5.547 visninger | Oprettet:  FølgFølg ikke 265 Svar

bevist avl på genetiske fejl bevist avl på genetiske fejl

Vil i købe hund fra en kennel der skriver sådan på deres hjemmeside:

"Vi har desværre nogle arvelige fejl i vores linjer, som vi godt kunne være foruden. Grundet den ellers gode sundhed
på BIIIIP kuldet har vi valgt at acceptere fejlene og fortsætte med at bruge linjerne, indtil vi forhåbentlig kan gøre det bedre

i de næste generationer. Fejl på A-kuldet har været knækhaler, kryptorchisme, kollaps af næsebor og sart mave. "


Play video
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Pudset vinduer 500 kr.
  • Opsætning af hegn 700 kr.
  • Hylder, TV, mm i betonvæg 1.999 kr.
  • Jeg skal have taget en antenne inkl parabol ned 1.499 kr.
  • Sage Kaffemaskine kværnen kære ikke rundt 1.000 kr.
  • Havemand til havearbejde 500 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  bevist avl på genetiske fejl
  • #1   6. aug 2012 WHAT?????

  • #2   6. aug 2012 Suk....

  • #3   6. aug 2012 Nej.

    Alle linjer har fejl, men man burde søge mod at forbedre linjen, ikke at dyrke dem - for mig lyder det som en dårlig undskyldning for at fortsætte. Også bare det at der ikke bare er tale om en enkel fejl i stil med forkert ørestilling, hvis eneste betydning er udseendet - det er hele 5 decideret fysiske skavanker de lister, hvoraf flere af dem har direkte indflydelse på hundens velfærd.


  • #4   6. aug 2012 godt man kan rette . det var der brug for her smiley

  • #5   6. aug 2012 Det lyder da fuldstændig sygt o.O

  • #7   6. aug 2012 Og hertil skal der så siges- hvalpen fra 1-kuldet med det kollapset næsebor er blevet mor til 2-Kuldet - hvor en af hvalpene også har kollapset næsebor¨-

    ret fedt for en race med korte snuder at have sådan en gang i linjerne


  • #8   6. aug 2012 Det er da fuldkommen idiotisk bevidst at avle på fejl, hvad sker der lige for folk... smiley


    Stort NEJ herfra....!


  • #9   6. aug 2012 Citronmåne

    Er det muligt du kan sende en pb med hvilken kennel? Eller hvilken race?


  • #10   6. aug 2012 Synes det er så ulækkert. Så man altså alt for ligeglad smiley

  • #12   6. aug 2012 Jeg ville løbe skrigende væk..

  • #13   6. aug 2012 Det er ikke svært at finde ud af hvem det er - google vil altid være en god ven -
    og det skal dertil siges at Kennelen har valgt at ligge alle sundhedsproblemer åben på deres hjemmeside, så det er ingen hemmelighed eller udhængning -

    jeg vil aldrig nogen sinde selv avle på en hund med så mange skavanker- og slet ikke bruge afkommet videre i avlen


  • #14   6. aug 2012 Ville jeg købe derfra. Nej. Nu ved jeg ikke hvilken race det er (fandt ud af det var boxer), men lige meget hvad så vil jeg ikke røre det med en ildtang.

    Nu ved jeg ikke meget om avl, men jeg tænker lidt at man måske skulle sige: "Nå for pokker, de linjer vi har avlet med der har ikke været skide gode. Vi sørger i hvert fald for de ikke kommer med i avlen mere". Erkende linjerne ikke er tip top, og så droppe at bruge dem.


  • #15   6. aug 2012 Har fundet kennelen. puha smiley

  • #16   6. aug 2012 Lyder fuldstændigt surrealistisk, at man avler på noget, man godt selv ved, er noget juks.

  • #17   6. aug 2012 Pluspoint for at være åben omkring det - det giver da køberne en ærlig chance. Men jeg skulle i hvert fald bare ikke selv købe der, da jeg ikke ønsker mig en hund med fejl.

  • #18   6. aug 2012 Nej...

  • #19   6. aug 2012 Søster
    ja det er da imponerende man ikke vil skjule det. men det er da aligevel utroligt så åbne de er- det har jeg aldrig set en kennel skrive om før -


  • #21   6. aug 2012 Vi kan vist alle blive enige om det ikke er ok .... uanset race

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #22   6. aug 2012 Kære alle,

    Nu er det mit "forfærdelige" opdræt I debatterer uden at vide hvorfor jeg gør, som jeg gør, så synes da, jeg vil bidrage med lidt mere viden smiley Ja, jeg har bevidst sat en tæve i avlen med et knæk på halen og kollaps af næseborene, én skønhedsfejl og én sundhedsfejl.

    Er det veloverovejet? Ja, meget! Hele kuldet er sundhedsundersøgt, da jeg arbejder med gener og statistik, og som dyrlæge har jeg arbejdet med og specialiseret mig i boxerens sygdomme gennem de sidste 8 år. Boxeren er en race med rigtig mange ubetydelige skønhedsfejl og med mange ret væsentlige arvelige sundhedsmæssige fejl. I mit opdræt vælger jeg at se igennem fingrene med de ubetydelige fejl for at komme sygdommene til livs. Dernæst kan jeg koncentrere mig om småfejlene, der ikke får betydning for hunden senere i livet.

    Nej, hverken haleknæk eller kollaps af næsebor er ønskeligt at fremavle, men hellere det end spondylose, hjertelidelser, HD etc. Hvis man kigger på kuldet som en helhed og den tæve, der er sat i avl er sundheden rigtig god, og hun ligger endda som den bedste.

    Jeg ved hun vil give sine fejl videre ca 25% til afkommet, der kom haleknæk på 1 ud af 9 hvalpe + en enkelt, der kun lige kan mærkes på en halespids, det er god statistik efter en tæve med selv og samme fejl. Mht. næseborene har en enkelt hvalp fået en svag grad af kollaps, dette har ikke haft betydning for hvalpen og har ikke været behandlingskrævende.

    Hvad er kollaps af næseborene? Det har ingen sammenhæng med kort snude eller forsnævrede næsebor, der kan give hunden problemer med vejtrækningen resten af livet. Det er en kollaps af brusken i det ydre næsebor, der opstår når hvalpen oftest er omkring 5 uger, dette rettes som regel af sig selv efter 2-6 uger, når brusken afstives i næsen. Der findes flere grader nogle kan være svære, så det er behandlingskrævende, da hvalpen kan have svært ved at trække vejret gennem næsen. Næseborene kan åbnes meget enkelt ved at sætte et sting i næseborene 1 cm hen til kinden og lade det sidde i nogle uger til brusken er stiv.

    Vil jeg helst undgå at få disse fejl, selvfølgelig vil jeg det! Men der er andre rigtig gode kvaliteter i linjerne, som ikke må gå tabt, derfor fortsætter jeg, til jeg kan komme af med disse fejl også, og så kommer der nok nogle nye smiley Bliver sundhed og mentalitet god på dette kuld, så ville jeg uden at blinke bruge tæven igen, når genpuljen er stor nok med en god sundhed og mentalitet, så kan jeg begynde at finjustere.


  • #23   6. aug 2012 hvad med kryptorchismen ?

  • #24   6. aug 2012 Hej Louise
    dejligt du kommer på banen -

    Rigtig mange boxere har jo netop gode HD, spondylose og Hjerte resutater - Så den egenskaber dine hunde har der er jo ikke sjælden -

    jeg forstår simpelthen ikke man ikke er mere kritisk , krypchoidsme er jo også arveligt i tæven - men hvorfor vælger du lige den hvalp med kollapset næsebor?


  • #25   6. aug 2012 Boxeren er vel ikke så antalsmæssigt lille en race at man bare MÅ avle på hunde med den type fejl...?



  • #27   6. aug 2012 jeg kunne måske bedre forstå valget hvis man var ved at rede en race fra at forsvinde og avls materialet var småt - så kunne det opveje for at få flere avlshunde som ikke endte ud i indavl ...
    men nej boxere er der "nok" af så at sige smiley


  • #28   6. aug 2012 Og tæven har ufarvet blinkhinder, så det skal også tages højde for i den næste parring -

  • #29   6. aug 2012 Krumme - hvorfor?

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #30   6. aug 2012 De fleste boxerlinjer har problemer med kryptorchismen, så skal skal mange linjer stoppes, og så bliver populationen for lille, jo genmæssigt er populationen lille og meget indavlet. Hellere stenfejl i nogle generationer end sygdomme, så tager vi stenfejlene bagefter. Og så var der kun en enkelt ud af 4 hanner med stenfejl, det er acceptabelt hos boxeren (desværre). Citronmåne, nej det er ikke korrekt HD er OK men ikke spondylose og hjerteproblemer, dem er der mange af. Årsagen til at vi ikke ser dem, er at kun få hvalpe fra forskellige kuld undersøges, og det er ikke repræsentativt for racen. Mht. spondylose har min. 80% af vores boxere spondylose i forskellige grader, det er realiteten. Fordi hun er helt fri for spondylose og ligger bedst på hjertet smat en masse andre kvaliteter, men primært spondylose og hjertet. Grad 0 på papiret er ikke nødvendigvis fri på røntgen eller på en scanning.


  • #31   6. aug 2012 Jeg læste lige dit svar igen Louise - og falder over noget du skriver:

    "da jeg arbejder med gener og statistik, og som dyrlæge har jeg arbejdet med og specialiseret mig i boxerens sygdomme gennem de sidste 8 år"

    Hvad er du kommet frem til der?
    Jeg vil mene man ikke skal lege sådan med avl - og fordi du er dyrelæge fritager det dig bestemt ikke for ansvaret"!

    Hanhunde som er krypchoide - Hvalpe med sarte maver - knækhale - enig det er en skønhedsfejl - hunde med kollapset næsebor -

    Virker mere som et forsøgs labotrium end en kennel



  • #32   6. aug 2012 Hmm. Nej ikke et sted jeg ville købe. Da vi købte boxer mens jeg endnu var "barn" var begge forældrer sunde og raske, og det var ikke et udpræget problem at finde en hund ud fra disse krav.! Jeg forstår ikke ideen i at avle på alle disse sundhedsproblemer uanset hvor "små" de er!
    Men det er da godt det bliver oplyst.!


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #33   6. aug 2012 Kathrine gid det var så vel.... det er boxere vi står med, og det er ikke en sund race, det er en af de racer med flest arvelige fejl næst efter den Engelske Bulldog, så jo du er nødt til at bruge nogle af dem i avl med ubetydelige fejl, hvis de har andre egenskaber, der kan tilføre racen noget, der er bedre end gennemsnittet.
    Selvfølgelig skal der tages højde for avl med hvide blinkhinder, men det er igen en helt ubetydelig skønhedsfejl, som jeg da klart vil vælge fremfor en dårlig sundhed, men nej det er ikke ønskeligt, men kan avles ud af linjerne igen, når de andre gode egenskaber er forstærket.


  • #34   6. aug 2012 Louise det er da noget vrøvl det du skriver- for Spondylose- hvor er det reg henne? så vidt jeg ved er der ingen der kender arvegangen - for det andet er det heller ikke at finde på Hundeweb - Ang Hd

    Fra hundeweb -Race statistik sidste 10 år
    Antal hvalpe: 2401
    Hd er ikke et problem:

    Ifølge stastikken er der tjekket 578 hunde de sidste 10 år -
    50% af dem har A hofter - 30% har B hofter -





  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #35   6. aug 2012 Præcis Kathrine det er dyr og kød og blod som IKKE skal aflives grundet allergi, svær spondylose, hjertelidelser, knæproblemer, HD og andre grimme ting inden de er 3 år, hvilket er en realitet for boxeren.

  • #36   6. aug 2012 statistikken siger da noget andet

  • #37   6. aug 2012 Louise
    vil du ikke være sød at sende dokumentatiom på de tal du har?


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #38   6. aug 2012 Det er skam ikke vrøvl??? smiley Der er skrevet flere afhandlinger omkring spondylose, jeg selv har skrevet en af dem. Spondylose har en arvelig på 42-62% hvilket er meget højt tilsvarende 25% for HD, selve nedarvningen kendes ikke endnu. DKK arbejder pt ikke med spondylose.


  • #39   6. aug 2012 Louise
    Men vil du være sød at forklare mig hvor du har dine tal fra -
    Hd er tydligvis ikke et problem for racen - Spondylose er ikke reg nogle steder - Hjertelidelserne hvor har du den stastik fra?


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #40   6. aug 2012 Du kan finde artikler frem om spondylose bl.a. har Marianne Langeland (Norge) skrevet en hvad der er tilsvarende PhD afhandling omkring arvelighed, mit eget projekt skal findes på Landbohøjskolen, der findes masser af videnskabelige artikler omkring spondylose hos boxeren, men det kræver man søger fra Landbohøjskolen og køber sig til dem.

  • #41   6. aug 2012 Det kan jeg desværre ikke bruge til noget !

    det vil aldrig nogensinde opveje de arvelig lidelser du har i dine kuld...


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #42   6. aug 2012 Mht. hjerterne har jeg deltaget i flere forskningsprojekter på Landbohøjskolen og samlet information fra udlandet. Præcis vi ved ikke meget for intet er registreret og det er jo vores største problem med racen og fordi det først er nu, at folk begynder at undersøge for lidelserne, så kommer der altså nogen ting frem.
    Mht. tæven med kollaps og brug i avl, lå hun bedre end gennemsnittet på hjertet, derfor kan hun bidrage med noget, der er vigtigere end en kollaps, der ingen betydning har for hunden. Jo selektion og avlsprojekt, det lige præcis det, der er brug for, når vi skal af med mange sygdomme og fejl


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #43   6. aug 2012 De fejl findes i de fleste boxerlinjer, der er bare ikke så mange der skriver åbent om det, og det er ikke lidelser, der giver hunden sundhedsmæssige problemer.


  • #44   6. aug 2012 Louise P - ok her bliver vi bare slet slet ikke enige

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #45   6. aug 2012 Der er desværre ikke så meget at være enige om smiley

    Her en kort opsummering fra Norge, der er let tilgængelig på nettet:
    http://home.online.no/~hennilu/Norsk/Helse/SPONDYLOSE.html


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #46   6. aug 2012 Kun abstract er tilgængelig, men videnskabelig bevist:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7603058



  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #47   6. aug 2012 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20582897


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #48   6. aug 2012 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21908643


  • #49   6. aug 2012 (link fjernet)

  • #50   6. aug 2012 Alle de link du poster - det er også fint nok - jeg når ikke at læse dem, da jeg ikke er videnskabsmand/kvinde, man må bruge sin sunde fornuft og moral/etik - den mener jeg ikke du har med her .

    Folk der køber en hvalp forventer da hundene er fejlfri - men på forhånd ved man der er fejl i dine hvalpe - det er bare ike godt nok - sorry- jeg kan simpelthen ikke forstå du gladligt avler videre med sådan noget - en ulykkelig hvalpekøber er en for meget


  • #51   6. aug 2012 Man kan som opdrætter nok ikke undgå at lave hvalpe med en eller anden slags fejl, men at gøre det bevist er simpelthen så uetisk at jeg nærmest ikke har ord for det.

  • #52   6. aug 2012 i det hele taget er det tragisk for racen når de lyder som damplokomotiver, hvilket denne Kortskallet Airway syndrom jo i bund og grund er -

    der er intet værrer end en hund med sådan en vejrtrækning


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #53   6. aug 2012 Jeg opdrætter udelukkende for at få en sundere race i boxeren, og jeg gør det med omtanke, ikke noget jeg behøver at forsvare, det første kuld har allerede bevist det.

    Jo præcis, vi er nødt til at bruge nogle af de boxere vi har med småfejl for at komme frem til en sundere race, hvis dem med småfejl kan kompensere og få en bedre sundhed ind, det skal der altså ikke megen videnskab om gener til at kunne forstå.



  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #54   6. aug 2012 Citronmåne, dem har vi heldvis færre af nu end tidligere, så det er blevet et mindre problem hos boxeren, og har intet med kollaps af næseborene at gøre, der er fuldt reversibelt.

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #55   6. aug 2012 Jeg får så alle de ulykkelige hvalpekøbere, der har mistet mange unge boxere gennem tiden, da jeg faktisk prøver at gøre en forskel....


  • #56   6. aug 2012 Louise
    hvad har dir det første kuld bevist?
    Her kan jeg godt linke til et par kuld der er lige så sunde som dine - men uden arvelige lidelser så som luftvejsproblemer og uden krypchoidsme...

    Med dit avl er det måske ikke et mindre problem mere


  • #57   6. aug 2012 synes det er imponerende at andre boxer kenneler kan avle på 100 % raske hunde når der er så mange utroligt mange syge åbenbart

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #58   6. aug 2012 Selvfølgelig kan du finde kuld, der er bedre end mine, det har jeg da aldrig påstået, men så mange kuld er der altså ikke, hvor man har data på hele kuldet, så vi mangler halvdelen af sandheden, og så mange boxeropdrættere har vi altså heller ikke, der kun har sunde hunde, sorry to say.

    Det bliver lidt teknisk, men min egen tæve, der som udgangspunkt har fine sundhedsresultater med 0 på både hjerte og spondylose, har stadig en meget snæver aorta og spondylose i bækkenet. Hun har mange gode egenskaber, der ville gå tabt, hvis ikke hun blev sat i avl og det tog mig 4 år at finde en hanhund og nogle linjer, der ville kunne kompensere for hende grad 0 i spondylose og på hjertet - ja papiret kan sørme snyde og det er en helt anden snak, hvor du må kontakte mig pr. tlf., hvis du vil have mere info.

    Jeg fandt en hanhund, der havde en usædvanlig stor aortadiameter også hans linjer bag samt var fri for spondylose på røntgen, det resulterede i 7 hvalpe alle med min. 2mm større aorta end min egen tæve og 4 ud af 6 helt frie for spondylose. Ydermere er hundene sunde og raske og ja en enkelt har lidt kedelig mave, men bestemt heller ikke noget, der er unormalt hos boxeren. Alt i alt kom jeg en generation videre med væsentlige bedre hjerter end min egen tæve og det var det primære formål, de gode hofter er bare en bonus. At der så kom andre fejl ind over som stenfejl, haleknæk og en enkelt med kollaps, det er altså en realitet for de fleste opdrættere af boxere.


  • #59   6. aug 2012 Må give Anne Julie F ret her

  • #60   6. aug 2012 Enig !
    100 % er også noget utopisk ! smiley


  • #61   6. aug 2012 hold da op en diskution men tror heller ikk at jeg ville købe derfra men hatten af for at i er så åbne omkring jeres problemer

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #62   6. aug 2012 Det kommer skam an på, hvad det er, man gør bevidst smiley

  • #63   6. aug 2012 F&Z
    Som i:
    Utopi af græsk u = "ikke" + topos = "sted", altså et ikke-eksisterende sted. Heraf: uopnåeligt samfundsideal, og i videre betydning: noget urealistisk eller uvirkeligt. En utopist er en person, der tror på noget, der bedømmes som en utopi.


  • #64   6. aug 2012 Ja nogenlunde som i det smiley
    Selvfølgelig er det muligt at lave sådanne parringer men de vil nok ikke forekomme så ofte som vi kunne ønske


  • #65   6. aug 2012 Louise
    Så du mener, at fordi du avler med arvelige lidelser i dine linjer bevist er det ok????


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #66   6. aug 2012 Nadia: åbenhed er den eneste vej frem i opdræt, så derfor er jeg super glad for denne debat, det viser kun hvor megen viden om avl og gener, der savnes for at komme det skridt videre, vi alle gerne vil: til en sundere race!

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #67   6. aug 2012 Citronmåne: Ja 100% ok, når jeg bruger sundheden som udgangspunkt for det ønskede mål. Var vores boxerpopulation større med færre sundhedsproblemer dvs. var det en anden race jeg stod med ex. labrador, Sv.Da. Gårdhund, spidshund - så var tonen en hel anden, og så ville jeg ikke bruge en hund med disse fejl i avl.

  • #68   6. aug 2012 Louise

    Tak fordi du deltager her. Selvom vi måske ikke er helt enige, så synes jeg at det er fedt at du prøver at forklare tingene på en ordenlig måde. Jeg bliver desværre nok ikke rykket lige foreløbigt, men du har givet lidt at tænke over, og det er altid fedt.


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #69   6. aug 2012 Dejligt at høre, det var også årsagen til at jeg begyndte mit indlæg. Der mangler åbenhed og oplysning i vores opdræt, og vi er nødt til at erkende at arvelige fejl små som store er arvelige, dvs. de kan fremelskes og de kan udryddes, det er genarbejde, og der er forskellige måder at arbejde på. Nogle racer er af store populationer og har færre arvelige problemer, og her skal vi skære groft ned og selektere fejl fra, men de racer, der er af små populationer med mange fejl, der skal vi altså ind og lave et seriøst genarbejde, og her kan vi ikke tillade os, at selektere rigtig gode hunde fra, der har småfejl. Småfejl er de fejl, der ikke har nogen sundhedsmæssig betydning for hunden. Boxeren er af en lille population med rigtig mange fejl (som tideligere skrevet), og desværre er mange af de screeningsunderssøgelser, der bliver foretaget hos boxeren misvisende, da hunden ikke nødvendigvis er fri for en lidelse trods et 0 på papiret, og så er vi altså ikke kommet et hak videre i vores avl.

  • #70   7. aug 2012 Der er en ting jeg ikke forstår i det her !

    Først skal det lige siges jeg ikke er boxer menneske, men det må gælde for alle hunderacer at man avler for at få det bedste frem i racen og avle diverse arvelige sygdomme ud, eller har jeg misforstået noget her ?

    Der er 2 ting i det som jeg ser det, som ikke hænger sammen.

    1: Den danske genpulje bliver mindre i det nogen vælger at avle arvelige sygdomme ind i stedet for ud, hvilket ikke gavner racen.

    2: Det er problematisk i forhold til mindre seriøse opdræt som er ligeglade med hvad de sender ud bare det giver lidt kroner.

    Disse 2 tilfælde vil absolut ikke gavne boxeren på nogen måde da man vil få flere hvalpe med "skavanker" og arvelige sygdomme, da andre vil avle videre på det det modtager.

    Skulle man avle ud skulle Artemis slet ikke have været i avl, måske endda steriliseret og så have brugt en anden tæve i stedet og så en han fra kuldet hvor der ikke havde været de status, eller andre kombinationer. Det er i mine øjne hensynsløst at sige jeg har en tæve med disse gode egenskaber og disse dårlige.
    Tager jeg så en han med andre gode egenskaber og ingen af de dårlige vil ikke rette op på det, man vil netop få ca. 50/50 på de gode egenskaber, men man vil så også ende 50/50 på de dårlige, bliver det så gjort op på de første hvor det mest er udseende og de gode egenskaber så vil man i sidste ende stå med 25% der er brugbare, hvilket jeg absolut ikke finder acceptabelt hvis vi kigger på boxeren som helhed.


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #71   7. aug 2012 Du har misforstået, for det er jo lige præcis det jeg gør, jeg tager den bedste fra kuldet sundhedsmæssigt og sætter i avl. At hun har andre småfejl har meget ringe betydning for avlen og videre opdræt.

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #72   7. aug 2012 Du må også få læst lidt på gener og statistik, det holder ikke helt smiley Der er faktisk mindre grad af haleknæk i kuld B end A og kuld B er direkte efter en tæve med knæk. To hunde uden kollaps af næsebor sættes i avl, én hvalp får kollaps, der er behandlingskrævende, den sættes i avl, og én hvalp ud af 8 får fejlen (indtil videre ;-)) og i en svag grad, der har været ubetydelig for hvalpen. Det er faktisk en temmelig god statistik. Prøv da at forhøre hvor mange boxeropdrættere, der aldrig har haft testikelfejl og haleknæk... Igen ubetydelige fejl for en race, hvor SUNDHED vægter højst!

  • #73   7. aug 2012 NU har jeg sovet på det, og har stadig ikke set hvad det gavner racen!

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #74   7. aug 2012 Så kender du ikke nok til racen og dens sundhedsmæssige problemer...

  • #75   7. aug 2012 Jeg kender udemærket til racen, og ved de hunde der bliver avlet på herhjemme ikke har de problemer -

    Enhver avler der vil sin race det bedste vil aldrig bruge en hund med en arvelig lidelse


  • #76   7. aug 2012 Til andre der vil se/læse om næsebor så er der en fin billede serie med forklaring her:

    (link fjernet)


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #77   7. aug 2012 Hvis ikke I kender til de problemer hos racen og alle de sundhedsmæssige, så er det jo super linjer I har, og de bør netop indgå i genpuljen. Vi kan dog ikke nøjes med enkelte linjer i avl, der er fri for det hele, for dem er der altså ikke mange af desværre. Jeg forventer ikke du forstår over en nat, men nu er der kommet mere oplysning på banen, og der er ingen grund til at gentage sig selv. Der er vel også en årsag til at jeg primært har hvalpekøbere, der kommer til mig, da de har haft 2-6 syge boxere, der alle er aflivet i en ung alder pga. arvelige sygdomme. Når først man oplever det, ja så er man nødt til at skifte retning. Husk, at jeg bestemt ikke avler på hunde med arvelige lidelser, det er dem jeg prøver at undgå, men ja jeg vælger ind imellem hunde i avlen, der har et par fejl for at komme de arvelige lidelser til livs!

  • #78   7. aug 2012 tester du også dine hunde for JRD - det er det jeg mener er det problem for racen ?

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #79   7. aug 2012 Super fint link citronmåne og det er lige præcis, der du misforstår... det er brachycephalt syndrom, der sørme også er arveligt og validerende for hunden og ofte behandlingskrævende, men det har intet at gøre med kollaps af næsebor, der er reversibelt og med en helt anden problemstilling.

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #80   7. aug 2012 Først, når testen er valideret, det er den ikke endnu. Vi kan ikke være garanteret at vi får korrekte resultater, og så kan vi ikke bruge det til noget i vores avl.

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #81   7. aug 2012 sorry invaliderende for hunden smiley


  • #82   7. aug 2012 "Vi kan ikke være garanteret at vi får korrekte resultater, og så kan vi ikke bruge det til noget i vores avl."

    Hvad så med de ikke brugbare resultater ? Aflives de ? Sælges de som familie hunde ? Kastreres/steriliseres de ?

    Er ALLE genetiske fejler/sygdomme kortlagte som Dominante, Recessive, Co-Dominante og Semi-Dominante ?

    Her tænker jeg sådan noget som PL det kan så vidt jeg ved springe generationer over men stadig ligge i generne, og er det tjekket tilbage i linjerne ?


  • #83   7. aug 2012 tænker at de sælges med kontakt på at man ikke må avle på dem ? Det håber jeg da smiley

  • #84   7. aug 2012 Ryan

    Du glemmer polygenetiske sygdomme. Dem der afhænger af flere gener. F.eks HD er polygenetisk, hvorfor man ikke bare sådan lige kan avle alle racerne fri for det.


  • #85   7. aug 2012 Sorry søster godt du kan korrigere smiley

    Jeg vil gå til at sige rent teoretisk har Louise fat i noget, men så heller ikke længere, i praksis syntes jeg det er helt i hampen.....

    Og hvor er etik henne i det her.......


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #86   7. aug 2012 Hmmm vi kan ikke bruge screeningsundersøgelserne i vores selektion af avlsmateriale, hvis ikke vi kan stole på resultatet fra screeningsundersøgelsen, så nej afliver ikke hunden på baggrund af det, prøv at læse teksten igen smiley

    Bestemt ikke og ingen af boxerens hyppigste lidelser er bevist nedarvet dominant eller recessivt, dog mener man i Sverige at PNP (JRD) nedarves recessivt, men det er forskerne meget uenige om.

    Mange lidelser nedarves polygenetisk, og ja så springer det linjer over som med HD. Man kender ikke arvegangen på ex. spondylose andet end at arveligheden er meget høj dvs. tendensen til at springe linjer over bliver mindre, dermed også nemmere at komme til livs over nogle generationer, men det kræver de korrekte undersøgelsesmetoder.


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #87   7. aug 2012 Det er skam ikke hen i hampen, hvis jeg kan få nogle sunde hunde uden hjerte- og spondyloseproblemer, hvor et par stykker bevidst får en skønhedsfejl eller fejl, der rettes af sig selv efter et par uger.

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #88   7. aug 2012 Og lige præcis det er etik!

  • #89   7. aug 2012 Jeg kan fortælle dig PNP er semi-dominant, og er noget der bestemt ikke bør avles på da det er dødeligt, min race har fået konstateret den hvor der er linier efter avl på disse hunde er endt i avlen i DK desværre.

    Men efter din mening kan jeg så forstå at det er ok at avle på hunde med PNP hvis bare eksteriøret er i orden for vi skal selvfølgelig ha pæne hunde koste hvad det vil ?

    Hvis de ikke aflives forstår jeg det sådan at der går hunde og lider unødvendigt ja som måske ikke engang burde have været fremavlet ?
    Nu strejfede tanken mig altså men sælges de videre for I dyrelæger skal have noget at lave ? Håber ikke det er tilfældet men bliver mere og mere sikker på at det ikke er den rigtige måde at gøre det på...........


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #90   7. aug 2012 Hold da op hvor har du ikke forstået meget - ja undskyld mig...

    Mht. PNP kendes kun arvegangen hos bestemte racer - ikke hos Boxer!

    Hvor pokker har du fra at jeg ville avle på en hund med kendt PNP? Tror du skal læse tråden igennem forfra!

    Hvad skal du aflive en hund for med en grad 0 og ingen symptomer? Det jeg prøver at trænge igennem med er, at hunden ikke nødvendigvis er fri for lidelsen selvom, den har grad 0, det behøver og har som regel ingen betydning for hunden selv, men det har betydning i avlen.

    Det er din vurdering ang. dyrlæger, den diskussion vil jeg slet ikke komme ind på her!


  • #91   7. aug 2012 Du bragte selv PNP ind i det, og skal det forståes at PNP ikke forkommer hos boxer ? eller at man kun på nogle racer kan vide hvordan det nedarves ?

  • #92   7. aug 2012 Ryan

    (link fjernet)

    "Nyresvigt hos unge hunde er rapporteret fra en del flere racer, hvor arvelighed er mistænkt, men endnu ikke påvist."


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #93   7. aug 2012 Ja og...?

    PNP forekommer hos boxer, men kun hos nogle racer kendes arvegangen ikke boxer. Den canadiske gentest for JRD (PNP) hvor arvegangen siges at være dominant med ufuldstændig penetrans udbydes til samtlige racer, men den er kun valideret til Shih Tzu.


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #94   7. aug 2012 Ifl. link fra admin - ja ikke påvist hos boxer endnu med sikkerhed. Har vi ingen test at arbejde med (læs stole på), kan vi ikke screene vores hunde for lidelsen, før de sættes i avl, så det vil først opdages, når skaden er sket hos afkommet desværre.

  • #95   7. aug 2012 Dine hunde er med skønhedsfejl -
    de har kropchoidsme - Arveligt
    og de kollapset næsebor er arveligt i linjerne

    Det med næseborene ser jeg som et eget grimt problem, du modarbejder andres opdrætters arbejde, folk der har avlet sig ud af de usunde boxersnude - det er mange år siden jeg har hørt en boxer lyde som et damplokomotiv, det er derfor dybt bekymrende du er så ligeglad med dette, blot fordi du er dyrelæge -

    En hund der ikke kan trække vejret uden at lyde som en gris er IKKE avlsmatriale -

    Knækhalerne og hvide blinkhinder - ikke hunde til udstilling - Sofa hunde

    Krypchoidsme - du ved at dette ikke er tilladt at bruge en hanhund der er krypchoid - men vidte du også at tæven er bærer at dette gen?

    den tæve fra dit A-kuld med brødre der er krypchoide - hun kan være bærer af det!


  • #96   7. aug 2012 (link fjernet)

  • #97   7. aug 2012 Ryan den du linker til der er en hund på som hedder
    S30937/2002 Queensies Yatsy

    som jeg kan se er den i familie med Louise's A kuld


  • #98   7. aug 2012 Ryan

    Ja, der må man sige at det lyder som om de mener at det kan nedarves recessivt for boxeren.


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #99   7. aug 2012 Citronmåne: jeg føler ingen behov for at gentage mig selv, der er meget du ikke forstår omkring kollaps af næsebor, der ikke er noget problem for hunden og som rettes af sig selv efter et par uger, og det er ikke en usund hundesnude! Det kan ikke samlignes med de tilstande du beskriver, hvis vi skal fortsætte dette her, må du sætte dig mere ind i de sygdomme vi diskuterer!

    Tæven med knækhale har fået excellent hver gang til udstilling og er blevet placeret. Blinkhinde må de ved lov ikke trække ned på i Tyskland, igen sæt dig ind i tingene!

    Skal vi trække alle boxertæver ud avl, hvis de har kryptochide brødre, ja så får vi en svært lille boxerpopulation at arbjede med, også her må du sætte dig bedre ind i tingene.

    Og så behøver jeg vel ikke gentage mig selv mere!


  • #100   7. aug 2012 Men svar mig så på en ting - hvordan lyder din hunds vejrtrækning?

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #101   7. aug 2012 Ja svenskerne mener det nedarves recessivt, men det kan ikke bevises og statistikken viser noget andet, så det giver os ikke meget. Min tæves (Akita) far kommer fra et stort kuld, hvor én døde eftersigende af JRD, og der er kommet et par stykker flere frem i de linjer, så ja det ligger i linjerne, og det lægger jeg ikke skjul på, det ligger 3 generationer bagude for B-kuldet og kommer der en JRD hvalp, så tager vi den derfra.

    Graver man længe nok, så finder man snavs om alle linjer. Man skal bruge de data man har og bruge dem i avlen med omhu. Hvis dette kun går ud på, at finde snavs om mit opdræt for at hænge mig ud, så bliv endelig ved med det. Jeg kender alt til mit opdræt og linjerne bag, og har intet at skjule.

    Jeg håber, at bare nogle stykker har fået lidt at tænke over i denne debat: at avl er en smule mere kompliceret end som så, og at vi skal prøve at løfte skyklapperne lidt og finde frem til, hvad dette virkelig drejer sig om, evt. bruge noget mere tid på at sætte sig ind i genarbejdet.


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #102   7. aug 2012 Hvalpen med kollaps af næsebor er fin, brusken er begyndt at afstives og problemet løses af sig selv.

  • #103   7. aug 2012 Men hvordan lyder den?

  • #104   7. aug 2012 altså din avlstæve

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #105   7. aug 2012 Fin - hun har haft kollaps af næsebor og ikke brachycephalt syndrom - læs nu for søren, hvad jeg tidligere har skrevet! Du skal være mere end velkommen til at komme forbi og checke mine hunde igennem, hvis det kan være tilfredsstillende...

  • #106   7. aug 2012 Tak for tilbuddet, men det behøves jeg ikke -

    vil du komme med et sted hvor jeg kan finde noget mere info på det kollapset næsebor?


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #107   7. aug 2012 Du kan jo selv søge på Google..., det er ikke meget der står, og tit forveksles kollaps med stenose (forsnævring) - også af dyrlæger!

  • #108   7. aug 2012 Jeg har søgt- det enste jeg kan finde er det jeg allerede har linket til herinde -
    så nu beder jeg dig komme med et eller andet så jeg ikke forveksler tingene -


  • #109   7. aug 2012 Ja med ærlighed kommer man længst helt enig, men vi kan aldrig aldrig nogensinde blive enige her -
    Boxeren kan og skal ikke samlignes med en EB hvad angår sundheden -


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #110   7. aug 2012 Tak Magyar smiley

    Jeg har aldrig selv fundet noget brugbart på skrift, der ikke blander tingene lidt sammen, så for ikke at gøre din forvirring total, vil jeg fraråde at læse det smiley Jeg har det fra nogle gamle opdrættere, der er dyrlæger og har en masse praktisk erfaring med kollaps af næsebor hos boxer, og så har jeg erfaringen med mit eget opdræt og andres. Der er en del kollaps af næsebor i forskellige grader i linjerne derude, der er bare ikke mange, der ved hvad det er, og der tales jo ikke åbent om det, så vi ved ikke i hvilke linjer problemerne ligger. Men i mine linjer ligger de ihvertfald smiley


  • #111   7. aug 2012 Louise
    kan du så ikke beskrive det for mig hvad det vil sige?

    jeg syntes deter fint du gør opmærksom på det - og ikke fejer tingene under gulvtæppet, men det er også det- måske burde du oplyse hvad det kollaps er- du kan vel godt forstå folk de reagere som de gør når du skriver at du har arvelige ting i linjerne!


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #112   7. aug 2012 Nej kommer vi ned på EB niveau, så ser det skidt ud hvad angår vejrtrækningen, men boxeren har faktisk lige så mange arvelige sygdomme som EB. EB får også kollaps af næsebor, da lidelsen følger de brachycephale racer, men de har så et stort problem med det brachycephale syndrom (jvf. det link du tidligere satte på), det har boxeren heldigvis ikke længere.

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #113   7. aug 2012 Kopieret fra mit første indlæg, som af nogen udmærket kunne læses igen:

    Hvad er kollaps af næseborene? Det har ingen sammenhæng med kort snude eller forsnævrede næsebor, der kan give hunden problemer med vejtrækningen resten af livet. Det er en kollaps af brusken i det ydre næsebor, der opstår når hvalpen oftest er omkring 5 uger, dette rettes som regel af sig selv efter 2-6 uger, når brusken afstives i næsen. Der findes flere grader nogle kan være svære, så det er behandlingskrævende, da hvalpen kan have svært ved at trække vejret gennem næsen. Næseborene kan åbnes meget enkelt ved at sætte et sting i næseborene 1 cm hen til kinden og lade det sidde i nogle uger til brusken er stiv.

    Problemet løses af sig selv = det er reversibelt.


  • #114   7. aug 2012 Louise
    jeg tror de fleste racer har mange flere arvelige lidelser, men opdrættere fravælger hund med de fejl, og er generalt bedere til at få tjekket deres hunde i dag -

    og ikke ser igennem finger med "små fejl" - Alle opdrætter jeg kender vælger altid den bedste i kuldet til sig selv, og dermed fravælger dem med knækhale, ufarvet blinkhinder osv osv - sindet kan man ikke vælge ud fra i den alder - jeg kender ingen opdrætter der vælger en hvalp fra et kuld med så mange fejl *s*

    HD springer led over, -

    At du hjertescenner dine hunde er allerede der en stor forskel - det burde alle gøre-


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #115   7. aug 2012 Boxeren topper på listen med både flest arvelige sygdomme og fejl. Og ja hunde med fejl skal fravælges i avlen, hvis genpuljen af hunde uden fejl er stor nok (vist også skrevet tidligere), det er den bare ikke hos boxeren!!!

    Mentaliteten kan man da helt sikkert vurdere allerede fra hvalpen er et par uger gammel og endnu mere viser sig fra 5 ugers alderen, også derfor mine hvalpe først bliver fordelt til hvalpekøberne, når hundene er 6-7 uger gamle, der ved vi rimelig godt, hvad de indeholder.

    Det er gør jeg skam heller ikke smiley men måske boxeropdrættere bliver klogere med tiden og vælger at se på sundheden fremfor ubetydelige skønhedsfejl...


  • #116   7. aug 2012 Louise
    Det er altså gået min næse helt forbi at opdrættere herhjemme ikke ser på sundheden !


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #117   7. aug 2012 De ser på tallene på papirerne, der ikke altid viser hele sandheden...

  • #118   7. aug 2012 Nu skriver du De, snakker vi om enkelte kenneler eller alle boxer-kenneler herhjemme? som skider på sundheden

  • #119   7. aug 2012 hvis du tager et kig ned over boxer-klubbens hvalpeliste, ser jeg enkelte udfald- men ikke noget dybt alamerende

  • #120   7. aug 2012 Louise: Tommelfinger op herfra, jeg er selv opdrætter af 3 racer med samme umulige forudsætninger for kun at avle på 100 % fejlfrie individer, så jeg kan sagtens følge dig i alt det du skriver. Når man avler racer med så mange forskellige problematikker må man kigge på helheden og ikke detaljen. Min erfaring er at folk(med syge racer)heller vil avle ubevidst end bevidst, for hvad man ikke ved har man ikke ondt af og det er mere acceptabelt ikke at vide noget end at kende sine hunds fejl og mangler og så finde en partner der kan opveje dem...
    Jeg tager hatten af for din åbenhed, det giver folk en reelt mulighed for at vælge til eller fra smiley


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #121   7. aug 2012 Jeg har da aldrig sagt, at opdrætterne ikke går op i sundheden? det konkluderer du selv. Jeg siger, "de bedste hvalpe", som du selv mener er dem uden fejl, og dem alle opdrættere vælger bortset fra mig, kan være de dårligste sundhedsmæssigt, men det ved vi først, når hunden er blevet ældre.

    Jeg har selv valgt Artemis fra til mig selv pga fejl, det viser sig så, at hun har en sundhed bedre end gennemsnittet, og kuldsøskende ligeså, og en ejer, der gerne vil stille hende til rådighed for avl. Situationen er ændret grundet hendes gode sundhed.

    Jeg har 3 tæver i B-kuldet: 1 uden fejl - den går videre i avl, hvis sundhed bliver god nok, 1 med haleknæk den har jeg valgt fra til mig selv, men bliver den god nok går den måske i avl, den sidste med 1 hvid blinkhinde, som har jeg valgt til mig selv, da der er power på hende, 1 hvid blinkhinde har mindre betydning end haleknæk, og hun pt. ligger rigtig fint på hjertet.


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #122   7. aug 2012 Præcis Molosshuset smiley Vi har selv valgt vores racer, der ikke er uproblematiske, og vi må selv stå til ansvar for den sundhed, der kommer ud af vores parringer. Jeg vil langt hellere være hund og hvalpekøber, hvis opdrætteren har lagt vægt på sundheden fremfor skønhedsfejl. Ikke at skønhedsfejl og andre "småfejl" ikke har betydning, men tingene sat i perspektiv.

  • #123   7. aug 2012 Louise: Enig smiley



  • #124   7. aug 2012 Jeg har en fornemmelse af du gør boxeren mere problemaisk end den er Louise....

    Der findes langt flere sunde eksemplar end der gives udtryk for i denne tråd - jeg kan slet ikke forstå det skal være et problem at få en sund og rask hund -

    Uden skønhedsfejl


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #125   7. aug 2012 Til orientering og i tillæg til boxerens mange sygdomme, har forsikringsselskabet Agria lige forhøjet præmien på boxeren pga. alle sundhedsproblemerne. Agria er et svensk forsikringsselskab, der laver statistik over sygdomme og racer.

    Boxerens gn.snit levetid er 6-8 år, det er vel heller ikke acceptabelt.


  • #126   7. aug 2012 Louise
    Hvor har du det fra med gennemsnits levetiden?


  • #127   7. aug 2012 er gennemsnittet ikke 8 år?

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #128   7. aug 2012 Nu må du altså selv søge dine informationer, kan ikke servere alt på en tallerken for dig! Jeg har givet mange oplysninger i denne debat, du selv startede som en direkte udhængning af mit opdræt. Jeg er blevet i debatten ikke for at forsvare mig, men for at bringe oplysning og mere viden på bordet, men der er også en grænse...

  • #129   7. aug 2012 det er da sjovt som du hele tiden henviser til nettet -

    da jeg søgte på kollapset næsebor fandt jeg ikke andet end noget der var forkert -

    jeg er bare nysgerrig for hvor du har din viden fra -


  • #130   7. aug 2012 hvis jeg skal sidde på nettet og finde alle de ting du henviser til så bliver jeg da ikke klogere .
    Der er jo en mil oplysninger med modstridne oplysninger - måske derfor jeg spørger dig - og du har før sat et par links ind, så måske troede jeg du lige kunne henvise til lidt mere om dette - men jeg beklager da dybt og må jo google det hele - for at få svar


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #131   7. aug 2012 Jeg har da ikke en bog, hvor jeg har skrevet al information og links ind til videnskabelige artikler, meget er da noget jeg har læst mig frem til gennem tiden og hørt på kongresser om ny forskning. Kan da på ingen måde finde al det frem til dig, og helt ærlig hvorfor skulle jeg, når du bliver ved at hænge mig ud? Fint du ikke er enig, men det giver dig ikke ret til at hænge mit opdræt ud, når du ikke har indsigt i det store arbejde, jeg faktisk gør for racen.

  • #132   7. aug 2012 "du ikke har indsigt i det store arbejde, jeg faktisk gør for racen. "

    den er jeg bestemt ikke enig med dig i smiley mener der er lige så mange andre der gør et lige så stort arbejde for racen, og fravælger hunde med arvelig fejl og lidelser -

    men ja det er dumt at forsætte her vi er dybt uenige - og så er der jo ikke mere at snakke om


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #133   7. aug 2012 Selvfølgelig er der lige så mange, der gør meget for racen - men flere veje fører til Rom, og jeg springer gerne et par blindgyder over for at komme hurtigere til en bedre sundhed!

  • #134   7. aug 2012 Vi fik aldrig svar på om dine "dårlige" hvalpe blev solgt med avlsforbud el. Neutraliseret når de blev gamle nok? Og dækker du evt. Dyrlægeomkostninger?

    Og når du selv så fint oplyser at der er flere andre der avler sundere på racen end dig, hvorfor så avle???

    Og hatten af for at du er ærlig. Jeg finder bare ikke din avl etisk korrekt!



  • #135   7. aug 2012 Lad den opdrætter, der ingen genetiske fejl har i sine linjer, kaste den første sten!

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #136   7. aug 2012 Mine ekstremt dårlige hvalpe blev selvfølgelig aflivet ved kvælning, derefter druknet grundet et knæk på halen, det skal den da ikke leve med resten af livet selvom hjertet var fantastisk!!! Nu må du simpelthen styre dig!

  • #137   7. aug 2012 Øhhh... Hvorfor fortjente jeg den latterliggørelse mit spørgsmål?? Jeg spurgte om ganske reelle spørgsmål, oven i købet et du havde overset da en anden stilte det?

    Er der noget galt i jeg ikke helliger din avl? vi behøver vel ikke alle synes godt om alt. Når bare man kan stå inden for det man gør. Og jeg må da sige du har gjort dig mange tanker om din avl, hvilket jeg gerne så mange andre gøre!


  • #138   7. aug 2012 Jeg vil ikke forholde mig til Louises måde at vælge hendes avlshunde på.
    Men det er en problemstilling alle os, der går ind for at teste for så meget som muligt står overfor.
    Man kan ikke tillade sig at udelukke alle individer fra avl, på grund af en enkelt negativ ting.
    Vi kan vælge en eller 2 ting som vi ikke vil gå på kompromis med. Men vi bliver nødt til at arbejde med det avlsmateriale der er i vores race.


  • #139   7. aug 2012 Det forstår jeg Housebuster. og jeg er her ikke for at diskutere hvor vidt det er rimeligt eller ej. Det må være op til den enkelte opdrætter og købers etik og tro.
    Jeg stilte to spørgsmål jeg faktisk ikke synes var voldsomt urimelige... Men det var de så åbenbart!


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #140   7. aug 2012 Tak Housebuster og Rullepølse eller hvad du hedder "mod dumhed kæmper selv guderne forgæves", du skal vist læse HELE tråden igen. Hvad skal mit opdræt dog have avlsforbud for, og om jeg dækker dyrlægeregninger, jamen for hvad dog? Jeg kæmper jo præcis mod sygdommene og for at opnå det, må man ind imellem gå på kompromis og vælge f.eks. en skønhedsfejl ind i avlen.

  • #141   7. aug 2012 Er krypchidsme en skønhedsfejl?

    eller de der kollapset næsebor som kræver en lille operation?


  • #142   7. aug 2012 Nu har du kun haft en krypchoid hanhund i dit ene kuld -

    men jeg tror nu det er det der spørrges om


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #143   7. aug 2012 Kryptorchisme har jeg 1 af ud af 4 hanner og jeg hverken har eller tænkt mig at sætte en kryptorchid han i avl eller sågar snyde med det som også sker. Alle boxerelinjer er spækket med kryptorchisme, du kan få statistik af avlsrådet eller kigge lidt på folks hjemmesider, der er da nogen, der skriver det.

    Ja kollaps af næsebor er en lidelse jeg ikke var interesseret i at sætte i avl, men måtte revurdere, da jeg så tævens ryg fri for spondylose og et super hjerte, alle søskende ligger godt, så jo det var en overvejelse, hvor vægtskålen af gode ting var tungere end de dårlige. Kollaps af næsebor her ubetydeligt i forhold til de andre lidelser vi kæmper med hos boxeren!


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #144   7. aug 2012 Kollaps kræver ikke operation, det er vi først blevet klogere på efterfølgende, heldigvis lærer vi hver dag, det håber jeg også, at du gør!

  • #145   7. aug 2012 Citronmåne og Kaj Rullepølse.
    Hvordan prioriterer I i jeres avsprogram?


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #146   7. aug 2012 Allergi og mavetarm problemer er de største problemer ud fra undersøgelser hos DKK. Spondylose og hjerte er også et problem men i mindre omfang, da lidelsen ofte skal være svær for at hunden får symptomer, men disse undersøgelser kan vi screene for og komme af med ved grundig selektering i vores avlsmateriale, så undgår vi på sigt kliniske symptomer på spondylose og hjertesyge hunde.

  • #147   7. aug 2012 knækhaler, kryptorchisme, kollaps af næsebor og sart mave.
    Skriver du

    Kryptorchisme hanner må der ikke avles på ifølge DKK

    Kollaps af næsebor kan kræve operation og koster selvf. penge.

    Envidere fremgår det af din statistik på din hjemmeside, at 2 fra A-kuldet har spondylose grad 2. uden have erfaring med spondylose kan det vidst også blive en bekostelig erfærre. Envidere har 1 enkelt en lille mislyd på hjertet!
    Og beklager hvis dårlige hvalpe var grimt skrevet, så hvalpe med fejl.!

    Og ja det undrer mig hvis du ikke har noget imod at evt. videre afkom fra dine hvalpe som du ikke er Herre over bliver avlet i en forkert retning. Altså ikke dem du selv har og kan styrre avlen på.! Men hvor det indikrekte er dine linjer i avlen der gør dyrene syge!
    SÅ kan du kalde mig dum ligeså tosset du vil!


  • #148   7. aug 2012 Housebuster
    det ene boxerkuld jeg fik der priotered jeg sundheden!

    Kombinationen bestod af
    Far: HD B - Hjerte 0 - AD 0 - Spondylose 0
    Mor: HD A - Hjerte 1 - AD 0 - Spondylose 0

    Moderen havde hvide blinkhinder men ikke noget hvalpene fik
    Da hannen havde en helt mørk maske - så chancen minimeres ved dette - men ligefrem at avle på en hund med 3 skønhedsfejl kan og vil jeg aldrig acceptere


  • #149   7. aug 2012 House
    hvis dette kuld havde så mange fejl ville jeg slet ikke bruge en hvalp fra sådan et kuld i min videre avl, og da slet ikke når hunden har kollapset næsebor -


  • #150   7. aug 2012 Housebuster: Indtil videre har jeg ikke avlet.
    Min chihuahua er simpelthen ikke kvalificeret. Faktisk det mest modsatte man kan forestille sig.
    Min Sheltie er jeg skam spændt på at se hvordan udvikler sig. Men da sheltierne som bekendt er en meget sundhedsmæssigt stærk race har jeg under ingen omstændigheder tænkt mig at sætte hvalpe til verden hvis hun har nogen sundhedsmæssige skavanker overhovedet, og det er jeg bestemt heller ikke sikker på at jeg ville gøre alligevel..
    Men jeg kan fortælle dig housebuster at jeg vælger hvalpe efter sunde og raske forældrer, og gerne hvalpe og forældrer der er tjekket for så meget som muligt.
    Jeg valgte desværre hvalp med hovedet under armen første gang, og det har jeg måtte betale for!

    Jeg kan ikke helt forstå hvorfor jeg skal stå til regnskab for at jeg ikke ville vælge hvalpe fra den omtalte avler, jeg er overbevist om hun heller ikke ønsker mig som køber! Jeg kan til gengæld ikke forstå hvorfor det var så svært at svare på mine spørgsmål, som faktisk ikke var fjendtlige!


  • #151   7. aug 2012 Okay det her kunne jeg så nok selv have svaret på... Beklager...

    "Og når du selv så fint oplyser at der er flere andre der avler sundere på racen end dig, hvorfor så avle???"


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #152   7. aug 2012 Kaj du skal vist sætte dig grundigt ind i boxerens sygdomme, før du udtaler dig, for du er temmelig gal på den og forstår ikke meget her, når ikke du har erfaring, som du selv skriver, så lad være at udtale dig.
    Citronmåne, det er ikke nok at prioritere sundheden, der ser flot ud på papiret, man skal have mere viden end det, og det har I tydeligvis ikke. Vend tilbage, når I engang forstår Jer bedre på racens sygdomme, vil ikke spilde mere af min tid i en debat, hvor folk kun læser, hvad de selv skriver!


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #153   7. aug 2012 Har aldrig sagt, at andre avler sundere på racen, det har du selv fundet på taget ud fra bruddtykker!

  • #154   7. aug 2012 For det 1. Vil jeg slå helt og holdent fast, at vi er i et åbent forum, og jeg udtaler mig præcis som jeg har lyst, om det passer damen eller ej!

    Vil du være så venlig at fortælle mig hvor jeg er totalt gal på den?


  • #155   7. aug 2012 Louise
    hvad mener du med "på papiret" Det skrev du også om de andre, det ser pænt ud på papiret?

    jeg importede en tæve af franske/tyske linjer for et par år tilbage, en kanon hund - den smukkeste jeg nogensinde har set - Hjerte 0- spobdylose 0 - AD 0 - men HD D/E - denne hund skal selvfølgelig ikke i avl -


  • #156   7. aug 2012 Citron Jeg vil ikke forholde mig til om en hvid blinkhinde er en mindre fejl en en knækhale.Det må boxer opdrættere finde ud af.
    Men hvordan forholder I jer til DM?
    Det er noget som vi tester for og undgår "at risk"
    Så vidt jeg ved er boxeren hårdt ramt af dette.
    Tester I?


  • #157   7. aug 2012 Nej beklager du brugte ordet bedre end sundere


    Louise P
    Online i går kl.22:43 Selvfølgelig kan du finde kuld, der er bedre end mine, det har jeg da aldrig påstået, men så mange kuld er der altså ikke, hvor man har data på hele kuldet, så vi mangler halvdelen af sandheden, og så mange boxeropdrættere har vi altså heller ikke, der kun har sunde hunde, sorry to say.

    Det bliver lidt teknisk, men min egen tæve, der som udgangspunkt har fine sundhedsresultater med 0 på både hjerte og spondylose, har stadig en meget snæver aorta og spondylose i bækkenet. Hun har mange gode egenskaber, der ville gå tabt, hvis ikke hun blev sat i avl og det tog mig 4 år at finde en hanhund og nogle linjer, der ville kunne kompensere for hende grad 0 i spondylose og på hjertet - ja papiret kan sørme snyde og det er en helt anden snak, hvor du må kontakte mig pr. tlf., hvis du vil have mere info.

    Jeg fandt en hanhund, der havde en usædvanlig stor aortadiameter også hans linjer bag samt var fri for spondylose på røntgen, det resulterede i 7 hvalpe alle med min. 2mm større aorta end min egen tæve og 4 ud af 6 helt frie for spondylose. Ydermere er hundene sunde og raske og ja en enkelt har lidt kedelig mave, men bestemt heller ikke noget, der er unormalt hos boxeren. Alt i alt kom jeg en generation videre med væsentlige bedre hjerter end min egen tæve og det var det primære formål, de gode hofter er bare en bonus. At der så kom andre fejl ind over som stenfejl, haleknæk og en enkelt med kollaps, det er altså en realitet for de fleste opdrættere af boxere.


  • #158   7. aug 2012 House -
    DM (Degenerative Myelopathie)er ikke noget man tester for - da det ikke er et problem blandt danske boxere, jeg har ikke hørt om det - har du? altså blandt boxer


  • #159   7. aug 2012 Nu avler jeg altså ikke - har haft det enkelte kuld i 2009 - og fik et godt sundt resutat ud af det - men at avle bare for at avle ønsker jeg ikke -

  • #160   7. aug 2012 Jeg kan bare se at boxeren er den race der er nr. 3 fra toppen i statistikken.
    Er det ikke bare en gentagelse af " Vi tester ikke fordi vi ved bedre end de mænd i hvide kitler?"
    Hvordan ved I det ikke er et problem når i ikke tester?


  • #161   7. aug 2012 Øhmm fordi hundene ikke viser nogle symptomer - jeg er godt nok opmærksom på sygedommen - og klart vi skal tage det seriøst - Men nu er det vist mest bl.a. de amerikanske som jeg har læst mig frem til, og det er jo nogle helt andre linjer og typer derovre -
    Der er jo forskel hvor i verden vi er - heldigvis


  • #162   7. aug 2012 nå... Jeg er ude af det her emne...
    Det er simpelthen for dumt...
    Og det er simpelthen utroligt man skal behandles på den måde af noget der skal forestille en særiøs avler/dyrlæge. Istedet for at forlade tråden hvis den er blevet en for meget, melde den, eller svare ordentligt!


  • #163   7. aug 2012 Kaj
    jeg fik skæld ud fordi jeg spurgte efter kilder, det kan jeg bare google - og fordi jeg hængte hende ud - hvilket jeg ikke har gjordt


  • #164   7. aug 2012 Jeg mener der er en forskel på at avle hunde og være opdrætter.
    Som opdrætter ser man ikke bare på det næste kuld, men har en vision hvad man ønsker at opnå med sit program.
    En avler parre hunde et kuld af gangen


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #165   7. aug 2012 Kunne være I skulle læse Jeres egne ord forfra og revurdere sagen!

  • #166   7. aug 2012 Citron dine argumenter for ikke at teste for DM er nøjagtig de samme som jeg hørte for 25år siden som argument for ikke at teste for HD.
    Der havde modstanderne dog i det mindste det argument at HD test havde en lille risiko.
    Her er den eneste risiko at I skal forholde jer til endnu et problem


  • #167   7. aug 2012 26 minutter siden


    Louise
    hvad mener du med "på papiret" Det skrev du også om de andre, det ser pænt ud på papiret?


  • #168   7. aug 2012 House nu handler dette jo om at avle på en beviste fejl og ikke alt det andet -

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #169   7. aug 2012 Det er en længere forklaring, som jeg tidligere bad dig ringe til mig om, hvis du ville vide mere.

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #170   7. aug 2012 DM er ikke et stort problem herhjemme - endnu, men flere i EU er begyndt at teste, så det er noget vi skal til at forholde til i fremtiden og finde ud af, hvor stort problemet reelt er her i EU.

  • #171   7. aug 2012 Citron de fejl er kun beviste fordi opdrætteren har valgt at offentliggøre dem.
    Min pointe er at man kan teste og finde fejl ved alle linjer.
    Og vi får ca en ny test hvert år. Vi kan ikke undgå at tillade hunde med fejl i avl.
    Men jeg mener, at før man kan tillade sig at udtale sig om andre opdrættere/avlere,, så bør man selv teste for ALT, hvad der er relevant for ens race.


  • #172   7. aug 2012 Louise Langt de fleste hunde med DM bliver ikke diagnoseret korrekt.
    Men hvorfor tester I ikke?


  • #173   7. aug 2012 House
    så kan man jo stille dig det spørgsmål - hvorfor tester i ikke Blodhunde for HD - en hund er testet de sidste 10 år med C hofter


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #174   7. aug 2012 Nok mest pga manglende viden på området, og da vi primært har taget os af de problemer vi hyppigst bliver præsenteret for hos boxeren, listen er desværre anelang og boxeren topper alle racer med cancer også, derfor ryger DM længere ned på prioriteringslisten.

  • #175   7. aug 2012 Citron det er et spørgsmål jeg har spurgt i DBK fra den dag jeg blev medlem.
    Jeg vil aldrig og har aldrig avlet på hunde der ikke er testet for HD.
    Jeg har været medlem af specialklubbens bestyrrelse, men må anerkende at jeg ikke kunne finde et flertal for et krav om HD/AD check.




  • #176   8. aug 2012 Citronmåne: Ja kunne godt se ud til Yatzy er søster til den queenie

    Kigger man på forældrene til Y og X kuldet (X-Isor) var også imellem så er det 4 forskellige hunde der er forældre og både Unette og Piriskia er også i de linjer........
    Piriskia er mor til Unette så kunne meget vel være det ligger i Quenies smiley


  • #177   9. aug 2012 til Louise P: Hvor er det godt, at du er så ærlig omkring dit opdræt - og gerne vil gøre noget for din races sundhed. Jeg var til et Agria foredrag hos DKK for et par år siden. de havde (godt nok svenske/britiske) stitistikker over hundenes sygdomme. Der blev vist stitistikker for de racer som de fremmødte opdrættede f.eks King charles cavalier spaniel. Her var også nogle komplekse problemer: enten havde de en arvelig hjertesygdom eller et problem med hjernen - kan desværre ikke huske navnene, da jeg ikke kendte dem - men hvad gør man så - 50% af hundene dør inden de blev 6 år - puha. Boxeren blev også nævnt som en hund med store dyrlægeregninger. Nogle racer er så sygdomsplagede, at jeg helt ærligt ikke kan se hvorfor man ikke krydser anden "rask" race ind eller bare lader dem "uddø". Bulldogs har opdrætterne ødelagt ved at lave snuderne kortere og kortere. Vi så på billeder fra hvordan de så ud for 100 år siden og nu. Har set at mange nu parrer deres mops og franske bulldogs med beagler, for at få has på problemerne med de korte snuder. Dette giver så "søde" og sunde gadekryds - men det viser jo bare at DKK opdrætterne ikke magter opgaven indenfor de problematiske racer - ærgeligt. Jeg opdrætter selv beagler og synes selvfølgelig at det er synd for beaglerne, hvis de bliver sat i bås med de kortsnudede uden nogen plan overhovedet, bare fordi nogle synes at "frengles" er søde. beaglerne er generelt sunde med få arvelige sygdomme, men der er som i andre racer "tabu" om småfejlene - dem som Louise også fortæller om - dem får man ikke noget at vide om fra nogen odrættere.

  • #179   9. aug 2012 Ja - det skrev jeg også - men der var mange paralleler i forhold til Danmark. De opdrættere der var der, kendte godt de nævnte sygdomme/problemer. For beaglerne var statistikken noget anderledes i Sverige end Danmark - da det derovre næsten udelukkende er en jagthund, som de slipper løs i skovene. Der var hyppigste dødsårsager/sygdomme: trafikuheld, kørt over af tog, druknet i sø osv. Lidt sørgeligt... men ikke mange reelle sygdomme heldigvis smiley

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #180   9. aug 2012 Tak Anne, kender faktisk til en engelsk dyrlæge og boxeropdrætter, der for mange år tilbage blandede Corgi ind i Boxeren både for at få naturlige stumphaler, men også for at få en bedre sundhed, og det lykkedes faktisk samtidig med at beholde racestandarden. Boxeren er ikke mere sund i Danmark end den er i Sverige. I Sverige fører de bare statistik, som er offentliggjort. Lidt det samme jeg selv gør, jeg oplyser om, hvad jeg sætter i avl. Mange haleknæk er svære at opdage, men stadig arvelige, mange oplyser ikke om kryptorchisme hos hannerne i kuldet, kuldsøskende aflives tidligt grundet nyre-/hjertesvigt, kuldsøskende får allergi og mavetarmproblemer, mange hvalpe har kollaps af næsebor, men det retter sig af sig selv uden at køber opdager det, disse går videre i avl ligesom mine, jeg oplyser bare om det - der ligger forskellen.

  • #181   9. aug 2012 det siger jo så lidt om den engelsk kennelklub at man vil stambogsføre blandinger...

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #182   9. aug 2012 Hvis det kan gavne racen, kan det være en del af et avlsprojekt under specielle forhold selvfølgelig, ligesom da Broholmeren blev genskabt, det siger noget om seriøsitet ved avlsarbejde og kennelklubberne!

  • #183   9. aug 2012 men at blande en lille hyrdehund ind i boxeren, kan jeg ikke helt se fidusen i - der er langhåret gen i corgien, og stumphaler osv- du får andre genetiske fejl med i pakken .



  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #184   9. aug 2012 Ja, der kom en pels, der var en smule mere strid og en stump hale, der giver ca 50% stump videre ved parring med lang hale, men nogle kernesunde hunde kom der ud af det projekt og linjerne kører heldigvis videre!

  • #185   9. aug 2012 Louise
    Ja det er jo så en smagssag.... der er jo problemer i stort set alle racer, men nu har jeg personligt ikke stødt på nogle som "leger bartender og mixer" i boxeren - heldigvis da - nu findes der jo rigtig mange linjer, så bør man fravælge de mest usunde af dem - og ikke begynde at mixe med de sunde linjer der er tilbage smiley


  • #186   9. aug 2012 Ok - jamen jeg har slet ingen forstand på spdan noget med at tage andre racer og blande i, men hvis man ikke forvrænger hundens udseende så er det vel ok - men som sagt, det er ikke noget jeg har viden om -

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #187   9. aug 2012 Præcis Magyar og du får en helt ny genpulje at arbejde ud fra. Fortsætter vi avl på boxere, som ingen fejl og sygdomme har, vil genpuljen indsnævres meget hurtigt, og så er vi tilbage til indavl og dermed endnu flere fejl og værst en forringet sundhed.

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #188   9. aug 2012 Det er dejligt, at der ikke er så mange boxeropdrættere, der deler din holdning omkring avl Citronmåne, for det er direkte skadeligt for racen på sigt, og med en markant indsnævring af genpuljen.


  • #189   9. aug 2012 Ja hvis alle var som dig ikke Louise

  • #190   9. aug 2012 Og lige for at slå fast med et 7-tommersøm så er jeg ikke opdrætter´mere...

    men jeg kender saksume ingen herhjemme der går med tanker som du gør


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #191   9. aug 2012 Bestemt ikke Citronmåne, så ville der komme helt andre problemer smiley Men nytænkning, åbenhed og VIDEN om genarbejdet er en temmelig god forudsætning for sundt opdræt.

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #193   9. aug 2012 Citronmåne: så er du blevet snydt for at møde nogle super mennesker og opdrættere, der virkelig prøver at gøre en forskel for racen smiley

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #194   9. aug 2012 Carina alias Krumme prøv vist lige at få læst på nogle sygdomsstatistikker for din egen race...

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #196   9. aug 2012 Nej, det er fact om racen!

  • #197   9. aug 2012 du får det godt nok til at lyde som om der kun er et fåtal af opdrætter her i DKK der avler sunde hunde, ....

    bortset fra dig selv selvfølgelig


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #198   9. aug 2012 Vi har mange sunde hunde i avl, men mange giver flere arvelige lidelser videre, som vi alle (incl. mig selv) kan gøre bedre for hver generation, og det er det, vi skal arbejde ud fra.

  • #199   9. aug 2012 når du er helt derude i at blande andre racer i boxeren, må det jo være fordi du mener den er så plaget af sygedomme... ?

    Ellers forstår jeg ikke hvorfor du nævner det fra ENgland?


  • #200   9. aug 2012 Men ja klart vi skal arbejde sygedommene ud af linjerne enig- men det er jo også det de fleste avler gør herhjemme

  • #201   9. aug 2012 Nu hverken har eller skal jeg nogensinde have Boxer, men synes, denne tråd er vanvittig spændende og lærerig, trods min manglende viden om lige netop Boxeren.

    Den giver stof til eftertanke smiley


  • #202   9. aug 2012 Helle: Enig, men bare ærgeligt at den har et twist af personlig forfølgelse, det ødelægger det lidt.

  • #203   9. aug 2012 Kennel - må man ikke engang være kritisk mere?

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #204   9. aug 2012 Citronmåne: kunne det være fordi, det blev diskuteret i et indlæg, at jeg bragte det på banen?

    Ja, den er plaget af sygdomme og den race, der nævnes for samtlige arvelige lidelser til hver eneste kongres nationalt som internationalt, vi topper i spondylosefrekvens, allergi problemer, mavetarmproblemer og mht. cancer ligger vi langt over alle andre racer, og jeg har altså en temmlig god forudsætning for at kende til disse data...

    Jeg kan sagtens holde mig til at bruge et par haleknæk i avlen eller for den sags skyld hvide blinkhinder og næseborskollaps, hvis jeg kan forbedre sundheden på det. Hellere bruge den bedste i kuldet hvad angår sundhed, men med fejl, end den dårligste uden. Fejlene er så arvelige, så vi sagtens kan avle os ud af dem igen efter et par generationer, når sundheden er forbedret.

    Helle N - dejligt at høre, ligemeget hvilken side du er på smiley


  • #205   9. aug 2012 Og problemet kan måske også skyldes der findes andre opdrætter af en anden holdning - og mening ikke mindst - når man så sidder og læse og kigger i denne tråd, får man den opfattelse at opdrætter avler usunde hunde- kald det hvad du vil - men dette er et forum, at ødelægge en debat gøre med grim sprog - hvilket jeg bestemt ikke mener dette er -

    jeg spørger meget ind til tingene- men indrømmet bliver sku lidt irreteret og at der hele tiden henvises til google- min måde at formulerede mig på er måske meget udspørgende, men det gør jeg for at lære nyt, så får jeg hug for at bede om noget mere info på det som Louise snakker om .-..


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #206   9. aug 2012 Nej du får ikke hug, men overvej lige hvem, der irriterer hvem!

    Pudsigt nok sendte jeg flere videnskabelige links til dig, hvor jeg fik tilbage, at det havde du ikke tid til at læse, trods det kun var korte referater. Jeg har tidligere nævnt for dig, at hvis du vil have grundigere information, skal du være mere end velkommen til at ringe til mig.


  • #207   9. aug 2012 Louise : Du har stadig ikke svaret på om alle de geneitske fejl ved boxeren er kortlagt, hvilket er extremt vigtigt i den sammenhæng.

    Og er stadig ikke blevet klog på om du mener at PNP ikke findes ved boxere eller om du mener man ikke kan vide hvordan det nedarves ?

    Og er dine hunde testet for PNP ? For det er jo tydeligt de potentielt kan have det,


  • #208   9. aug 2012 Citronmåne: Jo det må man gerne, men I mine øjne er det ikke det du er her i denne tråd du har startet om en enkelt opdrætter avlsstrategi. Jeg syntes at det tangere på kanten af personlig forfølgelse. I mine øjne er det godt at forholde sig kritisk til stort set alt, så længe man selv bidrager på et fagligt og saglig plan og det ser jeg ikke rigtig at du gør her. Hvad var formålet med denne tråd? Disse opdrætterens fremgangsmåde mht. avl, få ret I at du har den rigtige holdning eller var det for at få en konstruktiv debat igang der kan bidrage til at forbedre boxeropdrættet eller?? Jeg kan ikke finde formålet fra din side i tråden, men jeg er blevet meget klogere af Louises indput, da det er samme problematik omkring sundhed og avlerkultur vi kæmper med i bulldogregi.

  • #209   9. aug 2012 Molosshuset, det har du fuldstændig ret i.


    Louise, forholder mig åbent til begge sider. Personligt, synes jeg, åbenhed er en mangelvare hos de fleste opdrættere. Udtaler mig ikke om boxer kenneler, men generelt.

    Det kunne da være skønt, hvis man som hvalpekøber, kunne søge oplysninger om forskellige linier, både mht. sundhed og mentalitet. Jeg er selvfølgelig bekendt med hundeweb og mentaltest, men det er min opfattelse at man ikke altid får hele "sandheden".



  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #210   9. aug 2012 Ingen er kortlagt.

    Det har jeg svaret på tidligere:
    "PNP forekommer hos boxer, men kun hos nogle racer kendes arvegangen ikke boxer. Den canadiske gentest for JRD (PNP) hvor arvegangen siges at være dominant med ufuldstændig penetrans udbydes til samtlige racer, men den er kun valideret til Shih Tzu."

    Mine kan tydeligt potentielt have det, da flere er påvist i de svenske Queensies linjer, lige som med mange andre boxerlinjer, forskellen er bare at svenskerne, som de eneste har en offentlig statistik over JRD tilfælde. Til grund for flere af Queensies linjer bl.a. min egen, ligger et par store tyske hanhunde, som mange danske boxere også har i deres linjer, der er andre steder også kommet JRD derfra uden Queensies indblandet, men der er også rigtig mange boxere fra de linjer. Jo flere hvalpe, der laves ud fra bestemte linjer, jo mere godt og dårligt vil vi se. Får du ex. kun to hanner i et kuld, er chancen for ikke at få testikelfejl større, end hvis du får 5 hanner. Det gør ikke problemet i linjerne mindre arveligt, at to hanner ud af 2 er uden fejl, fejlene var nok kommet på de 3 hanner, der ikke kom i denne omgang.

    Nej mine hunde testes ikke for JRD, før testen er valideret. Jeg har brugt år på at undersøge JRD emnet, så har belæg for min vurdering - til orientering.


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #211   9. aug 2012 Tak for opbakning smiley

    Det vigtigste for mig er, at mine hvalpekøbere selv kan vælge til eller fra på et ærligt grundlag.


  • #212   9. aug 2012 Helle: Præcis, fuldstændig enig smiley

  • #213   9. aug 2012 Louise: Ja det er også den strategi jeg avler efter smiley


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #214   9. aug 2012 Dem om det smiley har hvalpekøbere, som er skrevet op i årevis, der godt kan se, når man prøver at gøre en forskel, og så samler jeg efterhånden på de købere, der har haft alt for mange syge boxere og aflivet i en tidlig alder, det lægger også et kæmpe ansvar på mine skuldre, som jeg tager meget seriøst.

  • #215   9. aug 2012 Desværre er det øretævernes holdeplads at være ærlig og tit bliver de uddelt af dem som ikke selv bidrager med oplysninger/ undersøgelser og derved ikke hverken bidrager eller våger noget noget og så er det jo ingen sag at pege finger af andre..

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #216   9. aug 2012 Hvo intet vover intet vinder (med omtanke selvfølgelig, så det ikke misforstås)... smiley

  • #217   9. aug 2012 Sindssygt spændende, også selv om man ikke har boxer smiley



  • #218   11. aug 2012 Ja jeg syntes da omtanken er helt væk......

    At avle på linjer hvor det er sikkert der ligger PNP tilbage i, hvilket betyder at den tæve der avles på er potentiel bærer af genet.
    Ydermere udtales der man ikke vil avle på noget der har PNP, men man vælger at sige at når man ikke kan teste så har hunden det ikke.

    Parre man så tæven med en der ikke har PNP forpester man genpuljen med endnu bærer som virker raske og som også vil sprede det.
    Skulle hannen også være bærer så sælger man hvalpe der vil dø af det for tideligt.

    Bare det ene fact er nok til jeg vil mene man skal holde sig langt væk fra disse hvalpe.

    Ser vi på det avls program der er stillet op så er det for snævert, man kan i min verden ikke gøre det som en person, man skal være mange flere der laver sådan en plan, så man får de nødvendige for og imod, der er flere til at finde avlsmateriale både i ind og udland. Man vil have en meget større genpulje at arbejde med og man vil nå bedre resultater hurtigere, samt de vil kunne blive fundament for fremtidige linjer det kan man ikke hvis den genpulje man arbejder med er for lille.


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #219   12. aug 2012 Ryan: JRD ligger i de fleste boxerlinjer, tager du alle linjerne ud af avl, ja så har du ingen boxer tilbage.
    Det har du vist misforstået endnu engang! Hvis testen ikke er brugbar, hvad skal jeg så teste for? og hvorfor skulle jeg drage den konklusion at de så er fri, fordi jeg ikke kan stole på testen?
    Ja det er desværre den risiko, man løber, når man opdrætter boxere.
    Hmmm hvad snævert er der i mit avlsprogram? Har sat to kuld i verden og brugt det bedste jeg havde sundhedsmæssigt, og hvor ved du fra, at jeg ikke har et stort netværk og samarbejde med andre fornuftige opdrættere nationalt som internationalt?


  • #220   12. aug 2012 Ryan
    Du stiller dig kritisk overfor opdrættere af flere racers måde at forholde sig til de problemer de har i deres race.
    Kan du ikke fortælle os hvordan du håndterer dit eget opdræt.
    Hvordan udvælger du selv dine avlshunde.


  • #221   13. aug 2012 Ja for i min verden så er det da godt nok ikke sundt for racen at man sidder og siger det kan ikke bevises så den har det ikke........

    Jeg vil starte med at kigge tavler, hundeweb og så videre.
    Derefter vil jeg lave en liste:

    Dødelige sygdomme (f.eks. PNP)
    Større handicap (f.eks. blindhed, døvhed osv.)

    STOR FED RØD STREG

    Lidelser der er til gene for hunden (f.eks. HD)
    Lidelser der nedsætter hundens livskvalitet (f.eks. store vejrtræknings problemer)

    STOR FED BLÅ STREG

    Udseende
    Farver
    Lidelser der ingen betydning har for hunden overhovedet

    Når jeg så har min liste vil jeg sige ALT over den røde streg er NO GO
    Det mellem de 2 streger er som udgangspunkt NO GO, og skulle det være nødvendigt med avl på 1 af de lidelser vil jeg være klar til at kasterere/sterelisere de individer der kom ud af det med den fejl så det ikke bringes videre i avl.

    Det under den blå streg kan bruges, men ser da helst det undgåes.

    Og så kan jeg så fortælle vi har ikke avlet en eneste hvalp endnu, vi har kigget efter en tæve meget længe nu, men der er ikke kommet noget vi finder brugbart så hellere vente og få det vi vil ha. Der har været en vi var interesseret i, men der var spottet PNP i sideløbende linjer så potentielt var der 12½ procent chance for hun var bærer af genet og det var bare ikke godt nok for os. Så vi har stadig ikke fået tæven til vores han hund.


  • #222   13. aug 2012 Louse jeg snakker ikke om at tage alle boxere ud af avl, men at sidde passivt og bare avle videre på noget man VED potentielt bærer genet er da i mine øjne ikke gavnligt for racen.

    Jeg mener helt bestemt at man skal blokere avl på individer hvor der er afkom efter der dør af sygdommen og forbyde avl på individer der kommer efter sådanne 2 forældre, for så vidt jeg har forstået så SKAL begge forældre være bærer for det er dødeligt, så er chancen for stor på at hvalpene er bærere der kommer efter det match.


  • #223   13. aug 2012 Nu bliver jeg lige lidt nysgerrrig. Hvad så hvis f.eks. PNP er sjældent forekommende og f.eks. HD eller allergi (jeg syntes jeg har mødt mange boxere med allergi) forekommer ofte - ville man så ikke vælge at tjekke for allergi'en frem for PNP, hvis man altå skulle vælge?

  • #224   13. aug 2012 Jeg ville helt klart undgå PNP, det er dødeligt hunde der har det homozygot vil dø af det, og de kan dø fra det er 8 mdr.
    Det er sku synd for familier der får en hund der dør efter så kort tid, hvor der både er skabt bånd, men også lagt en masse penge og energi i.
    Jeg mener sådan noget skal man få under kontrol, og det får man ikke ved at sidde og se passivt til.


  • #226   13. aug 2012 Ryan

    Tak :o)

    (personligt mener jeg dog også at allergi er temmelig invaliderende for en hund, min egen har været tæt på den lilla sprøjte pga sine allergier)



  • #227   13. aug 2012 Krumme

    Nej, men det er mit indtryk at mange vælger at overse allergisymptomer - så længe den ikke har en diagnose er den jo "officielt" ikke syg :o(


  • #228   13. aug 2012 Jeg siger heller ikke man bare skal avle på allergi hunde.......
    Jeg siger man skal ikke sidde og se passivt til mens PNP spredes yderligere med heterozygote bærer.

    Og eftersom man ikke kan teste mener jeg man kunne stoppe avl efter forældre hvor det kan påvises ved afkom der dør af det, det stopper jo ikke hele boxer avlen, men det er at tage ansvar og få startet et sted.


  • #230   13. aug 2012 Lige nøjagtigt Stine


  • #231   13. aug 2012 Ryan

    Selvfølgelig gør du ikke det, det insinuerer jeg heller ikke :o)


  • #232   13. aug 2012 Krumme

    Nej, men arvelighed er en faktor, og allergi er IMO en lidelse der absolut ikke bliver taget så alvorligt som den burde.


  • #233   13. aug 2012 Helt enig med Stine.

    Har selv haft 2 allergihunde (Schæfer) og det ligger 30 år tilbage ca.
    Mit indtryk er, at det stadig er et problem indenfor racen.



  • #234   13. aug 2012 Der er desværre mange lidelser der ikke bliver taget alvorligt i mange racer....
    Netop det at ignorere det gavner lige netop ikke racen, men det gavner salget her og nu.....desværrer


  • #235   13. aug 2012 Ryan

    Som for eksempel allergi og luftveje indenfor min egen race smiley Der hører man tit "de er ikke blevet tjekket, for de fejler ikke noget"


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #237   13. aug 2012 Ryan: går du en boxers stamtavle igennem, kan du sætte flere både røde og blå steger ved mere eller mindre dem alle! Har brugt årevis på forskning af stamtavler og indsamling af info om sundhed og fejl i linjerne, og nøjes ikke blot med linjer bag, checker alt hvad jeg kan finde om afkom fra søskende ud i linjerne, og desværre er der mere skidt end godt i den race. Hvorfor har jeg så valgt racen og i det hele taget at opdrætte? Fordi jeg vil prøve at gøre den bedre i samarbejde med andre dedikerede opdrættere og boxerfolk.

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #238   13. aug 2012 Allergi og andre hudproblemer er et af boxerens største problemer og ligger i samtlige linjer.

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #239   13. aug 2012 Ryan: vi ved stadig ikke hvordan JRD nedarves hos boxeren, og der er stor diskussion om diagnosen. Der findes et hav af nyrelidelser, som ikke er arvelige trods hundene dør i en tidlig alder. Herpes infektion et smitsomt og ikke arveligt, men kan give de samme læsioner i nyrerne som JRD, derfor komplicerer det muligheden for at stille end korrekt diagnose. 1 hvalp ud af et kuld på 10 har fået diagnosen JRD, 9 hvalpe er sunde og raske, 1 går videre i avl, og giver 5 gode hvalpe uden JRD alle 5 lever i en alder af 71/2, den ene går videre i avl og får 7 hvalpe med en super sundhed, de er nu næsten 3 år og indtil videre ingen JRD, den ene går videre i avl og så når vi til mit B-kuld på 8, får en af dem JRD, men sundheden bliver god på de 7, ville jeg ikke have været foruden de 19 hvalpe, der ikke fik JRD, men bragte andre fantastiske egenskaber videre i vores opdræt og ikke mindst til deres nye ejere.

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #240   13. aug 2012 Ryan: I har ledt efter en tæve meget længe og stadig ikke sat noget i avl, hvis alle gør dette fordi de kun vil sætte det perfekte i avl, jamen så har du jo lige selv lukket og slukket din egen race...

  • #241   13. aug 2012 Jeg bruger meget tid på at samle data om min egen race, og det er sådan at for hver eneste, eller hveranden generation er der noget nyt vi kan teste for.
    Derudover er der alvorlige ting som temperament, arbejdsevner og eksteriør, der skal smides ind når vi beslutter at lave et kuld.
    Det er nemt at tage stilling til andres eller teoretiske parringer.
    En opdrætter der ikke har lavet kompromiser, er en opdrætter der ikke har testet eller ordentlig viden om hundene i stamtavlen,


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #242   13. aug 2012 Enig HouseB!

  • #243   14. aug 2012 Magyar

    Ja, så længe der ikke er en diagnose der siger allergi, så er alt jo i orden...


  • #244   14. aug 2012 Krumme

    Jamen en hund skal selvfølgelig ikke tages ud af avlen fordi den har lopper, men hvis den har en hudlidelse så sikrer man sig at det ikke er et allergisymptom inden man overvejer avl. Det nytter ikke at sige at de røde poter, den lejlighedsvise furonkel, kløen, hosten, ørerne der skal renses alt for tit osv. er ok - så længe man ikke tager allergi mere alvorligt end man gør, så tror jeg vi kommer til at se mere til det.


  • #246   14. aug 2012 Housebuster jeg er enig med dig, men er meget uforstående for de kompromiser der er lavet her.....
    Samt jeg fatter simpelt hen ikke man kan få sig til at avle på noget hvor det er påvist med 100% sikkerhed at der er en dødelig genfejl få led tilbage i linjerne, og det kommer jeg aldrig til at forstå.

    Louise jeg vælger ikke alle i racen fra, det ved jeg helt ærligt ikke hvor du får fra, jeg siger jeg vil ikke avle på noget med PNP tilbage i linjerne, og så siger jeg man må priotere og lave kompromiser med andet.

    Jeg kan fortælle at vi ventede på en parring hvor hannen så er testet positiv med PNP skulle jeg så opfordre opdrætter til at avle på den alligevel så jeg kan få den hund der ser ud som jeg ønsker ?
    Det tror jeg ikke........

    Der er så fortaget en anden parring ved denne opdrætter og nu ser vi hvordan det ser ud, men fordi man sidder og kigger efter det vi leder efter er jo ikke ensbetydende med man ikke kan læse og tilegne sig viden samt have en mening ?


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #248   14. aug 2012 Ryan: jeg gentager...JRD ligger i de fleste boxerlinjer, læs hvad jeg skriver, så slipper jeg for gang på gang at gentage mig selv!

    Fej foran egen dør, før du udtaler dig Carina alias Krumme!


  • #250   14. aug 2012 Skal jeg gentage mig selv ??????

    Det er formodet at det ligger alle linjerne, men i lige netop de linjer du bruger ER de!
    Altså var det noget jeg absolut ikke vil avle på...........


  • #252   14. aug 2012 Fremtidsbillede for boxere hvis man ignorer PNP da det bare er der......

    Far mor begge dobbeltbærer (der skal jo helst avles på dem inden de dør så måske det bliver normalen med første og anden løbetid).......

    Alle hvalpe dobbelt bærere efter de forældre.......

    Salgsannonce: Søde "Routlette hunde"
    Tag chancen - ved du ikke om du vil ha hund er det lige racen da de bliver frå 8 mdr og op efter.........
    Boxere er idag fremavlet med perfekt exteriør, kort levetid så du slipper for gamle og nedslidte hunde......
    Grib chancen før forrige hvalpe køber skal ha ny pga. kort leve alder...

    PS: I kontrakten vil stå PNP er en accepteret defekt så kan ikke erstattes ved bortgang inden 2 år og 8 mdr

    Ser i mine øjne skidt ud for boxeren smiley


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #253   14. aug 2012 Ved snart ikke om jeg skal grine eller græde over din manglende viden Ryan? Krumme den tror jeg vi lader ligge...!

  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #255   14. aug 2012 Du ved lige så meget om mine linjer Krumme, som jeg ved om dine, forskellen er bare, at jeg er åben og ærlig omkring problemer og fejl i mine linjer! Så kan du synes om det eller lade være, det er din sag.

  • #256   14. aug 2012 godt nok en lækker anklage at komme med......

  • #257   14. aug 2012 Louise: Hvad mener du helt præcist med ordene "fej for egen dør" - og jeg spørger, fordi jeg reelt ikke ved, hvad du hentyder til?

  • #259   14. aug 2012 Louise
    Og så blev jeg beskyldt for før at være personlig !- hvem er det lige der er personlig nu?

    Hvad hentyder du til når du skriver som du gør til Krumme?


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #260   14. aug 2012 Præcis hvad jeg skriver, at Krumme må feje foran egen dør, før hun udtaler sig om fejl i mine linjer, og hvad jeg bør gøre og ikke gøre. Der er ingen boxerlinjer, der er fejlfri, og det er et holdningsspørgsmål ja, om hvad man vil sætte i avl og fortsætte i avl, men det kræver altså også lidt mere end holdning, det kræver viden om genetik og sygdomme.

  • #261   14. aug 2012 "Krumme må feje foran egen dør, før hun udtaler sig om fejl i mine linjer, og hvad jeg bør gøre og ikke gøre"

    Og hvad er det så fejl om man må spørge interesseret i det?


  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #262   14. aug 2012 Bente H, denne debat er en personlig hetz på mig og mit opdræt, som andre, der selv har linjer, der ikke er perfekte, lystigt kommenterer på, nærmere vil jeg ikke uddybe det.

  • #263   14. aug 2012 Ok så alle der stiller spørgsmål tegn herinde er "de andre" som har linjer med fejl???

    jeg kender dig slet ikke, jeg så din hjemmeside i en alm interesse søgning på nettet, jeg har selv boxer og følger med på alle opdrætteres hjemmeside bl.a. i udviklingen om at teste for "pnp" som jeg kalder JRD -
    Og så faldt jeg over din side og blev noget forbavset om hvor ærligt du ligger det hele ud, hatten af for det -

    men her tror jeg også andre opdrætter havde valgt andre avlsdyr, ret mig hvis jeg tager fejl, jeg kender ingen der avler i ond tro og bevist på hunde med genetiske fejl - ( her er der tale om skønhedsfejl) Ret mig endelig hvis jeg tager fejl...



  • Louise P
    Louise P Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Svar: 88
    #264   14. aug 2012 Ja, jeg handler selvfølgelig i ond tro for at skade racen og har ingen idé om, hvad jeg laver! Håber vi alle ser vores eget opdræt efter i sømmene efter denne debat, der er kommet så langt ned i niveau, at det ikke fører til noget konstruktivt - trods ihærdige forsøg. Dette er sidste indlæg herfra.

  • #265   14. aug 2012 Louise - rolig nu - jeg skriver at jeg kender ingen der skjuler arvelige lidelser og avler i ond tro uden at fortælle om det ....

    Nu handler det ikke om dig, men om det du mener om de andre - jeg håber da ikke du har kendskab til opdrættere der avler med arvelige lidelser uden at fortælle om det...


  • #266   14. aug 2012 MagyarAgar
    Nu tror jeg ikke der er nogen der vil skrive 100% sunde og raske hunde, men man kan ikke teste for alle tænkelige og utænkelige sygedomme hos racer-

    Men man kan teste for racerelateret sygedomme som f.eks. HD, Hjerte, Spondylose - disse test er dem som er aktuelle -

    så med tiden vil jeg håbe man kan finde noget der kan fange hunde med JRD -



  • Maria S
    Maria S Tilmeldt:
    aug 2010

    Følger: 1 Emner: 4 Svar: 13
    #267   14. aug 2012 Ro i trussen nu, søstre!
    Denne debat er vist løbet noget af sporet og begynder at tyde på for meget personligt fnidder. Det må være ubehageligt for en opdrætter, at se sit arbejde debateret uden foregående henvendelse og når man så forsøger at redegøre for sine tanker omkring opdræt, ja så bliver det spørgsmål på spørgsmål. Hvis man havde en reel interesse i den givne problematik, havde man vel læst de links, der er lagt i tråden eller ringet til opdrætter. At nogle vælger andre løsninger for deres opdræt er vel egentlig sagen uvedkommende. Der er desuden også stor forskel på hvilken race man beskæftiger sig med rent sundhedsmæssigt.
    Lad os hylde ytringsfriheden, men bare fordi jeg kan, er der måske ingen grund til, at jeg skal!

    God aften til alle:)


  • #269   14. aug 2012 I al den tid jeg har været seriøst involveret i hundeverdenen, har vi altid prøvet at opfordre til at opdrættere er åbne om deres viden.
    Denne tråd viser, hvorfor det er så svært at få erfarne opdrættere til at dele alt de ved.


  • #270   14. aug 2012 Louise: Jeg undrer mig lidt over, at du betegner det som en personlig hetz og så selv er ude med riven med antydninger? Det er da noget af et paradoks..

  • #271   15. aug 2012 Housebuster

    Enig. Og det synes jeg er rigtig ærgerligt!

    Synes dog stadig, at denne tråd er vanvittig interessant, ihvertfald indtil den begyndte at blive personlig.





  • Charlotte
    Charlotte Tilmeldt:
    aug 2012

    Følger: 1 Emner: 8 Svar: 855
    #272   21. aug 2012 Øv en trist tråd !! Jeg græmmer mig sq over nogle opdrætter som mener at man bare avler på lidt syge gener med begrundelsen at der findes værre sygdomme ! ;( ;(

    Jeg har selv stereliseret en tæve som gav haleknæk , igen grund til at lave defekte hvalpe når de kan laves uden !!


  • #273   7. sep 2012 NEJ!!!!

  • #275   9. sep 2012 Louise : Du er for sej at du kan bevare ro og integritet på trods af så mange kommentarer (os fra folk som ik har en kæft forstand på race, avl og hundens generelle sundhed indenfor netop den specifikke race) så det sys jeg viser rigtig meget om hvem du er som avler.. gang på gang oplyser og forklarer du netop for at folket kan få mere viden! Sådan! og så vil jeg tilføje (på trods af at jeg ik er avler) at jeg godt kan forstå hvor du vil hen i det her.. har selv to bulldogs som bestemt os har kostet mig hos dyrlægen. men jeg vidste da jeg købte dem, at jeg ville få problemer så det kom da ik som en overraskelse- vil da netop sige at dem der tror alle racer fås i tiptop form og uden fejl, så længe man har købt det rigtige sted, er da naive at tro sådan. der vil altid være problemer om det så er en skønhedsfejl eller arvelig fejl, så slipper du sjældent for et par problemer OS selvom moren er rask.. min franskes mor har aldrig fejlet noget mens abbey allerede har været i narkose fire gange på fire år.. der er aldrig garantier, og ved du gør det avls mæssige forsvarlige så håber folk har lyttet og lært lidt.. respekt for du er ærlig omkring alt med dine hunde. stor respekt fra maria, abbey og luna (som begge snorker - skal de så dø fordi de ik trækker vejret som en labrador?) ..

  • #276   9. sep 2012 Jeg vil så gerne lige komme med en indrømmelse ang PNP.
    Der viser sig at være fejl i den dokumentation jeg har fået tilsendt.

    En hund behøver ikke være dobbeltbærer for at blive syg, og tallet er der også fejl i, det er ikke 10-12% der bliver syge, men 2-5%.

    Antallet for syge individer taler så for Louises valg.
    Men at det ikke kræver en dobbeltbærer taler så i mod.

    Så i sidste ende ændre det ikke min mening, faktisk syntes jeg så det er endnu mere vigtigt at tage det seriøst.

    Maria Natalia:
    1: Hvad ved du om hvad folk ved ?
    2: Der er ikke en der har sagt der er nogen der skal dø! Det er noget du selv tillægger diverse indlæg, så skal vi så stille spørgsmålstegn ved din evne til at læse og forstå ?


  • #277   9. sep 2012 Jeg har læst indlæggene og som jeg forstod det var der èn som ikke mente man burde avle på hunde som lød som en traktor eller hvad udtrykket var.. spørger så om de sku ha været aflivet når nu nogen mener det ik er forsvarlig avl når der kan være problemer med luftveje i og med at det så gælder både boxere, bulldogs, mops, pekingeser osv.. jeg skriver på ingen måde for at støde nogen, men har vel lov at mene at louise har ret uden folk tvivler på om jeg nu kan læse og forstå (jeg har gået i skole ligesom alle andre og gik faktisk ud med 12 taller i mit dansk fag så jo jeg kan sagtens læse tak smiley og jeg kan da læse mig til at det ikke er alle der ved hvad hundehold og avl/opdræt er så sys det er fedt louise går ind og kan besvare alle de påstande som folk nu sku ha.. er ik det mindste interesseret i en debat med dig, men man har vel lov at gi sin mening? Eller hvad?

  • #278   9. sep 2012 Jamen det er da godt du syntes at fordi hun kan argumentere for hendes synspunkter at det så er ok, jeg vil så sige cool hun kan argumentere for det er det der er grundstenene i en debat, men derfor behøver jeg stadig ikke give hende ret i hendes holdning.

    Og ja der er nok nogen der mener man ikke skal avle på dem der lyder som en traktor som du så fint udtrykker det, men er det det samme som at sige at Abbey og Luna skal dø ?
    Det syntes jeg bestemt ikke.

    Og jeg har stadig ikke set et argument for din påstand om folk ikke ved noget, det er meget et spørgsmål om holdninger..........

    Og at du læser der er nogen der mener der ikke skal avles på en hund er = at den skal aflives det sætter så stadig spørgsmålstegn ved din evne til at læse og forstå......


  • #279   9. sep 2012 Maria Nat...

    Jeg spørger som Ryan? -


  • #281   9. sep 2012 Ulla ?

    Undskyld mig men hvad ved du om min race ?


  • #283   9. sep 2012 mon ikke i skulle rette jeres skyts til egen rækker hvor der til stadighed er kuld aflet bå blanding af Bog C hofter uden anden sundhedstjek.

    Så vil jeg da gerne have dette uddybet


  • #285   9. sep 2012 Excactly !

    Der er bevist der er PNP tilbage i linjerne, men det betyder ikke noget da holdningen er det er i alle linjer.

    Og det er det jeg ikke forstår og det jeg absolut ikke finder i orden......


  • #295   9. sep 2012 Hos gravhundene har en lille procentdel af de hunde, der fødes med haleknæk også deformiteter længere oppe i rygsøjlen, haleknæk er en diskvalificerende fejl hos racen.

    Jeg ville aldrig turde købe en gravhund med haleknæk.


Kommentér på:
bevist avl på genetiske fejl

Annonce