{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
7.024 visninger | Oprettet:

** Dobermann ** {{forumTopicSubject}}

<b>Historie</b>

Dobermann er den eneste race, fra oprindelseslandet Tyskland, der er opkaldt efter sin ophavsmand, Karl Friedrich Louis Dobermann (02.01.1834 - 09.06.1894), der var bosiddende i byen Apolda.

Han menes at have været skatteopkræver med en bibeskæftigelse som hundefanger. Som hundefanger var han autoriseret til at fange omstrejfende hunde, og det var ud fra disse han i 1870'erne startede sit opdræt med særlig vægt på en naturlig skarphed, mod og hurtig reaktionsevne. Udover pinscher spillede også de såkaldte "slagterhunde" (en tidlig rottweiler-type), som på det tidspunkt var relativt renavlede racemæssigt en meget vigtig rolle i tilblivelse af racen dobermann.

Endelig menes den franske brugs- og hyrdehunderace beauceron, med anlæg for de fire farver (sort, brun, blå og isabella) som kan optræde hos dobermann, at kunne spores. Heller ikke den tyske hønsehund og forløberen for schæferhunden kan udelukkes på dette tidlige stadium i dobermann-racens historie. I 1895 blev racen officielt anerkendt i Tyskland under navnet "dobermann pinscher" Senere blev sidste del af navnet slettet.
Hr. Dobermann nåede ikke at opleve anerkendelsen af den hunderace, han havde skabt. Han var død året før.

Hans arbejde blev imidlertid med stor kyndighed og fremsynethed fortsat af to andre Apolda-borgere, Otto Göller (kennel "von Thüringen") og Goswin Tischler (kennel "von Grönland"). I 1899 stiftedes i Tyskland den første specialklub for racen med Otto Göller som formand.

Omkring århundredeskiftet blev den engelske manchester terrier indkrydset i den hensigt at forbedre hårlaget og gøre aftegningerne mørkere og mere afgrænsede. Samtidig fik man de tæt sluttede kattepoter.

Dobermann'en var indtil nu en relativt lille hund på ca. 56 cm i højden og temmelig grov at se på. For at gøre den højere og mere elegant blev sort greyhound anvendt som indkrydsning. Siden omkring 1910 har man dog ikke benyttet andre racer i avlen.

I mange år efter racens tilblivelsen blev en dobermann naturligt brugt som vagt- og politihund, og efter at man i avlen har tilstræbt et noget mere afdæmpet temperament, ses en dobermann i dag som en typisk brugshund såvel som familiehund.





<b> FCI STANDARD for Dobermann. </b>

<i> FCI-STANDARD Nr. 143 14.02.1994 Tyskland. FCI Gruppe 2 (pinschere, schnauzere, molosser og sennenhunde)
Standarden udgivet af FCI 14. februar 1994. Oversættelse godkendt af DKKs Standard Komité oktober 1994 </i>



For at man kan bedømme Dobermannens udsende og dens psykiske egenskaber er der lavet en racebeskrivelse, hvor i Dobermannen er beskrevet punk for punkt. Standarten bliver udarbejdet af Dobermanns hjemland, Tyskland, og derefter godkendt af den internationale organisation af kennelklubber, FCI (Federation Cynologique International).
Det er den standart som man bedømmer racen efter over hele verden. Standarten er senest blevet revideret, da man fx ændrede skulderhøjden, i begyndelsen af århundredskiftet.

<b>Helhedindtryk. </b>
Dobermann-hunden er middelstor, kraftig og muskelstærk. Ved kroppens elegante linieføring, dens stolte og ranke holdning, sit temperamentsfulde væsen og udtryk for beslutsomhed, svarer den til idealbilledet af en hund med normal anatomi. Dens bygning virker kvadratisk, særlig hos hanhunde.


<b>Hoved. </b>
Hovedet skal være tydeligt afsat fra halsen, set i profil og ovenfra ligner hovedet en strakt, stump kile. Huden ligger stramt ind til knoglerne og de flade muskler, sådan at der fremtræder en fin modellering. Set forfra og fra siden virker hjerneskallen flad. Den øvre hovedprofil dannes af to med hinanden parallelt løbende linier (næseben og pandeben), der foran øjnene afbrydes af en lav pandeafsats (stop).
Den øvrige hovedprofil stiger fra næsen til isse og falder derefter i en let runding til nakken. Bidet er dybt og bredt med tætsluttende læber. Det hvide tandsæt er fuldtallig (42 tænder) og danner et saksebid. Issen set forfra er vandret og må ikke bue nedad mod ørerne. Øjnene er middelstore og ovale. Øjnene skal være så mørke som muligt. Næsens farve er sort. Hos brune og blå hunde er en lysere tone tilladt. Dog skal øjne og næse virke mørke. Ørerne er højt ansat og skal have passende længde i forhold til hovedet.


<b>Hals. </b>
Halsen er af god længde i forhold til krop og hoved. Den er gør og muskuløs. Fra brystkurven og fra skulderen har halsen en stigende og letbøjet linieføring. Halsens holdning er opret og viser megen ædelhed.
Forstilling.

Forbenene står – set fra alle sider – lodret på jorden og er kraftige. Overarmen danner med det lange skråtliggende skulderblad tilnærmelsesvis en ret vinkel. Skulderbladet ligger fast ind til brystet og med tydelig skulderkam. Skuldrene er muskuløse. Albueleddet – mellem over- og underarm er fast- Mellemfodsbenene er hverken indad- eller udaddrejede. Poterne er korte, sluttede og hvælvede (kattepoter).


<b>Krop. </b>
Ryggen er kort og stram. Skulderkammen skal især hos hanhunde være stærkt udtalt og bestemmer med dens højde og længde den mod krydset faldende ryglinie. Nyrepartiet er muskelstærkt. Hele ryggen er af tilsvarende bredde. Krydset er afrundet og ikke faldende. De let hvælvede ribben når lige ned under albueleddet – her må dog tages hensyn til overarmens og skulderens stilling. Brystdybden må i alle tilfælde stå i rigtigt forhold til kroppens længde og må ikke være mindre end halvdelen af hundens højde målt fra skulderkam til jord. Brystet skal være af god bredde og med udtalt forbryst, dette er bestemt af den forreste del af brystbenet i forhold til skulderleddet. Bugen er godt opknebet. Højden (fra jord til skulderkam) udgør hos hanhunde 68 cm. højest 72 cm. vægt 40 til 45 kg. Hos tæver skal højden udgøre fra 63 til 68 cm. vægt 32 til 35 kg. Hos tæven kan kroppen være noget længere end hos hanhunden.


<b>Bagstilling. </b>
Lårene har god bredde, er muskelstærke og danner med benene det kraftige knæled. Vinklen er ca. 130 grader. Haserne er kraftige og er parallelle i forhold til hinanden og danner med den i forhold til jorden lodrette stående mellemfod en stump vinkel. Poterne er korte, sluttede og hvælvede. Ulvekløer tillades ikke.


<b>Bevægelser. </b>
Bevægelsen er elastisk, elegant, afbalanceret, fri og jordvindende. Forbenene svinges langt frem. Bagstillingens bevægelser er lange fjedrende og tilvejebringer derved den nødvendige drivkraft. Hunden fører samtidig det ene forben og det modsatte bagben frem.
Hårlag.

Hårlaget er kort, hårdt, tæt og glattilliggende. Farven er sort, mørkebrun eller blå med rustrøde, skarpt afgrænsede og rene aftegninger. Aftegningerne findes på biddet, læber, strube, kinder og øvre øjenlåg, to aftegninger på bryst, aftegning på mellemfod og poter samt på inderside af lår og under halen.


<b>Egenskaber. </b>
Dobermann-hunden er trofast, frygtløs, nervestærk, vagtsom og modig. På grund af dens intelligens, naturlige skarphed og fortræffelige lugtesans, dens arbejdslyst og lydighed er den let af afrette. Den egner sig fortræffeligt til beskyttelses- og brugshund, som hushund og ledsagerhund.


<b>Fejl. </b>
Hvælvet næse-, pande- og hjerneskal såvel som for lidt stop. Kort og tykt hoved, spidst bid, slappe læber. For højt eller for lavt ansatte ører. Tandfejl (færre end 42 tænder), under- eller overbid. For smalle øjne (kineserøjne), fremstående eller for dybt liggende øjne samt lyse øjne. Kort, tyk hals, løs halshud, let knoglebygning, korte, løse og stejle skuldre, udaddrejede albuer, indad- eller udaddrejede forben, lange, åbne eller bløde poter. For lang ryg, svaj- eller karperyg, faldende kryds, tøndeformet eller for flad brystkasse, ikke tilstrækkelig brystdybde, manglende forbryst, for smalt bryst. Dårlig vinklet bagstilling, indad- eller udaddrejede haser. Kryptorchisme. Vaklende, ufri, trippende bevægelser, pasgang. Langt blødt uldagtigt hårlag. For lyse, ikke skarpt afgrænsede, urene aftegninger, hvide pletter, synlig underpels. Skyhed, nervøs fremtræden, fejhed.Bemærk.

Hanhunden skal have to normalt udviklede testikler i pungen.


<b>Helhedsindtryk. </b>
Det er en vurdering af hele hunden på én gang – af harmonien mellem højde og længde, benbygning og muskulatur og samspillet af alle de mange detaljer, som tilsammen giver hundens type. Men som ikke hver for sig må overskygge helheden.
Dobermanns særkende er det vågne, beslutsomme udtryk og de elegante linjer, det flot skårne hoved på den ranke hals og den kompakte krop med de lige, stærke ben. Det vigtigste ved netop denne race er måske at finde den rette balance mellem masse og adel, styrke og lethed.



KILDE: (link fjernet)




Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  ** Dobermann **
  • #1   19. nov 2010 Og nu til min egen personlige mening/viden/erfaring med dobermannen.



    SKØDEHUND:
    De er en stor hund, i en lille hunds krop. Forstået på den måde at, de tror de er skødehunde. De kan godt lide at sidde med den 40+ kg spidse røv på ens skød, og blive nusset om ørerne. De elsker at putte og at blive kløet. De fedter meget og ved hvad de skal gøre for at smelte vores hjerter.
    Når man kløer dem eller nusser dem det rigtige sted, kan de godt finde på "små-bide"/nappe en med fortænderne. Lidt ligesom når de skal finde lopper, men mere forsigtigt, for at gengælde deres kærlighed/nusseri.
    Desuden er de gode til at snige sig op i sengen om natten, for det er altså mere dejligt at ligge med flokken og dele kropsvarme. De "bygger rede" før de ligger sig ned, ved at skubbe dynen frem og tilbage med poterne, og de snurrer sig rundt i cirkler før de ligger sig.

    Dobermann og børn:
    De er meget forsigtige og gode med børn. De er 100 % loyale overfor familien, og beskytter hele flokken og de nye små menneskebabier der kommer til verdenen. De finder sig i meget, og mange fremmede børn kan røre, hive, pille og kramme Hector uden han siger fra. Hvis de ikke bryder sig om situationen, går de blot deres vej. Jeg kan selvfølgelig ikke tale for alle dobermæn, men det er i hvert fald denne positive oplevelse jeg har fået af denne hengivende race. Der er ingen dobermann, der endnu har vist det modsatte, mens jeg har været til stede.

    Pelspleje:
    De har ikke brug for pelspleje overhovedet. De har kort, tæt og skinnende pels, som er glat og lækker at røre ved. De fælder heldigvis ikke meget. De behøver heller ikke at blive vasket så tit, for de har ikke en stærk lugt.

    Mad:
    De er madglade, men små kræsne. De kender til kvalitet ha ha ha smiley
    Vores hund, Hector, er nysgerrig og vil gerne smage på alt. Hvis han ikke kan lide det, spytter han det ud igen. Men han er blevet god til at tigge ved køkkenbordet/køkkenet (det er nok mors skyld.. ssshhh det siger vi ikke så højt).

    Vagtinstinkt:
    Det ligger dem meget naturligt at være på vagt. Om natten vågner Hector med et sæt og træder på vores maver på vej ned af sengen, for at gø af dem der går udenfor vores vindue. Vi bor på Østerbro, og der går tit sære mennesker og lusker rundt. Han er en god alarm klokke.. Efter det ynkelige forsøg på at skræmme de mennesker/dyr væk udenfor vores vindue, puster han hurtigt ud af næsen igen og igen, og kravler op i sengen og klasker sig hårdt ned for at sove. Vi kan ikke lade være med at fnise og små grine af ham, da det er så sjovt og kikset...

    Træning:
    En dobermann kan trænes i alt! Det er en brugshund og den er UFATTELIG lærenem og villig til at arbejde. I mine øjne er det vigtigt at træne sin dobermann, for den har virkelig godt af det, og det samme har man som ejer. Man knytter et bånd der er svær at bryde igen, og hunden bliver meget lydig og glad. Om det så er agility, bide-arbejde eller daglig spor i haven og boldleg, det er faktisk ligegyldigt. Den behøver ikke meget fysisk træning, det er mere mental stimulans den har brug for. Den er meget klog og den er dygtig i alt hvad man træner den til at gøre.

    socialisering:
    Jeg synes det er vigtigt at lade sin doberhvalp blive socialiseret meget med andre hunde og mennesker. De har meget godt af at møde så mange forskellige mennesker som muligt, og så mange forskellige hunderacer /størrelser som muligt. De lærer at være tålmodige og afbalanceret.

    Kønsaggressivitet:
    Hannerne kan godt toppes når de bliver kønsmodne. Tæver kan også med andre tæver, men det der mere sjældent.. men der går vi tilbage til socialiseringen igen.. Jo mere de møder hunde af samme køn, jo mere kan de tilpasse sig, og styrke selvtilliden.
    Vores hanhund er meget stabil af sind, og angriber aldrig andre hanhunde. Han skælder dem dog ud, hvis de dominerer ham.


    Dobermæn er virkelig forskellige fra hund til hund. Den ene kan være total goofy, mens den anden kan være meget reserveret. Men de er meget fjollede og glade, og du kan sidde og springe af grin, da de kan finde på de mest tossede ting. De er virkelig sjove, og de har klodsede bevægelser med de store poter og lange ben... ha ha ha elsker dem!


  • #2   19. nov 2010 De er en stor hund, i en lille hunds krop

    RETTELSE:

    Det er en lille hund i en stor hunds krop smiley


  • #3   19. nov 2010 Skrevet af: http://www.hundegalleri.dk/html/gal_visbruger.asp?userID=5413
    (Jeg har fået lov til at sætte det herinde)


    Det er vigtigt at hunden er opvokset med børn eller meget godt socialiseret med børn i en tidlig opvækst for at have et afslappet og naturligt forhold til børn senere hen i livet. Er hunden ikke socialiseret med børn, kan den have svært ved at tolke børns signaler/bevægelser og lyde og vil udvise en usikker adfærd i samvær med børn, special af mindre årgange.
    Det er vigtigt når der kommer en lille ny i familien at man inddrager hunden så meget så muligt i samvær med baby så hunden ikke føler sig skubbet væk og sat tilside. Jo mere hunden er med i flokken, jo nemmere bliver det for hunden at se babyen som et nyt flokmedlem.

    Jeg har aldrig haft problemer med at få mine hunde til at accepterer de børn jeg har fået dog skal man huske at en hund jo ikke tager samme hensyn til som mennesker til en lille baby og samvær skal altid foregå under opsyn.


  • #4   19. nov 2010 Spørg enhver dobermannejer, og de vil fortælle at en dobermann er en personlighed med personlighed.

    At tale om det at have en dobermann i huset er at forklare det forhold du har til et anden familiemedlem, for en dobermann kræver og optager meget plads i dit liv.


    Det er en meget lærenem hund, men det er vanskeligt at få tingene perfekt, for en dobermann vil altid forsøge at sætte sin egen signatur på hvad du gør.
    Og der er ikke en dobermann der har den samme personlighed..

    Det er ikke klogt at gemme en dobermann væk fra omverdenen, og kun tage den frem en gang imellem.
    Dobermannen er ikke skabt til at være alene, den vil være sammen med sin ejer, følge dig, hjælpe dig, elske og beskytte dig, altid.

    En dobermann tolerere ikke at blive udelukket fra familien, for en dobermann, der er ensom og keder sig, ender som regel i problemer.

    Af natur er en dobermann venlig og fredelig, og i hjemmet er den meget hengiven og glad for børn.

    Dobermannen er en meget følsom hund, og meget bevidst om dine følelser og ønsker.

    Hvis du er i selvskab med nogen du ikke bryder dig om, så kan din dobermann mærke det og den vil være mere opmærksom på sin ejers udstråling og kropsprog end normal.




    Det er meget normalt for en dobermann at smile, (tage sine øre helt tilbage, vise sine tænder og logre med halen), placere sin bagdel i dit skød, og stille sig med siden til for at få opmærksomhed, alt dette gør de af glæde.

    Den vil ofte følge dig fra rum til rum, så du skal være villig til at acceptere ideen om sjældent at gå på badeværelset alene...
    og aldrig komme i første række i skuffer og skabe...

    Dobermannen er hundverdens Ferrari og kræver en temmelig involveret ejer.

    Dobermannens livsglæde, komplekse karakter og temperament kræver ekstra tid til socialisering, lydigheds træning og motion.


    Det sværeste ved at eje en dobermann er, når du bliver konfronteret med dens dødelighed.
    Det er når man står ansigt til ansigt med den eneste skuffelse i at blive en dobermannejer, er tabet af et elsket familiemedlem.



  • #5   19. nov 2010 wow hvor var det godt skrevet! Det er virkelig en fin beskrivelse!
    Denne her grinte jeg meget over, for hvordan kunne jeg dog glemme at nævne det?
    "Den vil ofte følge dig fra rum til rum, så du skal være villig til at acceptere ideen om sjældent at gå på badeværelset alene... "


    hahahahaha smiley ramte plet


  • #8   20. nov 2010 virkelig fantastiske billeder Sonia ;o)

  • #9   20. nov 2010 Sonia hvem er den lækre dreng du har billede af som fuld kuperet???

  • #10   21. nov 2010 Uh mange tak..
    Jeg kan ikke huske hvem det var, jeg fandt det tilfældigt med billedsøgning på google..


  • #11   23. nov 2010 http://www.hankdobermann.com/

    Den kuperet dobermann på første billede hedder hank og bor i asien.. hehehehe


  • #12   24. nov 2010 ja det var da ikke lige rundt om hjørnet gg

  • #13   25. nov 2010 Der er blevet opfordret til at skrive lidt om de relaterede sygdomme hos hver racebeskrivelse og det syntes jeg er en super god idé.

    Her på min hjemmeside kan man finde nogen sygdomme som kan ligge til dobermannen:

    (link fjernet)


  • #18   3. jan 2011 Og vores Hector er blevet ramt af spondylose som sne dronningen nævner her til sidst.

Kommentér på:
** Dobermann **

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce