1.085 visninger | Oprettet:  FølgFølg ikke 13 Svar

Hvordan undgår man HD? Hvordan undgår man HD?

Ja indrømmet, jeg har fået en form for "HD-fobi"... Jeg er simpelthen så angst for at få en hund med HD igen, nu er det jo nr 2 jeg har med det...

Så hvordan undgår man det? Kom med jeres tip! Jeg hører MEGET gerne fra jer opdrættere, hvad i råder jeres hvalpekøbere til, for at undgå det.
Der er styr på dette:

- Forældredyr. Begge forældre har HD status A, deres forældre har A, A, A, og en enkelt B. Ellers er der kun A, og B i aner bagud.

- Foder. Her fodres der med råt.

- Gå i forskellig terræn. Vi vil gå meget i skoven, på marker, i gågaden, osv.

- Ikke overbelaste hvalpen. Med det samme den bliver træt, vil jeg bærer den.

Hvad skal jeg ellers tænke over?

(jeg tager på skydebanen nu her, men kigger ind når jeg kommer hjem igen)


Play video
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Udskiftning af rør del på afløb 1.000 kr.
  • Køkkenamatur er løst 800 kr.
  • Reparation af vaskemaskine 800 kr.
  • Hækklipning 1.600 kr.
  • Vandhane skiftes 750 kr.
  • vinduespusning 800 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  Hvordan undgår man HD?
  • #2   1. mar 2014 -vælg en race som ikke er ret disponeret for det
    -vælg forældredyr uden HD og med et godt HD indeks (dette betyder i allerflest tilfælde en hund med stamtavle da det er ufatteligt få seriøse opdrættere af ikke tavlehunde som opnår reele HD indeks osv.)
    -foder på en måde som mindsker udviklingen af HD. Selv om jeg er stor tilhænger af råfodring ville jeg fodre nogle hvalpe med et specielt foder af højt kvalitet netop for at kunne sikre mig jeg kan styre deres vækst og indtag af diverse vitaminer, mineraler og næringsstoffer.
    -undgå overbelastning af hvalpen (og unghunden). Flere korte turer frem for en lang, minimum af monoton motion men mere varieret (opnås godt når hvalpen går fri (selvfølgelig på egnede områder))
    -undgå at hoppe op og ned fra sofaen, gå på trapper osv.
    -undgå for meget vildt og udmattende leg med andre hunde (og mennesker)
    -undgå glatte gulve
    -hold øje med hundens vækstkurve. Det må hverken få for hurtigt eller for langsomt.
    -undgå at hvalpen bliver for tyk men sørg dog også for at den får den mængde foder den skal bruge til at vokse ordenligt.

    Umm tror dette må være mine råd til at undgå det. Jeg har haft heldigvis stort set undgået HD på mine hunde. De er alle blevet fotograferet og har alle haft A hofter (både mine maltesere, mine to blandinger, min amerikansk Cocker, min retriever og min Newf). Jeg har dog haft en Lhasa Apso som vi overtog som voksen. Han havde svær HD og det er bare en forbandet sygdom at skulle kæmpe med


  • #3   1. mar 2014 Jeg kom jo også fra en syg hund, så jeg valgte en race der ikke er disponeret for hd problemer og Floyd fik hurtigt tjekket status, netop for at jeg kunne slappe af omkring alt det med led og hofter

  • #4   1. mar 2014 Hov jeg har så ikke fulgt alle de gængse råd der findes omkring at forebygge.

    Floyd gik hurtigt pænt lange ture, han begyndte også at gå op og ned af trapperne da han blev tung, glatte gulve har jeg også.....



  • #6   1. mar 2014 Vælg race og hvalp med omhu -nogen racer er jo oftere ramt end andre, sørg for gode resultater i de linier du køber efter osv.

    Slå hovedet til når du får hvalpen. Jeg mener så ikke en hvalp skal pakkes ind og skånes i det omfang det typisk beskrives herinde. Hvis det er nødvendigt at pakke kræet ind i bobleplast så er der altså noget galt.
    Men ordentlig fodring og motion med omtanke.


  • #7   1. mar 2014 Jeg håber det er ok jeg lige låner tråden.. Jeg har nemlig ingen erfaring, men har for nylig fået en schæfer og jeg er også svært bekymret for om han får problemer.. Han er knap 1 år og jeg ville egentlig spare sammen til at få ham fotograferet, men som jeg læser tråden her, så kan han sagtens udvikle det senere selvom han er fri for HD nu?

  • #8   1. mar 2014 Helt enig Michelle.

    Fie blev skånet meget som hvalp og hun endte ud med en masse problemer.

    Floyd er ikke skånet, skulle jeg have fulgt div. råd med længde på ture osv herinde, så havde han godt nok været en pestilens at være sammen med.

    Jeg tror langt mere det handler om hundene er disponeret for div. ting, præcis som med os mennesker


  • #9   1. mar 2014 Er man ikke allerede fastlåst på en race, så tror jeg den bedste løsning er at vælge en race, der ikke er disponeret.

    Og det siger jeg så - og kan i samme åndedrag fortælle om en kammerat, der har mistet en hel række af hunde af racen malinois til både HD og andre ikke-arvelige sygdomme.

    Der er bare aldrig garantier.

    Har man sat sig på en race, der har skidtet i linjerne (hvilket jo desværre er rigtig mange), så handler det om at kigge sig godt for, når man vælger hvilke linjer man vil have hvalp fra.
    De skal være ubetinget sunde, det er klart.

    Og når så hvalpen kommer hjem - der har vi problemet, for der er vi ikke alle enige om, hvordan man bedst forebygger.

    Her i huset skåner vi ikke hunden fra ting, den selv finder på og kan. Men sætter ikke gang i løjer, der kan belaste unødigt.
    Vi bærer ikke hunden og lader den gå på trapper i det omfang det er naturligt for den at gøre det.

    Ordentligt foder, naturligvis - hvad det så end er.


  • #10   1. mar 2014 Måske går opdrætteren med til at hvalpen bliver HD fotograferet inden du får den.
    Der er efterhånden en del dyrlæger her hjemme som fotograferer efter Hipster metoden, som allerede kan gøres fra hvalpen er 8 uger.


    Ellers er jeg fuldkommen enig med CH. Man skal nemlig også passe på, at man ikke passer så meget på at det får den modsatte effekt


  • #13   1. mar 2014 Minion bare rolig søde, der er DKK tavle på dyret smiley

    Racen er Ruhåret Hønsehund.

    Jeg har ingen trapper i mit hjem, eller jow jeg har 1 trin op til min hovededør smiley Og jeg har en regel med sofa, lænestole, og sengen. Kan du ikke selv komme op, ja så får du ikke lov til selv at hoppe ned. smiley


  • #14   1. mar 2014 Isabelle

    Ups, du har ret, jeg har hellere aldrig hørt om hipster metoden smiley
    Det var Penhip jeg mente. smiley


  • #15   1. mar 2014 Hipster-metoden må været noget med fuldskæg og kikset tøj. smiley

  • #16   1. mar 2014 Jeg ville nok også gå noget mere efter indexet end efter om der ligger en C-hofte hos en oldeforældre.

    Jeg gør som CH. Hvalpen får lov at bevæge sig og løbe på skrænter og hoppe over væltede træer og lignende. Men det er på hvalpens eget initiativ! Allerhelst vil jeg have hvalpen løs, så den 100% selv kan bestemme.

    Ingen voldsom leg med større hunde. Og når de leger så stopper jeg legen inden hundene gør (generelt).

    Jeg fodrer så med tørfoder og er en af de grumme der fodrer med voksenfoder fra hvalpen er 4 måneder.

    Moderat motion i snor. Min mening er at hvalpene har mere brug for oplevelser end for egentlig motion og motionen har de rigeligt med plads til i haven, hvor de kan rende frit. Oplevelser får de på ture "ud af huset" og det kommer de på fra den dag jeg får dem inden for døren og 1-2 gange om dagen hele deres liv.


  • #17   1. mar 2014 Vælge en hvalp efter en alen lang HD fri linie hvor søskende, på alle forfædre og deres afkom er frie.
    Det samme gør sig gældende når man vælger en hanhund til sin tæve.

    En hvalp får ikke HD af diverse - får den HD er det fordi den alligevel var disponeret for det. Graden afhænger så af hvordan vokser op.


Kommentér på:
Hvordan undgår man HD?

Annonce