{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.799 visninger | Oprettet:

Kan leve med HD {{forumTopicSubject}}

Vi har en Westie med HD som ind i mellem har smerter men ellers fungere, vi har været ret nervøse for om hunden skulle aflives.
Nu er det så jeg sidder og googler om HD og læser at hunde faktisk sagtens kan få et tåleligt liv med HD, men at det selvfølgelig kan blive dyrt.
Der er faktisk kun meget få tilfælde hvor aflivning er nødvendigt.
Så er det jeg undre mig, jeg ser uhyggeligt mange hunde herinde der bliver aflivet pga denne sygdom og når nu div dyrlæger selv skriver der kan gøres noget både for de unge og de ganmle, og det er et fåtal der bør aflives, hvordan kan det så være så mange ryger væk?
Der står iøvrigt at unge hunde op til 8 mdr der får konstateret HD ofte bliver normale da det tager tid at udvikle bækkenet ordentligt, men jeg ser ofte meget unge hunde der aflives?
Vi går ikke ind for at aflive vores, han halter ja, men han fungere og spiser, leger og er glad, så længe han gør det vil vi slet ikke tale om aflivning, det er da besværligt til tider, men man afliver vel ikke blot en hund fordi den halter eller gør man?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Kan leve med HD
  • #1   24. jul 2010 Næhh man afliver vel ikke fordi den halter. Jeg aflivede begge mine pga HD fordi de havde tydelige smerter. Og at hunden virker glad og leger betyder ikke nødvendigvis at den ikke har ondt. Der skal meget til før den viser tegn på svaghed.

  • #2   24. jul 2010 Det betyder vel heller ikke den lever i pinsler, jeg synes det er en svær afgørelse at sige, nuvel den halter, den har ondt, væk med den, lidt hårdt sagt, håber du forstår meningen.
    Jeg har det lidt sådan at dyrlægen må være nærmest til at afgøre sådanne tilfælde, og det er jo præcis dem der siger de kan få et tåeligt liv, og der findes mange behandlingsmuligheder og operationer.


  • #3   24. jul 2010 Jeg mener bestemt ikke jeg er egoist, men jeg vil gerne give min hund en chance, blot fordi jeg kan aflive den, betyder det jo ikke jeg skal vælge den udvej som det første.

  • #4   24. jul 2010 Det går nok:)
    Forstod godt meningen, men er lidt chokeret over hvad dyrlægerne selv mener kontra de enormt mange hunde der aflives.
    No harm done:)


  • #5   24. jul 2010 Husk hunden går ikke på billederne.

    Nogen hunden trives fint med hd i svær grad og andre kan ikke klare det med hd i mild grad, så kig på hunden og se hvordan livet er for den


  • #6   24. jul 2010 Nu kommer vi til det svære, for at se på hunden og vurdere dens liv, er jo en menneskesag, hunden tænker på ingen måde som os og lever sit liv som dens natur byder sig, vi menneskeliggør ofte vores hunde og pålægger dem følelser de slet ikke har.
    Så når jeg nu skal kigge på min hund, så er det mine følelser der afgør dens skæbne, men hvis en anden kigger og har andre følelser, så vil handlingen blive anderledes.
    Jeg forstår godt meningen i en hund ikke skal lide, men så længe dan kan behandles, mener jeg da man skylder den at forsøge.


  • #7   24. jul 2010 Mange hunde lever fint med HD - jeg har selv to med hhv C & D hofter.

    Man kan behandle med injektioner (læs indsatte link), hvilket jeg har hørt om flere hundeejere, har fået gjort med gode resultater, og det er kanp så dyrt som fx at få lagt guld ind.

    http://www.dyrlaegehusetkolding.dk/artikel_behandling_af_slidgigt.html


    / Trine


  • #8   24. jul 2010 ˜”°*º• Polski Owczarek podhalanski •º*°”˜ .
    Woow 1000 tak for linket, super godt:)


  • #9   24. jul 2010 PS...

    Så tror jeg ikke man vælger aflivning som første løsning, men der er grænser for hvor meget en hund skal gå igennem, og jeg har sagt til mig selv at ingen af mine hunde skal leve konstant på smertestillende, og da hunde har en meget høj smertetærskel vil det være svært at afgøre hvornår en hund har ondt.

    (Fik for nyligt at vide, at en amerikansk undersøgelse viste at hunde havde op til 40% smerter inden de udviste tegn på det, hvordan man så end måler sådan noget???)

    / Trine


  • #10   24. jul 2010 Cartrophen er ikke dyrt og derfor kan man godt afprøve om det har en virkning, men ikke alle hunde reagere på det

  • #11   24. jul 2010 Nej det er sikker rigtig, men jeg satte linket ind fordi jeg har hørt om positive erfaringer på både hunde og mennesker - det er jo gigtbehandling, men hvis det virker på ens hund så er det jo en mulighed!

  • #12   24. jul 2010 Absolut, Fie har fået det 2 gange på grund af hasen og den ene gang så jeg forbedring og mener ikke jeg gav mere end 400 for behandlingen, så det er værd at prøve

  • #13   24. jul 2010 Tja det er en svær ting at afgøre, hunden kan jo dårligt tale med:)

    nej selvfølgelig skal en hund ikke leve med store smerter i 15 år, men det jeg studser over er jeg ofte ser en hund får konstateret HD og aflives inden for 30 dage, det undre mig når man faktisk kan gøre noget, og jeg går ret meget op i disse ting da vores egen som sagt har det.
    Han skal sørme heller ikke lide, men hvornår gør han det, hvornår gør han ikke, som det er nu halter han efter lang hvile, men når han er i gang er der knalp på ham, så vil nogen sige han godt kan have ondt alligevel, men jeg vil mene han lever tåeligt så længe han er glad, leger spiser og vil putte.
    Vi har så desværre allergi oveni som han også behandles for, så man kan sige han er belastet, men jeg afliver ikke før min dyrlæge som jeg stoler 100% på siger at nu er det tid, indtil da får han chancen for at være her i livet.


  • #15   24. jul 2010 En ting er hvad ens dyrlæge siger noget andet er hvordan man som ejer oplever sin hund.
    Jeg tror det er de færreste der vælger aflivning, uden de har forsøgt sig med div. former for behandling og kosttilskud.
    Min erfaring er at hundeejere med HD hunde eller hunde med ledproblemer iøvrigt, gør rigtig meget for at deres hunde skal trives, og have en godt hundeliv med masser af livskvalitet.

    Så længe en hund kan lege og trives med andre hunde er der livskvalitet, og ingen grund til aflivning, men bliver den agressiv kunne det tyde på smerter... og så er nok - nok


  • #16   24. jul 2010 Amanda, dyrlægen kan ikke bedømme hundens smerter, får dem smertestillende, er det ikke sikkert den får nok.
    Da smerter både hos mennesker (somm kan fortælle om de får nok) og hunde er meget forskelligt.
    Da min tøs blev steriliseret (fjjernet det hele) havde hun fået en insprøjtning som skulle holde 1 døgn, det gjorde den bare ikke, så hun fik næste dags smertestillende.
    Min dyrlæge siger at ejerne bedsst selv kan bedømme om hunden trives,


  • #17   24. jul 2010 Jeg havde en Border collie med HD D2. Han blev opereret som 6 årig og levede til han var 11 år, og det var ikke på grund af HD han blev aflivet.

  • #18   24. jul 2010 Mht. smertestillende , så synes jeg hurtigt man kan se om der virker eller ej.

    Der er en del typiske tegn på smerter, små signaler som hundene sender, kunne være

    Pludselig lydfølsom

    Trækker sig i mødet ved andre hunde, eller er mere på "vagt"

    Halen går mest til en side (kompensere for evt. dårlig side)

    Sover meget

    Vender hovedet og smasker når man kæler for hunden og rammer et bestemt område.

    Der er mange små tegn som de viser


  • #19   24. jul 2010 Rene: du har li nævnt alle de symptomer min Eddie havde, han havde gigt i den nederst del af ryggen, samt en løshed i hofterne. Men da han blev HD fotograferet, ku de ik forstå han kun havde B-hofter så stift han gik bagtil. Han var på rimadyl i 9 måneder stortset, kosttilskud osv, uden virkning. Så var han til sidts på en prednison kur uden virkning overhovedet, udover hans allergi forsvandt i max 3 dage...

    Vi ku aldrig vide om han var smertedækket nok, og da 2 rimadyl om dagen ik havde nogle effekt. Valgte vi at gi ham fred, bare tanken om han gik rundt og havde ondt... Og vi ik ku gøre noget ved det, en operation valgte vi fra, da den ik stillede en garanti som jeg ku leve med...


  • #22   24. jul 2010 Min blev 4½ år gammel, og til dagligt ku jeg knapt få ham ud af kurven for at tisse. Men han manede sig op når min mand kom hjem fra job, syntes ik det er et værdigt liv for en meget aktiv hund... Han viste smerter overfor mig 2-3 gange, og det var så voldsomme reaktioner. At der var jeg ik i tvivl om hva der sku ske med ham.

  • #23   24. jul 2010 Jeg har en veninde som måtte aflive 2 hunde p.gr.a. HD....... Begge hunde var tydeligt præget, både i deres gang og i deres mentale tilstand, af dårlige hofter.

    Den ene fik lagt guld ind iden han var 1 år uden effekt og blev aflivet ca. 1 år gammel. Og den anden var 8 måneder, da han "røg samme vej".

    Det var en DYBT DYBT ulykkelig familie, der på ganske kort tid, måtte sige farvel til 2 elskede hunde:-(

    Jeg har selv haft en golden med D/E hofter for mange mange år siden. Han blev opereret og levede til han var 13 år.

    Men fordi MIN hund kunne leve så længe, er det ikke ensbetydende med at alle andre kan:-(


  • #24   24. jul 2010 Jackie

    Jeg synes faktisk modsat andre at hundene sender mange signaler på smerter, problemet er bare at det er små signaler de sender.



  • #25   24. jul 2010 Jeg tror også at man skal tage i betragtning at mange af de hunde, der får konstateret HD først kommer til dyrlæge og får diagnosen når de udviser tydeligt ubehag, smerter, halten osv., så det måske ikke er en pludselig beslutning af få hunden aflivet.

    Jeg har desværre også være ude for en situation, hvor nogle bekendte havde en hund, som jeg ikke vidste havde HD, men hvor det var tydeligt for mig at hunden havde smerter. Det var så ikke tydeligt for ejerne, de mente bare at sådan var hundens personlighed. Han levede længe og blev en gammel hund og det var første efter at han var væk, at ejeren lod en bemærkning falde om at nåh ja, han havde jo også HD.

    Hundene reagerer også forskelligt. Nogle hunde klarer sig fint med HD. Kendte til en tæve med HD C eller D, som overhovedet ikke virkede mærket af det før hun kom pænt op i alderen, men det var så også aflivningsgrunden. En anden ung tæve jeg kender til er forholdsvis meget mærket af det selvom hun kun har HD C, men her har det hjulpet meget med medicinering og muskelopbygning, så aflivning kommer slet ikke på tale. Tværtimod ser det ud til at hun bliver medicinfri.

    Og så er der jo forskel på om hunden har HD grad C, D eller E.

    Men nej, en HD diagnose bør ikke automatisk være en aflivningsgrund, men den betyder at man skal være ekstra opmærksom på hundens helbredstilstand og livskvalitet.


  • #26   24. jul 2010 M. I
    Jeg tror ikke vi kunne blive mere enige:)


  • #27   24. jul 2010 Min har HD i svær grad,men det er overhovede ikke noget vi mærker noget til og skulle hun vise hun havde ondt så ville vi prøve med noget smertestillende. Aflivning ville blive den sidste udvej!

  • #28   24. jul 2010 Vores 7 mdr gamle hvalp blev aflivet pga HD, E.

    Det blev opdaget 1. december 08. Og vi fik noget tilskud til ham.
    Mig og kæresten havde aftalt på forhånd at hvis han fik smerter, så skulle han aflives.

    Vi vil ikke have en hund som skal leve på smertestillende hver dag. Vi synes simpelthen ikke at det er værdigt for hunden.

    D. 23 december 08 (Altså 23 dage efter det blev opdaget) blev han aflivet, pga voldsomme smerter.


    Han havde INGEN hofteskåle, og det eneste der holdte hans bagben sammen var hans muskler. Der var ca. 5-10 cm fra hoftebenet til hofteskålen. Dét var uhyggeligt at se på!


  • #30   24. jul 2010 Jeg har ingen problemer med at proppe en pille i hunden og holde den smertefri den vej rundt.

    Kan ikke se hvorfor man skal aflive, hvis man kan give hunden 2-3 rigtig gode år på smertestillende


  • #31   24. jul 2010 *Jeg har ingen problemer med at proppe en pille i hunden og holde den smertefri den vej rundt.*

    Det har jeg heller ikke. Og har aldrig haft:-)

    Mine hunde er blevet gamle........ Dog har de, de sidste par år, fået smertestillende stort set alle sammen. Og ingen tvivl om at det både har forlænget deres liv, men at det også har taget livet af dem til sidst. MEN de har haft nogle gode sidste år og det er det vigtigste for mig!!



  • #32   24. jul 2010 Rene - Tja, jeg vil så sige at det kommer an på hvor ekstremt det er.

    Jeg tror ikke på at en enkelt pille ku holde min hund smertestillet. Som skrevet længere op i tråden så skal der jo en del til før en hund viser sine smerter.

    Min hund SKREG når det var at han rejste sig. Det ville jeg simpelthen ikke være med til.

    Plus, han væltede rundt på bagbenene fordi der som sagt intet var til at holde dem sammen.


  • #33   24. jul 2010 Natascha, nu var det ikke møntet på dig, selvfølgelig vil der være mange situationer hvor det slet ikke er muligt at smertestille og så er der ingen anden udvej.

    I det øjeblik man vælger at smertestille er man jo også godt klar over det hurtigt kan gå den anden vej.


  • #34   24. jul 2010 Hov, igen det med at vise smerter, der synes jeg som skrevet viser en del tegn.

    Har 2 gange været ved dyrlægen fordi der var sådanne tegn og dyrlægen kunne intet finde af nævneværdig art, men en specialist kunne se det og en kikkert afslørede så problemet.

    Så er man opmærksom på disse små ændringer, så tror jeg man hurtigt se tegnene


  • #35   24. jul 2010 Synes det kommer an på hunden.. Ville have det rigtig dårligt med at have en 'speedy' hund som altid skulle holdes i stram snor fordi den ellers ville få voldsomme smerter efter gårue og leg.. Det synes jeg ikke er et godt hundeliv. Men en lidt ældre hund der har det fint med at gå nogle stille ture og slappe af og kender til sine smerter (hvornår de kommer osv) synes jeg sagtens kan have et fint liv med HD.. Men man må jo se på sin hund. Jeg ville ikke kunne holde ud at skulle have ondt i maven over at min hund havde ondt.. Så hellere aflive - det gør netop ikke ondt på den!

  • #36   24. jul 2010 Hej.

    Ja jeg har jo lige fået den triste besked fra DKK at McKenzie har HD D. ... AD 1. Ingen udstillinger med hende mere for det ser jeg ingen mening i og hun skal heller ikke have hvalpe.Hun er ikke engang 2 år endnu ...
    Men hun er dog ikke mærket af det og så længe hun ikke har nogle smerter, så må jeg nyde tiden sammen med hende og jeg vil selvfølgelig prøve at afhjælpe så meget jeg kan så hun ingen smerter har ...
    Men jeg ved oss at det måske er på lånt tid jeg nu har hende.


  • #39   24. jul 2010 Kirk skal HD fotograferes her i efteråret. Hvis han skulle have dårlige hofter ville jeg bruge ham så længe han kan holde til det og så få ham aflivet når han begynder at få ondt. Kirk er en meget aktiv hund og avlet til at arbejde og sådan skal han leve sit liv.
    Men hvis jeg havde haft en hyggehund havde jeg jo nok trænet lydighed og spor med den og det er jo helt anderledes belastende end hyrdearbejdet, som er meget hårdt for hunden. Blue kunne også sagtens leve videre uden at træne, hvis han skulle få problemer, men igen er han helt anderledes end Kirk.


  • #42   24. jul 2010 Rene: enig med de små signaler.

  • #43   24. jul 2010 Nu har jeg ikke læst alle svar i tråden, men jeg vil mene at alle tilfælde er forskellige og det er forskelligt hvordan det påvirker hunden.

    Jeg havde for nogle år siden en unghund dr fik ad, inden var han den mest rolige velbalancerede hund der findes, det 1/2 år vi brugte til at rende til dyrlæge, få taget røntgen billeder, undersøgelser mm. ændrede han total personlighed, han blev fjern og urolig, ønskede ikke kontakt og farede rundt som en løve i bur. Da jeg så fik diagnosen ad i begge albue led + en c og d hofte, de kunne ingen garanti for en evt. operation, gav jeg ham fred.

    Jeg tror man skal vurdere den enkeltes hund livs kvalitet og behov og så tage en beslutning derfra.


  • #44   24. jul 2010 Maya: det var det samme her...

  • #45   25. jul 2010 Steen A. J
    Jeg kan love dig jeg aldrig ville aflive ham uden grund, det bliver sidste indstands, også det jeg startede med at skrive egnetlig, at der finde mange behandlingsformer, hvor hunden bagefter kan leve et næsten normalt liv.
    og hunde indretter sig, igen er det os mennesker der absolut skal sætte ord på hvad de har det godt med eller ej:)
    Så vi kæmper og bruger gerne tid og penge på den lille hund:)


Kommentér på:
Kan leve med HD

Annonce