{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.661 visninger | Oprettet:

Opdrættere, der beholder hvalpe til de er 12 uger? {{forumTopicSubject}}

Hej folkens

Hvordan ville I have det med det? Min veninde har fundet drømmehvalpen (papillon) men opdrætteren insisterer på, at de først må flytte hjemmefra, når de er 12 uger.

Er der noget specielt, der taler for, at racen ikke er klar til at flytte hjemmefra tidligere?

Personligt ville jeg godt nok være ked af, at gå glip af de der 4 vigtige uger. Og de tæver, jeg kender, der har fået hvalpe, vil godt nok også gerne af med dem når de passerede de 6-7 uger faktisk smiley
Kommentarer på:  Opdrættere, der beholder hvalpe til de er 12 uger?
 • #1   8. okt 2018 Det ville blive et nej herfra, jeg skal ha så meget ind i hovedet på hvalpen fra 8 til 12 uger, det ville jeg ikke miste

 • #3   8. okt 2018 Det ville blive et nej tak herfra. Jeg vil dog sige, at jeg har en tæve, der elsker sine hvalpe længe efter de 6-7 uger smiley Som regel bliver de dog hentet over en periode, og så har vi lige 1-2 der skal til udlandet, så hele kuldet ryger ikke samtidig, og vi har aldrig oplevet nogen sorg hos tæven.
  Min Enzo (nu 10 måneder) er Kenzies hvalp og hun har på intet tidspunkt været træt af ham eller “vænnet ham fra”. Det har vi faktisk måtte sørge for smiley


 • #4   8. okt 2018 Lige 12 uger synes jeg er meget, også fordi man som opdrætter dælme får sit at se til.

  Vi beholder vores til de er 9 uger, og jeg synes det gør en stor forskel for hvalpene - de virker lidt mere trygge i deres selvsikkerhed så at sige, og lige dét mere klar. Når jeg kigger på dem som 8 ugers, virker de ikke rejseklare - men en uge gør meget i den alder, og der er de helt klart parate til den store verden smiley

  Men det er hårdt arbejde med en uge ekstra - men jeg synes nu ikke mine tæver har været ved at sparke dem ud af reden smiley De fravænner dem omkring 5-6 ugers alderen, og når det er overstået, så leger og opdrager de, og jeg synes hvalpene får utrolig meget ud af at gå sammen med de tre voksne mens de har en ganske alm. hverdag rundt i huset, ud til stranden osv.

  Men 12 uger - altså vi har hvalpe som først rejser der af forskellige årsager, og jeg ville ikke beholde hele kuldet så længe, men jeg synes det går med de hvalpe der er blevet ekstra - men man skal også bare være klar til at fortsætte arbejdet og skulle jeg selv have hvalp, så ville jeg gerne det var de der 8-9 uger.


 • #5   8. okt 2018 Jeg fik først Tucker hjem som 12-ugers (opdrætter var ikke kommet af med ham) og jeg har sagt lige siden, at min næste hund skal jeg have som 8ugers.
  Så jeg ville kigge mig om efter et andet sted.
  Ellers skulle det være en opdrætter jeg simpelthen vidste med 100% sikkerhed havde socialiseret og præsenteret den hvalp for alverdens "utænkelige" ting. Og det skulle være fordi den hvalp bare var noget helt og aldeles specielt, som ikke kunne findes hos en anden.


 • #7   8. okt 2018 Uuh det kommer meget an på opdrætter...
  Men jeg vil da helst min hvalp som 8 ugers.


 • #8   8. okt 2018 Der kan være rigtig store raceforskelle. Mange små selskabshunde er bare langsommere i udvikling.
  Om man lige tænker 12 uger er optimalt.. jeg have nok personligt vagt for min race et sted omkring de 10..
  der kan også være individforskelle.
  Men vælger Man et sted som det til - så sikre jer i kan komme og besøge hvalpen alt det i ønsker. Så i kan knytte bånd osv.


 • #9   8. okt 2018 Det bliver et nej tak herfra så. Jeg vil have hvalpen når den er 8 uger.

 • #10   8. okt 2018 Mon ikke det er rigtig smart at lade individuelle forhold afgøre, om det er efter 8 eller 15 uger, at hvalpen flytter hjemmefra? Nogle er måske endda klar tidligere end i uge 8, men indtil videre er der en lovgivning, som vel skal overholdes.

 • #11   8. okt 2018 Bodil - Det er nok bare fordi du misforstår lidt hvad jeg lægger i den udtalelse smiley
  Ja, en hvalp skal have en masse gode oplevelser og for mig skal den ud og opleve de ting som den vil skulle på en alm. dag i livet hos mig.
  Tucker har f.eks. aldrig oplevet busser/lastbiler som hvalp og det har godt nok taget tid at gøre ham tryg ved at sådanne passerer os. Jeg vil også gerne en hund som ikke er bange for barnevogne, dæksler i fortorvet, forskelligt underlag at gå på. Ting som vi vil komme forbi i hverdagen. De ting vil jeg gerne have startet "gode oplevelser" med inden hvalpen er 12 uger, for det har været tydeligt at se hvilke ting der var fremmede for Tucker inden vi fik ham hjem.


 • #13   8. okt 2018 Bodil - Vi er så bare uenige smiley Selvfølgelig spiller psyken også ind, men jeg kan i hvert fald se at jeg har en hund der generelt møder nye ting med interesse.

 • #14   8. okt 2018 Jeg har hentet en hvalp på 10 uger i Italien og en på 11 uger i Belgien.

  Begge var hvalpe som opdrætteren havde haft meget i hænder, fremmede knap så meget, ingen af dem havde været ude og opleve andet end livet i kennelen, begge gange har det været helt uproblematisk. Begge hunde var meget menneskeglade og begge håndterede fint at komme med ud og opleve verden, og blev velafbalancerede, velfungerende voksne hunde.

  Derud over har jeg købt en på 4½ måned i Belgien. Hun virkede så tryg inde hos opdrætteren, at jeg slet ikke overvejede, at en hund i den alder aldrig havde prøvet andet, men det skulle vise sig, at hun aldrig havde haft halsbånd på, aldrig havde været uden for kennelens område, selvfølgelig heller aldrig havde kørt bil, men hun kunne gå i snor, da vi nåede færgen i Puttgarden 10-12 timer senere, og tøffede rundt på færgen så tillidsfuld og trygt som en hver anden hvalp. Og hun blev da også en velfungerende hund uden nogen kæmpe indsats fra min side.

  Men jeg ville aldrig selv turde give mine hvalpe sådan en start. Jeg har heller aldrig haft lyst til det, for jeg synes, det er spændende at beskæftige sig med hvalpene, spændende at tage dem med ud og se dem opleve verden.
  Og jeg er enig med Bodil, de skal ikke nå alt i socialiseringsfasen. De skal have nogen gode oplevelser, lære at anderledes og nye ting kan være spændende og positive, så er de klar til at bygge videre på det fremover.


 • #15   8. okt 2018 hvis hvalpens evne til at afreagere er god ville jeg være ligeglad med dens alder

 • #16   8. okt 2018 Umiddelbart ville jeg vælge en anden opdrætter, ikke så meget fordi jeg tror det er helt utænkeligt at opdrætter kan sørge for træning og socialisering i den tid, men mere fordi jeg gætter på, at opdrætter og jeg har lidt forskellige holdninger til det med hunde/hvalpe.
  Jeg ville ikke være afvisende overfor at købe en hvalp på 10-12 uger, det er mere opdrættere insisteren på at ingen hvalp flytter før.

  Men nu er der jo ikke kommet nogen argumenter for, hvorfor de ikke må flytte før, så jeg skal da ikke udelukke at opdrættere argumenter ville flytte mig.


 • #17   8. okt 2018 nu kan jeg se, at rigtig mange af de, der svarer har større racer - og ja, det kan være for meget for en opdrætter at passe et kuld på 10-12 store hvalpe, men *loner er som regel kun nogle få stykker, som det intet problem er at have i sit hjem, i stuen osv.

  Papillon er en race, der er sent psykisk udviklet, faktisk lidt osm katte, og de har mægtig god gavn af at modnes lidt extra. før de sendes videre i verden -

  Jeg selv slipper heller ikke mine små "løs" før de er 12 uger!
  Der lægges, i mine øjne, alt for stor vægt på den der "prægning" sit nye hjem i forhold til den individuelle udvikling af hvalpen!
  papillon præger sig utroligt fint på alt i et meget langt tidsrum!

  Er opdrætteren (og hvis det er hende (på Fyn), jeg tænker på, der tales om her, så kan der ikke sættes eeen enste finder på nogetsomhelst desangådende!)


  PS - loven siger, at hvalpen tages fra moderen som 8 uger, ikke at den SKAL!


 • #18   8. okt 2018 Jeg har også selv fået hvalp på 10 uger uden problemer - men det var (ligesom andre siger) fordi den ikke var solgt.

 • #19   8. okt 2018 Det handler ikke kun om at møde verden.
  Det handler også om, at samarbejdet etableres præcis i perioden mellem 8-12 uger, og når hvalpen er ved opdrætter i den tid, så er det bare dét sværere for ny ejer at bonde med hvalpen og indlære præcis den rytme, de to ønsker sammen for fremtiden.
  Ingen hvalpe bør først være klar til at flytte hjemmefra med tolv uger. Det er usædvanligt sent.


 • #20   8. okt 2018 OK Pia, DET var et argument, jeg godt kan følge. Jeg kender som sagt ikke racen, og var ikke klar over, at papilloner er lidt sent udviklet. Tværtimod synes jeg jo generelt, at de små racer bliver hurtigere modne og kan mere som fx. 10-ugers, når vi møder dem på træningspladsen, end de større racer. Men har som sagt kun meget begrænset erfaring med lige papilloner.

 • #21   8. okt 2018 Forresten - den der med at tæven er træt af hvalpene giver jeg ikke en hat for!

  At hun afviser dem, er nærmere ete udtryk for at hun netop lærer de små selvstændighed.

  Min tæver (der er individuelle forskelle) dier ofte deres små til omkirng 10-12 ugers alderen, men de lærer ret tidligt, at oprøre sig ordentligt, på den sædvanlige hunde-maner.


 • #22   8. okt 2018 Nope, jeg vil have min hvalp som 8 ugers.

  Jeg har intet imod opdrættere, der beholder hvalpene længere, og jeg kan godt se grunden til at ville. Men jeg vil helst have min hvalp fra 8 uger og selv bestemme hvad den skal præges på. Ikke at den skal udsættes for 115 ting på en liste, men når jeg køber en hvalp vil jeg helst selv styre det hele.


 • #23   8. okt 2018 Pia - jeg synes bare man oplever, at hvis tæven frit kan gå til og fra hvalpene, så vælger hun at holde sig væk en stor del af tiden, når de passerer de 6-7 uger smiley

 • #24   8. okt 2018 Jeg ville være mega glad for, at opdrætter tænker mere på hvalpen end på køber i det her tilfælde. Jeg har aldrig forstået, hvorfor hvalpe absolut skal flytte så tidligt. smiley

  Når jeg selv sælger killinger, er det heller ikke med 12 uger, som loven siger. Da er de slet ikke klar. smiley


 • #25   8. okt 2018 Helt personligt ville jeg ville finde en anden opdrætter smiley
  Opdrætter kan sikkert sagtens finde ud af at præge hvalpene godt og lave det grundlæggende miljøtræning osv osv. MEN jeg ville ikke undvære de 4 uger sammen med hvalpen smiley Jeg har en enkelt gang ventet med at hente min hvalp til den var 12 uge (Ruh foxterrier); god hund med en stærk psyke. Jeg fik bare aldrig det helt tætte bånd til den som jeg gerne vil have med mine hunde.
  Det som Erica beskriver med at det har været svært at gøre hunden tryg i almindelige dagligdags situationer har ikke rod i manglende miljøtræning, men i manglende fokus på mentalitet i avlen. Jeg kan til min død ikke forstå hvorfor det accepteres uden videre i så mange racer at hundene skal igennem alt muligt underligt og udsættes for tonsvis af miljøtræning for at kunne kapere en helt almindelig hverdag. Hvorfor er det at det skal være forbeholdt os der har fx brugshunderacer og terriers at have hunde, hvor man egentlig ikke rigtigt behøver at bekymre sig om hvorvidt man nu også har udsat den for at køre bus, mødt en rollator, set en gammel dame og en lastbil ???? Stil dog nogle krav om robust psyke til jeres opdrættere.


 • #26   8. okt 2018 Enig Mette - hvis forældredyrene har tilstrækkelig stabil og robust psyke, så er der virkelig meget, der kommer af sig selv smiley
  Aner ikke, hvordan linjerne er bag det kuld, som hun kigger på. Anede ikke engang, at hun var på udkig efter papillon smiley


 • Holly
  Holly Online Tilmeldt:
  feb 2018

  Følgere: 28 Hunde: 1 Emner: 27 Svar: 1.744
  #27   8. okt 2018 Jeg ville være ligeglad hvis jeg havde besluttet mig for at det var den jeg ville ha’..hvis det går som planlagt har man jo ca.15 år sammen, så 4 uger fra eller til kan jeg ikke se betyder alverden.

 • #28   8. okt 2018 @20: Jeg må tilstå at jeg deler din undren. Jeg opfatter netop også på træningspladsen at de små racer ofte er noget hurtigere udviklet end de større: en 10 uger gammel bomuldshund er noget mere moden end en 10 uger gammel schæferhvalp.

 • #29   8. okt 2018 Om man som køber ønsker at få hvalpen som 8 ugers eller om man gerne vil vente til den er 12 uger afhænger temmelig meget af hvad man vil med hunden. Jeg bruger mine hunde til træning og rigtig mange ting kommer bare så meget nemmere, hvis man komme igang med hvalpen før den er 12 uger gammel. Fx spor, frit søg, leg med fører, kontakt osv.

 • #30   8. okt 2018 #21

  Der er kæmpe forskel på tæverne. Jeg har set en del tæver vænne hvalpene fra ved 6-7 ugers alderen (sådan at hvalpene ikke må die mere). Min egen Kenzie lod til gengæld Enzo gøre det længe efter hun ikke havde mælk længere, hvis vi ikke stoppede det. Hun opdrager sine hvalpe med massere af “tough love”, så det er ikke fordi, hun ikke lærer dem selvstændighed.


 • #31   8. okt 2018 #28

  De stopper som regel også med at vokse tidligere og kommer i deres første løbetid tidligere, så det giver generelt bedst mening, at de små er tidligere i udvikling.


 • #32   8. okt 2018 Malene hvilket samarbejde og hvor stammer det fra? jeg ser voksne hunde skifte hjem og opnå samarbejde ?

 • #33   8. okt 2018 #32

  Det er nu helt rigtigt, at det som regel er hurtigere for en 8 ugers hvalp at knytte bånd. Det betyder jo ikke, at man ikke kan opnå det med en voksen hund.


 • #35   8. okt 2018 så tør jeg godt nok ikke tænke på hvor tæt aslan og jeg havde været havde jeg hentet ham som 8 uger.... det var godt jeg ventede til han var næsten 4 år

  er der nogle studier på det eller er det bare noget man tror? jeg vil gerne se links

  Jeg kan godt se det logiske men er det undersøgt? for ellers kan man jo sige en masse som man tror men som skyldes andre ting

  fx fortæller mange der får en voksen at hunden er evig taknemmelig.


 • #36   8. okt 2018 Tror ikke det er noget der er lavet studier om og det er sikkert forskelligt fra hund til hund. Stormy fik jeg som 3 årig. Ham fik jeg et meget tæt forhold til. Men hele tiden kunne man dog fornemme at han også sagtens kunne klare sig selv smiley
  Om man henter ved 8, 10 eller 12 eller 16 uger må være helt op til den enkelte opdrætter og hundekøber. Jeg ved hvad jeg foretrækker smiley MEN jeg vil tillade mig at sætte lidt spørgsmålstegn ved om argumentationen for at holde de små hunde længere fordi min oplevelse er at de faktisk er hurtigere udviklede end de store smiley Men altså føler en opdrætter at det bedst at beholde sine hvalpe længere så er det sådan det er.


 • john
  john Online Tilmeldt:
  aug 2010

  Følgere: 140 Hunde: 3 Emner: 20 Svar: 4.633
  #37   8. okt 2018 Vil man præge sin hvalp er det for sent når den er 4 år.
  Jeg vil ikke undvære de første mdr efter 8 uger.


 • #38   8. okt 2018 #35

  Nu har jeg prøvet begge dele et par gange, og min erfaring er, at en lille hvalp hurtigere knytter et stærkt bånd til den nye ejer, hvilket er helt forståeligt. Det betyder ikke, at man ikke opnår samme stærke bånd i længden. Det giver vel god mening. Tænk hvis min hund syntes, hun skiftede familie, når hun lige skulle passes en weekend?


 • #39   8. okt 2018 Jeg undrer mig bare fordi jeg absolut oplever at præge mine hunde. de kommer fra vidt forskellige baggrunde og efter et år hos mig er de overraskende ens.

  Jeg har længe tænkt at den kassetænkning med faser var noget man burde mere væk fra. derfor efterspørger jeg om det er undersøgt. Jeg tror rigtig mange flere ting end alder er vigtig ved overtagelse

  en gang troede man også mennesker kunne inddeles i faser så firkantet

  gamle hunde kan sagtens lære nye trick john. at træne er blot at lære. præge betyder at påvirke. det gør jeg hele livet ved dem.... • #40   8. okt 2018 jeg er lidt undrende overfor den der faste holdning, at ALLE hvalpe er fix-og-færdige præcis som 8 uger ... ikke 7, 7½ - men præcis 8 uger! - Derefter er alt åbenbart tabt, og man gå glip at 1 MÅNED!

  Jamen dog, hvormange her har rent faktisk haft mere end en håndfuld hvalpe fra fødsel til død?

  Og tanken at der er stor forskel på racerne, er åbenbart heller ikke særlig meget i tanken.

  Nej, ikke alle små-racer er lige modne på de magiske 8 uger - nogle noget før, andre senere ... jeg har ladet mig fortælle at spidserne faktisk kan flytte som 6 uger!

  Så mon ikke blot, man trygt kan overlade vurderingen til den enkelte opdrætter af den specifikke race, som man er potentiel køber af.

  Alt andet lige, så har opdrætteren jo ikke nogen speciel gevinst af, at beholde hvalpene længere - tværtimod!


 • #41   8. okt 2018 Hvis det var den hvalp jeg ville have, så ventede jeg gerne til 12 uger, selvom jeg da gerne vil have den hjem hurtigst muligt, så jeg selv kan opleve den skønne hvalpetid, men jeg ville da helt sikkert tænke på hvalpen først og var den ikke klar som 8 ugers, jamen så skulle den da ikke tages fra.

  Lucky fik jeg 4 mdr gammel, han var min i det sekund jeg trådte ind ad døren hos hans daværende ejer og vi har være uadskillelige siden. Han elsker andre mennesker, mest bestemte mennesker, men der er ingen heller ikke som vi har boet med, der kommer op på siden af mig.
  Rosa fik jeg som 8 ugers, vi har et noget anderledes bånd end jeg har med Lucky, hun er langt mere mor pylret.. Jeg tror faktisk at hun havde haft godt af at have et par uger mere hos sin hundemor hvor hun kunne blive mere selvstændig, jeg ved dog selvfølgelig ikke om det havde gjort en forskel, men rosa havde jo også en lidt speciel start på livet..

  Rosa er faktisk den første hun jeg har haft fra 8 ugers, vaks var også 10-12 uger inden jeg fik ham, og ham fik jeg nu også et helt fantastisk og særligt bånd til og han lærte hvad han nu skulle alligevel smiley

  Jeg ville nok selv foretrække 8-10 uger, men fandt jeg den hvalp jeg ville have, så ville alderen ikke have den store betydning.


 • #42   8. okt 2018 Pia - jeg håber da virkelig, at man har tillid til den opdrætter, man vælger. Og at man derigennem har fuld forståelse for, hvis opdrætter mener, at det er bedst for hvalpen(e), at blive sammen med mor og søskende efter de 8 uger. smiley

  Jeg ved bare, at jeg ihvertfald selv ville spørge lidt ind til det, hvis det var min opdrætter smiley


 • #43   8. okt 2018 Hvis jeg skal bruge den til det jeg gør netop nu - ipo - så vil jeg ha den når den er 8 uger, eller før hvis lovgivningen tillod. Er den ikke klar til at flytte hjem i den alder, er der noget galt med den og så vil jeg ikke have den alligevel.

 • #44   8. okt 2018 Sådan ville jeg også have det med en husky Martine.
  Men hvis jeg nu skulle skifte til en helt anden race, som jeg intet vidste om, så måtte jeg vel lytte til den bedste opdrætter, jeg kunne finde smiley

  Hende der skal have papillon kommer fra hyrdehund smiley


 • #45   8. okt 2018 #44

  Helt enig !
  Jeg shopper mig en blanding fra et internat når jeg ikke skal have "hund" mere - sådan en får man sjældent som hvalp, men når jeg ikke skal bruge den til noget, gør det mig ikke en dyt og så skal den bare ha et godt liv og hygge sig her, resten af dens dage smiley

  Kommer aldrig til at give de priser folk forlanger for små selskabsracer .. eller katte med stamtavle, det giver i mit hovede ingen mening smiley


 • #46   8. okt 2018 Med hensyn til om små hunde er tidligere eller senere modne end større hunde, så havde jeg på et tidspunkt en veninde, der opdrættede cavaliere, og jeg har været med ude at aflevere sådan en 8 ugers hvalp, og både i forbindelse med aflevering i nyt hjem og hvad jeg så hjemme hos veninden, så var hendes cavaliere meget umodne, og "babyagtige" i 8 ugers alderen end mine pyreneerhvalpe har været. De har også virket mere forsigtige som hvalpe, uden at de få af dem, jeg har mødt senere, har virket som usikre voksne hunde. Jeg har altid oplevet mine hvalpe som klare til at flytte hjemmefra som 8 ugers, det var ikke helt mit indtryk med cavalierene.

  Men som større hvalpe/unghunde er de ganske rigtigt kommet i løbetid og blevet voksne tidligere end mine store hunde. Jeg tror man skal passe på med at tro, at alle hundes livcyklus er ens. Mit indtryk er, at små hunde bare har en meget længere periode som voksne, altså tidligere voksne og senere gamle.


 • #47   8. okt 2018 At hvalpen fysisk er tidligere "modern" betyder jo ikke, at dem også er det psykisk.

 • #48   8. okt 2018 Hvis ellers man har fundet en dygtig opdrætter, som man har tillid til, og vedkommende kan give fornuftig forklaring på hvorfor hvalpen først er flytteklar som 12 ugers, så er det fint med mig.
  Noget andet er så, at jeg sikkert ville drive opdrætteren til vanvid ved konstant at ringe/skrive og kigge forbi, for at se/høre, om den lille ikke snart var flytteklar smiley smiley smiley

  Har både haft hvalpe og voksne genbrugshunde, af små og store racer, og har været knyttet lige meget til dem alle, uanset alder for hvornår de flyttede ind.


 • #49   8. okt 2018 Lens, læs op på livsfaserne. Det hele er dokumenteret der og behøver ikke yderligere uddybning.
  3. socialiseringsperiode er den periode hvor hvalpen knytter bånd og finder sig selv. Perioden finder sted mellem 7-12 uger. Her knytter hvalpen stærke bånd til sin flok. Derfor er det den optimale periode at flytte hjemmefra i. Efter 12. uge lukker vinduet for denne åbenhed ned, og hvalpen arbejder videre ud fra de erfaringer, den gjorde sig i perioden.

  Vil man noget seriøst med sin hund, så kommer man nemmere til målet ved at overtage hvalpen før 12. uge.
  Så vidt jeg ved er din hund bare hyggehund, og det er nu engang nemmere at tilvænne en voksen hund til dette, sammenlignet med at skulle træne den op på konkurrenceniveau ud fra en tilfældig baggrund.


 • #50   8. okt 2018 Fighter flyttede ind da han var 10 uger, og Dexter og Misha da de var 8 uger - jeg foretrak faktisk Fighters alder, fordi jeg følte at de lige var det mere komfortable og trygge i deres eget skind. Det var ikke nogen synlig eller virkelig mærkbar forskel der var, og det var faktisk også først et halvt års tid efter, at jeg kom til at tænke på det.
  Jeg ville ikke fravælge en opdrætter pga det. Jeg ville savne de første uger sammen med min hvalp og måske være lidt ærgerlig, men er det en skide god opdrætter der laver nogle rigtig gode kuld for racen, så ville jeg ikke have nogle problemer.


 • #52   8. okt 2018 Malene kender dem men stiller spørgsmålstegn ved om hunde skal puttes i sådanne faser og kasser når man ved de fleste pattedyr, herunder mennesket, går væk fra den måde at tænke på. nyere forskning peger på en hjerne der lærer hele livet. og ødelægges en del tager en ny over. Konrad Lorenz og hans følge er ikke nødvendigvis så korrekt som mange troede... mere

  rigtig mange andre ting end alder spiller ind på en hunds adfærd

  det er lavet en massiv forskning på området af miklosi og harre og wynne som jeg synes de faser helt overser

  desuden tyder rigtig meget nyere forskning på forskelle ikke kun på individer men på racer


 • #53   9. okt 2018 Igen: Hvad der er bedst afhænger uendelig meget af hvalpen, racen, opdrætter og køber. Føler opdrætter ikke at hvalpen er klar før den er 12 uger gammel. Jamen så er det sådan det er. Der er givetvis hvalpe der ikke skal hjemmefra før senere end 8 uger og Jo, der er faktisk også hvalpe der godt kunne rejse hjemmefra lidt før de fylder 8 uger. Fx er det rimeligt almindeligt at irer-tæver ikke rigtigt gider være sammen med deres hvalpe efter at hvalpene fylder 7 uger.
  I mine racer - og med det jeg bruger dem til - så ville en hvalp, der ikke var klar til at flytte hjem til mig 8 uger gammel ikke være hvalpen for mig. Jeg ville have det som Martine; så ville der i mine øjne ganske enkelt være noget, der ikke var iorden. MEN sådan er det jo ikke i alle racer smiley


 • #55   9. okt 2018 Præcis, ejer.
  Der er jo ikke bare forskel på de forskellige racer og individuelle hvalpe, men også på opdrættere.
  Og så er der jo også ganske stor forskel på at have et par hvalpe gående til de er 10-12 uger, og så have 8-10 store hvalpe, der er mere end klar til at komme ud og opleve verden.

  Den hvalp jeg hentede i Italien som 10 ugers, var fra en opdrætter, der som princip ikke sender sine hvalpe hjemmefra før 10 uger, og jeg var den første, der hentede hvalp i det kuld, men ellers synes jeg godt nok, det er sjældent, man hører at opdrættere af store racer bevidst holder hvalpene tilbage indtil 10 uger eller senere.


 • #56   10. okt 2018 Meget interessant emne smiley

  Jeg har kun mit 2.kuld hvalpe og jeg har en holdning om, at de ikke er klar generelt til at flytte hjemmefra minimum som 10 ugers.

  Jeg har aldrig haft et kuld hvalpe af stor race, så jeg ved ikke om der reelt mentalt, er forskel på størrelsen af racer, eller om det er rent "praktisk" at de er hurtigere klar. Måske kuldstørrelserne har noget at sige ? Store racer får jo ofte større kuld end små, måske brugsegenskaberne har betydning ?

  Et kuld hvalpe fylder rigtig meget og ja de "slider" på hjemmet uanset størrelse. Jeg har stadig alle 6 boende og der bliver mindre og mindre plads i sofaen smiley

  Jeg ved det ikke, jeg tænker bare....... Jeg forstår simpelhent stadig ikke, at hunde må sælges som 8 ugers og killinger skal være 12 uger (Har haft killingekuld).

  Jeg forstår ikke holdningen, at hvis bare jeg har tillid til opdrætter, så må de gerne beholde dem lidt længere, for man køber vel for pokker slet ikke, af en opdrætter man ikke har tillid til ?

  Hvalpe skal socialiseres ja, men ikke for hver en pris. Jeg vil hellere have en hvalp, der aldrig har forladt opdrætters matrikel end en, hvor opdrætter ikke har kunne læse den enkelte hvalp, så den har fået for meget socialisering med dårlige erfaringer til følge.

  Der er næsten gået sport i, at man skal socialisere sine hvalpe/hunde mest muligt. Jeg sparrer med en del forskellige opdrættere og vi er flere, der stiller spørgsmålstegn ved om vi er på vej ud af et skråplan. I dag kan man jo direkte købe agility forhindringer til hvalpe. Der er flere der er obs på dette. Jeg glæder mig til, at skulle høre dette foredrag:

  https://www.facebook.com/events/1793337227428817/

  Hvis alle hvalpe uanset racer, kan puttes i "bås" Så har man reelt som opdrætter ca. 2 uger til at nå ALT det en kommende hvalpeejer gerne vil have, at ens hvalp skal have prøvet, inden de flytter hjemmefra. Er det realistisk uden at stresse det hele igennem ? Det lægger jo ikke kun pres på opdrætter men i høj grad også på hvalpen.

  Der sker bare RIGTIG meget psykisk med en hvalp fra den er 7 uger til den 9 uger. Alene 8-9 uge, får de meget mere hår på brystet (selvværd og selvbevidsthed) For mig er det utrolig vigtigt at dette foregår i trygge omgivelser med stor succes, så de kan vokse uanset hvor stærke mentalt, de er i kuldet.

  Jeg tror egentlig, at en del "skævheder" i en flok kuldhvalpe kunne udlignes ved at de blev lidt længere hos opdrætter og fik lov at vokse i psyken.

  Jeg forstår simpelhent heller ikke, at en del opdrættere, opdrætter større racer og har dem ude i løbegårde (udendøre/inddøre) Langt de fleste hvalpe uanset brugsegenskaber bliver jo ganske almindelige familiehunde, der kommer til at bo indenfor, det må da være noget af et kulturchok, at der pludselig er "regler" for hvordan man skal gebærde sig.

  Her fødes hvalpene i en stue, centralt placeret i huset, de har fri adgang til hele husets stueetage (soveværelser ovenpå) Jeg sover i stueetagen til de flytter og p.t. sover vi alle sammen i stuen i en pærevælling af hvalpe og voksne hunde smiley De er en del af familien på lige fod med de voksne til de flytter, d.v.s. at alle er hvor de lyster, sover hvor de har lyst, der er selvfølgelig "frirum" til de voksne hunde. Der bliver gået/lavet aktiviteter for alle, store som små. Nogen gange enkeltvis, andre gange flere ad gangen og indimellem hele flokken. Skal jeg på tur med de store og hvalpene skal blive hjemme, lukker jeg af til stue og køkken, men hvalpene har stadig ca. 30-50 kvm, at boltre sig på, men de lægger sig til at sove, kun en er begyndt at gøre oprør (samme hvalp, der kan finde på, at gå ind i stuen og sætte sig på sofaen, for så at kalde smiley )

  På et tidspunkt sagde jeg til en veninde (også opdrætter) Jeg synes det her hvalpekuld er meget mere fremme i skoen end det første kuld, hvortil hun svarede : Sikkert fordi ved det første kuld, sad du og stirrede konstant på dem........... Og hun har sikkert ret.

  Nuværende kuld er hvalpetestet og konklusionen var, at 2 hvalpe havde behov for ekstra oplevelser uden andre hunde og det har de fået, begge har rejst sig, MEN hvis de var blevet solgt som 7 ugers, tror jeg ikke det var blevet en succes, men med kendte mennesker og omgivelser omkring sig, er det blevet en succes.

  Med hensyn til psykisk robusthed så er det rigtigt, der skal avles på psykisk robuste individer. Den mentale psyke er arvelig, men alt kan knækkes ved forkert håndtering, til gengæld kan man træne så meget, at man ikke altid lige opdager den svage psyke før hunden kommer ud for pres/stress. Derfor nogen indimellem får sig lidt af en overraskelse, når deres hunde mentalbeskrives, hvor der bliver målt tærskelværdier og hvor afreaktionen er utrolig vigtigt !

  Da jeg startede med dette indlæg, var jeg lige kommet hjem fra Charlotte Frigast med hvalpekuldet, de har lige været til tjek og fik lov efterfølgende, at løbe på Charlottes indhegnet træningsplads. Stor ros til hele kulde, god muskelsætning og socialisering = Hun sagde direkte det har du gjort godt, skønt kuld, men du mangler lidt fastholdelses håndtering smiley Så det må vi så øve os på smiley

  I forlængelse af hendes sætning med fastholdelses håndtering, sagde hun og så skal de lære at ligge på ryggen. For mig er det ikke slemt, men mange opfatter det som dominans, jeg glemte at spørge hvorfor hun mente det var vigtigt, men det må jeg spørge om en anden gang.

  Med hensyn til at få sin hvalp som 8 ugers fordi man skal træne, så tror jeg, at det er en gammeldags holdning(trend) En hvalp der ikke udviser flokmentalitet som 7 ugers, bliver en kamp om, at lære indkald. Man har 4 måneder før bestemte ting hvalpen er født naturligt med som f.eks. apportering, lukker ned og skal trænes ind igen.

  En hvalp der får lov at knytte bånd/bonde med sin flok (hos opdrætter) Kan for langt de fleste racer/hvalpe uden problemer skifte flok, igen det er et spørgsmål om hvad de lærer hos opdrætteren og hvordan de "opbevares" Men selvfølgelig vil en 8 ugers hvalp altid være så usikker og totalt afhængig, at den er tvunget til at knytte bånd til den person, den bliver overladt til, hvor man måske skal gøre sig fortjent til at få samme bånd, når hvalpen/hunden er lidt ældre.

  Glemte lige: En fordel ved, at hvalpe bliver lidt længere hos opdrætter, hvis de har mere end en hund, er at de bliver så meget bedre til hundesprog !

  Håber mit indlæg er til at læse og forstå, jeg havde en indgangsvinkel, da jeg startede men jeg er vist kommet meget vidt omkring, håber ikke det er for rodet smiley Men det er et STORT emne med flere aspekter og så ved jeg godt, at jeg ikke har kunne skrive neutralt, men har inddraget egen situation ind midt i det hele smiley


 • #57   10. okt 2018 "Jeg forstår simpelhent stadig ikke, at hunde må sælges som 8 ugers ".
  Det er måske fordi du endnu ikke har oplevet hvor KLAR nogle racers hvalpe er til at flytte hjemmefra på det tidspunkt ? Det steder hvor jeg har købt hunde gennem tiden har det ikke virket somom det var fordi opdrætter var træt af hvalpene eller at de sled på hjemmet at de flyttede hjemmefra 8 uger gamle. De er købt i hjem der bar præg af at der boede hunde og var hvalpe smiley En Irsk Terrier er slet og ret meget klar til at komme ud og møde verden på det tidspunkt. Da jeg hentede Clinton 8 uger gammel var han og en af brødrene var begyndt at slås lidt mere alvorligt. De to ville ikke have haft nogen glæde af at blive sammen.
  "Med hensyn til at få sin hvalp som 8 ugers fordi man skal træne, så tror jeg, at det er en gammeldags holdning(trend)": Nope smiley Jeg har jo selv prøvet begge dele er der er pokkers til forskel på at komme igang med hvalpen (samme race), når den er 8 uger og når den er 12 uger.


 • #58   10. okt 2018 Mette, du skriver: "Med hensyn til at få sin hvalp som 8 ugers fordi man skal træne, så tror jeg, at det er en gammeldags holdning(trend)": Nope Jeg har jo selv prøvet begge dele er der er pokkers til forskel på at komme igang med hvalpen (samme race), når den er 8 uger og når den er 12 uger.

  Var hvalpene testet, så du reelt vidste om hvordan de rent faktisk var "mentalt født" ? Eller er det "bare" 2 forskellige erfaringer du har med samme race ? (Det er nemlig meget interessant for mig, der nørder det mentale )


 • #59   10. okt 2018 Mette du skriver: Det er måske fordi du endnu ikke har oplevet hvor KLAR nogle racers hvalpe er til at flytte hjemmefra på det tidspunkt ?

  Måske, måske ikke. Jeg skriver jo, at jeg ikke ved om der er forskel på de enkelte racer/størrelsen. Men jeg ved, at det har stor betydning for "min" race og hundehvalpe rent lovgivningsmæssigt er skåret over en kam.


 • #60   10. okt 2018 @58: Hvalpetest er ikke rigtigt noget man gør hos Irsk Terrier. De to hunde var halvsøskende. Jeg tror så ikke at det er specielt gammeldags. Det var da ikke noget man gjorde dengang jeg startede med at træne hunde i 80'erne. Der fik man hvalpen 8 uger gammel. Nogle startede så med at træne med det samme, mens andre ikke lavede decideret træning med deres hunde før de kunne komme på et hold ca 1 år gamle. Dengang var der ikke rigtigt noget der hed hvalpehold rundt omkring.
  Min egen helt personlige erfaring med de tre racer jeg kender rigtigt godt det virkelig godt kan betale sig at begynde at lære hvalpen forskellige dele af øvelser så tidligt som muligt inden de bliver 12 uger. Jeg fik gjort rigtig meget ud af opstarten med spor med Clinton (han blev introduceret til det dagen efter at jeg havde hentet ham). Med Perle gik der en uge før jeg introducerede hende til spor. Clinton går langt bedre spor end Perle (Perle er GOD på spor, men Clinton er bare bedre). Måske er det tilfældigt, måske er det raceafhængigt, måske noget helt tredie. Og endelig så kan det være at det rent faktisk er den uge der betyder noget. Selve introduktionen er foregået på samme måde.


 • #61   10. okt 2018 @58: Hvalpetest er ikke rigtigt noget man gør hos Irsk Terrier. De to hunde var halvsøskende. Jeg tror så ikke at det er specielt gammeldags. Det var da ikke noget man gjorde dengang jeg startede med at træne hunde i 80'erne.

  I 80'erne var karaktertest eksisterende og decideret hvalpetest, har eksisteret minimum de sidste 20 år, men der er desværre ikke mange opdrættere, der benytter sig af det og en del af dem, der gør bruger ikke "testen" Der direkte kan kobles "sammen" med DKK mentalbeskrivelsen.

  I DK har irsk terriere ikke ønskeprofil (endnu) Men jeg ved at de mentalbeskriver dem i Sverige og en del irsk terriere ejere, tager over sundet og får det gjort. Sverige er i det hele taget meget længere fremme på det punkt, uanset race.

  Og så er vi tilbage til mit standpunkt og mening: Man kan ikke vide hvad der er godt eller skidt, når man ikke kender udgangspunktet for den enkelte hvalp. Man kan have erfaringer med køb af hvalpe i forskellige aldre, for nogen hvalpekøbere, er det godt for nogen har det været skidt, men det siger intet om, hvad der er bedst for den enkelte hvalp og jeg bliver ikke klogere på om der er forskel på race/størrelserne om, hvornår det er bedst at flytte hjemmefra. • #62   11. okt 2018 Jeg er enig med Pia.
  Faktisk er jeg rystet over folks mentalitet ift. hvalpenes fremtidige mentale sundhed. ALLE hvalpe kan umuligt være færdigbagte, når de er 8 uger, og ikke en dag ældre.
  Måske er jeg for farvet ift. min viden om killinger, men 12 uger er en regel, som rigtig mange opdrættere ønsker ændret til 14 uger, fordi den juridiske idé om salg af killinger ikke hænger sammen med virkeligheden for, hvornår en killing er klar til salg.
  Hundehvalpe og kattekillinger er selvfølgelig vidt forskellige arter, men jeg kan ikke simpelthen ikke tro på argumentet for, hvor vigtig "prægningen" mellem 8-12 uger er for hvalpens ejermand, som om man ALDRIG nogensinde kunne få et forhold til sin hund, hvis det ikke er en selv, der har hvalpen med til stranden (forstå mig ret).
  Jeg vil nu mene, at opdrætteren kender hvalpen bedst og altid er i sin fulde ret til at bestemme og vejlede i, hvornår den individuelle hvalp er klar til at rejse. Hvad er bedre end opdrætteren selv?
  Jeg synes det er på et helt forkert grundlag at fravælge en opdrætter/specifik hvalp, derimod mener jeg en sådan opdrætter, der har hvalpens tarv højere end kommende ejers ønske, burde roses og belønnes for at stå fast på sin beslutning.
  Der er tonsvis af hundeejere derude, som har succesfyldte bånd til deres hunde, selvom de har fået dem i en alder af 12 uger, 1 år, 3 år eller senere smiley
  Men tænk lige over det. 8 uger er godt nok heller ikke lang tid til så mange ting.


 • #63   11. okt 2018 @61:
  "Men jeg ved at de mentalbeskriver dem i Sverige og en del irsk terriere ejere, tager over sundet og får det gjort. Sverige er i det hele taget meget længere fremme på det punkt, uanset race. " Extement smiley Mine 'svenskere' har været turen over sundet og er blevet mentalbeskrevet - opdrætter betaler for det; hun er ret interesseret i at mentaliteten ikke begynder at 'skride'. Clinton blev i foråret i sammen med resten af sit kuld og bestod med bravour; mentalt er han faktisk sagt på jævnt dansk ski**god smiley
  Jeg har faktisk været en del af en gruppe der for ca 10-12 år siden pressede på for at racen også skulle have en ønskeprofil i DK. Vi løb dog ind i nogle meget forstokkede gamle opdrættere, der mente at det var noget nymodens pjat. Det var på ingen måde noget man kunne have glæde af (en af dem sprøjtede nogle møghunde - for at sige det pænt - ud på stribe (usikre og med meget dårlige afreaktioner)). Vi endte med at opgive.
  '80'erne er så lidt mere end 20 år siden smiley Dengang var det vist mest brugshundene som fx Rottweilerne der brugte hvalpetest og mentaltest.
  Jeg må tilstå at jeg kender racen Irsk Terrier meget godt og når jeg siger at der er klar til at flytte som 8 ugers så bygger det altså på lidt mere end mine personlige erfaringer med mine egne hvalpe smiley
  @62:
  "Jeg synes det er på et helt forkert grundlag at fravælge en opdrætter/specifik hvalp, derimod mener jeg en sådan opdrætter, der har hvalpens tarv højere end kommende ejers ønske, burde roses og belønnes for at stå fast på sin beslutning. "
  Vedkommende skal da kun roses, hvis det virkelig er i hvalpenes tarv at blive længere tid hos opdrætter smiley
  Bemærk jeg siger ikke firkantet at alle hvalpe er klar til at flytte som 8 ugers. De racer jeg har er. Men jeg anerkender da bestemt at der er racer der sikkert ikke er klar.
  Jeg har også knyttet successfulde bånd til voksne hunde, men stadig føler jeg - med mine racer - at det fedeste er at få dem 8 uger gamle smiley


 • #64   11. okt 2018 Jeg synes det er på et helt forkert grundlag at fravælge en opdrætter/specifik hvalp, derimod mener jeg en sådan opdrætter, der har hvalpens tarv højere end kommende ejers ønske, burde roses og belønnes for at stå fast på sin beslutning.

  Jeg ser ingen grund til at rose en opdrætter af min race, for at beholde en hvalp længere tid end 8 uger. Det er ikke hensigtsmæssigt og er ihvertfald ikke hvalpens tarv, tværtimod.
  At man ikke skulle kunne få et godt forhold til en hund man ikke har fået som 8-ugers hvalp, er derimod imo noget vrøvl.
  Kæresten min, købte sin nuværende malinois da den var 1½ år - deres forhold er der ihvertfald ikke noget at sætte en finger på.
  Måske det handler om indstilling hos den nye ejer ? At vedkommende gider at give sig tid til at lære hunden at kende / at indrette sig efter dens måde at være på ?


 • #65   12. okt 2018 Karaktertesten, som var forløber for nuværende mentaltest, må være kommet i begyndelsen af 80'erne, måske endda slutningen af 70'er. Min første pyr Sandy blev testet i 1982. Mine 3 næste blev også testet, og så stoppede man med karaktertesten.

  Ved testen af Sandy var det rottweilerfolk, der stod for testen, men det var ret forskellige racer, der blev testet den dag. Og ved test af de efterfølgende hunde var testerne ikke rottweilerfolk, men folk med baggrund i forskellige typer hunde.

  Karaktertesten havde udgangspunkt i en rottweilertest, som jo så er endnu tidligere. Så det er længe, man har brugt test i DK. Man kan føle sig helt gammel, når man tænker på det.


 • #66   12. okt 2018 Ja, jeg kan jo kun være enig med Pia med Guldvingerne og hendes opbakning af mit opdræt. Pia har været opdrætter i vel 40 år og udover at vi tog opdrætteruddannelsen samtidig (samme hold), så har Pia været en fantastisk støtte og vidensbank, jeg som veninde har været så heldig at have gennem årerne.
  Jeg er nemlig den omtalte opdrætter og til Karina med møghundene, så tænker jeg, at K ikke er klar over, du skriver. K. er i al fald blevet fortalt hvorfor vi beholder vores hvalpe til de er 12 uger. Vi har kommunikeret over mange år, så det er ikke en overraskelse. Og så er en papillon noget andet end en border :-). Udover at være enig med alt Pia skrev om deres psykiske udvikling, deres socialiseren med flokken, mor og far (papilloner er MEGET sociale), så vil jeg nævne, at alle vore hvalpe altid har været yderes socialiseret. Vi har altid gået meget op i at de får passende indtryk af verden, børn og andre hunde før de flytter. Vi har 'en gang leveret en hvalp på 9 uger. Hun klynkede første nat. Ellers har vores hvalpe aldrig sagt et piv eller kaldt på mor, netop fordi de er parate til at flytte.
  Vi får som oftes ml. 2-5 hvalpe, så det er til at holde styr på. En helt anden ting er vaccinering af hvalpene. En hvalp er ikke i stand til at danne sine egne antigener før ca. uge 12. Før denne alder er den beskyttet af mors mælk - især colostrum'en, der også sætter gang i en masse andre ting. Enhver vaccinering af hvalpen før denne tid tjener intet formål idet mors antigener - der er i blodet fra mælken - vil nedbryde vira/bakterier og deraf tjener vaccinen ikke sit formål - nemlig at få hvalpens immunforsvar til at danne antigener. Derimod er der andre "sjove" ting i vaccinen, der kan påvirke en hvalp, især ved overvaccinering og hvorfor i det hele taget udsætte den for 3 vacciner i rap = 3 små overgreb og forskrækkelser. Vores bliver vaccineret dagen før afhentning og skal herefter først vaccineres igen efter 3 år jf. lægemiddelstyrelsens beskrivelser af basisvacciner. Dette er også i gennemtænkt for hvalpens tarv.
  Herudover er det også utroligt svært at vurdere en hvalps udvikling i uge 8. Ørernes stabilitet (som iøvrigt alligevel kan té sig), tandstilling, øvrig udvikling af hvalpen. Alt dette er så meget tydeligere i 12 ugers alderen. smiley


 • #67   15. okt 2018 Vimala - det var ren nysgerrighed, fordi jeg ikke kender racen og ikke kender argumenterne - og aldrig har mødt det i mine "egne racer".
  Og så er der jo heldigvis så mange herinde, der kan oplyse én, så man bliver klogere smiley


 • #68   15. okt 2018 Jeg opfattede heller ikke dit spørgsmål som krigerisk, men syntes da, jeg måtte bekende kulør, når nu jeg selv er bruger på hundegalleri.dk. smiley

 • #69   15. okt 2018 Tak -. og tak fordi du gav dig tid til en uddybende forklaring.
  Lige netop det med vaccination, bør vel være ens for alle racer?

  Men derudover kan jeg sagtens forstå, at du har gode argumenter for at beholde hvalpene til de er 12 uger. Jeg ville også kende K dårligt, hvis jeg ikke troede, hun havde gjort det bedste forarbejde, for at vælge kuld og opdrætter smiley


Kommentér på:
Opdrættere, der beholder hvalpe til de er 12 uger?