{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
593 visninger | Oprettet:

Køb af hvalp, råd søges {{forumTopicSubject}}

Så blev det kuld vi er skrevet op til endelig født.
Der var dog kun 4 hvalpe, og 2 tæver, hvortil avler har førsteret til valg.

Mit dilemma ligger i, at den ene har rigtig flotte aftegn, og den anden har stort set ingen aftegn. Det virker som en bagatel, men jeg har altid foretrukket bjørnehunde med så meget hvidt som muligt (dog uden at det dominere det sorte), og den ene hvalp er næsten helt sort.

Så mit spørgsmål er nu. Kan jeg tillade mig at høre avler om hun er ok med at vi venter til næste kuld, i tilfælde af at hun vælger den lille med aftegn? Jeg tænker at jeg jo gerne skal melde ud om det fortrinsvis hurtigt, men går også ud fra at hun først vælger tæve når de åbner øjnene og begynder at vise en vis personlighed.
Jeg vil jo helst ikke lyde som om jeg presser hende til at vælge den anden, og ej heller sige at jeg ikke kan lide hendes hund.

Hvad tænker I, og hvordan ville I gøre det?Kommentarer på:  Køb af hvalp, råd søges
 • #1   5. dec jeg ved godt at tingene helst skal gå op i en højere enhed, og jeg kan godt forstå at udseende har en betydning, men hvad er vigtigst udseende eller personligheden, det mentale ... tænk nu hvis den sorte bare er en helt super hund, eller opdrætter faktisk selv helst vil den, og det slet ikke er et problem .... men tænker, spørg da opdrætter hvad vedkommende går efter, og se om ikke også du selv kan vente på at se lidt af personligheden og det måske slår vigtigheden af aftegningerne ... hvis nu opdrætter enden med at foretrække den sorte har du jo måske slet ikke noget "problem" medmindre du ender med at falde for den sorte også

  opdrætter til min yngste ville selv matche køber og hvalp, der var 3 tæver, jeg ved ikke om jeg selv havde valgt hende jeg fik, men hold nu da op jeg har fået den mest fantastiske hund ....


 • #2   5. dec De der aftegn ændrer sig mega meget! Det kan man ikke vælge hund ud fra. Om tre mdr er de helt anderledes, og om et år slet ikke til at kende.
  Se bare mine hundes billeder.

  Opdrætter vælger formentlig den hund der bevæger sig bedst og ser bedst bygget ud, samt har det temperament hun søger. Det kan hun vurdere omkring 6-7. leveuge.


 • #3   5. dec Jeg ville aldrig have valgt hvalpen fra på aftegn (medmindre det var en direkte fejl i racen), hvis det var kuldet med den afstamning, jeg kunne lide. Specielt ikke i en race, der er så få af. Men det må du jo selv om. Du selvfølgelig sagtens tillade dig at spørge, det er altid bedst at være ærlig fra start, men du risikerer, at opdrætter siger, du slet ikke kan få hvalp fra kuldet så. Om perfekte aftegn er det værd, må du jo gøre op med dig selv

 • #4   5. dec Tjah, Malene, hvis det kan sammenlignes med Border Collie, så kommer der kun mindre hvidt med alderen. Kenzie havde en tynd “krave” (en hvid streg hele vejen rundt) som hvalp. Den var helt tydelig, da hun var nyfødt. Så forsvandt det stille og roligt. Da hun var 9 uger var der stadig en helt tynd streg hvide hår. Nu er der intet.

 • #5   5. dec Et af dillemmaerne her er, at vi køber ubeset. Vi har ikke mulighed for at tage til Spanien og kigge på hvalp, for så at tage ned og hente, og da der ingen avlere er i DK, er det lidt stramt med muligheder. Så pt. har vi kun beskrivelsen at gå efter.

  Havde der været flere at vælge imellem, tror jeg også din idé havde skinnet igennem, men når der kun er to er det jo lidt hvad avler helst vil have, og så får vi den anden - Der er ikke så meget valg/matching.

  Noget andet er, at vi har planer om både show og fremtidig avl, og da er det for mig også vigtigt at hunden er som ønsket, for at vi kan avle efter ønskede standard, og der har farven bl.a. en del at sige.


 • #6   5. dec Det er rigtigt at aftegnene ændrer sig, men der kommer ikke en krave ud af ingenting, og oftest bliver aftegnene mindre som de vokser.

 • #7   5. dec Hvad siger racestandarden? Hvis hunden primært skal bruges til udstilling, bør i selvfølgelig ikke vælge en med en fejl.

 • #8   5. dec Hvis jeg var dig ville jeg nok overveje om det var det perfekte kuld med alt hvad du kunne tænke dig og du derfor kunne leve med farven, eller om du måske hellere vil have noget andet.

  Jeg tror ikke at jeg kunne vælge fra pga farven hvis alt andet var som det skulle være. Og slet ikke når hvalpen var født, men okay jeg kan også lide det meste indenfor min race og farven er ikke så vigtig for mig, slet ikke hvis det er sort med hvidt eller sort med mere hvidt

  Da jeg fik Rosa vidste jeg ikke om hun blev rigtig Black and tan eller ghost (hvor det ikke er så tydeligt, altså næsten helt sort) hendes søster har de smukkeste aftegn, men rosas farve blev mere og mere tydelig, og selv hvis den ikke havde gjort, ville jeg havde elsket hende for hendes personlighed alligevel.

  Men hvis du er 110% sikker på at du ikke vil have den sorte, ville jeg da være ærlig overfor opdrætter og så være klar på at der er risiko for at blive valgt helt fra

  Det om udstilling kom imens jeg skrev mit indlæg. Det er selvfølgelig noget andet hvis det er en fejl, så den ikke kan bruges til udstilling/avl.


 • #9   5. dec Nu har jeg læst standarden, og jeg kan ikke se noget sted, hvor der står, hunden skal have hvid krave. Er det en uskreven regel?

 • #10   5. dec Selvfølgelig må du være ærlig over for opdrætter. Hvis du ikke kan lide en helt sort, så lad være.

  En af mine købere meldte ud at de kun ønskede en grå hvalp. De har hunde i forvejen, og ved hvad de vil have. Jeg fortalte at der ingen garantier var for at den grå hvalp ville passe til dem (da en anden familie jo også skulle have en hvalp der matchede dem), så de måtte vente og se. De ventede tålmodigt og det viste sig at de to hanner var vældigt ens, så de fik den farve de bedst kunne lide. Heldigvis var den anden familie lykkelige over det valg, så det var en win-win.

  Det er altid vigtigt at inddrage alle parametre ved fordelingen, og ikke kun udseende. Man skal jo leve sammen med temperamentet.
  Og i en ret skarp race, ville jeg aldrig købe hund ubeset, med mindre jeg kendte forældredyrene.


 • #11   5. dec Du kan jo prøve at hører om opdrætter har en yndlings, men det er nok for tidligt at spå om.


 • #12   5. dec Racestandarden siger: hvide markerede aftegninger på hoved, hals, bryst, bug og ben.
  Så der er ud fra racestandarden nogle mangler hvad angår farven.

  Faktisk at er jeg mere hook på det eventuelle næste kuld, hvad angår bygning. Valgte dette da det andet kun er et "måske" kuld, og da vi begge savner at have hund. Jeg er meget alene og vi bor godt afsides på landet, så jeg føler mig mere tryg med hund.

  Tusind tak for jeres svar so far.


 • #13   5. dec Malene, det er også det. Der ligger en del i det, men vi har desværre ikke mange valg på det punkt.
  Fordelen ved at vente til næste kuld kunne jo så være, at vi kan spare op til en dobbelt tur, og dermed se før vi vælger. Men det er i forvejen mange penge der går til både hund og turen ned for at hente, samt alt der skal klargøres, dyrlæge osv.


 • #14   5. dec Jeg synes ærlighed er velset og forstået i Danmark.
  Med de udenlandske opdrættere skal man nogle gange pakke tingene lidt mere ind, for ikke at fornærme. Sådan som du selv beskriver det her i din sidste besked, synes jeg sagtens du kan skrive det til opdrætter.
  Jeg håber du finder hvad du søger.


 • #15   5. dec Tænker også at det er ok at spørge opdrætter. Opdrætter ved måske hvad denne går efter, også udseende mæssigt.

 • #16   5. dec Okay hvis det næste kuld er et kuld du ser flere ting ved du vil have, ville jeg bestemt vælge at vente. Forklar opdrætter det på en pæn måde.
  Det er jo ikke kun farve så, men også bygning osv


 • #17   5. dec Ok. Sådan læser jeg det så ikke helt

  Der står:
  “Farve: Sort, kan være mat eller have en brunlig nuance. De fleste Karelere har klart afgrænsede, hvide aftegninger på hoved, hals, bryst, bug og ben.”

  Det læser jeg ikke som et krav. Under listen af fejl, er den eneste fejl, der har med farve at gøre: “Overvejende hvid med sorte eller ulvegrå aftegninger.”

  Jeg tror ikke, de aftegn har særlig stor betydning, hvis bygning og bevægelse ellers er super.


 • #18   5. dec Tak skal I have. Jeg snakker med manden om det, og så skriver jeg til hende, og ser om jeg ikke kan få det formuleret på en ordentlig måde, så der ikke opstår nogen misforståelser.

  Emma
  Jeg tog det fra en engelsk side og oversatte det. Tror det er lidt forskelligt alt efter hvor man læser, men det er jo så racestandarden, og ikke en fejl som så.
  Jeg er komplet newbie indenfor showverdenen i hundeland, så jeg ved ikke hvad dommerene går efter. Men skal man showe, så vil man jo gerne stille den hund der stiller sig bedst ud.


 • Max H
  Max H Online Tilmeldt:
  dec 2008

  Følgere: 5 Emner: 10 Svar: 2.918
  #19   5. dec Der er jo ingen garanti for at det du ønsker kommer i næste kuld. Personligt ville jeg ikke vælge fra,pga farve,hvis det er et kuld jeg ønsker hund fra.

 • #20   5. dec Tag evt på en udstilling og se, om der faktisk dømmes ned på det

 • #21   5. dec Jeg undre mig over du ikke har bestilt em hvalå i de farver du ønsker da du bestilte en tæve.
  Og så undre jeg mig. Hvordan kan en god hund have en forkert farve?

  Boede du i spanien og ville købe hvalp her tog du turen x flere eller købte et andet sted.

  Tænk over hvad alternativet er, hvis du melder fra. Kan du så få en anden? • #22   5. dec Emma - Det kan blive svært at finde en udstilling, hvor der er tilmeldte i racen. På DKK's internationale udstillinger har der kun været 2 tilmeldte i Herning og 1 i Ballerup, ingen på de øvrige.
  Tjekkede lige resultater fra et par af spidshundeklubbens udstillinger, de første 2 var der ingen tilmeldte, den næste en enkelt.


 • #23   5. dec Jeg kan prøve at forhøre mig hos nogle af mine kareler venner. De burde vide det.

  #21
  Jeg har ikke bestilt i farver, da alle KBD er hvide og sorte, så det er slet ikke faldet mig ind.
  Farven har intet at sige om hundens personlighed, men derfor kan man jo godt ønske sig hele pakken - Særligt når man gerne vil avle hunde med gode aftegn senere hen.
  Nu er racen ikke voldsomt udbredt, så det med "at købe et andet sted", er desværre ikke bare sådan lige. Jeg har dog været FB venner med avler i 9 år, så det er ikke fordi hun ikke ved hvem jeg er.

  I skal alle have tusind tak for hjælpen. Det har givet stof til eftertanke, og så må vi finde ud af hvordan vi takler det. Om vi skal vente og se tiden/hvalpene an, eller om vi skal snakke med hende med det samme.


 • #24   6. dec Jeg kan lige tilføje et billede af Kenzies aftegn, der i dag er helt væk. Den hvide plet i nakken er der dog stadig

 • #25   6. dec Synes da næsten du skal sige du gerne vil vente til næste kuld, hvis der ikke er et valg og du vil have en udstillingshund. Hvis en ret sort hund ikke er velset på udstilling, giver det da ikke mening at tage den.
  Var det bare til kæl, ville jeg som opdrætter nok finde køber noget useriøs hvis det var en krave eller en plet der afgjorde om de ville have fra mig eller ej. Var det fx et kosmetisk lillebitte haleknæk til en udstiller ville jeg absolut forstå det. Ville også forstå hvis man som udstiller i kø hos mig takkede nej til en "fejlfarvet" hund


 • #26   6. dec Ja, Calule, men det står jo ingen steder, at den er fejlfarvet. Jeg synes lige, man skal finde ud af, om det faktisk er noget, der dømmes ned på udstilling.

 • #27   6. dec Hvis drømmehunden har hvid krave, og det er muligt at finde drømmehunden, og du har tålmodighed til at vente på drømmehunden, SKAL du selvfølgelig vente pååååååååå drømmehunden

 • #28   6. dec Jeg synes ikke at man skal lade farve og aftegn bestemme, men samtidig køber jeg jo heller ikke en bil jeg synes er grim.

 • #29   6. dec Igen mange tak

  Isabelle
  Lige præcis. Og det er det jeg vil mene jeg er. Det er trods som sagt rigtig mange penge at smide efter ens kommende bedste ven, så jeg har lidt samme holdning som jeg har til heste - Jeg går helst efter den fulde pakke. Jeg ville aldrig sætte farve før sind, bygning og helbred, men kan man få hele pakken så tror jeg godt at jeg kan få fremfusket en lille portion tålmodighed. Og ja, drømmehunden er altså bare en kareler med masser af hvidt. Så længe jeg ikke kender hunden på forhånd, har jeg ikke andet end forstillingen om min hund at gå efter - Og så ligger der måske også lidt sentimentalt i det, da vores gamle tæve havde masser hvidt.


Kommentér på:
Køb af hvalp, råd søges