{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}

Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Hvor gammel?
  • #1   22. jan 2017 Jeg vil ikke anskaffe en hvalp på 16 uger. Socialiseringsvinduet er jo lukke, så hvis den ikke er socialiseret godt nok så er det bare ærgerligt.

  • #3   22. jan 2017 Jeg kan ikke se problemet... Der skal bare arbejdes godt og grundigt for at få hunden miljøtrænet / socialiseret, men det gør man jo også efter de er blevet 16 uger.

    Hvis bare I starter til hvalpetræning og giver hvalpen en masse gode oplevelser, så skal den nok blive en god hund. smiley


  • #4   22. jan 2017 Nej, hvis den ikke er socialiseret godt nok inden for de første 16 uger, så kan den få store problemer senere. Problemer som ikke bare kan fikses.

  • #6   22. jan 2017 Synes det afhænger meget af, hvor hvalpen er fra og hvad opdrætter har gjort ud af socialisering.

  • #7   22. jan 2017 Hvis den har fået en ordentlig start på tilværelsen, bør det ikke være noget problem at købe en 16 ugers hvalp.
    Og nej, en hund behøver ikke at have prøvet alt, den dag den fylder 16 uger. Men den skal gerne have prøvet andet og mere end bare at være i opdrætters hjem og have. Har den vænnet sig til at komme ud og få positive oplevelser, så kan du fint bygge mere på.


  • #9   22. jan 2017 Det er helt korrekt at man ikke kan socialisere sig ud af genetisk betinget adfærd. Men hvis hvalpen ikke har set andet end et bryggers i 16 uger, så er det altså op af bakke. smiley

  • #10   22. jan 2017 Det der med det lukkede socialiseringvindue ville jeg nok liiiiige tage med et gran salt.
    For det første er jeg ret overbevist om, at der er variationer fra race til race.
    Dernærst så mener jeg nu, at det er noget mere flydende. Jeg tror simpelthen ikke på, at har hunden ikke lært det hele når den er 16 uger, så er det bare sur r*v, så kan du lige så godt køre til dyrlægen og få den aflivet.
    Sidst men ikke mindst, så er nogen hunde bare født (og ordentligt avlet til) at tage verden med storm, nærmest uanset deres baggrund, mens andre (dårlig avl) ikke kan reddes af alverdens soocialisering

    Dermed ikke sagt at hvalpens første levetid ikke er vigtig -det er den, g jeg ville holde mig langt væk, hvis hvalpen ikke har været under gode forhold både hos avler og i den første hjem (hvis den da ikke bare er en der endnu ikke er blevet solgt, så den kun har boet hos avler?).
    Har hvalpen haft et hjem efter avler, så ville jeg absolut få stillet nogen spørgsmål -jeg ville undre mig over, at man allerede så kort tid efter må af med hvalpen (ting som om de har haft tid til hvalpen, er den blevet "trænet" i de ting en hvalp skal lære, er der noget galt med den så de har fortrudt osv.).
    Men en hvalp på 16 uger, der bare ikke lige har fundet det rette hjem, men som avler har sørger for er blevet renlighedstrænet, socialiseret osv. ville jeg nu ikke være så bange for.


  • #11   22. jan 2017 Hvis det er stilet til mig, Lens, så ved jeg udmærket godt, at en hunds faser findes. Jeg ved dog også af erfaring, at det er vigtigere, at hvalpen får forskellige positive oplevelser i den periode, ikke at den absolut skal møde alting der.

    Hunde kan sagtens vænne sig til ting de ikke har mødt inden 16 uger.


  • #15   22. jan 2017 Jeg tror så også at den dårlige socialisering af gadehundene er en af årsagerne til at mange af dem fungere så dårligt....

  • #17   22. jan 2017 Lens -nu svarede jeg egentligt udfra Anne Julies indlæg i tråden, men det kan du selvfølgelig ikke vide, når jeg ikke skriver det smiley

    Det har du også misforstået så Michelle. Det er ikke lukket, du har cirka 20 % tilbage at putte ny læring ind i. Hvis det er nok, så fint - herhjemme er det ikke.

    Nej, det har jeg ikke. Jeg er bare ikke enig i, at man kan stille det så firkantet op. Jeg mener det er (temmeligt meget) mere flydende.
    Det er i hvert fald MIN oplevelse, at der kan være endog MEGET store forskelle på enkelte individer (også tildels racebtinget).

    Yderligere mener jeg at genetikken har rigtigt meget at sige også.
    Igen, ikke fordi jeg mener den første tid er ligemeget. Også en godt avlet, mentalt robust og stabil hvalp, skal self ud at møde verden når den er helt ung, hvis den skal "blive til noget".
    Men HVIS jeg nu skulle sætte det lidt firkantet op, så vil jeg langt hellere have 16 ugers hvalp uden nogen socialisering, men med gode gener, end jeg vil have en 12 ugers velsocialiseret hvalp med ringere genetik (heldigvis er det jo normal ikke enten/eller smiley )

    Jeg er ikke blind for, at hunde har tidspunkter/faser hvor der sker forskellige ting (det har div. andre dyr, herunder mennesket jo også). Det JEG er uenig i, er udtalelser som Anne Julies
    Socialiseringsvinduet er jo lukke, så hvis den ikke er socialiseret godt nok så er det bare ærgerligt.

    Det mener jeg simpelthen ikke er rigtigt -det kan være meget arbejde, der kan være ting der ikke kan fikses, men der kan godt nok gøres RIGTIGT meget efter de 16 uger, hvis hunden fra naturens håns er sådan nogenlunde mentalt ok


  • #19   22. jan 2017 Jeg er SÅ enig Michelle!! smiley

    Der er i øvrigt kæmpe forskel på racer OG individer indenfor samme race.

    Intet er sort/hvidt smiley

    I øvrigt mener jeg at en mentalt sund og velfungerende hund ikke kræver den store socialisering....


  • #20   22. jan 2017 Lens -og jeg gentager: Jeg har ikke benægtet der er en fase!

    Det jeg til gengæld har mine tvivl omkring, er at det kan stilles så firkantet op som du gør det.
    "16 uger, bum, så er der lukket". Samme med de 90 oog 20 %
    Det kan højst blive et gennemsnit, for hunde er nu engang forskellige, og nogen er åbne/imødekommende overfor nye ting, pressede situationer osv. livet igennem på trods af ingen/mangelfuld socialisering, andre kan være socialiseret helt ind i himlen og alligevel håndtere verden dårligere end den førnævnte velsocialiserede hund.

    Jeg er helt enig i, at en hund optimalt set bør få positive oplevelser med verden i sin første levetid, og at dette skal danne grundlaget for, hvordan hunden i fremtiden vil tackle de mange ting en moderne hund udsættes for.

    Jeg mener blot, at det er sat alt alt for firkantet op, og at genetikken spiller en væsentlig større rolle end det regnestykke der lægger op til.


  • #24   22. jan 2017 Hvis du skal have en hvalp over 8 uger så er det virkelig vigtigt du ved hvad den kommer fra!
    er den vandt til gåture?
    andre hunde?
    andre mennesker?
    biler?
    veje?
    går den pænt i snor?
    er den renlig?
    er den aggressiv overfor nye ting?
    er den angst overfor nye ting?
    Hvordan leger den?
    amen listen kan kun blive længere og længere, det er vigtigt man ved hvad hvalpen kommer fra! nogle ting kan uden tvivl trænes!
    men man skal være klar over det ansvar man skal tage hvis hunden ikke er miljøtrænet eller socialiseret korrekt!


  • #25   22. jan 2017 Måske er det p.gr.a. forskellig opfattelse af begreberne, men som opdrætter prioriterer jeg overhovedet ikke miljøtræning og socialisering!
    Fra hvalpene er fra 0-ca. 2 uger er de både blinde og døve. Kun de taktile og lugtesansen fungerer. Fra 2 til 4 uger begynder hørelsen og til sidst synet at blive brugbart, ligesom de begynder at blive sikrere på benene. På dette tidspunkt vil de begynde at bevæge sig væk fra hvalpekassen, både af ren nysgerrighed, men også fordi de har behov for at gøre sig rene uden for "reden". De begynder at følge deres mor, under optimale vilkår helt ud, hvor der efterhånden etableres toilet.
    De begynder at æde selv, nogle tæver fodrer dem med opgylpet foder, og begynder så småt at rationere mælken.
    På dette tidspunkt kan de også modtage gæster, forudsat tæven er positivt indstillet. Det er nemlig hende de efterligner i deres senere reaktioner på fremmede mennesker.
    Fra 4. til 6. uge, vil den gode tæve invitere hvalpene med længere og længere væk fra " hulen", det er her man benytter lejligheden til at få dem til at følge et menneske, nemlig den der følges med deres mor. Under hele dette forløb er det vigtigt, at alle er trygge, det er egen nysgerrighed der driver værket, og mor med menneske garanterer sikkerheden.
    Fra 6. til 8. uge oplever de det mest verdensomvæltende i deres små liv, de bliver vænnet fra! Deres kærlige mor bliver pludselig langt mindre kærlig, hun siger både sgu og fanden, men til gengæld leger hun med dem, lærer dem "hundesprog" og almindelig pli. De gradvist mere og mere selvstændige. De bevæger sig ikke længere i en samlet flok, og ikke nødvendigvis længere i hælene på deres mor. Men det er på dette tidspunkt man tager dem med ud på bilture, i fremmede, men fuldstændigt trygge miljøer, og kun så længe de synes det er spændende. Man kommer meget nemt til at gøre mere skade end gavn, ved at udsætte dem for den ene grænseoverskridende "erfaring" efter den anden.
    Og vi er nødt til at erkende, at den bedste til, at lægge fundamentet til en solid og brugbar hund, altså er en solid og brugbar mor!


  • #27   22. jan 2017 Jeg købte en på 8 måneder, der var nul socialiseret, nul miljøtrænet - kun ringtrænet.

    Han fungerer da altså ok i dag.

    Det han er skadet mest af, det er da daglige slag og spark.


  • #28   22. jan 2017 I forhold til mennesker er de der faser nu også for længst tilbagevist som værende irreversible, firkantede og så fatalistiske sat op som Freud, Mahler og Erikson gjorde det.

    Børns udvikling er langt mere flydende og hvad man ikke når på det ene tidspunkt kan snildt nås på et andet - og man er ikke fortabt, hvis man ikke lige når renlighedstræningen inden man er fyldt fire smiley

    Jeg må indrømme, at jeg også tager de der faser ret roligt når det kommer til hunde. Hunde gennemgår noget udvikling og der er fordele i at time miljøtræning og socialisering - men alt er ikke tabt. Man kan miljøtræne og socialisere hunden hele livet.
    Det vigtige er - IMO - ikke at hunden har set alt, når den er tolv uger gammel, men at den har lært, at verden er stor og at være åben overfor den.... Og så kan man ellers putte på resten af livet...

    I forhold til at købe en hund som 16 ugers - det ville jeg ikke selv vælge. Jeg vil have hunden fra starten fordi man får så hulens meget forærende, når de er så små.



  • #30   22. jan 2017 Som skrevet - der er fordele i at time miljøtræning og socialisering - men alt er ikke tabt...

    Blandt andet får man en masse kontaktsøgende adfærd foræret ved en 8 ugers hund, som man bestemt ikke får, hvis den bliver 16-20 uger. Men det betyder ikke at man ikke længere kan få kontakt med hunden, det betyder bare, at det ikke i samme omfang kommer af sig selv...


  • #33   22. jan 2017 Næ, det er et eksempel...

    I øvrigt mener jeg ikke at kontakt er noget man lærer en hund, det er ikke en øvelse....
    Det er noget der udvikles sammen med relationen til hunden...


  • #35   22. jan 2017 Du skrev, Lens:

    så kontakt er eneste årsag?

    Og svaret var - næ, det er et eksempel.


  • #37   22. jan 2017 Prøv at læs mit indlæg igen, Lens... #28....

    Hvad mener du med at kontakt indlæres? For mig er det ikke noget der indlæres, det er noget, der udvikles.

    Øjenkontakt indlæres, men det er bestemt ikke det samme som kontakt.



  • #39   22. jan 2017 Jamen det var jo heller ikke dig jeg stilede mit indlæg direkte til smiley

    Og nej, jeg mener ikke det er ordknepperi (sikke et ord *GG*) - jeg synes der er enorm forskel.
    Det at lære en hund øjenkontakt ligger milevidt fra at have kontakt til hunden og det ene betinger ikke det andet. Nogle får aldrig kontakten til hunden selvom den villigt tilbyder øjenkontakt når den har lært, at det kan betale sig.


  • #43   23. jan 2017 #25. Jeg er meget enig i dit indlæg. Jeg oplever dog, at mine hvalpe er meget tidligere selvstændige, end det du beskriver, og ikke i ret høj grad følger deres mor rundt eller bevæger sig i samlet flok, så der er sikkert også racemæssige forskelle der.

    Og på samme måde er der sikkert også forskel på, hvor meget og hvor tidligt socialisering og prægning, der er nødvendig.


  • #44   23. jan 2017 Man må ikke underkende "socialiserings-fasen". Det har jeg selv lært på den hårde måde med Lanka. Meget af hendes adfærd overfor fremmede ligger dog helt klart i hendes gener, for som vildhund har hun naturligvis skullet være på vagt overfor alt fremmed og ukendt.

    Omvendt var min først husky omkring 12 uger, da vi fik ham.
    Han havde ikke oplevet alverden - havde vist kun være udenfor matriklen, for at komme til dyrlægen og blive vaccineret. Men han var så cool og nervefast, at vi aldrig nogensinde oplevede, at han "manglede" noget i sin tidlige prægning.

    Så jeg vil sige, at en test som den Lens beskriver, vil være et ret godt redskab til at finde ud af, om hvalpen er klar til at begå sig i verden, selvom den først skal hjemmefra nu.


Kommentér på:
Hvor gammel?

Annonce