868 visninger | Oprettet:  FølgFølg ikke 11 Svar

Den bedste konkurrencehund - ens for alle? Den bedste konkurrencehund - ens for alle?

Hvis man nu forestiller sig at to super-konkurrenceudøver hver skulle vælge en superhvalp til fremtidige sportspræstationer på højt niveau. De dyrker den samme sport (hvilken er ligegyldig, dog skal det være noget der kræver noget af hundens evne til at samarbejde, hundens udholdenhed/styrke og hundens psyke). De er begge interesserede i den samme race og samme type af hunde, nemlig arbejdslinjerne.

Den ene hundefører træner kun positivt og vil ikke krumme et hår på hundens hoved under træning (hvad ren positiv træning er og om det så kan lade sig gøre er lidt en anden snak). Har er dygtig til at træne på sin måde, faktisk den bedste.

Den anden har en mere pragmatisk indgang til hundetræning. Jo, jo, han roser og belønner da med legetøj og mad, men han udstkker også grænser til hunden og hvis han synes det er nødvendigt, bruger han gerne strøm, pig eller hvad der nu skal til for at nå målet. Han er ligeledes den dygtigste i verden indenfor sin træningsmetode.

Vil de to efter din mening skulle vælge den samme hund for at komme længst muligt? Eller skal nummer 2 have en lidt 'tuffere' hvalp? Eller skal nummer et?

Med andre ord, skal klikkerfacisten og pragmatikeren vælge samme hund for at komme langt indenfor deres sport?
Er den gode hund den samme uanset metode?

Om man så kan nå længst med den ene frem for den anden metode og hvad den gode hund præcist er, er en anden diskussion.


Play video
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Ryd min altan 1.000 kr.
  • Græsslåning 1.060 kr.
  • brusearmatur 970 kr.
  • Repareret en sendebud 700 kr.
  • udskift vindue på 2.sal 5.000 kr.
  • Dimmer not working and check power trip 1.000 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  Den bedste konkurrencehund - ens for alle?
  • #1   19. jan 2016 Hvis vi taler hypotetisk, så ja - der er forskel på hvilken hunde de skal have.

    Og hvis jeg hypotetisk, havde et hold hvalpe i den kaliber, så havde nr 2 fået besked på at jeg ikke ville sælge en hvalp til den form for træning.


  • #2   19. jan 2016 Det er et tænkt eksempel, så ja, vi taler hypotetisk.

    Jeg mener overordnet at de skal have den samme hund og at den gode hvalp er den gode hvalp uanset træningsmetode.
    Nr1 ville måske kunne få mere ud af en lidt mere forsigtig hund end nr2, men et nervøst skravl vil ikke kunne blive en super konkurrencehund uanset metode.

    Jeg har tænkt over dette og er ikke helt sikker på hvad jeg mener, men lige nu er det at de skal have samme hund smiley
    Måske kan i overbevise mig om at det ikke er sådan.


  • #3   19. jan 2016 Nej de skal ikke have samme type! De skal naturligvis begge have gode hunde med meget potentiale, men klart ikke samme type hund.
    Mit gæt vil også være at fører 1 har lyst til en anden type hund end fører 2.


  • #4   19. jan 2016 Interessant dilemma smiley

    Jeg synes, den er svær. Ingen af mine hunde er "nervøse skravl", men de reagerer voldsomt, hvis de oplever hårdhændet behandling. De er aldrig nogensinde selv blevet "udsat" for det, men fx. Lanka kan blive helt ude af den, hvis vi står i en konkurrencesituation og andre hundeførere bruge hårde, skarpe kommandoer.

    Jeg tror jo på, at føreren med den positive bløde tilgang ville komme længst uanset hvad. Hvis "pragmatikeren" fik en tilstrækkeligt "tuff" hund, så ville den nok ende med at bide, hvis der blev sat hårdt mod hårdt? Omvendt kan en lidt forsigtig hund virkelig blomstre op og blive superdygtig, hvis den får ubetinget støtte - og dermed ubetinget tillid - til sin ejer. Hvor den nok ville give op, og blive passiv, hvis den istedet mødte en pragmatiker?

    Når det er sagt, så har jeg jo også set hunde i toppen, der bestemt er blevet trænet af "pragmatikere". Men uanset deres præstationer på banen, så vil jeg vove den påstand, at rigtig mange på sidelinien vil kunne aflæse på hundens kropssprog, hvilken slags træning, der har bragt den op på det niveau.

    Men ja.. det fandens ved straf er - at det (også) virker...


  • #5   19. jan 2016 Tror bestemt ikke at føreren med den bløde tilgang vil nå længst uanset hvad. Tror det kommer helt an på omstændighederne og hunden. Jeg har set mange mange førere, der ikke kan håndtere deres hund, fordi de ikke kan sætte klare nok grænser. Ren misforstået godhed.

  • #6   19. jan 2016 Jeg mener ikke de skal gå efter den samme hvalp. Jeg er sikker på det ikke kun handler om hunden, det handler også om metoden. Lad os forstille os der er født nogle lækre fine hvalpe med gode arbejdslinjer. Disse hvalpe vurderes at kunne komme langt inden for en specifik sportsgren. Der er en/flere hvalp(e) i kuldet som dog har mere brug for støtten fra føreren. Træner man disse hunde med metode nummer to, tror jeg at man vil ødelægge tilliden, og det vil være sværere for hunden at komme langt fordi den jo har brug for støtten fra føreren, men som den pga den ødelagte tillid ikke får eller i hvert fald ikke stoler på.
    Derudover tror jer også det gør noget ved hundens gejst at træne med metode nummer 2, som klart vil kunne ses på træningsbanen. Jeg ved ikke hvilken type hund nummer 2 skal gå efter for at komme langt, hvis han kan det med den metode.
    Principielt har føreren der bruger metode nummer 1 "frit valg" så der tænker jeg det handler om hvad for en type hund føreren godt kan lide at træne.


  • #7   19. jan 2016 hmmm.... interessant dilemma. jeg ved ikke om de skal have den samme hund, men jeg kan jo tage udgangspunkt i mine egne tre, som er meget forskellige på trods af at de er opdraget og trænet ens.

    Den ældste kører i høj intensitet og er ekstremt hårdfør. Desto højere jeg råber desto federe er arbejdet. Når hun belønnes vil hun gerne være fysisk, dvs. at hun hopper ind i mig, jeg skubber hende og "slår" hende, vi rusker hårdt!
    Jeg tænker at hun ville være pænt ligeglad med at jeg evt. havde afstraffet hende fysisk mens hun arbejdede, men jeg ved det da ikke...

    Nummer to er ekstremt mild men også "egen" - hvis man retter på hende bliver hun ked af det. Hvis man råber af hende hun i baglås og nægter at arbejde. Hun vil ikke ruske og ønsker ikke fysisk belønning. Evt kan hun gnide sig op af dig som en kat. Jeg tænker hvis jeg havde slået hende bare en gang, havde hun krøbet og ikke været "pæn" at se på....
    Tilgengæld så mener hun at ethvert NEJ kun er et nej lige nu og her og gør det gladeligt igen når man vender ryggen til....

    Nummer 3 er enormt signalfølsom og blød på mange måder. Men stadig også total bulderbasse på andre. Hvis hun får at vide en gang at man VIRKELIG mener det - så gør hun det meget sjældent igen...


  • #8   19. jan 2016 Jeg tror men kommer længst med den hund (nr 1) som arbejder fordi den og HF har det sjovt end den hvor det er "tvang" som driver værket
    Det kan godt være at de I starten ligger tæt resultat mæssigt med med årerne så tror jeg hund nr 2 går "kold" - det er simpelthen ikke sjov længere
    Bare min mening altså smiley
    Hov tror egentlig samme hvalp ville være ok - tror ikke der er forskel


  • #11   19. jan 2016 hm.. hvad skal han så med strøm , pig og div. ting hvis ikke det er for tvinge hunden til at gøre det rigtige ?????
    smiley


  • #12   19. jan 2016 De skal ikke have den samme type hund.

    Den, der træner udelukkende positivt skal ikke udfordres på førbarheden og dermed heller ikke på driftniveauet.

    Hvem der når længst er den, der formår at bruge sine værktøjer bedst - det har ikke noget at gøre med hvilke værktøjer, der bruges.


  • #13   19. jan 2016 Bare fordi den ene træner på én måde og den anden på en anden måde, så er det jo stadig den fører, der er dygtigst til at tilpasse sin træning til den enkelte hund, der vinder. (Der er naturligvis en grænse, bestemt af hundens potentiale, men hvis man nu leger med tanken om at potentialet er ens).
    Man kan have en meget fast idé om hvordan man ønsker at træne - det kan være positivt eller med meget faste rammer - men hvis ikke man er fleksibel og refleksiv i sin træning, så er det sådan set underordnet. Så bliver man ikke den bedste!


Kommentér på:
Den bedste konkurrencehund - ens for alle?

Annonce