! Efterfølgeren til Adrenalin er Cortisol, som arbejder med kroppens immunforsvar! Tilstanden går på sigt over i usund stress, som i slemme tilfælde udløser Skizofreni og ADHD (Ja det kan hunde også få). I værste tilfælde kan det medføre døden. Det er før set hos f.eks. tjenestehunde af hyrdehunderacer.
    Derudover er alle de bratte Start og Stop hårdt for Fidos bevægeapparat og helt unaturlige. Især med bolde, da de hopper uforudsigeligt for Fido. Dette kan medføre skævheder i knogler og led, samt fiberskader. Ca. 80% af alle hunde har smerter, men hunden er sådan indrettet, at den ikke fortæller hvornår det gør ondt, før den har skrigende ondt.
    Mange bolde og andet legetøj er udstyret med en lille pibe-dims. Pibelyden provokerer jagtinstinktet, da den simulerer et byttedyr i dens dødsskrig. Puha, hvis den oversatte denne drift til naboens kat eller kaniner……eller naboens lille Sofie…!

    Gensidig respekt – eller tillidsbrud?
    Trække tov, trække pind eller tage ting fra hunden! Nogen træningspladser praktiserer denne leg. Man får lige hidset hunden op med lidt trækkeri, inden træningen. Hvis man seriøst vil træne Fido til at være en god familiehund, mener jeg det skal gøres med gensidig respekt. Fido lægger ikke det samme i legen som vi gør. Det kan medføre aggression fordi det er dybt nedværdigende for en hund at man hele tiden skal tage noget fra den. Dvs. du i praksis er i gang med at uddanne en kamphund! Dens dopamin-niveau stiger og ved ophidselsen udskilles kamphormonerne Adrenalin og Noradrenalin, samt Cortisol. Denne udskillelse sker hver dag for selv den mest velstimulerede hund, men overdrivelse er unødvendig, da man på ingen måde har lyst til at have en evig kampklar hund i sit hjem. Fido er sådan indrettet, at børn ikke er under ham i rangordenen (selvom vi forsøger nok så meget). Fido vil begynde at vogte sine ejendele og mad og en dag ender det i bidmarkeringer eller bid. Og det vil sikkert og vist blive på et barn!
    Alfa omega er, at du konstant er inde og arbejde med tillidsbrud. Arbejd hellere med gensidig respekt og lær dine børn aldrig at tage noget fra Fido, eller byt med en godbid og takke ham for ”gaven”. Man kan selvfølgelig komme i situationer, hvor man er nød til at tage noget farligt ud af munden på hunden. Lær den at bytte med en godbid eller afled med et stykke legetøj og tak den rosende. Så får du en hund der stoler trygt på, at du altid ved bedst.
    Det er derudover rigtig hårdt for dens nakke og tænder at få alle de ryk i munden. Den kan ikke regne ud når du rykker i tovet eller pinden. Jovist, Fido er stærk, men han er ikke usårlig.

    Mandelegen, der slider på krop og psyke
    Nogen mænd har en tendens til at lege macholege med deres hanhund. En tilsyneladende misforståelse er, at man skal vise Fido hvem der er den stærkeste og man skal vise vennerne, hvor
    stor og vældig stærk man er. Det er selvfølgelig brydelegen der her er tale om. Fido bliver taklet på gulvet og holdes nede. Fido holdes fast, bliver knurret af og har ingen mulighed for flugt. En hund der ikke kan flygte fra en ubehagelig situation, vil kæmpe. Hvis du selv har skullet holde din egen hund ved dyrlægen, når der skulle ske noget ubehageligt, så ved du hvad jeg taler om. Da den ikke kan flygte, vil den potentielt bide fra sig – kæmpe! Kamphormonerne udskilles igen, og man får igen den forkerte løsning på et problem, der slet ikke skulle være opstået.
    Hanhunde, som er vant til at ”lege” mandelege, har ligesom med trækkelege en høj forsvarszone, specielt omkring kroppen. Den kan blive rigtig farlig at have i huset, da den ikke stoler på, at den ikke hele tiden skal kæmpe for sin værdighed, mad og kropsfrihed. Desuden vil Fido få den opfattelse at manden ikke har styr på noget som helst og respekten ryger. Hvis det nu er manden der skal gå med Fido, vil man ofte se at hunden vil markere de områder de går på, meget højt og ofte, samt lave bagudskrab. Afføringen lægges ofte højt. Man får en hanhund der er konstant kampklar og testosteronpumpet. Igen er dette en meget hård leg for bevægeapparatet.

    Jamen – hvad pokker må vi så lege med Fido?
    Se, alle de lege som her er nævnt, er jo nogen som man altid har troet, der skulle leges med Fido. Problemet med legene er, at de kun får brugt den fysiske del af deres energi, ikke deres mentale. Og de lærer ofte hunden noget helt forkert. Det svarer til, at du hver dag kom hjem efter et fysisk hårdt arbejde kun havde muligheden for at spise og gå i seng. Du kunne ikke gå på aftenskole, lave en soduko, læse videre, snedkerere eller andet der krævede dine evner og mentale energi. De fleste mennesker ville gerne kunne kombinere fysisk arbejde med kompetencer og hjernegymnastik. Vi vil gerne udfordres lidt. Sådan er det i særdeleshed også med hunde! Hvis ikke de bliver brugt til det hunden som art skabt til, bliver de stressede på sigt og ofte med adfærdsproblemer til følge.
    Ligesom moderne pædagogik på små børn, hvor alt foregår via sanser, skal man selvfølgelig også udnytte de fantastiske sanser Fido er udstyret med. Hans næse og ører er superorganer, sammenlignet med menneskets. Derudover danner kroppen et andet lykkestof som hedder Serotonin, ved ro, berøring (massage), øjenkontakt, bestemte madvarer og hvile. Dette vil jeg som familiehunde-ejer selvfølgelig prøve at fremme. (Mennesker med depression, lider typisk af serotonin-underskud. Derfor får de piller med kunstigt fremstillet serotonin = Lykkepiller). Den raske hund kan ikke selv producere for meget Serotonin, som ved Dopamin. Derfor giver det mening at give Fido opgaver/madvarer der fremmer dette stof. Serotonin udvikles bla. af
    Tryptofan, som findes i rigtig mange madvarer, som f.eks Kalkun, laks, græskarkerner og flødeost
    (pas dog på med for mange mælkevarer). Se evt. her for mere info http://www.rapsol.dk/Da/ct244.php
    ALT HVAD DEN KAN BRUGE DENS NÆSE TIL ER GODE LEGE! Jeg vil derfor her liste nogle aktiviteter du kan lave med din hund, som tilgodeser både det fysiske, psykiske og mentale behov, som hunden har. Vær dog igen opmærksom på racernes forskellige behov. Nogle fungerer bedst med mere af det ene, end det andet:
    Udviklingsstadiet (hvalpe op til 6 mdr.)
    ? Socialisering med andre hvalpe eller rolige ældre hunde skal ske indenfor de næste 14 dg. i hjemmet. (Vigtigt for dens selvforståelse og udvikling af hundesprog). Max. 25 minutter ad gangen!
    ? Indkald – massivt. Absolut uden indfangning af hvalpen og kun ros!
    ? Øjenkontakt. Masser af dejlig øjenkontakt, hvori kun hundens navn og DYGTIG indgår som verbale ord. https://enghaveoghund.dk/onewebmedia/De%203%20essentielle.pdf
    ? Start hundetræning. Lad den dog lige finde til rette i hjemmet min. 3 dage først
    ? Lær den at søge efter dens foder på gulv eller på græs i små områder, der gradvis udvides (dog max 4x4 m. alt efter hundens størrelse)
    ? Miljøtræning på lyde, underlag, temperatur, lugte, bevægelser, maskiner, mennesker etc
    ? Små lette spor med dens mad eller godbidder i haven eller inde (lad endelig ungerne være med). Dog max 1 gang ugentligt på nye ting.
    ? Duftspor https://enghaveoghund.dk/onewebmedia/Spor.pdf
    ? 2-4 mdr.: lufteture, den samme rute hver gang. Ændre den 1 gang ugentligt en smule. 10x3 min. dagligt
    ? 4-6 mdr.: Lufteture, ændre turen gradvist, så den stadig kender den. 15x3 min. dagligt
    ? Kong, med en smule flødeost i, som den kan ligge og slikke i
    ? Kong med eget foder, blødt op med vand
    ? Snusemåtte med eget foder (regnvejrsdage)
    ? Efter 6 mdr. kan de arbejde med at pille godbidder ud af sodavandsflasker. Dog under opsyn!
    ? Giv den rå ben af bløde knogler til kløende gummer (f.eks.
    ribben af kalv og lam, små kyllingeben)
    ? Massage
    ? Gnub de kløende gummer med en tandbørste eller en våd vat-rodondel med lidt hundetandpasta
    ? Miniapport - En miniapport lærer hvalpen at samarbejde. Den lærer både at hente og aflevere. Kast ALDRIG apporten og lad apporten være noget der IKKE kan trille eller pibe. Byt med en godbid. MAX 3x dgl.
    ? Håndtering: lær den langsomt at vise ører, give poter, vise tænder
    ? Masser af hvile og søvn. Der skal ikke ske noget nyt hver dag. Sørg for at de restituerer min. 3 dage efter f.eks. hundetræning, dyrlæge, udstillinger, besøg etc.


    Hvalpe op til 1 år
    ? Fortsæt med socialiseringen. Sørg for at socialiseringen altid er med hunde, som også er velsocialiserede.
    ? Fortsæt hundetræningen
    ? Fortsæt med positive indkald og øjenkontakt.
    ? Fortsæt miljøtræningen, gerne på 2-3 ting ugentligt
    ? Udvid sportræningen. F.eks. til gåturen, eller sæt godbidder på stammer, som den kan nå.
    ? 6-9 mdr.: Luftetur 3x20 min dagligt. Søgeøvelser med 1/3 af dens foder
    ? 9-12 mdr.: Luftetur 3x30 min dagligt. Medbring sportræningen
    ? Kong/hule ben, med en smule flødeost i, som den kan ligge og slikke i. På varme sommerdage, kan kongen fyldes med dens foder og lidt suppe/fon og fryses. Så har de en dejlig is.
    ? Trælegetøj – hvor hunden skal finde sit foder
    ? Aktiveringstæppe – eller alternativt et sammenrullet håndklæde eller lagen med godbidder/foder i
    ? Vælte plastikkopper – i samarbejde med ejer. Kan udvides til rigtige kopper eller tallerkner
    ? Kasse med bolde – find foder heri
    ? Skift gerne dens foder ud med rå ben engang imellem. Pas dog på med rørknogler, da de slider på tænderne
    ? Massage
    ? Masser af hvile og søvn. Sørg for at de restituerer min. 3 dage efter f.eks. hundetræning
    Hunde over et år
    ? Giv den gas med alt det ovenstående. Du kan udvide gåturen med flere timer, om det kan passe ind.
    ? Gå evt. til agility 1xugentligt med de energiske racer og soft agility med de mindre energiske racer. Pas på med at overgøre det, da dette stresser især hyrdehunde, terrier og grav/rottehunde unødvendigt meget.
    ? Find selv på nye sjove lege hvor den kan bruge sine sanser. Der findes et hav af sjove søgelege for hunde på nettet. F.eks. har facebooksiden ”Hundeaktivering for fattigrøve” en masse sjove aktiviteter, som er ustressende for din hund.

    ”Jeg er sådan i tvivl….kan det virkelig passe?”
    Hvis du er i tvivl, om Fido bliver kørt for højt i disse stress-lege, så prøv at stoppe i 3 uger med bold- og pindekast, trække tov, tage mad ud af munden på den og lave mandelege. Fido vil den første uge komme med bolde og pinde. Du siger 1000 tak og stikker den en godbid og gemmer bold og pind væk. Bed mændene om at hilse venligt og kærligt på Fido i stedet. Lær Fido at tovet skal bæres, ikke trækkes og flås i stykker. Kort sagt: Tag ansvar for Fido. Du er den eneste den har.
    Jeg håber du blev meget klogere af denne artikel. Rigtig god fornøjelse ?
    Kilder:
    Rie Ravn – Center for hundeadfærd
    Anders Halgren – Svensk hundepsykolog
    Roger Abrantes – Adfærdsforsker
    Brigitta Wikström – Dyrlæge og forfatter til Hundens sygdomme



  • #206   14. jan Jeg tror jeg slutter og takker af herfra med en lille reminder fra sødeste Mie fra Succeshund (hjerte) smiley

    https://www.instagram.com/reel/C6JpV2-siBm/?igsh=MWw3eTk0NWN4cWJh

    Nej tak til nej smiley

    Kan I nu have det så godt som I ser ud allesammen. Og træn som I synes fungerer for jer.


  • #207   14. jan Ja selvfølgelig ville jeg hæve stemmen, den gør jo immervæk noget der er til farer for den selv eller andre.
    Nej er jo ikke, ej lad lige være med at flå toiletpapir rullen i stykker i hele huset. Det bliver brugt når den skal stoppe lige nu. (først nævnte ville jeg nok bare dø af grin af, indtil jeg skulle rydde op)


  • #208   14. jan Anne - træner PH, DCH og IGP
    Isabelle - "familiehunde"ejer, der lufter hund i skovene i Nordsjællland
    Kirsten - opdrætter af nogenlunde de sjoveste whippets ever (får ihvertfald mig til ind imellem at sprutte kaffe ud af næsen, når jeg læser Kirstens indlæg om hvad de NU har fundet på)
    Obster - ejer af et par stædige bulldogs
    Karina - træner lydighed på højt plan, har MAS og tidligere trænet husky´s
    Lens - on and off hundeejer, der har læst og prøvet en masse .. og har en masse ord, som jeg ind imellem slet ikke forstår hvad betyder
    Jeg selv - træner IGP på internationalt plan og stiller til konkurrencer i udlandet

    ...og så lidt flere som ikke er nævnt her ..

    Er vi en homogen gruppe, som er enige om alt ?
    Ikke rigtigt vel ..
    Men når vi allesammen, på tværs af racer, hobbies, sport, erfaring .. siger, at det som bliver missioneret ikke er korrekt ..

    Skal man så tage hatten af for en SÅ dumstædig person, der ikke er det mindste smule i tvivl - eller ihvertfald åben for at hun KUNNE tage fejl ????

    Jeg mener det ikke - interessant, men ikke skide overraskende, at du gør CM smiley


  • #209   14. jan I mine yngre dage var jeg hjælper i en hundetræningsklub i Hillerød, men det blev aldrig til mere end det. Ikke desto mindre nåede jeg at deltage i et par kurser for instruktørerne om hhv. klikkertræning og hundesprog/dæmpende signaler inden jeg stoppede.

    Aj men overfor SÅDAN en kapacitet, så må man vælte kongen .. respekt og jeg forstår dæleme godt, at det er en SÅ erfaren person, du vælger at følge, NHG smiley smiley smiley smiley smiley


  • #210   14. jan #181

    Jeg kan forsikre dig om, at jeg ikke lader hende brænde sig, det er jo derfor jeg forhindrer hende i at springe op på komfuret med et a-a. Whipperne nøjes nemlig ikke med at sætte forporterne op på på ting de gerne vil undersøge, de hopper helt op og specielt de unge whippets er frygtløse, når det gælder ting de vil undersøge (jeg har også en, der klatrer i træer, men det er en anden historie)

    Men i og med, at vi også har brændeovn, som de nyder at ligge foran, så finder de af sig selv ud af, at det ikke er behageligt at komme for tæt på ting som er meget varme og så stopper de med at ville hoppe op mellem gryder og pander.

    De kan muligvis stadig finde på at hoppe op på køkkenbordet, men pyt, det er ikke farligt i samme grad og vil man gerne have en hund, som synes det er fedt at stå på et udstillingsbord, tja, så bliver det altså ikke bremset . Det med at springe op på ting, bruger jeg nemlig i høj grad som belønning også smiley

    Ingen har nogensinde brændt sig for alvor, det er jo det jeg prøver at forhindre smiley


  • Isabelle
    Isabelle Tilmeldt:
    okt 2023

    Følgere: 114 Emner: 30 Svar: 3.525
    #211   14. jan "Isabelle, hunde ved ikke at der er ting de ikke må/godt må. Hunde ved kun at der er noget der er sikkert for dem/ikke sikkert."

    Mine hunde ved godt, at der er ting, de ikke må - og jeg har aldrig skældt dem ud for at få dem til at lære det. Jeg har afbrudt handlingen med et nej. Super simpelt.

    'Hvis en hvalp bider den voksne hund i øret reagerer den voksne højst sandsynligt fordi det er ubehageligt. Den reagerer ikke for at lære hvalpen en lektie."

    Det er jeg enig i, men når en morhund lægger sit kødben lidt foran sig selv og ikke langt fra en hvalp og giver et knur, hvis ungen forsøger at tage benet, lærer hun den, at man ikke må tage andre hundes mad. Det har jeg oplevet flere gange med mine tæver - ret fascinerende at følge smiley


  • #212   14. jan Altså nu ved jeg ikke helt hvordan man trænede hunde i '70-erne. Jeg startede først med at træne mine egen hund midt i '80-erne smiley Den gang var rigtig meget træning stadig baseret på at fravær af straf er lig med belønning. Man kan på ingen måde sammenligne det med det man gør nu. Siden dengang er der lavet en masse forskning i hundes adfærd og relationer til mennesker. Og det har trods alt fundet vej ud i hundeopdragelse og træning. I '90-erne begyndte der at ske en ændring i træningsmetoderne. Der var der dog stadig en meget udbredt forestilling om at hunden skulle kende sin plads, om hierakier og at man fx var nødt til at 'læse paragraffer' med den, hvis den 'stak snuden for langt frem'.
    Jeg tror sådan set ikke at der er nogen herinde der træner på den måde mere. Vi træner vist allesammen fx. med at 'sætte hunden op til success' ved at tilpasse træningen så vi er sikre på at hunden får en success og kan belønnes for korrekt udført adfærd nok gange til at det bliver den adfærd hunden vælger på et givet signal.
    Jeg var til rally med Penny i går aftes. Da vi er færdige med træningen skulle instruktøren lige give besked om hvor vi skal træne næste gang. Ejer af en stor rottweilerhan på holdet var lige uopmærksom på sin hund et øjeblik og han stak sin snude i fitten på Penny. Penny sagde 'GIDER DU GODT HOLDE OP -SKU!!!' Rottweileren tog næsen til sig. Jeg sagde 'se her' til Penny. Hun kiggede på mig og vi tak væk fra rottweileren (hvis ejer selvfølgelig tak ham væk fra Penny). Det Penny gjorde var en irrettesættelse af rottweileren. Og den blev forstået. Så jo, det forekommer altså blandt hunde smiley
    Ingen hunde blev skældt ud - af andre end Penny - og ingen hunde led nogen overlast. Det er sådan det foregår når vi er til træning. Vi render ikke rundt og skælder og smælder og bruger metoder som man gjorde i gamle dage. Heller ikke selvom vores hunde har lært et signal der får dem til at stoppe den adfærd de har gang i og lige se op og afvente en ny instruks. Basalt set er det jeg har gjort at træne hunden i impulskontrol på et signal.
    Mht den med traileren og en reaktiv hund. Det er ikke sikkert at hunden er reaktiv fordi den er bange for trailere. Det kunne jo være at den synes den fedeste fest var at jagte traileren. Det kan være rigtig rigtig svært at stoppe udelukkende med afledning. Hvis det har en højere værdi for hunden at jagte en trailer end at spise en godbid så komme man ingen vegne.
    I min uddannelse indgår en del læren om adfærd og indlæringsteori. Det er et område jeg følger med i og som jeg godt kan lide at nørde i. Jeg har gennem tiden trænet hos mange forskellige trænere og taget mange forskellige kurser inkl. hos Anders Hallgren, Irene Jarnved og Canis. Hos Irene Jarnved har jeg engang fået at vide at 'med en hund, så selvsikker som min, gjorde det faktisk ikke noget at jeg fortalte ham at den adfærd ville jeg faktisk ikke se'. Intet er sort-hvidt smiley
    Det jeg gennem tiden har lært er at være nysgerrig og ikke bange for at prøve at gøre tingene anderledes end jeg plejer. Men også at forholde mig kritisk. Og så har jeg lært ikke at lytte for meget til folk, der mener at have fundet den ultimative sandhed - og som holder meget stædigt på den smiley


  • #213   14. jan NHG - og på mange punkter er vi ikke uenige, nogle ting er bare ikke så enkle, som de beskrives.

    For mine whipper er der større belønning i at hoppe op af gæster end at spise godbidder fra gulvet. Derfor lukkes de i køkkenet, når der kommer gæster, som ikke kan kapere det og de kommer ind og hilser, når der er ro på igen. Det samme når mine små børnebørn kommer, hundene skal jo ikke vælte dem.

    Hunde og børn elsker hinanden, derfor er der altid voldsom gensynsglæde, men af gode grunde kender hundene jo ikke deres egen styrke.

    5 hunde kan virkelig gejle hinanden op smiley

    Med hensyn til hundemødre og hvalpe, så oplever jeg, at både mine mødre og øvrige flok er ufattelig overbærende overfor hvalpe, det er utroligt, hvad de små bæster kan få lov til uden konsekvenser. Når jeg har hvalpe er der altid mindst en af de andre tæver som også lægger mælk ned og hvalpene er sammen med hele flokken (whipperne er udprægede flokhunde), når mødrene tillader det (2-4 uger gamle) Det er ufattelig rørende at opleve, hvor meget omsorg alle viser de små.

    Jeg har ofte hvalpe som bliver til de er 12-16 uger, enten fordi de skal til udlandet, eller for at det passer bedst med kommende ejers ferie. I hele den periode, bliver der højst løfter en overlæbe fra de voksne, hvis en hvalp overtræder deres grænser.

    Til gengæld, når jeg beholder en hvalp og vi når 5-6 måneders alderen, som er der hvor jeg er nu med Jasmina, så bliver der råbt højt af de voksne, hvis deres grænser overtrædes og Jasmina ikke har fattet deres mildere signaler, det lyder måske voldsomt, men er ret naturligt og ukompliceret.

    Eksempelvis, så graver Jasminas moster Daisy sig altid ned under dyner og tæpper, kommer Jasmina spænende og hopper på hende i den situation, ja så råber Daisy højt. Kommer Jasmina derimod stille og roligt, så kan hun uden det mindste bøvl få lov til at lægge sig ved siden af Daisy og så sover de begge videre.

    Indtil for kort tid siden har Jasmina også fået lov til at hugge fangne mus fra de voksne, den går heller ikke længere, men der skal ikke brøles mange gange, før Jasmina forstår, at nu er den adfærd ikke acceptabel længere og så stopper den. Whipperne går ofte kollektivt på musejagt og reglen er tydeligvis, at den som nupper musen først også er den som får lov til at æde den, ret simpelt, men de unge skal jo lære reglerne, så flokken kan fungere uden for meget drama. Der er ingen grund til at bruge unødig energi på konflikter.


  • #214   14. jan #212
    "Mht den med traileren og en reaktiv hund. Det er ikke sikkert at hunden er reaktiv fordi den er bange for trailere. Det kunne jo være at den synes den fedeste fest var at jagte traileren. Det kan være rigtig rigtig svært at stoppe udelukkende med afledning. Hvis det har en højere værdi for hunden at jagte en trailer end at spise en godbid så komme man ingen vegne."

    Helt enig, det er et ikke helt ualmindeligt problem, at mynderne mener, at cyklister, skateboards, løbehjul med videre er jagtobjekter og oftest er de jo så i snor, så "byttet" bevæger væk fra dem. Det får dem til at kaste sig frem i linen og gø ret voldsomt. Normalt vil de have den adfærd, hvis de er i snor og ser et byttedyr, men nogle kanaliserer det over på cykler og lignende.


  • #215   14. jan Kirsten, du skal bare bede dine hunde om at tænke på blå smiley smiley

  • #216   14. jan Anne - Det vil jeg prøve, hvis alt andet glipper smiley

  • #217   14. jan Jeg tror grundlæggende, at "problemet" i den her diskussion blev klarlagt af Anne i hendes (forståede) udbrud ang. Kirsten og de falskforbrændte hundepoter: NHG forstår ikke det, der skrives, på den måde, som det er hensigten, at det skal forstås (og som flertallet ser ud til at forstå det).

    Det er fx tydeligt i, at NHG konsekvent i tråden bliver ved med at udtrykke, at NEJ er en kommando, som gives enten vredt, højrøstet, i sine følelsers vold og/eller i kombination med aggressivt kropssprog. Det understreges flere gange af forskellige personer, at det ikke er tilfældet, men NHG vedbliver med den opfattelse - ergo optager NHG ikke budskabet, sandsynligvis fordi vedkommende ikke KAN optage det ud fra det skrevne.

    I sidste ende tror jeg nemlig ikke, at nogen af parterne står så frygteligt langt fra hinanden. Men fordi budskabet ikke modtages, som afsender ønsker det, så bliver emnet sat på spidsen med det resultat, at alle parter er frustrerede.


  • Lens
    Lens Tilmeldt:
    apr 2018

    Følgere: 667 Svar: 5.765
    #218   14. jan Kirsten, du skal bare bede dine hunde om at tænke på blå smiley smiley


    Hvis det lykkes konkret så klik den lige... ( smiley )



  • #219   15. jan @214: Jeg tror det kan være svært helt at forstå hvor svært det kan være at lære en hund, hvor den ultimative belønning er at jagte noget, IKKE at jagte dette noget før man selv har stået der smiley Min gamle Dobermann Perle jagtede cyklister. Det var ikke fordi hun hadede cyklister eller var bange for dem eller sådan noget. Nej, det gav hende ganske enkelt et stort kick og var en kæmpe belønning at gøre det. Det tog EN ENKELT gangs stor success (jo, seriøst) med adfærden, da hun var en ung hund, så havde hun lært at der bare ikke var noget federe. Hun var seriøst madglad og elskede at lege med mig som belønning, men valgte til enhver tid 'løb efter cykel' over bolde og mad hvis hun fik chancen. Og ja, jeg må have fejlet et eller andet sted - men det kan man jo ikke bruge til noget. Jeg prøvede med afledning og belønning for fravalg i flere år; jeg ville jo helst at det skulle kunne lykkedes med det gode. Det flyttede INTET. Jeg trænede 'STOP Jagten' efter Irene Jarnveds opskrift og det virkede fint på kaniner, rådyr og alt muligt andet end cyklister. Der var ganske enkelt ikke andet at gøre end at lære hende, at det kan være forbundet med ubehag at løbe efter cyklister (altså at lære hende at det er 'ikke-sikkert'). Det er bare ikke særlig fedt at have en Dobermann der fræser gøende afsted efter cyklister - uanset at hunden er lykkelig når den gør det. Jo, man kan sørge for at det ikke kan ske - og så er der altid risikoen for at det alligevel sker. Det skete heldigvis ALDRIG at hun var løs og udenfor et hegn når hun gjorde det (bortset fra den allerførste gang). Der var heldigvis altid et hegn mellem hende og cyklisterne. Men hegn eller ej folk bliver megaforskrækkede: Cyklister når ikke at se at hunden har en fest og ikke har til hensigt at æde dem. Jeg kunne ikke blive ved med at leve med det. Jeg allierede mig med nogle træningskammerater, som ved hvad de laver, på cykler og en lokation, hvor det kunne lade sig gøre at lade hende rende løs. Og ja, så fik hun sig et par gedigne forskrækkelser, da hun rendte efter dem. Jeg var hele tiden 'good guy' så hun ikke forbandt det med mig. Det var ikke sådan så hun blev bange for mine træningskammerater (jeg tror aldrig hun nåede at opdage at det var dem) eller for cyklister. Det gjorde at vi kunne gå rimeligt afslappede ture på steder med cyklister og jeg kunne belønne hende for at konstatere 'cykel' og så få en belønning for kontakt til mig istedet. Det gjorde at jeg ikke skulle have øjne i nakken altid på træningspladsen, hvor vi har et langt stræk på ca 1 km med cykelsti udenfor hegnet og have fat i min hund hvis der kom cykler. Jeg kunne istedet bare kalde 'Peeeeerle', hvis hun lige satte af. Så valgte hun cyklen fra (nååååh ja, dårlig ide) og kom til mig istedet og fik belønning. Hun så på intet tidspunkt 'ked af det' eller bange ud efterfølgende i forbindelse med cykler.
    Det eneste jeg fortrød bagefter var at jeg ikke havde valgt den løsning noget før.


  • #220   15. jan Jeg er startet til hundetræning og det er mega fedt. Jeg vil gerne anerkende og respektere deres arbejde og de ved sgu noget mere end jeg gør. MEN: de går også ind for at man ikke bruger nej eller irettesættelse. Men mere er på forkant og afleder.
    Jeg kan godt lide tankegangen men et indlært ''nej'' efterfulgt af afledning og ros virker bedst her


  • #221   15. jan Bare-Mig - jeg kunne heller ikke selv drømme om at bruge nej i indlæring og/eller på træningspladsen, for der kan hundene IMO ikke gøre noget forkert, og hvis jeg får en anden adfærd end ventet, så må jeg ændre på mit set-up.
    Så den vej rundt er jeg helt enig med dine instruktører smiley


  • #222   15. jan Det er jeg også smiley men i praksis hjemme vil jeg bruge det. Ikke for at bruge det konstant men som en guide

  • #223   15. jan Jeg kan ikke forstille mig hvordan jeg skulle ha hund og undgå at ha en form for stop ord, selvfølgelig ikke i forhold til træning og indlæring og situationer hvor min hund er utryg.

    Jeg har ikke en velopdragen hund, der sætter sig pænt og stille når der kommer gæster, eller som ligger på sit tæppe når jeg spiser, når vi kun er hende og mig så er der altså ikke så mange grænser, og vi er alene 90 % af tiden.

    Men når hun 5 min efter at ha fået sin morgenmad tigger om morgenmad, ved at sætte sig foran tv'et og stirre på mig, hun kan blive ved længe, så siger jeg altså nej,.
    Hvis jeg skal aflede min hund, så er det der virker godbidder, bruger hendes mad, men hun er altså ikke dummere end, at hvis jeg hver gang, hun gør noget hun ikke skal, lokker hende væk med godbidder, så dør hun altså af overvægt, for hun kan sagtens lægge to og to sammen, been there....

    Min hund venter heller ikke på at jeg skal bede hende om noget, sætte hende i gang, hun har en stærk vilje og har sine prioteter og der virker det altså ikke altid at være pædagogisk, og nej råber ikke og er ikke vred, men et bestemt nej/stop skal der altså til.
    Det kan godt være jeg ikke er den bedste/perfekte overskudsagtig hundeejer men jeg har en skøn hund der som 10 årig er frisk, Frejdig ,fuld af ballade og ikke det mindste bekymret for korrigering eller hvad vi nu skal kalde det uden at det bliver tolket som raseri.

    Jeg tror hunde er lige så forskellige som os mennesker, og min er bare ikke til fals for søde ord og regnbuer hvis hun har set noget spændende/lækkert.


  • #224   15. jan Her er noget af det første der bliver lært NEJ. Og det betyder: "Hvad du end er i gang med, så stop det NU"
    Og så kan der smutte gloser som "lille skid", "skidespræller" og det efterfølges ofte af godbidder, så de ELSKER bandeordene smiley


  • #225   16. jan Hvem behøver tv-serier på sin fridag når man har HG smiley smiley

    Jeg indser at jeg burde nok finde noget terapi til de slukkede vovser i husstanden for de har da begge fået et nej hist og pist.. "nej" du må ikke tage de sting ud af dit ben, "nej" du må ikke jage det rådyr det er en nederen idé, "nej" snus er ikke en hundedelikatesse osv. Stakkels uskyldige væsner..

    Men hvad ved jeg, jeg er ikke ekspert..


  • #226   16. jan Nu er den her tråd en km lang og jeg har først set den nu. Men hvis ikke Fido tåler et NEJ!!! så er der fandme noget galt med avlen.

  • #227   17. jan Jeg kom til at bruge ord forkert i dag. Konrad har en dårlig vane med at hoppe op og hugge ting, også når vi træner. Det er et af vores fokus-punkter og jeg skal altid være på forkant og belønne når alle fire poter er på jorden. I dag blev det til “ej men så lad da være”
    Heldigvis er han begyndt at forstå hvad jeg vil have ham til


Kommentér på:
Det med skæld ud

Annonce